Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
jeesus188
kodustatud

|
16.05.2023 22:55:32
|
|
|
BA79, sul elu lill ju.
Siin on minu valikud
_________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud" |
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
16.05.2023 22:59:36
|
|
|
Levitingimused ja Telia1 määrab pakkumise.
Pole ju mõtet pakkuda "piiramatut" kui on teada, et klient seda ei saa.
|
|
Kommentaarid: 259 loe/lisa |
   |
2 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
16.05.2023 23:04:56
|
|
|
indrpo, kindlasti, lihtsalt ootan seda alumise otsa 5G kohale jõudmist.
Pakkuda saaks ju. Moblas tuleb suvaliselt diivanil vedeledes telia võrgus pea 100, õues rohkemgi
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud" |
|
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
16.05.2023 23:39:14
|
|
|
jeesus188
Oh jummel küll.
Nii madalaid kiirusi sai viimati kasutatud mingi 12+ aastat tagasi.
Kõige pikemalt jõudsin kasutada 12/1 ühendust.
Hiljem kui hakati ADSL kiirusi muutma/parandama tulid teised paketid mängu. Pikka aega kasutasin 10/2 kiirust.
Alles hiljem, kui tulid nüüdseks müügilt eemaldatud 20/5 ja suuremad kiirused, muutus püsiühendus rahalises mõttes ka taskukohasemaks.
Praegu 50/10 peal. 100/25 peale tõstma siiski ei hakka.
Elu on küll hea, aga võiks parem olla. Optika oleks minu jaoks ideaalvariant seda enam et kuutasud ka sisuliselt samad aga optikal on suuremad kiirused kui VDSL-il.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
17.05.2023 00:18:03
|
|
|
BA79, aasta + tagasi elasin 500/500 otsas, tere tulemast maale
Aga ei, hetkel tele2, paremad kiirused kui telial paberil....samas kisub asi allamäge. Telia on ses suhtes stabiilsem, lihtsalt siin hetkel ei pakuta paremat...aga äkki varsti pakub....äkki
|
   |
64 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
17.05.2023 00:22:31
|
|
|
BA79, võta kasutajaga RCC tuba. Juttu jätkub kauaks ilmselt kuigi morse vs. 50/10 võib siiski natuke lahkhelisid tekitada
ot: |
Mul homme tuleb Elisa gigast netti panema. Ei kurtnud et 500/50 on, aga kuna coax kinni läheb, siis lasin neil gigase panna, et kindlalt õiged seadmed saada |
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
Scott
Kreisi kasutaja

|
17.05.2023 10:11:57
|
|
|
Maardus läks kell 8.04 3G maha. Modemil vaid roheline 2G LED põleb.
Spoiler 
E: 3G pandi tagasi, vist vaadati, et üks loll jätkab kangekaelselt 2G peal neti kasutamist
Spoiler 
Nüüd DL on 2G, UL 3G
Spoiler 
Mingi kaugem 3G mast
Spoiler 
...
Nüüd jälle vaid 2G
Spoiler 
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 17:30:43
|
|
|
Scott
Tundub, et ruuter või modem pendeldab 3G ja 2G vahel ja ei suuda ära otsustada kumma peale pidama jääda.
Kui sul on 4G toega seade , peaks loogiliselt haakima ennast 4G taha, aga kui 4G ei levi või levib kehvalt siis lähebki lähima vanema põlvkonna tehnoloogiaga masti peale.
Kui paned režiimi automaatse asemel käsitsi, siis jääb pidama, aga kui signaali pole siis lihtsalt side ei toimi.
Osadel telefonidel on paralleelselt 2 sagedust korraga nii nagu nt iPhone 4G versioonides- on kas 2G/3G või 4G. Mõnel mudelil saab ka valida et istuks ainult 2G-s. Ise hoidsin oma vana Huawei P8Lite 2G-s sest mulle polnud mobiilset netti ja pole tegelikult siiani seda väga vaja. Leviulatuselt aga on 2G kõige parema katvusega sest töötab madalamal sagedusel väiksema lainepikkusega.
kui 3G läheb kinni aga seade on endiselt 3G-sse määratud siis võib kinni püüda ka kaugemal asuva masti signaali. Kõik sõltub ilmastikust, vastuvõtu asukoha maastiku eripäradest ja paljudest muudest faktoritest. Samas võib signaal olla väga nõrk, ebastabiilne või sootuks kaduda. Ennekõike on see mägise piirkonna või suure loodusliku takistusega ala (nt metsad) probleem. Tiheasustuses mõjutavad signaali veel hooned, peegeldused ja neeldumised (betoonehitised, klaasfassaadi kasutamine kõrghoonetel jne).
