praegune kellaaeg 17.06.2025 11:12:49
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Killer85
HV veteran
|
25.01.2020 21:36:19
|
|
|
Väga õige pealkiri, eks mõni teeb ennast tähtsaks lihtsalt.
|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
fgth
Kreisi kasutaja
|
26.01.2020 12:15:30
|
|
|
Tihtipeale tundub, et mõned ajavad segamini rahaga spekuleerimise (raha paigutamise ajastamine, turust targem olemine, loodetav kiire ja kõrge tootlus) investeerimisega (pikaajaline hajutatud pidev raha paigutamine)
|
|
Kommentaarid: 65 loe/lisa |
   |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 12:25:48
|
|
|
jnt kirjutas: |
Betamax, Artikkel (nii palju, kui seda maksmata näeb) räägib indeksfondi investeerimisest, mitte ühte kõrge riskiga aktsiasse.
Viimased 50 aastat s&p500 on olnud väga rahuldava tootlusega. 200 aastat sama jutt. (Lihtsalt näiteks)
Lollid loevad igast asjast lollust välja, vahet pole, kui mida kirjutad... |
Kõlad pisut nagu LHV müüginolgid kaubanduskeskustes, kes väidavad, et just LHV kaudu peab oma pensionifondi investeerima. Kui küsida, miks, tuleb vastuseks, et neil on ülihea tootlus võrreldes teistega. Kui selle peale küsida, et kuidas nad tulevikus samasugust tootlust suudavad garanteerida, siis on suud vett täis.
50 aastat on väga pikk aeg. Kes garanteerib, et 10-15 aasta pärast see S&P500 sellisel kujul üldse olemas on? Nagu LHV-s - USA indeksitesse investeerimine lõpetati ära ja toodi uued ning mitte nii head "asendustooted" sinna asemele. See keeras väga paljudel pikaajalise plaaniga investoritel plaanid pea peale. Kaasa arvatud minul.
https://fp.lhv.ee/news/5228736
Killer85 kirjutas: |
Väga õige pealkiri, eks mõni teeb ennast tähtsaks lihtsalt. |
Ma ei tee end tähtsaks. Mul kahjuks on ette tulnud taoliseid inimesi, kes on taoliste clickbait artiklite peale investeerima jooksnud ja hiljem küsinud, et miks miinuses on ega kordagi plussi pole näinud. Kui veidi selgitad tagamaid ja funktsioneerimist, siis tuleb üllatunud ilme: "A miks seal Äripäevas sellest siis ei räägitud?"
Asjale annab hagu juurde see investeerimispettus, mida ullikestele telefonitsi pähe määritakse. Ka seal on "järjepidevalt" ja "järjekindlalt" summasid üle kantud. Muidu jääd ju rongist maha.
|
|
Kommentaarid: 729 loe/lisa |
   |
1 :: |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 13:37:25
|
|
|
Raha saab väljapetta ainult sealt kus seda on. Mul pole. Investeerimiskõnesi olen saanud küll.
|
|
Kommentaarid: 312 loe/lisa |
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 13:40:21
|
|
|
Jah, ja ullikestel on praegu väga palju raha käes.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
26.01.2020 14:05:54
|
|
|
Betamax, oskad nimetada instrumenti, mis kindlalt järgmised 50 aastat head tootlust toob? Kõik tootlused põhinevad ajalool, kui kindlalt midagi öelda oleks võimalik, oleks ka kõik miljonärid.
Kõik tänased investeerimisotsused põhinevad minevikuandmetel ja ootusel, et tulevik liigub samas trendis, lisaks siis juude startuppe, millel ajalugu puudub, aga ootus, et sellest saab midagi.
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 14:15:00
|
|
|
Investeerige endasse! Tehke sporti, õpige keeli ja töötage vähe. Maa ja kinnisvara on suht (aga suht) kindel koht kuhu oma liigne raha panna. Rahapakkidest kirst ei vääri lühikest elu. Aga eks see kõik igaühe oma valik ju.
