Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  ID-kaardi kiibis avastati turvarisk märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 53, 54, 55  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 09.09.2017 15:24:59 vasta tsitaadiga

PontuLontu kirjutas:
Dogbert,
vaata, tänases kukus oli hea võrdlus.
sõnasõnalt ei mäleta, aga a la
"Toyota teatab, et kaasistuja turvapadi võib mitte rakenduda juhul kui auto sõidab kiirusega 46,6 km tunnis, paiskub teelt välja parema esiuksega vastu puud. Kõik autod selle teoreetilise ( mitte ükski neist pole veel sellel kiirusel teelt välja sõitnud, ja kui on, pole olnud puud, mitte ükski turvapadi ei ole veel mitte rakendunud, keegi pole hukkunud jne.jne) veaga kutsutakse tagasi softavea parandamiseks."

Kas keegi tahab tõesti öelda, et Toyota reageeris üle ?????

Soovitaks vaadata "Fight Club" veelkord üle. Seal on täpselt selline situatsioon lahti seletatud. Igasuguse riskianalüüsi raudvara. potentsiaalne kahju vs parandamise maksumus. Kui kahju on väiksem kui kulu siis ei parandata.
tsitaat:

Oht on küll teoreetiline, kuid selle praktilisuseni jõudmiseni on vaja ainult aega.
Ja kui mingi autoomanik ei reageeri, ja esindusse ei ilmu, siis teoreetiles ohu realiseerumisel saab ta süüdistada ainult iseennast. Teda oli teavitatud ohust / teoreetilisest /...

Meie juhul on sertide kasutusaeg väga konkreetselt piiratud. 5 aasta pärast on teema maas igal juhul.
tsitaat:

Sellise reaktsiooni põhjuste kohta käib veel tõik, et arenenud maailmas taolise juhtumi järel tekib kohe kohtukaasus mingi üüratu kahjusummaga autotootja kahjuks. Ja iga autotootja on sellest teadlik.
Eestis ei kaitse ID-kaardi kasutajaid riigi eest mitte keegi.

USA ei ole kogu arenenud maailm. (vt Rootsi delikaatsete isikuandmete lekitamise lugu) Ameerika sarjade vaatamine ei tee kedagi veel juuraeksperdiks! Tõsiselt!
tsitaat:

Samamoodi on ID kaardi probleemiga.
Mine ei tahaks olla selle inimese nahas, kes äkki avastab et on oma maise vara kuskile somaaliasse kinkinud - allkiri on dokumendil olemas, riik ( EESTI RIIK ) on öelnud, et see allkiri on kehtiv ja juriidiliselt ehtne.
Mine tõesta, et sa ei ole eesel ja sellist dokumenti pole allkirjastanud....

Sellise stsenaariumi realiseerumise tõenäosus on väga väike. Miks? Sest isegi kui sul õnnestub inimese isikukood ja avalik võti hankida, ei saa sa teada, kas see on rünnatav. Ja kui isegi on, vajab see palju raha ja arvutusvõimsust. Ja kui see kõik on olemas, siis saab sellise tehingu ikkagi kohtus tühistada. Sellisel asjal pole eriti praktilist väärtust. Ainuke tõsine saavutatav väärtus on mainekahju tekitamine.
tsitaat:

Sertifikaadid tuleb uuendada kohe ( tühistades vanad ) , nii avalikud kui ka salajased. See meede vähendaks võimalust, et mingi 90-aastate andmebaasi alusel tehtud päringutega on kuskil serverites N+1 olemas mingi kogu kehtivaid avalikke serte, millest saab tuletada salajased..

90-ndate andmebaasist üksi ei piisa. Ja ma hakkan tõsiselt su pädevuses kahtlema kui sa räägid avalike ja salajaste võtmete eraldi tühistamisest. Võtab nüüd lahti https://en.wikipedia.org/wiki/Public_key_infrastructure ja loeb läbi!
Kommentaarid: 24 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 24
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
PontuLontu
HV kasutaja

sõnum 09.09.2017 19:18:18 vasta tsitaadiga

sukelduja,
1. Ei ole ma üldse kirjutanud midagi USA-st. See on sinu soovmõtlemine.
2. Samuti ei ola ma kuskil end positsioneerinud IT guruks.

salajase võtme tuletamisest avalikust võtmest kirjutas geenius.ee - kaldun neid uskuma rohkem, kui oma huve kaitsvaid süsteemi töötajaid, kele mundriau pihta see seik käib.
on ju toonitatud et viga tekib riistvara ja meie spetsialistide kirjutatud programmi koostöös.....

