Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
terrabyte
Kaevur
|
12.03.2016 17:47:56
Arvutivõrgu planeerimine, kui kasutada Inteno DG301 ruuterit |
|
|
Paluks abi.
Vabandust, kui postitus pole õiges teemas, kuid otsimise peale ei leidnud sobilikumat teemat, kuhu Inteno DG301 ruuteri probleemiga pöörduda. Olen algaja ja paluksin nõuannet. Praegu toimib arvutivõrk ideaalselt, kuid sooviksin lisada kolmandat ruuterit, mille seadetes sooviksin pordid avada.
Praegu on kodus Inteno DG301 ruuter ühendatud ASUS RT-N12PLUS ruuteriga. Teliast on TCP pordid avatud.
Tulevikus sooviksin, et praeguste ruuterite seadetes jääksid pordid suletuks, nii nagu ka praegu on pordid suletud. Pangaülekannete turvalisuse pärast soovib ema, et tema ruuteri pordid oleksid kindlasti suletud.
Spoiler 
Tulevikus sooviksin lisada kolmanda ruuteri mängude serveri jaoks, mille seadetes sooviksin avada pordid.
Spoiler 
Palun vastake, kas teie arvates toimiks arvutivõrk niimoodi või pole võimalik sellisel viisil kolmandat ruuterit ühendada? Paluks mitte norida valitud switchi ja ruuteri omaduste üle. Palun vastake, kas põhimõtteliselt saaks niimoodi switchi ja kolmandat ruuterit ühendada?
lisaksin switchi TP-LINK TL-SF1005D https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutikomponendid/V%C3%B5rguseadmed/126498/
lisaksin ruuteri TP-Link TL-WR841N https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutikomponendid/V%C3%B5rguseadmed/176608/
olemasolev ruuter ASUS RT-N12+ https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutikomponendid/V%C3%B5rguseadmed/582692/
edit: pealkiri muudetud
viimati muutis terrabyte 14.03.2016 14:26:57, muudetud 2 korda |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.03.2016 17:53:54
|
|
|
terrabyte, teoorias jah, eeldusel et Telia poolt saad mitu public aadressi, muul juhul su topoloogia sellisel kujul lihtsalt ei töötaks.
PS: Pealegi käivad pangatoimingud üle HTTPS`i mis on krüptitud, seega ei oma see reaalselt mitte kui mingit tähtsust.
Sisuliselt võid kogu oma kola südamerahus Inteno taha laduda ja suunata sealt ainult pordid, mida su serverid vajavad.
Serverite ette peaksid tülemüüri ikkagi panema, sest muidu neid servereid sul kauaks ei ole.
_________________ ...life is random...so am I...
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen!
viimati muutis Etz 12.03.2016 17:56:37, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
12.03.2016 17:56:34
|
|
|
Etz, kuid mida soovitada tulemüüriks?
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
Kommentaarid: 141 loe/lisa |
   |
1 :: |
126 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.03.2016 17:58:05
|
|
|
jägaja kirjutas: |
Etz, kuid mida soovitada tulemüüriks? |
Sõltub koormusest, ühe serveri puhul muutub suht mõttetuks, iptables serverisse ja rahu majas.
Muul juhul kas mingi pfsense karp vahele, või siis mingi riistvaraline Watchguard/Juniper SRX
So, there is a fan. Time to grab your sh*t, gentlemen! |
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
terrabyte
Kaevur
|
12.03.2016 18:08:30
|
|
|
Etz kirjutas: |
PS: Suletud pordid su konfidentsiaalseid andmeid ei päästa, pealegi käivad pangatoimingud üle HTTPS`i mis on krüptitud, seega ei oma see reaalselt mitte kui mingit tähtsust.
Sisuliselt võid kogu oma kola südamerahus Inteno taha laduda ja suunata sealt ainult pordid, mida su serverid vajavad.
Serverite ette peaksid tülemüüri ikkagi panema, sest muidu neid servereid sul kauaks ei ole.  |
Ok. Mina saan sellest aru, et suletud pordid konfidentsiaalseid andmeid ega pangatoiminguid ei päästa, kuid ema ei taha avatud portidest midagi kuulda. Keegi oli talle öelnud, et Inteno DG301 ruuteri porte ei tohi avada, sest see on ebaturvaline. Ja ema usub seda soovitust ja mind ei kuula. Sellepärast ma üritaksin panna arvutivõrku kolmanda ruuteri, sest siis ei peaks ma muutma Inteno DG301 ruuteri seadeid.
