Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  HV-lased vs. EV kaitseväe ajateenistus (Lisatud küsitlus) märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 468, 469, 470 ... 490, 491, 492  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing

Mida arvad sina EV kaitseväe ajateenistusest?
Kokkuvõttes oli kasulik/huvitav aeg
38%
 38%  [ 171 ]
Kokkuvõttes oli mõttetu ja kahetsen
13%
 13%  [ 62 ]
Pole läbinud ajateenistust
47%
 47%  [ 212 ]
hääli kokku : 445

autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
raxz
HV Guru

sõnum 14.07.2015 01:14:37 vasta tsitaadiga

dvd vader kirjutas:
Siim159 kirjutas:
dvd vader, Kui seadustes on selgelt ära määratud, milline võib soeng olla, siis mida siin enam vaielda?
täpselt minu mõte see ongi. kusagil pole öeldud, et ajateenijad ei või kiilakad olla, sest kiilaka pea korral on soeng korrektne ja ei kata laupa jne.
See on natuke tagurpidi loogika. Seaduses on määratud, et kui soeng on korrektne, siis ei pea kiilaks ajama.
Kommentaarid: 46 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 0 :: 45
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
dvd vader
HV Guru

sõnum 14.07.2015 01:21:40 vasta tsitaadiga

tegelikult kui nüüd järele mõtlen, siis paljud totrused ajateenistuses olidki välja mõeldud teiste, ajateenijatest jaoülemate poolt. tihti olukorras, kus kaader oli koju läinud. kahtlustan, et paljud nn. nõmedused, vast isegi suurem osa, lähevad sinna auku. kaadril on palju muud tegemist, kui ajateenijate nussimiseks uusi lahendusi genereerida.
Kommentaarid: 83 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 6 :: 7 :: 51
tagasi üles
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 14.07.2015 01:27:33 vasta tsitaadiga

dvd vader kirjutas:

tore, et ka patsifistide esindaja lõpuks kohale jõudis icon_lol.gif on mingeid arvamusuuringuid või midagi väite tõestuseks?

Milliseid tõestuseid sa täpsemalt vajad? Selle kohta, et su jutt on kergelt sadistlik kräpp?
Kommentaarid: 119 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 2 :: 101
tagasi üles
dvd vader
HV Guru

sõnum 14.07.2015 01:35:05 vasta tsitaadiga

soovin mingit uuringut, viidet sellele, kus tuleks su sõnade kinnituseks välja, et kaitseväe maine on eesti elanike silmis väga väga madal.
tagasi üles
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 14.07.2015 02:03:50 vasta tsitaadiga

dvd vader kirjutas:
soovin mingit uuringut, viidet sellele, kus tuleks su sõnade kinnituseks välja, et kaitseväe maine on eesti elanike silmis väga väga madal.

Ma töötan koos noorsooga, kellest julgelt 5-10% läheb iga aasta aega teenima, seega ma tean väga hästi mis ja kuidas on. Muidugi tore, et sa leiad oma enda sõnade järgi enda leiduvad kergelt retsidiivsed isikuomadused olevat ägedad ja õiged, aga ei, nad tõesti ei ole seda.
tagasi üles
LKits
HV Guru
LKits

sõnum 14.07.2015 09:04:27 vasta tsitaadiga

dvd vader kirjutas:
...
karistamine pigem oleks näiteks see, kui blokkiva isiku kõik juuksekarvad kokku loetakse ja tehakse saadud väärtuse ulatuses rivipumpasid. mõte on huvitav, aga see on juba kollektiivne karistamine thumbs_down.gif
...
Ei näe mingit erilist erisust selle vahel, kas pannakse terve rühm ühe venna tegemiste/tegemata-jätmiste pärast perimeetrit jooksma või pumpasid tegema.
Saad aru - vahet pole, kas on sportlik, ühiskondlikult kasulik, patriootlik tegevus või misiganes häma võib välja mõelda. Kui on tõlgendatav terve rühma karistusena selle tõttu, et üks vend tegi midagi valesti, siis nii ongi. Piisab sellest, kui ülema suust lipsab välja väljend "Nii, mehed! Kuna rms Mets ei suutnud rivis suud kinni hoida, siis õhtul harjutame distsipliini."
Aga nagu eelnevalt ütlesin, siis seda kõike otsustaks kohus ja see, et kohus ei võta seda ettegi - bullshit, võtab ja kuidas veel, kui riigilõivud makstud.

