Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Naabrid vait ehk wooferi põrandast eraldamine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
v6sa
HV Guru
v6sa

sõnum 28.12.2005 14:04:40 vasta tsitaadiga

kännuämmelg kirjutas:
sf kirjutas:
Kuidas kõlaris helil ja niisama õhuliigutamisel vahet tehakse?

heli on nimelt kuuldav õhu liikumine icon_lol.gif

umbes nii jah, mis sf sa arvasid et su k6rvake kannatab 2ra 100W 6huliikumist (otse kuulmekilele)?

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
reimers66
HV Guru
reimers66

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 28.12.2005 14:12:16 vasta tsitaadiga

paned supaka rippuma siis ei kuule ise ka enam bassi icon_rolleyes.gif muidu jah supakas on juba selline asi mis kajab julmalt läbi seinte ja mõnikord on heli
teisel korrusel suurem kui kuulatavas ruumis icon_lol.gif
Kommentaarid: 65 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 60
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
sf
Kreisi kasutaja
sf

sõnum 28.12.2005 15:34:54 vasta tsitaadiga

tsitaat:
heli on nimelt kuuldav õhu liikumine

tsitaat:
umbes nii jah, mis sf sa arvasid et su k6rvake kannatab 2ra 100W 6huliikumist (otse kuulmekilele)?

Ahah. Saan nüüd aru. Pole kõrva, pole heli. Ja akendeta toas süüdatud lamp valgustab seda tuba ainult siis, kui keegi toas viibib.

kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 28.12.2005 16:08:17 vasta tsitaadiga

helisagedus jääb teatavatesse sageduspiiridesse (nagu ka valgus ja värv) seega kõik mis sellest erineb on heli mõttes õhu liigutamine icon_razz.gif
Kommentaarid: 243 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 4 :: 3 :: 205
tagasi üles
.Scorps.
HV Guru
.Scorps.

sõnum 28.12.2005 17:10:29 vasta tsitaadiga

sf kirjutas:
Laua alla riputades võid saada ebameeldivaid peegeldusi, mõistlik variant on jalad+vaip kasti all.

Kuidas jalad teha tuleks? Selliseid koonusekujulisi kummijullasid just majapidamises ei vedele.. Kas naelad (+ mingi pehmendus) ajavad asja ära? Või tasuks kuskilt audiopoest neid jalgu küsida, müüakse neid üldse?

..peegeldusi? Täpsusta palun. icon_rolleyes.gif

reimers66 kirjutas:
paned supaka rippuma siis ei kuule ise ka enam bassi icon_rolleyes.gif

Miks nii? Ei vaidle vastu, pole proovinud, aga kas ma kuulen siis bassi läbi põranda? icon_smile.gif Bass ikka wooferist tuleb ju...
EDIT: Proovisin korra õhus hoida.. Kas ma kujutan ette, et bass väga väikese kriipsu võrra nõrgemaks muutub? Või nagu ei muutu ka.. Isegi parem tundub veidikene, madalaid on rohkem kuulda, kas asi selles, et põrand ei värise kaasa? icon_rolleyes.gif See äkki ongi põhjus, miks wooferitele jalad alla pannakse?

viimati muutis .Scorps. 28.12.2005 17:19:23, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 265 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 221
tagasi üles
reimers66
HV Guru
reimers66

sõnum 28.12.2005 17:18:32 vasta tsitaadiga

.Scorps., bassi jääb kindlasti vähemaks ikka kui põrandal olles icon_rolleyes.gif supaka koht ikka ju põrandal icon_rolleyes.gif
aa muidu mina paneks hoopis selle õue aknalaua peale icon_lol.gif
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 28.12.2005 17:19:06 vasta tsitaadiga

mõned jah peavad põrandalaudade/autopleki/seinte põrinat woofri põhimõtteks
tagasi üles
reimers66
HV Guru
reimers66

sõnum 28.12.2005 18:20:26 vasta tsitaadiga

aga ikkagi kõige parem oleks panna kas siis rõdule või aknalauale icon_lol.gif see ei saa ju ometi segada naabreid thumbs_up.gif

või siis peita voodialla ja probleemide korral öelda et mul ei ole supakat thumbs_up.gif
tagasi üles
Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 28.12.2005 18:35:02 vasta tsitaadiga