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
26.01.2020 14:32:27
|
|
|
SSD kirjutas: |
Investeerige endasse! Tehke sporti, õpige keeli ja töötage vähe. Maa ja kinnisvara on suht (aga suht) kindel koht kuhu oma liigne raha panna. Rahapakkidest kirst ei vääri lühikest elu. Aga eks see kõik igaühe oma valik ju.  |
endasse investeerida ja vähe töötada saab siis, kui on piisavalt raha, et katust peakohal oleks võimalik pidada ja võid leiva peale määrida selle vähe töötamise juures.
|
|
Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
lightbluefox
HV Guru
|
26.01.2020 14:38:42
|
|
|
SSD, keegi ei kahtle, et endasse tuleb investeerida (kusjuures mõned jõuavad selle mõtteni alles pensionieas). Maa ja kinnisvara on head mõtted, samas maa väärtus ei ole tavaliselt eriti kõrge kui see just heas piirkonnas pole, kinnisvara ka igikestev pole ja seda on vaja kõpitseda, üürnikega tegeleda jne.
Ehk siis, investeerid endasse, teed sporti, õpid keeli, töötad vähe, ja ühel tuisusel päeval sõidab üks roolijoodik su eluks ajaks vigaseks. Tööd enam teha ei saa, säästud sulavad, sõbrad kaovad ja siis jääb lootus, et on sul on mingi dividend kuskilt tulemas mis korraks päikese välja toob Vabandan morbiidse postituse pärast, aga isiklikult arvan, et hea oleks tagada omale mugav tagavara, millele vajadusel toetuda, kahjuks kõigil pole suurt peret ega omanimelist usaldusfondi millele toetuda kui asjad hapuks lähevad.
viimati muutis lightbluefox 26.01.2020 14:42:07, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
44 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 14:43:26
|
|
|
Eestis saab. Ei pea mingeid ületunde tegema. Vähem raisata ja ongi elu ilus!
lightbluefox kirjutas: |
Ehk siis, investeerid endasse, teed sporti, õpid keeli, töötad vähe, ja ühel tuisusel päeval sõidab üks roolijoodik su eluks ajaks vigaseks. Tööd enam teha ei saa, säästud sulavad, sõbrad kaovad ja siis jääb lootus, et on sul on mingi dividend kuskilt tulemas mis korraks päikse välja toob  |
Siis ei aita ka dividendid. Jah, nii võib alati juhtuda, keegi pole selle jama suhtes kaitstud. Ise tahaks sel juhul surma, aga see pole ju valida.
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
26.01.2020 15:13:04
|
|
|
SSD kirjutas: |
Siis ei aita ka dividendid. Jah, nii võib alati juhtuda, keegi pole selle jama suhtes kaitstud. Ise tahaks sel juhul surma, aga see pole ju valida.  |
Sõidad Šveitsi ja saad ka seda valida...
Aga ka see eeldab, vastava kapitali olemasolu.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
Killer85
HV veteran
|
26.01.2020 15:23:34
|
|
|
See on vist küll ainult HVF fenomen, et täiesti normaalset investeerimisteemalist artiklit clickbaitiks kutsutakse.
S&P 500 teemal, tõepoolest keegi ei garanteeri.
Küll võib siin hedgemiseks mingisuguse kena summa vahele panna, et indeks “sellisel kujul” ka 10 aasta pärast edasi eksisteerib. Luban, et ei tee Scarti.
|
|
Kommentaarid: 69 loe/lisa |
   |
67 |
|
tagasi üles |
|
 |
Cracker
Kreisi kasutaja
|
26.01.2020 15:49:34
|
|
|
Kes nö aktsia usku pole, investeerige põllumaasse Väärtus kasvab iga aastaga + iga-aastane rent. Hooldusega eriti tegelema ei pea. Eks omad nüänsid ka põllumaa ostmisel, aga need pole väga keeruline endale selgeks teha.
Põhimõtteliselt ainult sõda viiks väärtuse alla, eurotoetuste kadumine võib ka tekitada olukorra, aga seda on väga raske ette ennustada mis siis juhtuks.
Endal hetkel eelmise aasta märtsist Kasvukonto tehtud, natukene panin algul sisse + kaardimaksete pealt läheb summa. Iseenesest hea mugav variant investeerimisega alustamiseks.
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
9 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 16:23:16
|
|
|
Killer85 kirjutas: |
See on vist küll ainult HVF fenomen, et täiesti normaalset investeerimisteemalist artiklit clickbaitiks kutsutakse. |
Ei ole. Pigem on teema selles, et siinsed tarkurid ei suuda näha seda tavakodaniku vaatenurgast. Mul on selliste inimestega kogemus reaalselt olemas. Ja kahjuks korduv.
