Täna on paraku nii, et pole mõtet jahvatada odavatest opereerimiskuludest, kui sissemakse auto ostuhinna näol on tegelikult ettemaks kütuse eest, mida kunagi ei tarbita.
Markos, ma saan aru,et sa tahad väga oma mätta otsast maailma vaadata. Selle vastu ei ole mul midagi. Ma juba korduvalt välja toonud, et väikese läbisõidu puhul ei olegi elektrikas soodsam. Mis mõtet sul seda vaatepunkti korrutada on? Kui on läbisõit suurem, siis ka tarbitakse see nö ettemaks ära.
Kui nüüd tahad aga Lexuse sedaane võrdlusesse võtta, siis Leaf asemel peaksid võrdlema ilmselt Tesla sedaaniga, kuna see ainus elektriline sedaan, mis 5 aastat turul olnud ja millest võib leida ka järelturu eksemplare soovitud vanuses. Mõlemad ka siis premium segmendi masinad (kuigi Lexus vist kvaliteetsem?).
Huvi pärast, mille poolest on võrdsem võrrelda luukpära mingi sedaani või maasturiga kui need on erinevatele turusegmentidele mõeldud ja seetõttu ka turu nõudlused nii esma- kui järelturul erinevad?
Täna on paraku nii, et pole mõtet jahvatada odavatest opereerimiskuludest, kui sissemakse auto ostuhinna näol on tegelikult ettemaks kütuse eest, mida kunagi ei tarbita.
Markos, ma saan aru,et sa tahad väga oma mätta otsast maailma vaadata. Selle vastu ei ole mul midagi. Ma juba korduvalt välja toonud, et väikese läbisõidu puhul ei olegi elektrikas soodsam. Mis mõtet sul seda vaatepunkti korrutada on? Kui on läbisõit suurem, siis ka tarbitakse see nö ettemaks ära.
Kui nüüd tahad aga Lexuse sedaane võrdlusesse võtta, siis Leaf asemel peaksid võrdlema ilmselt Tesla sedaaniga, kuna see ainus elektriline sedaan, mis 5 aastat turul olnud ja millest võib leida ka järelturu eksemplare soovitud vanuses. Mõlemad ka siis premium segmendi masinad (kuigi Lexus vist kvaliteetsem?).
Huvi pärast, mille poolest on võrdsem võrrelda luukpära mingi sedaani või maasturiga kui need on erinevatele turusegmentidele mõeldud ja seetõttu ka turu nõudlused nii esma- kui järelturul erinevad?
Jätame lexuse kõrvale, ma olen selle sisse toonud vaid seetõttu, et tunnen seda marki ja turukäitumist väga hästi (ning ühtlasi tekitab terava klassilise kontrasti). Oponeerin peamisele väitele, mida el auto entusiastid särasilmselt igal pool kuulutavad, et osta premiumi hinnaga leaf ja säästad jooksvatelt kuludelt! Samahea on osta mingi nullenergia hoone, mille seadmestik ja ehitusmaksumus ületab hoone eluea küttekulutused. Muide, Tesla käitub väga tavalise premiumi moodi, amortisatsioon on umbes samas tempos. Samas ei ole ka Teslaga juhtunud mingit imet, kus ennustati, et selle masina amortisatsioon saab olema minimaalne. Seda pole juhtunud, tavaline auto, millel ice asemel elektrimootor.
Esimesed Leafid on turumoonutusega, kuna osteti 50% riigi toetusega.
Nope, sama trend mujal ka, kus toetusprogrammi pole. Minu jaoks muutub asi tegelikult põnevaks siis, kui auto saab 10a vanaks, milline price drop sellele järgneb. Võrreldes ice'ga on see, et, kui toda kannatab jupikaupa remontida, siis el'i puhul on psühholoogiline surve aku riknemise kartuses päris suur.
aku riknemise kartuse puhul:
nissan leaf 2013a ja 335 000km 24kWh (uuena neto 21.5) aku jääk praegu 14kWh (sõidad 60-85km),
norrast ostad 3350€-ga veidi suurema ja uueväärse 30kWh aku (avariiline auto 2017a ls 90 000km).
paigaldamine eesti nissanis 300-500€.
vana aku müüd ära 14x 150€= ca 1500-2000€-ga
Markos, mis imeasi siis 10 aasta möödudes juhtub, et kohe kivina peaks kukkuma see hind? Eriti, kui arvestada, et need ~300k km läbinud masinad, millede akud "läbi" on (ehk mahutavad VAID 70-80%) liikusid ikkagi mingi 6k+ hinnaga alles natuke aega tagasi.