[quote="reimers66"aa muidu mina paneks hoopis selle õue aknalaua peale icon_lol.gif[/quote]
Krt mul läbi seina pläriseb aknalaud, kui logi x530 natukene üle veerandi on. icon_biggrin.gif Kui aknalauale panna, siis jääb ainult arvata, kas enne kukub aknalaud või supakas.

reimers66
HV Guru
reimers66

sõnum 28.12.2005 18:39:56 vasta tsitaadiga

Marduuhin, kui supakas alla kukub siis ju ongi mure kohe murtud icon_lol.gif pole menti pole kviitungit icon_lol.gif

PS! ärge kasutage kortermajades supakaid
tagasi üles
woozy
HV Guru
woozy

sõnum 28.12.2005 18:44:42 vasta tsitaadiga

naabrid sulle vihjeid pole teind ja jõuludeks kõrvaklappe kinkinud? icon_smile.gif
Aga jah, kui juba 25w nä supaka pärast tulevad vinguma siis veidi imelik juba..
Kommentaarid: 145 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 120
tagasi üles
reimers66
HV Guru
reimers66

sõnum 28.12.2005 18:48:43 vasta tsitaadiga

variant nr2 on muidugi hankida omale veel võimsam supakas icon_lol.gif siis ei kuule enam naabri ähvardusi beer_yum.gif
tagasi üles
sf
Kreisi kasutaja
sf

sõnum 28.12.2005 22:43:50 vasta tsitaadiga

.Scorps. kirjutas:
Kuidas jalad teha tuleks? Selliseid koonusekujulisi kummijullasid just majapidamises ei vedele.. Kas naelad (+ mingi pehmendus) ajavad asja ära? Või tasuks kuskilt audiopoest neid jalgu küsida, müüakse neid üldse?

..peegeldusi? Täpsusta palun. icon_rolleyes.gif

Üsna kõlblikud (ja kodukasutuseks vist isegi paremad kui kõlarite tavalised kummijalad) saab kodusodipoodides müüdavatest ca 4cm läbimõõduga kummipallidest. (pehmemat sorti) Kinnitada saab kruviga , mille pea ulatub umbes palli keskkohani.

Lainete peegeldumisest põhjalikuma ülevaate andmise jätaks ma parema meelega mõne füüsikalehe hooleks.

kala007
HV kasutaja
kala007

sõnum 29.12.2005 00:07:05 vasta tsitaadiga

Kõlarite/subwoofri alla käivad jah sellised koonused http://www.tevalo.ee/cgi-bin/web_store.cgi?artnr=240-5170&lng=est et vähendada põrandasse minevat vibratsiooni ja sellest tekkivaid bassi moonutusi kuulamis ruumis. Kuid bass heli on üldse selline säinas, et see kandub läbi seinte ja põranda sellegipoolest naabritele. Nii et lahendusi on kaks: kas kõrvaklapid või volüümi nupp, ku sa just ei taha ehitada oma toast just spetsisaalset helikindlat ruumi (spetsiaalsed paksud matid põrandal ,laes, seintel jne.) icon_biggrin.gif
Wiltz
HV Guru

sõnum 29.12.2005 04:31:02 vasta tsitaadiga

tundub, et suur % nõuandjaid ei ole ikkagi päris täpselt kursis, mis tegelikult toimub selle heli "tekitamise" puhul icon_rolleyes.gif see, et naaber kuuleb oma korteris mingit nö. madalat undamist ehk filtreeritud sagedusvahemikku sinu muusikavalikust on ikkagi põhjustatud õhu võnkumisest tema eluruumides ja tehke mis tahate, kuid mina väidan, et seda ei leevenda oluliselt ei spaikide, vaipade ega nööri otsa riputamiste abil icon_biggrin.gif teine asi on see, kui naabril toas mingid jupid värisema hakkavad, siis ta kuuleb juba ka helisid, mis on tekitatud nende resoneerivate asjade poolt icon_lol.gif
sa võid pulli pärast proovida seda riputamist, aga riputa näiteks kummipaelte otsa icon_wink.gif ja proovi toanurka riputada, või siis vähemalt 1 seina ja põranda lähedale, ja ära seda karda, et riputamise tõttu mingit bassi sul kuhugi kaduma läheb...kõik oleneb vaid sellest, KUS see woofer sul ripub!

