praegune kellaaeg 20.06.2025 02:39:36
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
nismo44
HV vaatleja
|
10.11.2014 12:45:25
Soovitusi desktop-/veebirakenduse arendamiseks (keeled, platvormid jne) |
|
|
Tere,
Ma olen pikemat aega mõelnud, et sooviks hobi korras enda jaoks ühe rakenduse valmis vorpida. Alustaks kohe sellest, et esialgu tundub mõistlikum teha ta veebirakendusena, aga kui saab ka suhteliselt lihtsalt desktop rakendusena, võib ka see olla.
Nimelt tahaks teha andmebaasi ja sinna vastavad tabelid soovitud struktuuriga (tabelid nt mängud, mängijad jne), kuhu siis rakenduse kaudu saaks infot (mängude tulemusi, mängijaid ja nende infot) lisada ning hiljem siis neid andmeid vaadata.. esialgu niisama kuvada, hiljem oleks ehk hea kui saaks juba statistikat teha (nt avada konkreetse mängija leht ja siis seal kuvada mängude ja hooaegade kaupa statistikat)..
Varem olen kokku puutunud CodeIgniterile veebirakenduse arendusega, aga seda nullist alustada tundub natuke mahukas, et ehk on mingit mõistlikumat varianti. Näiteks kas oleks võimalik mingile CMS platvormile ise sellist custom lahendust peale integreerida, a la Wordpressi või Joomla jaoks? Nende puhul oleks nagu lihtne see, et template'i näol oleks kujundus olemas ja siis vaja ainult vormid+nupud+andmed vaja kuvada..
Samuti olen suht kodus C#-ga, aga varem WPF või WinForm rakendusi teinud ei ole, et ehk võiks selle peale mõelda? Aga kuidas siis andmeid hoida nt?
Ja mingi soovitusena sain variandi, et kasutada Javat ja tema Servlete ja siis veebipoolne liides teha lihtsalt HTML ja JS-iga ning nendevaheline suhtlus Ajaxi ja Jsoniga, aga seda kõike nullist tegema hakata tundub ka nagu palju.. või nagu ehk mõne põhjalikuma õpetuse järgi käiks asi sujuvamalt.
Igatahes, igasugune abi ja igasugused soovitused on vägagi oodatud, ehk saab siinse abi põhjal mingi valiku tehtud
|
|
tagasi üles |
|
 |
andrusny
Kreisi kasutaja

|
10.11.2014 18:20:48
|
|
|
Exel peaks võimaldama midagi sellist, et tehakse sisestuse jaoks kujundus. Kui seda ei soovi siis vist andmebaasi poolt veebirakendus lihtsam.
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
nismo44
HV vaatleja
|
10.11.2014 18:45:23
|
|
|
Jaa, midagi sellist leidsin ise ka.. aga see ei tundu mugav, praegu küll Excelis käsitsi kõiki neid andmeid hoidnud, aga põhimõtteliselt hetkel hoian igast ajahetkest eraldi snapshoti n-ö.. et kui mul on terve tabel kirjetega ja sealt muudan kirjeid, siis nende muutmise jaoks teen alati uue sheeti ja kopeerin eelmisest andmed sinna ja siis muudan ära ja niimoodi iga kord. Ilmselt päris sellist asja rakenduse tegemise puhul taga ei ajaks, aga samas statistika koostamise huvides oleks hea näha, kuidas mingid andmed algusega võrreldes muutunud on..
Senised variandid on umbes sellised, mida soovitatud on:
mysql+php kas siis nt CodeIgniteri või Drupaliga..
mysql + java servlet + json+ajax+html+js (vb siin siis proovida nodejS või angulari vms)
wpf/winform c# desktop rakendus
asp.net mvc veebirakendus (ms sql vist VS-is kõige lihtsam)
|
|
tagasi üles |
|
 |
Redikate
HV veteran

|
10.11.2014 19:06:01
|
|
|
mysql + nodeJS + angular (Milleks sul siia java servletti vaja on?)
olenevalt andmetest võib sobida ka
mongoDB + nodeJS
Sesmõttes et mina ei näe "desktop" rakendusel mitte mingit eelist vs veebirakendus. Miks on desktop rakendus kuidagi parem kui veebi oma?
