praegune kellaaeg 24.04.2025 12:25:29
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
sõnum  |
|
Tanel
HV Guru

|
18.03.2025 02:46:43
Riik kavandab üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku |
|
|
Politsei- ja piirivalveamet arendab koostöös siseministeeriumiga isemõõtvat politseisõidukit, mis tuvastab liiklusrikkumised patrullautos olevast jälgimisseadmest. Samal ajal kavandab riik üle-eestilist näo- ja numbrituvastusega valvekaamerate võrku. Selline inimeste jälgimine on andmekaitse osas aga probleemne.
"Üks ühiskonna oluline alustala on sinu enda privaatsus, õigus olla omaette ja õigus, et keegi sinu autoaknast sisse ei vahi ilma mõjuva põhjuseta. Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter.
Plaanid eeldavad veel mõningaid seadusemuudatusi, tänane õigusruum neid rakendada ei võimalda.
Loe edasi: https://www.err.ee/1609635740/riik-kavandab-ule-eestilist-nao-ja-numbrituvastusega-valvekaamerate-vorku
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
tagasi üles |
|
 |
Sahasrahla
HV kasutaja
|
18.03.2025 09:48:19
|
|
|
Mina olen sellele vastu ja mina ei luba seda teha.
|
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
18.03.2025 10:24:31
|
|
|
Poleks saanud enam puust ja punasemalt lahti kirjutada, kuhu kogu kogu ühiskonnakorraldus praegu suundumas on.
|
 |
Kaugehunt
HV vaatleja
|
18.03.2025 10:39:21
|
|
|
Näotuvastus on küll too much, aga isiklikult savi kui mingi kaamera mu auto numbrimärki peaks tuvastama. See annab politseile korraliku eelise, et eemaldada liiklusest inimesed, kes ei peaks seal olema.
Ega nad sind taga ajama ei hakka, kui autol ÜV läbi on saanud või kui kaamera ees esituled ei põle.
Usun, et me keegi ei tahaks kaotada mõnda lähedast selle pärast, et politsei ei suuda leida liiklusest mingit laksu all olevat pässakat, kes just sinu pereliikme puidust kasti sõitis. Või leedukat kes su hoovi pealt ATVd enda käru peale ajas ja nüüd lõuna poole kütab.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Diginugis
HV kasutaja

|
18.03.2025 10:41:54
|
|
|
Eks see ole alati olnud "millal" küsimus rohkem, kui "kas".
Kui eesmärgipäraselt kasutada, on ok.
Seda korrigeerida vaja varsti - LINK.
_________________ PORTFOLIO
¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯¯ |
|
tagasi üles |
|
 |
DigeBeni
HV Guru

|
18.03.2025 10:43:36
|
|
|
Auto numbrimärk on erinev teema ja seda kasutatakse juba ammu n. parkimisõiguse kontrollimiseks.
Paraku siinkohal tuleb mõista, et kõik teed põrgusse on tavaliselt palistatud heade kavatsustega, alati on ettekäändeks millegi hirmsa ärahoidmine.
Kahjuks realiseeruvad need meetmed pahatihti nagu areneb vähkkasvaja ja tungivad igale poole, kuhu poleks algse idee järgi absoluutselt asja.
Seega, andes näpu, võetakse kogu käsi ja vajadusel ka kõik muu. Mis on aga juba ära antud, seda on väga raske või pea võimatu tagasi saada.
|
 |
Osiris
HV Guru

|
18.03.2025 10:44:04
|
|
|
tsitaat: |
Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter. |
Ot ei saa aru - alaealine kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud - aga politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas - kuskohast see alaealise tütre pilt sinna siis sattus?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Kaugehunt
HV vaatleja
|
18.03.2025 10:50:54
|
|
|
Auto nr märke kontrollivad hetkel ainult mupo, kes ei ole kuidagi politseiga seotud muudmoodi kui "partner." Igapäevaselt nad väga midagi koos ei tee. Ainuke koht kus nr märke hetkel loetakse on politsei autos politseiniku poolt, kui nad liiklevad või automaatsed kiiruse kaamerad tee äärtes. Muud automaatikat nr märkide jaoks politseil ei ole. Andmekaitse keelas selle ära, kui seda viimane kord teha taheti. Need "videovalve" kaamerad mis politseil mööda linna on, on neile lihtsalt vaatamiseks, kui piirkonnast kedagi otsitakse ning enamus neist nkn ka avalikult veebis kättesaadavad.
