Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Kas kasutad veel pankade paroolikaarte? |
Jah |
|
28% |
[ 48 ] |
Ei, kasutan peamiselt ID-kaarti |
|
36% |
[ 62 ] |
Ei, kasutan peamiselt Mobiil-ID autentimist |
|
30% |
[ 52 ] |
Ei, kasutan peamiselt PIN-kalkulaatorit |
|
3% |
[ 6 ] |
Ei kasuta üldse e-teenuseid |
|
0% |
[ 0 ] |
|
hääli kokku : 168 |
|
autor |
|
H_K
Aeg Maha 2n

|
16.11.2014 19:17:04
|
|
|
tsitaat: |
...kuniks pangad oma summasid madalamaks ei lase ja rohkem peale suru turvalist autentimist. |
Võimalik, et päriselus ei ole turvalisuse seisukohalt vahet, mis seda sunniks tegema. Piltlikult kui sul on koodisüsteemiga näiteks 0 turvaintsidenti ja ID-kaardiga samuti 0 turvaintsidenti - mis sel juhul oleks argumendiks, lihtsalt üks meetod on teoreetiliselt turvalisem aga praktikas ei ole vahet. Selle loogika järgi on suure tõenäosusega ka ID-kaardist turvalisemaid tehnoloogiaid, aga kas seepärast peab neid kuidagi peale suruma.
Võib olla põhjuseks, et ID-kaarti autentimine on põhjendamatult turvaline, ja sama "töö" teeb ära ka koodikaardisüsteem.
Võimalik, et suures pildis on isegi kasulik, kui kasutusel on võimalikult erinevad audentimismeetosid, see kahandab "kõik munad ühes korvis" riski, et nt ühes audentimisviisis avastatakse tõsine turvapuudus on automaatselt kõik selle ühe turvaviisiga seotu ohus või juba kuritarvitatud.
|
|
Kommentaarid: 53 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
51 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
16.11.2014 19:18:32
|
|
|
Kui võtta vaatluse alla ühekordsed paroolid, siis pean nõustuma, et turvatase on piisav.
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
16.11.2014 19:20:30
|
|
|
Mnator kirjutas: |
Kui võtta vaatluse alla ühekordsed paroolid, siis pean nõustuma, et turvatase on piisav. |
Nende ühekordsete paroolidega ei saa sa anda digitaalseid allkirju.
Ma ei kujuta ette, kui palju ma olen 10+ aastaga säästnud paberit ja kütust ning eelkõige aega tänu sellele
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
16.11.2014 19:21:52
|
|
|
Millest sa aru ei saa. Intsidentide arv ei ole ju oluline.
Kui ID kaardi puhul peab kasutaja olema piisavalt rumal, et oma PIN1 ja PIN2 koodi kellelegi koos kaardiga usaldab, siis koodikaardi puhul, isegi kui keegi on saanud teada püsiparooli ja kasutajanime, siis paroolikaardist endast pole erilist probleemi teha kahe sekundiga kasvõi mobiiliga pilt ning ongi ohver kõigest märkamatult ilma. ID kaardist sa koopiat ei tee.
Turbes on kõige nõrgim lüli on nagunii alati kasutaja ise, mitte tehnoloogia mida kasutatakse. Aga turvalisema tehnoloogiaga (ID kaart, m-id) saadakse viia seda kasutajapoolse lolluse riskiprotsenti allapoole.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
1 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mnator
HV Guru
|
16.11.2014 19:25:49
|
|
|
Tanel kirjutas: |
Mnator kirjutas: |
Kui võtta vaatluse alla ühekordsed paroolid, siis pean nõustuma, et turvatase on piisav. |
Nende ühekordsete paroolidega ei saa sa anda digitaalseid allkirju.
Ma ei kujuta ette, kui palju ma olen 10+ aastaga säästnud paberit ja kütust ning eelkõige aega tänu sellele  |
Muuseas, ma ise kasutan ID-kaarti
(Lihtsalt tavalisteks pangatoiminguteks ma pean ühekordsete paroolikaartide kasutust lubatavaks.)
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
KillerXP
HV Guru

|
16.11.2014 19:30:07
|
|
|
Super AMOLED kirjutas: |
mID võiks oma hinna alla lasta muidugi
|
et see...1 euro kuus viib toidulaualt lõhe? |
Mingi hetk tegin arvutused (ei arvesta hetke sooduspakkumisi nagu nt praegune EMT oma). Tegu on Elisa hinnakirjast võetud summadega mõni kuu tagasi:
Liitumistasu 10€ (SIM kaardi väljastustasu)
Riigilõiv 10€ (sert kehtib 3a)
kuutasu 0,64€ * 36 kuud = 23,04€ |
Seega kokku 3a mID-d läks maksma 43,04€ ja see kordub iga 3a tagant, sest kui sert aegub, siis nõuti uut riigilõivu ja vana serti SIMil ei uuendatud, seega uus SIM, uus liitumine. Ma ei ütleks, et see on väike raha Eesti inimesele lihtsalt võimaluse eest kuskile sisse logida või allkirja anda.
See oli mu kogemus Elisaga mID kasutamisel. Samas tegin ka võrdlused EMT ja Tele2 hinnastamisetega ja 3 aasta tasu tuli kõigi suhteliselt sama - mõni euro siia-sinna.
EDIT: väike huumor veel: Kui sertifikaat aegub ja enam kasutada ei saa, siis operaator võtab kuutasu ikka kuniks lepingut ei lõpeta. Elisa nt nõudis sellest loobumiseks kohapeale tulekut.
viimati muutis KillerXP 16.11.2014 19:31:21, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 93 loe/lisa |
   |
88 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
KillerXP
HV Guru

|
16.11.2014 19:41:10
|
|
|
KillerXP, no siis vaene inimene kasutabki ID-kaarti
Nii rott ju ei saa ju olla, et isegi kohustuslikule dokumendile raha ei jagu (tuletagem meelde, et ID-kaart on kohustuslik, pass mitte ) |
pigem viitasin sellele, et mID on üsnagi kallis mugavusteenus tegelikult, kui summad kokku lüüa ja võrrelda seda nt tavalise ID kaardiga.
ID kaardi probleem on sageli lugeja puudumine või siis nagu varem keegi mainis - ei suudeta kasutamisega toime tulla arvutis. Küll vaja tarkvara installeerida, küll on teised viperused.
Enda kogemus näiteks ühe sisemise ID kaardi lugejaga on see, et kuigi seade ja kaart tuntakse ära, siis pole toimima asja saanud. ID utiil leiab seadme üles, kaarti sealt aga ei leia (windows leiab kusjuures). Device ID väidab, et tegu on üldsegi kolmanda seadmega kui see, mis mulle driverit pakutakse jne. Ühesõnaga hunnik jama.
Kogemused TTÜst näiteks väidavad seda, et keskmiselt on heal juhul ühel-kahel tudengi sülearvutil sajast ID kaardi lugeja olemas. See arv sõltub väga palju muidugi mis teaduskonnaga tegu on. Paljudel on olemas lugeja eraldi jubinana aga neid kaasas ei kanta ja siis tulemusena ikka kasutatakse paroolikaarti, kuna ID kaarti ennast pole võimalik kasutada seal, kus vaja oleks.
|
|
   |
88 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
16.11.2014 19:45:32
|
|
|
KillerXP, mul on ka erinevaid probleeme olnud, see aga ei tähenda et ma olen püssi nurka visanud.
Alati olen lahenduse leidnud. Eriti veel kui TTÜ tudeng ei raatsi/viitsi ID-kaardi infrat endal korda teha, näitab see küündimatust.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
KillerXP
HV Guru

|
16.11.2014 19:56:45
|
|
|
KillerXP, mul on ka erinevaid probleeme olnud, see aga ei tähenda et ma olen püssi nurka visanud.
Alati olen lahenduse leidnud. Eriti veel kui TTÜ tudeng ei raatsi/viitsi ID-kaardi infrat endal korda teha, näitab see küündimatust. |
Minu nägemus asjast on tegelikult see, et üritatakse võimalikult vähe asju korraga kaasas kanda või ei mõelda, et võib keset päeva tekkida vajadus ID kaarti kasutada.
Suuremal osal pole raha, huvi või ettenägelikkust osta endale integreeritud lugejaga sülearvutit. Lugejad on kas ühikas või kodus sahtlis olemas kenasti ja töötavad ka, kuid kui näiteks keset päeva läheb vaja mingit makset sooritada, siis minnakse tagasi paroolikaardi peale.
|
|
   |
88 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
16.11.2014 20:07:38
|
|
|
Ma ka ei usu, et inimestel raha pole kui võtad kasvõi foorumis mõne halava isiku profiili lahti ja sealt hüppavad vastu viie kõvakettaga, vesijahutustega i7 protsessorid, 12GB mälu ja viimase malli geforce videokaardid.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
Marie
HV Guru

|
16.11.2014 20:07:44
|
|
|
Ja teiseks ID-kaardi turva ülistamise vastuargumendiks tooks välja selle, et kui kogu sessioon toimub nagunii AES256, siis koodileht on minu jaoks täpselt samamoodi turvaline viis autentimiseks.
|
kui ID-kaarti füüsiliselt pole, siis kasutagu kasvõi 0 krüpteeringut, kasu pole häkkeril sellest ikka.
.. |
Kuidas vanainimesed ID-kaartide pahatahtliku kasutamise eest kaitstud on, või nägemis puuetega inimesed, nende ID-kaart on tavaliselt mõne hooldaja või ei tea kelle võõra inimese käes koos paroolidega kellel on siis võimalik see vanainimene kogu maisest varast lagetaks teha ja igasugused laenud, võlad tekitada. Elus on palju juhtumeid kus sul võidakse dokumendid käest võtta ja sul pole mingit võimalust nende kehtivust peatada.
_________________ CPU Power (Watt) Protsessorite voolutarve Pentium D 805 (4.1GHz) Full Load 474W  |
|
Kommentaarid: 83 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
16.11.2014 20:11:43
|
|
|
Marie, teoreetiliselt on kõik võimalik, aga on sul ka mõni konkreetne näide tuua.
IMO seetõttu ka SMS laenukontorites vajalik füüsiline kohalolek (esmane tuvastus).
Maa- ja kinnisvaratehinguteks notar. Abiellumiseks ja lahutamiseks samuti vajalik füüsiline kohaolek.
Korrigeerige kui eksin.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
klf
HV vaatleja
|
16.11.2014 20:12:20
|
|
|
ID-kaart on Eestis sama kohustuslik, kui tualetti minnes helkuri kandmine. Milleks seda jama ajada?
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
16.11.2014 20:20:36
|
|
|
Mis jama?
Helkuri mitte-kandmise eest pimedal ajal saad trahvi, isikutunnistuse mitte-omamise eest mitte.
Kõik on su enda valikutes kinni. Kui tahad oma elu keeruliseks elada ja kiviajas elada, võid isikutunnistuse ehk ID-kaardi tellida ka ilma sertideta.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
klf
HV vaatleja
|
16.11.2014 20:35:15
|
|
|
Ilma sertideta? Kardan, et sellist varianti ei pakuta. Samuti on uued passid mingi kiibi või rfid-ga varustatud.
Lühidalt, isikutunnistused on kõik tehnoloogia abil track'itavad. (Aga korrigeerige, kui eksin.)
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
HawkHill
HV vaatleja

|
16.11.2014 20:47:44
|
|
|
"Maanteeamet: inimesed ei taha kuidagi paroolikaardist loobuda" - ma ütleks, et kui ka tahaks loobuda paroolikaardi võimalusest pangas või kuskil mujal reaalselt, siis sellist võimalust isegi ei pakuta, et logimisel kaoks üldse paroolikaardi võimalus. Olen panka helistanud ja soovinud kunagi paroolikaardiga logimise välistada turvalisuse kaalutlusel, kuna kasutan ainult mobiil-ID ja ID-kaarti. Panga vastus oli - sellist võimalust ei ole, kui soovite, hävitage ise oma kaart ja paroolid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Sahib
HV veteran

