Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ivar81
HV vaatleja
|
07.12.2010 23:11:25
cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad |
|
|
Jamad algasid videokaardi (Nvidia geforce 7600 GS) vendi suremisega. Sai siis kogu krempel maha keeratud, radikas puhtaks, uus termopasta ja kuna ruumi jagus siis 50x50 vent radikale otsa (toide toiteplokist). Kõik tundus kena, mängides ei läinud videoka radikas pooltki nii soojaks enam kui ennem. Suht loogiline kui arvestada õhuvoolu radika ribide vahel.
Kõik oli kena mõned päevad. Siis hakkas arvuti peale ca 10min mängimist kokku koolema. Klõpsi mis tahad, peale restardi ei aita miski. No tore on. 1x sai siis ikkagi kuidagi task manageri ette ja oli näha et cpu 100% kinni.
Sai siis prosel jahutus maha ja pesust läbi. Uus pasta ja kinni tagasi. Kordus sama jama. Katsusin radikat mis tõesti tundus kuidagi liiga soe. Võtsin siis jahutusel originaalis oleva takisti vahelt ja vurrab nüüd koguaeg täisvõimsusel (kõrvale kuulmatu ja radikas on ka jahe koguaeg).
Probleem aga ei kadunud kuhugi. Isegi mingite 10a vanade harivate mängudega kiilub kinni. Lahjade mängude puhul kül jookseb ise ca 10sek pärast lahti tagasi kuid kui mängimist ei lõpeta siis järjest tihedamalt ja kauemaks hakkab koolema.
Kuna asi viskas täna tõsiselt kopa ette siis sai veidi temperatuure uuritud.
Niisiis näitab SpeedFan mulle järgmised temperatuurid idle olekus.
GPU 45
CPU -128
Ambient 40
Remote 47
HDD 44
Temp1 40
Core 42
Core 44
Ambient 0
Temp mõõdetud ilma küljekaaneta. Kaanega kõigil +10. No toas on päris soe ka tegelikult, kuid ikkagi tundub liig. Ja tegelikkuses pole temperatuurid kohe kindlasti nii kõrged prosel ja videokaardil, see ju käega tunda krt.
Niisiis mida pakute probleemi lahenduseks? Hakkab mingi jupp saba andma? Masin tegelt juba 6a vana ja toiteplokk juba vahetatud, niiet ega ei imestaks kui järjest asjad tossu välja viskavad.
EDIT:
Ei saand kohe kuidagi nõus olla video ja cpu tempiga ja ise üle mõõtes digi termomeetriga sain järgmised tulemused. Mõõdetud muusikat kuulates ja netis ringi kolades (krdi naine nohh
CPU 35,51
GPU 33,03
Mõõtmise lõppedes jooksis arvuti kokku. No täitsa tere hommikust ikka. Sai siis siva ära mõõdetud kõvaketta temp mille peale mu termomeeter kerkides kiirelt 45 (no sinder ei näita rohkem) lolliks läks.
Kõvakettaks on seagate barracuda SATA. Kas nüüd võib hakata uut ketast otsima?
Kuuldavasti ei kõlba see seagate toodang mittekuhugi, millist uut ketast soovitate?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Napsi
HV kasutaja

|
08.12.2010 03:56:47
Re: cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad |
|
|
ivar81 kirjutas: |
CPU -128 |
temp andur tuksis,kui sa juhuslikult lämmastikuga ei jahuta oma arvutit.
aga kala võib ka mitte rauas olla.
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
08.12.2010 06:54:25
|
|
|
Kõvaketas põles nüüd viimase kokkujooksmisega maha :S (naine surfas netis)
Njahh, eks vana asi ka juba. Ja see katkine temp andur on vaja kindlalt ära vahetada, või ei oma see tähtsust kui jahutus mul nagunii täispööretel laseb koguaeg?
Soovitage palun mõistliku hinnaga sata ketast. Mitte väga aeglast ja 250GB mahutavus on juba piisav.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wusses
mehine eesti muffin

|
08.12.2010 08:30:50
|
|
|
-temp andurit ei saa eraldi osta...Kui temp andur on tuksis ei seleta see cpu 100% ja hangumist..
1.millega sa "pesid " seda ?
2.kas jahutus on ilusti peal (mitte viltu/lahti jms)
3.mis pastat-palju panid ?
4. kõige õigem on temperatuuresi vaadata ikkagi biosist..
"Kõvaketas põles "-toiteplokk ?!
Terv.