Nagu ka enne räägitud ja kirjutatud, kusjuures mitte minu poolt, on see "suur rahahunnik" vajalik juhul, et alustad nullist.
Keegi pole hinnanud võimalust, et arvutipark ja spetsialistid ülesande lahendamiseks on juba olemas.....

Ja nagu ikka - sertide uuendamisest ainuüksi ei piisa, arvan et tead seda isegi. Pea liivaalla peitmisest ja probleemi olematuks rääklimisest ei piisa.

Ma tahaks näha, kuidas keegi tühistab kohtus oma digiallkirja juhul, kui "midagi pole ju juhtunud. kõik on parimas korras" icon_lol.gif

Mis puudutab "Fight clubi" siis seda ma vaadanud ei ole.
On isiklik kogemus Chrysleriga aastast 2000 mille 2 recalli tehti tasuta silberautos korda aastal 2015. Kas see kvalifitseerub teistsugusele lähenemisele ???

sooty
HV veteran

sõnum 09.09.2017 19:40:30 vasta tsitaadiga

Geenius ütles seda ka, et nüüd jäävad kõik kodudest ilma. Ometi pidid pärast arvatavat klobimist nende kinnimakstud ja enda huvisid teenivate ekspertide poolt üles panema sellise täpsustuse:

ID-kaardi turvarisk notaritehinguid ei ohusta
https://geenius.ee/uudis/id-kaardi-turvarisk-notaritehinguid-ei-ohusta/

Täitsa kohutav, millised vandenõuteoreetikud ja "ekspertide" arvamustele tuginevad tarkpead siin foorumist vahest välja ujuvad. Prantsuse tsensuuri teemas sain tarkpeas kriitilise kognitiivse dissonantsi taseme tekitamisel päris hea sõimu osaliseks.
Kommentaarid: 12 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 12
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 09.09.2017 20:02:08 vasta tsitaadiga

PontuLontu kirjutas:
sukelduja,
1. Ei ole ma üldse kirjutanud midagi USA-st. See on sinu soovmõtlemine.
2. Samuti ei ola ma kuskil end positsioneerinud IT guruks.

salajase võtme tuletamisest avalikust võtmest kirjutas geenius.ee - kaldun neid uskuma rohkem, kui oma huve kaitsvaid süsteemi töötajaid, kele mundriau pihta see seik käib.

Siin pole mingit mundriau küsimust, kui oleks, siis poleks keegi iitsatanud ka enne oktoobri keskpaika. Tehti nii nagu peaks, avalikustati täpselt niipalju kui vaja ja piirati niipalju kui vaja ka samas niivähe kui võimalik. Geenius on ikkagi 21. sajandi ajakirjandus, sensatsioon, fame ja klikid on kõige tähtsam.
tsitaat:

Nagu ka enne räägitud ja kirjutatud, kusjuures mitte minu poolt, on see "suur rahahunnik" vajalik juhul, et alustad nullist.
Keegi pole hinnanud võimalust, et arvutipark ja spetsialistid ülesande lahendamiseks on juba olemas.....

Selline arvutipark ei seisa kellelgi jõude kuskil nurgas. Seda ei arvuta 1 videokaardiga. Juba elektrikulud sellises mahus arvutamiseks on märkimisväärsed. Teine võimalus on osta arvutusvõimsust Compute Cloudist. Selle puhul on asi üsna lihtne, kindel hulk protsessoreid, mälu, võrku ja IOd maksab konkreetse summa. Ei pea midagi soetama, aga raha läheb kõvasti. Selliste summade puhul ei räägi keegi riistvara või tarkvara maksumusest vaid TCO-st.
tsitaat:

Ja nagu ikka - sertide uuendamisest ainuüksi ei piisa, arvan et tead seda isegi. Pea liivaalla peitmisest ja probleemi olematuks rääklimisest ei piisa.