_________________ http://nodejs.org/
"I'm also a person. Programming is just one thing I do." |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
karu
HV kasutaja
|
|
Kommentaarid: 1 loe/lisa |
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
nismo44
HV vaatleja
|
11.11.2014 10:13:17
|
|
|
Aa algul soovitati lihtsalt Servleti kasutamist, kõige sellega, mis tema kasutamisel siis vaja.. aga siis ise leidsin mingit infot ja õpetusi nodeJS ja Angulari kohta... aga mitte midagi piisavalt detailset, mille põhjal algajana saaks midagi sellist üles panna, mida mul vaja.. baasiga suhtlust ja nii.. kuskil oli veel kirjas, et ei soovitata nodeJS-iga relatsiooniliste baaside kasutamist, kuna see liiga "immature" veel
Ise pole mitte-relatsiooniliste baasidega kokku puutunud ja siis seetõttu see nt mongoDB variant ei olnud esialgu väga kutsuv.. asi ongi nagu selles, et tahaks võimalikult vähe probleeme lahendada uute tehnoloogiate õppimiseks ning enamasti keskenduda just arendusele endale.
Ja ega ma ei ütlekski, et desktop rakendus parem oleks. Ise eelistaks ka veebirakendust, juba ainuüksi sellepärast, et desktop rakenduse puhul tundub see asi liiga piiratud olevat. Et kuidas hiljem neid andmeid kuskil hoida või edasi kanda vms... ideaalis võiks ikka kuhugi serverisse üles lükata, siis ei ole probleeme, kui arvutiga midagi juhtuma peaks vms..
Aga kui kasutatav see Meteor Windowsis on? Ametliku lehe info järgi pole Windows veel installimiseks ametlikult supporditud..
|
|
tagasi üles |
|
 |
Redikate
HV veteran

|
11.11.2014 11:48:12
|
|
|
nodeJS on relatsiooniliste baaside jaoks piisavalt mature, ootan huviga seda linki mis teistpidist väitis. Sinu puhul pole ilmselt ka tegu produktsiooni appiga mis peab kannatama miljonite klientide loadi, niiet Sinu asemele ma ei muretseks.
Kui Sa uusi tehnoloogiaid ei taha õppida (või sellele aega "raisata") siis su valikud niikuinii piirduvad ainult nende keeltega mida Sa oskad. Niiet siis poleks seda teemat vaja olnud.
Meteor muidu kasutab ka nodeJS'i. Selle asemel soovitaks mina pigem expressJS'i ja AngulaJS'i kooslust mis minuarust on rohkem algaja sõbralik. Windowsi peal jooksevad nad kõik, offical või mitte.
Mõned lingid Sulle:
https://github.com/felixge/node-mysql <- mySQL'i driver nodeJS'ile. Seal samas gitis on ka näited mismoodi kasutatakse
https://docs.angularjs.org/tutorial/step_04 <- AngularJS'i oma tutorial. Netis on kindlasti ka paremaid kuid see annab ülevaate. Step 4'jas räägitakse data bindingust mis Sind andmete kuvamiseks huvitab. Seal samas tutorialis step 11 on kuidas REST'iga tegeleda.
http://www.nodewiz.biz/nodejs-rest-api-with-mysql-and-express/ <- Tutorial kuidas expressJS'iga REST API püsti panna. (kasutab seda sama eelpool mainitud mysql driverit)
Kuid loomulikult sa võid seda teha ka Javas, PHP's, Pythonis... milles iganes soovid, oskad, tahad. Lõpuks pole oluline, peaasi et töötab.
_________________ http://nodejs.org/
"I'm also a person. Programming is just one thing I do." |
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
nismo44
HV vaatleja
|
11.11.2014 15:22:20
|
|
|
See artikkel tundub umbkaudselt aasta vana olevat, aga siit ma seda lugesin: http://www.toptal.com/nodejs/why-the-hell-would-i-use-node-js
Ei noh sellest paradoksist sain ise ka aru, aga tahaks sellist kuldset keskteed. Javat tegin koolis mõned aastad tagasi, et temaga olen nagu tuttav, aga seal varem midagi sellist pole valmis teinud. Veidi olen tuttav ka php ja js-ga ja C#-ga, aga ei no ilmselt uusi asju on vaja õppida ikka ja veidi ka sel eesmärgil see idee üldse võetud sai.. Aga lihtsalt kui juba algusest peale asi kehvasti sujub ja kõik tehnoloogiad on uued ja võõrad, mida kasutama peaks, siis on oht, et jään jänni ja siis kaob motivatsioon ära.
