Sain ka lõpuks oma Ryzeni kätte. 1700X (ja Corsair Vengence 3200 DDR4) tuli arvutitargast kohapealt (veits kallim kui oleks tahtnud) ja emaplaadi (Gigabyte GA-AB350 Gaming) ordist kohapealt. Korpuseks valisin NZXT S340 Elite (matte black)
Esmamulje on hea. Ladusin arvuti kokku ja kõik töötab kenasti (olgugi, et esinemene boot ei postinud enne kui bios reseti tegin). Mälud töötavad hetkel 2133Mhz reziimis. Proovisin korra ka XMP profiili 3200 aga see postinud ning rohkem ei viitsinud esialgu testida. Ootan Bios update'i.
Gigabyte'i emaplaadi valisin, sest mul pole kunagi ühegi Gigabyte'i moboga probleeme olnud (kuigi ASUS tundub ka väga kvaliteetne üldiselt olevat).
Ahjaa.. arvuti põhieesmärk on number-crunching ja vahetevahel ka natuke gamingut (kui ainult mängiks siis vb. oleks natuke odavamalt 7700K ostnud).
Edit: Nüüd töötab ka mälu 3200Mhz reziimis. Timinguteks said 16, 18, 18, 36, 75..
Edit: Nüüd töötab ka mälu 3200Mhz reziimis. Timinguteks said 16, 18, 18, 36, 75..
Ikka päris hästi ei tööta 3200 reziimis. Battlefieldi sain kenasti mängida aga osad benchmarkid suudavad BSOD välja võluda (midagi umbes sellist: Trying to write to read only memory...)
Hetkel jätsin default seaded (2133Mhz) ja proovin teisi reziime peale bios update'i.
1.35 jooksis mälu jah. Üldiselt tundus stabiilne olevat aga lõpuks vistas benchmarki ajal mäluga seotud BSOD (täpset teksti ei mäleta).
Mul muidugi emaplaadil ka endiselt esimene BIOS versioon (ei ole gigabyte lehel ühtegi bios uuendust.. ainuke BIOS on F2, mis on esimene release BIOS).
Edit: Mul mälud muidugi ei ole Samsung B-die vaid Hynix aga niigi tundus juba ok tulemus. Ma kahtlustan, et 2933Mhz võiks isegi stabiilselt töötada. Ma õhtul peale tööd katsetan.
londiste, Santiago Santiago video jah, ülevalpool oli juba.
R5 1400 on võrdluses olevatest ainuke 8 "threadiga" prose? Teised kõik bottleneckivad, AMD omal on hingamisruumi veel, kuigi I5 on kohati kiirem. Ülekellatud prosest on ka video kirjelduses, seal oli ka CPU kasutus % juba kõrgem...
Mälu kiiruse koha pealt ikka sama sesi, 2666Mhz parima hinna-jõudluse suhtega, vähemalt TPU järgi.
ma ikka veel loodan, et r5 1600-st saab asja. kloki poolest tõenäoliselt kõrgele ei maandu, aga kui ~3,8-3,9G 24/7 profiilis (ehk siis u sinna 1600X defaulti) maanduda, siis võib asjalooma saada ja mitte väga paksu rahakotile. eks tuleb nädalakese oodata.
Nohh müüvad 1-2 kuud ära siis langetavad hinda
Inteliga sama hinna pealt tavakasutaja küll neid ostma ei hakka...vaja ikka sellist 25% motivatsiooni...
just pauku-papi eest tundub 1600 kõvasti lauale tooma.
arvestades meie hindu, siis võib eeldada u 240€ hinnalipikut poes (sh kõik maksud, arvestades näiteks r7 1700x eesti retail hinda umbes 425€ ja MSRP 399$) ehk u sama auku, mis K seeria I5 hetkel näiteks arvutitargas 6600k on 249€ ja 7600k on 269€.
Küll aga vajab K seeria intel (et õigustada oma K nime) Z seeria plaati ja Z seeria plaat algab alates 125€-st. B350 aga mingi 90€.
