Tegelt saaksid tootjad ka 1000 Nit pea täislaotuses ehk 100% ekraani HDR kuvama panna aga siis oleks selle ekraani eluiga vist paarkümmend sekundit ja siis tipa tapa uue kuvari järele minek
See probleem on siiani OLED tehnoloogial, et väga suures ulatuses ei saa kõrget tõest HDR heledust kuvama panna, ekraan kuumeneb üle või siis peaks mingid megarasked radikad olema, et seda soojust kuhugi juhtida. Ka uued 4K 32" OLED ekraanid vist oli ASUS üks neist, mis tulemas, on ka korralik kobakas integratsioon kuvariga seal keskel. See HDR1000 ongi enamus juhtudel ülepingutatud ja ei näe hea välja. _________________ Sõim ja räuskamine läheb SIIA
Njahm. Käisin sõbral vaatamas seda Alienware OLED monitori mängudes/filmides/niisama. Panin tähele paari asja.
Valgusega toas on OLED väga kesine ikkagi. Ma isiklikult ei suuda pimedas istuda liiga kaua, seega suht pole mulle.
Teiseks, korralik HDR on see, mida ma tahan monitorist. Mitte seda fake HDR-i.
Mitte OLED ja korralik HDR-i praktiliselt polegi
Teab keegi?
Mini-LED? Oma silmaga pole näinud, aga ülevaadetes ollakse HDR-ist rääkides pigem positiivsed.
mis oledi hdr juures fake on?
võib-olla õigem küsimus oleks, et mis täpselt on sinu jaoks hdr?
hdri juures on muidugi content ise vaat et olulisem kui monitor.
Ma just tõin välja, et OLED HDR oli hea. Aga OLED ei sobi mulle, ei enda kasutuse harjumustest burn-in näol ega ka mitte piisavalt pimedas toas olemise näol.
Mini-LED on jah see, mille poole vaatan. Kogemus aga puudub.
mis oledi hdr juures fake on?
võib-olla õigem küsimus oleks, et mis täpselt on sinu jaoks hdr?
hdri juures on muidugi content ise vaat et olulisem kui monitor.
Ma just tõin välja, et OLED HDR oli hea. Aga OLED ei sobi mulle, ei enda kasutuse harjumustest burn-in näol ega ka mitte piisavalt pimedas toas olemise näol.
Mini-LED on jah see, mille poole vaatan. Kogemus aga puudub.
minu paha. lugesin valesti su kirjutatut siis. _________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks!
Paneb mõtlema, et kas osta ja proovida ära LG 27GR95QE-B.
Kes teist on kasutanud monitorina OLED paneeliga TV või monitori?
IPS (IPS glow ja blb) paneeli on proovitud, VA (ghosting) paneelid enamus kurvilised, samas pole süvitsi vaadanud.
MacT, Ei soovita seda. See on küll ~230€ odavam kui sama paneeli kasutav ASUS'e mudel aga ASUS-e heledus on parem.
LG tasub ainult siis osta kui on kindlalt HDMI 2.1 vaja konsooliga kasutamiseks, sest ASUS'e mudelil on mingil arusaamatul põhjusel HDMI 2.0 ainult.
Arvutitark või 1A pood on mõlemad ASUSe partnerid kus seda ASUS OLED monitori on müüa hetkeseisuga 1 229.90 € eest, aga asusel on ka cashback kampaania ja selle monitori pealt saad siis 150€ tagasi ehk ~1080€ eest PG27AQDM päris hea hinnaga.
Paneb mõtlema, et kas osta ja proovida ära LG 27GR95QE-B.
IPS (IPS glow ja blb) paneeli on proovitud, VA (ghosting) paneelid enamus kurvilised, samas pole süvitsi vaadanud.
Saan kaasa rääkida kuna mängin parajasti Hogwarts Legacy't ja viskasin arvutikasti omal elutuppa LG OLED taha. Olen pullipärast ka lasknud muid asju tööle ja üldiselt on mulje sedapsi, et kuradima mingit hägust LCD molu ei taha enam nähagi Ehk siis mõlgutan mõtteid kas osta 48" OLED omal arvutilauale ka või siis osta elutuppa miski 77" OLED ja selletaga edasi müdistada (sellest ei arva naine muidugi midagi).
