Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
tonyx
Kreisi kasutaja

|
20.03.2004 20:03:32
5.1 Surround kõrvaklapid? |
|
|
äkki on kellelgi kogemusi 5.1 kõrvaklappidega? kuuldavasti võimaldavad AC3 filme sourroundis kogeda ning mängude 5.1 surround heli toetus kah ilusti olemas. kahjuks on netis veel neetult vähe arvustusi nende kohta. nõnda palju olen leidnud:
* Zalmani 5.1 klapid - need tambitakse arvustustes mutta, surround-efekt jura, helikvaliteet jura
* Ezonics ESound 5.1 klapid - need imenikerdised ühenduvad otse USB porti, helikaart ja 5.1 dekooder on neile sisse ehitatud. hea kasutada, kui su arvutil puudub 5.1 võimalustega helikaart või pole üldse helikaarti, aga täiesti mõttetud, kui tahad klappe ka mujal kasutada (USB otsikut pleierisse naljalt ei suru) või kui su masinas on normaalne helikaart, mis klappide ühendamisel kohe disabletakse (bye-bye EAX, A3D ning üleüldse kõik su helikaardi head omadused).
* Mentor 3D 5.1 klapid - mõned kiidavad, mõned materdavad. kanalite valjusus pole eraldi reguleeritav, sourround-efekt ning helikvaliteet keskeltläbi keskmised.
* Medusa 5.1 klapid - neid kiidetakse päris hästi. parim surround, kõikide kanalite valjusused eraldi reguleeritavad, korralik subwoofer efekt. nonde Medusa klappide arvustust näeb näiteks siit: http://www.firebox.com/?dir=firebox&action=product&pid=691
teab keegi veel mingeid 5.1 klappe? või omab kogemusi mõningatega neist?
viimati muutis tonyx 23.03.2004 13:59:06, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
2 :: |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
47th ronin
HV veteran

|
21.03.2004 13:32:30
|
|
|
ahem, mingi point oleks asjal siis, kui Sul neli kõrva oleks..
_________________ rgrds,
ronin, neljakümne seitsmes |
|
Kommentaarid: 52 loe/lisa |
   |
0 :: |
50 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ohohh
Kreisi kasutaja

|
21.03.2004 17:00:16
|
|
|
47th ronin kirjutas: |
ahem, mingi point oleks asjal siis, kui Sul neli kõrva oleks.. |
Mul täpselt sama mõte....
Kuidas need töötavad. Kahe kõrvaga saab ju ikka ainult stereot. Kas need klapid ei ole siis pea küljes kinni ja pead keerates saad kuulata teise nurga alt?. Või nad tunnetavad pea liigutamist...
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mart352
HV Guru

|
21.03.2004 17:10:21
|
|
|
Minu teada on ühes kõrvaklapis mitu väiksemat kõlarit, mis igaüks edastab seda heli isemoodi.
_________________ Imperfection is perfect |
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
47th ronin
HV veteran

|
22.03.2004 10:58:26
|
|
|
_tegelikult_ ei ole ruumilise heli edastamiseks _tingimata_ vaja rohkem kui kahte heliallikat. kui keegi viitsiks viitsiks kaevata välja sellised märksõnad nagu a3d (nagu threadi alustajal kenasti meeles oli), aureal, vortex2, wavetracing, siis võiks igasugu huvitavat infot saada. kahju, et aureal välja suri, wavetrace demod w98 all mx300-ga olid ülihuvitavad. samuti esimene thief, seda kõike ainult kahe kõlariga. kaasaegsed dd5.1 klapid on kardetavasti siiski wuffel.. kui keegi mulle seletaks, kuskohast klappidel see .1 ehk lfe ehk subwooferi sagedused kätte saadakse? panasonicu mingitel nööpidel on miski 'kuklakivi', mis kaelas väriseb, aga noh
_________________ rgrds,
ronin, neljakümne seitsmes |
|
Kommentaarid: 52 loe/lisa |
   |
50 |
|
tagasi üles |
|
 |
ksl
HV kasutaja
|
22.03.2004 12:24:37
|
|
|
pisut teksti siin.
47th ronin, kas 5.1 klapp paistab wuffel LFE kanali kaheldavuse pärast või ülejäänud 5 kanali koosluses?
_________________ KES SOOVIB, SEE PROOVIB |
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
22.03.2004 12:53:41
|
|
|
47th ronin kirjutas: |
_tegelikult_ ei ole ruumilise heli edastamiseks _tingimata_ vaja rohkem kui kahte heliallikat. kui keegi viitsiks viitsiks kaevata välja sellised märksõnad nagu a3d (nagu threadi alustajal kenasti meeles oli), aureal, vortex2, wavetracing, siis võiks igasugu huvitavat infot saada. kahju, et aureal välja suri, wavetrace demod w98 all mx300-ga olid ülihuvitavad. samuti esimene thief, seda kõike ainult kahe kõlariga. kaasaegsed dd5.1 klapid on kardetavasti siiski wuffel.. kui keegi mulle seletaks, kuskohast klappidel see .1 ehk lfe ehk subwooferi sagedused kätte saadakse? panasonicu mingitel nööpidel on miski 'kuklakivi', mis kaelas väriseb, aga noh  |
Tegelikult on üks tehnoloogia, mis ei ole täielik petmine - Dolby Headphones http://www.dolby.com/dolbyheadphone/ Asi siis otselelt mõeldud ainult kõrvaklappide jaoks ja ei oma sugulust igasugu a3d, EAX jne kraamiga. Kahjuks vähe levinud - kommertsvärk. Siiski näiteks WinDVD-l on see Dolby headphones värk olemas ja töötab tõesti päris huvitavalt. Ise kuulasin ja võtsin vaistlikult klapid peast ära, et ega tagakõlarid ja esikõlarid ei tööta. Aga ei, petab väga edukalt ära.
Heliliselt mul eriti nendesse 5.1 klappidesse usku ei ole kuna nad peaks olema siis 5-6 korda kallimad kui kvaliteetsed stereoklapid. Ja kui kodukasutaja klappidel on mikker külge ehitatud, siis ehmatab see mind täitsa ära. Ruumilise heli fenomen seisneb selles, et heliallikad on üksteisest kaugel. Kõrvaklappide puhul võimatu - seega usun täiesti kindlalt, et sobiva tehnoloogia abil tuleb tavalistest stereoklappidest vähemalt sama hea heli kui nendest 5.1 klappidest. Subwoofer kõrvaklappides - ei saa aru.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonyx
Kreisi kasutaja