Alustame kasvõi sellest, et pealkirjas on "Aktsiatarkus: ...". Keskmine inimene tänavalt mõtleb selle peale kohe aktsiatest, mitte indeksfondidest. Suur osa inimestest pole indeksfondi nimetust oma elus kuulnudki. Veel enam teavad, mida see endast kujutab. Kõik teavad aktsiaid ja seda, et sealt saab dividende, osta odavalt-müü kallilt jms stampteadmised.
Olgu. Korralik feil on see "kestvus ja järjepidevus". Tavaline inimene loeb sellest välja, et tao lihtsalt raha sisse ja automaagiliselt hakkab kohe kasvama. Ei hakka. On tõusud ja mõõnad, aga nendest ei räägita tihtipeale. Sama nagu siin artiklis ja jõuamegi järgmise lolluse juurde "kui ja oleks". Kui tädil oleks rattad ja sarved, oleks ta trollibuss. See jätab mulje, et kui nüüd kohe ei alusta, siis kahetsed elulõpuni ja raharong on läinud. Sealt edasi veel järgmise üleskutse juurde: "Pikaajalise investori huvides ei olegi eriti oluline kas aktsiaid (jällegi siinkohal ei räägita indeksfondidest) osta langustsükli põhjas, tõusutsükli tipus või kusagil vahepeal". Jumalauta, aktsiad ja indeksfondid on siiski erinevad asjad, aga siin kasutatakse neid termineid läbisegi. Ja jällegi soovitus - hakka kohe ostma, pole oluline, kas langeb või tõuseb. Ilma mingisuguse eelneva uurimiseta, kas ehk langus jätkub või mitte. Kas tõus jätkub või mitte.
Meie, kes me teame, kuidas internet, börs ja muud asjad töötavad, omavad peas autokorrektuuri ega märka neid detaile. Seega põhimõtteliselt on kõik õige.
Pange nüüd end suvalise jürto olukorda, kes selles valdkonnas eriti kodus pole ega oma teadmiseid. Täiesti teine teema.
Krüptoraha teema on hea näide inimeste teadmatusest ja pimedusest, kui rahamärgid silme ette tekivad. Jah, alati on ju võimalik ise edasi uurida, aga kui sellised "usaldusväärsed" allikad seda nii veenvalt serveerivad, siis milleks see vaev?
Viimased head näited on Coopi aktsiad. Lihtsalt kolleegid ja tuttavad tulevad riburada minu juurde, sest on näinud, kuidas ma lõuna ajal loen Äripäeva ja keegi kusagilt kuulis, et ma vahetasin pensionifondi ja mul on aktsiaid - must be an expert.
"Kuule, ma tahan Coopi aktsiaid osta, aga palju ma ostma peaksin ja kuidas seda teha saab?" Enamasti, kui ma küsin, et miks seda või teist osta tahetakse, siis tavaline vastus on, et kohe kallilt maha müüa või dividendid. Oh god. Kui selgitan, et ma pole küll mingi ekspert ja isiklikult ei plaani neid osta, siis üllatutakse, et igal pool soovitatakse - mingi reklaam saadeti, ajalehes kirjutati ja tuttavad kõik ostavad, mis sul siis viga? Kui selgitan ära, et tõenäosus sellega kiiresti midagi teenida või isegi pikemas perspektiivis plussi jääda on väike, tuues välja erinevad võimalikud põhjused, siis mõni isegi saab aru, aga valdav osa jääb seisukohale, et ikka ostab, sest muidu pärast kahetseb.
Meil siingi üks briljantkäsi ju ostis LHV aktsiad, sai kõrvateada ja pärast ei osanud isegi neid maha müüa...
Ma ei viitsi rohkem kirjutada. Lihtsalt sellised populaarteaduslikud üldsõnalised artiklid ajavad närvi, sest tean, kuidas need inimestele psühholoogiliselt mõjuvad.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 17:14:45
|
|
|
Betamax, Nii on.
Su kirjutise võiks lausa kuhugi salvestada.
Nii hästi tabatud ja selgitatud!