Üldises mõistes mina pooldan terve rühma distsiplineerimist. Mitte karmilt, aga piisavas koguses selleks, et rühm hakkaks distsiplineerima (mitte peksma, vaid näiteks ka aitama, eksamitel, ülesannete sooritamistel jne) neid üksikuid, kes eksivad.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Marxx20
HV vaatleja
Marxx20

sõnum 14.07.2015 11:03:25 vasta tsitaadiga

Scart kirjutas:

Ma töötan koos noorsooga, kellest julgelt 5-10% läheb iga aasta aega teenima, seega ma tean väga hästi mis ja kuidas on. Muidugi tore, et sa leiad oma enda sõnade järgi enda leiduvad kergelt retsidiivsed isikuomadused olevat ägedad ja õiged, aga ei, nad tõesti ei ole seda.

Andke andeks, aga vot selline lollus paneb kohe vastu kirjutama. Muidugi need noored kes lähevad peavad ajateenistust mõttetuks ja mahavisatud ajaks. Mingil põhjusel, ei ole mina leidnud veel noort, kes oleks peale ajateenistust öelnud, et tegelikult oli see maha visatud aeg.
Fakt on see, et sa saad algelise sõjalise koolituse, su füüsiline vorm on peale ajateenistust ilmselgelt parem kui sinna minnes, ning sa vaatad elule natuke teistmoodi kui sa tuled ajateenistuses välja.
Minul endal isiklikult möödus ajateenistus 2001 aastal Marja tänaval. Tol ajal oli väeosa nimi Tagalapataljon. Kuna endal lube ei olnud sel ajal, siis möödus see staabikaitse kompaniis - ehk siis teisisõnu mööda Männiku liivased metsi ringi traavides.
Aastatel 2004 - 2006 olin Scoutspataljonis, selle aja sisse mahtus ka üks välismissioon Iraagis.
Alates 2000-ndast aastast olen kaitseliitlane.
Ma ei ütleks, et ma olen nüüd mingi tohutu militarist või sõjard, aga ma ei pelga ka raskusi kui on vaja näiteks nädal aega metsas elada.

Sorry Scart mul ei ole su vastu midagi - aga ei saa olla pessimistlik selle vastu mida sa ei ole varem kogenud. See näitab ainult kitsast silmaringi.

Scart
HV Guru
Scart

sõnum 14.07.2015 11:31:29 vasta tsitaadiga

Marxx20 kirjutas:

Andke andeks, aga vot selline lollus paneb kohe vastu kirjutama. Muidugi need noored kes lähevad peavad ajateenistust mõttetuks ja mahavisatud ajaks. Mingil põhjusel, ei ole mina leidnud veel noort, kes oleks peale ajateenistust öelnud, et tegelikult oli see maha visatud aeg.

