Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Pealtkuulamine ja tsensuur, NSA, ACTA, CISPA, DMCA, GDPR... »  Riik kavandab üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2, 3  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale. Teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.03.2025 02:46:43 Riik kavandab üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku vasta tsitaadiga

Politsei- ja piirivalveamet arendab koostöös siseministeeriumiga isemõõtvat politseisõidukit, mis tuvastab liiklusrikkumised patrullautos olevast jälgimisseadmest. Samal ajal kavandab riik üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku. Selline inimeste jälgimine on andmekaitse osas aga probleemne.

"Üks ühiskonna oluline alustala on sinu enda privaatsus, õigus olla omaette ja õigus, et keegi sinu autoaknast sisse ei vahi ilma mõjuva põhjuseta. Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter.

Plaanid eeldavad veel mõningaid seadusemuudatusi, tänane õigusruum neid rakendada ei võimalda.

Loe edasi: https://www.err.ee/1609635740/riik-kavandab-ule-eestilist-nao-ja-numbrituvastusega-valvekaamerate-vorku

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Sahasrahla
HV kasutaja

sõnum 18.03.2025 09:48:19 vasta tsitaadiga

Mina olen sellele vastu ja mina ei luba seda teha.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 18.03.2025 10:24:31 vasta tsitaadiga

Poleks saanud enam puust ja punasemalt lahti kirjutada, kuhu kogu kogu ühiskonnakorraldus praegu suundumas on.
HV vaatleja

sõnum 18.03.2025 10:39:21 vasta tsitaadiga

Näotuvastus on küll too much, aga isiklikult savi kui mingi kaamera mu auto numbrimärki peaks tuvastama. See annab politseile korraliku eelise, et eemaldada liiklusest inimesed, kes ei peaks seal olema.
Ega nad sind taga ajama ei hakka, kui autol ÜV läbi on saanud või kui kaamera ees esituled ei põle.

Usun, et me keegi ei tahaks kaotada mõnda lähedast selle pärast, et politsei ei suuda leida liiklusest mingit laksu all olevat pässakat, kes just sinu pereliikme puidust kasti sõitis. Või leedukat kes su hoovi pealt ATVd enda käru peale ajas ja nüüd lõuna poole kütab.
tagasi üles
Diginugis
HV kasutaja
Diginugis

sõnum 18.03.2025 10:41:54 vasta tsitaadiga

Eks see ole alati olnud "millal" küsimus rohkem, kui "kas".
Kui eesmärgipäraselt kasutada, on ok.
Seda korrigeerida vaja varsti - LINK.

DigeBeni
HV Guru
DigeBeni

sõnum 18.03.2025 10:43:36 vasta tsitaadiga

Auto numbrimärk on erinev teema ja seda kasutatakse juba ammu n. parkimisõiguse kontrollimiseks.

Paraku siinkohal tuleb mõista, et kõik teed põrgusse on tavaliselt palistatud heade kavatsustega, alati on ettekäändeks millegi hirmsa ärahoidmine.

Kahjuks realiseeruvad need meetmed pahatihti nagu areneb vähkkasvaja ja tungivad igale poole, kuhu poleks algse idee järgi absoluutselt asja.

Seega, andes näpu, võetakse kogu käsi ja vajadusel ka kõik muu. Mis on aga juba ära antud, seda on väga raske või pea võimatu tagasi saada.

HV Guru
Osiris

sõnum 18.03.2025 10:44:04 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter.

Ot ei saa aru - alaealine kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud - aga politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas - kuskohast see alaealise tütre pilt sinna siis sattus?
tagasi üles
Kaugehunt
HV vaatleja

sõnum 18.03.2025 10:50:54 vasta tsitaadiga

Auto nr märke kontrollivad hetkel ainult mupo, kes ei ole kuidagi politseiga seotud muudmoodi kui "partner." Igapäevaselt nad väga midagi koos ei tee. Ainuke koht kus nr märke hetkel loetakse on politsei autos politseiniku poolt, kui nad liiklevad või automaatsed kiiruse kaamerad tee äärtes. Muud automaatikat nr märkide jaoks politseil ei ole. Andmekaitse keelas selle ära, kui seda viimane kord teha taheti. Need "videovalve" kaamerad mis politseil mööda linna on, on neile lihtsalt vaatamiseks, kui piirkonnast kedagi otsitakse ning enamus neist nkn ka avalikult veebis kättesaadavad.