"There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
Kommentaarid: 275 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 3 :: 226
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 29.12.2005 06:42:09 vasta tsitaadiga

wiltz, 25w subbaka puhul pole ilmselt mõtet heietada naabritele kostuvast woofri poolt tekitavast madalsageduslikust helist vaid just nimelt mööbli/põrandalaudade/seinte jms plärinast, mida saab paraku leevendada..
nõrgad arvutiwoofrid omavad(tavaliselt) kehva lõikefiltrit ning samuti on "melomaanide" poolt liialt üle võimendatud ja tekitavad piisavas sagedusvahemikus kõikvõimalikku lörinat, mis suudab enamiku mööbli resoneerima panna
..ja vot seda need naabrid kuulevadki, mitte selle bassihääldi poolt taotluslikku heli

kui kast asub põranda peal, suudab see värisema panna põrandakatte ning edasi kanda müra seintesse (paneelmajad on imelised) ja selle kontrollimiseks piisab, kui kõrva vastu seina pistad ning lörinat kuuled (puhta madalsagedusliku heli puhul seda ei taju)
tagasi üles
mighty
HV veteran
mighty

sõnum 29.12.2005 11:40:08 vasta tsitaadiga

mul 180w rms subwoofer - ehk z5500 subba... see toodab julmalt bassi - kuid alumiste naabrite vastu aitas selline õhuke matt(nii umbes 2cm) (seest õhku täis puhutav ja 2 meetrit pikk) murdsin selle ruudux kokku nii et mitu kihti ja viskasin subwoofri selle peale-nii et tänu selle raskusele on see umbes 5cm kaugusel maast-siiamaani pole alumised naabrid enam radikat kolistanud icon_wink.gif... aitab ka tihe poroloon matt;)
kk
HV veteran
kk

sõnum 29.12.2005 11:50:10 vasta tsitaadiga

Hea et mõni püüab vaiksemalt olla. HIljuti oli mul probleem ja arvasin et alt naaber tümistab öösel kell 1. Läksin alla ja kuulen, et ei.... peab ikka veel 1 korruse allapoole minema sest muusika tuli sealt. Enne ka nendega probleeme olnud. Tugev prõmmimine ja uksele tulnud tüübile peale käratamine pani asja paika sest varasem ilusti ütlemine ei olnud mõjunud.

Veel hullem oli aga hiljuti kui käisin külas 2 krruse korteris ja üles 5ndale (5ndale!!!) korrulsele kolinud venelane tümistas nii, et teise korruse korter värises.

Küll ei mõista mina, et miks on KORTERMAJAS selliseid inimesi. Mul on ka suured ilusad kõlarid aga see ei tähenda, et peaks neid korteris tümistama valjult. Kvaliteet peaks tähtis olema, mitte kvantiteet.
Kommentaarid: 120 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 7 :: 3 :: 94
tagasi üles
mighty
HV veteran
mighty

sõnum 29.12.2005 13:35:16 vasta tsitaadiga

maitse asi ytlex selle peale-mulle meeldib muusikat kõvasti kuulata et tekix niiöelda peo effect... ja pealegi mindi isiklikult ei häirix kui naaber päeva aeg kõvasti kuulab aga peale 10-t võiks ikka vaikus olla- nii kuulan ka ise...
reimers66
HV Guru
reimers66

sõnum 29.12.2005 23:02:36 vasta tsitaadiga

mul tuli siin meelde kui sain endale just Logitech Z680 ja oli hirmsasti vaja kohe suht öösel proovida kui hästi mängivad icon_lol.gif njah juhtus see et naabrimees oleks napilt mulle politsei kutsunud ise
ähvardas mind et nii kõvasti ei tohi kuulata icon_lol.gif ma ültesin et mul arvutikõlarid icon_lol.gif naabrimees vaatas umbes nii et coomoon icon_lol.gif ma elan nimelt eramajas ja juba naabrid kuulsid icon_lol.gif

jah korterisse on tgl igasugu helitehnike paras Overkill ja mõeldud ainult varaste saagiks 8)
tagasi üles
Wiltz
HV Guru

