Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Wusses
mehine eesti muffin

|
|
Kommentaarid: 334 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
273 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
15.09.2009 20:37:53
|
|
|
Kas sa 5V takistitest oled midagi kuulnud?
|
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
0 :: |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
15.09.2009 20:42:27
|
|
|
gertp: Selliselt 7V tekitamine on suuremat sorti lollus, muide. Ja kui ventikas lühisesse läheb, siis Sa ei taha teada, mis juhtub. Eriti, kui ka emaplaat ja kõvakettad ka ühendatud on.
Vihjeks: 5V ahelas on siis 12V ja siis võid edasi mõelda, et mismoodi emaplaat ja kõvakettad selle üle elavad.
Palju lihtsam on minna poodi ja osta 8-9V stabilisaatorid, näiteks L7808 või L7809.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wusses
mehine eesti muffin

|
15.09.2009 21:33:00
|
|
|
okei....olen targem jälle-muidu olen alati 7v kasutanud kuna siis pole liiga vali ega liga vähe...
Niisiis..ruttu arvuti kinni ja topin 12v ennem kui hilja?
_________________ Skoda octavia 2016a universal/manu/diisel https://www.auto24.ee/soidukid/4194929 |
|
Kommentaarid: 334 loe/lisa |
   |
273 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ollaz
HV veteran

|
15.09.2009 21:39:11
|
|
|
Esialgu võiksid küll seda teha, kuid pea meeles, et takisti/stabilisaator on parem lahend.
|
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
Zadoc
HV vaatleja

|
15.09.2009 21:50:39
|
|
|
Zalman kasutab n2iteks takisteid 50 ja 80 oomi, peast rohkem ei m2leta.
OT: "Osad siin foorumis kirjutajad on nagu pisikesed turbod - korra puhud ja juba l2hevad vilinal p88rdesse" see tsitaat kehtib eelmise lehekylje kohta
|
|
Kommentaarid: 19 loe/lisa |
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
15.09.2009 22:03:31
|
|
|
nagu ennist lubatud, mõõtsin ühe 0.3A (4w) tavalise 12cm korpuseventika voolu käivitamisel ja juba täiel pöördel. tulemus: käivitamisel 0.45-0.46A ehk siis märgatavaltt suurem vool kui see nö. nominaal. ja töötades 0.33A, ehk siis pisut üle speci kuna tegu on üsnagi levinud yate looni vendiga, mida ilmselt päris palju kasutatakse toidetes, korpuse ventidena jne siis teeme huvi pärast veel väikse arvutuse ja saame 50 ventika ühaegsel käivitamisel ilusa numbri ~275w ma ei imestaks kui päris suur osa tänapäevaseidki mitte-kõige-kvaliteetsemaid toiteid sellise koormuse puhul 12v ahelasse mingisugust kaitset rakendab või siis lihtsalt välja ei vea!
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
Kommentaarid: 275 loe/lisa |
   |
9 :: |
3 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
15.09.2009 22:23:44
|
|
|
teen sama katse, nexuse 120mm vent, käivitumisel 0,21a ja töötades 0,12a.
käivitumisel siis 126W
tahanteada: ei unustanud ma midagi, sa ei lugenud teemat. ma olin esimene kes tõi Yeint. lehe välja väga erinevate parameetritega ventilaatoritega.
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
16.09.2009 03:47:05
|
|
|
loomulikult on ventikaid erinevate parameetritega. kindlasti leiab kusagilt ka sellise, mis tarbib 0.01w...kes otsib, see leiab teatavasti! aga kui pead silmas mingit konkreetset venti või võimsusepiiri oma numbreid avaldades siis ütle teinekord see info ka välja. muidu võib täpselt sama targalt öelda ka, et 500tk pole üldse probleem. kui aga mina oleksin siin näiteks sellist asja väitnud siis oleks ilmselt kas sina Noname või keegi teine tõstnud täpselt samamoodi kisa, et mida asja ma jahun
_________________ "There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins." |
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
16.09.2009 08:58:32
|
|
|
See on teooria, et paralleelselt võib panna "ükskõik kui palju ventilaatoreid". Praktikas oleks a 5-20 ventika kogutakistus juba nii väike, et toiteploki voolukontroller loeb selle "lühiseks" ja blokeerib üleüldse toiteploki töö.
Noname: Lugesin seda teemat algusest peale, kaasa arvatud see Nexuse ventilaatori jutt. Aga samas ajab sellise parameetriga ventilaator ka õhku vaevu-vaevu ringi ja ei suuda mingit suuremat õhuvoolu ka tekitada.
Seega tuleb mul võtta a 5 Nexust, et saada sama õhuvoolu tugevus, kui see mõnel teisel ventilaatoril üksikuna on. Ja 5x0,15A = 0,75A. Ehk siis sama number ikkagi, mis on ka sellel üksikul ventikal peale kirjutatud.
---------------------------------------------------------------
Aga see on muidu vaidlus vanadest aegadest, et mida eelistada ja mis parameetreid vaadata / võrrelda.
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
16.09.2009 18:25:25
|
|
|
mis see õhuvool asjasse puutub, küsimus oli kas võib mitu ventikat panna. enivei tahtiski vist 7v peale panna, et madalamalt pöörleks.
wiltz, nagu ma ühes postis juba ütlesin, meil on mõlemal õigus. saab ja ei saa. kui vente sitasti valida võib kümnes vent toite maha põletada kui õieti valida siis saab ka poolsada panna.
Minu tuntav suurushullustus esimeses "50tk" postis oligi irooniline vastus küsimusele "kas 3 tükki võib panna", naljakaks läks asi siis kui selgus, et keegi it-spets teemaalgatajale olevat öeldnud et ROPPU voolu tahavad startimisel ja kolm tükki tänu sellele kahtlane tunduma hakkas.
Ma arvan et keskmises värvilisemas modingu kastis on vente kümme vähemalt...ja paljud neist codegen 400W* taga millest masin juba 300W* ära võtab.
*Codegen W ei ole võrdeline reaalse w-ga
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
16.09.2009 20:12:17
|
|
|
õhuvool tõesti antud juhul asjasse ei puutu, kuna see on selge et enamvähem mingi teatud hulga elektrilise energia arvelt saab liigutada mingit teatud hulka õhku, energia jäävuse seadus kehtib ka siin ja ventikate efektiivsused NII palju ei erine.
aga aru ei saa ma sellest, miks on näiteks 0.3A vent sitem valik kui 0.1A variant? puhtalt kasutaja eelistuse küsimus ju, kes tahab rohkem õhku liigutada, kes tahab vaiksemat masinat. fakt on muidugi ka see, et 50 isendi puhul pole vaikne enam kumbki kooslus ega mina mingit erilist õigust taga ei aja ega omalt poolt nö. paremaid numbreid välja ei pakugi selle ventide arvu kohta, püüan selgitada et asja päris nii mustvalgelt "tüki kaupa" paika panna ei ole kõige mõistlikum.
igatahes mulle tundub pika jutu peale, et meil on lihtsalt võrdlemisi erinev arusaam sellisest mõistest nagu "(harju) keskmise ventika võimsus"
see kolm venti ja ropp vool on muidugi utoopia, täitsa päri! kuid point oligi selles, et 50+ on juba selline number, mis võib reaalselt probleeme tekitama hakata...nö. sitasti valitud ventidega siis, aga ega kõik ei oska ju hästi valida
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
ccayser
Kreisi kasutaja

|
21.09.2009 13:44:55
|
|
|
Niipalju, kui mahub ventikaid tavakasutaja kasti, niipalju suudab toitekas ka kindlasti ära vedada. Ja tõesti ventika käivitusvool on kusagil 1/3 suurem tema tavalisest töövoolust
|
|
Kommentaarid: 143 loe/lisa |
   |
127 |
|
tagasi üles |
|
 |
DonNiger
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 142 loe/lisa |
   |
116 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
21.09.2009 14:24:21
|
|
|
Väike OT: Ventilaatori põhitingimus pole mitte energiajäävuse seadus, vaid ventilaatori põhiparameeter on tema "propelleri" aerodünaamika.
Ehk siis: labade arv ja labade kuju määrab selle, kui suur on / ja millise jõuga on see õhuvool, mis ventilaatorit läbib.
Otsene näide lennundusest: Kui lennuki propelleri labade kuju / või labade arv on vale, siis ei tõuse see lennuk kas üldse õhku, või kui tõusebki, siis kukub "kolinal" maa peale tagasi.
Kellel pole võimalik "lennuki-katset" teha, võib võtta ühesuguse kiirusega, kuid erineva labade arvuga / erineva labade kujuga ventilaatorid ja siis imetleda, kui suur on see tekkiva õhuvoolu erinevus.
|
|
   |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Wiltz
HV Guru
|
21.09.2009 17:57:24
|
|
|
tahanteada, ma ju ütlesin, et ventikate efektiivsus on ENAMVÄHEM sama!?! energia jäävuse seadus on põhiteema igalpool, kus mingit energiat kuidagi ühest vormist teise muundatakse.
sinu jutt labade kohta on muidugi õige, kuid ega nende labade arvude ja kujudega mingit imet ikkagi teha ei anna! selleks, et õhku liigutada on siiski tarvis mingit energiat kulutada. ja kui sa vaatad meil poes müüdavaid ventikaid, siis ega nad just eriti suurel määral üksteisest ei erine kuju poolest. tõsi on see, et osad ventikad on pigem suurema õhusurve tekitamiseks ja osad suurema õhuhulga liigutamiseks...neil on natuke erinev otstarve ka.
ventikate käivitusvoolu suurus oleneb liikuva osa massist. seega jah, mõnel juhul võib see olla ilmselt ka 2-3 kordne. minu katses olid lihtsalt väga kerge propelleriga vendid
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |