Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
03.02.2014 15:50:07
Väikelapsed Facebookis – on see hea või halb? |
|
|
Eestis levib komme teha väikelastele sotsiaalvõrgustiku konto. Ei laste vanemad ega nende suuremad õed-vennad ei teadvusta sellega kaasnevaid ohte.
Kogu maailmas oli 2012. aastal Facebookis 7,5 miljonit alla 13-aastast last, kolmveerand neist olid nooremad kui 10.
Eestis 2006. aastal tehtud uuringust selgus, et 91% 6–14-aastastest lastest kasutab internetti, kolmveerand neist iga päev. Lisaks kasutas veidi üle poole suhtlusprogramme ja võõrastega suhtles 38%.
2008. aasta uuring näitas, et vähem kui pool Eesti lapsevanematest muretseb, et laps võib sattuda sobimatu sisuga võrguflirdi või -kiusamise ohvriks. Ometi on meil küberkiusuga kokku puutunud 11% 6–8-aastastest lastest.
Allikas: Andmekaitse Inspektsioon https://www.facebook.com/pages/Andmekaitse-Inspektsioon/135347539863880
Algallikas: http://www.ohtuleht.ee/563108/vaikelapsed-facebookis-on-see-hea-voi-halb
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
03.02.2014 18:05:32
|
|
|
Ei tee ega soosi ka sellist tegevust. Teevad ise, kui vamust piisavalt. Pole ka väikeste pilte kuskile üles laetud avalikult.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
Kommentaarid: 29 loe/lisa |
   |
0 :: |
23 |
|
tagasi üles |
|
 |
Goon
Kreisi kasutaja

|
03.02.2014 19:29:40
|
|
|
Lapsed Facebookis?
Spoiler 
Kas inimesed on lolliks läinud? Üks asi on see, laps võib sattuda küberkiusamise ohvriks. Ning kas lapsevanemad ei mõista, et nad võivad panna enda lapse elu ja tervise ohtu - neid pilte võib näha ka mõni pedofiil? Krt, inimesed ei mõtle kohe üldse tänapäeval - käed ja jalad käivad kiiremini kui mõistus.
Ma pole ise facebookis, sest ma pole aru saanud miks inimesed annavad oma isikuandmeid vabatahtlikult võõrastele näha ....
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
kalvis
Kreisi kasutaja
|
04.02.2014 12:02:00
|
|
|
Paraku oskavad tited juba eelkooliealisena arvutit kasutada ja loomulikult on soov enda "MINA" välja öelda. Mind üllatas kui üks lasteaia laps teise ees eputas et tal on lõustakas konto olemas ja temal pole, vihjega teisele ... viimane loomulikult tormas kodu endale ka tegema. Seda tegevust keelustada on mõttetu. Küll aga tuleks juba "lasteaias" hakata lapsi harima interneti ohtude osas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
namstoop
HV Guru

|
04.02.2014 13:14:50
|
|
|
kalvis kirjutas: |
Paraku oskavad tited juba eelkooliealisena arvutit kasutada ja loomulikult on soov enda "MINA" välja öelda. Mind üllatas kui üks lasteaia laps teise ees eputas et tal on lõustakas konto olemas ja temal pole, vihjega teisele ... viimane loomulikult tormas kodu endale ka tegema. Seda tegevust keelustada on mõttetu. Küll aga tuleks juba "lasteaias" hakata lapsi harima interneti ohtude osas. |
mismõttes keelustada on mõttetu? Selleks lapsevanem ongi, et enda last suunata õigeid valikuid tegema. Mingi kontroll peab ju ikka olema. Lihtsalt peab suutma arusaadavalt selgitada miks mõni asi on nii ja mõni naa.
Kuigi jah, ega vist paljudel lastevanematel tõesti ei ole sooja ega külma mida lapsed teevad. Ma pean enda varateismelisele poisslapsele (saab 13 sel aastal) pidevalt selgitama, et see ei ole mingi vabandus, et temal on sõber, kes tohib seda ja teist ja kolmandat. Istuda koolivaheajal varahommikust kuni hilisööni arvutis ja mängida, või mängida mänge, mis ilmselgelt ei ole vee päris eakohased. Ja selgitangi, et kui ta sõbra vanemad enda lapsest ei hooli, siis see on nende probleem.
Ja ei, ma ei pea silmas, et 13 aastane peaks mingite eriti lapsikute asjade juurde ainult lubama ja vati sees hoidma. Aga kusagil on siiski piir ja reeglid, mida lihtsalt teatud vanuseni tuleb järgida.
Lõustaraamatu kontot pole ka kummalgi lapsel. Paar korda on mingit juttu sel teemal olnud, et sõpradel on ja blablah, aga mingi erilist survet pole ausalt öeldes tulnud. On aru saadud, et kui ei siis ei.
_________________ verba volant, scripta manent
Hoiatus! Olen sinu postituses olevate lolluste ja nõmeduste vastu allergiline. Lolluste ilmnemisel võib kaasneda raskekujuline sarkastiline reaktsioon. |
|
Kommentaarid: 72 loe/lisa |
   |
3 :: |
1 :: |
63 |
|
tagasi üles |
|
 |
entr0cks
HV kasutaja