Aga jah, ma ei oleks imestunud, kui me liigume sinna suunas, et näotuvastust ka "vaja." Eks eesmärk on seal taga kindlasti hea, aga privaatsuse võime siis aknast välja visata. Sest mitte miski ei kinnita, et see sama näotuvastuse kaamera sulle tänavalt tuppa ei näe.
|
|
tagasi üles |
|
 |
wex
Kreisi kasutaja
|
18.03.2025 11:06:19
|
|
|
Sahasrahla kirjutas: |
Mina olen sellele vastu ja mina ei luba seda teha. |
Valimiskasti juures saab oma arvamust avaldada, või vähemalt teoreetiliselt peaks saama.
Meil on unistuste valitsus, võimul on ülekaalukalt võitnud erakond. Millega Te rahul ei ole?
|
|
tagasi üles |
|
 |
ahvilõust
Aeg Maha 2n

|
18.03.2025 11:39:27
|
|
|
Teie kodutehnika juba niigi igast sala kaameraid ja mikrofone täis. Mis peidetud WIFI üheduste kaudu sateliitidele ja droonidele kogu kraami saadavad. PC mobodel on siuksed saatjad otse sisse ehitatud. Arvate, et VPNga keegi teie andmeid ei näe ega varasta... ahahahahahaa! Fak this future
_________________ Gdesainer
M: MSI RTX 3070 Gaming Trio |
|
tagasi üles |
|
 |
caarel
HV kasutaja
|
18.03.2025 11:51:59
|
|
|
Osiris kirjutas: |
tsitaat: |
Täna on minu päringute peale selgunud, et politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas. Andmebaasis on olemas minu alaealise tütre pilt, kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud – ehk siis andmekaitse pool on korrast ära," sõnas vandeadvokaat Ginter. |
Ot ei saa aru - alaealine kes pole ühtegi kuritegu ega väärtegu toime pannud - aga politsei infosüsteemis POLIS on juba tasutud väärteotrahvide fotod jätkuvalt olemas - kuskohast see alaealise tütre pilt sinna siis sattus? |
Laps istub kõrvalistmel ja sellest piisab, et tema on ka jäädvustusega kohe baasis olemas.
Kui kisa läheb suureks, siis kindlasti tullakse jutuga välja, et need kaamerad on ainult numbrimärkide tuvastuseks, et tabada neid, kellel on ülevaatus tegemata. Ja siis lambakari määgib kaasa, et näe polegi midagi hullu, ainult ÜV vältivaid pätte otsivad. Nad ju ei valeta mitte kunagi, tehtagu aga hea asi kohe kiiresti ära muidugi.
Ja siis on pärast püksid pruuni täis, kui hiljem öeldakse, et tegelikult on täisluure töösse rakendatud ja kogu isiku liikumine on neil teada, kes kellega kus ja millal ja mida tegi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
psauce
Kreisi kasutaja
|
18.03.2025 12:03:08
|
|
|
Ikka. Teeme ära! Mis järgmisena - droonid soojuskaameratega üle linna või lausa kaamerad magamistuppa?
_________________ Kasutajaga meim äri ei tee temapoolse ebaausa käitumise tõttu. |
|
tagasi üles |
|
 |
ummiq
HV veteran

|
18.03.2025 12:07:16
|
|
|
See on üsna tundlik teema, tõsi.. ei taha ka, et suvalised pildid minust kusagil on.. aga kes neid vaatab igapäevaselt?
Aga okei.. toon teise aspekti.
Me muretseme (mh meie turvalisuse nimel) selliste asjade arendamise pärast, samal ajal aga on enamikel "hääletajatel" telefonis äpid, mis jälgivad pidevalt asukohta, salvestatakse suhtlusi ja kontakte, mikrofon taustal kuulab kogu aeg, mida teed, pilte jagatakse vabatahtlikult ja automaatselt jne..
Et kui keegi selle teema vastu väga tugevalt hääletab, soovitaks enne astuda esimene samm ja uninstallida näit äpid nagu: Facebook, Messenger, Instagram, TikoTok, Snapchat, Google Maps, Gmail, Google Search, Google Assistant ja Apple Siri ja Samsung Bixby, Whatsapp, MS Edge ja Bing, LinkedIn jne..
Siin on ChatGPT abiga väike kokkuvõte, mida TikTok kogub (eeldusel, et luba on antud, aga 99% kasutajatest nagu nii annab selle loa..)
Spoiler 
TikTok kogub mitmeid andmeid kasutaja telefonist ja tegevustest. Tundlikkuse järjekorras loetledes:
🔴 Kõige tundlikumad andmed:
1. Asukoht (GPS, WiFi ja IP-põhine) – kui lubatud, saab TikTok täpse reaalajas asukoha.
2. Kontaktid ja telefoniraamat – kui kasutaja annab loa, võib TikTok saada ligipääsu kontaktidele.
3. Mikrofoni ja kaamera ligipääs – kui kasutaja lubab, võib äpp jälgida ja salvestada heli ning pilti.
4. Kopeeritud info lõikelaualt – TikTok on varasemalt tabatud lugemast seda, mida kasutaja kopeerib ja kleebib (nt paroolid, aadressid, pangainfo).
