Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Jahutus »  cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
ivar81
HV vaatleja

sõnum 07.12.2010 23:11:25 cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad vasta tsitaadiga

Jamad algasid videokaardi (Nvidia geforce 7600 GS) vendi suremisega. Sai siis kogu krempel maha keeratud, radikas puhtaks, uus termopasta ja kuna ruumi jagus siis 50x50 vent radikale otsa (toide toiteplokist). Kõik tundus kena, mängides ei läinud videoka radikas pooltki nii soojaks enam kui ennem. Suht loogiline kui arvestada õhuvoolu radika ribide vahel.

Kõik oli kena mõned päevad. Siis hakkas arvuti peale ca 10min mängimist kokku koolema. Klõpsi mis tahad, peale restardi ei aita miski. No tore on. 1x sai siis ikkagi kuidagi task manageri ette ja oli näha et cpu 100% kinni.

Sai siis prosel jahutus maha ja pesust läbi. Uus pasta ja kinni tagasi. Kordus sama jama. Katsusin radikat mis tõesti tundus kuidagi liiga soe. Võtsin siis jahutusel originaalis oleva takisti vahelt ja vurrab nüüd koguaeg täisvõimsusel (kõrvale kuulmatu ja radikas on ka jahe koguaeg).

Probleem aga ei kadunud kuhugi. Isegi mingite 10a vanade harivate mängudega kiilub kinni. Lahjade mängude puhul kül jookseb ise ca 10sek pärast lahti tagasi kuid kui mängimist ei lõpeta siis järjest tihedamalt ja kauemaks hakkab koolema.

Kuna asi viskas täna tõsiselt kopa ette siis sai veidi temperatuure uuritud.

Niisiis näitab SpeedFan mulle järgmised temperatuurid idle olekus.

GPU 45
CPU -128
Ambient 40
Remote 47
HDD 44
Temp1 40
Core 42
Core 44
Ambient 0

Temp mõõdetud ilma küljekaaneta. Kaanega kõigil +10. No toas on päris soe ka tegelikult, kuid ikkagi tundub liig. Ja tegelikkuses pole temperatuurid kohe kindlasti nii kõrged prosel ja videokaardil, see ju käega tunda krt.

Niisiis mida pakute probleemi lahenduseks? Hakkab mingi jupp saba andma? Masin tegelt juba 6a vana ja toiteplokk juba vahetatud, niiet ega ei imestaks kui järjest asjad tossu välja viskavad.

EDIT:

Ei saand kohe kuidagi nõus olla video ja cpu tempiga ja ise üle mõõtes digi termomeetriga sain järgmised tulemused. Mõõdetud muusikat kuulates ja netis ringi kolades (krdi naine nohh icon_smile.gif

CPU 35,51
GPU 33,03

Mõõtmise lõppedes jooksis arvuti kokku. No täitsa tere hommikust ikka. Sai siis siva ära mõõdetud kõvaketta temp mille peale mu termomeeter kerkides kiirelt 45 (no sinder ei näita rohkem) lolliks läks.

Kõvakettaks on seagate barracuda SATA. Kas nüüd võib hakata uut ketast otsima?

Kuuldavasti ei kõlba see seagate toodang mittekuhugi, millist uut ketast soovitate?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
Napsi
HV kasutaja
Napsi

sõnum 08.12.2010 03:56:47 Re: cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad vasta tsitaadiga

ivar81 kirjutas:
CPU -128

temp andur tuksis,kui sa juhuslikult lämmastikuga ei jahuta oma arvutit.
aga kala võib ka mitte rauas olla.
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 6
tagasi üles
ivar81
HV vaatleja

sõnum 08.12.2010 06:54:25 vasta tsitaadiga

Kõvaketas põles nüüd viimase kokkujooksmisega maha :S (naine surfas netis)

Njahh, eks vana asi ka juba. Ja see katkine temp andur on vaja kindlalt ära vahetada, või ei oma see tähtsust kui jahutus mul nagunii täispööretel laseb koguaeg?

Soovitage palun mõistliku hinnaga sata ketast. Mitte väga aeglast ja 250GB mahutavus on juba piisav.
tagasi üles
Wusses
mehine eesti muffin
Wusses

sõnum 08.12.2010 08:30:50 vasta tsitaadiga

-temp andurit ei saa eraldi osta...Kui temp andur on tuksis ei seleta see cpu 100% ja hangumist..

1.millega sa "pesid " seda ?
2.kas jahutus on ilusti peal (mitte viltu/lahti jms)
3.mis pastat-palju panid icon_biggrin.gif?
4. kõige õigem on temperatuuresi vaadata ikkagi biosist..

"Kõvaketas põles "-toiteplokk ?!

Terv.