Tekkis palju vaba raha ja mõtlesin et rahuldan oma lapsemeelseid ihasid ega piira ennast kuidagi mõne ägeda arvuti ostmisel. Aga nüüd...loen siin seda mis eespool kõik kirjutatud ja ei saa enam täpselt mis on siis hea ja mis ei ole ja et tagasihoidlikkus on voorus.
Öelge palun, mis ja kui suur kuvar on kõige mõstlikumalt parem vaatamaks ilma jõnksudeta 4k videoid youtubest ja mängimaks cyberpunki. Et oleks maksimum värviilu ja must oleks must ja 240 hertzi ning hea HDR ja et saaks päikeseküllases toas normaalselt pilti ja samas, et ei kahjustaks eredus liigselt silmi ja et kuji oleks arvuti taga siis näeks kuvari servi st niiöelda tekiks tunne et oleks teises maailmas ja et oleksid kõik vajalikud gsynk-id ja liidesed ja vidinad nagu displayport jms.
Siis kui saan teada kuvari siis lähen teise alajaotisesse et küsida, kui püss peab olema see arvuti mis kõike seda ilu 100 protsenti välja suudab manada. Ja siis ma ostan selle ära. _________________ "The computer says I need to upgrade my brain to be compatible with the new software."
Tekkis palju vaba raha ja mõtlesin et rahuldan oma lapsemeelseid ihasid ega piira ennast kuidagi mõne ägeda arvuti ostmisel. Aga nüüd...loen siin seda mis eespool kõik kirjutatud ja ei saa enam täpselt mis on siis hea ja mis ei ole ja et tagasihoidlikkus on voorus.
Öelge palun, mis ja kui suur kuvar on kõige mõstlikumalt parem vaatamaks ilma jõnksudeta 4k videoid youtubest ja mängimaks cyberpunki. Et oleks maksimum värviilu ja must oleks must ja 240 hertzi ning hea HDR ja et saaks päikeseküllases toas normaalselt pilti ja samas, et ei kahjustaks eredus liigselt silmi ja et kuji oleks arvuti taga siis näeks kuvari servi st niiöelda tekiks tunne et oleks teises maailmas ja et oleksid kõik vajalikud gsynk-id ja liidesed ja vidinad nagu displayport jms.
Siis kui saan teada kuvari siis lähen teise alajaotisesse et küsida, kui püss peab olema see arvuti mis kõike seda ilu 100 protsenti välja suudab manada. Ja siis ma ostan selle ära.
Antud parameetritele vastavad kõige paremini LG WOLED paneele kasutavad monitorid. Neil on matt kate mis valgusküllases toas on parem valik kui Samsungi QD-OLED pnaeeliga mudelid. Samsungi paneelidel puudub polariseerimiskiht ja kui mingi valgus peale langeb, siis muutub must halliks.
Muidugi ku isa tahad 4K ja OLED ja HDR ja 240Hz, siis pead järgmise aasta keskpaigani ootama.
Hetke OLED mudelid on kõik 1440p ja isiklikult mina LCD enam ei ostaks isegi kui see on hetkel 4K, odavam või kõrgema hertsiga (max 500Hz hetkel).
LCD'l on oma nišš olemas, sest OLED kõigile ei sobi ja on kasutusjuhte kus LCD sobib paremini: näiteks kui vaja tõesti 500Hz mingis madala nõuetega esports mängus, või siis on vaja päevad läbi vahtida heledal taustal teksti/tabeleid või kui on oluline võimalikult suur heledus.
Siin eelnevalt mainitud ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM, 26.5" (90LM08Q0-B01A70) saab sinu nõuetele kõige lähemale. Miinused on HDMI 2.1 (ja DP 2.1 kui tähte närida) puudumine ja 4K reso puudumine.
Kuigi tehniliselt ei taksista miski ka 1440p ekraanil 4K videote vaatamist, siis nii terav see siiski pole kui neid 4K ekraanilt vaadata. See kas ja kui sujuvalt 4K videod mängivad sõltub juba rohkem arvuti võimsusest ja internetiühenduse kiirusest.