Etz kirjutas: |
terrabyte, teoorias jah, eeldusel et Telia poolt saad mitu public aadressi, muul juhul su topoloogia sellisel kujul lihtsalt ei töötaks. |
Palju see maksta võiks? Kui keeruline see mitme public aadressi saamine võiks olla?
|
|
tagasi üles |
|
 |
M8T0
HV Guru
|
12.03.2016 18:12:51
|
|
|
Esiteks - Pordid ju avatakse Telia poolt ühendusele. Eraldi sa ju neid mingi muu ruuteriga ei saa niivõinaa teha mis paraleelselt ühenduse otsas on.
Teiseks - tee emale selgeks, et vahet pole mitu tulemüüri ja jura sinna panna - ebaturvaline on nagunii kes tahab see saab ikka sisse.
Aga no eks paranoilisi on igasuguseid. Tean ka ühte keskealist härrat kes teeb ülekandeid ainult kontorist kuna mujal on igalpool häkkerid
|
|
Kommentaarid: 87 loe/lisa |
   |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
12.03.2016 18:19:58
|
|
|
terrabyte kirjutas: |
Palju see maksta võiks? Kui keeruline see mitme public aadressi saamine võiks olla? |
Saad sa need sellesama Inteno Taha, mis tähendab et pead ka oma Ema tulemüürima hakkama, arvestades aga paranoia levelit mis sul seal on, siis lihtsam on sul oma datacenter ehitada ja kodust sinna kolida....
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
12.03.2016 18:24:37
|
|
|
Ma pigem ei hirmutaks, et sisse saab niikuinii. Kui võrk on saastast puhas ja masinatesse ISE ligipääsu mingi pahalase abil ei tekita, pole pordid küll mingi turvalisuse näitaja. Pahalane võib masinas kasutada avatud porte kuid see pole ka oluline.
1. Switchiga lahendus võib täna mõnes kohas toimida, homme aga võibolla mitte.
2. Erakliendile on ette nähtud kas üks staatiline või dynaamiline ip, mitme ip võimalus võib olla avatud võrgu eripärast.
3. KUI sa ka swichiga teed ja tööle saad, pane vähemalt Gbit Switch
4. Samas pead teenusele tellima tasuta avatud pordid, kasvõi teleri ekraanilt, nii saad algust teha pordide suunamistega serverile.
5. Emale võid öelda, et ärgu muretsegu, tema ruuterist ja ka arvutis on ikka pordid suletud.
6. Mina ehitaks kogu koduse võrgu ikkagi üles ühe ja ainsa Inteno ruuteri järele, teised ruuterid oleksid lihtsalt (erinevate IPdega häälestatud) bridged ja kõik suunamised teekski Intenos.
|
|
Kommentaarid: 259 loe/lisa |
   |
2 :: |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
terrabyte
Kaevur
|
12.03.2016 18:52:01
|
|
|
Marto. kirjutas: |
Esiteks - Pordid ju avatakse Telia poolt ühendusele. Eraldi sa ju neid mingi muu ruuteriga ei saa niivõinaa teha mis paraleelselt ühenduse otsas on. |
Kirjutasin esimeses postituses, et Teliast on pordid avatud.
Teliast on TCP pordid avatud. |
Ruuteri seadetest tuleks ju ikkagi pordid avada. Kui ruuteri seadetest pole porte avatud, siis selle ruuteri taga olevate arvutite jaoks pole ka avatud portide kaudu ligipääsu? On ju nii? Siis saaksin ma emale öelda, et tema arvutile pole ligipääsu avatud portide kaudu?
Ema teeb ka firma jaoks pangaülekandeid. Ja ma saan aru, et ema ja paljud firma töötajad loodavad, et need firma rahaülekanded peaksid olema maksimaalselt turvalised. Ma saan emast täiesti aru. MAKSIMAALNE turvalisus on maksimaalne. Kõik mittevajalik, mis võiks ohustada turvalisust on kõrvale jäetud. Antud juhul on turvalisuse seisukohast avatud pordid teisejärgulised, mittevajalikud. Sooviksin, et selles ruuteris oleks pordid suletud, mille külge on ema arvuti ühendatud.
