Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal (KÜSITLUS - Palju sul sääste on?) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 766, 767, 768 ... 1669, 1670, 1671  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Palju sul sääste on? (Säästude hulka lugege ka investeeringud välja arvatud praegune eluase ja pensioni II sammas)
pole mul midagi, elan palgapäevast palgapäevani või ei oma regulaarset sissetulekut
11%
 11%  [ 29 ]
vähem kui ühe kuu netosissetulek
6%
 6%  [ 17 ]
1 kuni 2 kuu netosissetulek
20%
 20%  [ 50 ]
3 kuni 4 kuu netosissetulek
13%
 13%  [ 34 ]
5 kuni 6 kuu netosissetulek
9%
 9%  [ 23 ]
6 kuni 12 kuu netosissetulek
11%
 11%  [ 28 ]
rohkem kui 12 kuu netosissetulek
27%
 27%  [ 68 ]
hääli kokku : 249

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Sold OUT
no credit
Sold OUT

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 18.09.2017 11:08:15 vasta tsitaadiga

https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/maksuvaba-tulu-alates-1-jaanuarist-2018

Mida perset? icon_evil.gif

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
SSD
HV Guru
SSD

sõnum 18.09.2017 11:21:14 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:
SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
SSD kirjutas:
Ma kahtlen väga, et päris ilma töölepinguta tööl saaks olla.
Miks peaks olema mingit paberit vaja?

Võimalik et tänapäeva digitaalses maailmas polegi paberit vaja, aga töölepingut tahavad enamus töötajaid ikkagi ja lisaks ka maksuamet.
Ei. Miks on maksuametil vaja töölepingut? Minul ei ole näiteks paberil ega failina mingit töölepingut. Mis nüüd saab?

Kui tööd ei tee, siis ei ole lepingut ka vaja. Aga kui ikkagi teed tööd ja saad tasu, siis peaks selle kohta paber olema. Kui ei ole, nimetatakse seda "mustalt" töötamiseks.
Lisaks töölepingule on ka töövõtu leping. Leping siis mingi konkreetse töö või teenuse osutamise osas. Aga see kõik on oluline vaid siis kui asju ametlikult (seaduslikult) tahad ajada. Kui ei, siis muidugi pohl igast paberitest. Samas on siis oht ka rahapaberitest ilma jääda.
Kommentaarid: 312 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 266
tagasi üles
Janis
HV Guru

sõnum 18.09.2017 11:23:03 vasta tsitaadiga

Võib olla ka suusõnaline leping.
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 18.09.2017 11:24:22 vasta tsitaadiga

dvd vader, pmz, CV portaalidest tuleb meeletus koguses rämpsu, selle läbitöötamine võtab paar nädalat. IT puhul veel eriti, sest "palgad on ju suured ja ega midagi muud peale Wordi/Exceli pole ju vaja". Täna on reaalselt odavam otsida inimesi läbi LinkedIn-i, Facebooki ja erinevate meetupide. Odavam nii rahalises kui ajalises pooles.

Lisaks - CV on jama, konkreetselt - kasutu ajaraisk (IT-s eriti), 10-15min pikk test mis katab ära elementaarse progemisoskuse ja loogika ning vb mõni spetsiifilisem küsimus annab oluliselt parema ülevaate kui mingi 2-3 lehekülge üldist teksti. Testi järel ~tunnine intervjuu/prooviülesanne ja sealt edasi on juba enamus tööd tehtud.

Viimane test sai üles ~3 nädalat tagasi, hetkel pea 500 testitegijat, kellest 8 on enamvähem (sel aastal vaja veel 5-t inimest). Eestist on testi tehtud 5-l korral, kõik kahjuks kehvade tulemustega (ei hakka linki siia panema, konkreetne kuulutus on ja läheb probs reeglitega vastuollu, kes tahab torkida ja näha - PM). Viimane CV-dega värbamine andis 400 kontakti kellest 2 olid enamvähem... CV-de läbi töötamine võttis pea kaks nädalat + siis omakorda intervjuude/testide kokku leppimine. Praegu on testide kontrollile + kahele intervjuule aega läinud kokku umbes kahe tööpäeva jagu. Läheb veel teist sama palju ca kuu jooksul. Kokkuvõttes oluliselt odavam.