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
26.01.2020 17:23:17
|
|
|
Betamax kirjutas: |
Betamax, Artikkel (nii palju, kui seda maksmata näeb) räägib indeksfondi investeerimisest, mitte ühte kõrge riskiga aktsiasse.
Viimased 50 aastat s&p500 on olnud väga rahuldava tootlusega. 200 aastat sama jutt. (Lihtsalt näiteks)
Kõlad pisut nagu LHV müüginolgid kaubanduskeskustes, kes väidavad, et just LHV kaudu peab oma pensionifondi investeerima. Kui küsida, miks, tuleb vastuseks, et neil on ülihea tootlus võrreldes teistega. Kui selle peale küsida, et kuidas nad tulevikus samasugust tootlust suudavad garanteerida, siis on suud vett täis.
50 aastat on väga pikk aeg. Kes garanteerib, et 10-15 aasta pärast see S&P500 sellisel kujul üldse olemas on? Nagu LHV-s - USA indeksitesse investeerimine lõpetati ära ja toodi uued ning mitte nii head "asendustooted" sinna asemele. See keeras väga paljudel pikaajalise plaaniga investoritel plaanid pea peale. Kaasa arvatud minul.
|
Möh, mida sa seletad?
LHV müüginolgid ei paku mingit indeksfondi sulle. Selle pealt pank sind koorida ju ei saa. S&P indeksfondid pole ka kuskile kadunud.
Tasub oma nina alt ikka gramm kaugemale ka vaadata...
Nagu ma kirjutasin: "Lollid loevad igast asjast lollust välja, vahet pole, kui mida kirjutad...".
Ma algselt seda kirjutades sinu peale küll ei mõlenud, aga...
John C. Bogle seletab muidugi neid asju paremini, kui sina, mina või mingi suvaline artikkel kuskil laiatarbe ajalehes:
https://www.amazon.com/Little-Book-Common-Sense-Investing-ebook/dp/B075Z6HSCJ
Head lugemist!
NB! Coopi käik oli ju täiesti ette näha. Rääkisin seda isegi investor Toomase õhtul, kui kutsuti arvamust avaldama. Ei tahetud muidugi mind väga uskuda, aga näed, läks pihta.
_________________ Progemisest: https://byteaether.github.io/
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
Kommentaarid: 110 loe/lisa |
   |
2 :: |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 17:24:59
|
|
|
Betamax kirjutas: |
|
Möh, mida sa seletad?
LHV müüginolgid ei paku mingit indeksfondi sulle. Selle pealt pank sind koorida ju ei saa.
Nagu ma kirjutasin: "Lollid loevad igast asjast lollust välja, vahet pole, kui mida kirjutad...".
Ma algselt seda kirjutades sinu peale küll ei mõlenud, aga...
John C. Bogle seletab muidugi neid asju paremini, kui sina, mina või mingi suvaline artikkel kuskil laiatarbe ajalehes:
https://www.amazon.com/Little-Book-Common-Sense-Investing-ebook/dp/B075Z6HSCJ
Head lugemist! |
Stupid is who stupid does... võiksid oma passiivse tulu elevandiluutornist ka pööbli sekka sattuda mõnikord.
Sa pole vist nende müügimeestega kokku puutunud või nende müügijuttu kõrvalt kuulnud? LHV Pensionifondides on indeksfondid sees.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
26.01.2020 17:32:09
|
|
|
Betamax, heheehe, aktiivses fondis on indeksfonde sees?
Ei päriselt ka, su arusaam indeksfondist ja selle omadustest on ikka nii kaugel reaalsusest, et tõesti, PALUN loe see raamat läbi.
Ma ei kujuta ette, mis elevandiluutornist sa räägid? Kui sa selles elad, siis sa tõesti ehk ei mõista just "pööblile" kättesaadavat strateegiat, milleks on järjepidev väiksemate summade investeerimine indeksitesse...
Tegelt ka, palun laienda silmaringi. Piinlik on. (Ja ma ei ütle seda üldse halva pärast, ausalt)
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 17:33:08
|
|
|
Mul on tuleva indeksfond, aga mis tegelikult tuleb, seda me ei tea.
Mind üllatab üldse usk rahasse. Miks usute mis tahes riigi raha?
Eestimaal on olnud käibel palju rahasi. Lõpuks on neist kõigist saanud "lepaleht". Ja saab ka eurost.