Täpsemalt miks ei piisa? Kui eeldame, et uued serdid on korrektselt genereeritud.
tsitaat:

Ma tahaks näha, kuidas keegi tühistab kohtus oma digiallkirja juhul, kui "midagi pole ju juhtunud. kõik on parimas korras" icon_lol.gif

Kohtus on ka notariaalselt kinnitatud tehinguid tühistatud.
tsitaat:

Mis puudutab "Fight clubi" siis seda ma vaadanud ei ole.

Aga võiks. icon_smile.gif
tagasi üles
Jänes
HV kasutaja

sõnum 09.09.2017 22:02:38 vasta tsitaadiga

sooty kirjutas:
Geenius ütles seda ka, et nüüd jäävad kõik kodudest ilma.

Linki !
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 5
tagasi üles
sooty
HV veteran

sõnum 09.09.2017 23:01:52 vasta tsitaadiga

Andsin ju. Miks quotest lingi välja jätsid? icon_rolleyes.gif
tagasi üles
ab79
HV kasutaja

sõnum 09.09.2017 23:58:51 vasta tsitaadiga

rv30 kirjutas:
http://pluss.postimees.ee/4238025/vastasele-kasulik-risk-avalikustati-ajaga-voidu-joostes
Riik olles võtnud laialdaselt kasutusele id-kaardi ei ole riskide hindamisel mõelnud sellele, mis hakkab saama siis kui sertifikaadid tuleb sulgeda. Varuvariant e-riigi edasitoimimiseks puudub.

Praegu on ilmselt varuvariandiks mID serdid. Sellega võidab riik aega juurde, et probleem lahendada.
tagasi üles
kriimsilm
HV kasutaja
kriimsilm

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 10.09.2017 00:19:06 vasta tsitaadiga

Nad võiksid mängu tuua PIN3-e mida küsitaks teatud juhtudel PIN2-le lisaks, et saada allkirjale kehtivuskinnitus. PIN3 ei oleks otseselt ID-kaardiga seotud, see saadetaks kehtivuskinnituse serverile. Tegelikkuses oleks see nii suur muudatus protsessi, et seda tõenäoliselt ei realiseerita.
tagasi üles
jeesus188
kodustatud
jeesus188

sõnum 10.09.2017 00:48:58 vasta tsitaadiga

Pin4,5,6 oleks veel kindlam thumbs_up.gif icon_rolleyes.gif
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 64
tagasi üles
rv30
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 07:53:01 vasta tsitaadiga

ab79 kirjutas:

Praegu on ilmselt varuvariandiks mID serdid. Sellega võidab riik aega juurde, et probleem lahendada.

Täna puudub võimalus m-ID aktiveerimiseks olukorras, kus ID-kaardi sertifikaadid ei kehti.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
PontuLontu
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 08:34:44 vasta tsitaadiga

sukelduja kirjutas:
Siin pole mingit mundriau küsimust, kui oleks, siis poleks keegi iitsatanud ka enne oktoobri keskpaika.

kas ikka ei ole ???
tsitaat " et riskipõhjus selgitati välja – selleks oli kaardi kiip "
http://pluss.postimees.ee/4238025/vastasele-kasulik-risk-avalikustati-ajaga-voidu-joostes
samal ajal
"Turvarisk tekkis uue kiibi ja tarkvara koosmõjus."
http://www.err.ee/616783/id-kaardi-turvarisk-politsei-vastused-korduma-kippuvatele-kusimustele
tsitaat:
Täpsemalt miks ei piisa? Kui eeldame, et uued serdid on korrektselt genereeritud.
kuna - vaata tsitaat number 2 eelpool.
tsitaat:
Kohtus on ka notariaalselt kinnitatud tehinguid tühistatud.