Ja elu on näidanud, et hea inimene tööd ei otsi, töö otsib teda. Ja tööportaalides on pigem inimesed, kes otsivad tööd seega värbajad pigem umbusaldavad tänasel päeval neid portaale.
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 11:28:25 vasta tsitaadiga

SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
SSD kirjutas:

Võimalik et tänapäeva digitaalses maailmas polegi paberit vaja, aga töölepingut tahavad enamus töötajaid ikkagi ja lisaks ka maksuamet.
Ei. Miks on maksuametil vaja töölepingut? Minul ei ole näiteks paberil ega failina mingit töölepingut. Mis nüüd saab?

Kui tööd ei tee, siis ei ole lepingut ka vaja. Aga kui ikkagi teed tööd ja saad tasu, siis peaks selle kohta paber olema. Kui ei ole, nimetatakse seda "mustalt" töötamiseks.
Lisaks töölepingule on ka töövõtu leping. Leping siis mingi konkreetse töö või teenuse osutamise osas. Aga see kõik on oluline vaid siis kui asju ametlikult (seaduslikult) tahad ajada. Kui ei, siis muidugi pohl igast paberitest. Samas on siis oht ka rahapaberitest ilma jääda.
Töötan täitsa ametlikult ja kõik maksud on makstud. Tahaksin ikkagi teada, miks on maksuametil seda paberit vaja? Miks peab mul leping olema, kui keegi mulle töötasu maksab?
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 45
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 18.09.2017 11:33:18 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:
SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
SSD kirjutas:

Töötan täitsa ametlikult ja kõik maksud on makstud. Tahaksin ikkagi teada, miks on maksuametil seda paberit vaja? Miks peab mul leping olema, kui keegi mulle töötasu maksab?

Tundub jah, et SSD ajab kaks asja segamini. Leping on selleks, et tööandja ja töövõtja omavahel milleski kokku lepiksid. Mustalt või puhtalt töötamist näitavad tasutud maksud ja tööandja poolt tehtud kirje registris. icon_rolleyes.gif Selle viimase aluseks ilmselt on leping, aga kui tööandja seda vabatahtlikult ilma lepinguta teeb, siis on ju riigi silmis kõik OK. icon_rolleyes.gif

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
SSD
HV Guru
SSD

sõnum 18.09.2017 11:43:55 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:

1. Tore.
2. Ei tea, ma ei tööta maksuametis.
3. Mille alusel ta siis maksab? Suusõnaline leping pidi ka leping olema. Samas suusõnalisest töölepingust ei ole ma midagi kuulnud.

namstoop kirjutas:
Mustalt või puhtalt töötamist näitavad tasutud maksud ja tööandja poolt tehtud kirje registris. icon_rolleyes.gif

Just, just, see kirje registris. Näiteks ehitusplatsidel käib maksuamet just nimelt neid püüdmas, kelle kohta kirjet pole.
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 11:46:38 vasta tsitaadiga

SSD kirjutas:
raxz kirjutas:

1. Tore.
2. Ei tea, ma ei tööta maksuametis.
3. Mille alusel ta siis maksab? Suusõnaline leping pidi ka leping olema. Samas suusõnalisest töölepingust ei ole ma midagi kuulnud.

namstoop kirjutas:
Mustalt või puhtalt töötamist näitavad tasutud maksud ja tööandja poolt tehtud kirje registris. icon_rolleyes.gif

Just, just, see kirje registris. Näiteks ehitusplatsidel käib maksuamet just nimelt neid püüdmas, kelle kohta kirjet pole.
Ehk tegelikult ei ole mingit lepingut vaja. Töötamise registrisse olen ma ise ka freelancereid lisanud. Selleks pole jälle mingit lepingut vaja. Tööandja maksab selle alusel, et ma ütlen, et nii palju olen tööd teinud ja summa tuleb arvele. Miks keeruliseks ajada?
tagasi üles
pmz
HV vaatleja

sõnum 18.09.2017 11:48:23 vasta tsitaadiga

ref kirjutas:
dvd vader, pmz, CV portaalidest tuleb meeletus koguses rämpsu, selle läbitöötamine võtab paar nädalat. IT puhul veel eriti, sest "palgad on ju suured ja ega midagi muud peale Wordi/Exceli pole ju vaja". Täna on reaalselt odavam otsida inimesi läbi LinkedIn-i, Facebooki ja erinevate meetupide. Odavam nii rahalises kui ajalises pooles.

