|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| Kuidas pooldaksid kanepi legaliseerimist Eestis? |
| Pooldaksin meditsiinilistel põhjustel kasutamist |
|
17% |
[ 53 ] |
| Pooldan täielikku legaliseerimist |
|
36% |
[ 107 ] |
| Ei poolda |
|
33% |
[ 99 ] |
| Olen erapooletu |
|
12% |
[ 36 ] |
|
| hääli kokku : 295 |
|
| autor |
|
lexo
HV kasutaja

|
25.03.2020 02:52:53
|
|
|
| degrass kirjutas: |
| Kristoferr kirjutas: |
Kuradi kummaline viirus on. Mõned korona positiivsed tippsortlased räägivad, pole mitte essugi häda. Puuduvad igasugused viiruse nähud. Teised räägivad, et on ikka jube enesetunne küll.
Ma saaks aru kui ühed oleks täis elujõus ja teised krooniliselt haiged, aga tippvormis inimesed räägivad nii erinevat juttu.
Peab olema mingi trigger, mis ühtedel esineb (rohkem?) ja teistel (vähem?) mitte. Või mingi muu seletav asjaolu. |
Ma ei tea üksikasju, kuid pakun, et vastus peitub geneetikas. Milline afiniteet valitseb viiruse spike valgu ja kopsuraku ACR2 retseptori vahel. Kui edukalt suudab viirus raku replikatsiooni masinavärgi üle v6tta. Kui edukalt suudab peremeesorganismi immuunsüsteem viirusest vabaneda. M6nel inimesel on geneetikga rohkem 6nne, kui teisel.
Sama peaks ka viirusega olema. Nagu ma aru saan, omavad nahkhiired (reservuaar) erinevaid koroonaviiruseid. Ühel neist vedas ja leidis inimese näol omale hea peremehe.
Loe lisaks: https://www.nature.com/articles/s41591-020-0820-9 |
ACE2 retseptor. Ja selle ekspressioonigeen asub X kromosoomis, seega juba selle poolest on mehed ja naised enne võitluse algust erinevatel stardipositsioonidel (seos meeste 3x suurema suremusega?). Siis tähelepanek, et paljud surevad just tsütokiinide tormi tõttu, mis on põhimõtteliselt immuunsüsteemi ülereaktsioon. Et see juhtuda saaks, peaks teooria järgi ka immuunsüsteem justkui "peenhäälestatud": mitte liiga tugev (et eeldatavasti viirusest juba varem jagu saada) ega ka mitte liiga nõrk (et tsütokiine üldse mitte piisaval määral toota). Ja neid teooriaid on veel - hetkel me veel ei tunne seda viirust piisavalt, et midagi kindlalt väita. Suvaline meie hulgaast võib looduse loterii tõttu olla kas põhimõtteliselt immuune selle vastu, või täielik liivaloss merelaine ees.
Aga viirus ise paistab (õnneks) olevat üsna "ühe triki poni", toimides põhiliselt just läbi eelnimetatud ACE2 retseptoreid kaaperdades. Seega võimalike ravimite ruumi saab ka juba päris täpselt fokuseerida.
Nahkkiirtega on jah see huvitav, et neil on hästi vägev immuunsüsteem, mis võitleb igal ajal kuni mitmekümne (koroona-)viirusega. Nad tulevad üldjuhul sellega toime, aga kui toimub liigihüpe, siis on viirus justkui raskekaallane kes on kergekaallaste võistluskategooriasse mängima tunginud.
edit: cba typosid parandada, kell on 3 öösel ma olen väsinud...
|
|
| Kommentaarid: 4 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
yerba
HV Guru