Kas tõesti pole võimalik mingil moel sellist arvutivõrku koostada? Kas tõesti pole võimalik lihtsalt ühendada mängude serveri jaoks ruuter, mille seadetes oleks pordid avatud?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Six
HV veteran

|
12.03.2016 18:59:22
|
|
|
Avatud pordid ja portide suunamine on kaks eri asja.
Teliast on pordid avatud.
Ruuteri seadetest saad porte suunata.
|
|
Kommentaarid: 40 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
12.03.2016 19:04:52
|
|
|
Telia poolne "Pordid avatud" tähendab lihtsalt seda, et üleüldse lastakse välismaailmast su ruuteri poole pöörduda.
Ruuteris endas ei ava sa enam mingeid porte, sealt teed lihtsalt endale vajalike sissetulevate portide ümbersuunamise oma lokaalsesse masinasse. Ühekaupa.
Või kui soovi on, siis suunad kõik sissetulevad ühendused mingi kindla masina pihta. No selleks võib muidugi ka teine ruuter pmst olla.
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
Kommentaarid: 168 loe/lisa |
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
Six
HV veteran

|
12.03.2016 19:19:11
|
|
|
Ja emale ära ütle, et ta on kogu aeg teinud pangaülekandeid, kasutades avatud portidega ühendust. Uhh.
|
|
Kommentaarid: 40 loe/lisa |
   |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
terrabyte
Kaevur
|
12.03.2016 19:30:13
|
|
|
Six kirjutas: |
Avatud pordid ja portide suunamine on kaks eri asja.
Teliast on pordid avatud.
Ruuteri seadetest saad porte suunata. |
Vabandust, kirjutasin valesti. Olen algaja ja ei oma ruuteri seadistamisel erilisi kogemusi. Inglise keeles kasutatakse põhiliselt väljendit suunama. "Forwarding" ja ka "Open ports using port forwarding"
Kas oleks võimalik siiski teha nii, et
1. praeguseid Inteno DG301 ruuteri seadeid ei muudaks (kui tekib mingi probleem Inteno DG301 ruuteriga siis ei süüdistaks keegi mind, et olen midagi nässu keeranud)
2. saaksin mängude jaoks ruuteri, mida oleks võimalik seadistada nii nagu tahan. Kui ilmneb mingi probleem, siis saab kontrollimise jaoks mängude serveri ruuteri kaabli lihtsalt lahti ühendada ja kontrollida, kas probleem arvutivõrgus kaob. Siis jääks peale valguskaabli modemit ainult Inteno DG301 ruuter (mille seadeid ei ole muudetud) ja probleem peaks kaduma või on probleemi tekitaja Inteno DG301 ruuter.
Nii oleks lihtne kontrollida.
indrekp kirjutas: |
1. Switchiga lahendus võib täna mõnes kohas toimida, homme aga võibolla mitte. |
Aga kui switch välja jätta?
Kui peale valguskaabli modemit paigutada esimeseks ruuteriks see mängude serveri ruuter ja siis järgnevaks Inteno DG301 ruuter? On nii võimalik? Põhimõtteliselt teeb vist sama välja. Esimene ruuter toimib siis switchina? On nii? Ja ikkagi: "Switchiga lahendus võib täna mõnes kohas toimida, homme aga võibolla mitte."
viimati muutis terrabyte 12.03.2016 19:38:46, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
12.03.2016 19:34:17
|
|
|
Kas tõesti pole võimalik mingil moel sellist arvutivõrku koostada? Kas tõesti pole võimalik lihtsalt ühendada mängude serveri jaoks ruuter, mille seadetes oleks pordid avatud? |
Saad kindlasti saad, neid viise ongi mitmeid, ka sinu näidatud skeem on teoreetiliselt ja praktiliselt üsna toimiv kui konkreetne GPON võrk sulle ikka annab rohkem kui ühe aadressi.
Kuna aga selline ühendusviis pole kuidagi toetatud siis võib igavene jant olla kui laupäeva õhtul kõige põnevam saade hakkima hakkab ja kõrval toast kraaksatavad nii ema kui isa, et jopptvõi Telia.
Samas ei saa ju välistada, et kui ka kõik teed ühe ruuteri järele, suudab mänguserver Inteno kummuli lasta ja kisa tuleb ikka rohkem kui asi väärt.
