praegune kellaaeg 16.06.2025 06:17:33
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
slo
HV vaatleja
|
17.04.2014 14:38:20
Sülearvuti CPU kõrge temp ja usage |
|
|
Arvuti: Lenovo 3000 N200
Kiibistik: Mobile Intel 965
Protsessor: Core 2 Duo T5550
Probleem ise järgmine:
- CPU temperatuur on idles 60°C ehk natuke rohkem, kui oleks normaalne, samas totaalselt üle ei kuumene, jahutus teeb normaalset tööd ja ka täiskoormusel üle 85°C ei lähe.
- iga väiksemgi programm kasutab ebaloomulikult palju CPU ressurssi, näiteks veebibrauser tõstab kindlasti 100% peale ja ka vähemnõudlikud programmid söövad kasutusprotsente üsna aplalt
Ehk siis kokkuvõttes on sülearvuti normaalne kasutamine üsna võimatu, kuna CPU koormus on pidevalt 100%.
Termopasta on vahetatud ja tolmust kõik puhtaks tehtud.
Proovisin nii Win7 kui ka XP puhta installiga, tulemus sama.
Kas asi võib olla ainult protsessoris ja selle välja vahetamisest piisab või on äkki mõni tõsisem emaplaadi viga?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Betamax
HV Guru

|
17.04.2014 14:49:26
|
|
|
Ketas kontrollitud?
|
|
tagasi üles |
|
 |
slo
HV vaatleja
|
17.04.2014 15:28:10
|
|
|
Betamax kirjutas: |
Ketas kontrollitud? |
Proovisin kahe erineva kõvakettaga, millest üks on igati vinks-vonks ja teine selline enam-vähem, tulemus täpselt sama.
Võrdluseks veel nii palju, et jooksutasin prooviks ühte vana mängu dosboxis ja Lenovo kasutab selleks 50-60% CPU-d, samas kui mu vana Fujitsu (2.0 GHz, 1gb ram) kasutab selleks 2-3%.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ab79
HV kasutaja
|
17.04.2014 20:43:40
|
|
|
POle vist päris õige tee, aga ma olen proovinud sellist asja nagu CC Cleaneri vaba ruumi kustutamist. Millegipärast on peale seda opsüsteem hulga kiirem. Mina pidasin seda n.ö kiireks defragmenteerimiseks, aga tegelikult kustutab see kõik "loetavad" jäljed varem kustutatud failidest.
Programmide suhtes tasuks ikkagi kriitiliselt üle vaadata startupis käivituvad programmid ja taustas jooksvad teenused/programmid, igasugu live updaterid, monitorid ja muu tilulilu tuleb ära keelata või uninstalliga eemaldada. Vähemalt need mida vaja ei lähe
Üks väike nipp, kuidas arvutit kiiremaks saada on panna Windowsi jõudlus "Best for Performance" peale. Graafiliselt saad umbes Win XP taolise teemaga töölaua, aga plussiks siis see, et arvuti kasutab hulga vähem mälu, aku kestab kauem (sülearvutitel).
Mina näiteks olen oma Win7 kõik tilulilud maha keeranud. Arvuti on hulga stabiilsem. Programmid jooksevad sujuvalt ja ca 5 tundi saab tavakasutuse juures ilma laadijata hakkama.
Mu sõbral oli Asusega umbes samasugune probleem. Lahenduseks Windowsi Clean install.Sest seda ussi, mis ressurssi õgis ja arvutit "stressikoormusega" kostitas, välja ei saanudki. Stsenaarium sama, mõne asja peale hüppas prose koormus lakke, Windows EXplorer jooksis kokku jne. Akulaadija ja läppar ise üsna tulised... pärast clean insatalli oli kõik ok, nagu poleks viga kunagi esinenudki...
|
|
tagasi üles |
|
 |
slo
HV vaatleja
|
17.04.2014 21:13:28
|
|
|
Olen üsna kindel, et tegu pole tarkvara probleemiga. Mainisin juba esimeses postis, et proovisin clean installi XP ja W7-ga ning kõik lisad ja muud jamad keerasin neil kinni. Draiverid on samuti kõige värskemad.
Probleem ei teki sellest, et mingi üks kindel asi sööks ressurssi, vaid iga väiksemgi protsess koormab CPU-d rohkem kui ta peaks ja kamba peale saavad 100% täis. Lisaks veel see tavapärasest kõrgem temperatuur.
Mind pigem huvitab, kas see võib olla põhjustatud vanast/vigasest CPU-st või on mingi emaplaadi jama.
|
|
tagasi üles |
|
 |
ab79
HV kasutaja
|
18.04.2014 01:36:16
|
|
|
minu kogemus on, et nii xp, kui ka win7 kipuvad muutuma aeglaseks, kui ketas liigselt pahna täis, swap pidevalt kasutuses, mälu vähe.
kui sa arvad et see on bios,cpu, emaplaat siis saada arvuti parem diagnostikasse, kohvipaksu pealt on raske ennustada. Ah jah, kui on tõesti mingi odavfirma emaplaat, siis seal on olemas tõesti võimalus, et sildade ja cpu vaheline datavahetus on lubamatult aeglane, ise ühte sellist vana Celeron 1,7 GHz prosega kasti näinud. sellise koosluse puhul ei aidanud isegi reinstall-clean install, vähegi suurema andmemahu korral jäi windows ketast ja selle sisu indekseerima. kasutamine hooti võimatu.
Soovitan arvuti mõne live-cd- (usb) ga käima lasta, kuidas siis toimib? KUi live cd peal toimib, pole viga cpus ega emaplaadis vaid siiski kettas või tarkvaras.
|
|
tagasi üles |
|
 |
siim-k
HV kasutaja
|
11.05.2014 19:47:49
|
|
|
Endal ka paaril läpakal sama asi, netbook ei saa näiteks isegi 480p YT videoga fullscreenis hakkama (varem ta seda suutis), proovitud ka clean installid. Ise arvan, et protsessorid küpsed lihtsalt, kuna google chrome oma ühe tab-iga ei tohiks stabiilselt lasta prosel 100% peal tiksuda...
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|