Okei, suured tänud, eks ma uurin neid linke. Ma muretsesin suvel endale Tutsplusi subscriptioni ning leidsin sealt veebilehelt ka mingi kursuse, kuidas AngularJS-iga mingi selline väike kontaktiraamatu moodi rakendus valmis tehti, et kui Angulari kasutamise kasuks otsustan, siis ilmselt saab sealt ka ühtteist kasulikku.
Aga aitäh veelkord, ehk nüüd on alustuseks piisavalt infot, et kuskilt otsast alustada juba.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Kymps
HV vaatleja
|
11.11.2014 19:12:20
|
|
|
Java SE pealt EE peale üle kolimine nõuab ka oma jagu õppimist. Mina eelistan Javat Javascriptile, seega nodeJS'i asemel soovitan vaadata Spring raamistiku poole. Frontend'i puhul on AngularJS üsna standardiks kujunenud, seda soovitan igal juhul vähemalt proovida.
_________________ Ei. |
|
tagasi üles |
|
 |
lehm2
Kreisi kasutaja

|
11.11.2014 20:48:48
|
|
|
Veidikene jääb segaseks, mida sa täpselt teha soovid aga igatahes, kui plaanid teha veebirakendusena siis Node on algatuseks hea valik. Nüüd, kui tõesti on tungiv soov Javas teha siis Play raamistik aitab, seda veidikene paremini teha. Hostimis lahendusena soovitan heroku.com-i.
_________________ Piilu siia, progreja!
Vajad abi Node.JS-ga ?
Võta ühendust ! |
|
Kommentaarid: 15 loe/lisa |
   |
13 |
|
tagasi üles |
|
 |
nismo44
HV vaatleja
|
12.11.2014 15:21:44
|
|
|
No ma võin siin detailselt kirjeldada ka, mida ma teha soovin.
Nimelt mängin sõbraga koos FIFA-t ja meil on seal oma n-ö liigasüsteem ja loogika, mida oleme vist kasutanud juba FIFA12-st või 13-st alates. Vahepeal kandsime asja uude mängu üle, aga ühekorra alustasime kõigega täitsa otsast peale.
Reeglid on siis umbes sellised, et kumbki saab algul mingi X summa raha (nt 150 miljonit) ja siis selle raha eest saab endale tiimi valmis osta. Valida võib kõikide FIFAs olevate mängijate vahel ning kui tiim koos, siis tõstan mängus ka kõik valitud mehed ühte meeskonda, et sellega mängida saaks.
Mängijate hinnad on mul arvutatud mingi valemi põhjal, ehk hind sõltub otse täiesti ainult Overall skillist. Valemit kahjuks ei mäleta enam ja vist alles ei ole, aga notepadis on mul kõik hinnad kirjas (seal on veel selline nüanss, et ühe OVR skilli kohta on kaks hinda, väravavahid+kaitsjad on odavamad ja sama skilliga poolkaitsjad ja ründajad on kallimad).
Niisiis.. Kui tiimid valmis, saab mängima hakata. Hooaeg kestab 10 mängu, millest esimesed kolm võivad lõppeda viigiga ja ülejäänud lähevad vajadusel penaltiteni, et võitja selgitada.
Tiim saab raha vastavalt tulemusele: Võit on 2 miljonit, viik on 1 miljon, kaotus ilmselgelt 0. Siingi esineb selline erand, et kui mäng läheb penaltiteni, siis penaltitega võit on ikka tavaline, 2 miljonit, aga penaltitega kaotus annab 500 000. (Siin juba tekib probleem, et kuidas neid andmeid hoida. Tahaks ideaalis penalti skoori ka talletada, aga väravatele niisama juurde liita ei saa + mängijate kohta ei tohiks seda statistikat hoida, ehk penaltiseeria penalt ei tohiks mängija hinda mõjutada).
Siis mängu lõpus on vaja üles kirjutada kõik väravalööjad, väravasöödud, kollased ja punased kaardid, vigastused ja mängu parim mängija (MOTM), sest nende tõttu muutuvad mängijate hinnad:
Värav: +1%
Kaitsja värav: +2%
Väravasööt: +0,5%
MOTM: +2%
Punane kaart: -1%
(Varem oli ka omavärav -1% ja siis vist punane kaart -2%, aga selle sai ära muuta)
Punane kaart lisab ka ühemängulise mängukeelu selle saanud mängijale, mis kehtib ühe hooaja piires ja ei kandu edasi järgmisesse hooaega, kui kaart on saadud hooaja viimases mängus.
