praegune kellaaeg 20.06.2025 10:34:44
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Dogbert
HV Guru

|
19.02.2015 00:14:41
|
|
|
Minu meelest on sellel kettal puudu aktiivne, st bootiv partitsioon - seda ei näita ei parted (flags tulbas peaks olema "boot") ega fdisk (boot tulbas peaks olema *). Ma polegi osanud tähele panna, kas GRUB-i kasutamisel bootloaderina peab mõni partitsioon aktiivne olema või mitte? Mul on ta seda alati olnud ja pole ilma proovinudki. Praegu mõtlema hakates GRUB ise ega Linux tõepoolest aktiivset partitsiooni ei vajagi (rauli õnneks nähtavasti )
Ma panin su väljund-teksti code-tagide vahele, siis ei lõika foorum sealt tühikuid vahelt välja ja tulbad jäävad enam-vähem paika:
copyright information of GNU Parted
Model: ATA TOSHIBA MK1031GA (scsi)
Disk /dev/sda: 100GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number Start End Size Type File system Flags
1 32,3kB 26,3GB 26,3GB primary ntfs
2 26,3GB 61,7GB 35,4GB primary ext4
3 61,7GB 100GB 38,4GB extended
5 61,7GB 99,0GB 37,3GB logical ext4
6 99,0GB 100GB 1061MB logical linux-swap(v1)
(parted) |
Disk /dev/sda: 100.0 GB, 100030242816 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12161 cylinders, total 195371568 sectors
Units = sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x94e494e4
Seade Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 63 51300351 25650144+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda2 51300352 120463359 34581504 83 Linux
/dev/sda3 120465406 195371007 37452801 5 Extended
/dev/sda5 120465408 193296383 36415488 83 Linux
/dev/sda6 193298432 195371007 1036288 82 Linux swap / Solaris |
fdiski väljund muidu tundub silmaga vaadates olevat korras, partitsioonide ülekattuvust ma ei näe siin ja partitsioonid on ka normaalses järjekorras. Ühesõnaga otseselt katki ei ole midagi. (ülekattuvuse korral ei oleks ka parted väljundisse andnud muud kui teate vigasest partitsioonitabelist)
Ma nüüd praegu natuke kõhklen, pakuksin muidu võimalikuks lahenduseks sda1 aktiveerida ja igaks juhuks üle paigaldada GRUB /dev/sda-sse. Kas see Windowsi bootivaks muudab, seda ma veel ei oska öelda, aga hullemaks ta ka midagi teha ei tohiks. Minu meelest Windows ilma aktiivse partitsioonita ei booti?
Märt, mida arvad?
Ma igaks juhuks ootaks kellegi teise arvamust, enne kui soovitan selle päriselt ära teha.
Juhul kui hakkad järgnevat tegema, siis palun kopeeri käsud siit, et mingit süntaksiviga sisse ei tuleks. Vigaste käskude puhul võib järgnev muuta sinu süsteemi ka Linuxisse mittebootivaks - tegemist on ikkagi partitsioonitabeli muutmisega.
Ja väga oluline on, et kõik kolm muutust saaks tehtud järjest, ilma vahepeal arvutit välja lülitamata ega restartimata. Restartida võib pärast viimase käsu edukat toimimist.
Esiteks aktiveeriks Windowsi partitsiooni:
sudo parted /dev/sda set 1 boot on
ja siis vaataks tabeli üle ka uuesti:
sudo parted /dev/sda print
real number 1 peaks flags tulbas nüüd olema sõna "boot"
ja
sudo fdisk -l /dev/sda
väljundis peaks nüüd /dev/sda1 järel olema tärn *
Teiseks paigaldaks GRUB-i /dev/sda-sse (igaks juhuks, kasvõi ülekirjutamise mõttes)
sudo grub-install /dev/sda
(jälgi, mida käsk väljundiks annab - hea oleks, kui selle siia foorumisse kopeerid)
Kolmandaks uuendaks GRUB-i seadistust
sudo update-grub
(jälgi, mida käsk väljundiks annab - hea oleks, kui selle siia foorumisse kopeerid)
See oleks esialgu kõik. Kui Windows ikkagi bootima ei hakka, vaatame lähemalt võimalikke Windowsi probleeme. Partitsioonitabeli ja GRUB-i poole pealt peaks sellega asi korda saama.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus.
viimati muutis Dogbert 19.02.2015 03:21:50, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
19.02.2015 01:56:43
|
|
|
Bootivat ketast ei tahagi arvata selle, sest algselt, kui linuxi panin, siis estobuntu pakkuski varianti ju, et windoosa jääb kõrvale. Käivitudes saan valida, mis proge läheb. Jah esimesel real estobuntu, 10 seki pärast jah automaatselt logib estobuntusse. Ma ei tea kas ma sust õieti aru sain. See selleks, täna ei jama sellega, homme hakkan jälle näperdama arvutit.