|
25.03.2020 06:31:33
|
|
|
lexo, ma olen aru saanud, et nahkhiir on oma immuunsüsteemiga just väga õnnetu tegelane - korjab kõik viirused omale külge ja kohandub viirustega. St inimkeeli ei ela ega sure. Mingit võitlemist viirustega ei ole, lihtsalt vindub oma pika elu jooksul kõige käes, mis talle külge on hakanud.
https://ekspress.delfi.ee/intervjuu/viroloog-andres-merits-koroonaepideemia-pole-valtimatu?id=89171293&fbclid=IwAR0uubgjWjaR-MHojoDEXFpUt0R3-Mr28GMglVXIzBniCTe0o4MmYGZYDFE
K: Kui nahkhiirt tabab viirus, siis tema organism ei tegele viiruse väljatõrjumisega, vaid sellega, kuidas viirusega koos elada ja viirus välja kannatada?
V: Täpselt, jah. Nahkhiire immuunsüsteem püüab asja kontrolli all hoida, aga mitte rohkem. Seetõttu ongi nahkhiired nii paljude viiruste kandjad, ja ma arvan, et viirused on selle üle ainult õnnelikud. Viirus ei taha ju midagi muud, kui elada ja paljuneda. Nahkhiir on viiruse jaoks ideaalne peremees: ei tapa viirust ära, viirus ei tapa peremeest ära. Nahkhiirtes on krooniliste viiruste levimise potentsiaal, arenemise potentsiaal kordades suurem kui ükskõik kus mujal.
K: Paljusid üliohtlikke viirusi – Ebolat, Nipah’d, Hendrat, koroonaviirusi – kannavad nahkhiired. Miks just nemad?
V: Ei saa öelda, et teistel loomadel viirusi poleks. Arvatakse, et inimesele potentsiaalselt ohtlikke viirusi on maailmas kuni 800 000 liiki, millest tunneme alla 0,2 protsendi. Kuid tõsi on, et nahkhiirtel on viirusi, sealhulgas inimesele potentsiaalselt ohtlikke viirusi kordades rohkem kui teistel loomadel. Nahkhiirte immuunsüsteem on teistmoodi üles ehitatud kui meie oma.
Mida tavaliselt nahkhiirte kohta ei teata? Number üks: nahkhiir elab kaua. Tavaline hiir elab üks-kaks aastat, sama suur nahkhiir võib elada 30–40aastaseks. Number kaks: hiir võib aastas ilmale tuua mitu pesakonda, aga nahkhiirel sünnib aastas üks-kaks poega. Kolmandaks: nahkhiirel on väga erinevad ainevahetuse tasemed. Praegu istub nahkhiir Piusa koopas. Tema süda lööb ühe korra minutis. Aga kui seesama nahkhiir hakkab lendama, siis ta süda lööb 2000 korda minutis. Ja ta hapnikutarve on lennates 2000 korda suurem kui puhkeasendis. Kui teie istute praegu tugitoolis ja teie süda lööb 60 korda minutis, siis kas te kujutaksite ette, et teie süda lööks 120 000 korda minutis? Või et teie hapnikutarve suureneks 2000 korda? See on võimatu! Nahkhiire reaktsioon stressoritele on täiesti teistsugune kui meil või enamikul teistel loomadel. Nende immuunsüsteem on üles ehitatud talumisele. Nad taluvad väga palju igasuguseid asju. Meie süsteem on üles ehitatud äratundmisele ja tõrjumisele. Meie mõistes on nahkhiirte immuunsüsteem defektne. Nahkhiirte immuunsüsteemis ei ole paljusid komponente, mis eksisteerivad meil, teistel loomadel.
---
Aga tänane artikkel annab ju lootust küllaga. Eesti mees on toimetamas.
https://ekspress.delfi.ee/intervjuu/eesti-teadlane-loob-koroonaravimit-ravim-tuleb-enne-kui-vaktsiin?id=89316225
K: Kui nüüd USA ametkondadelt rohelise tule saate, mis edasi saab?
V: Siis algavad kliinilised katsed COVID-19 patsientidel. Saadame haiglatele ravimi ja saame vastu proove, et näha, kas immuunsüsteemis on toimunud muutusi, kas viiruse tase langeb, kas rakud on ohutud või ohtlikud.
K: Materjal, mida saata, on juba olemas?
V: Jah, ootab sügavkülmas, vedelas lämmastikus.
K: See ravim on siis vedelik, mitte tablett?
V: Jah, see süstitakse verre. Saadame külmutatud rakud haiglasse. Seal sulatatakse need üles ja süstitakse patsiendile otse veeni.
Uus viirus ründab kopsu – see on ravimi kohale jõudmiseks hea koht, sest kopsu jõuavad veri ja tapjarakud kiiresti.
|
|
| Kommentaarid: 1213 loe/lisa |
   |
896 |
|
| tagasi üles |
|
 |
xxlmaster
HV Guru

