Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  E-valimised on turvalised ja läbipaistvad märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
bladerunner
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.06.2025 12:34:04 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609717059/otse-kell-13-15-erikomisjon-arutab-e-valimiste-turvalisust
https://www.postimees.ee/8264929/otsepilt-korruptsioonivastane-erikomisjon-arutab-e-valimiste-turvalisust

tsitaat:
Riigikogu korruptsioonivastane erikomisjon arutab esmaspäeval avalikult e-valimiste turvalisust ja läbipaistvust.

Istungile on kutsutud TalTechi juhtivteadur Ago Samoson, MTÜ Ausad Valimised esindaja Märt Põder, riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe ja nõunik Indrek Leesi ning Eesti Teaduste Akadeemia küberturvalisuse komisjoni esimees Dan Bogdanov.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 18.06.2025 20:01:06 vasta tsitaadiga

https://www.err.ee/1609724871/osce-soovitab-e-valimisi-seaduses-tapsemalt-reguleerida-ja-teha-teavitustood
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
mina634
Kreisi kasutaja
mina634

sõnum 19.06.2025 09:32:08 vasta tsitaadiga

politseile võiks parem seadus anda isiku nimevarguse juhtudel ja avalikku plokiahelat kasutada, kus kõik näevad, kes ja mida valis. siis on selge, kes valis ekret ja kes reformi.
eesti teeks endale nime (see lugege mu huultelt asi kaoks kohe ära) - reformikatele kartuleid ei müüks, näiteks.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Prillpapa
HV kasutaja

sõnum 19.06.2025 10:04:02 vasta tsitaadiga

mina634 kirjutas:
politseile võiks parem seadus anda isiku nimevarguse juhtudel ja avalikku plokiahelat kasutada, kus kõik näevad, kes ja mida valis. siis on selge, kes valis ekret ja kes reformi.
eesti teeks endale nime (see lugege mu huultelt asi kaoks kohe ära) - reformikatele kartuleid ei müüks, näiteks.
Olen sama plokiahela teemat kuskil käsitlenud, et miks see "võltsimatus" on riigile probleemne. Sest riigil osa toimetamist salajane, kõik see mis alamale on keelatud ja karistatav on riigile lubatud, alates surmava jõu kasutamisest, tõe salastamisest, kuni isiku või firma identiteedi võltsiminseni, vahele mahub veel hulga erinevat rahakulutust, mida katab saladuseloor.
Kõik see muutuks probleemseks kui nt isikutunnistuste väljastamisel oleks iga tunnistus plokiahelas kordumatult tuvastatav. Nt ei saaks KAPO jt teenistustele väljastada võltsidenteete, et toimetada kodus või võõrsil. Samuti kui kaitseväel oleks iga miski asjale kulutatud euro&arve plokiahelas näha, ja tuvastav minevikku igavesti.

Tegelikult saaks plokiahelat edukalt kasutada kuid selle eelduseks oleks plokiahela kinnisus, ehk sisuliselt kui eesmärgiks oleks läbipaistvus ja võltsimatus, peaks riik ahela puhul veel enam infot hoidma oma kontrolli all ja piirama isikute&institutsioonide ringi kes tohib plokiahela tegelikku sisu millegagi kokku viia - ehk kogu skeem muutuks absurdiks.
Valitsemisinstrumentide manipuleeritavus on oluine lisahüve ja võimalus paindlikult valitseda.

Mina olen läbivalt e-valimiste kriitiline ja võib ka öelda vastaline, kus e-valimised ei ole kohe kindlasti läbipaistvad, eriti võrreldes klassikalise sedeliga valimistel. Kus sedelite kontrolliks võib tänavalt haarata iga põhihariduse ja nägemispuudeta isiku, kes suudab sedelitel tehtud valikut eristada, jaotada sedelid erinevasse virna, need loendada, protokollida ja säilitada kasvõi veel sajaks kontrolliks juhuslikult valitud manuka kaasamisega.
E-valimistel ei ole see isegi ligilähedaselt võimalik, ja lõpuks taandub kõik sellele, kus riik sunnib uskuma musta kasti ja valitud eksperte, kes suudavad kontrollida ainult seda mida on kontrollimiseks ja protseduuridena ette antud.
Nii ei tohiks olulisi valimisi ja hääletusi läbi viia.

Ka nö hääletuse mugavus, mida e-valimised peamiselt loovad ja eelistatud on - kas tegelikult peaks hääle loovutamine olema mugav või vastupidi hoopis ebamugav.
Täna arvutiga hääletamisel on kerge valijalt häält välja meelitada ja valijal oma häälest ka labase valimispropaganda pealt loobuda. Ja ühiskonnateadlased on märkinud, kuidas on üsna suur grupp valijad, kes tegelikult teevad oma valiku pinnapealselt, kohati isegi sisuliselt aru saamata nii juhtstruktuuridest kui valimislubadustest ja nende mõjudest endile.
Võibolla peaks olema valimine keerulisem, veel enne kui üldse saad e-hääletada pead läbima nt testi mis hindab kas saad tegelikult ka aru oma tegevusest aga mitte ei mängi lotot - kodanikukohus ju on, kuskile pean ju ristikese tegema, ehk teeb ka siis kui tal on täitsa ükskõik ja teeb oma valiku huupi.

Mistahes muude otsuste ka vähem oluliste korral me ju ei nõustuks otsust tegema huupi, lihtsalt seepärast, et keegi kuskil ütleb, et otsuse tegemine on kohustus.
See on meid viinud jabura olukorrani, kus poliitjõud manipuleerivad ekstreemsuseni, sh valetamise ja reaalsusest kõverpildi kujutamisteni, kus valjalt hääle välja petmine selle võimalikult lihtsaks tegemisega on sisus omaette manipulatsioonimeede, kus ka juhuslikult välja meelitatud hääled töötavad poliitikute kasuks, ja ainuke lisarisk on lihtsalt võimulepääsemise järjekorras, kas saad juhtivale kohale võimu juurde või tiksud palka täis saalis - win-win alati.

Ainuke mõjus erisus oleks kui valijad ei käiks hääletamas, boikoteeriks, kui ikka nt valimisaktiivsus kukub alla 50%, isegi 30% saavad valitud rinnale taguda, et juriidiliselt on nad igati legitiimsed, ent tegelikult nad kardaks ja saaks ka ise hästi aru, et nad enam ei esinda rahva enamust, vaid on kohatäitjad põhjusel kus süsteem on nii ehitatud. See looks poliitikate viljelemise ülikeeruliseks kus alati saaks väita kuidas nende poliitika sisuliselt tegelikult ei esinda rahva enamuse tahet.

Aga jah, saaks veel hullemini, miks mitte minu AI assistandile kes mind hästi tunneb ei võiks olla võimalus minu eest hääl loovutada - oleks järgmine lihtsustamise aste hääle loovutamisel icon_lol.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  E-valimised on turvalised ja läbipaistvad mine lehele eelmine  1, 2, 3
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.