_________________ dell somm ding mi poi |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
19.02.2015 03:24:49
|
|
|
Sa vist ei saanud päris hästi aru millest ma rääkisin, oleksin pidanud selgemini väljenduma. Minu postituse esimene pool oli üritus sinu partitsioonitabelit analüüsida nende väljundandmete põhjal, mis sa viimati andsid.
Ja minu meelest on Windowsi partitsioonilt selle suuremaks venitamise käigus kaduma läinud "boot" lipp ehk "Windowsi keeles" ei ole see partitsioon aktiivne. Seda juhtub, on mul endalgi juhtunud. Ei midagi erilist ega hullu.
Ja ma ei piinanud enam sind uute küsimustega, ole rahulik, need küsimärgid seal on rohkem mulle endale ja neile, kes Windows XP bootimisest ja GRUB-ist sama palju või rohkem teavad kui mina. Ma nimelt veidi kahtlesin oma järeldustes. Sa ei pea neile küsimustele vastust otsima, ma ei küsinud sinult enam otseselt midagi
Vastata võivad need, kes neile küsimustele vastata oskavad.
Postituse teine pool sisaldab kirjeldust, kuidas Windowsi partitsioon uuesti aktiveerida (bootivaks teha) ja tagada, et ka GRUB alles jääks ning Windowsi õigest kohast käima lükata oskaks. Igaks juhuks võiks oodata kellegi teise arvamust selle kohta, aga ma olen järjest kindlam, et just sedasi tuleks toimida. Windows vajab msdos partitsioonitabeliga kettal, et bootloaderiga partitsioon peab olema aktiivne, st tal peab olema "boot" lipp. Mul hakkas see asi vahepeal juba ununema.
Head ööd!
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
19.02.2015 04:20:55
|
|
|
Sain võibolla aru. See saaleala(sd2) kuhu nihutasin XP- d, ongi mul suva, sest "kodukaust " on hoopis see va sd3 alas olev partitsioon ja see sd2 - le pidin estobuntu peale uuesti laskma, sest ükspäev ei saanud sinna enam ligi ja ketas hakkas kitsaks jääma "kodukaustas-sd3-s". sd3- e ju ei saa ju rikkuda omaarust, kui seal ju omakorda teine estobuntu peal? Muidugi , ei mäleta, kuidas suutsin seda grubi omaarust siis rikkuda sd2- l, vahet pole. Ja selle xp- ga paar programmi on mida harva kasutan, rohkem emotsionaalne väärtus asjal, kui praktiline. Selle ka olen seda asja rahulikult võtnud. Head ööd!
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
19.02.2015 09:23:06
|
|
|
Ei-ei, seal ei ole midagi rikutud - rahu, ainult rahu! sda2, sda3 jt pole üldse teemaks. Windowsi partitsioonil, st sda1 partitsioonil on ära kadunud "boot" lipp, märgistus. Ainult see on praegu puudu.
Mitte midagi ei kao ära ka selle taastamisel, kõik jääb vähemalt Windowsi käimasaamiseni samamoodi nagu oli.
Võid üsna rahulikult hakata minu üle-eelmises postis näpuga järge ajama alates lausest "Juhul kui hakkad järgnevat tegema, siis palun kopeeri käsud siit,...". Kui seda samm-sammult järgid, siis peaks saama selle puuduva lipu sinna külge ja sellega korda partitsioonitabeli-poolse eelduse Windows XP bootimiseks. Praegu ta ei saagi bootida.
Kui Windowsi bootima saame, siis vaatab edasi, mida selle ühe liigse buntuga pihta hakata.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
19.02.2015 09:50:54
|
|
|
Jah homme proovin need siia üles panna, täna ei saa sinna ligi. Aga minu jaoks hullu ei ole kui buntud eraldi on
|
tagasi üles |
|
 |
NAIRI2
HV kasutaja

|
19.02.2015 10:48:10
|
|
|
raul141 kirjutas: |
NAIRI2Aga miks heapärast ta xp plaadist parem on? lihtsam kasutada?(heh sai proovitud, see vist ainult ubuntu jaoks , mul omaarust xp- ga probleem) |
Seal on valik "Advanced options". Seal saab valida, kas mbr või grub; kuhu see bootloader kirjutada; milline partitsioon on esimene. Olen kasutanud palju kordi erinevate dualboot masinate (win/linux) korrastamiseks. programm teeb ise ära selle "musta töö", mida te siin pusite: otsib üles kõik partitsioonid, leiab nende hulgast buutimisvõimelised ja pakub kasutajale valikud.