|
25.03.2020 08:06:29
|
|
|
Kuradi kummaline viirus on. Mõned korona positiivsed tippsortlased räägivad, pole mitte essugi häda. Puuduvad igasugused viiruse nähud. Teised räägivad, et on ikka jube enesetunne küll.
Ma saaks aru kui ühed oleks täis elujõus ja teised krooniliselt haiged, aga tippvormis inimesed räägivad nii erinevat juttu.
Peab olema mingi trigger, mis ühtedel esineb (rohkem?) ja teistel (vähem?) mitte. Või mingi muu seletav asjaolu. |
No minule on arusaamatuks jäänud veel see koht, et kui sümptomeid ei esine, ei pidanud test ka positiivset näitama aga ometi on tulnud täiesti "tervetelt" inimestelt positiivseid proove.
|
|
| Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
1 :: |
77 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
25.03.2020 08:47:07
|
|
|
| xxlmaster kirjutas: |
No minule on arusaamatuks jäänud veel see koht, et kui sümptomeid ei esine, ei pidanud test ka positiivset näitama aga ometi on tulnud täiesti "tervetelt" inimestelt positiivseid proove. |
https://www.postimees.ee/6932166/koroonaviirusesse-nakatumise-kogemust-jagab-karantiinis-viibiv-perhi-vanemarst-ja-veresoontekirurg-dr-tiit-kivistik
Põhimõtteliselt ütleb ta ära, et meil siin põhjas on kõik pidevalt kergelt külmetunud ja pöörata kergetele sümptomitele tähelepanu. Test läheb positiivseks natuke enne seda kui inimene ise sümptomeid tunneb. Lahing juba käib, ainult lokaalselt ja "mets ei põle veel"
|
|
| Kommentaarid: 25 loe/lisa |
   |
25 |
|
| tagasi üles |
|
 |
degrass
HV kasutaja

|
25.03.2020 08:53:39
|
|
|
| xxlmaster kirjutas: |
No minule on arusaamatuks jäänud veel see koht, et kui sümptomeid ei esine, ei pidanud test ka positiivset näitama aga ometi on tulnud täiesti "tervetelt" inimestelt positiivseid proove. |
Test peaks määrama viiruse mRNA esinemist. Kui seda ei leita on test negatiivne. Alati on v6imalik, et test on vale positiivne v6i vale negatiivne.
_________________ All it took was for a lot of seemingly decent people to put the wrong person in power, and then pay for their innocent choice. |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
25.03.2020 09:24:09
|
|
|
|
noormeest ei pandud karantiini
|
|
| Kommentaarid: 160 loe/lisa |
   |
152 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
25.03.2020 10:40:02
|
|
|
sakinaga, milles sa seda järeldad?
Kas sa pole üldse kursis, mis tingimustel tuleb ennast karantiini panna? Ilma, et keegi seda kogu aeg kordaks?
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
| Kommentaarid: 145 loe/lisa |
   |
130 |
|
| tagasi üles |
|
 |
wirx
HV Guru