hahahaaaa - proovi kujutleda kohtukeissi kus mingi X erakonna võtmeisik püüab tõestada, et tema ei ole teinut paarimillist ülekannet enda poolt vastasutatud firma kontole "yyy" millelt see raha ilusti mingi ISISe grupi kontoni jõudis.
Eriti kui selgitatakse välja kõik need tegevused tehti riigikogu saalis asuvast arvutist....
Muuseas, ega ma notariaalsetest tehingutest pole samuti rääkinud.
Maise vara võib inimeselt võtta ka muut moodi, notari teenuseid kasutamata. Näiteks piisaks isikliku pankrotini viiva võla tekitamisest.
tsitaat:
Aga võiks. icon_smile.gif

aga ei peaks. Igal meist on oma huvid vaba aja täitmiseks tegevusega. Telekavahtimine pole minu hobi kuna IMHO see zombeerib.
kuskil oli selles topikus küsimus, et "mitu korda öeldi" ....
mõtle selle peale, kui mitu korda on vaja ühte lauset öelda, et inimesed seda uskuma jääksid , Ja kas usu ja fakti vahel on üldse mingi seos.

PS
fooliumimütsi pole vaja pakkuda, ja seemneid pole ma ka söönud. icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

veel lisaks, kuna sa näivat teadvat, kui palju arvutusvõimsust oneks vaja sellise ülesande lahendamiseks, ja isegi, kui palju see elektrivõimsust sööks, siis juhiks tähelepanu sellele, et mingid tšehhi teadlased on selle võimaluse tuvastanud. Vaevalt nad paberil selle tuvastusega tegelesid. Olis neil siis selline arvutivõimsus juba kasutada ???? icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif

Lugema peaks pressiteateid ikka ka ridadevahelt ...

Jänes
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 11:05:46 vasta tsitaadiga

sooty kirjutas:
Andsin ju. Miks quotest lingi välja jätsid? icon_rolleyes.gif

Miks trollid ? Sinu antud lingil pole sõnagi --et nüüd jäävad kõik kodudest ilma.
Nägid ka mida ma küsisin ?
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 5
tagasi üles
sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 10.09.2017 12:15:06 vasta tsitaadiga

PontuLontu kirjutas:

veel lisaks, kuna sa näivat teadvat, kui palju arvutusvõimsust oneks vaja sellise ülesande lahendamiseks, ja isegi, kui palju see elektrivõimsust sööks, siis juhiks tähelepanu sellele, et mingid tšehhi teadlased on selle võimaluse tuvastanud. Vaevalt nad paberil selle tuvastusega tegelesid. Olis neil siis selline arvutivõimsus juba kasutada ???? icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Lugema peaks pressiteateid ikka ka ridadevahelt ...

Selle aja, mida sa kulutad vandenõuteooriatele, võiksid pühendada Turingi, Hilberti, Gödeli ja teiste suurte matemaatikute tööde uurimisele. Teoreetiline nõrkus avastataksegi just nimelt paberil või siis näiteks võtmepaari genereerimise käigus. Sellest, et teoreetilisest nõrkusest praktiline proof of concept saaks on veel pikk tee. Väga tõenäoliselt on tegu nõrkusega võtmepaari genereerimisel ja analüüsijatel on käes mõlemad - nii avalik kui salajane võti ja võimalus genereerida väga palju võtmepaare. Näiteks genereeritakse miljon võtmepaari ja siis kontrollitakse nende statistilist jaotust. Kui selle käigus näiteks selgub, et juhuslikkus, millega võtmeid genereeritakse, on väiksem kui peaks, siis ongi teoreetiline nõrkus leitud. See ei tähenda veel kuidagi, et analüüsijatel on ühtegi salajast võtit leitud ilma seda eelnevalt teadmata. Üldiselt kipubki krüptoloogiliste lahenduste kõige nõrgem koht olema juhuslikke arvude genereerimine. Üldiselt on teada kui palju arvutusvõimsust kulub mingi biti-pikkusega arvu faktoriseerimiseks. Kui arvu kohta on teada, et algtegurid kuuluvad mingisse kindlasse vahemikku või hulka, siis on sellevõrra vähem ka vajaminevaid arvutusi vaja teha. Ehk siis on võimalik hinnata kui palju arvutusvõimsust reaalselt kulub ilma seda tegelikult läbiarvutamata. Matemaatika mõned distsipliinid tegelevadki hindamisega kui suur mingi funktsiooni tulemus on ja kui suur on võimalik viga. Reaalarvuliste väärtuste korral pole täpset tulemust niikuinii võimalik leida. Ainult täpsuse suurusjärku.
tagasi üles
ab79
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 13:17:09 vasta tsitaadiga

rv30 kirjutas:
ab79 kirjutas:

Täna puudub võimalus m-ID aktiveerimiseks olukorras, kus ID-kaardi sertifikaadid ei kehti.

