Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Satakas
HV kasutaja

|
06.08.2006 10:48:04
ideede-tööde varastamine |
|
|
nagu äsja ühes postis mainisin, esineb kujunduste tegemise juures ideede ja tööde vargusi.
näiteks: väga agar ja suhtlemisaldis klient kaob jäljetult peale seda, kui talle suht töömahuka projekti lõpp-näidise oled saatnud. enamasti juhtub seda küll pisemate asjadega kuid juhtub ka hullemaid lugusid. olen ise korra juhtunud saama inimeselt visiitkaardi, mille ma poole aasta eest kujundasin ning mille tellija samuti kadus. trükkida tahtis meie juures aga lõpptulemus oli tehtud värvilise laseriga. m.unn mees, ütleks ma selle peale.
aastate eest osalesin ravimite infolehtede kujundaja konkursil. anti kodune proovitöö. teemaks Prozac'i infoleht. tegin asja ära. saatsin ülevaatamiseks. sain nädala pärast vastuseks, et kahjuks osutus valituks keegi teine. paari kuu pärast nägin ühe kolleegi laual prozaci pakki, selle kõrval aga minu kujundatud infoleht. tõsi - näidis oli saadetud madalaresolutsiooniliste piltidega aga jube probleem see siis need õigetega asendada! ütlen veel ka ära, et konkreetne tellija kandis perekonnanime Jänes. nii, et kui keegi meditsiinivaldkonnas sellenimelisega kokku puutub, siis vaadaku ette.
kahtlustan, et sama m.unni ohvriks langesin veel mõni aasta hiljem, kui taas keegi ravimikujundajat otsis. suhtlesime meilitsi, proovitöö materjalid saadeti amuti meiliga. töö valmis - ja taas ei kipu ega kõppu. sedapuhku ei vastatud üldse midagi. hakkasin siis vanale kogemusele toetudes apteekides ringi vaatama kuni leidsin TAAS enda töö lõpptulemuse. olin laisk ja ei viitsinud hakata jälgi ajama kuigi vähemalt sõimata oleks seda troppi küll tahtnud.
on jäänud kõrvu, et ideepuudustes vaevlevad ja eriti algajamad kujundajad kasutavadki vahel selliseid nippe ideede saamiseks. kui idee käes, pole ju mingit probleemi selle tehnilise teostamisega.
on kellelgi veel taolisi juhtumeid?
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
06.08.2006 11:01:19
|
|
|
Kas selle eest ei peaks saama mitte autoriõiguste rikkumisena politseisse anda või lausa kohtusse anda tüübid. Piisav tõestumaterjal peaks ju olema see, et orginaal failid on ju kõik ikkagi autori omandis ja see kes sai näidise, sellel on ainult see näidis.
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Brom
HV kasutaja

|
06.08.2006 11:32:39
|
|
|
Paned oma näidiste peale suur watermark ja/või väike resolutsioon kas viletsama kvaliteediga.
|
|
Kommentaarid: 13 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
oliver.
HV Guru
|
06.08.2006 11:41:01
|
|
|
Brom kirjutas: |
Paned oma näidiste peale suur watermark ja/või väike resolutsioon kas viletsama kvaliteediga. |
sellest poleks vist suurt tolku kui mingi töll sealt lihtsalt ideid ammutab ning kiirelt üks-ühele paremaresolutsioonilise faili kujundab.
Aitab ainult omandiõiguse tõendamine ja karistus, muidu sellised jäävadki teiste seljas liugu laskma.
|
|
Kommentaarid: 280 loe/lisa |
   |
239 |
|
tagasi üles |
|
 |
punktiir
HV Guru
|
06.08.2006 12:34:47
|
|
|
minuga veel pole sellist asja juhtunud, aga ega täpselt ei tea ka pole ju igalpool ringi vaadanud.
aga see oleks ääretult nõme.
aga jah. kui keegi ikka väga otseselt kasutab su asju. siis on võimalus asi vaidlustada.
võid uurida www.autor.ee lehelt mis sa tegema peaks ja millised võimalused on.
äkki võtad selle ravimifirma eesti esindajatega ühendust ja ütled, et näe sedasi on lood.
|
|
Kommentaarid: 49 loe/lisa |
   |
2 :: |
1 :: |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Brom
HV kasutaja