|
23.03.2004 13:34:32
|
|
|
subwoofer klappides - kunagi olid EverGreen RubmleFX Force Feedback kõrvaklapid. seal mingi element väristab ennast ekstramadalatel sagedustel. evergreen neid klappe enam ei müü, aga teistel tootjatelt on võimalik leida igasugu "vibrating" kõrvaklappe, mis teevad sama asja. ja see pole mingi juustune "bass boost" või "extra bass" funktsioon, mis natuke madalamaid helisid esile tõstab. kasutajate arvates pidi suht sarnane tavalise subwooferi kuulamisega olema, ainult selle vahega, et kõrvaklappides on subwoofer stereofooniline, samas kui kõlarite puhul ainult mono. seega mängudes/filmides on klappidega kuulda ka paukude ja plahvatuste suund (või EAX/A3D/5.1 puhul lausa täpne ruumiline asukoht), samas kui kõlaretiga müriseb niisama umbmääraselt ümberringi. ning seesama "vibrating bass" peaks ka nendes medusa klappides olema.
see aga on vana nali, et rahvas ei taha uskuda, et kõrvaklappidega on võimalik helisid ka selja tagant või peakohalt kuulda. kui mul endal praegugi veel vana hea Aureal Vortex2 helikaart masinas poleks, ei usuks ehk isegi. aga vabalt on. ning tõesti tuline kahju, et aureal sussid püsti viskas, sest nende kuue aasta tagune softis 3D heli tekitamise tehnoloogia on veel praegugi igast asendist kõvem, kui craplabsi EAX. või on craplabs juba jõudnud aureali pankrotipesast ostetud A3D tehnoloogia oma EAX'i uuematesse versioonidesse lisada? sest viimane inf on mul selline, et A3D tegi tõelist 3D-soundi, kus arvutati täpselt välja kõik heli algallikad mängus, nende helide põrked seintest ja erinevatelt pindadelt või kostumine läbi seinte, arvutuste tulemusena saadi teada, missugusena kostuks see heli kasutaja kõrvadeni jõudnuna ning sellisena mängituna oligi tõepoolest võimalik helide täpset suunda kuulda (paremal nurga taga, vasakul seina taga, selja taga peakohal jne jne). EAX samas pani helidele ainult mingeid magedaid kajasid juurde, et "selliselt kostub see heli kanalisatsioonitorus olles" ja ""selliselt kostub see heli kontserdisaalis olles", 3D-soundist ning helide asukohtade määramisest ruumis polnud haisugi, kuigi creative üritas paaniliselt väita, et nendel on ka "3D-sound".
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonyx
Kreisi kasutaja