No, not really. Minevate ja tulevate poiste kommentaarid on 99% juhtudel positiivsed ja minnakse rõõmuga, kuna töökoht garanteerib positsiooni säilimise (mis oleme ausad, on Eestis haruldus. Sama ka naiste ja sünnituspuhkusega, enamalt jaolt on naasnud naised minema "organiseeritud") ning enamalt jaolt ei ole vanus sealmaal, et majalaenud ja lapsed juba kodus ootamas. Mis aga on probleemiks, on tagasi tulles välja tulnud kommentaarid selle kohta, kuidas siinse teema sõnakasutust imiteerides "neid nussiti" täiesti ajuvabalt normaalse funktsioneerimise asemel. Ma arvan, et kui globaalse haardega persoon, kes tööd tehes suhtleb korraga kolme eri kontinendiga ning sünkroniseerib päevas mitut globaalset operatsiooni, tagasi tulles kommenteerib kuidas konkreetselt mingi Delfi kommija tasemel jupijumal ennast välja elas paar kuud noormeeste peal ja ei tehtud isegi mingit katset reaalselt midagi arendada asjast siis noh... . Lisame siia ühe kasutaja kommentaarid selle kohta, kuidas "tema arvamus" oleks sama mis jumala sõna ja kuidas "uskmatud saaks nuuti", siis to be honest on minu jaoks pilt ammu selge.

Jutt on siis hetkel kohustuslikust teenistusest, mitte vabatahtlikest/lepingulistest. Esimesed on free food igale jobule, kellel paar plastiktükki on õlal ja tundub, et selliseid jobusid on süsteemis piisavalt.
tagasi üles
miq1988
HV kasutaja
miq1988

sõnum 14.07.2015 11:49:48 vasta tsitaadiga

Marxx20 kirjutas:
Scart kirjutas:

Fakt on see, et sa saad algelise sõjalise koolituse, su füüsiline vorm on peale ajateenistust ilmselgelt parem kui sinna minnes, ning sa vaatad elule natuke teistmoodi kui sa tuled ajateenistuses välja.
.

Noor on suhteline móiste aga minuarvates oli mahavisatud aeg.

Liiga palju tyhja passimist. Kohati needsamad "harjutamised" mingi mõttetu asja pãrast. Môni huvitav asi mis seal oli kindlasti polnud 8sat kuud vâãrt.

Elule teistmoodi ? Sama nagu enne. Õllekôrvale on lihtsalt môni asi rohkem râãkida.

Ja endaarust polnud pidur ka. Kóik harjutused ja teooria sai maksimumi lähedale tehtud. Vabatahtlik sai piisavalt oldud ja viimane ka kunagi polnud..

No tegelikult mónel vooditegemisharjutusel sai küll kopp ette ja ei viitsinudki enam pingutada kuna naguinii aega poleks jôudnud.. siis sai mónuga nimelt uimata et seerudel ka lôbusam oleks.

Renka
HV Guru
Renka

sõnum 14.07.2015 13:55:28 vasta tsitaadiga

Scart kirjutas:
... ja minnakse rõõmuga, kuna töökoht garanteerib positsiooni säilimise ...
See on elementaarne tööandja kohustus mis tuleneb seadusandlusest icon_rolleyes.gif Kui töökoht ei säili siis saad töövaidluskomisjonis väga kiire ja lihtsa võidu koos kompensatsiooniga. Kahjuks noored lihtsalt ei tea oma õiguseid - oli ka oma rühmakaaslaste seas selliseid.
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 14.07.2015 15:48:43 vasta tsitaadiga

Renka kirjutas:
See on elementaarne tööandja kohustus mis tuleneb seadusandlusest icon_rolleyes.gif Kui töökoht ei säili siis saad töövaidluskomisjonis väga kiire ja lihtsa võidu koos kompensatsiooniga. Kahjuks noored lihtsalt ei tea oma õiguseid - oli ka oma rühmakaaslaste seas selliseid.

