praegune kellaaeg 25.06.2025 16:52:05
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
ab79
HV kasutaja
|
05.05.2015 21:43:03
Lenovo Li-ioon Aku 4400mAh Wear Level |
|
|
Tere! Küsiks,kas saab jääda rahule, kui sülearvuti Wear Level alates arvuti tootmisest (tootmiskuupäev september 2013) on tänaseks, 2015 Mai, kukkunud 12,9%. Arvuti kestab akuga max 3h. Mida vähem veebi-wifit, seda kauem kestab. Aku laadimine toimub tavarežiimis, öösel saba taga,hommikul on aku peal ja siis õhtul uuesti juhe sappa. Lenovo Power Manager ütleb aku kohta: Good. Ehk siis, originaalmahutavust 87% ei ole väga hull tulemus?
Küsin seda seepärast, et varsti saab arvuti tehniliselt 2 aastaseks, minu käes on arvuti olnud seega umbes 1,5 aastat.
Ma olen mõelnud, et,kui praegu kasutan tavarežiimis aku laadimist, siis suurema Wear Level puhul oleks targem vist panna arvuti Protected mode laadimisse, ehk siis laadida kuni 60% ja selle võrra tihedamini kasutada arvutit elektrivõrgus. Need on 2 põhilist laadimisreziimi mida Lenovo Power Options mulle annab.
Ise väga mobiilne inimene ei ole, seega vajadus autonoomse energiaallika vajadusele väga ei ole.
Aga küsiks ikkagi, kas aku välja vahetamine tasub või ei tasu ennast ära? Millal ära tasub, kas siis, kui mahutavust on alles ainult 50%? Mu ühel tuttaval on üks vana ASUs, mis peab 4 aastase kasutamise järel vastu ainult 10 minutit.
Kuskilt pole leidnud ka teostatud aku laadimise täistsüklite kohta. Üks tarkvarajubin nimega HWInfo64 ütleb küll, et tsüklite arv on 0. Kuigi olen arvuti aku ka (mitte tahtlikult) päris tühjaks lasknud, nii,et paneb pildi tasku. Gauge reset'i pole teinud ja ei hakkagi tegema,kuna tuleb välja, et see mõjutab liitium-ioon akut kahjulikult...Lenovo tehnilise toe foorumist lugesin välja, et see on pigem mõeldud Ni-Cd akude elluäratamiseks. Kuidas Teil Lenovo kasutajatel akud kestavad?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Fortran
HV kasutaja

|
05.05.2015 21:58:17
Re: Lenovo Li-ioon Aku 4400mAh Wear Level |
|
|
ab79 kirjutas: |
... ehk siis laadida kuni 60% ja selle võrra tihedamini kasutada arvutit elektrivõrgus ... |
See on ilmselt antud kontekstis ainukene hea soovitus, mida järgida. Täielikult täis laadimine ei ole erinevate allikate sõnul otstarbekas.
Kõik muu on suhteline - 2 aasta vanune aku on juba sellises staatuses, kus väljavahetamine ei tohiks olla üllatus. Kas ka reaalselt on vaja see välja vahetada, sõltub ikkagi kasutajast. Kui on vaja töötada pikemat aega olukorras, kus laadimine on ebamugav või võimatu ning aku mahtuvus saab piiriks, siis on selge, et tuleb uus osta.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ThedEviL
HV Guru