Aga jah, ma ei oleks imestunud, kui me liigume sinna suunas, et näotuvastust ka "vaja." Eks eesmärk on seal taga kindlasti hea, aga privaatsuse võime siis aknast välja visata. Sest mitte miski ei kinnita, et see sama näotuvastuse kaamera sulle tänavalt tuppa ei näe.
tagasi üles
wex
Kreisi kasutaja

sõnum 18.03.2025 11:06:19 vasta tsitaadiga

Sahasrahla kirjutas:
Mina olen sellele vastu ja mina ei luba seda teha.

Valimiskasti juures saab oma arvamust avaldada, või vähemalt teoreetiliselt peaks saama.
Meil on unistuste valitsus, võimul on ülekaalukalt võitnud erakond. Millega Te rahul ei ole?
tagasi üles
ahvilõust
Aeg Maha 2n
ahvilõust

sõnum 18.03.2025 11:39:27 vasta tsitaadiga

Teie kodutehnika juba niigi igast sala kaameraid ja mikrofone täis. Mis peidetud WIFI üheduste kaudu sateliitidele ja droonidele kogu kraami saadavad. PC mobodel on siuksed saatjad otse sisse ehitatud. Arvate, et VPNga keegi teie andmeid ei näe ega varasta... ahahahahahaa! icon_lol.gif Fak this future thumbs_down.gif

M: MSI RTX 3070 Gaming Trio
tagasi üles
caarel
HV kasutaja

sõnum 18.03.2025 11:51:59 vasta tsitaadiga

Osiris kirjutas:
tsitaat:
Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter.

Ot ei saa aru - alaealine kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud - aga politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas - kuskohast see alaealise tütre pilt sinna siis sattus?

Laps istub kõrvalistmel ja sellest piisab, et tema on ka jäädvustusega kohe baasis olemas.

Kui kisa läheb suureks, siis kindlasti tullakse jutuga välja, et need kaamerad on ainult numbrimärkide tuvastuseks, et tabada neid, kellel on ülevaatus tegemata. Ja siis lambakari määgib kaasa, et näe polegi midagi hullu, ainult ÜV vältivaid pätte otsivad. Nad ju ei valeta mitte kunagi, tehtagu aga hea asi kohe kiiresti ära muidugi.
Ja siis on pärast püksid pruuni täis, kui hiljem öeldakse, et tegelikult on täisluure töösse rakendatud ja kogu isiku liikumine on neil teada, kes kellega kus ja millal ja mida tegi.
tagasi üles
psauce
Kreisi kasutaja

sõnum 18.03.2025 12:03:08 vasta tsitaadiga

Ikka. Teeme ära! Mis järgmisena - droonid soojuskaameratega üle linna või lausa kaamerad magamistuppa?
ummiq
HV veteran
ummiq

sõnum 18.03.2025 12:07:16 vasta tsitaadiga

See on üsna tundlik teema, tõsi.. ei taha ka, et suvalised pildid minust kusagil on.. aga kes neid vaatab igapäevaselt?

Aga okei.. toon teise aspekti.

Me muretseme (mh meie turvalisuse nimel) selliste asjade arendamise pärast, samal ajal aga on enamikel "hääletajatel" telefonis äpid, mis jälgivad pidevalt asukohta, salvestatakse suhtlusi ja kontakte, mikrofon taustal kuulab kogu aeg, mida teed, pilte jagatakse vabatahtlikult ja automaatselt jne..