_________________ Skoda octavia 2016a universal/manu/diisel https://www.auto24.ee/soidukid/4194929 |
|
Kommentaarid: 334 loe/lisa |
   |
1 :: |
273 |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
08.12.2010 11:55:34
|
|
|
SpeedFan näitas mul ka imelike tempe kui ma teda viimati kasutasin. Vaata, mida HWMonitor näitab.
_________________ Küsige mida tahate, me vastame mida tahame. |
|
Kommentaarid: 37 loe/lisa |
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
08.12.2010 13:15:58
|
|
|
Prose radika pesin veega puhtaks. Kuivatasin korralikult ära keskütte radika peal ja panin vendi peale tagasi.
AG Termopasty -H- ja kuskil 2g.
Midagi pole viltu ega lahti.
Eks uurin biosist siis tempi.
Toiteplokk on juba korra vahetatud. Kõvaketas kuumenes üle ja bios teda enam ülesse ei leidnud. Peaks olema nüüd arusaadavam.
Screenshoti lisan ka varsti mingi hetk kui ta ülesse saan laetud kuhugi.
viimati muutis ivar81 08.12.2010 13:45:06, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
08.12.2010 13:26:50
|
|
|
Prose radika pesin veega puhtaks. Kuivatasin korralikult ära keskütte radika peal ja panin vendi peale tagasi.
AG Termopasty -H- ja kuskil 2g.
Midagi pole viltu ega lahti.
Eks uurin biosist siis tempi. |
Panid 2g pastat prose ja jahutuse vahele?
Harimiseks
How TIM Works & How To Apply It Correctly
bit-tech
Arctic Silver-i lehel õpetused kuidas nende pastasi CPU-le määrida.
http://www.arcticsilver.com/instructions.htm
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
08.12.2010 14:18:44
|
|
|
Ma tõesti pole narkodiiler ja ma ei kaalu üle kui ma seda peale kannan. Krt 7g tuubist panin pisikese törtsu. Linkidelt midagi uut küll silma ei jäänud.
Ordi poolt eelnevalt pandud kogus oli sama suur seal vahel.
Nii, sai siis veel uuritud veidike. Nagu mingi mängu käima paned nii prose ketrab ennast kohe 100% peale. Kui klikkida task managerile kukub kolinal prose kasutus nulli. Firefoxiga niisama netis istudes seisab 30-40% vahel. No see pole normaalne ju ometigi ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Wusses
mehine eesti muffin

|
|
Kommentaarid: 334 loe/lisa |
   |
273 |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
08.12.2010 16:40:46
|
|
|
Kui radikas on jube määrdunud, siis võib veega pesemine isegi arvesse tulla. Prose ja jahutuse talla puhastamiseks sobivad paremini: piiritus, aviobensiin, nitrolahusti... Viin on lahja. Olen kasutanud ka breakcleanerit.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
08.12.2010 16:53:47
|
|
|
tsitaat: |
Nagu mingi mängu käima paned nii prose ketrab ennast kohe 100% peale. Kui klikkida task managerile kukub kolinal prose kasutus nulli. Firefoxiga niisama netis istudes seisab 30-40% vahel. No see pole normaalne ju ometigi ? |
Heips!
A miks ta's sinu arvates normaalne põle?
Ku paned mängu või mis-iganes programmi tööle, siis peabki prose kogu "jõust ja hingest" sellega ju tegelema hakkama. Ku sa vahepääl Taskmanager'i näpid, siis prose jätab mängu rahule ning asub selle kallale. See aga ei tarbi siukest ressurssi, kui mäng vms rakendus ning kasutus langebki nulli. Ma põle küll FF hinge-eluga väga kursis, kuid ka veebi brausimine nõuab arvutilt mingil määral ressurssi...
Mina pigem uuriksin, et misksed rakendused ja protsessid sul masinas koos süsteemiga tööle rakenduvad ning üritaks nende arvu vähendada. Kogemused näitavad, et enamjaolt tõmmatakse koos süsteemiga tööle ka igasugu tarbetuid teenuseid-rakendusi, mis kohe kindlasti pole "karjuvalt (häda-)vajalikud" - kõiksugu autu-maagilised programmi-uuendused ja muud sellised värgid.
Vaata näiteks MSCONFIG'ist järgi, mis sul käima lähevad, mõtle pisut järgi, kas need kõik ikka on hädavajalikud ning korrigeeri vastavalt
Jõudu tööle!
_________________ Seniks...
---
Hashi |
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
08.12.2010 17:05:04
|
|
|
Absoluutselt miski ei tööta mis pole hädavajalik arvuti tööks. Ja ometigi suudab mängides arvuti nii kinni lasta et üksikud on juhud kui task manageri üldse ette saab, aitab vaid reset.
Prose suhtes. Kas ma peaks selle nüüd uuesti laiali kakkuma ja keemiaga ära puhastama? Ma ise ei pea seda nagu eriti vajalikuks kuna cpu radikas on vägagi jahe võrreldes ülejäänud masinaga.
Üldiselt ma ei mõista kuidas proged näitavad mulle 15-20 c kõrgemaid tempe kui reaalselt mõõtes on.
|
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
08.12.2010 17:14:48
|
|
|
Absoluutselt miski ei tööta mis pole hädavajalik arvuti tööks. Ja ometigi suudab mängides arvuti nii kinni lasta et üksikud on juhud kui task manageri üldse ette saab, aitab vaid reset.
Prose suhtes. Kas ma peaks selle nüüd uuesti laiali kakkuma ja keemiaga ära puhastama? Ma ise ei pea seda nagu eriti vajalikuks kuna cpu radikas on vägagi jahe võrreldes ülejäänud masinaga.
Üldiselt ma ei mõista kuidas proged näitavad mulle 15-20 c kõrgemaid tempe kui reaalselt mõõtes on. |
Mmm... hea oleks kogu masina spetsifikatsioon
Ainult graafika alusel ei oska küll aimata, kus või mis "pudeli-kaelaks" võib olla. Vbolla hoiad ise seda kramplikult peos
Programm on programm ja see tuvastab temperatuure nii hästi, kui sisend-andmed ning programmeerija oskused võimaldavad
Ehk oleks mõistlik näiteks BIOS uuendada vms "kapitaalsemat" ette võtta...
Ja mille põhjal otsustad, et "Absoluutselt miski ei tööta, mis pole hädavajalik arvuti tööks"
---
Hashi |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
09.12.2010 13:13:26
|
|
|
DM alt saab ju kõik sulgeda mis pole vajalik arvuti tööks. Sa tead seda ise väga hästi kuid on vaja ikka lõõpida onju.
Emaplaat: K8 Asus A8NE-FM nForce4
Prose: AMD K8 Athlon 64 3500+ s939 tray
Video: Nvidia GeForce 7600GS
Ram: 2x 512mb AM1 PC3200-400
HDD: Seagate S-ATA 2 8M
Toide: Codegen 350w
Tegu on 6a vana ordi pulse-ga. Ja biosist mina prose tempi ei näinud kuskilt poolt.
|
|
tagasi üles |
|
 |
hashi
Kreisi kasutaja
|
09.12.2010 14:01:16
|
|
|
DM alt saab ju kõik sulgeda mis pole vajalik arvuti tööks. Sa tead seda ise väga hästi kuid on vaja ikka lõõpida onju.
Emaplaat: K8 Asus A8NE-FM nForce4
Prose: AMD K8 Athlon 64 3500+ s939 tray
Video: Nvidia GeForce 7600GS
Ram: 2x 512mb AM1 PC3200-400
HDD: Seagate S-ATA 2 8M
Toide: Codegen 350w
Tegu on 6a vana ordi pulse-ga. Ja biosist mina prose tempi ei näinud kuskilt poolt. |
Esteks - ku sa DM all mõtled Device Manager-i, siis mina oma "lõõpimisega" ei pidanud mitte seda silmas, vaid protsesse, rakendusi, utiliit- ja teenusprogramme, mis arvuti käivitamisel automaatselt käima veetakse, kuid mis pole süsteemi või sinu enese tööks sel hetkel üldse "karjuvalt (häda-)vajalikud". Need jäävad siis asjatult arvuti ressurssi hõivama ning seetõttu võivad põhjustada ka ülemäärast koormust. Thats the POINT
DM-is aga PEAVAD kõik riistvaralised komponendid olema töövalmis, kuid need iseenesest ei põhjusta süsteemi ebastabiilsust või ressursi asjatut kasutamist. Muidugi peavad nende juht-programmid ehk draiverid olema asja- ja ajakohased. Muul juhul võib tõesti tekkida olukord, kus vale või vigane draiver hakkab kogu masinat liigselt koormama ja nii edasi... Mis aga sinu arvutisse puutub, siis "kohvipaksu ega kristallkulli päält" ma seda tuvastada ei suutnud
Mis programmid ja teenused aga arvutis käimaminekul automaatselt tööle pannakse näed Start->Run->msconfig->Enter. Need siis peadki kriitilise pilguga üle vaatama ja mittevajalikud eemaldama, et masinale jääks olulisemate ülesannete täitmiseks rohkem ressurssi. Vot nii...
Enamus BIOS-idel on üldjuhul ikkagi olemas koht, kust saab vaadata arvuti riistvara seisukorda ja toitepingeid, ventilaatorite pöörlemiskiiruseid ja ka temperatuure. Kuivõrd need reaalsusele vastavad, on juba omaette küsimus.
Kuna ma selle emaplaadi kasutusjuhendit kahjuks kusagilt ei leidnud, siis ei oska kinnitada, kas sellel BIOS-il on siuke võimalus.
Peace ja naerata ometi - miss sõbralik lõõpimine sulle teeb
Lõbusam saab pääv olema, selles niigi hallis talves
P.S. Kuna ma ei ole AMD ja NVIDIA toodetega just "sina" peal, siis selle koosluse omadusi eriti hinnata ka ei oska. Kaasaegsete mängude tarvis aga pole sinu graafika vist kõikse "äkilisem" ja mälugi võiks tänapäeva tingimuste tarvis rohkem olla(a 2GB). Ka kõvaketta maht ning selle täituvus võivad üpris suurt rolli mängida - salvestuvad ju sinna kõik-võimalikud süsteemsed ja interneti ajutised failid ning nende regulaarne eemaldamine ja ketta korrastamine ei teeks ka halba
---
Hashi |
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
ibndaud
HV kasutaja
|
09.12.2010 14:23:13
|
|
|
1. kui vana see codegeni toide sul? siin HinnaVaatluseski mõned õnnetud on kurtnud, et poole aastaga code kärvab võttes pool arvutti endaga...ja see 350W isend reaalelus vast 200 ainult. pealegi väga armetu elektroonikaga-sai just mingi aeg mõned code kestad võetud, aga toited tulid sunniviisiliselt kaasa. mõõtes ilma koormusteta olid päris õiged numbrid aga kasvõi cd või suva hd taha ja pinged kukkusid haledalt.
2. kui esimene laks oli video, siis võis ta juba viga saada, nüüd töötab hoolimata korralikust jahutusest ainult lühikest aega. proovi teist videokaarti.
_________________ dumb...dumber...dumbest.......................................................microsoft |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
10.12.2010 00:19:31
|
|
|
No ennem töötas kõik ju kenasti. Pealegi gta sa, nfs mw, nfs carbon ja taolised mängud ei ole nagu eriline piitsutamine ja imede nõudmine.
Teist videokat võiks tõesti proovida, eks pean uurima kas ja kust seda saada.
Ja see toiteka jutt on päris hirmutav, kuskil aasta vanune on ta mul. Missugust toiteplokki soovitate?
|
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
10.12.2010 10:30:19
|
|
|
Codegen-id töötavadgi mingi aja.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
11.12.2010 13:20:09
|
|
|
Sain lõpuks pildi kahh ülesse Pole päris idle olek, mõni pisike asi jooksis ka taustal.
Lasin läbi ka 3DMark06 testi. gpu 50c juures ja skoor 2075.
Ise mõtlesin et kooleb kokku, kuid ei.
ja nüüd lasi umbes 15min mängida.....ennem kui kokku kooles. muidu sai alla minuti ikka hakkama.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ABC
HV kasutaja
|
04.01.2011 16:01:39
|
|
|
Kas Sülearvuti/Lauaarvuti?
Kas Lihtsalt kuumeneb üle või laggib kah.
Sülearvutil võid proovida ekraani Heleduse maha võtmist,mängimise ajal Toite jõudluse suureks panna võibolla aitab:)
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
AJ
HV Guru

|
04.01.2011 18:19:58
|
|
|
ivar81,-l peaks olema lauaarvuti.
|
   |
36 |
|
tagasi üles |
|
 |
ABC
HV kasutaja
|
04.01.2011 18:23:36
|
|
|
Ma arvan, et lauaarvutil Pole Ekraaniheleduse vähendamisest abi eriti
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
ivar81
HV vaatleja
|
21.01.2011 22:02:03
|
|
|
Natuke vett vahepeal merre voolanud ja lauaarvutil küljes uus videokaart, kuna vana otsustas pildi näitamise sootuks lõpetada.
GeForce N430GT
3DMark06 testi tulemuseks kohe 5519p
Bios järgi prose temp 65c
Videokaart 35c
Mängides jookseb ikkagi kokku, täiesti pael lihtsalt. Mida vaadata? Mida proovida?
|
|
tagasi üles |
|
 |
|