_________________ Tehnikadoktor. |
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
23.02.2015 23:26:39
|
|
|
NAIRI2, proovisin sinu üllitist, aga siin on juba selliseid nupukamaid mehi vaja, kuna plaadiü käivitades isegi eestikeelne juhend pani pead vastu seina lööma. Panin ingliskeelseks, kah ei teagi kuhu ja kuidas arvata käsklusi kirjutada, kuna arvata siit foorumist saab kiirema lahenduse. Terminali vastused siis-
1.vastus-
Information: You may need to update /etc/fstab.
2.vastus-
Model: ATA TOSHIBA MK1031GA (scsi)
Disk /dev/sda: 100GB
Sector size (logical/physical): 512B/512B
Partition Table: msdos
Number Start End Size Type File system Flags
1 32,3kB 26,3GB 26,3GB primary ntfs boot
2 26,3GB 61,7GB 35,4GB primary ext4
3 61,7GB 100GB 38,4GB extended
5 61,7GB 99,0GB 37,3GB logical ext4
6 99,0GB 100GB 1061MB logical linux-swap(v1)
3.vastus-
/dev/sda1 * 63 51300351 25650144+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 193298432 195371007 1036288 82 Linux swap / Solaris
3.1 vastus, paigaldades grub-i sda- sse -
Probing devices to guess BIOS drives. This may take a long time.
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Installing GRUB to /dev/sda as (hd0)...
Installation finished. No error reported.
This is the contents of the device map /boot/grub/device.map.
Check if this is correct or not. If any of the lines is incorrect,
fix it and re-run the script `grub-install'.
(fd0) /dev/fd0
(hd0) /dev/sda
3.2 GRUBI uuendamine-
Searching for GRUB installation directory ... found: /boot/grub
Searching for default file ... found: /boot/grub/default
Testing for an existing GRUB menu.lst file ... found: /boot/grub/menu.lst
Searching for splash image ... none found, skipping ...
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-45-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-44-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-43-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-40-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-39-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-37-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-36-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-35-generic
Found kernel: /boot/vmlinuz-3.13.0-34-generic
Found kernel: /boot/memtest86+.bin
Replacing config file /run/grub/menu.lst with new version
Updating /boot/grub/menu.lst ... done
Jään vastuseid ootama! See Nairi proge ka huvitab, mine tea kunagi saab seda plaati kasutada, et ei peaks foorumit risustama. Aga see seiklus siin kah on põnevust tekitav.
EDIT- See vist hästi ei mõjunud?- Teiseks paigaldaks GRUB-i /dev/sda-sse (igaks juhuks, kasvõi ülekirjutamise mõttes) - nüüd valikuna GRUB menüüd ei tule bootimisel ette, kus sai xp ka variandina valida.
NAIRI2, sai siis windoosa alt seda tehtud mälupulgale, läks tööle. Plaadi pealt linuxi variant kas hangus ära või ei tea milles asi. Sai mbr omaarust parandatud, aga kahjuks ei kirjutanud kohe errorit üles, pidin uuesti ubuntu parandama, et seal töötada saaks. Grubi jah parandas, aga windoosat parandades jääbki seda musta desktoppi ketrama. Ubuntusse ei lase bootida, aga ubuntut taastades laseb valida xp ka, aga sinna teadagi ei lase ja viskab tagasi valikmenüüsse(kas ubuntu või xp). Õnneks endal suurt väga kaotada siin arvutis pole, aga desktopi tegi tühjaks, enamus andmed kaustades ikka alles. See mbr vast ei olegi probleem?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
24.02.2015 00:57:58
|
|
|
Windowsi partitsioon on nüüd aktiivne, see õnnestus ära teha.
Menüüd ei rikkunud ära mitte GRUB-i paigaldus /dev/sda-sse (kus ta ka varemalt juba olemas oli, muidu su Linux ka ei käivituks), vaid update-grub.
Viimast sai jooksutatud just selleks, et ta menüüs Windowsi sissekannet uuendaks. Ehk siis see igaks-juhuks ülekirjutamine läks veidi lörri, ilma oleks võib-olla juba korras
Aga tõesti huvitav, miks update-grub Windowsi ei leidnud ja seda menüüsse ei lisatud? (Ei, see pole küsimus sulle )
Oot, ehk oli windowsi partitsioon skripti jooksutamise ajal mountitud? See võib asja ära rikkuda küll.
Kui uuesti Linuxis oled, siis proovime sedasi:
sudo umount /dev/sda1
sudo update-grub
Sedasi on kindel, et Windowsi partitsioon ei ole mountitud GRUB menüü uuendamise ajal.