AJ
HV Guru
AJ

sõnum 08.12.2010 11:55:34 vasta tsitaadiga

SpeedFan näitas mul ka imelike tempe kui ma teda viimati kasutasin. Vaata, mida HWMonitor näitab.
ivar81
HV vaatleja

sõnum 08.12.2010 13:15:58 vasta tsitaadiga

Prose radika pesin veega puhtaks. Kuivatasin korralikult ära keskütte radika peal ja panin vendi peale tagasi.
AG Termopasty -H- ja kuskil 2g.
Midagi pole viltu ega lahti.

Eks uurin biosist siis tempi.

Toiteplokk on juba korra vahetatud. Kõvaketas kuumenes üle ja bios teda enam ülesse ei leidnud. Peaks olema nüüd arusaadavam.

Screenshoti lisan ka varsti mingi hetk kui ta ülesse saan laetud kuhugi.

viimati muutis ivar81 08.12.2010 13:45:06, muudetud 1 kord
tagasi üles
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 08.12.2010 13:26:50 vasta tsitaadiga

ivar81 kirjutas:
Prose radika pesin veega puhtaks. Kuivatasin korralikult ära keskütte radika peal ja panin vendi peale tagasi.
AG Termopasty -H- ja kuskil 2g.
Midagi pole viltu ega lahti.

Eks uurin biosist siis tempi.

Panid 2g pastat prose ja jahutuse vahele? icon_eek.gif

Harimiseks

How TIM Works & How To Apply It Correctly
bit-tech

Arctic Silver-i lehel õpetused kuidas nende pastasi CPU-le määrida.
http://www.arcticsilver.com/instructions.htm

ivar81
HV vaatleja

sõnum 08.12.2010 14:18:44 vasta tsitaadiga

Ma tõesti pole narkodiiler ja ma ei kaalu üle kui ma seda peale kannan. Krt 7g tuubist panin pisikese törtsu. Linkidelt midagi uut küll silma ei jäänud.
Ordi poolt eelnevalt pandud kogus oli sama suur seal vahel.

Nii, sai siis veel uuritud veidike. Nagu mingi mängu käima paned nii prose ketrab ennast kohe 100% peale. Kui klikkida task managerile kukub kolinal prose kasutus nulli. Firefoxiga niisama netis istudes seisab 30-40% vahel. No see pole normaalne ju ometigi ?
tagasi üles
Wusses
mehine eesti muffin
Wusses

sõnum 08.12.2010 16:17:16 vasta tsitaadiga

Veega?! viina/piiritusega ikka tehakse...vesi jätab kihi peale... dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif dog.gif
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 08.12.2010 16:40:46 vasta tsitaadiga

Kui radikas on jube määrdunud, siis võib veega pesemine isegi arvesse tulla. Prose ja jahutuse talla puhastamiseks sobivad paremini: piiritus, aviobensiin, nitrolahusti... Viin on lahja. Olen kasutanud ka breakcleanerit.
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 08.12.2010 16:53:47 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Nagu mingi mängu käima paned nii prose ketrab ennast kohe 100% peale. Kui klikkida task managerile kukub kolinal prose kasutus nulli. Firefoxiga niisama netis istudes seisab 30-40% vahel. No see pole normaalne ju ometigi ?
Heips!
A miks ta's sinu arvates normaalne põle? icon_rolleyes.gif
Ku paned mängu või mis-iganes programmi tööle, siis peabki prose kogu "jõust ja hingest" sellega ju tegelema hakkama. Ku sa vahepääl Taskmanager'i näpid, siis prose jätab mängu rahule ning asub selle kallale. See aga ei tarbi siukest ressurssi, kui mäng vms rakendus ning kasutus langebki nulli. Ma põle küll FF hinge-eluga väga kursis, kuid ka veebi brausimine nõuab arvutilt mingil määral ressurssi... icon_rolleyes.gif

Mina pigem uuriksin, et misksed rakendused ja protsessid sul masinas koos süsteemiga tööle rakenduvad ning üritaks nende arvu vähendada. Kogemused näitavad, et enamjaolt tõmmatakse koos süsteemiga tööle ka igasugu tarbetuid teenuseid-rakendusi, mis kohe kindlasti pole "karjuvalt (häda-)vajalikud" - kõiksugu autu-maagilised programmi-uuendused ja muud sellised värgid.
Vaata näiteks MSCONFIG'ist järgi, mis sul käima lähevad, mõtle pisut järgi, kas need kõik ikka on hädavajalikud ning korrigeeri vastavalt icon_wink.gif

Jõudu tööle! icon_smile.gif

Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 30
tagasi üles
ivar81
HV vaatleja

sõnum 08.12.2010 17:05:04 vasta tsitaadiga

Absoluutselt miski ei tööta mis pole hädavajalik arvuti tööks. Ja ometigi suudab mängides arvuti nii kinni lasta et üksikud on juhud kui task manageri üldse ette saab, aitab vaid reset.