Ma arvan, et praeguses olukorras lastakse inimestel mID ära teha ja siis vaikselt hakatakse ID serte peatama ja asendama. Ega ilmaaegu polnud pressikal peaministri ja majandus.kom. ministri poolt antud soovitus võtta kasutusele mID lisaks ID kaardile.
Teine lugu on sellega, et kui paljud seda soovitust kuulda võtavad ja reaalselt kasutusele võtavad, sest ega sertide asendamine proleemi ei lahenda, kaugemas tulevikus võib osutuda vajalikuks tõesti serdid tühistada. Aga seda ei saa enne teha, kui on olemas 100%-line alternatiiv praegusele lahendusele.
tagasi üles
PontuLontu
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 18:09:28 vasta tsitaadiga

sukelduja,
ei viitsi vaielda- Sul nähtavasti otseside selle teadlaste grupiga, ja võimalik et isegi info RIA-ni jõudis läbi sinu. Nii hästi tead, kuidas asjad tegelikkuses on icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif Eks ootame konverentsi ära....

Mis puudutab MobiilID-d, siis enne maksana ma pangale PIN kalkulaatori olemasolu eest ( selle turvalisuse eest vastutab tema ), kui mobiilioperaatorile lõivu mingi olematu teenuse eest ainult selletõttu, et lobimeeskond oma tööd hästi teeb.
Mingit allkirja dokumendile riigiga suheldes on mul vaja 1 kord 5 aasta jooksul.
Tihedamini ma riigiga nii kui nii ei suhtle.
Seega suht savi kogu ID-kaardi süsteemi põhjamineku suhtes.

Lisaks nendele mõtetele, mis siin foorumis juba avalikuks olen toonud meenutaks veel ühte fakti.
Teada tuntud fakt - internetipankade alguspäevist kuni tänapävani on kliendi identifitseerimiseks kasutusel nn "koodikaart".
Pärast ID kaardi turuletulekut /just turule - miks ma nii arvan - sellest hiljem/ hakkasid pangad koodikaartide kasutajate võimalusi piirama.
ja seda "koodikaartide väikese turvalisuse" ettekäändel.
Tänapäeval on paljudes pankades ( ei saa öelda kõikides, kuna pole kõikide pankade klient ) tehingulimiit koodikaarti kasutades 200 euri.
Seega kui tuletada meelde
tsitaat:
potentsiaalne kahju vs parandamise maksumus.
väidet, peaks nagu järeldama, et pangad on hinnanud koodikardiga tehingute turvalisuse potentsiaalse kahju 200 euroga......
Ja nüüd tuletame meelde pankade reageeringut olukorrale "Pangad andsid märku, et nad on sellise riskiga arvestanud ning probleem ei ole nii tõsine, kui kardeti." ///http://pluss.postimees.ee/4238025/vastasele-kasulik-risk-avalikustati-ajaga-voidu-joostes
siis selgub üks huvitav moment.
Vaatamata hinnangule 200 euri on enamus riigiameteid nõus identifitserima kasutajat läbi panga, isegi kui see kasutab sisselogimiseks koodikaarti !!!
niipalju võimalikest ja tõenäolistest lobidest meie riigis.
Ja ID kaart toodi justnimelt turule, kuna mingi grupp lobistas selle idee omakasu eesmärgil. Väga tõenäoline on, et sama grupp teeb ka praegu lobitööd, sisendamaks kõigile et "probleemi pole".
Rääkida "kohustuslikust isikut tõendavast dokumentist, mis ei ole pass, ja mille kasutus päädib lihtsa ettenäitamisega, kuna kiip ja selle kasutamine on suht mõttetu - on ikkagi lihtsalt turundustrikk.
E riik võib vabalt toimuda ka ilma ID kaardita.
Jah, võib olla lima digiallkirjata.
See on aga liiga väike argument, et kogu elanikkonnale pähe määrida praktiliselt mittevajalik / kuku tõi statistikat allkirjade andmise kohta ID kaardiga ja sai migi 75 tuhat - vähem kui 1/5 täiskasvanud elanikkonnast riigis / ja nüüd ka mittetoimiv asi.