Viimase käsu väljundist peaks juba näha olema, kas Windows leiti ja lisati menüüsse. Eelmisest väljundist oli näha, et ta Windowsi ei leidnud (leidis küll suure posu Linuxi vanu kerneleid, mis sul süsteemis ruumi võtavad - nendega tegeleme siis kui Windowsi käima saame).
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
24.02.2015 10:18:14
|
|
|
Dogbert, Vastused-
3.1( paigaldades grub-i sda- sse)
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
3.2-GRUBI uuendamine
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-45-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.13.0-24-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.13.0-24-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Found Microsoft Windows XP Home Edition on /dev/sda1
Found Ubuntu 14.04.2 LTS (14.04) on /dev/sda5
done
restarti tehes jah grub menüü ilusti alles, xp- sse veel ei saa
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
24.02.2015 15:08:51
|
|
|
Nüüd siis on selge, et viga on midagi ka Windowsil, et ta käima ei lähe. GRUB-is on viide olemas, Windowsi partitsioon on aktiivne - eeldused on olemas.
Kas on midagi muutunud selles mis juhtub, kui GRUB menüüst Windowsi valid? Ikka pakub recovery't?
Alustuseks prooviks failisüsteemi üle kontrollida windowsi check diskiga. Windowsi installikas on sul olemas, nagu ma aru sain?
Sel juhul tuleb nüüd bootida installika pealt ja kohe võrdlemisi alguses, kui ekraani all on tekst "press F6 bla-bla...", vajuta hoopis F10 (nii pääseb otse recovery console peale, ka unattended installiga CD puhul).
Kui console käivitud, saad alguses mõne sekundi jooksul "Enter"-klahvi vajutamisel valida klaviatuuri layouti, juhul kui sa ei kasuta USA ANSI klaviatuuri. (valikul on mõte sees, sest USA ja EST layouti puhul asuvad / \ * jm sümbolid erinevate klahvide all)
Pärast seda valid leitud Windowsi, logid administrator kontole sisse ja oled siis command promptis. Seal anna käsk:
chkdsk c: /r
Kontrollitakse üle kogu C-ketas, ka tühi ruum.
Kui valmis saab, siis exit teeb arvutile restardi.
Kui Windows ikka ei käivitu, käivita jälle Linux ja vaata, kas Windowsi partitsioonil on sul ikka tegelikult ka olemas:
Windows kaust
System32 kaust Windows kausta sees
ntoskrnl.exe fail system32 kaustas
hal.dll fail system32 kaustas
config kaust system32 kaustas
system fail config kausta sees
drivers kaust system32 kausta sees
Kui on olemas, siis võib proovida üle kirjutada NTDETECT.COM ja NTLDR faile nendega, mille ma varemalt sinu jaoks veebi üles riputasin.
boot.ini jäta puutumata, see on kontrollitud ja korras.
Proovi jälle Windowsi bootida.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
24.02.2015 17:49:18
|
|
|
Vaatasin kaustu- system fail config kausta sees - seda vist pole, sest pea 2 tundi tegi recoveryt ja ja error- mainib config kausta ja SYSTEM. Et kas sinu poolt pakutav Proffesional failid ka klapiksid? Või tuleb miskit veel mudida?
Jah sisse veel ei saanud jälle tahtis repairi. ju siis selle puuduoleva faili pärast.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
25.02.2015 10:07:27
|
|
|
Recoveryt? Check diski ikka, st kontrollis failisüsteemi vigu. Kui tõepoolest selle käigus öeldi, et windows\system32\config\system on vigane, siis ongi süsteem peetis. See system fail on kõige tähtsam registrifail, milles sisaldub süsteemiregister HKEY_SYSTEM, ilma selleta Windows ei tööta. Ja sellepärast ta sulle ka algusest peale repairi pakub nähtavasti, kuna register on katki, loetamatu.
Nüüd on veel ehk mingi lootus sellel, et äkki on Windowsis säilinud viimane töötav konf "Last Known Good Configuration" või viimane restore point. Sest teise riistvara ja konfiga arvutist süsteemiregister kopeerida enamasti ei kõlba - see ei lähe käima teise masina peal. Muidu annaks ta kohe sulle.
Alustuseks proovime esimest:
Bootimisel, kui valid GRUB menüüst Windowsi, siis pane juba enne sõrm valmis F8 klahvi juurde, nii et saaksid kohe Enter-klahvi vajutamise järel kiiresti F8 klahvi tippima hakata. See on mitme op-süsteemiga masina puhul üsna omaette trikk, kui pead valima op-süsteemi ja kohe selle järel jõudma ka F8 vajutada. Proovi - kui esimesel korral ei õnnestu, ürita veel.