|
06.08.2006 13:25:05
|
|
|
Sõlmi enne töö näitamist vastav leping äkki?
|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
06.08.2006 13:27:17
|
|
|
oh, sellest juhtumist juba nii palju aega möödas ja tõsiselt ei viitsi.
positiivne ehk see, et kui sult varastatakse, siis järelikult päris sitt mees ikka pole
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
punktiir
HV Guru
|
06.08.2006 14:03:49
|
|
|
aga sinu puhul näib see kuidagi korduvat (2 juhtumit) kui ikka veel mõni tuleb on ju midagi väga valesti
|
|
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
06.08.2006 15:18:26
|
|
|
ilmselt tegu lihtsalt ühe ja sama isikuga. temaatika ja muster samad. noh...aga mis seal ikka. muidugi kui veel peaks ette tulema, otsin üles ja annan vastu tatti
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
punktiir
HV Guru
|
06.08.2006 15:20:31
|
|
|
parem võta ametlik joon asjale ja saad rohkem raha kui töö hind
|
|
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
06.08.2006 18:10:05
|
|
|
õujee, võtakski ehk. aga mismoodi sinu arust tõestada lugu, mis juhtus 2000a ja arvutigi, millega see tehti on vist ammu millekski ümber sulatatud?
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rajareits
HV Guru

|
06.08.2006 18:19:46
|
|
|
Satakas, nii vanu asju enam tõsiselt ei võeta..
|
|
Kommentaarid: 74 loe/lisa |
   |
69 |
|
tagasi üles |
|
 |
punktiir
HV Guru
|
06.08.2006 21:32:07
|
|
|
siis küll jah, aga talleta alati tehtud asjad kuhugi kandjale. Just need algfailid
|
|
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
07.08.2006 00:14:50
|
|
|
no ma ei võtagi, nagu ma vihjata üritan. muidu ju poeks nahast välja, et piixu kätte saada.
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
itimees
Kreisi kasutaja

|
07.08.2006 00:31:38
|
|
|
üks minu pilt sai vahepeal päris kuulsaks, trükiti isegi maalehes ära ilma luba küsimata.
ja siin foorumis uitab üks kasutaja minu avatariga ringi.
autorina valdavad mind vastakad tunded - ühest küljest ma ei tunne et keegi oleks väga varastanud midagi, pigem hea meel et mu looming kellelegi korda läheb samas pole ju raske luba küsida...
teemaalgataja kogemus on muidugi vähe valusam ja sellele pole õigustust. oma kommertsloomingut kaitsen ka alati ja ei anna kunagi tööfaile või asju, mida saab kasutada, niisama kliendile kätte. kui keegi kasutab nii nahhaalselt sinu töö vilja rikastumise eesmärgil, siis tuleks talle täiega väänata usun et algfailide olemasolul saad ka kohtus kiire võidu.
|
|
Kommentaarid: 88 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
07.08.2006 00:51:13
|
|
|
tegelikult oleks sellele firmale paras 5 aastat hiljem keerata.. Need seal asja nagunii juba ära unustand ja elavad rahulikult oma firmaelu.
Tegelikult on ju sellised lood iga loominguga...
Minule lähem asi progemine.. kliendile annab rakenduse alles siis ikka kätte kui asi maksnud on.
Asja töökorras ja vajadustele vastamisele saab tutvuda testserveris arendaja pool. Ses suhtes tglt selline kuivem tunne..
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Brom
HV kasutaja

|
07.08.2006 10:39:49
|
|
|
Otseselt ideede varguse puhul on raske midagi teha, kui aga kasutatakse sama konkreetset pilti/teksti.
|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Roger10
HV kasutaja

