Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Uus ÕS sisaldab sõnu skaipima, guugeldama ja taskuhääling märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 23.11.2013 00:35:03 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
http://www.keeleveeb.ee/

ksero <3; os ksero ja kserot> kserokoopia, -tõmmis
ksero+.graafia TEHN (kuivpaljundusmenetlus) ▪. Kserograaf (paljundusaparaat)
ksero+.koopia, ksero+tõmmis kserograafiliselt tehtud koopia

aga ksero (xero) tähendabki keeles "kuiv". Nii et kuigi on ilmselt firmaga seotult selles konteksti keelde jõudnud, ei ole see otseselt vale väljend.

Ajaloo-kirutajad pajatavad siis järgmiselt:
Haloid felt that the word "electrophotography" was too complicated and did not have good recall value. After consulting a professor of classical language at Ohio State University, Haloid and Carlson changed the name of the process to "Xerography", derived from Greek words which meant "dry writing". Haloid decided to call the new copier machines "Xerox" and in 1948, the word Xerox was trademarked.
The History Of Photocopiers
http://doctorcopy.com/history-of-photocopiers.php
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
tiirP
HV Guru
tiirP

sõnum 23.11.2013 02:37:46 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:
kuigi nõuakajast ma mäletan, et pikapideks kutsuti hoopis universaalkerega autosid. Mossed ja värgid olid.

Mossed olid "kombid"
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B6-2125 Иж-2125 «Ко́мби» (Иж-Ко́мби) icon_razz.gif
Kommentaarid: 114 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 106
tagasi üles
Märt.
HV Guru
Märt.

sõnum 23.11.2013 15:34:40 vasta tsitaadiga

Cofy, See oli mosse baasil, aga siiski IŽ. Tavaline mosse universaalkerega oli ikkagi pikap, oma mudelinumbritega.
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 23.11.2013 20:46:47 vasta tsitaadiga

http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/lugejate-taiendused-jargmisele-os-ile-joppenbuhh-kiirviin-ja-armatama.d?id=67122134
meeldivad ka genotsiid oma rahva vastu ja kolm uut käänet, mis on välja pakutud.

tiirP
HV Guru
tiirP

sõnum 24.11.2013 16:23:41 vasta tsitaadiga

Märt. kirjutas:
Cofy, See oli mosse baasil, aga siiski IŽ. Tavaline mosse universaalkerega oli ikkagi pikap, oma mudelinumbritega.

Miks ma midagi sellist välja tõin siis? See oli minu andmetel ainukene neist, mille mudeli nimetus meenudas midagi, mida siin loetleti.
Mis mudel on tavaline Mosse? icon_biggrin.gif

Tehasest tulid kõik sõidukid välja mudeli tähistega. VAZ-2102 oli 2102, GAZ-24-02 oli 24-02 ja GAZ-52-03 / MRS oli see, mis ta oli icon_lol.gif
Need pikapid ja universaalid olete te ise sinna taha mõtelnud.
Kommentaarid: 114 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 106
tagasi üles
jägaja
HV Guru
jägaja

sõnum 24.11.2013 16:34:24 vasta tsitaadiga

Cofy kirjutas:
Märt. kirjutas:

Miks ma midagi sellist välja tõin siis? See oli minu andmetel ainukene neist, mille mudeli nimetus meenudas midagi, mida siin loetleti.
Mis mudel on tavaline Mosse? icon_biggrin.gif

Tehasest tulid kõik sõidukid välja mudeli tähistega. VAZ-2102 oli 2102, GAZ-24-02 oli 24-02 ja GAZ-52-03 / MRS oli see, mis ta oli icon_lol.gif
Need pikapid ja universaalid olete te ise sinna taha mõtelnud.

joppenbuhh, ja kustkohast sinna ÕSi siis need sõnad su arust tulevad. icon_lol.gif
Need ongi inimeste kõnekeelest, esialgu kutsutakse seda slängiks ja hiljem kuulutab president need aasta parimaks uudissõna leiuks. icon_biggrin.gif

Lugejate täiendused järgmisele ÕS-ile: joppenbuhh, kiirviin ja ärmatama

namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 03.03.2014 17:09:55 vasta tsitaadiga

Ärataks teema korraks uuesti ellu.