|
25.03.2020 11:49:19
|
|
|
Sadakond suuremat ja väiksemat ettevõtet on valmis panustama kriisiajal nappivate isikukaitsevahendite – näomaskide ja kaitseriiete – tootmisse. Aga hea tahe kipub asjaajamisse takerduma.
https://leht.postimees.ee/6932351/miks-ei-voiks-me-lihtsamaidki-asju-ise-teha-eriti-kriisiajal
Spoiler 
Käed vajuvad jõuetult rippu
Möödunud neljapäeva pärastlõunal läks pilt justkui klaarimaks. Ettevõtjaid esindanud Evelin Ojamets andis teada, et lõpetas just väga heas koostöövaimus kõne terviseametiga – lõpuks on olemas ametlikud nõuded meditsiiniliste maskide ning tavaliste maskide valmistamiseks.
«Alustame sellest, et juhised saime vaid maskide kohta, kaitseriietest pole seni juttu olnud,» märgib mööblitööstur Pettai ning tunnistab, et terviseameti infokiri võttis tal hoo maha. «Kui see üleskutse välja hõigati, et ettevõtjad tulgu nüüd appi ja andku teada, siis seda me ka tegime. Nüüd saime teada, et nõutakse mingisuguseid sertifikaate, mis tuleb meil endil välja ajada. Aga, sõbrad, ma olen siiski mööblitootja. Minul ju ei ole pädevust ega inimesi, kes sedasorti sertifitseerimisega tegeleks,» räägib Pettai. «Tõstan siinkohal käed üles. Ei hakka seda kadalippu läbi jooksma. Oleme ausad, ma pean eeskätt tegelema sellega, et hanguvas majanduses ettevõte ellu jääks. Nägin võimalust, kuidas saaks riiki aidata, aga bürokraatiaga pole mul tõesti aega tegeleda,» ütleb Pettai.
Temaga nõustub mööblitööstur Pettai. «Küsitakse abi, aga ei osata sellega midagi peale hakata. Võinuks olla nii, et riik kaardistab abipakkujad ja nende võimekuse. Koordineerib protsessi, nii et sobivad ettevõtjad saaksid sujuvalt sertifikaadid, load ja materjalid… ja töö läheb käima,» arutleb ta. «Aga nüüd… Ennustan, et päris paljud ettevõtjad tõmbavad pidurid peale. Kui kuulen uudistest, et Hiinas on õhureostus taastumas, siis järeldan, et seal tehased töötavad. Pakun, et kahe-kolme nädala jooksul on nad valmis rõõmsalt kogu Euroopat varustama. Selle ajaga, mil me siin sertifikaate nõutame, on Hiinast partiid kohal ning kogu see aja- ja energiakulu on olnud asjata. Aga küsimus jääb: miks me rasketel aegadel ei võiks ise teha asju, milleks meil ju on võimekus.»
_________________ Laptopid.ee Suur sülearvutite salong, kohapeal 200+ sülearvutit, HV kasutajale 5-10% läpparilt alla! |
|
| Kommentaarid: 80 loe/lisa |
   |
70 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Winterwind
One

|
25.03.2020 12:25:22
|
|
|
Palju neid mööblitööstur Pettai-d on, et üks räägib ja siis teine nõustub
|
|
| Kommentaarid: 1009 loe/lisa |
   |
3 :: |
728 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
25.03.2020 12:59:39
|
|
|
| Winterwind kirjutas: |
Palju neid mööblitööstur Pettai-d on, et üks räägib ja siis teine nõustub  |
sa võiksid teada ütlust, et vasak käsi ei tea mis parem teeb
|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
flameas
HV veteran

|
25.03.2020 13:32:17
|
|
|
| Kas digilugu vms lehe pealt võiks leida info, et mis veregrupp mul on? Erinevatel kordadel on vereproove antud küll aga grupi kohta infot ei leia nagu.
|
|
| Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
alpha
HV veteran

|
25.03.2020 13:33:59
|
|
|
| Eile nägin kuidas politsei käis ja katsus, kas kasiinode uksed ikka kinni on.
|
|
| Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
| tagasi üles |
|
 |
flameas
HV veteran

