praegune kellaaeg 16.08.2025 05:29:47
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
WäntWõll
make.believe

|
01.10.2015 09:11:59
|
|
|
tsitaat: |
Kesikud e-valimistest nii hirmul, et ei tea isegi mis vahendiga toimub hääletamine?
Nojah see pole ju kolmandik sulas teema.
|
|
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 12:01:24
|
|
|
Keskenduks siiski uudisele, mitte kaasfoorumlaste sõimamisele ja mõnitamisele.
Probleem on siiski selles, et väga suur osa ID-kaarte ei vasta Sertifitseerimiskeskuse süül standardile, mis võib lisaks Chromega autentimise võimaluse küsitavusele tuua kaasa probleeme ka muude standardit rangelt järgivate autentimisskeemidega. Selle eest väärib peksmist Sertifitseerimiskeskus, mitte sõnumitooja, kes uudist HinnaVaatlusesse vahendab.
Kuna tundub, et Sertifitseerimiskeskuse poolt ID-kaardi jaoks loodavaid arendusi ei auditeerita või ei tehta seda piisavalt teraselt, pole välistatud ka see, et vigaseid ID-kaarte tehakse suunatult - vihatud keskerakonna elektoraadile vigased ja reformierakonnale toimivad kaardid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.10.2015 12:47:13
|
|
|
Sults, kusjuures siit-sealt tuleb vaikselt infot, et antud key'd genereeriti mingi kolmanda osapoole tarkvaraga, kus see viga sees oli.
Kui nii on, siis saab ainult pahane olla selle peale, et kõike "kodus" ei kirjutata või siis ei tehta kolmanda osapoole tarkvarale (läbi reverse engineeringu, kui koodi ei jagata?) audit.
...aga e-valimisi see asi ikka ei mõjuta, kuid sa bashid seda asja juba esimesest postist alates. Uudis peab olema erapooletu, konspiratsiooniteooriate uudiste pähe määrimine käib mõnes teises portaalis.
mitte kaasfoorumlaste sõimamisele ja mõnitamisele. |
Seda oled sa vaid ise-endale teinud...
_________________ Progemisest: https://byteaether.github.io/
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 13:49:49
|
|
|
jnt kirjutas: |
Kui nii on, siis saab ainult pahane olla selle peale, et kõike "kodus" ei kirjutata või siis ei tehta kolmanda osapoole tarkvarale (läbi reverse engineeringu, kui koodi ei jagata?) audit.
...aga e-valimisi see asi ikka ei mõjuta, kuid sa bashid seda asja juba esimesest postist alates. Uudis peab olema erapooletu, konspiratsiooniteooriate uudiste pähe määrimine käib mõnes teises portaalis. |
Milleks reeversendžineerida, kui piisab genereeritud sertifikaadi võrdlemisest standardiga?
E-valimisi mõjutab see praktiliselt samavõrra kui igat muud autentimist vajavat digitaalset toimingut.
Ma ei kirjutanud uudist, andsin uudisvihje, et järjekordset e-riigi apsu maha ei vaikitaks. Miskipärast kipuvad siin Eesti panganduse ja ID-kaardindusega seotud negatiivse alatooniga uudised süstemaatiliselt alakajastust saama.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.10.2015 13:57:33
|
|
|
Nagu ma olen aru saanud (Väga väikese diagonaalis lugemise tulemusena), siis see viga ei avaldu iga kord ja tegemist on umbes sellise juhtumiga, et number peab olema 4 kohaline, kuid "0123" asemel on kirjas "123". ("1234" on aga alati "1234") Ehk ei ole siin turvalisusega mitte mingit pistmist.
Sults, mitmendat korda ma juba küsin sinult, et kuidas see siis e-valimisi mõjutab? Seleta ära.
Seisab keldris vana 386-486-Pentium1? Räägime! Ehk saan vanakesele uue elu anda.
Vaata siia, äkki müün midagi põnevat -> https://www.osta.ee/index.php?fuseaction=listing.seller&q[seller]=jnt |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 14:41:59
|
|
|
Sama moodi, nagu see mõjutab igat muud ID-kaardiga autentimist nõudvat toimingut.
