Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektriteema, ehk arutelu asjadest, milles pinge sees märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 75, 76, 77  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 23.03.2017 21:33:36 vasta tsitaadiga

Ja lamp töötab: https://www.lemona.ee/?page=item&i_id=190751
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 23.03.2017 21:52:10 vasta tsitaadiga

Väga hea, see veebileht ei tule just tihti meelde. Kuidas tellimine läks ka? Valutult ja kiirelt icon_smile.gif
lauri
HV veteran
lauri

sõnum 23.03.2017 22:29:13 vasta tsitaadiga

Ei tellinud sealt otseselt. Küsisin ka macustom.eu'st ja nad pakkusid sama asja ning kuna nende asukoht sobis paremini, siis võtsin neilt.
KillFrenzy
HV Guru
KillFrenzy

sõnum 28.03.2017 16:55:32 vasta tsitaadiga

DVDRW kirjutas:
Sügiseks on plaanis 30m mast ise kokku keevitada ja püsti saada. Sellest mõtleks ehitada.

Sellist oleks hea lihtne püstitada. Teed vundamendi ja paned esimese tüki paika, ja järjest söödad alt tükke juurde.

Kommentaarid: 151 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 133
tagasi üles
DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 28.03.2017 18:19:49 vasta tsitaadiga

Sarnane ongi plaanis ja elektrivints, et igalajal saab masti alla/üles lasta kui vaja hooldada toimetada. 3m jupid 10tk.
Kommentaarid: 28 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 27
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 20.04.2017 09:16:40 vasta tsitaadiga

Alguse sai lugu arvuti helisüsteemide teemast, et miks helitrakti tihti urin ja sirin kaaslaseks kipuvad.
Tankistlol kirjutas:
olavsu1 kirjutas:
Markos, ei ole arvuti probleem see. sest mul oli sama jama. rajasin korraliku maanduse ja probleemid kadusid.

libista kergelt näpuga mööda arvutikorpust. kui tunned krudinat siis on maandus jama.

vaatasin just maanduse testriga üle, täiesti korras.

ilmselt on liiga tundlikud kõlarid... kui selline asi olemas on icon_biggrin.gif vanade logitechidega ei saanud midagi aru, ka kõrvaklappidega mitte.

või on juust psu / mobo.. kuigi seasonic ja asus

marcor1 kirjutas:
jägaja kirjutas:
raxz kirjutas:
Tankistlol kirjutas:
vaatasin just maanduse testriga üle, täiesti korras.
Palun kirjelda mõõte- ja arvutusmetoodikat.

x2.

Testriga, mis sul kodus laual, maandustakistust ikka mõõta ei saa.

Saab mõõta ikka aga see eeldab, et tead väga täpselt, mida sa teed, eriti kui elad kortermajas.

Kuna ma ise praktikas pole seda mõõtmist teinud kuid olen laboris vähemalt vastavaid mõõteriistu käes hoidnud ja teooriat natuke arvan teadvat siis tahaks teada, mismoodi tavalise 10€ testriga saab ikka maandustakistust mõõta. Või isolatsionitakistust?
Ma ikka arvanud, et vastava võimekusega mõõtevahendeid on selleks otstarbeks vaja.

Aga näe, siin isik väidab rasvases kirjas, et tema täpselt teab, et kuidas saab. Räägi siis meile ka icon_wink.gif

elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 20.04.2017 12:13:25 vasta tsitaadiga

Siin ilmselt mõeldud et paned testri koro ja arvutikorpuse vahele või siis radika. Maakera keskpunkti suhtes veits keeruline mõõta uksest välja astumata. Seal vaja kahte sõltumatut pidepunkti maaga ja siis veel kolmandat mille maandust mõõta. Heal juhul saab kaks tükki kätte, üks on rauast torustik ja teine elektrisüsteem millest vool välja lülitatud, aga see kolmas sõltumatu punkt mida mõõta, seda korterist enam ei leia.
raxz
HV Guru

sõnum 20.04.2017 12:16:47 vasta tsitaadiga

Muidugi saab. icon_rolleyes.gif
Aga tahaksin ise ka teada kuidas see käib.
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 45
tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 20.04.2017 12:48:37 vasta tsitaadiga

keegivõik selle pildi:

teema päisesse panna.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 20.04.2017 12:54:38 vasta tsitaadiga

raxz kirjutas:

räägi siis ka.
olavsu1, sul mingi teine trükk ramatust, mul see valemite joru 19 leheküljel.

olavsu1
külaline

sõnum 20.04.2017 12:59:19 vasta tsitaadiga

jägaja, ma ei tea mitmes trükk seel on., selles on ainus daatum Oktoober 1996.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 20.04.2017 13:10:44 vasta tsitaadiga

Lisasin valemid siia ja ka esimesse postitusse.
Spoiler Spoiler Spoiler

raxz
HV Guru

sõnum 20.04.2017 13:22:57 vasta tsitaadiga

jägaja kirjutas:
raxz kirjutas:

räägi siis ka.
Kui sa loeksid peenikeses kirjas teksti, siis ei oleks sul neid probleeme. icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 45
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 20.04.2017 13:53:39 vasta tsitaadiga

ohh sind küll, mul kuulmine kõva, hääl kähiseb ja silmanägemine udune, kiusate siin tõbist inimest.
Spoiler Spoiler Spoiler

Markos
HV veteran

sõnum 20.04.2017 14:23:08 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Kas sa tuulikut pole mõelnud üles panna? Kuna sul nii suur puhver, siis tundub hea variant ka pimedal ajal elektrit toota.

Tuulik on suhteliselt mõttetu ja kulukas, tasa ei teeni kunagi, kui just vanaraua hinnaga ei saa. 3a seda veskipidamist kõrvalt näinud, ei tasu vaeva, raha ammugi mitte. Viimati oli asi müügis.
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 2 :: 12
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 20.04.2017 14:35:37 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:
Kas sa tuulikut pole mõelnud üles panna? Kuna sul nii suur puhver, siis tundub hea variant ka pimedal ajal elektrit toota.

Tuulik on suhteliselt mõttetu ja kulukas, tasa ei teeni kunagi, kui just vanaraua hinnaga ei saa. 3a seda veskipidamist kõrvalt näinud, ei tasu vaeva, raha ammugi mitte. Viimati oli asi müügis.

Ju siis terve eesti on lolle täis, kes tuuleparke rajavad. Tahtsid seda öelda? Võrreldes päikesepaneeliga on jah tasuvusaeg pikem. Kui omal nupp ei noki sel teemal, siis muidugi maksad teenusena oma kasumi targematele ära. Vaadates DVDRW tegemisi, siis pakuks, et tal jääb tasuvus alla 10a kindlasti.

DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 20.04.2017 15:14:26 vasta tsitaadiga

Ei ole veel aru saanud miks tuulegenekas ära ei tasu.
Elektriratta 3KW mootor maksis ~300€. Läbitud on >60 000 km ja still going. 3€ on läinud 1x laagri vahetusele.
Tuulegeneraatori põhimõte on enamvähem sama. Suured laagrid ei maksa ka midagi.
Kuri kahtlus, et liigkasuvõtmine toimub sellel alal.
Ise tehes tuleb ~10x odavam icon_rolleyes.gif
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 20.04.2017 15:31:18 vasta tsitaadiga

Ise otsides ja tehes tulebki odavam ja tasuvusaeg lähemal. Igaüks aga seda asja ette ei võta. Lisaks peab tuulepuudusega ehk offline süsteemi puhul ka akudega arvestama, sul on need küll olemas.
Genekas on üks asi, lisaks pead automaatika sinna looma, koos mehhaanikaga, mis genekal ettenähtud pöördeid hoiab ja labade asendit muudab ja vajadusel tuulest välja keerab.
Muidu leiad naabervallast oma generaatori labad, genekas ise lendab tükkideks. Ja nii need probleemid kerkivad... ehk nagu kirjutasin, pole igale mehele leiutamiseks sobiv.

Markos
HV veteran

sõnum 20.04.2017 15:32:54 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Jõudu. Ma räägin siin täislahendusest, ehk koos kontrolleritega, mis tuulde pööravad, pidureid rakendavad jne. Krooni ajal oli see projekt veerand milli, tööstuslik gene, mast jne. Peedist võib alati pesumasinale trumli teha.
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 20.04.2017 15:40:42 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
tsitaat:

Jõudu. Ma räägin siin täislahendusest, ehk koos kontrolleritega, mis tuulde pööravad, pidureid rakendavad jne. Krooni ajal oli see projekt veerand milli, tööstuslik gene, mast jne. Peedist võib alati pesumasinale trumli teha.

Nagu ma enne ütlesin, et suure osa maksad lihtsalt meestele ära, kes jagavad seda teemat.

Pidurite rakendamine - lihtsalt lühistatakse ja ongi kogu ulmeline tehnoologia.

See, et turundus korralikku lobi teeb, ei tähenda et kõike seda uskuma peaks.

elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 20.04.2017 15:42:22 vasta tsitaadiga

See tähendabki et täislahendus on mõttetu mitte tuulegene kui selline. Omale autojuhi palkamine on ka mõttetu.
Markos
HV veteran

sõnum 20.04.2017 15:56:53 vasta tsitaadiga

Ma ütlesin, jõudu nikerdamisel ja targaks saamisel icon_smile.gif Minu töötund on niivõrd kallis, et tuuleveski iseehitamine ei tasu kusagilt otsast ära ja teiste tehtud ka mitte.
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 20.04.2017 16:09:14 vasta tsitaadiga

Ära siis raiska oma kallist tundi siin metslastega vaidlemisele thumbs_up.gif
DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 20.04.2017 17:09:00 vasta tsitaadiga

Hobi peab see olema, muidu pole asjal tõesti mõtet.
Aeg ongi põhiprobleem. Eriti kui on kõrval kellast kellani muu töö ja kojujõudes kukud igapäev surnult voodisse.
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 20.04.2017 22:53:22 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Ma ütlesin, jõudu nikerdamisel ja targaks saamisel icon_smile.gif Minu töötund on niivõrd kallis, et tuuleveski iseehitamine ei tasu kusagilt otsast ära ja teiste tehtud ka mitte.

Kui pole saladus pole, siis millega üldse tegeled? Juba mitmes kohas oled silma paistnud jutuga, et palk mega. Mis alal see palgatöölise töötund siis nii hästi tasustatud on ja mis suurusjärgus see palk siis on? icon_rolleyes.gif

Markos
HV veteran

sõnum 20.04.2017 23:21:19 vasta tsitaadiga

Kes üldse palgast rääkinud on ? Jutt on aja väärtustamisest ja no sinna saab numbri ka külge panna, ehk tühja-tähja ja perspektiivitute projektide peale ei ole seda mõtet kulutada, aega on meile väga vähe antud.
tagasi üles
The_Boss
HV Guru
The_Boss

sõnum 20.04.2017 23:35:32 vasta tsitaadiga

Markos, nagu öeldud oli, siis see peaks hobi olema. Eks isegi kui me mõlemad väärtustaks oma aega täpselt sama numbriga, ei saaks me mõlemad öelda, et selline ehitamine seda väärt poleks.
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 09:07:22 vasta tsitaadiga

No see on ikka väga-väga rumal jutt, et kodune elektritootmine perspektiivitu tegevus on icon_eek.gif
Mulle paistab siit mõtlemiselt noor inimene, millistest me meediast loeme, et nad väärtustavad oma "oskusi" hirmsa numbriga ja selle väärtustatusega neile kuidagi pole töökohti leida. icon_rolleyes.gif

ranel
HV Guru

sõnum 21.04.2017 10:27:47 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Kes üldse palgast rääkinud on ? Jutt on aja väärtustamisest ja no sinna saab numbri ka külge panna, ehk tühja-tähja ja perspektiivitute projektide peale ei ole seda mõtet kulutada, aega on meile väga vähe antud.

No kusagilt on silma jäänud, et oled Starmani palgatööline. Seetõttu ma ei saagi aru, mis ulmelisest palgast juttu saab olla, et see mõttetu projekt oleks.

edit:googli järgi süsteemiinsener ehk siis siiski palgatööline. Muidugi variant, et oled sissetuleku kuhugi ära investeerinud, mida ei näe, sest ettevõtte käive pole ka suht midagi. Aga praeguste andmete põhjal tundub mõttetu hüppamisena, kuidas DVDRW projekt mõttetu oleks sinu vaatenurgast.

DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 21.04.2017 12:04:58 vasta tsitaadiga

Ma võtan seda kui investeeringut ja olen palju õnnelikum palgapäeval kui mitteühtegi arvet pole maksta. Ja autol kütusekulu 0€/km
Korteris linnas elades pole see muidugi võimalik, kust tulevad ka tõenäoliselt kõik "see on mõttetu" targutajad.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 12:35:58 vasta tsitaadiga

DVDRW, ära pane tähele mõttetuid targutajaid. Ma olen seda piisavalt kõrvalt näinud, kus seistakse selja taga ja kommenteeritakse, et miks nii ja miks naa ja üleüldse mõttetu selle asja ehitamine.
Kui aga seade valmis siis korraga vaadatakse, et ohhoo, hea asi ju...eeee, kas ma laenata saaksin seda icon_lol.gif

Markos
HV veteran

sõnum 21.04.2017 13:40:42 vasta tsitaadiga

tsitaat:
Ma võtan seda kui investeeringut ja olen palju õnnelikum palgapäeval kui mitteühtegi arvet pole maksta.

No investeering küll, kuid kuidas on tasuvusajaga. Akupakk maksis 6k eur ? Minu jaoks on see 25 aasta elektriarvete kogusumma. Ette makstes, ehk nö investeerides on võimalik jah igasugused asjad nulli saada. Ostad auto välja, liising 0, kasko ka 0. Maksad 6k energiafirmale, 25a hooleta icon_smile.gif aga see ei tähenda, et sa oled midagi tasuta või odavamalt saanud. Hobina ok.

tsitaat:
No see on ikka väga-väga rumal jutt, et kodune elektritootmine perspektiivitu tegevus on icon_eek.gif

Ma pole seda väitnud, jutt oli tuulikust, päikesepaneelide puhul see ei kehti, suht hooldevabad ka, talvel peab ehk lund lükkama pealt ja suvel tolmu.

tsitaat:
googli järgi süsteemiinsener ehk siis siiski palgatööline. Muidugi variant, et oled sissetuleku kuhugi ära investeerinud, mida ei näe, sest ettevõtte käive pole ka suht midagi. Aga praeguste andmete põhjal tundub mõttetu hüppamisena, kuidas DVDRW projekt mõttetu oleks sinu vaatenurgast.

Tänud profileerimast, vähemasti ei pea ma muretsema, et google on kõikvõimas ja privaatsus on vaatamata kõigele tänasel päeval veel suhteliselt kaitstud icon_smile.gif
tagasi üles
ranel
HV Guru

sõnum 21.04.2017 14:00:18 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:

Ma pole seda väitnud, jutt oli tuulikust, päikesepaneelide puhul see ei kehti, suht hooldevabad ka, talvel peab ehk lund lükkama pealt ja suvel tolmu.

Ja mis sul kulub seal tuulikul nii väga? Mast roostetab ära? Laagreid vahetad korrapäraselt ja ongi kõik. Tuulik annab siiski elektrit ajal ka, kui päikesepaneelid ei tee midagi. Lisaks tuulik toodab elektrit siis, kui seda just vaja kasutada oleks. Võrku see tuulik solgib küll ja muud ebastabiilse tootmisega jaamad, aga oma off-grid süsteemis pole halb ju. Tuuliku dump loadiks võid kasutada ka suvalist elektriradiaatorit. Peaasi, et lihtsalt koormus järgi oleks. Nagu ta varem siin kirjutanud on, siis plaan küttesüsteem ka üle viia taastuva peale. Elektri hind lisaks ei jää muutumatuks. Mina näen siin siiski, kui oma süsteemi tööle saab, siis 25a perioodi peale 60k eur väärtuses tootlust praeguste hindadega. Ilmselt kui omale elektriauto ostab, siis number läheb veel suuremaks. Öeldakse ju, et kui kulud liiga suureks lähevad, tuleb tulusid suurendada. Tema aga üritab suured püsikulud hoopis ära kaotada.