|
05.05.2015 22:50:08
|
|
|
otstarbekuse määrad ise.
Kui kestvust on vaja, ostad uue ja suurema. Kui kestvust pole vaja, lased vanaga edasi. Siin ei saa küll keegi sulle nõu anda.
See kuni 60 protsendini laadimine kõlab täiesti absurdselt. Mis selle eesmärk on? Kasutad akut mahutavusega, milleni see aku muidu normaalse töökäigu juures jõuaks 2-5 aasta pärast?
Kasuta akut normaalselt, äärmisel vajadusel võid leevendada aku piinasid 85/95'ga, ehk 95ni laeb ja 85 pealt hakkab laadima. Aga midaiganes sa teed, kord kuus peab aku saama ühe töötsükli.
Võibolla kui sa mõned täistsüklid teed, näitab aku sul mingit muud numbrit.
2a vanune vahetamist vajav lenovo aku tähendab, et see on olnud ainult kaabli otsas ja pole täis tsükleid või kasutajat on häirima hakanud 10-15%ne kahanemine. Või on tegemist mingi idealpadi või muu sellise vidinaga.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ab79
HV kasutaja
|
06.05.2015 00:11:00
Re: Lenovo Li-ioon Aku 4400mAh Wear Level |
|
|
Fortran kirjutas: |
ab79 kirjutas: |
... ehk siis laadida kuni 60% ja selle võrra tihedamini kasutada arvutit elektrivõrgus ... |
See on ilmselt antud kontekstis ainukene hea soovitus, mida järgida. Täielikult täis laadimine ei ole erinevate allikate sõnul otstarbekas.
Kõik muu on suhteline - 2 aasta vanune aku on juba sellises staatuses, kus väljavahetamine ei tohiks olla üllatus. Kas ka reaalselt on vaja see välja vahetada, sõltub ikkagi kasutajast. Kui on vaja töötada pikemat aega olukorras, kus laadimine on ebamugav või võimatu ning aku mahtuvus saab piiriks, siis on selge, et tuleb uus osta. |
Tänud! Ma siis arvestan sellega, kuigi, tundub, et praegu pole üks kord päevas laadimine veel eriti problemaatiline, kuna tassin arvutit enamasti vaid kodus 2 korruse vahel, siis kanntab veel. Ma jälgin akut, kui kaotab veel 20%, siis lülitan akusäästurežiimile.
Praegu pole mõtet, sest koguaeg laadijat kaasas kanda ka ei taha.
Huvitav on see, et kui laadija taga, siis läpakas akut ei kasuta, seda sõltumata aku seisukorrast. Miks öeldakse, et kaua saba seinas hoida pole mõtet? Üle akut nagunii ei laeta ju?
Aga uue ostmine sõltub vist ikka arvuti jääkväärtusest. Oletame, et vajadus aku järele tekib 3 aasta möödudes arvuti ostust. Sel juhul tuleb kaaluda, kas vana konf tasub akuvahetust või oleks targem osta uus läpakas, kuigi...Mida aeg edasi seda rohkem õhku on ka kvaliteetsemate brändide hinnas ja seda just riistvara ja koostekvaliteedi arvelt. Ma üldse ei imestaks, kui mu Lenovoga pandi kaasa natuke vanem aku, kui tegelik arvuti väljalaskekuupäev on. Kui saaks seda kontrollida millegagi, oleks äge.
EDIT2: Analoogakud ei maksa üldse palju. Kokkuvõttes, kui arvuti on korralik, siis tasub akuvahetus igati ära.
ThedEviL kirjutas: |
otstarbekuse määrad ise.
Kui kestvust on vaja, ostad uue ja suurema. Kui kestvust pole vaja, lased vanaga edasi. Siin ei saa küll keegi sulle nõu anda.
See kuni 60 protsendini laadimine kõlab täiesti absurdselt. Mis selle eesmärk on? Kasutad akut mahutavusega, milleni see aku muidu normaalse töökäigu juures jõuaks 2-5 aasta pärast?
Kasuta akut normaalselt, äärmisel vajadusel võid leevendada aku piinasid 85/95'ga, ehk 95ni laeb ja 85 pealt hakkab laadima. Aga midaiganes sa teed, kord kuus peab aku saama ühe töötsükli.
Võibolla kui sa mõned täistsüklid teed, näitab aku sul mingit muud numbrit.
2a vanune vahetamist vajav lenovo aku tähendab, et see on olnud ainult kaabli otsas ja pole täis tsükleid või kasutajat on häirima hakanud 10-15%ne kahanemine. Või on tegemist mingi idealpadi või muu sellise vidinaga. |
On jah ideapad G500. Mul tekkis lihtsalt n.ö tehniline huvi, kui kiiresti akud tegelikult läbi lähevad. Ma ei saa aku laadimist eraldi reguleerida 85%-le, ei ole mul mingeid võimalusi, on 2 optsiooni, üks 100% , teine 60%. Kõik. Ideapadi Power Manageril ei ole sellist power manageri nagu Thinkpadidel. Mitte ei häiri otseselt, aga tahtsin lihtsalt teada, kas 13% kahanemist ca 2 aasta jooksul on normaalne või mitte? Töötsükkel? On see Täis-tühi-täis, olen lasknud arvutil pildi tasku ja siis laadima pannud. Aga mitte meelega. Ununeb või lihtsalt ei jõua laadijat taha panna, arvuti läheb enne hibernaati, kui juhtme sappa saab. Üldiselt katsun ikka jälgida, kui on 12-19% jäänud, siis panen sappa. Arvutit ei ruuna, ei mängi. Lihtsalt kasutan. Veeb, pilditöötlus, uudised, youtube. 3 tundi päevas autonoomselt, ülejäänud ajal on juhe sabas. Kusjuures sõltub väga mida teha arvutiga. Kui teed 100 erineva bänneriga veebilehe lahti nagu nt delfi, või tarbid multimeediat üle wifi, siis tõmbab palju kiiremini aku tühjaks kui istuda niisama facebookis. Otstarbekus on see, kui palju tuleb uue aku eest välja käia. Ma ei usu, et 15% kahanenud aku on väljavahetamisele kuuluv, aga, kas selline mahutavuse langemine on paratamatus?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Fortran
HV kasutaja

|
15.05.2015 22:50:23
|
|
|
Korrektne termin on mahtuvus. Ning jah - 2 aasta jooksul 15% selle kadu on täiesti normaalne.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Nite
HV vaatleja
|
16.05.2015 20:05:20
|
|
|
Mulle seostub mahtuvus Faradi ja kondensaatoritega. Akudest rääkides võib mahutavus või maht öelda küll. Ühik on ka teine: Ah.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ThedEviL
HV Guru

|
17.05.2015 19:14:17
|
|
|
Nite kirjutas: |
Mulle seostub mahtuvus Faradi ja kondensaatoritega. Akudest rääkides võib mahutavus või maht öelda küll. Ühik on ka teine: Ah. |
Akudel on õige termin energiatihedus. Kõik ülejäänud terminid on släng.
Mahtuvus on füüsikaline suurus ning tema ühikuks on F.
Akude juures seda ei kasutata, ning kondekate juures kasutatakse ka ainult elektroonika komponentide terminoloogias.
See neetud Ah/mAh on ka üks nõme poolik ühik.
3.6V, 1Ah = 3.6Wh
7.2V, 1Ah = 7.2Wh
Ehk elektrisalvestite juures tuleb energiatiheduse puhul rääkida ikka vatttundidest.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|