Vea iseloomust saan aru, et see mõjub kõigile standardit rangelt järgivatele lahendustele, mitte üksnes Chromele.
Kuna probleem on üsna värske, siis ma ei süüdista seda konkreetset apsu eelmiste valimiste tulemuste mõjutamises. Mõju on ikka tulevastele valimistele, kui seda viga enne ära ei parandata või siis iga e-valimiste jaoks eraldi uuesti loodava valimistarkvara autentimislahendust standardile mittevastavaks ei tehta.
Lisaks siis ka järjekordne näide e-riigi peamiste tugisüsteemide arenduste madalast kvaliteedist, mis iseenesest kompromiteerib kogu e-riigi ideed.
Käideldavus on turvalisuse üks komponent. Kui volitatud isik ei saa infosüsteemi kasutada, siis see ei ole turvaline!
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.10.2015 14:56:27
|
|
|
Sults, kle, sa ikka ei saa aru, et brauseriga ei e-hääletata!?
Kui tumba selleks olema peab, et asjast mitte aru saada???
Kodune töö on sul ikka tegemata...
WäntWõll kirjutas: |
Sults, Mida ma sulle seletan, kui sa pole e-valinud ega seda va ID-kaarti käes hoidnud üldse, siis pole midagi rääkida.
Kui sa nüüd viitsiksid vähemalt googelda ( kuna paraktilist kogemust ei ole) siis saaksid teada, miks su väide on nii vale, et naerupisar tuleb silmanurka
Kordan siis kaas AHV-i tsitaati.
ei saa oma kaardiga standardit rangelt järgivate brauseritega, nt Chrome, e-valimistel autentida.
|
See tsitaat sisaldab sulle nüüd kodutööd ja kui päris tervet ei jõu, siis tee palun pool sellest ära ja uuri välja, miks see väide ei ole tõene isegi kõige helgemas unistuses.
Kui hommikuks õige vastuse postitad siis võtame järgmise lõigu ja väite ette, onju.
Nagu ikka tasa sõuad kaugele jõuad ja näha on, et väga suur tempot ei tohiks peale pressida, vead hakkavad sisse lipsama.
 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 15:06:53
|
|
|
Sults kirjutas: |
... või siis iga e-valimiste jaoks eraldi uuesti loodava valimistarkvara autentimislahendust standardile mittevastavaks ei tehta. |
Kas siiani on valimisrakendus olnud standardit mitte rangelt järgiv ja ignoreeriks vigaseid sertifikaadiandmeid?
Kas standardi range järgimine on üksnes brauserispetsiifiline probleem?
Kui tumba peab olema, et probleemi mitte näha!
Mis te neist e-valimiste dokumentidest mulle lingite, kui ise olete veendunud, et tegelikult e-valimistel standardeid ei järgita?
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.10.2015 15:07:18
|
|
|
Sults, midagi hakkab tulema juba.
Jah, valimisrakendus sai aru nii numbrist "0123" (vastavalt standardile) kui ka numbrist "123" (pole standardne ja on tänane probleem osadel id kaartidel) ja seega toimis.
Standard aga ütleks antud näite puhul, et number peab alati olema neljakohaline. Ja tänasel päeval tuli see probleem nüüd välja, kuna Chrome hakkas rangelt (ja õigesti) standardi järgi asju lugema.
2lk oled siin igasugu jama ajanud, kuid siiani pole sa suutnud välja tuua, kuidas e-valimised kuidagigi mõjutatud on? Tegid kodutöö ära või?
|
tagasi üles |
|
 |
painkillah
HV Guru

|
01.10.2015 15:11:31
|
|
|
Kommentaariumist jäi silma selline kommentaar
Enne kui vandenõuteoreetikud selle kommentaariumi üle võtavad. Viga pole turvalisuse mõttes mitte kuidagi ära kasutatav vaid sisuliselt väga lihtsustades on algoritmis kus on matemaatiliselt lubatud "üksõik mis number" mille alusel on sert välja arvutatud pandud kokkuleppe korras peale piirang, et tohib olla ainult positiivne number. See ei muuda algoritmi nõrgemaks mitte kuidagi, aga ei vasta kokkulepitud standardile. Kasutades seda sama negatiivset numbrit kehtivad kõik matemaatilised alused nagu ka positiivse puhul, aga jällegi, standardis lepiti kokku, et olgu ainult positiivsed numbrid ja seega on asi ebastandardne. |
Keegi valideeriks selle legitiimsust? Ilusti lahti seletatud muidugi.
_________________ www.oggym.ee // OG Gym // Pärnu, Roheline 74
See pole politsei ei poltergeist, mis turvased on teinud meist,
vaid vabaduse illusioon, mis mõnel mehel lõpu toond. |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 15:17:29
|
|
|
Sults, midagi hakkab tulema juba.
Jah, valimisrakendus sai aru nii numbrist "0123" (vastavalt standardile) kui ka numbrist "123" (pole standardne ja on tänane probleem osadel id kaartidel) ja seega toimis.
Standard aga ütleks antud näite puhul, et number peab alati olema neljakohaline. Ja tänasel päeval tuli see probleem nüüd välja, kuna Chrome hakkas rangelt (ja õigesti) standardi järgi asju lugema.
2lk oled siin igasugu jama ajanud, kuid siiani pole sa suutnud välja tuua, kuidas e-valimised kuidagigi mõjutatud on? Tegid kodutöö ära või? |
Minu jaoks on probleem selles, et kuigi e-valimiste dokumentatsioon viitab hulgale standarditele, siis sinu jutu järgi otsustades reaalsuses neid EI JÄRGITA, kui standardi tegeliku järgimisega avalduvad apsud ei avaldu. St, et e-valimiste dokumentatsioon on mõttetu pahn ja süsteem on üles ehitatud nii, nagu arendaja ise teha taipas ja otsustas.
Sina näid pidavat standardite ranget järgimist vaid Chrome veidraks uueks kiiksuks. Mina eeldan, et e-riik peab rangelt järgima kokku lepitud standardeid.
Kordan veelkord, et minu arusaama järgi tekkis kõnealune apsakas peale eelmisi e-valimisi, mistõttu selle mõju eelmistele e-valimistele ei saanud olla. Kui aga uutel e-valimistel tehakse jälle uus e-valimiste rakendus ja see järgib ranget standardit, siis sõltumata sellest, kas see rakendus on brauserirakendus, Windowsi executable või linuxi binary, ei saa vigaste kaartidega e-hääletada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
01.10.2015 15:23:24
|
|
|
Sina näid pidavat standardite ranget järgimist vaid Chrome veidraks uueks kiiksuks.
|
Ära topi mulle sõnu suhu!
Ja kogu see tuleviku e-valimiste rakenduste jutt... kui tädil oleks rattad all, oleks ta omnibuss.
Aga sina annad esimeses postis irooniaga teada, et e-valimised pole justkui turvalised ja seda selle uudise põhjal siin... Teadmata teemast ise mitte midagi.
Tead, algul oli lõbus sinuga nalja saada, kuna sa lihtsalt keeldud aru saamast asjadest ja uurimast, kuidas asjad toimivad ning ajasid lihtsalt iba.
Praeguseks muutub see juba tüütuks. Raiskan siin vist lihtsalt aega.
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 15:27:27
|
|
|
Ära topi mulle sõnu suhu!
Mina kirjutasin esimeses postituses just, et e-valimised on turvalised!
Mina jätsin selle igaühe enda otsustada, kas ta peab seda tõsiseltvõetavaks loosungiks, irooniaks, huumoriks, kriitikaks või oma rumaluse välja näitamiseks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
WäntWõll
make.believe

|
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 15:58:28
|
|
|
Aga sina annad esimeses postis irooniaga teada, et e-valimised pole justkui turvalised ja seda selle uudise põhjal siin...
|
Inimene tõesti ei oska lugeda. Kaas-AHVid, palun arvestage sellega.  |
Paistab, et sa ise ei oska lugeda:
Mina jätsin selle igaühe enda otsustada, kas ta peab seda tõsiseltvõetavaks loosungiks, irooniaks, huumoriks, kriitikaks või oma rumaluse välja näitamiseks. |
Sina otsustasid, et see on iroonia, mitte mina ei kirjutanud irooniaga. Selles on vahe!