Ja noh tulles tagasi selle 20 eur kuus elektri peale. Sellise tarbimisega see tõesti ei tasuks ära. Küll aga see 20 eur viitab 1-2 inimesega leibkonnas korteri elektritarbimisele. On inimesi, kel on suurem tarbimine ja rohkem pereliikmeid.

Markos
HV veteran

sõnum 21.04.2017 14:08:56 vasta tsitaadiga

Mul on sõbral oma elektritootmine, oli tuulik + paneelid. Tuulik visati minema, kui ebarentaabel ja kehva töökindlusega seade.
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 14:46:57 vasta tsitaadiga

Markos, kehv tuulik oli siis lihtsalt, või polnud tuulte teekonnal. Sellest ei saa üldistusi teha, et ongi kaka.
Spoiler Spoiler Spoiler

https://energiatalgud.ee/img_auth.php/d/d9/Pinn%2C_R._V%C3%A4iketuulikute_ja_p%C3%A4ikesepaneelide_tootlikkuse_ja_tasuvuse_v%C3%B5rdlus.pdf

Päike meil ka igapäevaselt ei paista ja see läbi pilvise sügistaeva tulev elekter ei pane külmkappigi käima. Tuult nagu õues oleks.. Siin tuleb tähele panna, et on ka siin riigis kohti küll, kuhu elektritraadid kunagi kohale ei jõuagi.
Vaja on lahendust, mis aitaks tänases tehnikamaailmas toime tulla.

Mida see Eesti Energia inimestele katseliselt paigaldab elektri püsiühenduse asemele, päikesepaneele akudega?

The_Boss
HV Guru
The_Boss

sõnum 21.04.2017 14:49:53 vasta tsitaadiga

Markos, tema puhul on näiteks auto kütusekulu pealt ka kokkuhoid, sest kasutusel elektriratas, mis saab oma energia sealt paneelidelt. Kokkuhoidu saaks ka maja selle elektriga küttes. Arvesta nüüd kõik kokku ja ei tule see kuidagi 25 aastat.
Markos
HV veteran

sõnum 21.04.2017 15:12:49 vasta tsitaadiga

Ma võin sulle täiesti kindlalt väita, et, kui on oma mets, siis maja kütmine puudega on hulga odavam icon_smile.gif Elektrijalgratta asemel kasutada tavaratast, jälle kokkuhoid. Niimoodi võib lõpmatult arutleda. Tõsi ta on, selleks, et tasuvust saavutada, tuleb rohkem tarbida, kui aga rohkem tarbida, siis tuleb ilmselt ka võimsamaid seadmeid kasutada, mis omakorda jällegi tõstab maksumust.
tagasi üles
Hiid
HV Guru
Hiid

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 21.04.2017 15:16:59 vasta tsitaadiga

Mul on oma mets, aga puudega kütmine küll mõeldav ei ole.
Tahaks päikesepaneele, et elektrit odavalt saada icon_rolleyes.gif

jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 15:21:21 vasta tsitaadiga

Markos, vaat see iga-aastane puutegemine ainult mootorsae ja tiki treileriga on elustiil ehk aega muuks suurt ei jäägi. Tavajalgrattaga iga päev pea 40+40 kilomeetrit tööl käia on vändates ka suht kurnav ja kah omamoodi elustiil, sest ega sõidule kuluvast ajast palju vaba aga üle jäägi. Autoga sama lugu, 100+100 kilomeetrit igapäevaselt sõidule, et tööl käia. Ajakulu on märgatav.

Hiid, vaat nende On-grid päikese paneelidega on keeruline, meil siin elektrimüüjate väitel kartelli värk ja võrku elektrit müüa ei saa kuuldavasti. Ma ehitusmessil sain elektrimüüjatelt kuulda nende hea pakkumise peale, et minu elukohta nad ei saa elektrit müüa.

Säh sulle vaba elektriturg.

The_Boss
HV Guru
The_Boss

sõnum 21.04.2017 15:35:28 vasta tsitaadiga

et siis ühe elektrijaama kokkupanekuks on aeg kallis ja samas iga aasta puudega mässamiseks tasuta?
ranel
HV Guru

sõnum 21.04.2017 15:44:09 vasta tsitaadiga

Markos kirjutas:
Ma võin sulle täiesti kindlalt väita, et, kui on oma mets, siis maja kütmine puudega on hulga odavam icon_smile.gif Elektrijalgratta asemel kasutada tavaratast, jälle kokkuhoid. Niimoodi võib lõpmatult arutleda. Tõsi ta on, selleks, et tasuvust saavutada, tuleb rohkem tarbida, kui aga rohkem tarbida, siis tuleb ilmselt ka võimsamaid seadmeid kasutada, mis omakorda jällegi tõstab maksumust.

Taas loll arvamus, et oma metsa puudega kütmine on mingi jube odav tegevus. Arvesta nüüd töö ja vaev sinna ka juurde. Ma ise pean seda tegema. St tahaks ka mingi lahenduse katusele saada, et küttepuudega perioodi saaks lühemaks. Kahjuks pisike aed ja kohalikud seadused ei võimalda ka maakütet mingist asendist. Omal on selle aasta puud lõigatud metsas harvestiga. 15 eur tm. Nüüd tuleb 3m notid veel lõikuda ja tükeldada ka ning kuivama laduda. Lihtsama lahenduse kivisöe peale ei taha ka minna.

jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 15:45:52 vasta tsitaadiga

The_Boss kirjutas:
et siis ühe elektrijaama kokkupanekuks on aeg kallis ja samas iga aasta puudega mässamiseks tasuta?

selle elektritootmise saad ise mässates aasta-kahega käima. Puid pead aga eluaeg tegmas käima, ka siis kui vana-väetina üksinda seal metsatalus veel külma surra ei taha.
Lisaks mugavus, kas sul on tuba ööpäevaringselt suurt lillegi liigutamata soe või jooksed hommikul jahedast toast külma õue puude järele..

villu70
HV Guru
villu70

sõnum 21.04.2017 15:49:05 vasta tsitaadiga

ranel kirjutas:
Markos kirjutas:

Taas loll arvamus, et oma metsa puudega kütmine on mingi jube odav tegevus. Arvesta nüüd töö ja vaev sinna ka juurde.

Talvel 2 päeva saed metsas, 1 päev vead välja, 3-4 päeva saed kodus kreissaega (nagu mina homme näiteks) juppideks ja "pilpapressiga" lõhud, siis ladumine ja hiljem sügisel maalt linna toomine.
Õnneks mul isa abiks ja lihtsamad/kergemad tööd teeb tema ära. Jebimist üksjagu ennem kui puud koju jõuavad.

.... aga muidu päris huvitav arutelu teil siin vahest. thumbs_up.gif icon_lol.gif mõnikord võtab muigama mida mõni siin genereerida suudab.
Ma pean ennast ka elektrialal natuke rohkem targemaks , kui reakodanik.
Kommentaarid: 142 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 122
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 15:50:52 vasta tsitaadiga

villu70, siis, kui tehnika olemas.
20 ruumimetri jagu puid sa küll päeva-mõnega ära ei tee. Ära üldse jahu siin muinasjuttu. See kõik eeldab, et sul on abiline ja vastav tööd hõlbustav tehnika. Ja see tehnika tahab ka väljavahetamist ja remonti inimese eluea jooksul omajagu palju.
Lisaks ei saa sa viis aastat metsa minna, kuna liigmärg jne.