Mis puutub EV-sid, siis ka vähenenud akumahuga saab autoga edasi sõita. ICE masinas mõni mootori jupp läbi läheb, siis ei sõida enam üldse edasi. Aga jah, vähenenud akumahuga tõesti sõiduulatus väiksem.
Enda näite põhjal tean, et keskmiselt sõidan päevas 50-70% praegusest akumahust ära (akul alles umbes 94% algsest). Seega kui ka 300k km läbimise ajaks (umbes 9 a pärast, mis hetkeks auto pea 12 aastane) peaks veel 70% algsest akumahust alles olema, saaksin ikkagi veel keskmised päevased sõidud tehtud ilma lisa "tankimiseta". Kellelegi, kes ainult linnas elab ja vähem sõidab, täitsa korralik masin siis ju veel. Miks seega peaks mingi eriline price-drop tulema?
EDIT:
p3000 pakutud akuvahtus ka tegelikult täitsa hea variant aga kardan, et paljud ei viitsi sellega jännata. Ning sealt arvutuskäigust on esiteks puudu transpordi kulud. Ja teiseks tundub müügihind ka optimistlik IMO.
ostad auto ütleme 5000€.
kui auto on toodetud EU, proovid hankida Norrast kaasa eur1 tõendi (võtad sellele norra tolli templi, säästad 10% tollimaksu)
5000€+ transpordikulu EU piirini (ütleme 100€)
5100€+ 10% tollimaks + käibemaks 20% Eestis (firmale ilma)
autoga võid ise sõita ka, mingi 32€ vist päevaks norra transiitnr koos kindl.(vegveseni kontorist)
lähed piiripunktis KGH kontorisse ja lased deklarid vormistada (või teed läbi neti).
maksad piiril tagatiseks km osa (saad hiljem tagasi) või lased KGH maksta tagatise (lisatasu)
nb, pole ise toonud, aga olen uurinud (olen toonud veoauto), võibolla saab teistmoodi ka tuua, näiteks lased tr firmal tuua, kes teeb kõik tollid ja deklarid ise..
Pea kõigil tehnoloogia kasutajatel on kogemus omast taskust võtta, et juba paariaastase kasutuse järel on seadme aku vastupidavus kehvapoolne. Ja seetõttu laiendatakse see kogemus ka elektriautonduse ja elektriautode akudele.
Kuid elektriautode maailmas ei ole see kogemus pädev ning kuulujutud akude enneaegsest surmast ei vasta reeglina tõele, kirjutas IltaSanomat.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine."
Reklaamitav sõiduulatus ilmselgelt oluliselt soojemas temperatuuris tehtud ja ilma kütteta
Selles võtmes on eNiro tulemus ikka päris hea. Kui selle müügihind Eestis ka oleks võrreldav 33k kanti, siis oleks ütlemata soodne pill.
Reklaamitav sõiduulatus ilmselgelt oluliselt soojemas temperatuuris tehtud ja ilma kütteta
Selles võtmes on eNiro tulemus ikka päris hea. Kui selle müügihind Eestis ka oleks võrreldav 33k kanti, siis oleks ütlemata soodne pill.
Miks UK-ga võrreldes peaks olema +10k?
Leaf-i ja teiste hinnad tundusid üsna sarnased olema meie turu omadega, võib-olla kuni 10% kallim meil vms.
Aga ooteaja osas olen aru saanud jamh, et sellega probleeme olnud kuna Kia ei suuda piisavalt toota või ei taha vms.
Sel juhul ta feilis hindade näitamisega IMO sest teistel ta kas ütles selle mudeli hinna millega sõitis või mudelivaliku baashinna.
EDIT:
Kiire google väidab, et 64 kWh akuga mudel neil tõesti müügil 38k £ eest https://www.kia.com/uk/new-cars/e-niro/pricing/
Kona vist ka saranse hinnaga niiet siis võib ilmselt arvestada, et meil tuleb ikkagi ka jamh sinna 40-45k kanti
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.