|
16.11.2014 20:51:30
|
|
|
Mis jama?
Helkuri mitte-kandmise eest pimedal ajal saad trahvi, isikutunnistuse mitte-omamise eest mitte.
|
Istu autorooli isikutunnistust omamata ja vaatame edasi.
Tegelikult peab ta ka jalgsi kulgedes kaasas olema, aga praktika kohaselt kohe trahvi ei tehta. Peetakse kinni isiku tuvastamiseks ee paariks aastaks.
_________________ Mõtet harutades võib jõuda mõttetuseni ... |
|
Kommentaarid: 60 loe/lisa |
   |
55 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
16.11.2014 21:30:22
|
|
|
Sahib kirjutas: |
Mis jama?
|
Istu autorooli isikutunnistust omamata ja vaatame edasi.
Tegelikult peab ta ka jalgsi kulgedes kaasas olema, aga praktika kohaselt kohe trahvi ei tehta. Peetakse kinni isiku tuvastamiseks ee paariks aastaks. |
Muide, kui veel ei tea, siis politseid huvitab ainult isikukood, mitte ID-kaardi olemasolu.
Nii, et kohtudes politseiga piisab täiesti sellest kui:
1. tead peast oma isikukoodi või on see paberi peale üles kirjutatud.
2. tead oma nime, sünniaega ja sünnikohta. Sellest siis tuletatakse sinu isikukood.
Reaalne näide on olemas paari aasta tagusest ajast kui sai aidatud dokumente korda ajada. Nime, sünniaasta ja sünnikoha järgi anti nii isikukood ja sünnitunnistuse koopia.
PS: Ja seda on kunagi mulle ka politsei otse öelnud, et neid ei huvita ID-kaart vaid ainult isikukood.
------------------------
Teemasse kah:
Aga miks te kõik alati tahate, et kõikidel inimestel on pidevalt vaja teha Digi-tehinguid ja et need ID-kaardi serdid oleks alati olemas, koos ID-kaardilugejaga. Ja kui on vaja teha tehing korra mingi a 5-e aasta jooksul, kui sedagi, siis on ju palju lihtsam kusagilt kontorist läbi astuda.
Ja veel, mis puutub Digidokumentidesse, siis ID-kaarti ja serte on vaja ikkagi ainult dokumendi allkirjastamisel, allkirjastatud dokumendi lugemiseks pole ju vaja ei ID-kaarti ega sertifikaate.
Meie peres on olemas selline kogemus, et viimase kolme aasta jooksul on laekunud ainult 2 digiallkirjastatud dokumenti ja need ka täpselt ühest ja samast asutusest, ülejäänud kirjad on alati olnud kas siis tavapaberil ja ümbriku sees või siis tavalise E-mailiga saadetuna.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
CurJam
HV kasutaja

|
16.11.2014 23:01:43
|
|
|
Viimati sai paroolikaarti kasutatud palju aastaid tagasi. ID-kaardiga autentimine on palju kiirem ja mugavam, ning teadupärast mugavate asjadega on kerge ära harjuda.
|
|
Kommentaarid: 54 loe/lisa |
   |
54 |
|
tagasi üles |
|
 |
Vondur
Kreisi kasutaja

|
17.11.2014 02:04:05
|
|
|
Super AMOLED, mobiild-ID eelduseks on ju kehtiva ID-kaardi olemasolu.
Ehk siis ID-kaardist ei pääse anyway.
Mul endal ka mobiil-ID, aga kasutan siis kui läpakat lugejaga käepärast pole.
Muidu välismaal tuleb m-ID puhul arvestada ka SMS hinnaga PIN koodide saatmisel. |
Mul on ID kaart täitsa olemas, aga pangas käimiseks kasutan paroolikalkulaatorit, põhjus on lihtne, pool aastat peale uue ID kaardi saamist lakkas see töötamast ja uue eest küsitakse 24 euri. Kui uurisin garantiikorras kaardi vahetamisest, öeldi, et kaart tulebki tasuta, tasuline on uue kaardi tegemiseks vaja minev paberimajandus. Saatsin nad kukele ja loobusin ID kaardiiga seotud mugavustest, sest pole soovi halva õnne korral iga poole aasta tagant teise linna sõita kus PPA asub, seal ID kaarte vahetada ja raha lihtsalt tuulde visata. Mobiil ID-d samuti teha ei saa, esmaseks autentimiseks on vajalik töötava kiibiga ID kaart... Nii ma siis olengi "tagurlane" ja kasutan paroolikalkulaatorit...
Teine näide on veel, mul on isal pass aegunud, pangakaart samuti, tänu kunagi tehtud paroolikaardile saan tema pensioni oma konto peale kanda. Isa ise on praktiliselt liikumisvõimetu, ainult toas suudab seinte abil ringi kopredada... piinast nimega ID kaardi taotlemine, kättesaamine jne ta keeldub kategooriliselt, põikpäine vanamees lihtsalt
Hea, et kunagi sain ta niikaugele, et sai paroolikaart pangast võetud, siis kui ta veel tragim liikuja oli. ID kaardist ei teadnud ju tol ajal veel keegi, paroolikaart oli ainus lahendus.
Kokkuvõtteks, ID kaart pole mingi imerohi ega imelahendus, eriti kui ta katki läheb ja uue saamiseks pead foto tegema, pabereid täitma, ametnikega sekeldama, raha maksma ja kuu aega ootama uut. Ka teised autentimisvõimalused peavad alles jääma, juhuks kui ID kaardi kasutamine osutub võimatuks.
viimati muutis Vondur 17.11.2014 02:09:37, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|