5. Seadme unikaalsed identifikaatorid (MAC-aadress, IMEI) – neid saab kasutada kasutaja jälgimiseks ka teiste rakenduste kaudu.
🟠 Keskmise tundlikkusega andmed:
6. Sõnumite ja vestluste sisu TikTokis – TikTok saab lugeda ja analüüsida privaatseid sõnumeid.
7. Kasutaja käitumine ja interaktsioonid – milliseid videoid vaadatakse, laikitakse, jagatakse ja kommenteeritakse.
8. Seadme andmed – operatsioonisüsteem, telefoni mudel, ekraani suurus, aku tase ja muud süsteemi logid.
9. Internetiühenduse info – WiFi-võrk, IP-aadress, ühenduse kiirus ja andmesidekasutus.
🟢 Vähem tundlikud andmed:
10. Kasutajanimi ja profiiliinfo – avalikud profiilid, pildid ja sotsiaalmeedia lingid.
11. Reklaamide ja sihtimise andmed – millist sisu eelistatakse ja milliseid reklaame kuvatakse.
12. Keeleseaded ja rakenduse eelistused – milliseid seadeid kasutaja rakenduses muudab.
📌 Kas see on probleem?
• TikTok ei ole ainus rakendus, mis neid andmeid kogub – Facebook, Google, Instagram ja Snapchat koguvad sarnast infot.
• Peamine erinevus on, et TikTok kuulub Hiina ettevõttele (ByteDance), mis tekitab geopoliitilisi ja turvaprobleeme, kuna Hiina seadused võivad nõuda andmete jagamist valitsusega.
Minu, kui kodaniku soov on seega lihtne- ma tahan saada ligipääsu infole, mis andmed minu kohta on kogutud ja kes neid on vaadanud. Seejärel saan juba algatada mingeid tegevusi. See on täna ka olemas, aga mitte sellise detailsusega.
Seega jah.. Suures plaanis who cares.. aga tõsi on, et ei taha, et oleks midagi, mida saaks, teoreetiliselt, minu süüdi lavastamiseks kasutada. Selline ulme maailm..
Vaielge vastu
|
 |
wex
Kreisi kasutaja
|
18.03.2025 12:09:09
|
|
|
ahvilõust kirjutas: |
Teie kodutehnika juba niigi igast sala kaameraid ja mikrofone täis. Mis peidetud WIFI üheduste kaudu sateliitidele ja droonidele kogu kraami saadavad. PC mobodel on siuksed saatjad otse sisse ehitatud. Arvate, et VPNga keegi teie andmeid ei näe ega varasta... ahahahahahaa! Fak this future  |
Sellise põhjendusega võiks ka sõnavabaduse ära keelata kuna enamus inimesed nii kui nii midagi ei ütle, ainult kuulavad (oma peaga mõelda ei oska vaid kuulavad mida suunamudija räägib).
Peab ikka vahet tegema asjadel mida inimene vabatahtlikult endale soetab (või rumalusest) ja riiklikult peale surutud jälgimisseadmetel. Peab olema võimalus valida kas olla jälgitav või mitte.
|
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
18.03.2025 12:57:25
|
|
|
Kuidas see GDPRiga kooskõlas on?
|
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
18.03.2025 13:10:17
|
|
|
Kaugehunt kirjutas: |
Näotuvastus on küll too much, aga isiklikult savi kui mingi kaamera mu auto numbrimärki peaks tuvastama. See annab politseile korraliku eelise, et eemaldada liiklusest inimesed, kes ei peaks seal olema.
Ega nad sind taga ajama ei hakka, kui autol ÜV läbi on saanud või kui kaamera ees esituled ei põle.
Usun, et me keegi ei tahaks kaotada mõnda lähedast selle pärast, et politsei ei suuda leida liiklusest mingit laksu all olevat pässakat, kes just sinu pereliikme puidust kasti sõitis. Või leedukat kes su hoovi pealt ATVd enda käru peale ajas ja nüüd lõuna poole kütab. |
Näotuvastus on vajalik selleks, et trahvi ei tehta mitte autole vaid juhile. No ok, hoiatustrahvi saab auto omanik ja on veel mõned juhud kui saab omanikku karistada, aga üldjuhul määratakse karistus ikka juhile.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
18.03.2025 13:11:17
|
|
|
Omaniku kohustus on teada, kes tema autot kasutab. Selleks pole näotuvastus vajalik.
|
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
18.03.2025 13:21:46
|
|
|
Janis kirjutas: |
Omaniku kohustus on teada, kes tema autot kasutab. Selleks pole näotuvastus vajalik. |
Aga kui ei tea? Või kui teab, aga pole mingit tõestust selle kohta?
Kas sa näiteks naise käest võtad iga kord allkirja kui talle auto võtmed annad?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
18.03.2025 13:46:03
|
|
|
Kui ei tea, siis on trahv tema kaela.
See alumine küsimus on jabur, sa teed nii?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Kaugehunt
HV vaatleja
|
18.03.2025 13:49:06
|
|
|
napoleon kirjutas: |
Näotuvastus on vajalik selleks, et trahvi ei tehta mitte autole vaid juhile. No ok, hoiatustrahvi saab auto omanik ja on veel mõned juhud kui saab omanikku karistada, aga üldjuhul määratakse karistus ikka juhile. |
No selleks ei ole automaatset näotuvastust vaja. Ei ole küll kindel kuidas praegu see süsteem toimib, aga mingi info kõrvus, et praegu läheb esimene trahv auto omanikule, kui tema selle vaidlustab ja ütleb, et tema ei olnud roolis, peab ta ühtlasi ka ütlema, kes siis oli ning Politsei lükkab sinna selle trahvi edasi. Selle jaoks ju tehakse praegu pilt kui törts liiga kiiresti kaamerasse sõidad.
Nii olen mina vähemalt nendest praegustest "kiirusekaameratest" aru saanud. Ei ole endal õnneks/kahjuks kogemust olnud, et kindlalt seda protsessi kirjeldada oskaks.
Aga sellega olen nõus, et trahvid peaksid minema ikka süüdlasele mitte omanikule, praegusel näitel siis juhile. Aga kas just näotuvastus see lahendus on? Kindlasti seal ebamugavamaid ja aeglasemate protsessidega alternatiive.
|
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
18.03.2025 13:51:53
|
|
|
See alumine küsimus on jabur, sa teed nii? |
Ei tee. Aga näide pole jabur. Pakun et enamik inimesi allkirja ei võta kui auto kellegi teise kätte annab. See aga tähendab, et ta teab küll kelle käes auto oli või pidi olema, aga mingit tõestust pole. Näiteks kui saan mingi sigadusega hakkama ja pärast ütlen, et auto oli sinu käes, siis nii lihtsalt ma sulle ju käru keerata ei saaks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Kaugehunt
HV vaatleja
|
|
tagasi üles |
|
 |
Janis
HV Guru
|
18.03.2025 13:55:49
|
|
|
Ei tee. Aga näide pole jabur. Pakun et enamik inimesi allkirja ei võta kui auto kellegi teise kätte annab. See aga tähendab, et ta teab küll kelle käes auto oli või pidi olema, aga mingit tõestust pole. Näiteks kui saan mingi sigadusega hakkama ja pärast ütlen, et auto oli sinu käes, siis nii lihtsalt ma sulle ju käru keerata ei saaks. |
Ainult sinu maailmas saab see asi vist nii keeruline olla
|
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
18.03.2025 14:06:25
|
|
|
Ei tee. Aga näide pole jabur. Pakun et enamik inimesi allkirja ei võta kui auto kellegi teise kätte annab. See aga tähendab, et ta teab küll kelle käes auto oli või pidi olema, aga mingit tõestust pole. Näiteks kui saan mingi sigadusega hakkama ja pärast ütlen, et auto oli sinu käes, siis nii lihtsalt ma sulle ju käru keerata ei saaks. |
Ainult sinu maailmas saab see asi vist nii keeruline olla  |
Usu mind, kui on mingi suurem sigadus mille eest võib neljakohalise summa trahvi saada võib peab juhiloa hoiule andma, siis muutub kõigil mälu jube kehvaks ja selle vihiku sõi ka koer ära kus kirjas oli kelle käes parajasti auto on.
|
|
tagasi üles |
|
 |
psauce
Kreisi kasutaja
|
18.03.2025 14:16:28
|
|
|
Juuras ju praktika olemas - trahv tehakse autole, omaniku kohustus on hiljem tõendada kui tema ei juhtinud (a la tuttav sõitis või auto ärandati). Ei viitsi otsima hakata aga see oli seoses mingi parkimisteemaga kus keegi parkis laenatud autot ja autoomanik väitis et aga tema ju ei sõitnud. Tulemus oli see et autoomanik sai trahvi, sest tema vastutab oma sõiduriista eest.
_________________ Kasutajaga meim äri ei tee temapoolse ebaausa käitumise tõttu.
viimati muutis psauce 18.03.2025 14:18:47, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|