Aina põnevamaks läheb! E-valimistel hakkab nüüd saama võimalikuks keskerakonna elektoraadi ID-kaartide kauguuenduse korras ära rikkumine!
Veinthali sõnul peab kogu uuendamise protseduur olema disainitud ja teostatud silmas pidades lihtsust kasutajatele. |
Seega lihtsus kasutajale on seatud turvalisuse ees prioriteediks!
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 16:10:12
|
|
|
WäntWõll kirjutas: |
Lisaks õpilasele Sults, on onu Anto kenasti lahti seletanud kogu teema, mis sisaldas teema ajendiks olnud uudisvihjet
Kas ikka on turva probleemid ja kas on ikka e-valmised hämamine ning palju antud olukord on seotud selliste hirmudega.
https://blog.ria.ee/probleem-nr-532048/ |
See Anto jutt tundub, nagu lohakusega vahele jäänud töötaja vabandus, et ega sellest SK lohakusest ju keegi surma ei saanud ja ega standardid ongi kõigest üks tühipaljas formaalsus, nõukaaja relikt. Meie, e-riigi tiigrid, vilistame standarditele ja formaalsusele, painutame reeglid endile sobivaks ja kui midagi selle tõttu juhtubki, siis teeme ümber ja elu läheb edasi! Hea suhtumine!
|
|
tagasi üles |
|
 |
WäntWõll
make.believe

|
01.10.2015 16:28:53
|
|
|
Sults, ei, sa ei saa ikka aru , sinule oli suunatud see veerg.
Ei sissemurd ega turvaauk tekita enam häbiseisundit – iga leitud probleem parandatakse ning seejärel läheb elu edasi nagu polekski midagi juhtunud. (Konservatiive ja puriste asjade säärane seis muidugi häirib, nende arvates tuleks iga vähegi suurem turvasündmus koos kuupäeva ja süüdlaste nimedega raiuda Maarjamäe memoriaali seinale. |
|
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 17:57:03
|
|
|
Vot just sama kohta ma ju kommenteerisingi! Ma muidugi panin oma sõnadega ümber, mitte ei papagoitanud valmisteksti!
Ma mäletan Anto andmeturbealaseid ettekandeid veel sellest ajast, kui Eesti ID-kaarti olemaski polnud. Toona ta küll nii pehmelt eksimustesse andmeturbevallas ei suhtunud. Aga eks praegune ametipositsioon, kus tuleb ka vastutada enda tehtu toimimise eest, sunnib vaateid ja suhtumist muutma.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jnt
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
elukaz
HV Guru

|
01.10.2015 18:15:12
|
|
|
See ongi mis asja juures häirib, "ja elu läheb edasi". Ei lähe nagu absoluutse turvalisuse kuvandiga kokku. Ok seekord läks hästi, tekib lihtsalt tõrge ja turvalisus ei kannata, aga kui palju on veel vigu ja kui palju neist on üldse teada?
_________________ Ma ei saa sellest aru, järelikult on see vale. |
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
01.10.2015 18:36:09
|
|
|
Sults, äkki on asi lihtsalt selles, et ka Anto jutust ei saa sa väga hästi aru... poleks esimene kord.  |
Palun, muretse rohkem enda pärast, minu pärast pole sinul küll vaja muretseda! Lõpetaks juba selle isiklikuks minemise!
|
|
tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
02.10.2015 16:50:37
|
|
|
Sults, küsimus - kas näiteks OpenSSL on turvaline?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Sults
HV veteran
|
02.10.2015 20:47:53
|
|
|
OpenSSL turvalisus ei ole selle uudise teema, miks sa seda siin küsid?
Ükski asi ei ole absoluutselt turvaline. Turvalisus on alati suhteline.
Kõiki vahendeid, meetodeid, rakendusi, teeke saab kasutusele võtta ka viisil, mis pole turvaline. Eriti, kui eiratakse standardeid, mis mingi meetme jaoks on välja töötatud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|