Avaleht
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Thinkpad X40 - Mälu probleem ja veel üks aga märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Eraser
Kreisi kasutaja
Eraser

sõnum 09.05.2009 17:13:53 Thinkpad X40 - Mälu probleem ja veel üks aga vasta tsitaadiga

Probleemi kirjeldus
Asi algas sellest, et Windows XP Pro peal polnud võimalik enam ühtegi programmi paigaldada. Kõige peale tuli veateade "Cannot read source"
Sai ette võetud Check Disk, mille tulemusena oli järgmise Windowsi boodi ajal sinine ekraan. Windows enam elu sisse ei võtnud ning IBM-i taastepartitsioonilt sai uus windows peale aetud. Mõnda aega see elas ning suutis lõpuks ka programmide paigaldamsie ja windowsi uuendustega nõustuda. Kahe päeva mööduudes oli seis sama. "Cannot read source" ja pärast booti sinine ekraan.

Memtest andis tulemuseks lademetes vigu. Vigaseid kohti näidati rohkem, kui korras olevaid.

Arvutis oli ka toimiv OpenSUSE install, mis toimis kenasti kuni windowsi üleinstallimiseni. Pärast seda ei õnnestunud enam ka linuxi install. Plaadilt installides väitis, et plaat pole korras, mis on ülimalt kaheldav, aga lgu siis nii. Võrguinstalli puhul ei suutnud paljusid pakke netist välja lugeda ning lõpptulemusena selle install ebaõnnestus.

OpenSUSE installiplaadilt jooksutatud Firmware test andis veel ka teada, et ...
tsitaat:
Memory map has a memory hole between 15mb and 16mb

... ja ka sellise veateate näitas (ei tea, kas on üldse asjaga seotud või mitte) ...
tsitaat:
Failed to locate HPET base.

Lõppjäreldus ja küsimused
Kas võib siit nüüd üheselt järeldada, et mälu (ja seega siis ka emaplaat?) on õhtal?
Lisamälu panemisest eeldatavasti mingit kasu pole? Kuna vigane mälu on ju niikuinii emaplaadil olemas?
Kas võib viga olla veel kuskil mujal? Ettepanekud on teretulnud!
Kommentaarid: 33 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 30
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
armin81
Kreisi kasutaja

sõnum 09.05.2009 17:18:31 vasta tsitaadiga

Ma julgeks esialgu pakkuda, et emaplaadi peal mälu ei ole. vähemalt mitte RAM-i. Alustada võiks Memtest-ga. kui see näitab vigu (kui mälu on vigane siis tulevad esimese minutiga vead välja, kuid võib ka alles pika piinamise peale erroreid tulema hakata), siis võimalusel teine mäluklots sisse panna. või kui arvutis juba on mitu tükki, siis ükshaaval neid proovida. Mälu viga võib tekitada väga palju erinevaid probleeme.

viimati muutis armin81 09.05.2009 17:19:01, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 96 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 86
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 09.05.2009 17:18:57 vasta tsitaadiga

See on hoopis kutu k6vaketta viga. Nii, et emaplaati ja ma"lu pole peksta vaja!

Postitatud mobile device
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
Eraser
Kreisi kasutaja
Eraser

sõnum 09.05.2009 19:16:49 vasta tsitaadiga

armin81 kirjutas:
Ma julgeks esialgu pakkuda, et emaplaadi peal mälu ei ole. vähemalt mitte RAM-i.

Otse vastupidi. x40-l on 512MB mälu integreerituna.
armin81 kirjutas:
Alustada võiks Memtest-ga. kui see näitab vigu (kui mälu on vigane siis tulevad esimese minutiga vead välja, kuid võib ka alles pika piinamise peale erroreid tulema hakata)

Minu poolt kirjutatud teksti ikka lugesid? Kasutasin Memtesti!
Vead hakkasid tulema juba esimeste testi ridadega - polnud vaja isegi 10 sekundit oodata.
armin81 kirjutas:
siis võimalusel teine mäluklots sisse panna. või kui arvutis juba on mitu tükki, siis ükshaaval neid proovida.

Algupäraselt on seal arvutis olnud ainult intergreeritud mälu. Testiks pistsin sinna ka ühe täiesti 100% toimiva mälu, aga tulemus memtesti ja Windowsiga oli täpselt sama. (Linuxiga pole veel proovida jõudnud). Teoreeriliselt peaks see olema ju eeldatav, kuna vigane mälu on ju kasutuses ka siis, kui lisada sinna teine mälu kõrvale.
tahanteada kirjutas:
See on hoopis kutu k6vaketta viga. Nii, et emaplaati ja ma"lu pole peksta vaja!

Arvestades veateate sisu, oli see otseloomulikult esimene asi, mida ma kontrollisin. icon_smile.gif
Windowsi check disk andis tulemuseks 0 viga ja 0 bad sektorit.

Seega, miks ma peaksin siit nüüd järeldama, et tegu on kõvaketta veaga? Ja välistama mälu?

PS! Otseloomulikult eelistaksin ma kõvaketta viga, mtte mälu viga, kuna seda viga on kergem ja odavam kõrvaldada!
Aga samas ootaksin siiski põhjendust sinu väitele.
tagasi üles
virks
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.05.2009 19:41:52 vasta tsitaadiga

Kontrolli mälu ilma kõvakettata. Kui ikka vead, siis on kindel, et viga mäludes.

Kuna X4 seeria masinatel on üks "mälupulk" integreeritud, siis pakun välja sellise võimaluse (kuna emaplaat nagunii katkine, siis eriti midagi kaotada ei ole).
PS. Ma pole seda ise proovinud ja sellist paranduskogemust ei ole - teosta omal vastutusel.

Võta emaplaat välja ja lõika integreeritud mälukiipide toitejalad lahti. Kui ettevaatlikult teha, siis saab vajadusel hiljem tagasi joota.
Veel parem kui leiad identse(d) kivi(d) ja vahetad selle vigase(d) välja.

Anna tulemustest teada.
Kommentaarid: 525 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 419
tagasi üles
Eraser
Kreisi kasutaja
Eraser

sõnum 09.05.2009 22:01:25 vasta tsitaadiga

virks kirjutas:
Kontrolli mälu ilma kõvakettata. Kui ikka vead, siis on kindel, et viga mäludes.

OK. Proovin järgi. Aga see on küll minu jaoks uudis, et et Memtest ka kõvaketast kontrollib. icon_eek.gif
virks kirjutas:
Kuna X4 seeria masinatel on üks "mälupulk" integreeritud, siis pakun välja sellise võimaluse (kuna emaplaat nagunii katkine, siis eriti midagi kaotada ei ole).
PS. Ma pole seda ise proovinud ja sellist paranduskogemust ei ole - teosta omal vastutusel. ...
Anna tulemustest teada.

Pakun, et see jääb minu poolt ära. Pole ise enam üle kümne aasta jootekolbi käes hoidnud ja ei tunne ennast sellise lahenduse puhul eriti kindlalt - pealegi pole tegu minu arvutiga. icon_wink.gif

EDIT:
virks kirjutas:

Tulemus sama. Ehk siis probleem püsib. icon_sad.gif
Ja seega on siis viga kindlalt mälus ja ühtlasi ka emaplaadis?
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 13.05.2009 23:15:17 vasta tsitaadiga

tõmba UBCD ja uuri, mis tootja ketas sul masinas on ja siis vastavalt vali hard disk tools alt vastava tootja utikas ja vaata ,mis see su ketta kohta ütleb. kui errorid, mis leitakse ( kui leitakse) tulevad tagasi, või neid ei parandata, tuleb kapriissele masinale uute ketaste suhtes uut ketast otsima hakata. mälu mina ei süüdistaks esialgu.
virks
HV Guru

sõnum 13.05.2009 23:21:10 vasta tsitaadiga

laurx, Mälu kontrolliti ka nii, et ketas polnud masinas.
Kommentaarid: 525 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 419
tagasi üles
laurx
HV Guru
laurx

sõnum 13.05.2009 23:32:14 vasta tsitaadiga

memtest86 tagus erroreid?
Eraser
Kreisi kasutaja
Eraser

sõnum 14.05.2009 14:16:29 vasta tsitaadiga

laurx kirjutas:
memtest86 tagus erroreid?

Jep. Ja ma nagu omaarust mainisin seda juba. icon_wink.gif
laurx kirjutas:
tõmba UBCD ja uuri, mis tootja ketas sul masinas on ja siis vastavalt vali hard disk tools alt vastava tootja utikas ja vaata ,mis see su ketta kohta ütleb. kui errorid, mis leitakse ( kui leitakse) tulevad tagasi, või neid ei parandata, tuleb kapriissele masinale uute ketaste suhtes uut ketast otsima hakata.

Proovitud juba varasemalt. - No errors found
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  Rauafoorum »  Thinkpad X40 - Mälu probleem ja veel üks aga
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.