praegune kellaaeg 21.06.2025 16:47:03
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Dimi
HV vaatleja

|
24.10.2015 00:01:56
Dell Inspiron 15 3542 mälu ja prose sobivuse küsimus |
|
|
Ostsin kevadel DELL Inspiron 15 3542 (Service Tag: D76M232 | Express Service Code: 28732540430) läppari. Arvutil on sees Intel Core i3-4005U CPU @ 1.70GHz , mis on Haswell perekonda kuuluv prose. Kust ma ka ei loeks, igal pool on kirjas, Dual Channel mälu toetus.
Memory controller Built-in
Memory type DDR3
Channels Dual Channel
Supports ECC No
Maximum bandwidth 12,800 MB/s
Maximum memory size 16,384 MB (andmed pärinevad siit http://cpuboss.com/cpu/Intel-Core-i3-4005U
Sees aga on singel channel 4 GB
Type DDR3
Size 4096 MBytes
Channels # Single
DRAM Frequency 798,1 MHz
CAS# Latency (CL) 11 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 11 clocks
RAS# Precharge (tRP) 11 clocks
Cycle Time (tRAS) 28 clocks
Command Rate (CR) 1T
Type DDR3
Size 4096 MBytes
Manufacturer Samsung
Max Bandwidth PC3-12800 (800 MHz) ?????????
Part Number M471B5173DB0-YK0
Serial Number 39351EED
Week/year 38 / 14 (andmed: Piriform Speccy)
Ja ma olen täielikus segaduses. Miks 800 MHz, aga mitte 1600 nagu kõikjal ? Et plaan on arvutit võimsamaks teha, proset vahetada ei saa, seega jääb ainult (vist) vahetada kõvaketas ja lisada mälu. Läppar on komandeeringutes käimiseks ja tal on neli eesmärki, AutoCAD ja Office, Stalker, World of Tanks ja youtube.com
Muidu nagu töötab, aga vahest hangub ja aeglane on kah kohati. Olen nii palju teadlik, et suurte jooniste mällu lugemine võtab tavalise kõvaketta pärast rohkem aega ja mälus keerutamiseks on seda mälu vaja. Pöördun siia foorumisse, sest ausalt öeldes pole sellist aega, et käia mööda poode ja otsida see asjalikum müüja, kes seletaks lahti, miks mul sees on 800 MHz mälu, kui 800 MHz kuskil ei müüda.
Suht arusaamatu on minu jaoks, aga kui ma panen DUAL channel 1600 MHz , kas siis iga kanal hakkab tööle 800 MHz peal ja teoreetiliselt võidan juurde kiiruses ? Pole nagu kahju need 40-50 euri selle 8 gigase plangu peale raisata ja proovida, aga selgust tahaks saada. Kõvakettaga on lihtne, Samsung EVO sisse ja korras, aga mälu ? Kas SINGLE või DUAL ? Ja miks ? Arvutil on ka 2 video kaarti, intel HD 4400 ja Nvidia Geforce 820M (väidetavalt eraldiseisva 2 GB mäluga), kuidas mälu valik mõjutab neid ?
Ääretult tänulik oleks, kui keegi arusaadavalt lahti seletaks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
t-force
Kreisi kasutaja
|
24.10.2015 13:07:33
|
|
|
DDR=double data rate
2x800mhz =1600mhz
Dual channeli toetus on aga kui sul 1x4gb pulk siis ei saa.
|
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
24.10.2015 13:38:37
|
|
|
t-force kirjutas: |
DDR=double data rate
2x800mhz =1600mhz
Dual channeli toetus on aga kui sul 1x4gb pulk siis ei saa. |
Pisike ääremärkus - see läptop peakski olema ainult ühe mälupesaga, vähemalt osade seeriatega on see nii.
Sel juhul ei saagi kahte mäluklotsi kasutada.
Vähemalt ka video näitab ainult ühte pesa:
https://www.youtube.com/watch?v=sAsby9zH62o
PS: Sama nali nagu on ka paljude Netbookidega, et ainult üks mälupesa ja kogu "ooper".
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
24.10.2015 14:15:54
|
|
|
üks mälupesa sellel on, lisaks on prose emaplaadile joodetud. seega sa saad lihtsate vahenditega teha talle uuendust vaid 8gb ddr3 klotsiga ning SSD ga.
eraldiseisva videokaardi jaoks on eraldi mälu. eraldiseisev video tähendab antud juhul seda, et nvidia kaart on joodetud emaplaadile samas on selle i3 prose sees ka videokiip. idee on selles, et aeglast aga samas vähese voolutarbega inteli kiipi kasutatakse siis kui pole vaja kiiret videotoimetamist ,näiteks mängimist, teha. kui mängima hakkad, peaks lülituma selle nvidia kaardi peale. kas joonistega see asi ka ümber lülitub, ei oska öelda. prose on emaplaadile eeldatavasti joodetud ja seda vahetada on tülikas. SSD valimise puhul peaks pidama silmas, et kui SSD on suurema voolutarbega kui kõvaketas, hakkab ta akule.
see dual channel ja single channel teema on natuke erinev sellest Double Data Ratest mida DDR tähendab. ajalooliselt peaks see olema nii, et kunagi ammu kui SDR asendus DDR iga, oli mälukontroller protsessorist eraldi ning kiirendamiseks mõeldi välja selline kanalite süsteemi mis pidi mälu läbikasjevõimele mõjuma illustratiivselt väljendades kui 1+1=<2 ehk siis kui oli 2x512 mb kivi vs 1x1gb kivi, oli nende läbilaskevõime sutsuke suurem kui ühel kivil. tollel ajal oli mälu tänapäevasega võrreldes kallim ning seetõttu võib oletada, et taheti arvuti omahinda tänu väiksemate klotside võimekusele alla viia. sellest loogikast tulenevalt tekkisid need mälukomplektid mis koosnevad kahest moodulist (kit of 2) ehk siis müüdi 2gb komplekte, kus oli ühe kivi asemel 2 kivi. hiljem kolis mälukontroller protsessorisse ning see single channel vs dual channel väga enam tähtsust ei oma. mälukontrollerid samas omavad endiselt võimekust ennast vastavalt sättida kui kasutusel on mitu mälukivi. kontrolleri poolt vaadatuna pole väga vahet, kas emaplaadile on füüsiliselt joodetud üks või mitu pesa, tema saab aru nendest pesadest, kus on mälu ning antud juhul kus on kasutuses 1 pesa, arvab kontroller, et tema töötab single channel modes, kuna rohkem kive tema ei näe..
teureetikumid võivad mu juttu kommenteerida aga mina olen asjast sedasi aru saanud.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
25.10.2015 21:53:59
|
|
|
Suured tänud kõigile vastanutele. Vastustest sain pildi enam-vähem selgeks ja hakkasin googeldama ja avastasin, et mõnedel mäludel on märgitud "single tray". On see mingi turundustrikk või on asjal ka jumet ? Äkki hakkab tööle 1600 MHz kiirusega või see on võimatu ? Teab keegi ?
ja mida rohkem googeldan, seda rohkem küsimusi tekib. 1600 MHz mälu ja kuna on ainult üks pesa, siis töötab 800 MHz peal. Aga kui panna kiirem mälu, on kasu ? See näiteks Seda mälu pakub www.crucial.com ja väidab, et PC3-14900 mälu sobib just minu lapparile. Jube pläss oleks, see kiirem mälu osta, avastada et ei tööta ja siis hakata uut lapakat ostma, et mälu toimiks. (iseloomu eripära, kui juba raha raisatud, siis peab ka tööle hakkama.) ))))))
Kui läheneda puht matemaatiliselt, siis DDR3-1866 on ju pea 17% kiirem kui 1600 MHz mälu. Samas aga praktiku kogemused näitavad, et joonised on alati valed ))))
Aga mis puudutab kahte video-kaarti, siis saab ka käsitsi määrata, millise programmiga millist GPU´d kasutada. Ja toimib muide. Nvidia sööb akut jubedalt, kui Inteli videoga saab vahest isegi 10 tundi kasutust kätte (ilma internetita, nt Word või Exel), siis Nvidia imeb aku tühjaks vähem kui kahe tunniga. Sooja toodab kah ikka väga tublisti.
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
25.10.2015 22:15:57
|
|
|
nii see ei ole. kui sa tahad seda masinat tuntavalt kiiremaks saada, tuleb kolida hdd pealt ssd peale. ketas on piduriks ning antud juhul pole vahet, kas mälu on see või too. "single tray" = üks kivi. "kit of 2 " = lubatud mälu hulk kahel kivil selle sama mainit dual channel i jaoks. mälu kiirus on sul näha näiteks winrari benchmarkis , kus aeglane vs. kiirem mälu annab sulle mõned kuni mõnedkümned megad pakkimiskiirust.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
25.10.2015 23:49:54
|
|
|
Just tellisin amazonist endale Samsung EVO SSD ketta
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
03.11.2015 11:57:50
|
|
|
Samsung EVO 850 mahutavusega 250 GB on masinasse pandud, puhas Windows 8.1 install on tehtud. Samsung Magician tarkvara on kettaga kaasas olnud cd-plaadilt installitud ja ma olen pettunud. Mingit super-puper muudatust ma ei tähelda, kuigi testid näitavad ilusaid tulemusi. Mälu pole veel juurde lisanud, panen 8 GB sisse igal juhul, aga olen jõudnud arusaamale, et prose ikkagi on jama. Uurisin pisut maad ja sain teada, et prose jootmine (vana välja ja uus sisse) maksab umbes 100 eurot. Iseenesest pole eriti kallis. Prose i7-4500U maksab kah mingi 150 USD raha. Seega on vist mõistlikum tellida emaplaat koos prosega juba ja lihtsalt ära vahetada.
Aga kelle poole pöörduda sellise mõttega ? Vaja oleks ametlikku firmat, et garantii ja arve oleks. Teab keegi, kes Tallinnas selliste asjadega tegeleb ? Pean silmas tellimist, vahetamisega saan ka ise hakkama.
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
03.11.2015 13:32:49
|
|
|
Sest on olemas näiteks selline laptop. http://www.amazon.in/Dell-Inspiron-15-6-inch-i7-4510U-Integrated/dp/B00LGME688 millel on samas korpuses sees
3.1GHz Intel Core i7 4510U processor
8GB RAM
1TB Hard drive
15-inch Screen, 2GB Integrated Graphics
Windows 8 Operating system
Ja sellest, et hankida endale "normaalse konfiga" masin, just tekkiski mõte hankida emaplaat, sest kõik muu on juba olemas. Korpus on sama, ekraan sama, kõik on sama, ainult prose on teine. Ja tööalaste eripärade pärast eelnevalt tuleb hankida uus arvuti ja alles peale seda hakata vanat müüma. Vana müümine ei pruugi õnnestuda ja nii ta jääbki vedelema.
UPD
Ja mis puudutab garantiid, siis kui mul emaplaat või prose läbi põleks ja asi läheks remonti, siis ma ju saaks garanti tehtud tööle? Seega mis vahet seal on, lasen prose lihtsalt vahetada või kärsatatud prose lasen vahetada ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
03.11.2015 13:38:36
|
|
|
if all that where that simple.
firma annab sulle garantii teostatud ühenduse kvaliteedile, mitte sellele, kas ja kui kaua need jupid omavahel koos töötada saavad või suudavad. arvutimeistrid võivad su ehk isegi ära kuulata su murega.
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas.
viimati muutis laurx 03.11.2015 13:46:34, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
03.11.2015 13:46:00
|
|
|
Ja põhimõtteliselt seepärast ma ka siit küsin, et millised komistuskivid mõttel olla võivad ?
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
03.11.2015 13:58:08
|
|
|
Täitsa ametlik laptop on tootja lehel väljas. Dell USA Korpus on sama, seega ka kõik paigutus ja kinnitused korpuses on samad. Ja ka kõik ühendused on samad. Ei tehta väliselt sarnaseid, aga sisemuselt erinevaid asju masstootmises. Liiga kallis on see. Olen täitsa veendunud, et emaplaadid on samad, ainult prosed erinevad, sest kõik kontrollerid ja muu staff on ju prose sees juba pikemat aega. Tunduvalt võimsam arvuti, aga mälu pesa on samuti ainult üks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
03.11.2015 14:02:21
|
|
|
ma olen ka seda kõike näinud ja sellest tulenevalt ma jään soovituse praegune roigas maha müüa ja tehase poolt mõistlikult confitud asi asemele osta juurde. kui sa oleks endas kindel, poleks seda teemat siin ja sul oleks kas töötav masin või kallis telliskivi.
oli kunagi 1 style-note. (clevo) või noh, ordi. you name it. toodi tema siis mobiilsena st. sees oli lahja ja madala voolutarbega prose. sai siis sisse pandud 760. et noh, tollel ajal 1 lagimaid. bios toetas ja kõik hea aga tulemus suri mõned nädalad hiljem kuumarabandusse maha. tootja selles masinas sellise prose kasutamist antud mudelis ette ei näinud.
|
tagasi üles |
|
 |
Dimi
HV vaatleja

|
20.11.2015 22:06:46
|
|
|
OK, selge. Tänan
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|