|
07.08.2006 10:50:56
|
|
|
tõestamiseks oleks küll nüüd algfaile vaja.
Aga selle looga on sul kriips peal, see kuritegu on aegunud ka juhul kui ta annab täit koosseis välja. Sest lõhnab teise astme kuriteo järgi ja selle aegumine on 5 aastat.
_________________ Origin = J6mpsikas |
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
Brom
HV kasutaja

|
07.08.2006 11:02:57
|
|
|
Samas, kas kuritegu edasi ei kesta, kui ravim sama infolehega veel 5 aastat müügis?
|
|
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
07.08.2006 16:57:26
|
|
|
On nii, et autoriõigusega seonduvat reguleerib Eesti Vabariigis Autoriõigusseadus. Soovitan tutvuda, seal on igasugu huvitavaid nüansse, mis autorit kaitsevad.
_________________ Rakvere parasiit |
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
punktiir
HV Guru
|
07.08.2006 17:54:53
|
|
|
www.autor.ee saab ka infot ja vastatakse küsimustele
|
|
   |
38 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
09.08.2006 21:42:54
|
|
|
Brom kirjutas: |
Samas, kas kuritegu edasi ei kesta, kui ravim sama infolehega veel 5 aastat müügis? |
1) pole uurinud, kas müüakse. KUI, siis kestab küll
2) pole grammigi algmaterjali alles. esimene kõnealune juhtum oli mingi 1997a ja teine...öööh...2001...2002 vmt...ei mäleta ise kah enam
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
piimaPAKK
HV kasutaja

|
10.08.2006 10:51:13
|
|
|
Satakas, sa pmst panid teksti kolme tulpa ja sinisele tasutale, tegid pealkirja boldiks ja nende pildid juurde?
Analoogset asja ei saa vist eriti kaitsta.
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
Satakas
HV kasutaja

|
13.08.2006 22:53:17
|
|
|
tead, sul võib isegi õigus olla. kuigi asi ei käinud päris mitte nii lihtsalt. võisin tõepoolest üle piix teha aga ei mäleta enam ise kah. kui jutt käib prozacist, siis mingi ilgelt häppi fämili oli flaeiri sisekülje taustal, paar prozaci logo ja siin-seal veel mingi jama. üldiselt pisteti algmaterjal (logo, tekst, taustaplt) näppu ja öeldi, et tee nüüd jube hea asi valmis. ajad olid aga sellised, et läksin tartu reprosse materjale skännima, kus sellise tühiasja eest nõuti mingi 10% keskmisest palgast, siis veel nipet-näpet. tahaks mitte meenutada aga teisiti ei saa - töö käis tollal 486-masinatel, mis tänapäeva-pededele üsna mõistetamatu ja hoomamatu tundub. aga jah - olin ise alles noor ja roheline ja nillisin tegelt muud kohta pealinnas mistõttu ei pööranud suuremat tähelepanu tulemusele. aga see polegi siinkohal oluline.
ja KUIGI töö oli praeguses (ja ilmselt ka tollases) mõistes üle piix tehtud (lihtsad boldid, taustad, logod, tulbad), ei anna see veel ühelegi suguelundile õigust üks-ühele sama lahendust kuu aega hiljem trükki saata, maksmata mulle punast krossigi. seda enam, et KUI ma lahenduslikult neile midagi sobilikku ei pakkunudki, tegin ma oma ajast, oma kulude ja kirjadega 100% trükieeltöö - a'la "saada kotta ja trüki" sest just üks-ühele minu lahendust kasutatigi. tjah, raske kaitsta ja kobiseda aga ma ei kipugi seda KAITSMA. teema sai algatatud lihtsalt hoiatuseks, et selliseid juhtumeid sünnib - olge ettevaatlikud!
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
piimaPAKK
HV kasutaja

|
14.08.2006 11:48:11
|
|
|
Mu point on selles, et kui sa lepingut ei teinud, siis sellise töö puhul ei maksa autorikaitsele loota.
|
|
   |
3 |
|
tagasi üles |
|