Kui saad Windowsi rescue-menüü ette, siis vaata, kas on seal selline valik nagu "Last Known Good Configuration" ja proovi seda. Kui käima läheb, oled pääsenud. Kui mitte, siis proovi, kas samast menüüst Safe Mode läheb käima või mitte.
Anna teada kuidas läks. Kui ka Safe Mode ei käivitu, üritame käsitsi vaadata, kas on mõni system restore point säilinud ja üritame sealt süsteemiregistri taastada.
(Failisüsteemi katkiminek või partitsiooni muutmise ebaõnnestumine või kusagil poole peal katkemine on peamine põhjus, miks enne partitsioonide muutmist süsteemist backup teha soovitatakse - oleks backup nüüd olemas, saaks sealt kenasti süsteemi taastada)
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
25.02.2015 14:06:45
|
|
|
Dogbert, Jah last... ja safe mode ei tööta, pakub ikka repairi mustal taustal. See selleks. Et ära pahanda sai sellist asja proovitud, ei miskit, pärast exit tippimist windoosat ei viska ette, nagu lubab, vaid samamoodi repairi pakub. https://www.youtube.com/watch?v=rVZe8YYkH4E
Et pärast vaadates tmp kausta küll tegi, aga jutust aru ei saa, see SYSTEM kaust kuidas peaks tekkima või ei pea, igatahes seda mul ikka pole. Mulle igatahes see windoosa mäng hakkab meeldima, linux ka sellist lõbu ei paku, kahju kui arvuti korda saab. Ise laseks c partitsioonile uue windoosa, sest ainult VAG- com seal peal, mis linuxis natuke keerulisem peale panna. Ja allaandja tüüp ma ka pole. Proovisin virtualboxi ka, aga see rohkem nagu vanamehele kätte anda tahvelarvuti, kus sõrmedega võimatu teksti trükkida. Minu puuduseks on muidugi ka ingliskeele oskamatus, aga neid videosi vaadates vist olen natuke sõnavara ka juurde saanud. Praegu on natuke arusaamatu, miks tmp faile sain kopeerida plaadilt, aga system faile ei saa? Või olen ma millestki ilma jäänud?
EDIT- sai siis sellist asja ka proovitud-
https://www.youtube.com/watch?v=90XlZdaS0-Q
ja isegi windoosasse sai osaliselt sisse! ( windows logo ja siis jääbki sisse buutima, desktopi ette ei viska) Safe modes erroreid ka ei viska ja jääb seda config kausta niiöelda lugema. Variant, et mul nüüd config kaustas võibolla midagi üleliigset?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
25.02.2015 14:14:53
|
|
|
Antud juhul see system ei ole kaust, see on ilma laiendita fail, milles sisaldub süsteemiregistri andmebaas (regeditis näeb seda tavaliselt HKEY_SYSTEM all).
Hetkel on veel pisi-pisikene lootus, et sul seal Windowsis, kui ta veel töövõimeline oli, töötas ka automaatne system restore ja et mingist viimasest tarkvarapaigaldusest (Windowsi uuendused vms) on säilinud ka sellele eelnevalt automaatselt tehtud restore point - taastepunkt. Seal võib olla säilinud sel hetkel töötanud süsteemiregistri koopia. Erinevalt Windows 7-st vajab Windows XP system restore kasutamiseks seda, et Windows oleks ise töövõimeline - seda me seega praegu normaalselt kasutada ei saa, aga me võime käsitsi otsida selle faili koopiat sealt restore pointi failide hulgast. Õhtul juhatan, kust ja kuidas.
Kui seda ka ei ole, siis on veel võimalik taastada süsteemiregister seisu, mis tal oli Windowsi paigaldamise ajal - see on taastamisvalikutest kõige nadim muidugi, sest seal pole jälgegi pärast Windowsi paigaldust installitud tarkvarast ega muudatustest süsteemis. Ja ta ei pruugi isegi käima minna... Kui see ka ei tööta, siis ongi kõik, kaputt. Windowsi käimasaamiseks tuleb ta sel juhul uuesti paigaldada.
Vaatame õhtul, praegu pean töötama.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
25.02.2015 15:14:40
|
|
|
Dogbert, Kahju, mäng sai läbi. See täitsa esimine video, mille esimeses postituses lisasin nüüd töötas ja Windoosa restore point hakkas arvata tööle, peale vajalike failide lisamist. Tänud sullle!!!
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
25.02.2015 17:00:27
|
|
|
Aa, väga hea.