sõnum 30.12.2005 23:34:29 vasta tsitaadiga

kännuämmelg, ei saa sinuga siinkohal päris 100% nõustuda! mitte mingitmoodi ei saa sa öelda, et see või teine hulk watte kas tekitab või ei tekita piisavalt tugevat õhuliikumist, kuna asi on rohkem kinni ikkagi kõlari ehituses, tüübis ja efektiivsuses! seda esiteks, teiseks on nende asjadega nii, et ka praktiliselt igasugune (olgu vaikselt või valjusti) muusikakuulamine kostub tegelikult kõrvaltuppa, naaberkorterisse ja maybe kaugemalegi...asi ei ole mitte mingites kindlates piirides, vaid selles kui tundlik on see kõrv, kes asja teiselpool seina kuulab ja kui suur või väike on nö. taustamüra tema enda ruumides. mina olen selle asjaga eriti hästi kursis kahel põhjusel, esiteks olen ma ise niipalju kõikvõimalikke suuremaid ja väiksemaid bassikõlareid ehitanud, katsetanud, kasutanud...teiseks pesitseb minu korteri nö. teises pooles paar vanainimesi icon_biggrin.gif ja usu mind, ei ole see mitte mööbli ega seinte värisemine, mida seal teises toas ÜLIÄHMASELT kuulda on kui kõik muu täiesti vaikne icon_razz1.gif
muide, mida sa selle kehva lõikefiltri jutuga täpsemalt öelda tahtsid? arvutiwoofrite elemendid ei ole vist prakt. kunagi suuremad kui 8", enamasti aga väiksemadki, see tähendab, et ükskõik kuidas nad ka ei pumpa, ei teki sealt üldjuhul NII SUURT helisurvet, et mööblit värisema panna selles toas kus kuulatakse, naaberkorteris aga ammugi mitte!...seda räägin ma omast kogemusest ja katsetest erinevate elementide ja bassikõlaritega. eks muidugi oleneb ka mööblist icon_biggrin.gif
ja et oleks selge, siis lörin ei pane midagi resoneerima icon_wink.gif ikka seesama õhuliigutamine ehk madalsageduse tekitamine on see, mis paneb muidki asju värisema! kui kõlar ise löriseb, siis on see lihtsalt üks nö. "lisaheli" mida ta tekitab põhjustatuna näiteks helinupuga ülepingutamisest.

"There will be an entire generation of deaf audio enthusiasts who were brought up on CD players and Best Buy receivers, electronic music and so on. These people won't know good sound if it bites them in the ass, so in the end the industry wins."
Kommentaarid: 275 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 9 :: 3 :: 226
tagasi üles
kännuämmelg
HV Guru
kännuämmelg

sõnum 31.12.2005 08:00:45 vasta tsitaadiga

vaata, kui SUl on kõlar, mis on vastu laudpõrandat, mis omakorda kehvade kinnitustega, siis seda kõlarit kasutades tekib vibratsioon, mis kandub edasi konstruktsioonidesse.. see vibratsioon oleks tugevam, kui sellele mängiks kaasa ka valjuka poolt tekitatav helirõhk. Et 25W kõlarid on mõeldud paikseks kuulamiseks, siis pole reeglina ka nende poolt tekitatud helirõhk kuigi tugev (loomulikult sõltub see valjuka, kasti parameetritest). lõikefiltri osatähtsus tuleb välja reeglina just väiksemate valjukate juures, sest need ei suuda reeeglina madalatel sagedustel piisavat helirõhku tekitada ning selle puuduse vähendamiseks tõstetakse kõlari ülemist lõikesagedust- ütleme siis nii, et kui mõistlik woofri töö võiks olla alla 100Hz(loomulikult esitab ta ka kõrgemaid helisid, kuid nende osakaal sõltub filtrist), siis odavamatel plännidel tõstetakse see 300Hz peale, mis aga on tuttav kui telefonisagedus (kesksageduse alumine ots, mida tänu kõrva omadustele on parem selekteerida). Hea on see nüüd sellepärast, et helirõhu tekitamiseks kuluv energia väheneb (madalamate sageduste tekitamiseks kulub enam energiat)ning inimene saab kulata "kõvemat heli", mis on aga tihtipeale müra...
sama on asi ka siis, kui valjukaid üle võimendatakse.. kokkuvõttes on sagedusvahemik piisav, et sinna vahele jääks ka erinevate mööbliesemete resonantssagedused, ning kui see täppi läheb, hakkavad asjad vibreerima ning omakorda heli võimendama..
et heli on ikkagi õhu võnkumine, siis lisandub see valjuka poolt tekitatud helile
madalsageduslikud helid küll levivad paremini, kuid nagu ma enne mainisin, tuleb nende tekitamiseks rohkem energiat tekitada.- ehk siis 25W kõlari bassiheli ikkagi ei levi eriti kaugele. küll aga levib selle bassi taktis (selle sagedusega moduleeritud) müra- ehk siis näiteks 65Hz taktis kuuled 300Hz plärinat..
loomulikult on ka korralikke valjukaid/helisüsteeme/ elamuid jms. kuid antud momendil lähtun ma oma kogemuste lahtimõtestamisele
tagasi üles
minisvami
Kreisi kasutaja