Kollased kaardid ei kandu samuti järgmisesse hooaega edasi, aga 3 kollast saanud mängija peab samuti ühe mängu vahele jätma. Kollased kaardid hinda ei mõjuta.
Vigastuse tõttu peab mängija vahele jätma järgmised 5 mängu ja see kandub edasi ka järgmisesse hooaega. Vigastus mängija hinda ei muuda.
Nii. Siis teeme 10 mängu ära, peame statistikat iga mängu kohta, 10-mänguliste hooaegade kaupa.. ja siis hooaja lõpus muutsime praegu excelis andmeid ükshaaval. Hooaja lõpus tegin kogu sheetile (kus mõlema tiimid) copy/paste, seal võtsin ükshaaval mängijate hinnad ja korrutasin siis vastavate protsentidega läbi ja asendasin vana uuega.
Seejärel on võimalik kahe hooaja vahel teha üleminekuid. Vanu mängijaid on võimalik "maha müüa", saades 50% nende hinnast. Teoorias on võimalik ka omavahel kokkuleppe hinnaga mängijaid osta/müüa, aga praktikas pole seda veel vaja läinud. Uusi mängijaid ostes tuleks nad siis esialgu käsitsi üldse andmebaasi lisada ja siis üleminekuga ka vastavasse tiimi. (Siin tekib jälle probleem, et kuidas baasis seda hoida, et mis hetkel mängija ostetud/müüdud on? see on seotud kuidagi hooaegadega, kas siis DateTime'ina kuidagi või siis hoida hooaja numbreid eraldi ja siis märkida, et nt pärast 3. hooaega osteti/müüdi see mängija).
Hmmm, selle liigasüsteemi loogika koha pealt vist on kõik, praegu vähemalt rohkem ei meenu.
Aga siis rakenduse koha pealt olekski vaja kuvada mõlemat tiimi (või äkki mõelda ka võimalusele rohkem tiime lisada), hooaegu ja siis nt hooaja enda lehel näha hooaja mängude tulemusi ja statistikat ja vb ka üksiku mängu kohta eraldi infot (aga samas piisab vist ka, kui see on hooaja enda lehel.. või siis teha klikitavaks, et kui klikkida mängu peale, siis jquery-ga vms tuleb rea alla kogu vastav info)..
Siis peaks saama vaadata ka mängija infot, kus siis võiks olla statistika hooaegade arvestuses ja mängija hind hooaegade arvestuses.. ideaalis vb isegi mingid graafikud, aga see oleks hiljem..
Samuti võiks olla üleminekud, reeglid, originaalhindade tabel nt jne.. Ja kindlasti peaks mõtlema sellele, et kuidagi peaks saama lisada sama playeri kirjet uuesti.. et kui tuleb nt uus FIFA, milles on mängijal teine OVR skill, siis võiks saada seda näiteks nii uuendada, et vana kirje jääb alles, aga nt kuidagi mitteaktiivseks ja see asendatakse otse selle uue kirjega ära (nii et väravad ja muu statistika on ikka sama ja sama mängija nimel olemas ja nähtav)
Aga praegu tekivad juba probleemid andmebaasi struktuuri väljamõtlemisega.. iga tabeliga nii palju pisikesi nüansse.. et näiteks kuidas neid hindu talletada.. et kas iga 10 mängu tagant teha kuhugi tabelisse iga mängija ja tema hinna kohta uus kirje (kus siis on kirjas, et pärast millist hooaega see hind kehtiv on) või siis arvutada see alles rakenduses, nt et siis esimese hooaja järgne hind on: esialgneHind * 1,01^^esimese10MänguVäravateArv, teise hooaja järgne hind on esialgneHind * 1,01^^esimese20MänguVäravateArv jne.. lõpuks see arvutamine läheb vb liiga paljuks.. aga samas neid kirjeid nii väga palju ka vist ei tule, et ma reaalselt jõudluse pärast muretsema peaks.. aga peaks mõtlema, et kuidas nagu teoorias õigem on..
Tegelikult võib ta esialgu ka lokaalses masinas tööle jääda.. sest nagu ilmselgelt olen ma ainus, kellel on sellesse asjasse invested interest, selle rakenduse sihtgrupp on nagu üliväike et seda kellelegi jagada, peaks ta mängima FIFAt ja tihti ühe masina taga sõbraga koos ja tahtma sama süsteemi kasutada
Aa sellest rääkides tuli idee, et ka neid reegleid võiks saada confida.. nt erinevate eventide hinnatõusu protsente võiks saada muuta ehk neid ka baasis hoida jne..