|
23.03.2004 13:58:46
|
|
|
miks peaks klappidest ruumilise heli kuulmiseks neli kõrva olema? ega meil ju ka päriselus selja tagant kuulmiseks pea kõrv kukla peal olema. aga kuigi meil on ainult kaks sisendit (kõrva), suudame me nende kahe sisendiga sellegipoolest helide asukohti ruumiliselt määrata. seega pole ka helide ruumiliseks kuulmiseks tegelikult rohkemat tarvis, kui üksnes kahte väljundit (näiteks kõrvaklapid). oluline on lihtsalt see, et need kaks väljundit (klapid) meie kahele sisendile (kõrvad) selliselt helisid tekitada oskaksid, et need helid ühilduks meie senise arusaama ja kogemusega ruumilistest helidest. muusikat klappidega kuulates pole heli enamjaolt ruumiline, sest muusika pole juba sissejuhatavalt selliselt salvestatud, et helid hiljem uuesti kuulates ruumiliselt kostuksid. veidi erineva kõla või erinev tugevus kummaksi kõrvaklapis tekitab üksnes tavalise stereoefekti, millel pole meie kogemusega ruumilisest helist mingit seost. see aga ei tähenda, et kahe kõrvaklapiga polekski võimalik helisid ruumiliselt kuulda. kui nii salvestamine kui taasesitamine lähtub heli ruumilise edasiandmise põhimõtestest, siis pole ka kõige tavalisemate kõrvaklappidega pea kohal tiirlevate helikopterite või kõrvust mööda vihisevate kuulide kuulmises midagi erilist.
kahjuks DVD'd ja AC3 heliriba kasutavad DivX filmid nii peenelt soundi ei töötle (või on võimalik DivX filmid ka tolle Dolby Headphones tehnoloogiaga mängima panna?). seal on asi lihtsam - eesmised, küljepealsed ja tagumised helid aetakse lihtsalt eraldi kanalitesse ning ongi surround. et aga sellist surroundi kõrvaklappides reprodutseerida, on vaja kas mingeid tavalisi kõrvaklappe koos mingi imepeenikese softiga (mida minu teada pole olemas) või siis samasugusel 5.1 põhimõttel ehitatud kõrvaklappe, kus tagumise kanali hääl pannakse kõrvaklappides tulema selliselt, et ta kostuks kõrvu tagantpoolt tulevana, esikanali hääl pannakse eestpoolt kõrvu jõudma ning küljepealne külje pealt. novat, ja selliseid klappe ma nüüd netis piidlengi.
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
23.03.2004 17:16:17
|
|
|
tonyx kirjutas: |
...kahjuks DVD'd ja AC3 heliriba kasutavad DivX filmid nii peenelt soundi ei töötle (või on võimalik DivX filmid ka tolle Dolby Headphones tehnoloogiaga mängima panna?). seal on asi lihtsam - eesmised, küljepealsed ja tagumised helid aetakse lihtsalt eraldi kanalitesse ning ongi surround... |
DVD-d vaadates see Dolby headphones töötab nagu vana mees. Õigemini ta selle jaoks loodud ongi ja töötab ainult mitmekanalilise heli korral (mingi stereoväänamise vuhvel paistis vist ka valmis tehtud olevat kahjuks). Aga ac3 heliga divx filmide jaoks seda Dolby headphones värki minu teada veel tõesti ei ole.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonyx
Kreisi kasutaja

|
23.03.2004 20:46:12
|
|
|
õige jah, DVD'dega see surround tõepoolest töötab. kui nüüd kuskilt ka DivX'i jaoks asi tööle aetaks.
|
|
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
randolsd
HV vaatleja
|
11.01.2006 23:18:09
|
|
|
Speedlink Medusa 5.1 surround oman ja olen rahul heli minu jaoks piisavalt hea... ei ole küll mingi audiofiil aga tunduv vahe mingisuguste 400eeku maksvate techniks klappidega ruumilisus on ja madalaid helisi m'ngides v'ike vibra ka olen rahul 990eegi eest parim valik arvan et ei eksi. kysimused teretulnud
_________________ asd |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
12.01.2006 15:09:42
|
|
|
mis neil levinud odavatel trust 751b klappidel viga on?
ruumilisus täitsa töötas. kvaliteediga olid lood hinnale vastavad, ehk siis päris kräpp ei olnud aga midagi head ka mitte. minu mitteaudiofiilse kõrva jaoks pädesid küll.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Krolock
HV kasutaja

|
12.01.2006 23:16:33
|
|
|
trusti klapid ja üleüldse trusti tooted pidid üsna edukalt laiali lagunema. muidugi oleneb sellest ka, kuidas kasutada, aga mina igaks juhuks trustiga ei riskiks...
|
|
Kommentaarid: 11 loe/lisa |
   |
11 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
12.01.2006 23:51:44
|
|
|
mul on vist kolmandat aastat trusti 5.1 kõlarid toas laiali. 3000p vms, miski mudel, mida trusti lehel igatahes ei ole ei kurda.
nende 751b kohta olen siiani ainult head kuulnud. granted, et ma ei suhtle audiofiilse seltskonnaga.
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Rasmus
HV veteran
|
13.01.2006 18:15:38
|
|
|
Tõsised kaevurid olete! Iseenesest oleks põhjendatud, kui oleks midagi asjalikku öelda, aga praegune jutt sisutühi...
_________________ Rakvere parasiit |
|
Kommentaarid: 50 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
krumpzll
HV vaatleja
|
16.01.2006 01:54:06
|
|
|
Okei aga küsiks korra nii, kas on mõttekas osta nood Medusa 5.1 kõrvaklapid või creativi X-Fi helikaart. Pidi ju viimane suuteline olema teha imesid stereokõrvaklappidega surround heli väljatoomisel?
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|