Et kui keegi selle teema vastu väga tugevalt hääletab, soovitaks enne astuda esimene samm ja uninstallida näit äpid nagu: Facebook, Messenger, Instagram, TikoTok, Snapchat, Google Maps, Gmail, Google Search, Google Assistant ja Apple Siri ja Samsung Bixby, Whatsapp, MS Edge ja Bing, LinkedIn jne.. icon_rolleyes.gif beer_yum.gif

Siin on ChatGPT abiga väike kokkuvõte, mida TikTok kogub (eeldusel, et luba on antud, aga 99% kasutajatest nagu nii annab selle loa..)
Spoiler Spoiler Spoiler

Minu, kui kodaniku soov on seega lihtne- ma tahan saada ligipääsu infole, mis andmed minu kohta on kogutud ja kes neid on vaadanud. Seejärel saan juba algatada mingeid tegevusi. See on täna ka olemas, aga mitte sellise detailsusega.

Seega jah.. Suures plaanis who cares.. aga tõsi on, et ei taha, et oleks midagi, mida saaks, teoreetiliselt, minu süüdi lavastamiseks kasutada. Selline ulme maailm..

Vaielge vastu icon_smile.gif thumbs_up.gif

Kreisi kasutaja

sõnum 18.03.2025 12:09:09 vasta tsitaadiga

ahvilõust kirjutas:
Teie kodutehnika juba niigi igast sala kaameraid ja mikrofone täis. Mis peidetud WIFI üheduste kaudu sateliitidele ja droonidele kogu kraami saadavad. PC mobodel on siuksed saatjad otse sisse ehitatud. Arvate, et VPNga keegi teie andmeid ei näe ega varasta... ahahahahahaa! icon_lol.gif Fak this future thumbs_down.gif

Sellise põhjendusega võiks ka sõnavabaduse ära keelata kuna enamus inimesed nii kui nii midagi ei ütle, ainult kuulavad (oma peaga mõelda ei oska vaid kuulavad mida suunamudija räägib).
Peab ikka vahet tegema asjadel mida inimene vabatahtlikult endale soetab (või rumalusest) ja riiklikult peale surutud jälgimisseadmetel. Peab olema võimalus valida kas olla jälgitav või mitte.
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 18.03.2025 12:57:25 vasta tsitaadiga

Kuidas see GDPRiga kooskõlas on?
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 18.03.2025 13:10:17 vasta tsitaadiga

Kaugehunt kirjutas:
Näotuvastus on küll too much, aga isiklikult savi kui mingi kaamera mu auto numbrimärki peaks tuvastama. See annab politseile korraliku eelise, et eemaldada liiklusest inimesed, kes ei peaks seal olema.
Ega nad sind taga ajama ei hakka, kui autol ÜV läbi on saanud või kui kaamera ees esituled ei põle.

Usun, et me keegi ei tahaks kaotada mõnda lähedast selle pärast, et politsei ei suuda leida liiklusest mingit laksu all olevat pässakat, kes just sinu pereliikme puidust kasti sõitis. Või leedukat kes su hoovi pealt ATVd enda käru peale ajas ja nüüd lõuna poole kütab.

Näotuvastus on vajalik selleks, et trahvi ei tehta mitte autole vaid juhile. No ok, hoiatustrahvi saab auto omanik ja on veel mõned juhud kui saab omanikku karistada, aga üldjuhul määratakse karistus ikka juhile.
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 18.03.2025 13:11:17 vasta tsitaadiga

Omaniku kohustus on teada, kes tema autot kasutab. Selleks pole näotuvastus vajalik.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 18.03.2025 13:21:46 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
Omaniku kohustus on teada, kes tema autot kasutab. Selleks pole näotuvastus vajalik.

Aga kui ei tea? Või kui teab, aga pole mingit tõestust selle kohta?
Kas sa näiteks naise käest võtad iga kord allkirja kui talle auto võtmed annad? icon_wink.gif
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 18.03.2025 13:46:03 vasta tsitaadiga

Kui ei tea, siis on trahv tema kaela.
See alumine küsimus on jabur, sa teed nii?
tagasi üles
Kaugehunt
HV vaatleja

sõnum 18.03.2025 13:49:06 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:

Näotuvastus on vajalik selleks, et trahvi ei tehta mitte autole vaid juhile. No ok, hoiatustrahvi saab auto omanik ja on veel mõned juhud kui saab omanikku karistada, aga üldjuhul määratakse karistus ikka juhile.

No selleks ei ole automaatset näotuvastust vaja. Ei ole küll kindel kuidas praegu see süsteem toimib, aga mingi info kõrvus, et praegu läheb esimene trahv auto omanikule, kui tema selle vaidlustab ja ütleb, et tema ei olnud roolis, peab ta ühtlasi ka ütlema, kes siis oli ning Politsei lükkab sinna selle trahvi edasi. Selle jaoks ju tehakse praegu pilt kui törts liiga kiiresti kaamerasse sõidad.
Nii olen mina vähemalt nendest praegustest "kiirusekaameratest" aru saanud. Ei ole endal õnneks/kahjuks kogemust olnud, et kindlalt seda protsessi kirjeldada oskaks.

Aga sellega olen nõus, et trahvid peaksid minema ikka süüdlasele mitte omanikule, praegusel näitel siis juhile. Aga kas just näotuvastus see lahendus on? Kindlasti seal ebamugavamaid ja aeglasemate protsessidega alternatiive.
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 18.03.2025 13:51:53 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:

Ei tee. Aga näide pole jabur. Pakun et enamik inimesi allkirja ei võta kui auto kellegi teise kätte annab. See aga tähendab, et ta teab küll kelle käes auto oli või pidi olema, aga mingit tõestust pole. Näiteks kui saan mingi sigadusega hakkama ja pärast ütlen, et auto oli sinu käes, siis nii lihtsalt ma sulle ju käru keerata ei saaks.
tagasi üles
Kaugehunt
HV vaatleja

sõnum 18.03.2025 13:54:58 vasta tsitaadiga

Lisan juurde ühe teise sama teemalise artikli, kus on tegelikult käesolevat teemat paremini lahti selgitatud artikli teises pooles. Rohkem keskendutud patrullautode kaameratele kui näotuvastusele.
https://www.err.ee/1609633691/maanteeaarsete-kiiruskaamerate-aeg-hakkab-umber-saama
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 18.03.2025 13:55:49 vasta tsitaadiga

napoleon kirjutas:
Janis kirjutas:

Ei tee. Aga näide pole jabur. Pakun et enamik inimesi allkirja ei võta kui auto kellegi teise kätte annab. See aga tähendab, et ta teab küll kelle käes auto oli või pidi olema, aga mingit tõestust pole. Näiteks kui saan mingi sigadusega hakkama ja pärast ütlen, et auto oli sinu käes, siis nii lihtsalt ma sulle ju käru keerata ei saaks.

Ainult sinu maailmas saab see asi vist nii keeruline olla icon_neutral.gif
tagasi üles
napoleon
Unknown virus
napoleon

sõnum 18.03.2025 14:06:25 vasta tsitaadiga

Janis kirjutas:
napoleon kirjutas:
Janis kirjutas:

Ainult sinu maailmas saab see asi vist nii keeruline olla icon_neutral.gif

Usu mind, kui on mingi suurem sigadus mille eest võib neljakohalise summa trahvi saada võib peab juhiloa hoiule andma, siis muutub kõigil mälu jube kehvaks ja selle vihiku sõi ka koer ära kus kirjas oli kelle käes parajasti auto on.
tagasi üles
psauce
Kreisi kasutaja

sõnum 18.03.2025 14:16:28 vasta tsitaadiga

Juuras ju praktika olemas - trahv tehakse autole, omaniku kohustus on hiljem tõendada kui tema ei juhtinud (a la tuttav sõitis või auto ärandati). Ei viitsi otsima hakata aga see oli seoses mingi parkimisteemaga kus keegi parkis laenatud autot ja autoomanik väitis et aga tema ju ei sõitnud. Tulemus oli see et autoomanik sai trahvi, sest tema vastutab oma sõiduriista eest.

viimati muutis psauce 18.03.2025 14:18:47, muudetud 1 kord
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Pealtkuulamine ja tsensuur, NSA, ACTA, CISPA, DMCA, GDPR... »  Riik kavandab üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku mine lehele 1, 2, 3  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.