Tomorrow, tänan lingi eest, kus võrldus välja toodud. Ise uurisin neid kahte veel displayspecifications-s.
Auron, täiesti mõistan, kui võimalik, siis võta ikka 48 tolline, samas 42 tollisel pole ka häda midagi.
Ise endal pole võimalik LG telekana võtta, kuna laud pole nii sügav (sügavus 59cm) 42" kui ka 48" jaoks ja seina peale ka võimalik monteerida, seega antud monitor jäigi silma ja lisaks Asuse oma, mis eelnevalt soovitati.
Tomorrow kirjutas:
Hetke OLED mudelid on kõik 1440p ja isiklikult mina LCD enam ei ostaks isegi kui see on hetkel 4K, odavam või kõrgema hertsiga (max 500Hz hetkel).
ja lisaks hinnad juba päris mõistlikud, et paari aasta pärast võib juba välja vahetada MiniLED vastu.
Samas olen näinud, et murekohaks teksti teravus. Teksti tervause ja muresi võib aitada küll leevendada MacType abil (vabavaraline), seega proovin ära osta ikkagi.
Tomorrow, väga tänan sind, ma ei osanud selle kuvari poole vaadatagi, aga see tundub vinge! Kahtlusi enam ei ole ostmise osas, aga kõhklust tekitab see, et kõik räägivad et see põleb muudkui sisse ja kui põleb siis garantiid ei ole jne.
Ja see ka et panid miinuseks et DP2.1 puudub, ma saan aru et see on miinus pildiilu edastamisel siis kui kaabel on liiga pikk ja tahab konsooliga pelada, või on sel veel mingid mulle teadmata olulised puudused? Ja madalam HDMI ka ei häiri, sest
milleks PC monitoril HDMI liides üldse on ma ei saa aru, ma pole kunagi kasutanud.
Küsin lihtsalt huvi pärast, et kuidas "heledal taustal tekstid/tabelid" halvemad välja näevad ja mismõttes võimalikult suur heledus - mulle tundub et heledust on piisavalt kui muidugi ei taha võrrelda heledusega, mida on päeval saada aknast välja vaadates - kas siis selles hinnaklassis on teistel kuvaritel heledust rohkem kui 450 cd/m² ja 1000 nitti. Ja et mitte uues kohas samast kuvarist teise nurga all juttu teha, küsin ettevaatlikult veel veidi offtopic, et mis emaplaat/prose/ram/NVIDIA graafikakaart peaks olema, et cyberpunk mängu ja youtube 4k video pildi-ilu täies hiilguses ekraani pealt vastu säraks.
.....
Või siiski on mini led-il parem pildikvaliteet ja heledus ui QLED? _________________ "The computer says I need to upgrade my brain to be compatible with the new software."
Samas olen näinud, et murekohaks teksti teravus. Teksti tervause ja muresi võib aitada küll leevendada MacType abil (vabavaraline), seega proovin ära osta ikkagi.
See on jah probleem veel. Järgmise aasta QD-OLED paneelidel on seda parandatud aga suurima panuse saaks anda ikkagi Microsoft ise tarkvaraliselt.
tumbuser kirjutas:
kõhklust tekitab see, et kõik räägivad et see põleb muudkui sisse ja kui põleb siis garantiid ei ole jne.
Eraldi garantiid sissepõlemisele tõesti vist ei ole. Standard garantii peaks olema 2 aastat aga olen nõus, et ASUS võiks pakkuda eraldi 5 aastat burn-in garantiid lisaks.
Üldiselt see pole suur probleem enam. Tootjad on investeerinud ressursse selle probleemi vähendamiseks.
tumbuser kirjutas:
Ja see ka et panid miinuseks et DP2.1 puudub, ma saan aru et see on miinus pildiilu edastamisel siis kui kaabel on liiga pikk ja tahab konsooliga pelada, või on sel veel mingid mulle teadmata olulised puudused? Ja madalam HDMI ka ei häiri, sest milleks PC monitoril HDMI liides üldse on ma ei saa aru, ma pole kunagi kasutanud.
