Ostsin foorumist uue kinnises pakendis AMD Ryzen™ 7 3700X protsessori ja sellega on nüüd huvitav probleem.
Idles võtab voolu ~20W ja temperatuur on minimaalsed 50 kraadi käivitamise hetkest. See on veel isegi okei kui lugeda redditist selle protsessori kohta.
Kui ma panen CPU-Z benchi tööle, siis võtab voolu ~60W ja temperatuur on koheselt 90 kraadi.
- Ma olen proovinud nii AM4 Stock vasest jahutust kui ka Zalmani Tower coolerit. Temparatuur praktiliselt üks-ühele.
- Mõlemal korral panin tera jagu termopastat, mis oli ühtlaselt laiali valgunud.
- Uuendasin emaplaadi BIOSe kõige uuema peale
- Paigaldasin AMD kodulehelt chipseti driverid
- Paigaldasin Ryzen Masteri
Kummagi jahutuse heatpiped olid katsudes äärmisel juhul leiged. Prose ja selle kaane vahel halb kontakt?
Antud protsessoriga garantiid ei saanud kaasa. Ei osanud kinnises pakendis olevale protsessorile küsida ka.
Kuna seal on vist vedelmetall vahel, siis võiks prose talla lihvimine aidata? Võibolla lasta isegi mingil spetsialistil delid teha(näiteks derbauer sai sellega hakkama)?
Millega tempe ja voolutarvet jälgid? Võibolla programm valetab.
60W ja 90c tundub väga ebausutav. 90c iseenesest pole ohtlik aga see viitab jahuti ja IHS kehvale kontaktile kui 90c peale läheb. Minu 3800X on krutitud kuni 115W peale ja üle 80c ei lähe.
Ma ei saa ka täpselt aru mis sul seal siis vahel on. Räägid stock pastast, siis termopastast ja viimasena hoopis vedelmetallist.
Kirjuta ka välja täpselt millist pastat kasutad ja mis selle Zalmani jahuti mudel on.
Ise soovitan proovida katta IHS ühtlase õhukese kihiga. Kui keskele panna terake siis läheb küll laiali aga ei pruugi tagada optimaalset katet, kuna Ryzeni chiplet on nurgas hoopis.
Temperatuure jälgisin HWMonitori, CoreTempi ja Ryzen Masteriga koos ja eraldi. Ryzen master näitas ~5 kraadi madalamat temperatuuri. Ma ise kahtlustan ka halba kontakti.
Alguses läks stock jahutus peale koos stock pastaga. Teiseks proovisin tower tüüpi jahutust eraldi termopastaga. kolmandaks proovisin stock jahutit uuesti, see kord eraldi termopastaga ja pöörasin jahutust 180 kraadi.
Vedelmetall on IHSi vahel, seda ma ise ei ole lisanud
Miks te seda termopasta teemat jahute? Isegi ilma selleta ei tohiks temperatuur sekundiga 90 kraadini ulatuda.
Midagi siin ei klapi:
Vedelmetall saab IHS vahel olla ainult siis kui keegi on IHS pealt ära jootnud, vedelmetalli asemele pannud ja IHS tagasi pannud.
Sa ütled, et sa ostsid selle foorumist? Kui see oli kinnises pakendus ja sa ise pole IHS ära kakkunud, siis ei saa seal kuidagi vedelmetall olla. See on kinni joodetud tehases ja joodetud IHS eemaldamine on keeruline ja ohtlik protsess millega on suur võimalus kiip telliseks muuta.
Rääkimata sellest, et vedelmetall vs joode on nii väike temp vahe, et see ei tasu ära.
Ja juhul kui seal on ikkagi müüja või sinu sekkumisel vedelmetall mitte enam joode, siis see võib vabalt olla probleemi allikas. Näiteks kui chipleti ja IHS vahel on nüüd tühi ruum, kuna vedelmetalli kiht on õhem kui joode mis varem selle vahe ära täitis.
Tomorrow, No vabandust, sõnastasin võibolla natuke valesti. Intelil on hambapasta seal vahel ja ryzenil on joodetud.
Ei ole ka Intelil seal vahel, juba pikemat aega, hambapastat... _________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
Temperatuure jälgisin HWMonitori, CoreTempi ja Ryzen Masteriga koos ja eraldi. Ryzen master näitas ~5 kraadi madalamat temperatuuri. Ma ise kahtlustan ka halba kontakti.
Alguses läks stock jahutus peale koos stock pastaga. Teiseks proovisin tower tüüpi jahutust eraldi termopastaga. kolmandaks proovisin stock jahutit uuesti, see kord eraldi termopastaga ja pöörasin jahutust 180 kraadi.
Vedelmetall on IHSi vahel, seda ma ise ei ole lisanud
Miks te seda termopasta teemat jahute? Isegi ilma selleta ei tohiks temperatuur sekundiga 90 kraadini ulatuda.
Pasta jutul mõte taga miks räägitakse - paksema pasta puhul õhutaskud, või paigladamisel pole nurkadest võrdne surve... Tavalised tornid peaks saama "logistada" peal - saab parema kontakti ehk enne kui kohe remounti hakkab tegema.
Samuti see, et torud leiged on tuttav teema. 3700X ei ajanudki mul torni torusi tuliseks - leigeks lihtsalt. See die kuskil cpu tsentris, kaetud IHS'i ja suure paksu jahuti tallaga... mul oli ka kaks 140mm ventikat mis ulatusid ribidest alla poole ja liigutasid õhku ka jahuti talla kõrgusel.
(Samas VRM radikad kõrval tulitasid küll)
Proovisin ka ühtepidi ja teist pidi - tuline tükk. Lisaks defaultis AMD kütab volti ka mõnuga peale.
Peale näperdamist jäi minu tulemus 75C kanti 4,15 allcore (+/-3C mängides 70C kandis ja kaevates peak 78C kandis). Pinget ei mäleta 1,25-1,28? miskit seal. 1,3 ja peale oli juba tempidega mure. Foorumitest lugesin ka et suured OC mehed soovitasid 1,35V mida ma küll ette ei kujutanud kuidas omal kodus suudaksin jahutada mõistlikuse piires (cost vs saadav perf)(vb kui mingi AC kliimaga ruumis kus pidev 19C vms.)
Tempi lugemise poolest - ei ole küll 3700X ga seotud aga uuema ryzen 5000 seeriaga... eri programmid kas loevad eri andureid või nende algoritm andurilt saadud signaali tõlgendamiseks erinevad - hwinfo64 vs nzxt'i soft olid korralikult erinevad = ala nzxt cam skaleerus täiesti mööda kuid hwinfo64 ehk midak õrgem temp seda suuremaks läks näidatud tempide vahe... viimaste updatedega seda enam pole. polnud mitu kuud vahepeal GPU'd siis sellel ajal jopandu et seisval kraamil "bugid" ära lihvitud. Aga point jääb - eri versioonidel ja programmidel on erinevad meetodid tempide kuvamiseks.
Ryzen Master peaks õiget tempi näitama? Igaks petteks võid pildi panna üles, et mis tempist jutt käib.
Samas kas CPUz väljendab tavakoormust või 110% avx512 koormust?
Olin ka 3700x-ga hädas. Kuigi kasutasin low profile jahuteid (nh-9la, black ridge, c7-cu) oleks pidanud neil piisavalt massi olema vähemalt sekundiks tempi all hoida aga ei. Hetkega viskas 90c peale. Isegi cTDP alandamine 45w peale ei aidanud midagi. Lõpuks sain kontrolli alla nii et paigaldasin inbox jahuti selliselt, et määrisin õhukese kihi nii CPU peale kui jahuti peale laiali. Hernemeetod lõppes alati 90c tempidega idles.
Proovisin ühe kolmanda, natuke suurema jahutusega. Sain temperatuurid talutavaks. Kahtlustan, et see naljakas klambriga jahutus ei avalda piisavalt ja ühtlaselt survet. Zalman oli ka selle klambriga.
Lõpuks Zen 3 TR beast ka tulekul. Huvitav et HEDT puhul käitub AMD samamoodi nagu Intel et esmalt tuleb tavakasutaja paltvormile uus arhitektuur ja siis tükk hiljem tuuakse sama arhitektuur HEDT peale.
HEDT tuleb jah hilja. Ja arvestades järgmist aastat on see ilmselt ka viimane uuendus. AMD ei ole ka Threaripperi socketitega sõbralik olnud. Esimene ja teine põlvkond kasutas TR4. Kolmas ja nüüd neljas kasutavad TRX40. Socket longetivity my ass. AM4-ga ei anna võrreldagi. Aga ju siis HEDT segmendis pole uue plate ostmine nii suur probleem siis. Loodan siiski, et Zen3 TR toob tagasi 16 ja võibolla isegi 8 tuumalised, et platform entry oleks odavam. Zen2 TR oli kallis kuna odavaim oli 24 tuumaline - no doubt konkrentsi puudmine Inteli poolelt.