Aga kas ma saan õigesti aru, et mingite lihtsamate ja väiksemate rakenduste ja lehtede puhul on heroku tasuta? seal tundub kuidagi liiga dünaamiline, teeb nagu segaseks, et ei saa välja arvutada päris seda, et kas või kui palju ma mingil hetkel maksma pean..
|
|
tagasi üles |
|
 |
YberCyrus
HV vaatleja
|
13.11.2014 13:15:26
|
|
|
Oleneb mida sa oma teadmistega edasi taha teha, et kas soovid tulevikus ehk progremisega leiba teenima hakata?
Pakutud on välja päris mitmeid keeli. Kõikide nendega saad sa oma lahenduse valmis kirjutada.
Väiksemamõõdulised lahendused:
NodeJS, PHP: Esimene siiski tõenäoliselt parem variant. Kuigi on noorem kui PHP on tõenäoliselt mugavam sellega oma rakendust kirjutada. Kuigi PHPd on igalpool, kõik seda oskavad mingil määral ja hostingu pakkujaid leidub ka kõige rohkem soovitan ma siiski korra pilgu peale heita sellele: http://eev.ee/blog/2012/04/09/php-a-fractal-of-bad-design/. NodeJS, PHP ja muude dünaamiliste skriptimiskeelte miinus on see, et suuremahuliste projektide kirjutamisel staatilise keele featuuride ja kompilaatori puudumine raskendab kirjutamist, eriti kui projekti kallal töötab 100 arendajat, ehk siis pead omale hea IDE leidma mis su vead ennem projekti käivitamist suudab üles leida. NodeJSi puul saab rakendada TypeScripti mis lubab JavaScripti kirjutada staatiliselt ja sellel on ka kompilaator, ehk siis kaotab ära kõik need eelnimetatud probleemid. Kuigi performance probleemid siiski jäävad. Nimelt pole skriptimiskeelte performance sama hea kui managed keelte puhul (Java, .NET) või täis kompileeritud keelte puhul aga tänapäeval täis kompileeritud keeltega (C, C++, jne.) keegi väga veebi ei kirjuta. Olen kuulnud, et NodeJSi V8 mootor kus seda jooksutatakse on päris hea jõudlusega, seega ka jälle pluss punkt NodeJSile. Jah facebook algselt ehitati PHPga. Samakiiresti hakati seda performance probleemide tõttu kompileerima HipHopiga. Nüüdseks on neil välja arenenud täitsa enda keel nimega Hack.
Serious business:
Java, .NET (C#): Mõlemad siis väga populaarsed keeled enterprise maastikul. Java vähe rohkem, eriti Eestis. Kuna Java on vanem ja jookseb peale Microsofti platvormide ka kõikjal mujal ilma kolmanda osapoolte lahendusteta siis ilmselgelt sellel ka eelis. Kui pole probleemi MSile raha maksta siis .NET on ka väga võimekas platvorm. C# on keeleliselt kõvasti rohkem arenenud kui Java ja sellepärast on C# kirjutada märksa mugavam kui Javat. .NETi standard library on palju täiuslikum kui Java oma, samas pole probleemi ka Javas leida 10 erinevat libraryt mis samu funktioone pakuvad. Mõlemal on väga head tööriistad veebi arendamiseks. Javas peab natuke vaatama mis soovid on. Spring on jätkuvalt päris populaarne aga on ka 10 erinevat alternatiivi. .NETis saab MSi poolt kaasa nii ASP.NETi (WebForms, vanem ja kui erilist põhjust pole, näiteks nagu SharePointi kõvasti arendada, siis seda pole väga mõtet näperdada) ja ASP.NET MVC ehk siis MVC reeglistiku peal raamistik kuhu saab otsa keevitada igasugust kraami. Näiteks AngularJS frontendi jaoks. Mõlemal keelel on väga head tööriistad relatsiooniliste andmebaasidega töötamise jaoks ehk siis object relational mapper tööriistad. Javas on väga populaarne Hibernate ja .NETis on MSi enda arendusena vastu pakkuda Entity Framework mis ka sugugi alla ei jää. IDEde kohapealt niipalju, et MSi Visual Studio on väga hea. Javas Eclipse paneb kohati näkku aga üldiselt saab töö edukalt ära tehtud. IntelliJ IDEA mille täisversiooni eest peab raha maksma pidavat täitsa suutma Visual Studiole konkurentsi pakkuda.