Nüüd võiksid Linuxis väikese kevadpuhastuse teha ja vanad kernelid kukele saata. Mul on omal selliseks puhastustööks väike abiskript tehtud:
bash:
|
#!/bin/bash echo $(dpkg --get-selections | grep -E 'linux-(image|headers|tools)' | grep -vE "$(uname -r | sed -E 's/([0-9.]+-[0-9]+).*/\1/g')" | grep -E "[0-9]" | sed -r 's/(linux[^ \t]+)[ \t]+install/\1/g') exit
|
Võid selle siit kopeerida (<suurenda>, <märgi>, copy ) ja tekstiredaktoris paste teha. Salvesta ta oma kodukausta (/home/sinukasutajanimi/) mingi nimega, millest aru saad, näiteks "listi-passiivsed-kernelid". Jamade vältimiseks ära tühikuid nimesse jäta. Siis käivita terminal ja anna käsk:
chmod +x listi-passiivsed-kernelid
See skript ise ei eemalda midagi, ta annab vaid väljundiks kernelipakettide nimekirja, millest jätab välja hetkel töötava kerneli omad. Katseks anna käsk:
~/listi-passiivsed-kernelid
Väljundis peaks olema nimekiri, milles võivad esineda linux-image, linux-headers ja linux-tools paketid - kõik mis ei ole hetkel kasutuses.
Võid kontrolliks vaadata, kas kasutad hetkel ikka kõige uuemat kernelit:
uname -r
Võrdle saadud versiooninumbrit skripti väljundiga - kui kasutusel oleva kerneli versiooninumber on kõige värskem, siis võib vanad rahulikult eemaldada järgmiselt:
sudo apt-get purge $(~/listi-passiivsed-kernelid)
Näed uuesti nimekirja pakettidest, mida eemaldama hakatakse. Kui oled sellega rahul, vasta yes/no vastuseks "y" ja oota kuni töö lõpeb. Sul peaks sealt vist lausa mitusada megabaiti vabanema praeguse seisuga
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
25.02.2015 17:29:50
|
|
|
bash: /home/#####/listi-passiivsed-kernelid: Is a directory
Nii vastab 2 käskluse puhul, esimese puhul mitte midagi ei tee. Leafpad- iga tegin kausta sinna kuhu ütlesid. Kuigi kas mingi graafiline pakett oli ka, see vist Janitor käsuga puhastas kettaid?
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
25.02.2015 19:53:43
|
|
|
Ma rääkisin tekstifaili tegemisest sinu kodukausta sisse, sa nähtavasti tegid tõepoolest hoopis kausta sinna, kui bash ütleb, et see on kaust
Millena sa selle skripti teksti salvestasid siis? Kui üldse salvestasid? Kui salvestasid, siis kuhu ja mis nimega?
Ma pole kasutanud graafilisi puhastajaid, pole vajadust olnud. Vanade kernelite eemaldamine on siin praegu ainult teemaks.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
25.02.2015 21:36:42
|
|
|
Nüüd on küll piinlik. Tekst failina ma ei saanudki(ei osanud) kodukausta seda tekstfailina panna, sest kodukausta saan vaid uut kausta tekitada, aga mitte teksti failina, rohkem valikuid nagu ei paku. Sellepärast ma avasingi leafpad ja save as kasutasin. Ja imelikul kombel uus aken muudaks nagu kodukausta nime arvuti nimega. Noja teistmoodi seda salvestatud kausta ka ei näe, kui ainult leafpad teen lahti. Ja formaati ma ei saa kuiski näha, ei oska. Ma Linuxis ei olegi selliseid asju kasutanud, noh ei ole vajadust olnud. Või sa mõtlesid libreoffice- t kasutada? Pean seda graafilist vidinat ka vaatama, minuarust imes ta riistavara vanadest kernelitest ka tühjaks.
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
25.02.2015 23:04:06
|
|
|
Libreoffice on nagu kahuriga kurge... Võimalik on muidugi, pead faililaiendiks valima sel juhul txt ja hiljem saab faili ümber nimetada, txt laiendi ära kaotada. Aga keerulisem on tegelikult sedasi.
Ma ei ole Leafpadi kasutanud, aga ta paistab olevat nagu igasugune muu lihtteksti redaktor - nagu Windowsis Notepad. Ta ei võimaldagi sul mingis muus formaadis salvestada kui lihttekstina, ainult faililaiend või selle puudumine on sinu enda teha.
Valid "Save as" ja oletatavasti ta vaikimisi avabki sinu kodukausta, mille absoluutne tee on /home/sinukasutajanimi. Failinimeks kirjutad listi-passiivsed-kernelid, laiendit ei lisa ja klõpsad Save.
Kui sa ei orienteeru, kus sa Save as avanemisel asud, siis kodukausta üheks alamkaustaks on graafilise liidesega Linuxis kindlasti Documents. Kui sa seda seal ühe alamkaustana näed, siis oled õiges kohas
Enamus kasutajaprogramme käivituvadki vaikimisi kodukaustas, sh ka file manager. File manageris on enamasti olemas ka "kodu" ikoon, mis sinna viib.
Enne faili salvestamist võiks nüüd selle tühja kausta ära kustutada muidugi, vastasel juhul sa sama nimega faili salvestada ei saa.
Muidugi kui sul on mingi super-prügikoristaja vaatluse all, mis vanu kerneleid ja nendega seotud pakette ka eemaldada oskab, siis võid seda ka kasutada selle skriptiga jändamise asemel.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
26.02.2015 21:41:25
|
|
|
Dogbert, See geberniit (õiges vormingus tekstfaili leidmine) ei paku sellis rahuldust, nagu XP taastamine. Ühesõnaga jah neid erinevaid vorminguid dokumentide kaustas pakkus leafpad vist 3. Proovisingi 3 korda erinevalt seda salvestada, ei miskit. Siis tahtsin tünga teha. Tegin teises arvutis notepad- iga selle valmis ja usb abil transportisin koduka dokumendi kausta- ikka ei miskit. Samas windoosa alt sinu käsurida, mida kopeerida, saab need ridade esimesed numbrid kopeerida, välja arvatud esimene rida. Aga linuxis ei ühti- rea numbrid jätab kopeerimata, ühesõnaga ei saa kopeerida selle ka leafpad kaust ja notepad kaust salvestamisel erinevad. Vist tuleb käsitsi need rea numbrid välja kirjutada, siis proovida? Ahjaa libbreoffice-et sai ka proovitud, see va nimetuse tagant txt , nagu notepad puhul ära kaotatud, ikka ei miskit. Graafilise vidinaga tegelen vast hiljem, see vingerjas pakub ka natuke lõbu, proovin kuiski tööle saada.
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
27.02.2015 00:17:03
|
|
|
Windowsi notepad tekitab iga reavahetuse puhul rea lõppu kaks nähtamatut sümbolit: EOL+CR (End Of Line + Carriage Return, s.o "trükipea-rida-allapoole-ja-vasakusse-serva" käsk), nagu tahaks trükimasinaga trükkima hakata. Linuxi tekstifailid on Unixi formaadis, seal on rea lõpus ainult EOL. (Erinevalt Windowsi enda Notepadist võimaldab näiteks Notepad++ salvestada ka Unix formaadis)
Teine probleem võib olla sümbolite kodeering - kui sa Windows XP Notepadis salvestamisel ei valinud kodeeringuks UTF-8, siis võib kodeeringuks olla hoopis ISO-8859-1 (Western Europe) või ISO-8859-15 (Baltic) - sõltuvalt süsteemi seadistusest. Sinu Estobuntu ootab vaikimisi aga UTF-8 sümboleid.
Kui sa kirjutad/salvestad Windowsi Notepadis bash skripti ja üritad seda käivitada, on isegi UTF-8 kasutamisel tulemused suhteliselt ennustamatud CR sümbolite tõttu. Ise kah vahel kogemata samasse ämbrisse astunud, eriti kui tekst ei ole loodud Notepadis, vaid teadmata tarkvara abil.
Linuxis on teksti konvertimiseks Windowsi (DOS-i) ja Linuxi (Unixi) vahel selline utiliit nagu dos2unix, millega siis tekstifaile konverditakse üht- või teistpidi. Graafilise liidesega tekstiredaktorites on tihti sarnane konverteerimiskäsk sisse ehitatud. Ei hakkaks sind sellega piinama rohkem, ütleme lihtsalt, et Windowsi Notepad on võimetu Linuxile otse söödavat lihtteksti salvestama.
Kui tahad veel proovida, siis võiksid mulle nimetada, milliseid formaate see Leafpad sulle salvestamisel pakub. Oskaksin siis õige nimetada.
Teine võimalus on minna vastassuunas ja kasutada keerulise graafilise liidesega tekstiredaktori asemel midagi elementaarsemat otse terminalis. Suure tõenäosusega on sul vaikimisi juba paigaldatud tekstiredaktor nano, mille käsud on lihtsad ja elementaarsed ning juhtklahvid sarnanevad Windowsi programmidest tuntud klahvidele (kursorinooled, home, end, pg down/up jm)
Näiteks võiks sel juhul proovida nii, et käivita terminal ja anna seal käsk:
rm -fr "listi-passiivsed-kernelid"
see kustutab eelnevalt loodud selle nimega faili või kausta
nano listi-passiivsed-kernelid
See käivitab nano tekstiredaktori uue faili loomiseks, mille nimi on listi-passiivsed-kernelid
Nano on lihtne redaktor - kõik käsud käivad Ctrl+täht vahendusel ja need on kirjas akna alumises servas, ^ tähendab seal Ctrl-klahvi.