Lisaks, vajab intel päris kindlasti korralikku aftermarket jahutit (jälle 30-40€+), AMD wraith spire on aga enamvähem (hea küll, 3,8+ mehed peavad ikka midagi eraldi vaatama). 70-80 kulli hinnavahet võib vabalt GPU (Gaming) või parema SSD (üldine desktop kasutus) fondi panna.
ja selle raha eest teeb intel tööd ainult siis, kui workload tahab takti ja ei taha skaleeruda coredega, ehk siis harju keskmine gaming.
elu näitab, et tänapäeva gamingi target on kas 1080P@60Hz (casual ehk suvalise laiatarbe monitoriga või näiteks TV-ga) või siis juba 1440P@144Hz (entusiast).
* 1080@60 jaoks pole vahet kumba püssi ehitada (60hz paneeli puhul pole küll vahet, kas FPS on 120 või 130), seega pigem võtta juba odavam (ja osta parem GPU) ja AMD pakub natuke tuleviku-proofi ka (kui mine-tea-äkki DEV-id hakkavad multicoret hindama). kutsu-kiisu koduvideot juutuubi jaoks rehkendab amd kiiremini ka.
* 1440@144 puhul aga on amd näidanud päris head minekut, muidugi eeldades, et GPU on ka korralik. Aga 1440P@144hz on PÄRIS karm laks süsteemile ja selle saavutamiseks peab niivõinaa korralikku püssi ehitama. Kui aga korralikku GPU-d vaja, siis hind läheb niivõinaa üles. Ja siis peaks inteli maailmas juba i7 poole vaatama, mis omakorda veelgi tõstab hinda. Pakun puusalt, et stock 1600X (või natuke upitatud 1600) performib keskmiselt enamvähem samamoodi, mis stockis i7, aga seda üle 40% väiksema hinnaga. Pluss veel jällegi tulevikuvaates, kui rohkem coresid.
TL;DR. tahad normi intelit, pead klokkima. tahad klokkida intelit, maksad. rohkem, kui ~samaväärne AMD.
r5 1600X (või veidi upitatud mitte-X) toob lauale mitteklokkija i7 perfomance i5 (või isegi vähem) hinnaga.
1800x, mälud 2666Mhz peal, Cinebench on kenasti ~1650. Ega ma väga muretsegi, aga mäletan kuidas varemalt oli see number 20k juures, nüüd on 3,5x madalam. _________________ Täna on see homme, mida sa eile kartsid.
Toored veel jah BIOSid aga launchi edasilükkamine oleks vist veel hullema nutu ja hala toonud
Vaevalt nüüd R5 launchi ajaks jonksu saab aga eks vaikselt tegeletakse ja paraneb.
High-Q kirjutas:
* 1080@60 jaoks pole vahet kumba püssi ehitada (60hz paneeli puhul pole küll vahet, kas FPS on 120 või 130), seega pigem võtta juba odavam (ja osta parem GPU) ja AMD pakub natuke tuleviku-proofi ka (kui mine-tea-äkki DEV-id hakkavad multicoret hindama). kutsu-kiisu koduvideot juutuubi jaoks rehkendab amd kiiremini ka.
Alternatiiviks pakuks(kui hetkel arvutit pole ja soov eriti odavalt soov läbi ajada , kui mingi enam-vähem i5/7 olemas ja lisatuumi ei vaja siis pole pointi uuendada) Pentium G4560+mingi 50€ plaadi, jah võimalik et mõnda sätet vaja vähe madalmaks võtta aga oma hinna kohta väga vinge prose ning vaataks mis tulevik toob(plussiks see et väga palju raha pole võimalik kaotada kui uuendada).
Kas keegi peale minu veel nelja mäluklotsi kasutab?
mina kasutan. aga mul hetkel 2666 ja CL15, mälud ise 3200 CL16.
ei saa kuidagi paremate kiirustega 4 pulka tööle, 1.28V ja see SOC offset on ka +0.11820V vms et tööle läheks.