Web vs Desktop: Kui sul pole vajadust kirjutada rakendust mis vajab spetsiaalseid funktsioone kasutaja arvuti raames mida browser ei suuda pakkuda teatud turvalisuse probleemide tõttu siis kindlasti veeb. Tänapäeval liigub kõik veebi ja HTML5ga saab kõik tehtud, isegi mänge võid JavaScriptiga kirjutada.
Ja veebi frontendi puhul proovi valida midagi mis pakub responsive disaini ja Single Page Application lahendust. Tasuta variantidest kõige populaarsem kooslus on Bootstrap + AngularJS.
Kui tekib mure, et kus hostida oma rakendust kui PHPs ei kirjuta siis soovitan piiluda suuremate pilveteenuste poole: Amazon Web Services ja Azure. On ka väiksemaid tegijaid kes pakuvad vajaliku keele hostimist aga paljud neist on ehitatud justnimelt eelmainitud suuremate tegijate teenuste peale ehk siis on võimalus, et kui vahendajale ei pea maksma siis maksad kokkuvõttes vähem (võibolla pead natuke rohkem tööd ise tegema, et asja käima saada). AWSi saab kindlasti tasuta proovida, Azure vist sai 3 kuud tasuta proovida, vähemalt paar aastat tagasi. AWSis saab pea igal teenusel aastaks tasuta kasutust mingi piirini. Kindlasti peaks saama tasuta Azure krediiti BizSpark (startupidele) ja tõenäoliselt ka DreamSpark (õpilastele) programmi raames.
Kui MSi tehnoloogiaid õppida tahad siis on väga hea sait http://www.pluralsight.com/, seal on ka muud stuffi aga enamus siiski MS aga ka JSi.
See, et MS oma asjade eest raha küsib pole mingi uudis aga tänapäeval saab päris palju valmis ehitada Express versioonidega. Ehk siis saad oma asja valmis ehitada Visual Studio Expressi ja SQL Server Expressiga ja hiljem kui asi tõsiseks kisub deployd selle ilusasti Azure ilma, et sa peaks seal mingeid VMe ise püsti panema. Azurel on eelis AWSi ees, et neile saab üles lasta oma rakenduse ülilihtsalt. Praktiliselt paned Visual Studios Deploy to Azure, lükkad oma info sisse ja done. Ja Azure ei piirdu ainult .NETiga vaid saab ka hostida Java, PHP, NodeJSi ja Pythoni koodi.
|
|
tagasi üles |
|
 |
nismo44
HV vaatleja
|
13.11.2014 14:39:12
|
|
|
Okei, see viimane postitus oli nüüd küll väga pikk ja informatiivne, suured tänud
Seda lugedes mõtlesin, et oleks võinud või pidanud ehk enda taustast varem rohkem rääkima.. aga selles suhtes oli veidi piinlik et tegelikult olen IT taustaga küll, aga ei tunne end väga hea programmeerijana.
Nimelt olen TÜ-s IT baka lõpetanud ja hetkel pmts tarkvaratehnika magistriõppes ja juba hetkel teeningi progremisega leiba arendan C# funktsionaalseid autoteste.. aga kuna meil suur enda framework, siis enamus tööd saab ära teha valmiskirjutatud koodi ära kasutades ja igasugu selliseid custom lahendusi väga ei tee.. ehk et C# ja VS-iga pole tegelikult kunagi ühtegi veebirakendust ega desktoprakendust valmis arendanud.. aga tõenäoliselt tundub sellega kõige lihtsam olevat, kuna C# peaks kõige paremini oskama (nagu ma ütlesin, et ei pea ennast ikkagi eriti heaks programmeerijaks).
Baka õppe raames sai tegelikult ühtteist teha küll, paar vigadega veebirakendust valmis arendada (mille raames sai ka amazoni serveriruumi kasutada ja seda confida) ja tõesti DreamSpark kaudu on ka ligipääs Visual Studiole olemas. Lisaks sai veidi Javat õppida OOPi algõppe raames, aga seda pole nüüd päris mitu aastat teinud enam. Samuti üsna väiksel määral PHP-d, JS-i, Pythonit..
Kuna suuresti on tegemist pigem eneseharimise projektiga, kui millegi jätkusuutlikuga, siis ei raatsiks nagu sellepärast üksi kuskilt mingit hostimist suure raha eest rentida, aga samas ka paarikuisest tasuta kasutusest jääb ilmselt väheks.
Seal tekibki ka see probleem, et java või .NETiga tehes on nagu hostingu valik suhteliselt väike..
