praegune kellaaeg 18.06.2025 15:41:24
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
VonJunga
HV vaatleja
|
19.04.2016 16:35:48
Bios Booting RAM ja shutdown küsimused |
|
|
Läpakas: Asus x550LB windows 8 pro 4gb sisseehitatud ram i3 protsessor
Esiteks, kuna ma ei ole IT alal väga tugev siis on mul mõned küsimused. Juhtus selline lugu, et ramist jääb väheks ja ostustasin 4gb juurde osta. Aga rami ostust ei teadnud midagi seega googeldasin ja küsisin infot selle kohta. Sai ostetud ddr3 kingston 1600Mhz 1.5v mis peaks nagu sobima, kuna läpaka emaplaadil oleval vabal rami pesal kirjas " DDR3 1.5V STD " seega olin kindel et ddr3 on sobiv ja siin kiiruse sain CPU-Z abiga. Aga tutkit, kuna see ei töötanud googeldasin rohkem ja avastasin et x550 seeria asuse läpakad ei toeta DDR3'e vaid DDR3L'i. Siis selline küsimus et miks oli pesal kirjas DDR3 1.5V kui ta ei toeta 1.5 ja tahab DDR3L 1.35Vist rami?
Igastahes, kui rami sisestasin ja arvuti tööle panin oli ainult blackscreen, seega googeldasin probleemi, kingstoni kodulehe supordilt leidsin et veaks võib olla updatemata BIOs seega läksin asuse kodulehele kus stepbystep õpetus biosi updatemiseks WinFlashi abiga. Nii ma siis tegingi ja otsisin sealt ülesse X550LB läpakale kuuluvad biosi updated ja tõmbasin alla kõige uuema update ja panin selle peale. See rami viga ei parandanud kuid system informationi alt vaadates ta ei näidanud uut biosi versiooni. Ehk koodis ei muutnud nime lihtsalt ära ei tea, aga WinFlash mingit errorit ei andnud ja kõik toimis kuni resani perfektselt. Ehk siis ta vist ikka uuendas biosi ära kuigi ei saa olla kindel. Järgmisel hommikul ärgates avastasin aga, et arvuti ei ole korralikult shutdowninud. Shutdown nupu tuluke põles ja ventilaator käis. Natukene googeldamist jälle ja leidsin teema et ehk on boot order vale, ma ei tea ise midagi sellest. Pole ka biosi uurinud kuna ma ei tunne seda üldse. Niiet siin kohal küsiksin abi et mida ma peaksin tegema et seda shut down probleemi lahendada? Ja kui võib olla boot orderi viga siis kuidas ma tean või kust ma leian õige boot orderi et ma midagi valesti ei teeks. Lisaks veel selline küsimus et kas bios updatet on ka võimalik rollbackida? Ehk paar päeva lihtsalt kergem tagasi lasta olekusse ennem bios updatet mida mul vaja ei olnud.
Bios update õpetus mida kasutasin : https://www.asus.com/support/faq/1008276
Bios vana versioon : American Megatrends Inc. X550LB.210, 9.07.2013
Ja siit downloadisin uue biosi V. 403 : https://www.asus.com/Notebooks/X550LB/HelpDesk_Download/
Ja viimaseks küsin üle kuna googlist ma otsest vastust ei leidnud, et kas ram mille järgneva lingi siia panen sobib asus x550LB läpakaga, kas see ühilduks või ei? http://www.1a.ee/arvutikomponendid_vorgutooted/malu_hdd_ssd/ram_flash_malu/kingston_4gb_1600mhz_ddr3l_cl9_hyperx_impact_sodimm_hx316ls9ib4
|
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
20.04.2016 13:56:21
|
|
|
Trükkplaat on abistav vahend kuid kõige kindlam on alati tootja manuaal kõigepealt läbi lugeda. Trükkplaate toodetakse tihti standardseid erinevatele mudelitele ja sinna võib sattuda teise mudeli info. Seepärast tuleb ikka konkreetse mudeli manualist lähtuda.
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
0 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
21.04.2016 11:57:54
|
|
|
Olgu see koolitarkuseks. Viimasel ajal on uute arvutite mälud nii pirtsakad, et teisiti ei julge enam osta kui arvuti kaenlasse ja poodi.
Alles hiljuti sai emaplaadi manuaali järgi kõik õieti ostetud - kuid üks kiiks oli - emaplaadi manuaal väitis et toetab vaid kahte kiirust, chipset väitis aga et kolme. Ka olid manuaalis erinevad mahud - vanem manuaal väitis max suuruseks poole vähem, chipseti manuaal aga lubas rohkemat. Seetõttu sai poest üle küsitud, et kas vahetada saab kui ei sobi sest on "konflikt" andmete vahel. Lubati lahkelt. Asi oli selles, et madala kiirusega mälusi poodides kohal enam pole (ja ka väiksema mahuga) aga suurema kiirusega oli.
Juhtuski see - arvuti uute mäludega tööle ei läinud. Sai ka BIOS update tehtud, abi polnud. Viimast ma kardan kui tuld, sest kui arvuti juba natuke vana siis on juhtunud varem kus BIOS update hangub ja hangubki igavesti koos arvutiga. Tollal sai küll korda kuid selgus, et BIOS flashides teeb kirjutusvea sisse (kivi teeb mitte programm) ja ongi vigane BIOS. Mõnikord õnnestub buutida ja saab uue laadimisega ehk korda. Seekord läks ca 10-12 uut laadimist kui üks õnnestus nii et pärast chekcsum kontrolli oli kivis ja failis identne ja arvuti võttis pildi taas ette!
Poes sai proovitud umbes 10 erinevat mälu läbi ja lõpuks üks komplekt sobis. Kõik nad olid manuaali järgi sobivad aga näe arvutiraiska, pilti ette ei võta!
Tõenäoliselt on sul vale pingega mälud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|