Et sa oled graafilises terminalis, siis saad ka sinna aknasse Paste käsuga siit kopeeritud skripti teksti paigutada.
Salvestamiseks vajuta Ctrl+O (see on O-täht, mitte null). Nano pakub sulle failinime "listi-passiivsed-kernelid", vajuta lihtsalt Enter-klahvi.
Nano sulgemiseks on Ctrl+X
Selles mõttes on nii lihtsam, et kui sa terminalis mõnda teise kausta ei rända cd käsuga, siis oledki oma kodukaustas ja nano salvestab sulle ka faili samasse kausta ning just selles õiges lihtteksti formaadis ja õige kodeeringuga.
Fail on ka siin allalaadimiseks: http://www.hot.ee/dogbert/listi-passiivsed-kernelid
Võid selle alla laadida terminalis käsuga
wget http://www.hot.ee/dogbert/listi-passiivsed-kernelid
ja jätkata varem antud juhiste järgi alates käsust chmod.
Nano või Leafpadiga kopeeritud teksti salvestamise selgeks saamisest oleks nii palju tolku, et enamus Linuxi skripte ja konfifaile on veebis tekstina väljas ja just sedasi neid kasutatakse.
|
tagasi üles |
|
 |
raul141
HV veteran

|
06.05.2016 16:51:51
|
|
|
Dogbert, 444 MB vabanes. Nano om hää küll, aga Leafpad pakub current locale(utf-8) vaikimisi, valida saaks veel utf8, paar sinu mainitud ISO varianti ja CP1257, rohkem ei paku, samas saad nagu seda tekstina selle kodeeringi ise ka lahtrisse kirjutada, aga EOL peaks vist sinna kirjutama? Kui aega on pusin kunagi sellega, aga praegu see nano töötab ja kui meelest läheb, siis siit foorumist jälle hea lugeda. Tänud sulle!
EDIT-
Üle aasta siis asi toiminud, nüüd jälle ei saa windoosasse. Eelmistest postitustest proovisin kõike. Käsklus chkdsk c: /r ka nagu näitaks , et kõik kaustad olemas.
sudo fdisk -l /dev/sda väljund-
Disk /dev/sda: 100.0 GB, 100030242816 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12161 cylinders, total 195371568 sectors
Units = sektorit of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 0x94e494e4
/dev/sda1 * 63 51300351 25650144+ 7 HPFS/NTFS/exFAT
/dev/sda6 193298432 195371007 1036288 82 Linux swap / Solaris
Mudisin nii palju, et alguses grub menüü juures xp- d valides viskas menüü juurde tagasi. Nüüd aga viskab vaid musta tausta altkriipsuga nagu ootaks käsurida, aga edasi miskit ei saa teha. Restart ainult ja estobuntusse saab. Ei saagi aru millest tekkis see jant, mitu kuud juba pole seal xp- s käinud. Kuigi Dogberti xp profi ülalmainitet 3faili said asendatud , kuigi endal home variant. Loodame , et see ei sega.(boot.ini, .....)
Põhimõtteliselt peaks tegema nii, et sellist asja enam ei juhtuks, saaks seda xp-d konserveerida, et mitte mingit võimalust toda rikkuda pole? Või asi on võibolla linuxi- is endas, et ei lase dualbooti teha ?
Edit-
Sain googeldades ise hakkama-
windoosa repairis käsklus fixboot, fixmbr. Siis boot repair diskiga grub repair ja voilaa.
Panin igaks juhuks kirja, mul läheb väga ruttu meelest, arvata on, et uuesti läheb windoosa pekki.
|
|
tagasi üles |
|
 |
NAIRI2
HV kasutaja

|
07.05.2016 19:01:13
|
|
|
raul141 kirjutas: |
windoosa repairis käsklus fixboot, fixmbr. Siis boot repair diskiga grub repair ja voilaa.
Panin igaks juhuks kirja, mul läheb väga ruttu meelest, arvata on, et uuesti läheb windoosa pekki. |
win xp p*** minekut võib põhjustada HDD jamamine. Soovitan vahetada HDD uue korraliku vastu. Mul on tulnud korduvalt elustada win erinevate versioonidega masinaid, kus jamade põhjustajaks on olnud HDD ja peale uue ketta panekut on masinad kenasti edasi töötanud probleemideta.
_________________ Tehnikadoktor. |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa ei või manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|