2 pulgaga 2933 CL15 polnud probleem. pole viimast BIOSi veel peale muidugi lasknud _________________ Linux Gaming Videos: Xpander69
küsimus XMP (või AMP või misiganes) kategooriast.
ryzenil teadupärast pole säärast default mälu kordajat, et DDR4-3000 jooksutada. On 2933 ja on 3200. Kas 3000mhz XMP (eeldame, et on mobo poolt ryzeni maitsega A-XMP olemas) profiiliga mälu lastakse automaatselt 2933 peale alla või tekivad komplikatsioonid? käsitsi ei viitsiks timmida.
3200 paistab sihuke õnnemäng olema ja xmp3200t laksult loota ei tasuks. 3000mhz kite aga on jalaga segada ja enamvähem mõistliku hinnaga.
3000 kit enamasti ei tee 3200. Seega su hirm õigustatud. Võin muidugi õhtul vaadata kas saab 3200 peal tööle...
Crucial 8GB... aga 1 pulk pole vist eriline näitaja. Ja seda inteli peal.
No mul peaks tulema järgmine nädal G.Skill TridentZ 3000MHz kit. Ehk saab emaplaadi ka ja siis saab proovida, mis sagedusel toimib. Revüüde järgi Inteli plaatidel on need 3200 ja sageli ka 3400Mhz ära teinud, aga 3400 vist on Ryzenil jälle järgmine auk, mida praegu ei supporti. _________________ Geek it til it MHz
3000 kit enamasti ei tee 3200. Seega su hirm õigustatud. Võin muidugi õhtul vaadata kas saab 3200 peal tööle...
Crucial 8GB... aga 1 pulk pole vist eriline näitaja. Ja seda inteli peal.
ma just selles mõttes, et ma ei loodagi 3200 (selleks võiks pigem 3200 mälud ligi võtta), vaid et 3000 mäludel on 3000XMP profiil küljes (ja minu teada neid profiile ongi ainult paar, st default fail-safe ja siis see põhiprofiil). 3000-ne profiil minu teada out-of-the-box AM4-l ei toimi. toimiks aga 2933 (mis iseenesest oleks väga viis, näiteks 3000@cl15 mälud on täitsa mõistliku hinnaga saadaval). Aga kas määrates XMP profiili 3000-sel mälu ärkab üles 2933-ga või ei ärka üldse (sest 3000 on ilma BCLK modimiseta unsupported, st puudub üldse selline otsevalik)
TL;DR
enabledes AMD plaadil xmp@3000, kas:
a) ei ärka üles ja tuleb käsitsi timmida
b) ärkab 2933-ga vastavalt profiiline
Kumba eelistada tuleks? Win7 vôi win10? Ikka uuemal parem tugi jah?
Ryzen ei toeta windows 7et, seeg 10 on kindel valik
Miks ei toeta? Toetab kenasti. Isegi ametlikud Win7 draiverid on olemas. Pigem on vaja moditud installimeediat mis käivitusel kettad ära tunneks ja ideaalis ka USB 3, ehk siis chipset ja USB 3 draiver võiks olla ISO-s sees olla. Seega töölesaamisega on igal juhul rohkem nokitsemist aga jõudlus peaks olema sama. _________________ Win11 25H2 upgrade skriptid neile kelle masin ise ei taha 23H2 või 24H2 pealt ennast uuendada: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11720738#11720738
Youtube lisa vene jama eemaldamiseks: https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?p=11745846#11745846
Kui arvestada mälu kiiruseid ja seda, et enamus Inteleid seal ülekiirendatud siis jah. Huvitav tähelepanek ka see, et osades mängudes madalama klokiga 1600 tunduvalt kiirem, kui 1700x- ehk siis optimatsioonid hakkavad vaikselt vilja kandma (eeldates et 1700x oli neil testitud umbes kuu aega tagasi).