Te taandate asja ühele päevale või lühikesele ajale. Päikesepaneelid peaks 20+ aastat ikka kestma, enne amortiseerumist.

villu70
HV Guru
villu70

sõnum 21.04.2017 16:01:06 vasta tsitaadiga

jägaja, tehnika on omal olemas ja ka järgmise 5-6 aasta puudevaru on ees olemas.
20rm puudega saan mina 2,5-3 aastat küll hakkama. kõik oleneb onnist kus elad, kui tuul läbi maja vihiseb siis on ka küttekulud suuremad.

NB! õhksoojuspump on ka seinapeal, selliste ilmadega nagu nt. täna ma maja kütta ei viitsi. Laiskus, mis muud
Kommentaarid: 142 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 3 :: 0 :: 122
tagasi üles
ufo56
HV Guru
ufo56

sõnum 21.04.2017 16:10:22 vasta tsitaadiga

tsitaat:

maakütet mingist asendist.

http://www.werder.ee/maakyte.htm pole just odav

jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 21.04.2017 16:16:08 vasta tsitaadiga

Eks ta ole jah, et kui pole just madal- või liginullenergia majaga tegu, milledel räägitakse paarisajast eurost kuludest elamise peale siis vana ja suure maja kütmine on kallis ikkagi. Lihtsalt odavam muudest variantidest.
DVDRW
HV Guru
DVDRW

sõnum 21.04.2017 16:37:58 vasta tsitaadiga

Ahiküte, aga tüütab ära lõpuks see puude tassimine ja praht/tolm/sitikad toas.
Õhksoojuspump + paneelid on ideaalne.

Akude tasuvusaeg sõltub paneelide arvu ja akude hinna suhtest.
Näiteks kui paneele on 30KW ja aku maksis 6k
Siis akude tasuvusaeg on: 6000€ / 30 000KWh * 0,12€ = 1 aasta ja 9 kuud

Paneelide tasuvusaeg Eestis on hetkel ~4a (ei sõltu kogusest)
Hetkel on 5KW, plaanis on 15KW + tuulegeneraator ~3KW

Elektriratta 4 KWh aku maksis 1200€, tasuvusaeg ~9 kuud

Maakütte poindist hästi aru ei saa. efektiivsem õhksoojuspumbast ainult siis kui välistemperatuur alla +5 mida ei juhtu Eestis just tihti.
Kui õues +10 siis teeb õhksoojuspump maaküttele ära?

viimati muutis DVDRW 21.04.2017 16:50:46, muudetud 1 kord
tagasi üles
elukaz
HV Guru
elukaz

sõnum 21.04.2017 16:46:57 vasta tsitaadiga

Hind jagatud võimsusega annab aja... siin midagi ühikutes ei klapi, äkki seletad lahti?

Edit: sain aru et sa võrdled energia aastatoodangut aku hinnaga, kuidas see tasuvust määrab? Kui suudadki 100% kasuteguriga energia salvestada ja akust jälle kätte saada siis kust see tasuvus tuleb? Et elektrit on vaja ainult pimedas? Ja kas 6k akupakk jõuab salvestada nädalase toodangu et pilves perioodil seda kasutada?

namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 21.04.2017 16:51:45 vasta tsitaadiga

paar kuud tagasi kuulsin Eesti päikeseenergia assotsiatsiooni esimehe ettekannet. Võtsin sealt peamise ivana kaasa selle mõtte, et päikesepaneelidega jamamine on mõttekas siis, kui aastas toodad umbes samasuure koguse, kui ise kulutad. Siis ei pea hakkama investeerima akudesse, vaid müüd võrku tagasi ja aasta lõikes tuled võrgutasude arvelt plussiga välja ja investeeringul mõtet. Investeeringu sisemine tasuvus (internal rate of return) on õigesti dimensioneerimisel korral 6-12%.

Aga meie laiuskraadil tegemist on eelkõige mugavus- ja säästuabinõuga mitte äritegevusega.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  Elektriteema, ehk arutelu asjadest, milles pinge sees mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5 ... 75, 76, 77  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.