Prose suhtes. Kas ma peaks selle nüüd uuesti laiali kakkuma ja keemiaga ära puhastama? Ma ise ei pea seda nagu eriti vajalikuks kuna cpu radikas on vägagi jahe võrreldes ülejäänud masinaga.

Üldiselt ma ei mõista kuidas proged näitavad mulle 15-20 c kõrgemaid tempe kui reaalselt mõõtes on.
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 08.12.2010 17:14:48 vasta tsitaadiga

ivar81 kirjutas:
Absoluutselt miski ei tööta mis pole hädavajalik arvuti tööks. Ja ometigi suudab mängides arvuti nii kinni lasta et üksikud on juhud kui task manageri üldse ette saab, aitab vaid reset.
Prose suhtes. Kas ma peaks selle nüüd uuesti laiali kakkuma ja keemiaga ära puhastama? Ma ise ei pea seda nagu eriti vajalikuks kuna cpu radikas on vägagi jahe võrreldes ülejäänud masinaga.
Üldiselt ma ei mõista kuidas proged näitavad mulle 15-20 c kõrgemaid tempe kui reaalselt mõõtes on.
Mmm... hea oleks kogu masina spetsifikatsioon icon_rolleyes.gif
Ainult graafika alusel ei oska küll aimata, kus või mis "pudeli-kaelaks" võib olla. Vbolla hoiad ise seda kramplikult peos drinking.gif icon_wink.gif icon_biggrin.gif

Programm on programm ja see tuvastab temperatuure nii hästi, kui sisend-andmed ning programmeerija oskused võimaldavad icon_wink.gif
Ehk oleks mõistlik näiteks BIOS uuendada vms "kapitaalsemat" ette võtta... eusa_think.gif whistle.gif

Ja mille põhjal otsustad, et "Absoluutselt miski ei tööta, mis pole hädavajalik arvuti tööks" blink.gif

tagasi üles
ivar81
HV vaatleja

sõnum 09.12.2010 13:13:26 vasta tsitaadiga

DM alt saab ju kõik sulgeda mis pole vajalik arvuti tööks. Sa tead seda ise väga hästi kuid on vaja ikka lõõpida onju.

Emaplaat: K8 Asus A8NE-FM nForce4
Prose: AMD K8 Athlon 64 3500+ s939 tray
Video: Nvidia GeForce 7600GS
Ram: 2x 512mb AM1 PC3200-400
HDD: Seagate S-ATA 2 8M
Toide: Codegen 350w

Tegu on 6a vana ordi pulse-ga. Ja biosist mina prose tempi ei näinud kuskilt poolt.
tagasi üles
hashi
Kreisi kasutaja

sõnum 09.12.2010 14:01:16 vasta tsitaadiga

ivar81 kirjutas:
DM alt saab ju kõik sulgeda mis pole vajalik arvuti tööks. Sa tead seda ise väga hästi kuid on vaja ikka lõõpida onju.
Emaplaat: K8 Asus A8NE-FM nForce4
Prose: AMD K8 Athlon 64 3500+ s939 tray
Video: Nvidia GeForce 7600GS
Ram: 2x 512mb AM1 PC3200-400
HDD: Seagate S-ATA 2 8M
Toide: Codegen 350w
Tegu on 6a vana ordi pulse-ga. Ja biosist mina prose tempi ei näinud kuskilt poolt.
Esteks - ku sa DM all mõtled Device Manager-i, siis mina oma "lõõpimisega" ei pidanud mitte seda silmas, vaid protsesse, rakendusi, utiliit- ja teenusprogramme, mis arvuti käivitamisel automaatselt käima veetakse, kuid mis pole süsteemi või sinu enese tööks sel hetkel üldse "karjuvalt (häda-)vajalikud". Need jäävad siis asjatult arvuti ressurssi hõivama ning seetõttu võivad põhjustada ka ülemäärast koormust. Thats the POINT icon_exclaim.gif

DM-is aga PEAVAD kõik riistvaralised komponendid olema töövalmis, kuid need iseenesest ei põhjusta süsteemi ebastabiilsust või ressursi asjatut kasutamist. Muidugi peavad nende juht-programmid ehk draiverid olema asja- ja ajakohased. Muul juhul võib tõesti tekkida olukord, kus vale või vigane draiver hakkab kogu masinat liigselt koormama ja nii edasi... Mis aga sinu arvutisse puutub, siis "kohvipaksu ega kristallkulli päält" ma seda tuvastada ei suutnud icon_wink.gif
Mis programmid ja teenused aga arvutis käimaminekul automaatselt tööle pannakse näed Start->Run->msconfig->Enter. Need siis peadki kriitilise pilguga üle vaatama ja mittevajalikud eemaldama, et masinale jääks olulisemate ülesannete täitmiseks rohkem ressurssi. Vot nii... icon_smile.gif

Enamus BIOS-idel on üldjuhul ikkagi olemas koht, kust saab vaadata arvuti riistvara seisukorda ja toitepingeid, ventilaatorite pöörlemiskiiruseid ja ka temperatuure. Kuivõrd need reaalsusele vastavad, on juba omaette küsimus.
Kuna ma selle emaplaadi kasutusjuhendit kahjuks kusagilt ei leidnud, siis ei oska kinnitada, kas sellel BIOS-il on siuke võimalus.