Väga hea näide raadiosignaalide levimise osas on mobiilside kasutamine merel. Rannast võib ka ca 60-70 km kaugusel veel koduvõrgu mastis püsida (tõsi, pigem 2G, 4G enam niikaugele ei levi). Olen ise 2G võrgus Soome reisides juba ammu ületanud Eesti-Soome merepiiri ja ikka olnud Eesti Telia võrgus. Sama ka nt Eesti-Vene piiriäärsed piirkonnad. Eesti mobiilikasutajad peavad jälgima, et telefon istuks koduvõrgus mitte ei haagiks ennast naaberriigi mobiilsidevõrku.
viimati muutis BA79 17.05.2023 19:12:23, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
17.05.2023 17:31:10
|
|
|
Ma saan aru, et tal ongi ainult mingi 2G/3G pulk.
See on umbes sama nagu fiibri võrgus püüda ADSLi kasutada või 11b standardiga wifi ruuterit. 🤣
Tehnoloogia areneb ikka edasi...
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 17:37:59
|
|
|
indrpo
Niipalju kui hetkel näha, siis Telia ei paku klientidele 4G USB modemit.
Mida see vaene klient siis tegema peaks? Kalli raha eest 4G/5G ruuterit ostma?
Samas kui vaja kasutada nt sülearvutit mobiilselt- USB modem on sellisteks olukordadeks ideaalne kuna tavalist vahelduvvoolu mobiilside toega ruuterit ei saa kasutada seal kus pole vahelduvvoolu võrku (230V).
|
|
tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
17.05.2023 17:46:23
|
|
|
Pulkasid pole kusagilt võtta enam, seetõttu pole ka midagi müüa.
Järelturul siin seal ikka leidub neid.
Aga jah, kas läppar sim pesaga, see mainitud taskuruuter või telefoni hotspot.
Igal juhul ma ei otsiks vabandusi, et kasutada 2G või 3G andmesidet. Pole see teenuse kasutaja nii "vaene" midagi.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 18:24:26
|
|
|
indrpo kirjutas: |
Pulkasid pole kusagilt võtta enam, seetõttu pole ka midagi müüa.
Järelturul siin seal ikka leidub neid.
Aga jah, kas läppar sim pesaga, see mainitud taskuruuter või telefoni hotspot.
Igal juhul ma ei otsiks vabandusi, et kasutada 2G või 3G andmesidet. Pole see teenuse kasutaja nii "vaene" midagi. |
See on küll suhteliselt ennekuulmatu, et kliendi maksevõimet hinnatakse tema tarbimise eelistuste järgi! Igal inimesel pole raha et iga 2 aasta tagant mobiilsideühenduse seadmeid osta ja uuendada.
Pärast ärge nutke, kui kliendid teenusest loobuvad või konkurendi juurde üle lähevad. Pakun, et ca 6 kuu pärast hakkab otsuste mõju avalduma ka klientide arvus sest konkurendid ei kiirusta 3G-d sulgema. Aasta lõpuks peaks olema 3G üleriigiliselt suletud ja siis saabub tõehetk!
USB modem peaks olema odavam kui taskuruuter ja telefoni ennast hotspotina ei ole mõistlik püsivalt alati kasutada (See pole alternatiiv isegi mitte mobiilsele püsiühendusele)! Mul on nt tahvelarvuti 4G modemiga. Töötab ka hotspotina aga läheb vägagi tuliseks aku ja ei kesta pikalt.
viimati muutis BA79 17.05.2023 18:26:35, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.05.2023 18:24:39
|
|
|
Mis sel telefoni hotspotil häda siis on, et pole mõistlik kasutada?
|
|
Kommentaarid: 204 loe/lisa |
   |
3 :: |
5 :: |
170 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 18:34:29
|
|
|
Janis kirjutas: |
Mis sel telefoni hotspotil häda siis on, et pole mõistlik kasutada? |
Kuumaks kipub minema kui suure koormusega kasutada (mitu seadet korraga ja suure andmevoo liigutamisega). Mahukate seansside jaoks on ruuterid, aga taskuruuteri aku vastupidavus on ka piiratud.
Kodus oleks kõige mõistlikum kasutada 4G/5G toega tavalist ruuterit, aga need on suhteliselt kallid võrreldes 3G toega ruuterite hinnaga, seda ka operaatoriväliste mudelite puhul mida müüakse arvutikauplustes. Eriti, kui tahad saada mobiilset ruuterit mis oleks veel kahesagedusliku WiFi'ga (2,4Ghz ja 5GHz)
|
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.05.2023 18:39:44
|
|
|
Ma ei tea kas see ikka on mingi aasta 2023 probleem enam
Ma küll päev otsa mingi suvalise odava samsungi lutsuga hotspottinud ning mingit kuumenemist polnud.
Keegi ei kohusta taskuruuterit aku pealt kasutama kui vaja mahukaid seansse ette võtta.
|
|
   |
170 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 18:49:12
|
|
|
Netiotsingu tulemusena tundub, et max kasutusaeg on 6 tundi mis sõltub mobiilsidevõrgu tehnilistest parameetritest ja andmesidet mõjutavatest muudest faktoritest.
Ei ole püsiühenduse alternatiiv ega võistle tavalise ruuteriga vaid mõeldud pigem lühiajaliseks kasutamiseks reisil olles.
Janis kirjutas: |
Ma ei tea kas see ikka on mingi aasta 2023 probleem enam
Ma küll päev otsa mingi suvalise odava samsungi lutsuga hotspottinud ning mingit kuumenemist polnud.
Keegi ei kohusta taskuruuterit aku pealt kasutama kui vaja mahukaid seansse ette võtta. |
Mul läheb tahvelarvuti kuumaks. Tõsi, see juba suht vana mudel ja vananenud akuga (siiski 4G toega LTE modemiga). Vast sõltub ka seadmest endast.
Kas sa kõnesid saad vastu võtta kui telefon on hotspot režiimis?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Scott
Kreisi kasutaja

|
17.05.2023 18:52:04
|
|
|
indrpo, see väide, et Telia 4G USB-modemeid ei paku seetõttu, et neid pole saada, on bs. 4G USB-pulgad on siiski tootmises, tõsi, vähem kui 3G ajastul. Kusagil oli lausa 5G-võimeline USB-modem, hind loomulikult kolmekohaline.
Miks ma kasutasin siiani 3G-d? Sest selle kiirus rahuldas täielikult vajadused. Pole ühtki striimitavat teenust ega paketti. Veebilehtedel olevad telesaated ja Youtube mängib 3G-kiirusega ka väga hästi. Ja lahendus on mul ka olemas - modemisse läheb Tele2 SIM. Seejuures kuumaks väheneb ja piiratud kuumahu asemel saab piiramatu, ei pea enam mõtlema, kas kuu kõpuni jätkub või peab lisamahtu ostma.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
17.05.2023 18:57:22
|
|
|
Saan küll kõnesid vastu võtta.
|
|
   |
170 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 19:06:03
|
|
|
Scott kirjutas: |
indrpo, see väide, et Telia 4G USB-modemeid ei paku seetõttu, et neid pole saada, on bs. 4G USB-pulgad on siiski tootmises, tõsi, vähem kui 3G ajastul. Kusagil oli lausa 5G-võimeline USB-modem, hind loomulikult kolmekohaline.
Miks ma kasutasin siiani 3G-d? Sest selle kiirus rahuldas täielikult vajadused. Pole ühtki striimitavat teenust ega paketti. Veebilehtedel olevad telesaated ja Youtube mängib 3G-kiirusega ka väga hästi. Ja lahendus on mul ka olemas - modemisse läheb Tele2 SIM. Seejuures kuumaks väheneb ja piiratud kuumahu asemel saab piiramatu, ei pea enam mõtlema, kas kuu kõpuni jätkub või peab lisamahtu ostma. |
Väga hästi argumenteeritud. Kõik ei vaja mobiilset netti täies mahus.
Tegin ka OpenSignal äpiga mõõtmise oma kodukohas. 3G võrgus on DL 8 MBit/s ja 4G võrgus oli 100 Mbit/s. Sellegipoolest pole mulle mobiilset püsiühendust vaja sest kasutan VDSL kaabliga netti. Mobiilse neti paketihindade tõttu loomulikult olen ka praegu tugevalt kaablineti eelistamise poolt. Kui kaabliga net muutuks näiteks mahupõhiseks siis kaaluksin ka konkurentide poole üleminekut, et kasutada piiramatut mobiilset netti.