Täna tekkis väike diskussioon sellise liitsidesõna nagu "ehk et" ümber. Ametlikult sellist asja eesti keeles ei ole. Samas guugeldamise annab väga palju vasteid ka suhteliselt ametlikele allikatele, kus seda on kasutatud. Ma ise kasutan küll pigem kõne kui kirjakeeles, aga seevastu suhteliselt palju. Mu arust üsna üheselt mõistetav ja samas lauset lühemaks tegev sõnapaar. Ei oskagi head asendust pakkuda, siis tuleks juba lause ehitus muuta või palju pikemalt öelda. Ehket mulle meeldib icon_smile.gif

Kes ja kas siin kasutavad ja kas tundub mingi hirmsa parasiitväljendina, mida tuleks igal juhul vältida?

tagasi üles
The_Boss
HV Guru
The_Boss

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 03.03.2014 17:14:41 vasta tsitaadiga

namstoop kirjutas:

Täna tekkis väike diskussioon sellise liitsidesõna nagu "ehk et" ümber. Ametlikult sellist asja eesti keeles ei ole. Samas guugeldamise annab väga palju vasteid ka suhteliselt ametlikele allikatele, kus seda on kasutatud. Ma ise kasutan küll pigem kõne kui kirjakeeles, aga seevastu suhteliselt palju. Mu arust üsna üheselt mõistetav ja samas lauset lühemaks tegev sõnapaar. Ei oskagi head asendust pakkuda, siis tuleks juba lause ehitus muuta või palju pikemalt öelda. Ehket mulle meeldib icon_smile.gif

Kes ja kas siin kasutavad ja kas tundub mingi hirmsa parasiitväljendina, mida tuleks igal juhul vältida?

"Ehk mulle meeldib"

Muidugi kontekstist väljaspool oleks sellel kaks tähendust, aga see pole oluline..
Kommentaarid: 356 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 282
tagasi üles
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 03.03.2014 21:10:44 vasta tsitaadiga

The_Boss kirjutas:
namstoop kirjutas:

"Ehk mulle meeldib"

Muidugi kontekstist väljaspool oleks sellel kaks tähendust, aga see pole oluline..

Tolles näites jah. Aga "ehk et" kasutusvõimalusi on palju rohkem. "nagu näiteks", "sellest järelduvalt/tulenevalt" jne. Mis kõik on palju pikemad ja mõneti kohmakamad.

tagasi üles
1dumbpcuser
HV Guru

sõnum 04.03.2014 11:56:34 vasta tsitaadiga

Miks ei saa lihtsalt "ehk" kasutada selmet mitteametlikku "ehk et" kasutada? Ehk et asemel saab kasutada ka ju näiteks "see tähendab" icon_rolleyes.gif
namstoop
HV Guru
namstoop

sõnum 04.03.2014 12:36:34 vasta tsitaadiga

1dumbpcuser kirjutas:
Miks ei saa lihtsalt "ehk" kasutada selmet mitteametlikku "ehk et" kasutada? Ehk et asemel saab kasutada ka ju näiteks "see tähendab" icon_rolleyes.gif

muidugi saab igasuguseid asju kasutada ja tulebki, et keel oleks vaheldusrikkam. Sa oleks saanud "selmet" asemel ka "selle asemel et" kasutada, aga näed ei kasutanud icon_wink.gif Ja mu jutu iva ongi selles, et kui kasutada ainult nö ametlikku ja ÕSis olevat keelt, siis ju keel ei saa edasi areneda. Kahe ÕSi vahele jäi 7 aastat. Päris pikka aeg minu arust.

tagasi üles
CryxOC
HV kasutaja
CryxOC

sõnum 16.03.2014 13:15:25 vasta tsitaadiga

Enamus sõnad on täiesti mõistetavad, aga "taskuhääling" on tõesti klass omaette.
Kommentaarid: 66 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 59
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Uus ÕS sisaldab sõnu skaipima, guugeldama ja taskuhääling mine lehele eelmine  1, 2, 3
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.