sõnum 02.01.2006 10:54:40 vasta tsitaadiga

kännuämmelg kirjutas:
lõikefiltri osatähtsus tuleb välja reeglina just väiksemate valjukate juures, sest need ei suuda reeeglina madalatel sagedustel piisavat helirõhku tekitada ning selle puuduse vähendamiseks tõstetakse kõlari ülemist lõikesagedust- ütleme siis nii, et kui mõistlik woofri töö võiks olla alla 100Hz(loomulikult esitab ta ka kõrgemaid helisid, kuid nende osakaal sõltub filtrist), siis odavamatel plännidel tõstetakse see 300Hz peale, mis aga on tuttav kui telefonisagedus (kesksageduse alumine ots, mida tänu kõrva omadustele on parem selekteerida). Hea on see nüüd sellepärast, et helirõhu tekitamiseks kuluv energia väheneb (madalamate sageduste tekitamiseks kulub enam energiat)ning inimene saab kulata "kõvemat heli", mis on aga tihtipeale müra...

Siit küsimus asjatundjatele: kasutusle SB Live 5.1, mida tüürivad kX draiverid ja Genius 5.1 Speaker SW-5.1 Home Theater kõlarid ehk siis ilmselgelt odava otsa kõllisüsteem. Pole kuskilt leidnud, kui lai/kitsas on nende kõllide puhul supaka sagedusriba. kX draiverid võimaldavad supakasse minevat sagedusriba piirata, vaikimisi on see 200Hz. Kas oleks mõtet sellega mängima hakata? Oodatud just samade kõllide omanike kogemused.
tean küll, et oma kõrv on kunn, aga ikkagi, rääkigem!

.Scorps.
HV Guru
.Scorps.

sõnum 02.01.2006 16:42:05 vasta tsitaadiga

minisvami, odava otsa süsteem see küll nüüd pole, hind on tal päris korralik. Aga mängima hakata on kindlasti mõtet, kuula kuidas parem on. icon_wink.gif

Endal sama kaart ja kX draiverid. X-530 kõllidega olen supaka sageduse piiranud 80 Hz peale ja nii saab enam-vähem heli kätte. Kui kõrgemale tõsta, tuleb seda üleliigset mürinat liialt, madalamale lastes hakkab woofer hääbuma (tegelikult kannatab veel madalamale lasta, aga 80 Hz on suht okei). Samas mõnede lugude puhul, kus keskmisi vaja oleks (rokk näiteks), jääb keskmine sagedusriba kuivaks, see on aga ilmselt juba kõllide eripära (bass mahlane, kõrged teravad, keskmisi on puudu - satid pisikesed, woofer võimas). Üldine helipilt on siiski hea.
Kuigi nendel kõllidel töötab woofer ka siis, kui see arvutist päris kinni panna ja volüüm nulli. Mingi osa helist suunatakse automaatselt wooferisse. Aga see on ka mõnevõrra õigustatud, kuna satelliidid ilma wooferita hakkama ei saaks.

Marduuhin
HV Guru
Marduuhin

sõnum 02.01.2006 19:19:01 vasta tsitaadiga

Logi x-530 komplekt balanseerib ise muusika igale poole võrdselt, olenemata sellest, kui palju arvutist lubatud on.
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Multimeedia- ja helifoorum »  Naabrid vait ehk wooferi põrandast eraldamine mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.