Janis OK. Võtan oma eelarvamuse mobiilse hotspoti suhtes siis tagasi, aga enda kogemus ei ole nii hea (aku kuumenemise osas). Tarbimisharjumused siiski määravad palju ja sellest lähtuvalt olen ikkagi seda meelt et statsionaarsed lahendused on paremad. Noh vähemalt niikaua kui saab kasutada vahelduvvooluvõrgus.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Scott
Kreisi kasutaja

|
17.05.2023 19:12:59
|
|
|
Selle vastuse valguses tahan öelda, et ma pole sugugi selle vastu, et vanu tehnoloogiaid välja lülitatakse. Otse vastupidi. Ja väga õige on, et 2G jääb alles - peaks jääma alatiseks, kuni viimane 2G seade veel eksisteerib. Aga lihtsalt sellepärast, et turul on uuemad tehnoloogiad vana kõrval ja vana rahuldab, sel juhul ei pea alluma reklaamile ja uuele üle minema. Ei pea e-prügi tootma, kui vana veel kasutada saab.
BA79, ot: tsiteeri vaid iva, mitte tervet postitust. Nii on kergem väiksel ekraanil lugeda.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
17.05.2023 19:16:44
|
|
|
Mobiilsed piiramatud netid on ka piiratud, Telia puhul on see 1TB kalendrikuus. Jagatud paketis siis jaotub kõigi osalejate vahel pealegi.
|
|
Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 19:36:06
|
|
|
OK, ma ka ei ole uute tehnoloogiate vastu väga, aga kasutamiseks peaks enne looma eeldused, et see ei oleks kliendile nagu "puuga pähe" uus olukord. Täna on, homme pole.
2G jäeti vist alles, et tagada 112 helistamise võimekus igas olukorras (see on seadusega sideoperaatoritele esitatud nõudes sees ka vist). Lisaks sellele on veel hulk vanu seadmeid mille juhtimine toimub üle GSM-Data ja milledel on veel 2G mobiilside modem.
Väidetavalt on riike, kus ka 2G ongi päriselt kinni, aga noh see ei tähenda et kõik seda teed peavad minema.
Toome näitliku paralleeli analoog-televisioonist digitv'le üleminekuga. Mitu aastat tagasi see ellu viidi? Wikipedia andmetel 2010. Ja veel möödunud aastal kirjutati sellest, et SD edastusest ehk DVB-T'st ei saa loobuda kuna kõik inimesed pole veel valmis täielikult DVB-T2-le üle minema ehk ostma HD võimelist digiboksi. Samas on seadusega sätestatud vähemalt avalikõigusliku teleprogrammi kättesaadavuse nõue kõigile. Kontrollisin Levira tabeli üle. SD ehk DVB-T on siiani kasutuses. No ei saa nii lihtsalt kinni panna. Ja sarnaselt mobiilsidele on ka DVB-T vs DVB-T2 suured käärid levulatuses. T2 vastuvõtt on halvem. Olen ka sellepärast loobunud oma teleri DVB-T2 tuunerit kasutamast ja tarbin meediasisu üle interneti, põhiliselt arvuti abil või nt YouTube äpi abil telekast.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Scott
Kreisi kasutaja

|
17.05.2023 20:31:33
|
|
|
Ot - DVB-T2 leviulatus vabade kanalite osas on juba ammu samaväärne DVB-T levialaga. Tasuliste DVB-T2 saatjate leviala on ka hea, miinuseks on programmide vähesus võrreldes SD-ga. Suund on sellele, et jääb vaid DVB-T2 HEVC HD. Analoogi väljalülitamine oli ainuõige, et teha ruumi digile ja hoida kokku energiat.
Seda võiks võrrelda NMT väljalülitamisega, aga NMT ehk 1G võiks teoreetiliselt ka täna eksisteerida, kuna 2 ja kõrgemad geed selle sagedusala ei tarvita. Ebaefektiivsus ja -turvalisus jäävad, seetõttu ka ajalukku vajus. Nagu aru sain, suletud 3G sagedustel hakkab tööle 4 ja 5 gee, kokkuvõttes levi ja kiirused paranevad.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
BA79
HV kasutaja
|
17.05.2023 21:15:17
|
|
|
Scott
Las enne siis paraneb levi ja siis saab edasi vaadata, kas tasub uuele põlvkonnale üle minna.
DVB-T(2) OT lõpetuseks lisan, et ma pole ammu tõepoolest DVB-T2 vastuvõttu katsetanud aga pärast muxide ümberjaotamist läks mul viimane kord vastuvõtt kehvemaks. Analoogist digisse üleminek oli loomulikult õige, rohkem sisu ja rohkem valikuid kuna DVB-T(2) pakub ka kõrvalteenuseid nagu mitu audiokanali, hbbTV, ja subtiitrite valiku võimalus.
viimati muutis BA79 18.05.2023 01:08:02, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
|