No nagu ma ütlesin, siis see on rohkem tähenärimine. HDMI 2.1 on vajalik siis kui sinna konsool taha ühendada ja vaja täis reso/hz kätte saada aga kahtlen, et enamus hakkaks 27 tollist kasutama konsooli ja nii kalli monitoriga.
tumbuser kirjutas:
Küsin lihtsalt huvi pärast, et kuidas "heledal taustal tekstid/tabelid" halvemad välja näevad ja mismõttes võimalikult suur heledus -
OLED paneelidele ei meeldi hele taust ja teksti teravus kannatab dokumente vaadates või veebi sirvides ebahariliku pikslistruktuuri tõttu. Lisaks burn in risk pidevalt sama tüüpi sisu vahtimisel.
tumbuser kirjutas:
mulle tundub et heledust on piisavalt kui muidugi ei taha võrrelda heledusega, mida on päeval saada aknast välja vaadates - kas siis selles hinnaklassis on teistel kuvaritel heledust rohkem kui 450 cd/m² ja 1000 nitti. Ja et mitte uues kohas
Tavakasutuseks ehk SDR on ka 250 nitti täiesti piisav. See heleduse teema tuleb mängu rohkem HDR sisu vaadates.
tumbuser kirjutas:
Või siiski on mini led-il parem pildikvaliteet ja heledus ui QLED?
Mini-LED üks trumpe on kahtlemata kõrgem heledus kui ükskõik milline OLED paneel. Iseasi palju sellest kasu on. Siis peab olema ka minimaalselt 1000 dimming tsooni, et saavutada mõistlik kontrast. OLED eelis on see, et iga piksli võib välja lülitada seega must on must. LED võib panna kasvõi 10000 tsooni aga OLED-ile jääb see kontrastis ikka alla. Lisaks kõrgema osta Mini-LED millel paras kogus tsoone ja kõrged hertsid polegi eriti odavam kui OLED (Samsung Odyssey Neo G7 G75NB näiteks maksab 850€+)
Oh õudust, jumalad on mind proovile pannud tekkinud ahnuse ja alpuse eest...nuheldes peaaegu samal viisil nagu karistati kuningas Midast.
Siis kui sa hõõrud rõõmust käsi ja mõtled, et yes, nüüd on see maailma kõige levinum suurem jama ületatud, mis segab inimestel mängudes parema pildi saamist, olles saanud suure pataka raha selgub et...ägedama pildi video ja mängu jaoks saan kui istun OLED taga....urr....pimedas toas olles lõpetanud harjumuseks saanud uudiste, e-raamatu lugemise ning riskin veel kuvari sissepõlemisega. Ja et tunne oleks veelgi valusam, pidin lugema öö otsa portaalide verdicte, mõistmaks et praeguses situatsioonis parim on SIC! jääda samasuguse kuvari ja PC juurde, mis juba laua peal.
Ahne ja mitte sõnapidaja inimese jaoks on nüüd see nüüd olukord, kus peaks õõnsalt ja hüsteeriliselt naerma. Ja oh õudust, ma oleksin peaaegu vääratanud ja mõttes isegi osaliselt tegingi seda, mõeldes, et heategevuseks on hea küll kui lastele kasti viin, aga plaanitust odavama kuvariga, mille poest kaasa haaran. Ei, ei-ei! viin kogu praeguse komplekti ja pattude kahetsuseks midagi lisaks veel. Endale aga samasuguse arvuti samasuguse kuvariga (LG 27GP850-B) asemele, korpuse ehk valin teise ja kellasid vilesid vähemaks. _________________ "The computer says I need to upgrade my brain to be compatible with the new software."
.
viimati muutis tumbuser 08.09.2023 08:19:47, muudetud 1 kord
MacT, Ei soovita seda. See on küll ~230€ odavam kui sama paneeli kasutav ASUS'e mudel aga ASUS-e heledus on parem.
see on nüüd natukene kahtlane nende specides.
sisuliselt sama paneel. lg ütleb specis et 200nit, asus ütleb, et max450 nit (ja hdr peak 1000nit). see vahe on pigem lg kui tootja konservatiivsemana kirja pandud spec. mingi vahe seal vast on, sest asus kipub neid paneele kaugele ajama, aga see pigem ei ole dramaatiline.
