|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
Hardi
HV veteran

|
10.03.2026 23:39:21
|
|
|
c4v6, suri, või tapsid ära
hoidsid vsoc alla 1.3 jne
_________________ ツ |
|
| Kommentaarid: 84 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
1 :: |
70 |
|
| tagasi üles |
|
 |
c4v6
HV veteran

|
11.03.2026 07:42:47
|
|
|
F8 bios, xmp + vdd / Vddq 1.45v ja +200mhz / -25mv. Vscoc oli 1.1 kanti vist aga ei jälginud kuna ei näppinud ise rohkem midagi, auto peal olid muud asjad.
_________________ Emotsionaalne suruja
https://hwbot.org/users/tannu013/ C'mos, Simmo... Pole hullu, ma klokin esimest korda |
|
| Kommentaarid: 67 loe/lisa |
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Arx07
HV veteran

|
11.03.2026 08:31:52
|
|
|
Reaper, clear cmos ikka proovisid? Mul MSI plaadiga clear cmos niisama jumperite lühistamisest ei piisanud, pidi PSU tagant välja lülitama ja siis power nuppu veits toksima, et üleliigse energia välja laeks.
Endal mõned korrad ka cold boot probleemiks olnud, siis jäävadki punane ja kollane põlema, VDDP tõstmine aitas.
Ma enda 9850X3D-ga ei vaatanudki palju stockis üldse SOC volt oli, lükkasin kohe esimese bootiga 1,2V peale... praeguseks tundub, et FCLK 2200 on 1,05V stabiilne. Ei oleks nii madalat proovinudki muidu, aga sattusin lugema, et Zen5-ga kõrgem FCLK tahabki madalat volti. FCLK 2000 ei olnud 1,05V-ga stabiilne.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
busta
HV veteran

|
11.03.2026 13:52:36
|
|
|
| Mul tahab muidu ka vähe soc volti aga kui mälu ära pingutada siis tahab 1.2550V. Seda siis 1:1 2200.6400 cl26. Rohkem volte - rohkem müra. Teine variant on fclk nõks alla võtta, mis võib anda parema latentsuse. Panen käsitsi ddr ja doc. Muu jääb mobo hooleks.
|
|
| Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
c4v6
HV veteran

|
11.03.2026 14:08:15
|
|
|
Mälud võiks tegelikult enne FCLK'd ära teha, siis mis iganes muu prose OC või pbo'ga undervolt ja kui kõik on hästi, siis viimase asjana võiks FCLK'd vaadata AM5 puhul, ma paneks nii palju kui ta lihtsalt vabatahtlikult läheb. Kui mingeid volte hakkab ämrbiga küsima, siis pole suuremat jume ilmselt.
https://hwbot.org/users/tannu013/ C'mos, Simmo... Pole hullu, ma klokin esimest korda |
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Evil
Hull

|
11.03.2026 22:15:28
|
|
|
Täitsa pekkis. HV-s ka siis surnud 9800X3D-d ja polnud isegi Asrocki mutiga. Mul vist vedanud, siis oma 9900X-iga. Samas mulle juba ryzen 3000 seeriast saadik ei meeldinud see amd boost teema ja olen alati prosesid konkreetse kloki ja voldiga jooksutanud. Ei boosti võibolla nii kõrgele aga vcore on vähemalt kontrolli all. Aasta aega oma 9900X-i jooksutanud 5,2ghz 1,150v peal.
|
|
| Kommentaarid: 242 loe/lisa |
   |
2 :: |
202 |
|
| tagasi üles |
|
 |
c4v6
HV veteran

|
11.03.2026 23:17:25
|
|
|
Mina ei näe siin mitte mingit seost mingi buusti või muu asjaga, ka OC'ga mitte. See kas sureb maha või ei sure, that's it. Ilmselt on viga kusagil sellises kohas mida lihtsalt ei suudetagi niisama lihtsalt aru saada. Tõenäoliselt on see keiss sarnane nagu 13-14 gen i7-i9'ga oli esimeste biostega, et mingiks suvaliskeks hetkeks antakse kuhugi täiesti valesse kohta mingi volt mis ei tohiks füüsiliselt üldse võimalik olla ja sealt lähebki kõik kerima.
Ma ise pakun, et asrock võibolla juba vaikselt parem valik kui teised, sest nad on nii intentsiivselt tegelenud selle asjaga ja ma pakun, et teised ei olegi.
Mul põlemisjälgi ei olnud prosel aga imelikud laigud olid küll, paremini kirjeldada ei oska. AMD tahtis videot saada füüsiliselt prosest enne kui asja algatasid ja vastu võtsid.
Kusjuures minu hinnangul igasugune OC võib teinekord palju kindlama peale minek olla kui xmp + kõik auto, sest kui sa OC mees oled, siis sa ju kasutad reeglina mingeid fix volte mitte ei lase süsteemil ise hullata.
Osta.ee keskkonnas müüdi ka hiljuti 10 sendise alghinnaga 9800x3d prose kus oli meelas jutt juures, et saadud hunniku muude arvutiasjadega ning ei ole kindel kas töökorras kuna pole võimalik kontrollida
Mingi juku järgmine päev juba uuris facebooki gruppides, et kas keegi prosesid remondib, oli selle saanud 140 euro eest omastada.
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Arx07
HV veteran

|
12.03.2026 00:03:43
|
|
|
c4v6, ASRock on endiselt kõige riskantsem valik, Redditis ikka mitu tükki päevas surevad AsRocki plate peal, isegi kõige uuema BIOSiga. Paljudel sama platega isegi mitu tükki läinud.
Viimasel ajal küll päris aktiivselt liitunud ka Asus. Aga MSI ja Gigabyte suht puutumatud olnud, viimane küll tundub ka suht ebapopulaarne valik olema.
|
|
| Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Reaper
Kreisi kasutaja