Ehk nagu kogu aeg on räägitud ja millest millegipärast aru ei saadud - Ryzeni reaalne price/perf ratio ning tõelised loomad on tavakasutaja jaoks 1400/1500/1600.
Ehk nagu kogu aeg on räägitud ja millest millegipärast aru ei saadud - Ryzeni reaalne price/perf ratio ning tõelised loomad on tavakasutaja jaoks 1400/1500/1600.
Nõustun 1500/1600'ga, aga 1400 enam mitte, sellel 8MB L3.
Paistab, et ma oma planeeritava 4k ja 1440p mängimise juures ei pea pettuma R5 1600 ostu pärast. _________________ Geek it til it MHz
Paistab, et ma oma planeeritava 4k ja 1440p mängimise juures ei pea pettuma R5 1600 ostu pärast.
Samas ei näe sellisel kopikaveeretamisel enam erilist vahet, sest 1440p/4k mängimine eeldab 500+eur videokaarti...
Ikka päris hästi ei tööta 3200 reziimis. Battlefieldi sain kenasti mängida aga osad benchmarkid suudavad BSOD välja võluda (midagi umbes sellist: Trying to write to read only memory...)
Hetkel jätsin default seaded (2133Mhz) ja proovin teisi reziime peale bios update'i.
Hetkel tundub, et 2933Mhz töötab (pean veel pikemalt testima aga praegu tundub ok... 3200 pani suht kiirelt pange).
Mis aga reaalselt muret tekitab on prose voldid. Ryzen Masteri (ka CPU-Z näitab sama) info järgi kõiguvad idle'is voldid 1,2 ja 1,6 vahel (max nägin korra isegi 1,62) ja ka cinebenchi ajal kõiguvad (koormuse all ei tohiks ju kõikuda) 1,2 ja 1,45 vahel. Biosis tundub ok olevat, sest volt püsib suht stabiilselt 1,2 lähedal.
Kui sul on klokk ja vcore auto peal, siis kõigubki. Ma olen auto peal näinud ka 1,45v ja natuke peale.
Soovitan manuaalselt kellad paika panna, siis ei ole seda kõikumist nii palju vcore-i poole pealt.
Minu cpu vcore:
Reaalselt on biosist sisestatud 1,2060v aga kuna viimase beta biosiga on lisatud kohe taktsageduse alla lisaks veel üks vcore-i timmimise koht, siis miskipärast windowsi keskkonnas vcore kahekordistub. Vähemalt soft loeb seda niimoodi välja.
Eelmine bios:
viimati muutis Evil 04.04.2017 19:02:06, muudetud 1 kord
Kui sul on klokk ja vcore auto peal, siis kõigubki. Ma olen auto peal näinud ka 1,45v ja natuke peale.
Soovitan manuaalselt kellad paika panna, siis ei ole seda kõikumist nii palju vcore-i poole pealt.
Mul emaplaat ei võimalda manuaalselt volte panna
Ma saan ainult offseti muuta (ja isegi seda pole kirjas, et offseti millest siis). Mul oli vcore default väärtuseks "Auto" ja ma proovisin ka valida "Normal" aga see ei tundunud midagi muutvat. Eks ma katsetan selle offsetiga (miinustesse) niikaua kuni enam prime 10 minti käia ei suuda ja siis võtan paar sammu tagasi ja peaks olema chipi jaoks enamvähem minimaalsed voldid (overclokkima nagunii hetkel ei hakka).
Edit: Eile õhtul sai pikemalt testitud seda mälude värki. 2933Mhz on täiesti stabiilne (RAMiks on Corsair Vengeance 3200... hynix'i kiipidega ). BIOS on mul endiselt release BIOS ja ühtegi update'i pole veel tulnud. Arvestades, et ma valisin endale ühe odavaima emaplaadi (Gigabyte AB350-Gaming) mis saada oli siis tundub üpriski hea tulemus.
viimati muutis parkenTOSH 05.04.2017 10:45:44, muudetud 1 kord
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.