42" lg c2 laual.
mured seonduvad suuresti telekas olemisega. ühe masina puhul lgtv companion aitab standby juures väga edukalt (kahe ühendatud masinaga mitte nii väga). telekale omane peegeldav pind koos mustade mustadega tähendab, et otsese valguse juures tahab olla peegel. hdmi 2.1 ainult (mis muidu on okei, aga gpu-del on täna pigem neid porte üks ja mu displaypordi kvm switch jäi kasutuseta).
42" on üsna kõige suurem suurus, mida laual mugavalt kasutada võimalik on - mul on laua sügavus 80cm ja telekas on jalaga laua kaugema serva küljes, nii et keskmisest vast kaugemal. lähemalt vaadates oleks ka 42" juba liiga suur.
silmade säästmiseks on mul sellel heledust tublisti alla tõmmatud, muidu tahtis silmi peast ära põletada. lisaboonusena abl praktiliselt ei rakendu.
pildi osas oled on oled. infinite contrast ja suur-suur dynamic range.
on aktiivselt kasutuses olnud nii mängimiseks kui ka igapäevaseks töö tegemiseks umbes 10 kuud, saab varsti aasta täis. seni mingeid muresid ei ole.
tumbuser kirjutas:
kui hind ei ole küsimus (mis 4k cyberpunki mängiva masina soovi juures peab nii olema ), siis ma erinevalt tomorrowst soovitaks tagasi anda 240hz nõudes ja võtta pg42uq. see peaks olema lg 42" woled final form. 2160p, 138hz, matt pind, paneeli küljes radikas mis laseb seda konkurentidest vähe kaugemale pushida, hdmi 2.1, displayport - kuigi 1.4, ja asuse kõrgema otsa monitorile kohaselt on seal mingi hulk quality of life kraami ka.
miinus - see on 1.5k€ ja peale. saadavust täna vist isegi on. olenevalt soovidest muidugi suurus võib-olla ka miinus.
ise oleks sama võtnud aga ei raatsinud - kui eelmise aasta lõpus ostmas olin, siis tol hetkel oli see veel paarsada raha kallim ja saadavusega kehvasti. ning lg c2 kukkus samal ajal alla 900 raha, nii et tuli teha kiire soovide korrektuur, et kas kõik see headus on 2x hinnavahet väärt
tumbuser kirjutas:
Küsin lihtsalt huvi pärast, et kuidas "heledal taustal tekstid/tabelid" halvemad välja näevad ja mismõttes võimalikult suur heledus - mulle tundub et heledust on piisavalt kui muidugi ei taha võrrelda heledusega, mida on päeval saada aknast välja vaadates - kas siis selles hinnaklassis on teistel kuvaritel heledust rohkem kui 450 cd/m² ja 1000 nitti. Ja et mitte uues kohas samast kuvarist teise nurga all juttu teha, küsin ettevaatlikult veel veidi offtopic, et mis emaplaat/prose/ram/NVIDIA graafikakaart peaks olema, et cyberpunk mängu ja youtube 4k video pildi-ilu täies hiilguses ekraani pealt vastu säraks.
tekst võib välja näha udusem ja/või kohati mingite imelike artefaktidega. suvalise näitena - woled puhul mul jäi exceli color picker silma. selle pildi peal on kollasel vasakul ääres punane ja paremal valge joon, mida lcd-l ei ole (teeks pilti ka aga telefon köhib ekraanist pildi tegemise peale verd ja ei viitsi nikeradada praegu):
teksti juures aitab windowsi puhul cleartype tuner omajagu asja söödavamaks teha. qd-oled puhul ka aga seal on see veel gramm keerulisem.
põhjused seonduvad sellega, et piksel ei ole lcd-l mitte üks asi vaid koosneb 3-4 subpikslist. ja neid subpiksleid kasutatakse tarkvara poolt pildi ilusamaks tegemiseks: https://en.wikipedia.org/wiki/Subpixel_rendering
subpikslite omavaheline asend lcd-de puhul on võrdlemisi standardne aga oledid on need paigutanud erinevalt. ehk siis praegu kasutatud meetodid subpikslite koha pealt alati ei tööta neil hästi.