|
12.03.2026 00:58:39
|
|
|
| Arx07 kirjutas: |
Reaper, clear cmos ikka proovisid? Mul MSI plaadiga clear cmos niisama jumperite lühistamisest ei piisanud, pidi PSU tagant välja lülitama ja siis power nuppu veits toksima, et üleliigse energia välja laeks.
Endal mõned korrad ka cold boot probleemiks olnud, siis jäävadki punane ja kollane põlema, VDDP tõstmine aitas.
|
Proovisin nüüd Clear CMOS ära, sain pildi ette. Tänan.
Erilist usaldusväärsust muidugi ei ärata sellised jamad. Ma kasutan oma arvutit nii, et alati lülitan toiteplokist välja, seega edukas Cold boot on alati vajalik.
Eks teine päev peab jälle kõik BIOS seaded üle vaatama ja siis uuesti pikemalt testima...
|
|
| Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
1 :: |
27 |
|
| tagasi üles |
|
 |
busta
HV veteran

|
12.03.2026 09:13:54
|
|
|
| c4v6, FLCK tuleb määrata enne mälusi, sest selle muutmine muudab timinguid ja need otsitud miinimumid võivad hakata andma mäluvigu. Sest FCLK muutmisel on mälutreening, mis muudab IMC kâitumist ehk ajastusi.
|
|
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Magic
HV Guru

|
12.03.2026 09:15:21
|
|
|
Miks keegi täna üldse viitsib niipalju jamada? See oleks nagu 25 aastat ajas tagasi AMD teema
Jääb mulje, et AM4-ga sai normaalne kasutamine läbi
|
|
| Kommentaarid: 234 loe/lisa |
   |
200 |
|
| tagasi üles |
|
 |
c4v6
HV veteran

|
12.03.2026 09:27:19
|
|
|
| busta kirjutas: |
| c4v6, FLCK tuleb määrata enne mälusi, sest selle muutmine muudab timinguid ja need otsitud miinimumid võivad hakata andma mäluvigu. Sest FCLK muutmisel on mälutreening, mis muudab IMC kâitumist ehk ajastusi. |
Tahad Sa sellest lähemalt rääkida?
FCLK muudab latentsust selle arvelt kui kiiresti data liigub, ta ei tee mälude timingutega mitte midagi. Peeneks lastud mälud kaaluvad FCLK üle, sellepärast ma ütlesingi, et seda oleks mõistlik viimasena torkida enda päris elu kasutuses kuna selle mõju on kokkuvõttes kõige väiksem vs voldid mida võib vaja minna lisada, kuumus mis selles tekkima hakkab jne. Pealegi on see veel prose loteriist sõltuv.
Osadel juhtudel võib väiksemaks lastud FCLK'st kasugi saada.
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |
busta
HV veteran

|
12.03.2026 16:03:19
|
|
|
| c4v6, FCLK muutmine käivitab AM5‑l memory trainingu, mis omakorda muudab hidden timinguid, read/write‑pathi pikkust ja IMC sisemist käitumist. Seetõttu lähevad käsitsi seatud timingud pärast FCLK muutmist paigast ja võivad hakata errorit andma. Selline on AM5 treeninguloogika.
|
|
   |
14 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
12.03.2026 16:16:53
|
|
|
| Magic kirjutas: |
Miks keegi täna üldse viitsib niipalju jamada? See oleks nagu 25 aastat ajas tagasi AMD teema
Jääb mulje, et AM4-ga sai normaalne kasutamine läbi  |
AM4 peal oli FCLK ja mälude timmimine isegi suurem teema. Vähemalt non-X3D mudelitega.
Iga tootega on väike grupp kasutajaid kes optimeerivad need maksimaalselt, et neist viimane välja pigistada.
Arvestades seda, et CPU OC ja GPU OC vähemalt õhu/veega on suuresti olematu, siis pole ime, et inimesed üritavad välja pigistada jõudlust sealt kust seda veel saab ja mälud on veel üks viimaseid kohti kust saab märgatava jõudluselisa hankida.
Tootjad pole veel suutnud oma tooteid piisavalt optimeerida, et need tuleks juba tehasest madalaima latentsusega.
_________________ Win11 25H2 upgrade skriptid neile kelle masin ise ei taha 23H2 või 24H2 pealt ennast uuendada:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11720738#11720738
Youtube lisa vene jama eemaldamiseks:
https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11745846#11745846 |
|
| Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
82 |
|
| tagasi üles |
|
 |
c4v6
HV veteran

|
12.03.2026 18:43:19
|
|
|
AM4 ja AM5 töötavad selle võrra erinevalt, et AM4 puhul pidid MCLK,FCLK ja UCLK kõik sünkroonis olema parimaks võimalikuks tulemuseks aga AM5 puhul tänu DDR5 arhitektuurile kaalub mälu latentsus/bandwitch selle üle. FCLK peaks AM4 loogikat kasutades nii kõrge olema, et see ei ole füüsiliselt võimalik.
Busta, mingit adekvaatset infot selle kohta on kusagil? Ma olen nõus, et kõrgem sagedus muudab IMC käitumist ja read/write "pathe" kuid hidden timingutest ja mingist special treeningu käitamisest kuulen esimest korda, pole ise tajunud selliseid asju.
|
   |
63 |
|
| tagasi üles |
|
 |