Ja praegu nagu täpselt ei kujutagi üldse ette, kuidas java või .NETi rakendust hostingu serverisse tõsta ja seda seal tööle panna.. samuti kui oma masinas arendan ja siis VS kaudu mingi lokaalse andmebaasi teen, et kuidas seda siis koos rakendusega n-ö laivi deploy-da.. või ses mõttes on seal kuidagi teistmoodi vaja kõik seadistada ja saab ainult rakenduse koodi ennast update'ida ja deployda..
Kui koolis seda Amazoni EC2 instantsi kasutasime, siis tegime ikkagi PHP-ga ja andmebaas oli ka PHPMYADMINiga seadistatud.. et sellega nagu tuttavam.. aga eks ma usun, et selle kõige kohta on netis kõvasti õpetusi..
Kuigi jah, nüüd on argumente nii .NETi, kui ka java ja siis NodeJS kasuks et ikkagi raske seda valikut teha, kuigi kõigiga peaks pea samasuguse tulemuse saama.. eriti veel siis, kui jõudluse probleemi väga arvestama ei pea, sest see rakendus ei tuleks nii andmemahukas..
|
|
tagasi üles |
|
 |
andrusny
Kreisi kasutaja

|
13.11.2014 16:21:25
|
|
|
Veebirakenduse ehitamiseks ei ole üldse vaja midagi hostida, piisab ju ainult vastava töökeskonna käivitamisest oma arvutis. Server + vastav tarkvara (MySQL, php, NET, vms... )
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
15.11.2014 23:11:31
|
|
|
andrusny kirjutas: |
Veebirakenduse ehitamiseks ei ole üldse vaja midagi hostida, piisab ju ainult vastava töökeskonna käivitamisest oma arvutis. Server + vastav tarkvara (MySQL, php, NET, vms... ) |
Täpselt... sellisel tasemel rakenduse hostimine IaaS/PaaS pilves on ikka julm overkill. Samasse auku käib ka VPS.
Kõige tavalisem eelmise sajandi hostimine käib enam kui küll... olgu, mis keel tahes, tõenäoliselt hostijaid on ikka lõpmatuseni.
Puhtalt enda suvalist tööd võib ka ise hostida. .NET puhul lükkad IIS serveri käima või selfhostid konsoolikas / servisena.
IIS'iga võid vabalt ka PHP, NodeJS'i hostida. Või siis muude puhul Tomcat alla ja taaskord kiirelt toimiv lahendus olemas.
Isiklikult eelistaks ka sellise projekti jaoks .NET'i kuid reaalselt pole erilist vahet. Vali suvaline keel, mis kõige paremini peale läheb ning mille frameworkid tuttavad on ning anna minna. Performance jms pole sel tasandil mõtet isegi arvesse võtta. Kui juba jutt performance'i ja load balancing'u juurde läheb, siis tõenäoliselt on projekt juba niivõrd suur, et seda lahendab kogenud arhitekt.
|
|
Kommentaarid: 116 loe/lisa |
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
15.11.2014 23:46:20
|
|
|
RassK, mismoodi see IIS'i ga NodeJS'i hostimine välja näeb?
|
|
Kommentaarid: 85 loe/lisa |
   |
2 :: |
78 |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
15.11.2014 23:58:35
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
RassK, mismoodi see IIS'i ga NodeJS'i hostimine välja näeb? |
Tõmbad MS Web platform installeri, sealt otsid IIS või IISNode ning moodul täitsa olemas NodeJS'i jaoks.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonis
HV vaatleja
|
17.12.2014 14:04:37
|
|
|
Sellise lihtsama asja jaoks hakata jändama C# või Javaga oleks overkill. Nende jaoks juba serveri (IIS, java 'server') tööle panek nõuab kõvasti süvenemist ja konfimist.
Soovitan teha mõne lihtsama keele ja frameworkiga. PHP, Ruby ja Ruby on Rails.. või Python ja Django. Viimane sobiks millegi taolise jaoks vist hästi.
Ses suhtes olen biased (nagu ka arvatavasti need kes soovitavad C#, Java või NodeJS), et olengi teinud ise veebirakendusi Ruby on Rails või Pythoni erinevate raamistikega. C#-ga veebi tegemine tundub mulle kui... kole overkill ja java on mingi mitte "enterprise" süsteemi jaoks liiga bloat.