Siis kui sa hõõrud rõõmust käsi ja mõtled, et yes, nüüd on see maailma kõige levinum suurem jama ületatud, mis segab inimestel mängudes parema pildi saamist, olles saanud suure pataka raha selgub et...ägedama pildi video ja mängu jaoks saan kui istun OLED taga....urr....pimedas toas olles lõpetanud harjumuseks saanud uudiste, e-raamatu lugemise ning riskin veel kuvari sissepõlemisega.
ära nüüd sellest doom and gloom jutust ennast liiga palju ka segada lase. burn-in/image retention on muidugi olemas ja probleem aga kui sa just ei taha ekraani kogu aeg maksimaalsel heledusel jooksutada (youtuberid ja co näitel veel ka kaitsemehanismid maha keerates), siis on sellega lood ikkagi natukene mõistlikumad. hämar tuba ja mitte otse ekraanile või peegeldusi tekitavalt langev valgus käib ka muude kuvaritega mugavalt töötamise-vaatamise juurde, olediga on tänu mustale ja soovitatud dark themedele see lugu lihtsalt veidi kriitilisem. uudiste-raamatute-interneti lugemisest loobumine on väga hüperbool. _________________ - londiste
londiste, tänan info ja kogemuse eest!
Soovitan proovida cleartype tuner kõrvale proovida macttype, mis on vabavaraline koos DeepGrayNoHinting profiiliga.
No ilma OLED ehk tavaline LCD osas jäänud silma G8 ja G9 Samsungi omad, kuigi need kurvelised ja ülejäänu nii nagu ikka nii IPS kui ka VA paneelid, kui just MiniLED FALO ekraani(hetkel Sony Bravia 1360x768).
Iseasi on see, et kui kiirelt "sissepõlemine" tekib OLED paneelidel, kui kasutada nii koodiikirjutamine VSCodes (hiljem isegi Visual Studio) kui ka veebikasutus ja siis meelelahutus.
See QD-OLED ebatavaline sub pixel layout on probleemina väga ülepaisutatud. Seda "chromatic aberration" sarnast üle äärte voolavat punast ja rohelist on reaalselt märgata ainult nina vastu monitori.
kes see tänapäeval vscodes või visual studios tänapäeval ikka valget tausta kasutab
miniled on väga palju urundust. jah, on äge ja hea tehnoloogia aga kuvarite kontekstis miniled ise ei ütle midagi. käib sama lugu nagu tavalisemate ledidega taustvalgustuse juures ja nagu Tomorrow üleval ütles - tuleb tsoonide hulka jälgida. mida rohkem tsoone on, seda parem. siinjuures, miniled on kaval urundustermin, sest seda on lihtne segi ajada microlediga, mis on sisult väga erinev väljatöötamisjärgus tehnoloogia (ja oledi otsene konkurent, potentsiaalselt). _________________ - londiste
see on nüüd natukene kahtlane nende specides.
sisuliselt sama paneel. lg ütleb specis et 200nit, asus ütleb, et max450 nit (ja hdr peak 1000nit). see vahe on pigem lg kui tootja konservatiivsemana kirja pandud spec. mingi vahe seal vast on, sest asus kipub neid paneele kaugele ajama, aga see pigem ei ole dramaatiline.
384 tsooniga Mini-LED HDR1000 algavad 400€ pealt. Cooler Masteril mitu 576 tsooniga mudelit aga mina loeks korralikuks HDR'ks siiski alates 1196 tsooniga Samsung Neo G7.
Probleem sellega on see, et näiteks Neo G7 hind on kõrgem kui LG 27GR95QE-B hind. Ainus eelis LG OLED ees on 4K reso ja 32" diagonaal. Muudelt näitajatelt on kehvem 165Hz jms andmetega.
Ehk siis minu point on see, et Mini-LED saab jah panna üle tuhande tsooni, et saada korralik HDR aga hind läheb nii kõrgeks, et see ei tasu ära vs OLED.
Esimese põlvkonna FALD monitorid olid veel kallimad makstes üle 2000 jms.
PG32UQXR ainus eelis on modernsed pordid k.a DP 2.1. Muus osas on see lihtsalt poole kallim Neo G7 poole väiksema dimming tsoonide arvu ja ainult 160Hz sagedusega.
ProArt on 60Hz ja alla 600 tsooni seega mingit korralikku HDRI-i ei saa ka sealt.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.