Ma ei ütle et peaks viimasemagi euro kuhugi niisama sirgu lööma. Aga raha kogumine suures plaanis, ei ole mu meelest tark tegevus.
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 17:39:29
|
|
|
SSD, ainult sinu vanaema, kes sukasäärde raha kogub, "usub rahasse". Investorid ostavad varasid, ehk sedapidi "usuvad kõige vähem" rahasse... |
Mul oli kaks vanaema. Üks kogus hoiukassasse, teine ehitas maja. See vanaema kes kogus hoiukassasse, kaotas palju. Maja aga ei kadunud kuhugi.
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 17:42:27
|
|
|
Mm... ma pole rääkinud aktiivsest ega passiivsest spetsiifiliselt. Kust sa selle nüüd võtsid? Rääkisin pensionifondidest üldiselt ja sellest, kuidas neid kaubanduskeskustes turundatakse.
Üritan küll võimalikult selgelt koos näidetega seda selgitada, aga vist ei õnnestu. Asi pole investeerimises kui sellises, vaid selles, kuidas seda reklaamitakse ja serveeritakse. Oletan, et sa oled teadlik, et kui sina teenid börsil kasumeid ostu-müügitehingutega, siis see tuleb väga tihti selle arvelt, et keegi kusagil tegi kahjumliku tehingu. Reaalne elu börsil. Kõik ei ole võitjad. Mõni ei saagi kunagi kasumisse. Eriti need, kes ei tea, mida nad teevad. Ja selliseid inimesi näen ma liiga tihti, mis tõttu mind häirivad sellised "tarkused", mida laiale massile serveeritakse.
See, et sina oled tark, tubli ja edukas selles valdkonnas, ei tähenda, et ülejäänud seda on.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
SSD
HV Guru

|
26.01.2020 17:49:04
|
|
|
Betamax, Rumalus on massiline. Aga mis teha? Ega suurt midagi pole teha.
|
|
   |
266 |
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
26.01.2020 18:04:33
|
|
|
Betamax, kui sa ostad-müüd, et hinnavahest teenida, siis sa ei investeeri vaid kaupled. Investeerimine on, kui ostad selleks, et olla ettevõtte omanik ja ettevõtte tootmise kaudu teenitud kasumist oma osa saada. Need on sama spektri täiesti erinevad otsad, kauplemine vs investeerimine.
Ehk näed, pidevalt räägime mööda, kusjuures, sa pidevalt räägid mingist aiaaugust, nagu mingid jobud kaubanduskeskuses, kes btw ainult aktiivseid fonde sulle müüvadki, või tood välja kauplemise puuduseid, aga nimetad seda investeerimiseks, või tood välja üksikaktsiatega põhimõtteliselt ruleti mängimise ja seeläbi väidad väikeste summadega investeerimise olevat mõttetu.
Kõik sassis nagu körtpärtlisärk, puder ja kapsad.
NB! Lollidelt võetakse nii-või-naa raha ära. Ostavad aga järgmise kairose paketi, mingi mittekaubeldava "krüpto"mündi paketi (mis enamasti pole krüptorahadega üldse seotud) vmt ja ongi raha lännu.
Kui keegi isegi Coop'iga orki läks, siis äkki vähemalt sai nüüd oma "kooliraha" tasutud ja uurib veidi nüüd, et kuidas peaks tegelt neid asju vaatama ja tegutsema, et edaspidi nii ei läheks. Üldise rahva harituse mõõdupuu järgi on seegi ju positiivne.
|
   |
102 |
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
26.01.2020 18:13:27
|
|
|
Betamax, kui sa ostad-müüd, et hinnavahest teenida, siis sa ei investeeri vaid kaupled. Investeerimine on, kui ostad selleks, et olla ettevõtte omanik ja ettevõtte tootmise kaudu teenitud kasumist oma osa saada. Need on sama spektri täiesti erinevad otsad, kauplemine vs investeerimine. |
Olgu. Närime tähti.
https://sonaveeb.ee/search/est-est/detail/investeerima/1
Kõik sassis nagu körtpärtlisärk, puder ja kapsad. |
Ei ole. Ma saan väga hästi aru, mida kauplemine vs investeerimine all mõtled. Ka kuuks ajaks aktsiate ostmine on investeerimine.
|
|
   |
550 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|