Jah, me teame seda. Mis ei tähenda, et see üldiselt ei tööta siiski.
tagasi üles
MaitK
HV veteran
MaitK

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 14.07.2015 15:51:43 vasta tsitaadiga

Scart kirjutas:
Renka kirjutas:

Missuguste noortega sa koostööd teed, et neid paari protsenti (keskmine võtt ühest aastakäigust on ju teadagi 30% tuuri) pärast enam tööle tagasi ei võeta? Praktiliselt poolelt töötab see vähemalt 80% ulatuses, niipalju kui ma näinud ja kuulnud olen. Kui inimene läheb ajateenistusse kuskil 25 aastasena, siis see protsent on veel kõrgem. Kui me räägime muidugi sõbra lehma lellepoja juures toimuvast haltuurast siis väga suurt lootust pole tõesti.

tagasi üles
Renka
HV Guru
Renka

sõnum 14.07.2015 16:15:47 vasta tsitaadiga

Scart kirjutas:
Renka kirjutas:

Ma olen suhteliselt kindel, et see üldiselt siiski töötab - mõni idikas ettevõtja on ka kindlasti olemas aga mõne lollust ei saa ju kõigi peale laiendada icon_rolleyes.gif
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 14.07.2015 18:58:11 vasta tsitaadiga

MaitK kirjutas:
Missuguste noortega sa koostööd teed, et neid paari protsenti (keskmine võtt ühest aastakäigust on ju teadagi 30% tuuri) pärast enam tööle tagasi ei võeta? Praktiliselt poolelt töötab see vähemalt 80% ulatuses, niipalju kui ma näinud ja kuulnud olen. Kui inimene läheb ajateenistusse kuskil 25 aastasena, siis see protsent on veel kõrgem. Kui me räägime muidugi sõbra lehma lellepoja juures toimuvast haltuurast siis väga suurt lootust pole tõesti.

Reading comprehension 101.

Scart kirjutas:

Minevate ja tulevate poiste kommentaarid on 99% juhtudel positiivsed ja minnakse rõõmuga, kuna töökoht garanteerib positsiooni säilimise (mis oleme ausad, on Eestis haruldus. Sama ka naiste ja sünnituspuhkusega, enamalt jaolt on naasnud naised minema "organiseeritud") ning enamalt jaolt ei ole vanus sealmaal, et majalaenud ja lapsed juba kodus ootamas.
tagasi üles
mauro
Kreisi kasutaja
mauro

sõnum 14.07.2015 20:23:14 vasta tsitaadiga

Enamus Eesti firmasid ei garanteeri sulle töökohta. Seadus on üks asi - reaalsus teine. Lihtsalt toimub töökorralduses muudatus, mis juhuslikult likvideerib positsiooni - pole kuhugi tagasi minna. Ega keeg ei tahategeleda ajutiste töötajatega, eriti kui need veel koolitama peab hakkama.

Ajateenistuses raisatud aja osa kõigub pataljoni/aasta ja isikutüübi poolest.
Mõnele meeldib sporti teha ja matkata - teisele on see täiesti vastukarva.
Üks hullemaid aja raiskamisi on "distsiplineerimis" harjutused - seda eriti SBK ajal. Distsipliin on üks asi - aga seersandid kes oma võimu kasutava ja teevad kapi/voodi/riiete vahetamise/paelade eemaldamise jne rallisid pidevalt ja pikalt on hoopis teine teema. Suur osa füüsilise võimekuse tõstmisest puudub - mis peaks olema korralik osa teenistusest .
Regulaarne korralik jõusaal koosvastavate instruktoritega - nendele kes ei tea palju või on füüsiliselt vähem võimekad, saaks instruktor vastavalt suunata ja õpetada jne. Mis aga reaalsuses toimus olid tihti ootamatud rännakud, hommikuvõimlemine ja 2-3 korda kokku "sporditunde" mis koosnesid peamiselt platsil jooksmisest. Paari rännakuga raske koormuse all ikka ei treeni füüsiliselt mitmekülgselt vormis võitlejat. Samas vähendaks see nii stressi kui piiraks nussimisest tingitud viilimiskatseid ja slangimist.

Aga kahjuks tundub kogu ajateenistus praegusel ajal lihtsalt harjutusväljakuna eelmise aasta seersantidele ja äsja koolist tulnud kaadrile. Distsipliin tekib ka muud moodi peale nussimise. Sellistes tingimustes ei saagi tekkida mingit austust ega usaldust ülemate vastu - ja reaalses sõjas on see sama hea mis saada kuul selga.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
Renka
HV Guru
Renka

sõnum 14.07.2015 20:39:17 vasta tsitaadiga

Jälle jutt miski enamusest kes on jube halvad. No aga ei ole ju nii. Ma tean küll juhtumeid kus tööandjad üritavad miski jama korraldada kuid see ei ole kohe kindlasti mitte enamus.
SSD
HV Guru
SSD

sõnum 14.07.2015 20:54:12 vasta tsitaadiga

mauro kirjutas:
.
Aga kahjuks tundub kogu ajateenistus praegusel ajal lihtsalt harjutusväljakuna eelmise aasta seersantidele ja äsja koolist tulnud kaadrile. Distsipliin tekib ka muud moodi peale nussimise. Sellistes tingimustes ei saagi tekkida mingit austust ega usaldust ülemate vastu - ja reaalses sõjas on see sama hea mis saada kuul selga.

Selge see. Aga kuidas praegu ajateenistuses on? Kord ja dissipliin on kaitseväes vajalik. Aga missuguste võtete ja lahendustega praegu teenistujatega tegeletakse?
(ma ise olin kaitseväes 20a. tagasi ja siis oli kõik suht alanduse ja terrori põhine).
Kommentaarid: 312 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 266
tagasi üles
MaitK
HV veteran
MaitK

sõnum 14.07.2015 22:13:36 vasta tsitaadiga

SSD, rääkimine, suunamine ning distsiplinaarkaristused. Viimastest on siis tänapäevaks alles ainult kolm mis ajateenijale mõeldud. Noomitus, distsiplinaartoimkond ning distsiplinaararest (ehk karts). Karistuste kehtivus on viidud samaks tegevväelaste (endise nimega kaadrikaitseväelaste) karistustega ehk kestuseks on üks aasta. Ehk kui saad noomituse, siis selle kehtivuse ajal sind auastmes ülendada ei saa ning näiteks suvises kutses NAK-i läbimisel auastet ka ei saa.
Ergutuste rivi on oluliselt suurem ning proovitakse ka neid kasutades loomulikult tublimaid motiveerida.
Muidugi liigselt ühte või teist devalveerib muidugi nende igasugu väärtuse teiste silmis kuid see on paratamatu.

tagasi üles
dvd vader
HV Guru

sõnum 14.07.2015 22:29:10 vasta tsitaadiga

mis eesti kaitseväe puhul välja tuua, kus arenemisruumi veel oleks võrreldes teiste "vanade" riikidega (see on sügavalt minu isiklik hinnang, mis ei peegelda võib-olla ametlikke seisukohti), et ajateenijate potentsiaali ei kasutata täielikult ära. on väga palju tublisid noori spetsialiste, keda saaks rakendada pärast SBK-d vastavalt nende oskustele, isikuomadustele ja huvidele hoopis teistmoodi kui praegu, aga seda ei tehta. paljus on asi kinni kõrgemal pool, kus ajateenijaid nähakse mitte potentsiaalina vaid tülika lisakohustusena, mis toob tavatööle lisaks hunniku paberimäärimist. ja nii ongi, et ajateenijad tõeliselt huvitavate kohtade ligi tavaliselt ei saagi, sest need nõuavad riigisaladuse luba ja peaks hakkama suurel hulgal ümber tegema igasuguseid dokumente, väljaõppekavasid, struktuurimuudatusi jne. tean, et on olemas olnud mõned kohad riigisaladuse loaga ajateenijatele vähemalt ühes teatud pataljonis, aga ega rohkem eriti polegi kahjuks. samas näiteks kasvõi üle lahe soomes on ajateenijatel oluliselt suuremad ja huvitavamad võimalused teha samu asju, mida elukutselised.

selle tulemus on see, et paljudele jääbki mulje, et kaitsevägi ongi mõttetu nussimine, jooksmine ja kraavi kaevamine. aga tegelikult toimub kaitseväes palju huvitavamaid asju, kuhu kahjuks ajateenijatel asja pole icon_sad.gif
tagasi üles
mauro
Kreisi kasutaja
mauro

sõnum 14.07.2015 22:36:40 vasta tsitaadiga

SSD kirjutas:

Selge see. Aga kuidas praegu ajateenistuses on? Kord ja dissipliin on kaitseväes vajalik. Aga missuguste võtete ja lahendustega praegu teenistujatega tegeletakse?
(ma ise olin kaitseväes 20a. tagasi ja siis oli kõik suht alanduse ja terrori põhine).

Terror/alandus on minimaalne. Distsipliin iseenesest suures osas ei puudu. Vaba aeg, linnaload on praegusel ajal tunduvalt suurema mõjuga. Plus toimkonnad, mis kindlast ikellelegi ei meeldi.
Aegajalt tekib mõni lontrus - aga need üritatakse suunata sinna kus nad vähem häirivad (med troimkond, kuskil tagalas). Korra tuli ette kus üks sai ka reaalse distsiplinaarkaristuse nädalase aresti näol.

Aga just ebausaldus, viha jne mis distsipliini rikuvad, saavad tihti alguse seersantidest - kes reaalselt olid ju alles eelmine aasta ise ajateenijad. Enamasti oli selgelt näha, et sellised "motiveerimised" olid negatiivse mõjuga.
Inimlik käitumine, rutiin, regulaarne korralik füüsiline treening (mitte "motiveerimine") - tekitavad juba iseenesest korda.
Terror muidugi ka töötab - N. Korea on hea näide - aga see ei sobi meie ühiskonda.
Aga praegu on midagi imelikku vahepealset.

Aga kõige rohkem oligi puudu korralikust planeeritud treeningust. Reaalselt toimis kõik eeldades, et oled juba võimeline kõigega hhakkama saama - või paar hommikujooksu ja võimlemist või üksik rännak teeb igast mehest võimsa võitleja.
Kui reaalselt isegi sportlased (nt need kes 3 kuud ainult olid) kaotasid oma füüsilise vormi - ütleb see nii mõndagi.
Kommentaarid: 7 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 7
tagasi üles
JOKKER666
HV veteran
JOKKER666

sõnum 15.07.2015 09:08:23 vasta tsitaadiga

Scart kirjutas:
dvd vader kirjutas:

http://www.saarpoll.ee/?lang=est&m1=6&m2=7&news=45
2013 a. uuring, aga need numbrid on koguaeg suht sarnased olnud ja praegu tõenäoliselt suuremadki.
Kommentaarid: 47 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 42
tagasi üles
LKits
HV Guru
LKits

sõnum 15.07.2015 10:07:22 vasta tsitaadiga

MaitK kirjutas:
SSD, rääkimine, suunamine ning distsiplinaarkaristused. Viimastest on siis tänapäevaks alles ainult kolm mis ajateenijale mõeldud. Noomitus, distsiplinaartoimkond ning distsiplinaararest (ehk karts). Karistuste kehtivus on viidud samaks tegevväelaste (endise nimega kaadrikaitseväelaste) karistustega ehk kestuseks on üks aasta. Ehk kui saad noomituse, siis selle kehtivuse ajal sind auastmes ülendada ei saa ning näiteks suvises kutses NAK-i läbimisel auastet ka ei saa.
Ergutuste rivi on oluliselt suurem ning proovitakse ka neid kasutades loomulikult tublimaid motiveerida.
Muidugi liigselt ühte või teist devalveerib muidugi nende igasugu väärtuse teiste silmis kuid see on paratamatu.
See teekski distsiplinaarkaristuse väga keeruliseks, sest töötaks vastupidise efektiga. Lihtsam oleks pumpasid teha nii kaua, kuni "õppust võtsid" ja järgmine kord "enam ei tee".

Sest kujuta ette suvist ajateenijat, kes saab pärast SBK lõppu teada, et läheb NAK-i, aga SBK ajal mingi sita kokkukeeramise eest sai distsiplinaarkaristuse ja nüüd NAK-is pulkasid ei saa. See tekitab trotsi ja viha EKV vastu ning lumepall läheb veerema.

Minu tutvusringkonnas on küll ajateenistuse läbijaid, aga positiivselt meelestatult on neist mõni üksik - üldjuhul need, kes said C-kat juhtimisõiguse. NAK on mahavisatud aeg, mida ülejäänud elus tsiviilis kasutada ei saa ja leiba lauale ei too.

ranel
HV Guru

sõnum 15.07.2015 12:55:42 vasta tsitaadiga

LKits kirjutas:
MaitK kirjutas:
See teekski distsiplinaarkaristuse väga keeruliseks, sest töötaks vastupidise efektiga. Lihtsam oleks pumpasid teha nii kaua, kuni "õppust võtsid" ja järgmine kord "enam ei tee".

Sest kujuta ette suvist ajateenijat, kes saab pärast SBK lõppu teada, et läheb NAK-i, aga SBK ajal mingi sita kokkukeeramise eest sai distsiplinaarkaristuse ja nüüd NAK-is pulkasid ei saa. See tekitab trotsi ja viha EKV vastu ning lumepall läheb veerema.

Minu tutvusringkonnas on küll ajateenistuse läbijaid, aga positiivselt meelestatult on neist mõni üksik - üldjuhul need, kes said C-kat juhtimisõiguse. NAK on mahavisatud aeg, mida ülejäänud elus tsiviilis kasutada ei saa ja leiba lauale ei too.

NAK-is oli tasu kõrgem, et selle vahega sai sisuliselt tsiviilis C load kätte muideks. icon_rolleyes.gif Vähemalt, kui mulle öeldud numbrid õiged on.

LKits
HV Guru
LKits

sõnum 15.07.2015 13:14:33 vasta tsitaadiga

Tsiviilis maksab C-kat 500€+ (koos õppesõitudega + MNT eksamid, plastiku riigilõiv jne). Vaevalt see ülejäänud 6 kuud (11 lahutatud 3 kuud SBK, 2 kuud NAK) 500€ rohkem saab.

viimati muutis LKits 15.07.2015 13:14:49, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 13 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 13
tagasi üles
webromps
HV kasutaja

sõnum 15.07.2015 13:17:08 vasta tsitaadiga

ranel kirjutas:

NAK-is oli tasu kõrgem, et selle vahega sai sisuliselt tsiviilis C load kätte muideks. icon_rolleyes.gif Vähemalt, kui mulle öeldud numbrid õiged on.

tsitaat:

Alates ametikohale määramisest (11. nädalast) makstakse toetust vastavalt ajateenija auastmele:

reamees – 100 eurot kuus
kapral – 105 eurot kuus
nooremseersant – 115 eurot kuus
seersant – 135 eurot kuus.

Kõrgendatud toetust makstakse alates üheksandast ajateenistuses viibimise kuust:

reamees – 150 eurot kuus
kapral – 160 eurot kuus
nooremseersant – 175 eurot kuus
seersant – 200 eurot kuus.

11 kuud teeniv autojuht: 8 x 100 + 3 x 150 = € 1250
11 kuud teeniv n-srs: 6 x 100 + 2 x 115 + 3 x 175 = € 1355

C: ~450 euri + riigilõivud + tervisetõend
CE: ~450 euri + riigilõivud
D: ~ 800 euri + tervisetõend

Vist ei tohiks suuri arvutusvigu olla.

viimati muutis webromps 15.07.2015 13:18:00, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Vaba Mikrofon »  HV-lased vs. EV kaitseväe ajateenistus (Lisatud küsitlus) mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 468, 469, 470 ... 490, 491, 492  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.