Link _________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
6/4/2025, RFK Jr: "The most effective way to prevent the spread of measles is the MMR vaccines."
Lühidalt launch päeva EPYC Milan perf oli tegelikust kuni 13% kehvem kasutatud reference platvormi tõttu. Kolmanda osapoole platega tarbis IO vähem ja seega tuumad said kõrgemale boostida.
See tähendab ka seda, et kui IO Die liigub nüüd 6nm või 7nm peale Zen4-ga, siis jääb tuumadele rohkem ruumi boostimiseks kõigil socketitel. Mis mõistagi tõstab veel perfi lisaks arhitektuuri muudatustele.
Jah, ja kallis ka. _________________ 17/1/2023, Scart: "Selle sajandi senise möödunud aja üks suuremaid skandaale on hetkel lahti rullumas..."
6/4/2025, RFK Jr: "The most effective way to prevent the spread of measles is the MMR vaccines."
Ehitasin ühele tuttavale pea sama arvuti, mis endal ning sain proovida enda arvutis tema 5900x ning Patriot 4400 RAM-e.
Tema 5900x osutus CTR programmi alusel gold isendiks, minu oma on silver.
Spoiler
DIAGNOSTIC RESULTS
AMD Ryzen 9 5900X 12-Core Processor
CPU VID: 1089
CPU TEL: 1050
Max temperature: 55.63°
Energy efficient: 4.17
Your CPU is GOLDEN SAMPLE
Aga proovisin mis ma proovisin, kuid minu silver isend suutis üle 100MHz kõrgema overclocki 1.275v peal välja anda, kui see gold sample.
CTR programm annab silver, gold, platinium sampled välja selle alusel, mis CPU suudab madalaima vooluga 4375MHz peal toimida, gold sample suutis 1089mV, mu vana prose Silver 1123mV.
Õnneks on Gigabyte välja lasknud uue BIOSe X570 Masterile F34, milles on lõpuks võimalik mõlemale CCX-ile BIOSes eraldi kiirus määrata, eelnevalt see lihtsalt ei toiminud, kuigi valik oli olemas.
Määrasingi vastavalt 4725MHz ning 4650MHz silver samplele ja jookseb nüüd idles 500rpm töötava CPU vendiga 40c peal. Samal ajal gold sample pani pildi taskusse esimese Cinebench testi peale, isegi siis kui ventikad kõik põhjas.
RAM osas oli mul lausa 5 erinevat 2x8GB KIT-i testida, minu enda oma tundus neist kõige nigelam olevat. Proovisin kui kõrgele on võimalik MHz ajada 1.5V pealt ja jättes 16-15-15-15 CL-i.
Originaal mäludega bootis 4333MHz pealt ning windowsisse jõudis 4266MHz
Kuid 2 kiti mille seerianumbrid jooksid järjest, sain isegi Test memi 10 minutilise tsükli ilma ühegi errorita tehtud 4400MHz peal. Kusjuures oli vahe sees kas panen 1, 2, 3, 4 slotti vastavalt A-A-B-B või A-B-A-B need samad mälud, kitid on tehases põhjusega välja pinitud ja toimivad paremini. Gigabytel on A-B-A-B skeem selle emaplaadil.
Muidu võiks jättagi 4400Mhz peale RAM-i, kuid emaplaat üle 2033MHz ise ei toimi stabiilselt, pole jõudnud mässata, aga eks nüüd saab timinguid tihedamaks siluda.
Mis Threadripper (Pro) idle temperatuurid võiksid olla?
Sai esimest korda vesijahutus ehitatud ja üritan aru saada kas kõik töötab, aga väga palju infot pole internetis nende TR protsessorite temperatuurida kohta. Protsessoriks Threadripper PRO 3975WX. Hetkel kõigub 45-55C kandis idle. 100% koormuse all ~70C.
Paistab,m et AMD hakkab laisaks muutuma HEDT osas. Iga järgnev HEDT reliis tuleb hiljem välja kui mainstream ja server (vähemalt hetke trend on selline).
Intel ei suuda konkureerida ilmselt 2025 aastani vähemalt.
Suurim miinus minu silmis on 60Hz ekraan. Kui peamine usecase on mängimine, siis võiks 120Hz olla. Kuigi jah see kulutaks rohkem akut.
Aga no valik võiks olla.
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.