Lisaks - CV on jama, konkreetselt - kasutu ajaraisk (IT-s eriti), 10-15min pikk test mis katab ära elementaarse progemisoskuse ja loogika ning vb mõni spetsiifilisem küsimus annab oluliselt parema ülevaate kui mingi 2-3 lehekülge üldist teksti. Testi järel ~tunnine intervjuu/prooviülesanne ja sealt edasi on juba enamus tööd tehtud.

Viimane test sai üles ~3 nädalat tagasi, hetkel pea 500 testitegijat, kellest 8 on enamvähem (sel aastal vaja veel 5-t inimest). Eestist on testi tehtud 5-l korral, kõik kahjuks kehvade tulemustega (ei hakka linki siia panema, konkreetne kuulutus on ja läheb probs reeglitega vastuollu, kes tahab torkida ja näha - PM). Viimane CV-dega värbamine andis 400 kontakti kellest 2 olid enamvähem... CV-de läbi töötamine võttis pea kaks nädalat + siis omakorda intervjuude/testide kokku leppimine. Praegu on testide kontrollile + kahele intervjuule aega läinud kokku umbes kahe tööpäeva jagu. Läheb veel teist sama palju ca kuu jooksul. Kokkuvõttes oluliselt odavam.

Ja elu on näidanud, et hea inimene tööd ei otsi, töö otsib teda. Ja tööportaalides on pigem inimesed, kes otsivad tööd seega värbajad pigem umbusaldavad tänasel päeval neid portaale.

Tundub mõistlik. Pole lihtsalt ükski selline test silma jäänud. Ise muidugi ei otsi ka aktiivselt tööd.
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 11:49:49 vasta tsitaadiga

ref, sain 43% testis. Kui see nüüd oli õige test... icon_biggrin.gif Telefoniga progrema ei hakanud viimaseid küsimusi. Suht tume maa oli, aga natuke sain aru ka millele ma vastasin. icon_biggrin.gif
tagasi üles
SSD
HV Guru
SSD

sõnum 18.09.2017 11:55:31 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:
Tööandja maksab selle alusel, et ma ütlen, et nii palju olen tööd teinud ja summa tuleb arvele. Miks keeruliseks ajada?

Aga kui ei laeku? Või kui laekub vähem kui peaks? Kui lepingut pole, siis polegi nagu millegi alusel miskit nõuda. icon_neutral.gif
tagasi üles
Taux007
HV veteran
Taux007

sõnum 18.09.2017 11:58:46 vasta tsitaadiga

Ma tahaks ka seda testi toksida. Kust saab?
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 46
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 12:03:55 vasta tsitaadiga

SSD kirjutas:
raxz kirjutas:
Tööandja maksab selle alusel, et ma ütlen, et nii palju olen tööd teinud ja summa tuleb arvele. Miks keeruliseks ajada?

Aga kui ei laeku? Või kui laekub vähem kui peaks? Kui lepingut pole, siis polegi nagu millegi alusel miskit nõuda. icon_neutral.gif
Mul on piisavalt oskusi ja normaalne töö, et selles vallas väga tööjõuküllust pole. Firmast pole 15 aasta jooksul mitte keegi konkurendi juurde läinud, küll aga on sealt tulnud. Tööd jätkuks ka freelancerina.
tagasi üles
ref
Kreisi kasutaja

sõnum 18.09.2017 12:04:34 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:
ref, sain 43% testis. Kui see nüüd oli õige test... icon_biggrin.gif Telefoniga progrema ei hakanud viimaseid küsimusi. Suht tume maa oli, aga natuke sain aru ka millele ma vastasin. icon_biggrin.gif

Kohvipaksult - tegid frontendi testi, mis meil üleval?
Backendi omas (millega ma värban) 43% pole võimalik saada icon_smile.gif

Aga neid testi asju tuleb järjest rohkem... Skaleerub oluliselt paremini, kui CV teema.
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 15
tagasi üles
raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 12:07:57 vasta tsitaadiga

ref kirjutas:
raxz kirjutas:

Kohvipaksult - tegid frontendi testi, mis meil üleval?
Backendi omas (millega ma värban) 43% pole võimalik saada icon_smile.gif

Aga neid testi asju tuleb järjest rohkem... Skaleerub oluliselt paremini, kui CV teema.
Esimene mis seal oli. Web test.
Testige end! https://jobs.toggl.com

Backend 40%. Arvuti taga ilmselt saaks mõnusalt guugeldada. icon_biggrin.gif

viimati muutis raxz 18.09.2017 12:18:54, muudetud 1 kord
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 18.09.2017 12:18:37 vasta tsitaadiga

Mingid alkohoolikud siin foorumis vaadates vastuseid thumbs_down.gif
p2ep
HV veteran

sõnum 18.09.2017 19:33:30 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:
https://www.emta.ee/et/eraklient/tulu-deklareerimine/maksuvaba-tulu-alates-1-jaanuarist-2018

Täh?!
Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 28
tagasi üles
salatoimik
HV Guru
salatoimik

sõnum 18.09.2017 19:34:15 vasta tsitaadiga

p2ep kirjutas:
Sold OUT kirjutas:

Täh?!
ilmselt ta aastatulu on üle 25 200 euro icon_lol.gif
kjaups
MeesKesTuliMetsast
kjaups

sõnum 18.09.2017 19:52:51 vasta tsitaadiga

Sold OUT kirjutas:

Näiteks inimene, kes saab kogu aasta jooksul brutotöötasu 1200 eurot kuus ja kellele rakendatakse maksuvaba tulu 500 eurot kuus, müüb veebruaris kinnistu ja teenib kasu 12 000 eurot ning saab juunis dividendi 3000 eurot, teenib aastatulu 29 400 eurot. Kuna tööandja on kogu aasta jooksul rakendanud maksuvaba tulu, siis tuleb inimesel tuludeklaratsiooni põhjal tulumaksu juurde maksta.

Mida kopp.gif

Kui ma peaksin oma korteri maha müüma, et näiteks ümber kolida, siis ületades selle maagilise piiri 25 200€, siis ma pean maksma kogu maksuvaba tulu 6000€ tagasi icon_eek.gif

Või saan ma nüüd millestki valesti aru???

tagasi üles
p2ep
HV veteran

sõnum 18.09.2017 19:55:03 vasta tsitaadiga

Kui oled seal 2 aastat elanud, ei pea midagi maksma.
Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 28
tagasi üles
Riivo77
HV Guru
Riivo77

sõnum 18.09.2017 19:58:49 vasta tsitaadiga

kjaups kirjutas:
Sold OUT kirjutas:

Näiteks inimene, kes saab kogu aasta jooksul brutotöötasu 1200 eurot kuus ja kellele rakendatakse maksuvaba tulu 500 eurot kuus, müüb veebruaris kinnistu ja teenib kasu 12 000 eurot ning saab juunis dividendi 3000 eurot, teenib aastatulu 29 400 eurot. Kuna tööandja on kogu aasta jooksul rakendanud maksuvaba tulu, siis tuleb inimesel tuludeklaratsiooni põhjal tulumaksu juurde maksta.

Mida kopp.gif

Kui ma peaksin oma korteri maha müüma, et näiteks ümber kolida, siis ületades selle maagilise piiri 25 200€, siis ma pean maksma kogu maksuvaba tulu 6000€ tagasi icon_eek.gif

Või saan ma nüüd millestki valesti aru???

tsitaat:
Aastatuluna ei arvestata maksuvabasid hüvitisi, toetusi ja stipendiume ning maksuvabastusi (nt eluaseme või isiklikus tarbimises oleva vallasasja müük), mida füüsilise isiku tuludeklaratsioonis ei deklareerita.
Kommentaarid: 32 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 32
tagasi üles
kjaups
MeesKesTuliMetsast
kjaups

sõnum 18.09.2017 20:03:03 vasta tsitaadiga

p2ep kirjutas:
Kui oled seal 2 aastat elanud, ei pea midagi maksma.

Ja inimesed kes peaksid töö asjus vahetama korterit tihedamini kui kord kahe aasta jooksul?
Täis debiilsus kuubis okse.gif
Ma saan vist iga aasta tuludekiga peale maksma hakata. Lihtsamt vist tööandjale kirjutada, et tmv ei hakkaks arvutama, kuid see loll lootus.

Riik palub eraettevõtjatel reservõppekogunemistel osalejate töötasu säilitada, ise jätab aga riigitöötajatele samas olukorras palga maksmata
link
Hea lugemine siia lisaks kopp.gif

tagasi üles
Rasmus
HV veteran

sõnum 18.09.2017 20:14:46 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:

Kirjaliku töölepingu sõlmimise kohustus tuleneb Töölepingu seadusest.

Väljavõte:

§ 4. Töölepingu sõlmimise erisus

(2) Tööleping sõlmitakse kirjalikult. Tööleping loetakse sõlmituks ka juhul, kui töötaja asub tegema tööd, mille tegemist võib vastavalt asjaoludele eeldada üksnes tasu eest.

Allikas: https://www.riigiteataja.ee/akt/128042017003

See kehtib siis juhul, kui tegemist on tööõigusliku töölepinguga. Kui sa teed tööd käsunduslepingu alusel, siis seda reguleerib Võlaõigusseadus ja sealsel juhul on võimalik sõlmida leping ka suuliselt. Ohukohaks peetakse seda, et suuline leping ei ole erimeelsuste korral kirjalikku taasesitamist võimaldav vorm ja seega on vaide osapoolel keeruline tõendada kokkuleppe ulatust ja sisu.

Tööjõumakse tuleb maksta mõlemal juhul - nii töölepingu kui ka käsunduslepingu korral.

Seega kui tegemist on töösuhtega, mitte võlaõigusliku suhtega, tuleb Tööinspektsiooni või muu vastava asutuse korraldusel esitada tööleping kontrollimiseks ja töötamise tõendamiseks.
Kommentaarid: 50 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 47
tagasi üles
softis
HV Guru
softis

sõnum 18.09.2017 20:27:45 vasta tsitaadiga

kjaups kirjutas:

Ja inimesed kes peaksid töö asjus vahetama korterit tihedamini kui kord kahe aasta jooksul?
Täis debiilsus kuubis okse.gif

Kui nii tihti korterit töö asjus vahetad, siis on lollus seda osta ja müüa iga kord.

raxz
HV Guru

sõnum 18.09.2017 20:35:33 vasta tsitaadiga

Rasmus, tööinspektsioon on ise väitnud, et töötaja tööle lubamisega on tööleping sõlmitud.
tsitaat:
Asjaolu, et tööandja ei sõlminud kirjalikku töölepingut, ei tähenda, et Teie ja tööandja vahel puudus töösuhe. Töölepingu seaduse kohaselt on töötaja kaitse tagatud sellega, et töötaja tööle lubamine võrdub töölepingu sõlmimisega ning kirjaliku vorminõude järgimata jätmine ei too kaasa töölepingu tühisust. Seadus eeldab tööülesannete täitmise alustamisel ja tööle lubamisel töösuhte olemasolu. Seega ei sõltu töölepingu kehtivus vorminõude täitmisest, kuna tööleping loetakse sõlmituks ka juhul, kui pooled on vorminõude vastu eksinud ja sõlminud näiteks suulise lepingu.
http://m.maaleht.delfi.ee/article.php?id=72000257

Las karistavad mind kui tahavad.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Arutlused majanduse teemal (KÜSITLUS - Palju sul sääste on?) mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 766, 767, 768 ... 1669, 1670, 1671  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.