Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Remondi- ja ehitusteema märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 509, 510, 511 ... 572, 573, 574  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 24.11.2021 20:48:21 vasta tsitaadiga

No ma ei tea, seepst ma küsingi. Ehk on kaabli jagamine lepinguliselt keelatud?
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 24.11.2021 20:56:27 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
No ma ei tea, seepst ma küsingi. Ehk on kaabli jagamine lepinguliselt keelatud?

Seda piiri raske määratleda, võid naabri juures telefoni laadida ja kodus kasutada, võid ka suurema akuga sealt särtsu kaasa võtta, võid ka akut mitte kaasa tarida ja ühe juhtmega laadida ja teisega tarbida ja no lõpuks milleks see aku, paned juhtme otse seina ja kütad boilerit.

Ricki
HV kasutaja

sõnum 24.11.2021 21:03:32 vasta tsitaadiga

Korteris saad ju augu läbi seina puurida, eraldi arvesti vahele ja voila icon_biggrin.gif
Vanasti nõukaajal olidki mitme korteri pistikud läbi seina ühendatud, kes siis eraldi kaableid viitsis vedada.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 24.11.2021 21:07:33 vasta tsitaadiga

Küsimus polegi kas saab vaid kas tohib. Pakun et hall ala mida ei reguleerita enne kui kuskilt otsast probleem tekib.

Vanasti nt ei tohtind naabriga netti jagada isegi trahv oli hinnakirjas.

ref
Kreisi kasutaja

sõnum 24.11.2021 22:06:42 vasta tsitaadiga

Kui naabriga jagamine hall ala siis... Elektrilevi annab kuni kaks liitumist ühele aadressile, võtad teise liitumise lisaks ja mis peale mõõdetud/ostetud elektrit asjaga edasi teed on sinu enda teha.

Kui ümberlülitused jms mudru korrektselt ehitatud ja võrgu jaoks probleeme ei tekita siis tee mis tahad.
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
nexus4
Kreisi kasutaja
nexus4

sõnum 25.11.2021 11:21:00 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
degreal kirjutas:
Kas selline sahkerdamine on legaalne: Minul on tunnipõhine börsipakett ja naabril on päevapõhine börsipakett. 24nov tunnipõhine MWh 20€ - 210€ vahel. Päevapõhine oli 130€. Kui veaks mõlemad majapidamised ühte kilpi kokku kus lülitaks automaatselt ümber vastavalt sellele kummast peakaitsmest odavamat voolu saab tunni lõikes.

Mis imeasi see päevapõhine pakett on? Kõigil on ju tänapäeval tunnipõhist lugemist võimaldavad voolumõõtjad. Olen aru saanud, et kui mõõta suudetakse ja börsipaketi võtad, siis arvestus on automaatselt tunnipõhine, vähemalt EE puhul?

Eesti Energia on ainus kellel see veel tagurpidi töötab ehk kui enne arvesti vahetust oli "päeva põhine" ehk õigesti öelduna tüüpkoormusgraafiku põhine pakett, ja peale arvesti vahetust sa paketti näppinud ei ole, siis olgugi et tegelikult on sul olemas personaalsed tunnipõhised mõõteandmed, arveldatalkse sinuga erineva hinnaga kui tegelikult sinu tunnitarbimine x nord pool tunni hind.
Kommentaarid: 29 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 26
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 25.11.2021 18:55:25 vasta tsitaadiga

nexus4 kirjutas:
netcat kirjutas:
degreal kirjutas:
Kas selline sahkerdamine on legaalne: Minul on tunnipõhine börsipakett ja naabril on päevapõhine börsipakett. 24nov tunnipõhine MWh 20€ - 210€ vahel. Päevapõhine oli 130€. Kui veaks mõlemad majapidamised ühte kilpi kokku kus lülitaks automaatselt ümber vastavalt sellele kummast peakaitsmest odavamat voolu saab tunni lõikes.

Mis imeasi see päevapõhine pakett on? Kõigil on ju tänapäeval tunnipõhist lugemist võimaldavad voolumõõtjad. Olen aru saanud, et kui mõõta suudetakse ja börsipaketi võtad, siis arvestus on automaatselt tunnipõhine, vähemalt EE puhul?

Eesti Energia on ainus kellel see veel tagurpidi töötab ehk kui enne arvesti vahetust oli "päeva põhine" ehk õigesti öelduna tüüpkoormusgraafiku põhine pakett, ja peale arvesti vahetust sa paketti näppinud ei ole, siis olgugi et tegelikult on sul olemas personaalsed tunnipõhised mõõteandmed, arveldatalkse sinuga erineva hinnaga kui tegelikult sinu tunnitarbimine x nord pool tunni hind.

Niiet sisuliselt on see sama arvestus, nagu üldteenusel, ainult madalama marginaaliga?

Üritasin aru saada, mis minu lepingu kehtiv marginaal on aga ei leidnudki seda infot kusagilt. Lepingus omal ajal üks number, hoiatusega et seda võib EE omalt poolt muuta. Elektrihind.ee pakub välja teise numbri, kuskohast nad selle võtavad, ei tea. Paketi kirjelduses kodulehel ei ole mingeid andmeid, ainult värvilised pildikesed. Arvel ei ole ka marginaali välja toodud eraldi. Selle eest on välja toodud eraldi päeva ja öö kogused, kuigi mul on ööpäevane pakett ja börsihinna puhul vist ei olegi ju sel öö ja päeva arvestamisel mingit mõtet?
tagasi üles
Ricki
HV kasutaja

sõnum 25.11.2021 23:37:18 vasta tsitaadiga

EE iseteenindusest ka ei näe? Hetkehinnad (sisaldavad käibemaksu):
Tavaenergia Börsihind + 0.25 senti / kWh Kuutasu: 1.99 €
Roheline Energia: Börsihind + 0.61 senti / kWh Kuutasu: 1.99 €
tsitaat:
Marginaal võib tulevikus muutuda. Sel juhul teavitame Teid sellest vähemalt 1 kuu ette. Marginaali muutmise ajendab peamiselt muutunud turuolukord ja/või konkurentsisituatsioon.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 25.11.2021 23:45:12 vasta tsitaadiga

Kuskohas need hetkehinnad on, paketi valiku all neid ei näidata, olemasoleva paketi andmetes ka mitte
tagasi üles
Ricki
HV kasutaja

sõnum 25.11.2021 23:46:49 vasta tsitaadiga

Valid paketimuutmise ja sealt leiad icon_smile.gif
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 25.11.2021 23:51:46 vasta tsitaadiga

Aga ma ei taha ju muutma hakata enne kui tingimusi näen...

See selleks, jutt oli sellest et ma tahan oma praeguse paketi marginaale teada. Mul on 2014 sõlmitud pakett ja ma ei saa aru, kas kehtib siis kehtinud marginaal või praegune. Teised praegused tingimused ei kehti näiteks ei maksa ma kuutasu
tagasi üles
Ricki
HV kasutaja

sõnum 26.11.2021 00:33:47 vasta tsitaadiga

Ega lepingu muutmiseks ei pea seda ilmtingimata kinnitama... Rohelise paketi peaks lubama ikka valida. Eteeninduses praegust lepingut vaadata, siis peaks seal hinnainfo kirjas olema. Mis marginaal 2014a kehtis? Kui mingit teadet pole olnud, siis järelikult kehtib edasi.
Aja excel kurjaks ja arvuta marginaal ise välja. Nii kõige lihtsam icon_lol.gif
tagasi üles
nexus4
Kreisi kasutaja
nexus4

sõnum 26.11.2021 11:15:02 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
nexus4 kirjutas:
netcat kirjutas:
degreal kirjutas:

Niiet sisuliselt on see sama arvestus, nagu üldteenusel, ainult madalama marginaaliga?

Üritasin aru saada, mis minu lepingu kehtiv marginaal on aga ei leidnudki seda infot kusagilt. Lepingus omal ajal üks number, hoiatusega et seda võib EE omalt poolt muuta. Elektrihind.ee pakub välja teise numbri, kuskohast nad selle võtavad, ei tea. Paketi kirjelduses kodulehel ei ole mingeid andmeid, ainult värvilised pildikesed. Arvel ei ole ka marginaali välja toodud eraldi. Selle eest on välja toodud eraldi päeva ja öö kogused, kuigi mul on ööpäevane pakett ja börsihinna puhul vist ei olegi ju sel öö ja päeva arvestamisel mingit mõtet?

Üldteenusega sarnasusi on, aga siiski erinev. Üldteenusel kasutatakse lõpliku hinna leidmiseks kõikide üldteenussel olevate klientide eelmise kuu tunnitarbimisi (x iga tunni hind). "päevapõhine börsipakett" võtab elektrilevi aasta ette koostatud tüüpkoormusgraafiku (x iga tunni hind).

Marginaal on lepingus. Samuti on lepingus kirjas kas sul on see "päevapõhine" või päris börsi pakett. Elektrihind näitab lihtsalt mis on pakkumised kui praegu läheks uut lepingut sõlmima või muutma (käivad scrapimas iseteenindustes, aga kuna Eesti Energias on hind erinevatele klientidele erinev, siis ei pruugi head ülevaadet elektrihind.ee anda)
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 26.11.2021 15:57:13 vasta tsitaadiga

nexus4 kirjutas:

Üldteenusega sarnasusi on, aga siiski erinev. Üldteenusel kasutatakse lõpliku hinna leidmiseks kõikide üldteenussel olevate klientide eelmise kuu tunnitarbimisi (x iga tunni hind). "päevapõhine börsipakett" võtab elektrilevi aasta ette koostatud tüüpkoormusgraafiku (x iga tunni hind).

Niiet tegu on ennustusega? Veel lõbusam. Niiet seda kui palju tegelikult sel aastal jooksvalt tarbiti ei mõjuta seda hinnaarvutust üldse, vaid alles järgmise aasta oma?

nexus4 kirjutas:

Marginaal on lepingus. Samuti on lepingus kirjas kas sul on see "päevapõhine" või päris börsi pakett.

Noh, see ongi see keeruline osa. Kui ma vaatan iseteeninduses tarbimiskoha kirjeldust, siis seal seisab "Muutuv. Börsihind, mis muutub iga tund". Selle järgi ma naiivselt arvasingi seni, et tõesti tunnihinna järgi maksangi.

Vajutan lepingut... Seal on kirjas "Muutuv 100% börsihind", hinnatüüp: ööpäev.
Allolevas hinnalahtris on kirjas "Börsihind + senti/kWh" - jah, just. Mingit nähtamatut senti ilmselt...

Laen lepingu faili alla ja loen:

"Eelmise kalendrikuu keskmine börsihind leitakse elektribörsil avaldatud tunnipõhiste elektrihindade ning võrguettevõtja tüüpkoormusgraafiku kaalutud keskmisena."

Niiet ikka ei ole tunnihinda. Ja marginaal on lepingus 0,28.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 26.11.2021 19:36:13 vasta tsitaadiga

ei ole tunnihinda jah. See börsihinna jälgimine on jama, kuna kõik on erakliendile kaalutud keskmine.
Kommentaarid: 141 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 126
tagasi üles
nexus4
Kreisi kasutaja
nexus4

sõnum 28.11.2021 14:54:47 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
ei ole tunnihinda jah. See börsihinna jälgimine on jama, kuna kõik on erakliendile kaalutud keskmine.

Kui eraklient on sellise valiku teinud.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 28.11.2021 15:06:36 vasta tsitaadiga

nexus4, sulle, kui eraiskule luuakse mulje, et sa saad "valida".
Aga tegelikkuses, sulle, pisitarbijale..

Sellest eelpool viidatud bõrsihinna termostaadist oli viimases Digi ajakirjas turunduslik jutuke üllitatud.
tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 28.11.2021 15:14:37 vasta tsitaadiga

Oota, kas sa väidad, et ka praegu kui tunnipõhist mõõtjat omav klient liitub börsipaketiga, tema reaalajas tarbimine tegelikult arvel ei kajastu?
Et kogu see sügis läbi tuututatud jutt sellest kuidas tarbimist ajastada tuleb on näkku valetamine?

Nii see nüüd ikka ka olla ei saa vist?
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 28.11.2021 15:38:48 vasta tsitaadiga

netcat kirjutas:
Oota, kas sa väidad, et ka praegu kui tunnipõhist mõõtjat omav klient liitub börsipaketiga, tema reaalajas tarbimine tegelikult arvel ei kajastu?
Et kogu see sügis läbi tuututatud jutt sellest kuidas tarbimist ajastada tuleb on näkku valetamine?

Nii see nüüd ikka ka olla ei saa vist?
Arvel ei kajastu, iseteeninduses saab tabelit vaadata (vähemalt Imatral sai täpse, st tunnipõhise paketi puhul, Elektrumit pole veel viitsinud uurida, aga pakett jäi samaks)
Kas peaks arvel olema kogu tabel kuu jooksul iga päeva iga tunni kohta tarbimine ja hind välja toodud? icon_lol.gif 31-päevase kuu kohta 744 rida.

tagasi üles
netcat
Kreisi kasutaja
netcat

sõnum 28.11.2021 15:57:54 vasta tsitaadiga

No tabelit saab vaadata paketist olenemata.
Aga ikkagi ma küsin veelkord: siis tegelikult börsipõhise tunnihinnaga paketti ei ole olemas ja inimesi petetakse v?

PS Tundub, et sa ei saanud aru, mida ma küsin, kui arvad et tahan näha arvel iga tunni hinda. Teeme siis hästi puust ja punaseks. Oletame, et ma kasutaks see kuu ainult ühe tunni jooksul elektrit kui hind on 400 EUR/MWh. Alternatiivselt kujutame ette, et ma kasutaks elektrit ainult ühe anomaalse tunni jooksul kuus, kui hind on 1 EUR/MWh. Kas mu arvel on ühiku hind vastav selle tunni hinnale millal ma tarbisin, või arvutatakse mingi kõigi tarbijate keskmine ja maksan hoopis seda?
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 28.11.2021 21:59:51 vasta tsitaadiga

Sina eraisikuna ei osta nordpoolilt otse elektrit. Sinu eest toimetab vahendaja, kellele kehtivad omad kokkulepped. Sina maksad sellele elektrimüüjale oma marginaali + selle nn. börsihinna alusel, mis jaguneb igaühe arvestinäidu järgi antud elektrimüüja vastava paketi valinud klientide vahel.
Ehk siis seal tehakse mingi matemaatiline tšikibriki, mis sinu arvel kajastub. See, et kasutad omal kodus bõrsihinda jälgivat termostaati, ei vähenda märkimisväärselt sinu kulusid. Eriti selliseid, mille kuutasu ongi 7€ või 22€
Ma olen enda jaoks selliselt asjast aru saanud. icon_neutral.gif
tagasi üles
bladerunner
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 29.11.2021 01:08:44 vasta tsitaadiga

Nomaitea. Vaevalt EE siin ajastamise alla öist tarbimist silmas peab. icon_rolleyes.gif

elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 29.11.2021 01:33:46 vasta tsitaadiga

Mul on lepingus selline rida:
tsitaat:
0.1 senti/kWh + kalendrikuu
tunnipõhine börsihind
käibemaksuga

Ja paketi kirjelduses:
tsitaat:
Börsihind, mis muutub iga tund
tsitaat:
100% börsihind
tsitaat:
Hinnatüüp
Tunnipõhised hinnad

Ja ma olen ka infost üle küsinud ja on kinnitatud et jah arve sõltub sellest mis kell ma kütan.

Nii et kui tegelikult mingi lahustatud hind siis oleks tegemist kelmusega.

Aga muidugi ei piisa sellest et on arvesti, börsipakett peab ka ikka olema.

jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 29.11.2021 12:54:38 vasta tsitaadiga

Jäi silma selline elektribörsi hinda jälgiv jubin /mingi tasmota baasil niikuinii/ https://celeon.eu/2020/12/25/kuidas-tootab-celeoni-nutikas-juhtimine/
tagasi üles
colin07
HV kasutaja

sõnum 29.11.2021 12:57:17 vasta tsitaadiga

Pettuse kahtluse tekitamise peale hakkasin ka ise uurima enda EE paketti ja Google andis, et tüüpkoormusgraafiku tarbimist kasutati vanasti nendel tarbijatel, kellel ei olnud kaugloetavat arvestit ja seega tunnipõhise lugemise võimekust.
Järsku on jäänud vanast ajast tüüpkoormusgraafiku põhine leping, kui oli selline olukord, et said valida paketti "muutuv" ja kaudselt see ju on ikka muutuv, aga tunnipõhist võimekust sinu tarbimiskohas sellel hetkel veel ei olnud ... .
Arvan, et isegi kui on jäänud vana leping, siis lihtsuse ja standardsuse huvides käitutakse reaalsuses ikkagi tunnipõhise arvestusega kliendina, kui nüüd on elektriarvesti vahetunud.
Selleks võib EE lehel oma elektritarbimise csv laadida Kasutaja->tarbimisajalugu ja tegema kaalutud keskmise arvutuse läbi. Kui ühtib su elektriarvel olevate tasudega, siis on kindlasti tunnipõhine arvestus.
Kommentaarid: 25 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 25
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Remondi- ja ehitusteema mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 509, 510, 511 ... 572, 573, 574  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.