Ok, katseta oma GPON ära, ainult pane vahele korralik Gbit switch ehk mitte kõige odavam ja tee nii nagu ise kokku joonistasid.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
terrabyte
Kaevur
|
12.03.2016 19:53:24
|
|
|
Kuna aga selline ühendusviis pole kuidagi toetatud siis võib igavene jant olla kui laupäeva õhtul kõige põnevam saade hakkima hakkab ja kõrval toast kraaksatavad nii ema kui isa, et jopptvõi Telia.
Samas ei saa ju välistada, et kui ka kõik teed ühe ruuteri järele, suudab mänguserver Inteno kummuli lasta ja kisa tuleb ikka rohkem kui asi väärt.
|
Sobib! Nii, et igal juhul krdi Telia! ja mina ei puutu asjasse!
Tegelikult on ikkagi veidikene jama küll Telia poolt. Kas tõesti ei arvata, et lapsed sooviksid mänguservereid teha? Kas mina olen Eestis ainukene? Soovitakse koorida seitset nahka ja peab mitu korda maksma ja mitu internetiühendust tellima? Kõik on tehtud sihilikult nii keeruliseks ja suure jamaga saab Inteno ruuteri juurde midagi lisada?
|
|
tagasi üles |
|
 |
indrpo
HV Guru
|
12.03.2016 20:12:22
|
|
|
terrabyte, Selles suhtes jumala õige, tahad et sul oleks kaks eraldi ja täiesti omaette turvalist välis+sisevõrku siis tellidki kaks ühendust
Reaalsuses ma ise nii paranoiline ei ole ja hoian masinatel silma peal, kui tahan siis teen DMZ terve vahemiku suunamise ühele masinale läbi Inteno ja panen kõik asjad serveerima.
Samas turvalisuse huvides piisaks vaid teatud ja vajatud portide suunamisest konkreetsele masinale. Et sisevõrku paremini hallata ja ka meediat jagada on üks sisevõrk mugavam.
Siiani on ka kõik mängurid nii hakkama saanud. Oli muidugi aegasid kus ei suudetud või ei osatud porte suunata, enamasti just Thomsoni ruuteri konfigureerimise küsimus kuid kõik on lahendatav.
|
|
   |
226 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
bladerunner
HV Guru
|
14.03.2016 12:18:55
|
|
|
laurx, ei kõlba juhul kui on soovi telekas Samsungi/LG Telia appi kasutada ja sellesama telekaga ka YT/Netflix-i vaada.
_________________ Experience is what you get when you don't get what you want. |
|
Kommentaarid: 168 loe/lisa |
   |
157 |
|
tagasi üles |
|
 |
Pailaps
HV Guru
|
14.03.2016 12:22:16
|
|
|
|
Sobib! Nii, et igal juhul krdi Telia! ja mina ei puutu asjasse!
Tegelikult on ikkagi veidikene jama küll Telia poolt. Kas tõesti ei arvata, et lapsed sooviksid mänguservereid teha? Kas mina olen Eestis ainukene? Soovitakse koorida seitset nahka ja peab mitu korda maksma ja mitu internetiühendust tellima? Kõik on tehtud sihilikult nii keeruliseks ja suure jamaga saab Inteno ruuteri juurde midagi lisada? |
Kuna mänguserverite puhul on oht DDOS rünnakuteks, abuse ja sada muud häda, siis pole asi toetatud. Internetis on väga lihtsalt küsimata virtuaalselt molli saada.
Soovitan pigem dedicated või vps serveri võtta ja oma kodust ühendust probleemidest säästa.
_________________ Ma trollin 50% oma postitustest. |
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
52 |
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
15.03.2016 09:44:12
|
|
|
Ma ei saa aru, kust see server sinna mängu tuleb? Topoloogias pole mingit serverit. Miks on vaja nii keeruliseks üldse asja ajada?
Ühesõnaga, sa pole oma probleemi läbi mõtelnud. Valge inimene teeks nii: ostaks mingi seadme, millel on 802.1q võimekusega kommutaatori
ja marsruuter-tulemüüri funktsioon.
Teeks kaks VLANi. Olgu näiteks VLAN10 ja VLAN20. 10 oleks "turvaline" võrk ja 20 "mänguvõrk".
Tulemüürist seadistaks võrgusegmentide vahelise filtreerimise sedasi, et VLAN10 saaks algatada ühendusi Internetti ja VLAN20sse.
Teenused, mis kasutavad dNATi ("pordi suunamine") paneks VLAN20 ja pordid suunaks ka sinna. VLAN20>VLAN10 suunas keelaks ühenduste algatamise ära.
Interneti poolt oleks lubatud sisse ainult VLAN10 algatatud ühenduste vastused (state established, related).
Wifi "pikendamiseks" pole vaja "ruutereid" vaid kõigest AP-sid. Kui võtad "universaalseebikarbi", siis tuleb seal kõiksugune marsruutimise ja muu funktsionaalsus välja lülitada ja konffida asi
puhtalt AP-ks. Ja Wifid sorkad ka VLAN20 või teed WiFile vabsjee oma VLANi kui sa ei taha, et WiFist saaks mujale kui ainult Internetsi.
_________________ Õnnelikul malakamaal ei nuteta! Parem käsi abistab. Sõidame! |
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
15.03.2016 09:54:46
|
|
|
OFFF, deeellennaad ja nettfliksi ja lilluäppi on vaja.. antud võimekusega purkidel pole seda võimekust mida sina tahaks. minumeelest see mu pakutud asus oskab veelannida aga nagu mainiti, jääb lilluäpp ja nettfliks ära. mingid ägedad purgid aga jäävad eelarvest välja, kuna maksavad mitme aasta teenusehinna.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 18 arvutit kohe olemas. |
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
15.03.2016 23:51:08
|
|
|
laurx kirjutas: |
OFFF, deeellennaad ja nettfliksi ja lilluäppi on vaja.. antud võimekusega purkidel pole seda võimekust mida sina tahaks. minumeelest see mu pakutud asus oskab veelannida aga nagu mainiti, jääb lilluäpp ja nettfliks ära. mingid ägedad purgid aga jäävad eelarvest välja, kuna maksavad mitme aasta teenusehinna. |
Ma ei saa nüüd hästi aru. DLNA ja NetFlix. DLNA on kõrgema kihi protokoll, miks ei peaks suvaline seebikarp seda läbi lasta oskama. Sama võiks kehtida NetFlix kohta, mis on ju üldse pilveteenus. Kohaliku kodust DLNA serverit on kõige parem palgata mängima NAS purk.
_________________ Õnnelikul malakamaal ei nuteta! Parem käsi abistab. Sõidame! |
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
16.03.2016 10:36:09
|
|
|
tsitaat: |
RT-AC66U selle inteno asemele. saab vlannida ja värki teha.
|
ja vastus.
tsitaat: |
laurx, ei kõlba juhul kui on soovi telekas Samsungi/LG Telia appi kasutada ja sellesama telekaga ka YT/Netflix-i vaada.
|
kuna mul pole majapidamises ühtegi vikerkaarepoiste toodet ning vastavaid telekaid, pole kogemust aga ju teadjad räägivad. enam-vähem samad küsimused tekkisid mul kah aga teureetikumid olidvõtmata.
konkreetsel asusel on IPTV seadistamiseks eraldi väli lausa.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 18 arvutit kohe olemas. |
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
Etz
HV Guru

|
16.03.2016 11:03:02
|
|
|
laurx kirjutas: |
konkreetsel asusel on IPTV seadistamiseks eraldi väli lausa. |
Samsung käib ka Asuse taga, routed multicast`iga.
LG Äppi ahistavad vikerkaarepoisid serverite poolelt.
Aga põhimõtteliselt on kõik konfitav ja seadistatav, kasvõi cli kaudu kui ainult nutti jagub.
|
   |
194 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
16.03.2016 11:29:14
|
|
|
Etz, ma pole üritanud vaielda. uuemal ajal pole olnud vajadust torkida seda asja. üks kindel vastuväide oli. koht kus mul konkreetne asus pilli puhub, ei tarvita iptv d.
IPTV, Netflix, DLNA on kõik erinevad asjad. Kui konkreetne rakendus teleka sees on ajuvigaselt arendatud ja ei vasta standardile, siis on muidugi kehvasti. Aga ka sel juhul saab topo niimoodi disainida, et DMZ kõigi nende ajuvigaste seadmetega on suht koht kaitsmata ja selle taga on müüritud võrgusegment.
|
   |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |