praegune kellaaeg 21.06.2025 01:59:24
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
trantor
HV vaatleja
|
26.05.2015 23:00:02
Asus RT-N18U? |
|
|
Mis selle ruuteriga ongi nii et kuidas nüüd ilusti öeldagi....
Ostsin ta OpenVPN pärast ja selle funktsiooniga olen rahul. Väga mugavalt teeb confifaili ja siis saab selle androidile sisse sööta ja ei mingit keemiat ning VPN töötab.
Siis aga tahtsin kasutada ka seda dual-wan võimalust. Tahtsin teise wani panna wifi-purgi taha, mis võtab moblast tetherit. Ka see töötab ilusti.
Siis aga algas keemia.
Ma muidugi ei olnud huvitatud ei failoverist ega load-sharingust, vaid tahtsin lihtsalt reeglitega suunata kas wan1 või wan2.
Asuses on olemas kohe reeglid selle kohta ka. Panin siis sinna mingi 10 IP aadressi mis sisevõrgus leidus, primary WAN1 et läheks ikka ja ei hakkaks mingit pendeldamist wan-ide vahel.
See suunamine ka töötas. Siis aga kadus OpenVPN ära.
Ja see miks ta ära kadus on üpris labane põhjus. Nimelt ei tunne ta vähemalt selle wan-ide vahelise ruutimise puhul stateful sessioone.
OpenVPN paketiga juhtub selline asi -
1) OpenVPN pakett saabub Asuse ruuterisse
2) tavalise ruutimistabeli alusel suunatakse pakett õigesse sisevõrgu masinasse
3) paketi vastus tuleb tagasi ruuterisse
4) NÜÜD..kuna ruuter ei tunne stateful sessioone, siis ei tea ta mõhkugi mis pakett see tagasi tuli. Ta vaatab et WAN-ide vahel ruutimise reegel näeb ette et sellelt sisevõrgu masinalt peaks pakett minema WAN1-e (reeglis ongi valida ainult kas WAN-1 või WAN-2).
Muidugi peab minema kui see masin sessiooni algatas, kuid kindlasti mitte siis kui sellelt masinalt vastus tuli OpenVPN sessioonile.
4) pakett lendab muidugi kuupeale. ....
Siis tegin ma pisut maagiat. Võtsin kasutusele Zyxeli many-to-many NATi. Selle abil ma moblast ei kasuta mitte õiget subneti vaid "pseudo" subnetti, mille Zyxel siis õigeks vahetab. Selle "pseudo" subneti aadresse pole WAN-ide ruutimise tabelis ning seega lähevad tagasi paketid õigesse VPN kanalisse.
Asi toimib. Siis selgus et DNS päringu küsimisega on sama häda.
Tuli teha valik masinale mis küsib ainult DNS-i aga ei lähe interneti. Nii lahenes ka DNS probleem........
Aga mida kuradit, ma ostan poest ruuteri ning pean hakkama siis mingit mittestandardset keemiat tegema et asja tööle saada. Mis see on siis normaalne või? Asuse supporti andsin teada muidugi. Algul öeldi et see uus firmware, mille ma kohe peale ostu peale panin, on beeta versioon. Oli jah beeta versioon, kuid mis siis sellest. Ma millegipärast ei usu et varasemate versioonidega see ka siis üldse töötas. Viga on rohkem seda laadi et stateful funktsionaalsus on üldse ehitamata talle. Vaevalt et nüüd beeta versiooniga see järsku maha võeti. Üritasin ka suppordile seda selgeks teha ja nad lubasid kuhugi peamajja edasi teatada. Ega ma muidugi 100% kindel pole et see viga ka vanematel firmwaredel oli ja pole siiski mingi eriline progemise näpukas tekkinud beeta versiooniga. Aga lihtsalt ei viitsi hakata seda vanemat firmware vägistama sinna. Võibolla vanemal on jälle mõni teine ja hullem häda. Ja ebameeldiv on muidugi see et nende WAN ruutimiste reeglite seivimisel ruuter tahab restarti teha ja jube kaua üldse teeb restarti see Asus, mingi minuti. Tegin nii et Asusel on reeglid kindlate IP-de kohta ja teises tulemüüris, kus on ka dual-wan, kommuteerin kes kuhu kanalisee läheb. ......Aga mida kuradi nikerdamine. Kui mingil enterprise tulemüüril selline süüfilis kallal oleks, siis tehnikud tõuseksid öösel ka üles ja hommikuks oleks viga parandatud aga ma ei tea kaua Asus sellega muneb. Arvata võib et kaua kui üldse parandab......Kas te ise ka keegi kasutab seda RT-N18U ruuterit? Tegelikult ma ei kahetse ostu, OpenVPN toimib ja koos enda keemiaga toimib ka dual-wan ning hea on selle ruuteri puhul see et raud on tal jube võimas selle hinna kohta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
27.05.2015 22:47:45
|
|
|
Veits segane kirjeldus, aga nagu ma aru saan, siis oled sa komistanud WLB põhiprobleemi otsa. Teatud kasutusjuhtude korral ei suuda marsruuter sessioone hoida "stickyna" ehk õige liidese küljes.
Mõnikord aitab see kui vpn "toru ots pahupidi pöörata". Selgitan: openvpn ISE oskab ka mitme IP peal vastata. Openvpn ja WLB koostöös tekib teatav konflikt, kus ovpn püüab mõlema liidese peal "balansseerida" ja siis WLB püüab ka oma tööd teha. Proovi sedasi, et bindi ovpn jäigalt ainult marsruuteri SISEMISE liidese IP külge ja tee dNAT välimise liidese ovpn pordi pealt sisemise liidese IP peale.
See peaks sinu openvpn mured lahendama. WLB on selline "tricky bastard" ja tõesti tootjad, ka SUURED tootjad ka "päris" seadmetel tihtipeale seda korralikult ei testi. WLB as "ainult seest välja" on OK, aga niipea kui dNAT ja vpn ja sõbrad mängu tulevad, hakkab üks jama pihta.
Muide, policy routinguga saab ka natuke neid hädasid leevendada, aga sa ei ole oma murega üksi. Seilasime, teame. Ime, et see sellise odavtootja kodumarsruuteril ÜLDSE mingil määral töötab.
[edit1]
kinkisin sulle mõned ENTERID
[edit2]
Täpsemalt sinu probleemi nimi on "asymmetric routing" ja "sticky sessions" (vähemalt google abil leiad just nende märksõnadega kõige rohkem analoogsete probleemide kirjeldusi)
[edit3]
Sinu pahameel on siiski natuke põhjendamatu.
_________________ Õnnelikul malakamaal ei nuteta! Parem käsi abistab. Sõidame! |
|
Kommentaarid: 32 loe/lisa |
   |
1 :: |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
trantor
HV vaatleja
|
02.06.2015 21:41:10
|
|
|
OFFF kirjutas: |
Veits segane kirjeldus, aga nagu ma aru saan, siis oled sa komistanud WLB põhiprobleemi otsa. Teatud kasutusjuhtude korral ei suuda marsruuter sessioone hoida "stickyna" ehk õige liidese küljes.
Mõnikord aitab see kui vpn "toru ots pahupidi pöörata". Selgitan: openvpn ISE oskab ka mitme IP peal vastata. Openvpn ja WLB koostöös tekib teatav konflikt, kus ovpn püüab mõlema liidese peal "balansseerida" ja siis WLB püüab ka oma tööd teha. Proovi sedasi, et bindi ovpn jäigalt ainult marsruuteri SISEMISE liidese IP külge ja tee dNAT välimise liidese ovpn pordi pealt sisemise liidese IP peale.
See peaks sinu openvpn mured lahendama. WLB on selline "tricky bastard" ja tõesti tootjad, ka SUURED tootjad ka "päris" seadmetel tihtipeale seda korralikult ei testi. WLB as "ainult seest välja" on OK, aga niipea kui dNAT ja vpn ja sõbrad mängu tulevad, hakkab üks jama pihta.
Muide, policy routinguga saab ka natuke neid hädasid leevendada, aga sa ei ole oma murega üksi. Seilasime, teame. Ime, et see sellise odavtootja kodumarsruuteril ÜLDSE mingil määral töötab.
|
Hmm...ma pole kindel kas-mis peaks tegema selle "bindi openvpn ainult sisemise ip külge" . Ma pole teda kuhugi bindinud ja ei mäleta et üldse sellist valiku kohtagi oleks olnud. Ja momendil ei taipa et miks dNAT LAN aadressile peaks midagi aitama, kas üldse nii töötab? Algul tegin nii et default-gateway ruutingu reeglitesse panin kõik sisevõrgu masinate IPd. Selleks et openvpn-iga saaks sisevõrgu masinatega ühendust, tegin eraldi subneti ning eraldi Zyxeli many-to-many NAT ruuter mappis selle uue subneti sisevõrgu subnetiga. Kuna selle uue subneti aadresse Asuse default-gateway reeglites polnud, siis openvpn toimis ilma probleemideta. Hiljem panin sisevõrgu poole veel ühe ruuteri mis teeb väljuva liikluse peale s-NATi ruuteri wan aadressile. Selle uue ruuteri wan IP on pandud Asuse reeglitesse et kasutaks Primary-wani. Nüüd võin muud sisevõrgu IPd Asuse reeglitest eemaldada ja openvpn suhtleb otse sisevõrgu masinatega tavalise ruutimistabeli abil.......Ma olen dual-wan-e koos VPNiga ka varem kasutanud, kuid sellist probleemi pole varem olnud. Tõsi küll pisut korralikuma tulemüüriga, Kerio Controliga. Ei mingit probleemi statega kunagi, ka UDP puhul. Kerio Control on suht võimas ja töökindel tulemüür. Seal on nii et seda "default-route rulet" teeb tavaline s-NAT automaatselt. Interfeiss peab olema loadbalance moodis. Näiteks teed s-NAT-i ühele wan-idest ja on garanteeritud et kogu sellele tulemüürireeglile (source-destination-port) vastav sessioon läheb ainult sellesse wani ja selle wani gatewaysse, sõltumata sellest et loadbalance on seatud. Puuduseks on see et ilma s-NATita ei saa. Mikrotikul saab ka ilma NATit, mangle prerouting märgistusega ja siis routingus lisada märgistus. Aga statega pole Keriol kunagi tõrkeid ning Keriol on veel see hea omadus et kui reeglis kusagil on pandud interface nimi (võib reeglites igal pool kasutada IP-de asemel) siis liiklus selle interfacega ka raudselt seostatakse, nii sessioonide filtris kui ka actioni puhul. Mikrotikul seda luksust jälle pole. Ja muidugi Kerio luksus on veel selles et kõik reeglid (tulemüür ja NAT) on ühel real.
|
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
08.06.2015 19:43:37
|
|
|
Openvpnile saab anda kaasa parameetri, millise liidese (IP) peal ta kuulab. Kui parameetrit ei pane, siis default on "kuula kõigi liideste peal". Jah, töötab küll ja sellega väldid seda probleemi, kus OVPN ja WLB mõlemad korraga püüavad balansseerida ja osa pakette läheb vale liidese peale.
_________________ Õnnelikul malakamaal ei nuteta! Parem käsi abistab. Sõidame! |
|
   |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
trantor
HV vaatleja
|
09.06.2015 12:06:49
|
|
|
Openvpnile saab anda kaasa parameetri, millise liidese (IP) peal ta kuulab. Kui parameetrit ei pane, siis default on "kuula kõigi liideste peal". Jah, töötab küll ja sellega väldid seda probleemi, kus OVPN ja WLB mõlemad korraga püüavad balansseerida ja osa pakette läheb vale liidese peale. |
Miks siis OpenVPN ei või kuulata kõigi liideste pealt? Loadbalanssi ei tehta ju kunagi siseneva liikluse peale vaid ikka väljuva. Sellel Asusel polegi sellist valikut et mis interfeisis kuulab. Pealegi loadbalanssi seadistuses on ainult kaks valikut, ainult füüsiliste interfeisside vahel saab valida, OpenVPN-i valikus polegi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
10.06.2015 17:08:05
|
|
|
GUIs võib vastav valik tõesti puududa, aga ilmselt on kusagil seal marsruuteri "kõhus" peidus ka seadistuste fail, kuhu saab vastava parameetri lisada.
Ma väga sügavuti tõesti ei ole seda probleemi uurinud, aga mul kippus klient-server VPN ühe välise liidese pealt teise peale "klõpsima", kui OpenVPN kuulas kõiki liideseid. Kui seadistasin kuualama sisemisel liidesel ja tegin dNAT, siis lõppes selline "iseeneseslik" ümberlülitumine ära. Soovituse leidsin googlest, pikemalt ei ole analüüsinud, miks selline imelik käitumine ilmnes. YMMV of course.
|
   |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
trantor
HV vaatleja
|
10.06.2015 17:54:22
|
|
|
GUIs võib vastav valik tõesti puududa, aga ilmselt on kusagil seal marsruuteri "kõhus" peidus ka seadistuste fail, kuhu saab vastava parameetri lisada.
Ma väga sügavuti tõesti ei ole seda probleemi uurinud, aga mul kippus klient-server VPN ühe välise liidese pealt teise peale "klõpsima", kui OpenVPN kuulas kõiki liideseid. Kui seadistasin kuualama sisemisel liidesel ja tegin dNAT, siis lõppes selline "iseeneseslik" ümberlülitumine ära. Soovituse leidsin googlest, pikemalt ei ole analüüsinud, miks selline imelik käitumine ilmnes. YMMV of course. |
Jah, seal GUIs on ka aken OpenVPN käskude jaoks. Muidugi saab, aga ei viitsi. Tänapäeval on elu nii lihtsaks juba läinud et kui miski ei tööta, siis võib vabalt prügikasti visata ja uue tulemüüri võtta, töölesaamine on ikka kiirem. Enamus võrguprobleeme ongi poolpiduse tarkvara taga, mitte seadistamise taga. DD-WRT-l on ju samuti OpenVPN olemas, kuid need aknad kus sert käib on tühjad. Muidugi saab ise teha serte aga milleks. Ostsin Asuse just sellepärast et seal OpenVPN on
kõik juba valmisprodukt. Mitte et ma nüüd laisk või loll oleks aga mind lihtsalt ei huvita ja pole väga oluline ka, see teema väga ja meelsamini tegeleks teise IT teemaga, põhimõtteliselt. Kindlasti aga ei maksaks ma raha Asusele selle eest et peaksin mingit elementaarset saja konfima. Selle jaoks on mul teisi tulemüüre nõrkemiseni ilma et peaks midagi ostma. Asuse toode on laiatarbeprodukt mis peab olema töövalmis, seega nad jätsid töö tegemata ja küsisid lihtsalt raha. Aga ma lahendasin probleemi juba sisevõrgu poolse NATiga ära. Ma tahtsin ka just teist kasutada muul eesmärgil, muidu on ikka väga naljakas et Asuse tulemüüri saad tööle siis kui abistamiseks veel teise müüri ette ostad. Nagu mingid joodikud oleks progend selle kokku. Tegelikult näiteks Checkpoint Gaia või Kerio on ju samuti Linuxi peal, kuid vahe ongi selles et nad on selle Linuxi sisuliselt algusest lõpuni ise ümber kirjutanud ja tulemus on et asi töötab. Algne toorik aga kõlbab koerale viskamiseks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
OFFF
HV veteran

|
11.06.2015 08:11:54
|
|
|
trantor kirjutas: |
Enamus võrguprobleeme ongi poolpiduse tarkvara taga, mitte seadistamise taga. |
See on nüüd küll väga bold väide.
Asuse toode on laiatarbeprodukt mis peab olema töövalmis, seega nad jätsid töö tegemata ja küsisid lihtsalt raha. Aga ma lahendasin probleemi juba sisevõrgu poolse NATiga ära. Ma tahtsin ka just teist kasutada muul eesmärgil, muidu on ikka väga naljakas et Asuse tulemüüri saad tööle siis kui abistamiseks veel teise müüri ette ostad. Nagu mingid joodikud oleks progend selle kokku.
|
Vot justnimelt. Tegemist on LAIAtarbeproduktiga, mis on mõeldud kodukasutajale. Ilmselt on seal see marginaali osa lihvitud imeõhukeseks.
Nende odavate seebikarpide softi kvaliteedist ja koledatest turva aukudest on ka enne juttu olnud. Mitte keegi ei hakka oma aega raiskama selle peale, et TESTIKS kuidas erinevad featuurid koos töötavad. Hea, kui sedagi vaadatakse, et nad eraldi töötavad.
Tegelikult näiteks Checkpoint Gaia või Kerio on ju samuti Linuxi peal, kuid vahe ongi selles et nad on selle Linuxi sisuliselt algusest lõpuni ise ümber kirjutanud ja tulemus on et asi töötab. Algne toorik aga kõlbab koerale viskamiseks.  |
Miks nad peaks midagi "ümber kirjutama"? See, et nad oma produkti jooksutamiseks kasutavad linuxi tuuma ei ole millegi ümber kirjutamine.
|
   |
29 |
|
tagasi üles |
|
 |
trantor
HV vaatleja
|
11.06.2015 11:13:33
|
|
|
Vot justnimelt. Tegemist on LAIAtarbeproduktiga, mis on mõeldud kodukasutajale. Ilmselt on seal see marginaali osa lihvitud imeõhukeseks.
Nende odavate seebikarpide softi kvaliteedist ja koledatest turva aukudest on ka enne juttu olnud. Mitte keegi ei hakka oma aega raiskama selle peale, et TESTIKS kuidas erinevad featuurid koos töötavad. Hea, kui sedagi vaadatakse, et nad eraldi töötavad.
|
Sellisel juhul oleks korrektne need poolpidused featuurid üldse eemaldada ja jätta ainult selle mis töötab 100% ja ka koos. Ma usun et selle kohta on isegi mingeid euronõudeid ja kui keegi viitsiks kohtu minna siis Asus kaotab raudselt ja maksab tarahvi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|