Peace ja naerata ometi - miss sõbralik lõõpimine sulle teeb icon_smile.gif
Lõbusam saab pääv olema, selles niigi hallis talves icon_wink.gif

P.S. Kuna ma ei ole AMD ja NVIDIA toodetega just "sina" peal, siis selle koosluse omadusi eriti hinnata ka ei oska. Kaasaegsete mängude tarvis aga pole sinu graafika vist kõikse "äkilisem" ja mälugi võiks tänapäeva tingimuste tarvis rohkem olla(a 2GB). Ka kõvaketta maht ning selle täituvus võivad üpris suurt rolli mängida - salvestuvad ju sinna kõik-võimalikud süsteemsed ja interneti ajutised failid ning nende regulaarne eemaldamine ja ketta korrastamine ei teeks ka halba icon_rolleyes.gif

tagasi üles
ibndaud
HV kasutaja

sõnum 09.12.2010 14:23:13 vasta tsitaadiga

1. kui vana see codegeni toide sul? siin HinnaVaatluseski mõned õnnetud on kurtnud, et poole aastaga code kärvab võttes pool arvutti endaga...ja see 350W isend reaalelus vast 200 ainult. pealegi väga armetu elektroonikaga-sai just mingi aeg mõned code kestad võetud, aga toited tulid sunniviisiliselt kaasa. mõõtes ilma koormusteta olid päris õiged numbrid aga kasvõi cd või suva hd taha ja pinged kukkusid haledalt.
2. kui esimene laks oli video, siis võis ta juba viga saada, nüüd töötab hoolimata korralikust jahutusest ainult lühikest aega. proovi teist videokaarti.

ivar81
HV vaatleja

sõnum 10.12.2010 00:19:31 vasta tsitaadiga

No ennem töötas kõik ju kenasti. Pealegi gta sa, nfs mw, nfs carbon ja taolised mängud ei ole nagu eriline piitsutamine ja imede nõudmine.
Teist videokat võiks tõesti proovida, eks pean uurima kas ja kust seda saada.

Ja see toiteka jutt on päris hirmutav, kuskil aasta vanune on ta mul. Missugust toiteplokki soovitate?
tagasi üles
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 10.12.2010 10:30:19 vasta tsitaadiga

Codegen-id töötavadgi mingi aja.
ivar81
HV vaatleja

sõnum 11.12.2010 13:20:09 vasta tsitaadiga

Sain lõpuks pildi kahh ülesse icon_smile.gif Pole päris idle olek, mõni pisike asi jooksis ka taustal.

Lasin läbi ka 3DMark06 testi. gpu 50c juures ja skoor 2075.

Ise mõtlesin et kooleb kokku, kuid ei.

ja nüüd lasi umbes 15min mängida.....ennem kui kokku kooles. muidu sai alla minuti ikka hakkama.
tagasi üles
ABC
HV kasutaja

sõnum 04.01.2011 16:01:39 vasta tsitaadiga

Kas Sülearvuti/Lauaarvuti?
Kas Lihtsalt kuumeneb üle või laggib kah.
Sülearvutil võid proovida ekraani Heleduse maha võtmist,mängimise ajal Toite jõudluse suureks panna icon_wink.gif võibolla aitab:)
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
AJ
HV Guru
AJ

sõnum 04.01.2011 18:19:58 vasta tsitaadiga

ivar81,-l peaks olema lauaarvuti.
ABC
HV kasutaja

sõnum 04.01.2011 18:23:36 vasta tsitaadiga

Ma arvan, et lauaarvutil Pole Ekraaniheleduse vähendamisest abi eriti icon_neutral.gif
Kommentaarid: 11 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 11
tagasi üles
ivar81
HV vaatleja

sõnum 21.01.2011 22:02:03 vasta tsitaadiga

Natuke vett vahepeal merre voolanud ja lauaarvutil küljes uus videokaart, kuna vana otsustas pildi näitamise sootuks lõpetada.

GeForce N430GT

3DMark06 testi tulemuseks kohe 5519p icon_smile.gif

Bios järgi prose temp 65c

Videokaart 35c icon_biggrin.gif

Mängides jookseb ikkagi kokku, täiesti pael lihtsalt. Mida vaadata? Mida proovida?
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Jahutus »  cpu temp -128 ja muud jahutuse jamad
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.