|
25.03.2020 13:42:13
|
|
|
| flameas kirjutas: |
| Kas digilugu vms lehe pealt võiks leida info, et mis veregrupp mul on? Erinevatel kordadel on vereproove antud küll aga grupi kohta infot ei leia nagu. |
Kaitseväe lehelt sain teada. 0+ veregrupp. Väidetavalt parem kui teised grupid corona vastu
|
|
| Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
81 |
|
| tagasi üles |
|
 |
jeesus188
kodustatud

|
25.03.2020 13:43:55
|
|
|
| tsitaat: |
Väidetavalt parem kui teised grupid corona vastu
|
Mis info see on?
_________________ This message was sent from space using stargate
Inimene on troopiline AHV Aga kes on naine? Valge on ka inimene !
"Vaese inimese juttu räägid. Kui tundub kallis, siis on see kellelegi teisele mõeldud" |
|
| Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
64 |
|
| tagasi üles |
|
 |
MatchMaker
Kreisi kasutaja

|
25.03.2020 13:52:01
|
|
|
| See jah uudistest läbi käinud. A positiivsed on jälle ohustatumad.
|
|
| Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
25.03.2020 13:53:44
|
|
|
| Kas digilugu vms lehe pealt võiks leida info, et mis veregrupp mul on? Erinevatel kordadel on vereproove antud küll aga grupi kohta infot ei leia nagu. |
Kaitseväe lehelt sain teada. 0+ veregrupp. Väidetavalt parem kui teised grupid corona vastu  |
Ära seda KV infot tõe pähe võta, mul seal portaalis ning laibakal üks veregrupp, tegelikkuses on hoopis teine
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
| tagasi üles |
|
 |
maty
Kreisi kasutaja
|
25.03.2020 13:53:59
|
|
|
| ...
|
|
   |
69 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Winterwind
One

|
25.03.2020 13:56:17
|
|
|
Mul sünnitunnistuses üks grupp ja kv laibakal ka 0+ ehk siis teine grupp.. krt teab kumb õige on või äkki mõlemad valed
|
|
| Kommentaarid: 1009 loe/lisa |
   |
3 :: |
728 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Renka
HV Guru

|
25.03.2020 14:05:58
|
|
|
Teie enda huvides peaks olema ju see info KVs õigeks muuta kui see vale on
_________________ There is no place like 127.0.0.1 |
|
| Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
2 :: |
61 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
25.03.2020 14:18:14
|
|
|
kas on vale või tehti sünnitusmajast lahkumisel vahetus ...
|
|
| Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
25.03.2020 14:18:35
|
|
|
Sain teada enda oma küll jah, kuid kui viimati proovisin muuta seda seal lehel, tuli mingeid erroreid korralikult ja sinnapaika see jäi.
Digiloos peaks tegelikult olemas selline info olema.
|
|
| Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Mobileman
Kreisi kasutaja
|
25.03.2020 14:21:50
|
|
|
| MatchMaker kirjutas: |
| See jah uudistest läbi käinud. A positiivsed on jälle ohustatumad. |
ja A+ on kõige levinum grupp Eestis (järgneb 0+).
|
|
| Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
41 |
|
| tagasi üles |
|
 |
maty
Kreisi kasutaja
|
25.03.2020 14:22:12
|
|
|
Digiloos pole kirjas, kui pole võtnud seda tasulist veregrupi määramise teenust... maksab kuskil 16 euri.
// https://minu.synlab.ee/toode/veregrupi-maaramise-analuus
| napoleon kirjutas: |
| Kui verd anda, siis saab vist tasuta grupi teada. Aga mina enda oma ei teagi kuna pole olnud põhjust seda määrata. |
ei saa tasuta... vähemalt enda perearsti jutu järgi
viimati muutis maty 25.03.2020 14:26:31, muudetud 3 korda |
|
   |
69 |
|
| tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
25.03.2020 14:24:27
|
|
|
| Kui verd anda, siis saab vist tasuta grupi teada. Aga mina enda oma ei teagi kuna pole olnud põhjust seda määrata.
|
|
| Kommentaarid: 78 loe/lisa |
   |
60 |
|
| tagasi üles |
|