Ülaltoodu on otse loomilikult IMHO ja ei pretendeeri mingil määral millelegi muule.

sukelduja
HV Guru
sukelduja

sõnum 10.09.2017 18:17:50 vasta tsitaadiga

PontuLontu kirjutas:

ei viitsi vaielda- Sul nähtavasti otseside selle teadlaste grupiga, ja võimalik et isegi info RIA-ni jõudis läbi sinu. Nii hästi tead, kuidas asjad tegelikkuses on icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif Eks ootame konverentsi ära....

Ma ei tunnegi, et ma kellelegagi vaidlen, ma üritan selgitada kuidas asjad töötavad. See ei ole kaugeltki esimene kord kui PKI-ga "ekskrement ventilaatorisse" lendab. Nii et profide/huviliste ringkonnas on üsna hea ülevaade, mis on varem viltu läinud ja mis võib viltu minna.
tsitaat:

Mis puudutab MobiilID-d, siis enne maksana ma pandale PIN kalkulaatori olemasolu eest, kui mobiilioperaatorile lõivu mingi olematu teenuse eest ainult selletõttu, et lobimeeskond oma tööd hästi teeb.

Kas sa arvad, et PIN kalkulaatori sees on mingi teistsugune tehnoloogia kui mID või id-kaardi sees?
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 10.09.2017 18:33:13 vasta tsitaadiga

id kaardi eest maksad ka ju, mis vahet sel on kas maksad teenuse eest mida reaalselt hea kasutada või kaardi eest, mida hea akende kraapimiseks kasutada?
Oompa
HV kasutaja
Oompa

sõnum 10.09.2017 19:14:58 vasta tsitaadiga

Paroolikaartide piirangud tulenevad Euroopa liidu direktiividest ja kaovad järgmine aasta arvatavasti täiesti ära. Ainult läbi panga identifitseerimisega ei saa väga kurja teha inimesele, sellepärast arvatavasti riigiametid seda ka lubavad (allkirja õigus puudub).

Ei usu et ID-kaardi võimekus kuidagi väheneb selle praeguse turvariskiga seoses. Pole kuulnud ühtegi põhjust selleks, eriti kui rõhutatakse, et risk on teoreetiline ja selle jõustumise ennetamiseks juba tehakse tööd.

PontuLontu
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 19:32:23 vasta tsitaadiga

Super AMOLED kirjutas:
id kaardi eest maksad ka ju, mis vahet sel on kas maksad teenuse eest mida reaalselt hea kasutada või kaardi eest, mida hea akende kraapimiseks kasutada?

selles point ju ongi. Miks peaks kohustusilk olema plastjubin, millega saab heal juhul EL piires reisida, ja talvehommikul akent kraapida , ja mis point on selle saamiseks mingit lõivu riigile maksta ????
sukelduja kiudagi ringkaitsena näib sinu soov "selgitada, kuidas asjad töötavad" icon_biggrin.gif
Siiamaani kõik minu poolt toodud argumendid oled sa lõpuks vastuseta jätnud icon_biggrin.gif
noh - ega ma ei nurise - arusaadav ju....
PIN kalkulaatori sees võib mis iganes tehnoloogia olla - põhipoint on - kelle vastutusalas on selle kalkulaatori toimimismehhanism.
ID-kaardi puhul ei näe ma, et mingigi riigiamet või muu lobistaja selle vastutuse enda omaks tunnistaks - ikka on see nn "lible tegi lible tegi - mina pole süüdi " icon_lol.gif

Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 10.09.2017 19:36:53 vasta tsitaadiga

PontuLontu, kas sa käid ID kaardiga ainult oma ühes pangas ja kõik? Kas sa saad oma PANGA PIN kalkulaatoriga kõiki e-teenuseid kasutada ja allkirjastada dokumente?

PIN kalkulaator on ju ka ERAfirma omanduses jublakas.

rv30
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 19:59:31 vasta tsitaadiga

Niikaua kuni selle "plastjubina, millega saab heal juhul EL piires reisida, ja talvehommikul akent kraapida" sertifikaadid kehtivad ei päästa mitte kedagi ei mobiil-ID, ei koodikaardi, ei smart-ID ega ka PIN-kalkulaatori kasutamine. Alles sertifikaatide peatamine või sulgemine välistab avalikustatud turvariski. Selles mõttes oli tobe riigiametnikele antud soovitus kasutada mobiil-ID'd.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Goon
Kreisi kasutaja
Goon

sõnum 10.09.2017 20:09:42 vasta tsitaadiga

http://poliitika.postimees.ee/4235637/president-id-kaardi-ohust-ka-ohtul-magamaminek-on-risk
shocking.gif eusa_wall.gif eusa_wall.gif

Selline president meil siis ...
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
Sold OUT
no credit
Sold OUT

sõnum 10.09.2017 20:17:26 vasta tsitaadiga

kas te nagu päriselus ka kardate ja ülereageerite igas situatsioonis? või olete sellised ainult internetis?

näiteks kui rimi kassas lemmik kohupiima hind erineb 8 senti sellest mis oli riiulis

LKits
HV Guru
LKits

sõnum 10.09.2017 20:23:59 vasta tsitaadiga

Super AMOLED kirjutas:
kas te nagu päriselus ka kardate ja ülereageerite igas situatsioonis? või olete sellised ainult internetis?

näiteks kui rimi kassas lemmik kohupiima hind erineb 8 senti sellest mis oli riiulis
Panen kassapidajale molli. Otse kümpi. Kinnise käega, rusikaga.

#AnnaAndeks #PaneLillaSestTeginPattu #FeedingTrolls

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
PontuLontu
HV kasutaja

sõnum 10.09.2017 21:10:35 vasta tsitaadiga

Super AMOLED kirjutas:

ka 8 senti on eelkõige minu 8 senti.
Vastavalt olukorrale võib kassapidaja rõõmuks jääda selle kohipiima riiulisse tagasitoimetamise lõbu.
365 korda 8 senti teeb teatavasti 29,20 eurot aastas, joon parem 4 x sixpaki.... seni kui aktsiis ei ole jälle tõusnud icon_lol.gif icon_lol.gif icon_lol.gif
Super AMOLED kirjutas:
PontuLontu, kas sa käid ID kaardiga ainult oma ühes pangas ja kõik? Kas sa saad oma PANGA PIN kalkulaatoriga kõiki e-teenuseid kasutada ja allkirjastada dokumente?
PIN kalkulaator on ju ka ERAfirma omanduses jublakas.

dokumentide allkirjastamine on teine teema.. MA saan aru et "enamik inimesi eesti vabariigis allkirjastab ühe dokumendi nädalas ja teeb seda ilmtingimata ID kaardi abil." icon_lol.gif
järelikult mina olen see inimene neist vähestest, kes riigiga suhtleb kord viie aasta jooksul, ja sedagi notariabil mingit volitust tehes icon_biggrin.gif
JA jah - PIN kalkulaator on ka erafirma omanduses jublakas.
aga.
Selle kasutamine ei ole mulle seadusega kohustuslikuks tehtud .
Selle töökindluse ja turvalisuse eest vastutab see sama erafirma, mis on ka selle jubina omanik. Vastutus on üheselt määratud.
rv30
kuskil oli info, et peale Mobiil-ID kasutusele võttu saabki ( peabki kindluse mõttes )ID-kaardi sertifikaadid peatada või tühistada.....
on midagi muutunud ?

Goon
see seik tuletab mulle meelde kunagist kukuraadio intervjuud ühe e-energia juhtivtöötajaga seoses keisiga Utah osariigi äri ebaõnnestumisest, kus maksumaksja rahadega opereeriva firma juhtkonna liige seletas a la
"noh et , äris tuleb ikka riskida ja vaid 1 risk kümnest õnnestub"
Kõik oleks OK , kui antud firma riskiks investeeringute tegemisel iskliku,või "naiivsete võlausaldajate", mitte maksumaksja rahaga.
kuid ka sel juhul reporter lisaküsimusi ei esitanud, ju siis oli ka kuku jaoks selline tegevus igati OK icon_lol.gif

näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Pressiteated »  ID-kaardi kiibis avastati turvarisk mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 7, 8, 9 ... 53, 54, 55  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.