Eriti naljakas ja veider kogemus oli kunagi kogemata sattudes MuGi üritusele kus räägiti mingist uuest .neti versioonist ja terminid nagu "Code behind" jne ajasid segadusse, lõpuks nähes ,et see tähendab tegelt spagetti kus kood ja html segamini ning nad sellest nii vaimustusega räägivad... hakkas neist kahju.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
Metsjeesus
HV Guru

|
17.12.2014 14:39:00
|
|
|
Panen teemasse märgi maha, jälgin juttu.
_________________ Füsioteraapia alane hindamine & nõu ¤ treeningfilosoofia & toitumine ¤ kaela- ja õlavöötme lihaspingete leevendamine |
|
Kommentaarid: 108 loe/lisa |
   |
1 :: |
94 |
|
tagasi üles |
|
 |
neros
HV Guru

|
17.12.2014 14:55:50
|
|
|
Ei saa mitte vaiki olla.
Esiteks olen küll n6us, et iga too jaoks oleks m6ttekam valida oma tooriist, mis ei pruugi alati C# olla (kuigi minu jaoks on millegi v2ga minimaalse kirjutamine lihtsam seal kui nt PHPs...), aga serverite poole pealt vaidlen julgelt vastu.
Java koha pealt ei oska küll arutleda, IISi k2imapanek on aga lapsem2ng. Ei hakka siinkohal r22kima dedicated serveri yless2ttimisest - mis minu arvates on k6vasti lihtsam IIS jaoks kui muu platvormi jaoks. Igatahes, developmenti jaoks on Visual Studio, milles toimib uue projektiga out of the box "Debug->Start Debugging" (v6i F5). Ei mingit konfi, ei mingit sekeldamist. Publishi jaoks on Web Deploy, s6ltuvalt hostingupakkujast on ka muid variante. Azuret kasutades on n2iteks publish from source control (v2ga kasulik CI jaoks).
.NET maailm on muuseas k6vasti arenenud MVC ja domain driven design on v2ga k6vasti rakmetest kinni v6tnud, mingist codebehindist ja spagetist ei ole juttugi enam (ps: on küll juttu, aga siis peaks seda p2ris sihilikult tegema... algajal on n2iteks ypris raske korralikku spagetti kokku keerata kui tutoriale lugeda ja ise m6elda ).
tonis kirjutas: |
Sellise lihtsama asja jaoks hakata jändama C# või Javaga oleks overkill. Nende jaoks juba serveri (IIS, java 'server') tööle panek nõuab kõvasti süvenemist ja konfimist.
Soovitan teha mõne lihtsama keele ja frameworkiga. PHP, Ruby ja Ruby on Rails.. või Python ja Django. Viimane sobiks millegi taolise jaoks vist hästi.
Ses suhtes olen biased (nagu ka arvatavasti need kes soovitavad C#, Java või NodeJS), et olengi teinud ise veebirakendusi Ruby on Rails või Pythoni erinevate raamistikega. C#-ga veebi tegemine tundub mulle kui... kole overkill ja java on mingi mitte "enterprise" süsteemi jaoks liiga bloat.
Eriti naljakas ja veider kogemus oli kunagi kogemata sattudes MuGi üritusele kus räägiti mingist uuest .neti versioonist ja terminid nagu "Code behind" jne ajasid segadusse, lõpuks nähes ,et see tähendab tegelt spagetti kus kood ja html segamini ning nad sellest nii vaimustusega räägivad... hakkas neist kahju. |
_________________ GitHub
.NET Core & Azure baasil lahendused ja arhitektuur - kontakt. |
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
1 :: |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
RassK
HV Guru

|
17.12.2014 17:47:46
|
|
|
tonis, Isiklikult väga ei teeks maha asju, millest endal puudub õrn aimduski...
neros, ei oma erilist vahet, korralik dev sätib üles nii IIS, Tomcati või self hosted service probleemideta, eriti kui rääkida, et esimesed nimetatutest on nagunii click-click done.
|
|
   |
101 |
|
tagasi üles |
|
 |
tonis
HV vaatleja
|
18.12.2014 15:34:32
|
|
|
Tegelikult oleks huvitav näha kuidas *tegelikult* arendatakse asju teiste keelte ja vahenditega. Muidu java-mehed ei tea kuidas toimub asi .netis ja vastupidi, Pythoni arendajad ei tea kuidas tehakse asju Javaga.
Oleks kõigile kasulik, muidu liiguvadki jutud iga grupi sees kuulujuttude tasemel.
|
|
   |
1 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|