|
04.02.2014 13:23:39
|
|
|
Miks inimesed jagavad oma andmeid - et kättesaadav olla. Minu arvates pole selles midagi halba - vastupidi.
Taunitav ning ka karistatav on nende tegevus, kes seda kuritarvitavad.
See, et oht eksisteerib, ei ole lapse ega vanemate süü, see on nende süü, kes seda ohtu tekitavad ja nendega tuleb kakelda(!)
Samas natuke tobe ning imelik on jah, et üksteise eest hoobeldakse selliste asjadega, aga sellega tegelevad suuremate pükste kandjad sama moodi.
Eks laps saab omad kogemused igal juhul kätte, seda siis sinuga (kes siis seda tõusude ja mõõnade keskmist väheke tõstab) või ilma - kohati hullemal juhul vanema teadmata.
_________________ VULTR - proovimiseks krediiti - igasugu serveri/pilve teenuseid, üldiselt suhteliselt parem jõudlus |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
04.02.2014 13:25:57
|
|
|
Suurem risk on ikkagi see, et tehakse kasutajanimi "väikelapsninnunännu" ja siis sinna otsa parool "väikelapsenimi123"
Mul on tuttavaid kes isegi oma firmaga seotud kontosid "kaitsevad" oma nime või sünnikuupäeva comboga.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
05.02.2014 17:35:05
|
|
|
kalvis kirjutas: |
Paraku oskavad tited juba eelkooliealisena arvutit kasutada ja loomulikult on soov enda "MINA" välja öelda. Mind üllatas kui üks lasteaia laps teise ees eputas et tal on lõustakas konto olemas ja temal pole, vihjega teisele ... viimane loomulikult tormas kodu endale ka tegema. Seda tegevust keelustada on mõttetu. Küll aga tuleks juba "lasteaias" hakata lapsi harima interneti ohtude osas. |
no juba nooremad kui 2 aastased oskavad juutuubi kasutada ja sealt videosid vaadata ja vahetada. Mis siis nendest vanematest lastest veel rääkida. Samas ~12 aastased mängivad ka GTA V jms, mis sest et see on 18+. Samas midagi väga palju sobivamat neile polegi peale strateegiate, mida on vähe. Mina omal ajal mängisin ses vanuses TIM-i ja transport tycooni (hiljem ka transport tycoon deluxet). Sotsmeediasse alaealisi ma väga ei laseks, võivad oma närvid ära tappa seal
|
|
Kommentaarid: 84 loe/lisa |
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
06.02.2014 01:18:00
|
|
|
Seadusesse tuleks kirja panna vanusepiir, millest alates võib laps ilma täiskasvanu järelvalveta internetiavarustes omapäi viibida. Selle kohaselt saaksid avalikud internetipunktid jms kohad lubada lapselt vastavaid õigusi (või piiranguid) omavate kontodega sisse logida.
Aga tutvusringkonnas on piisavalt lolle lapsevanemaid, kes nii palju panevad pilte oma lastest netti üles. Õnneks internetiajastu tuli peale lapsepõlve, aga see oleks nõme, kui kuskil netiarhiivides leviks ringi mu lapsepõlvepildid vms.
Või olen vanamoeline, ei tea, aga ei meeldiks.
|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
06.02.2014 01:28:35
|
|
|
oletame, et jutt käib persoonist "X". tema vanemad kirjutasid lõustarisse vms mujale, et " nüüd lähevad nad kodanikku X tegema " ja hiljem pannakse tõestuseks ni.kkusaand m.unnist pilt. sellega pandi alus kodaniku X veebielule. siis hakkab kodaniku X emme toppima sinna samasse nimekandidaate, raviprotokolle, ultrahelikolmdeevideosid jms.. ühel hetkel lisatakse ka video sellest, kuidas kodanik X emaüsast väljub.. edasi võite ise ette kujutada aga tekib küsimus sellest, kas laps või sellel hetkel lapseeas olev indiviid X hiljem tahab, et tema selline teave on kuskilt leitav? kui oma (lapse) jalajälje kujunemisele sedasi hetkel alus panna, mis sellest siis näiteks esimese töövestluseni kujunenud olla võib? CV d ilmselt pole enam vaja, võtab tööandja lihtsalt suvalise sinise, roosa, kollase vms vikerkaarevärvilise paaritamissaidi vastava lehe lahti ja leiab sealt omale sobivad faktid. kuna inimese isiksus on selles saidis algusest saati olemas, looe algorütmi mis hakkab meile sealt sobivat personali otsima jne..
_________________ Kontrollitud ja hooldatud sülerid: https://www.facebook.com/marketplace/profile/100087345405856 või https://www.yaga.ee/mox-fulder Umbes 25 arvutit kohe olemas. |
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
06.02.2014 01:36:34
|
|
|
laurx, just nimelt. Seetõttu tuleks keelata ka näiteks alla 10-aastase lapse isikut tuvastavate andmete avalikku veebiruumi lisamise, sest õigus privaatsusele peaks olema inimõigus. Kodu on praegu inimese püha koht, aga inimesed lubavad endale aru andmata internetti oma koju.
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
06.02.2014 09:08:52
|
|
|
LiivaneLord kirjutas: |
Seadusesse tuleks kirja panna vanusepiir, millest alates võib laps ilma täiskasvanu järelvalveta internetiavarustes omapäi viibida. Selle kohaselt saaksid avalikud internetipunktid jms kohad lubada lapselt vastavaid õigusi (või piiranguid) omavate kontodega sisse logida.
Aga tutvusringkonnas on piisavalt lolle lapsevanemaid, kes nii palju panevad pilte oma lastest netti üles. Õnneks internetiajastu tuli peale lapsepõlve, aga see oleks nõme, kui kuskil netiarhiivides leviks ringi mu lapsepõlvepildid vms.
Või olen vanamoeline, ei tea, aga ei meeldiks. |
Kas sellised asjad nagu internetipunktid veel eksisteerivad yldse?
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
06.02.2014 13:19:27
|
|
|
laurx kirjutas: |
oletame, et jutt käib persoonist "X". tema vanemad kirjutasid lõustarisse vms mujale, et " nüüd lähevad nad kodanikku X tegema " ja hiljem pannakse tõestuseks ni.kkusaand m.unnist pilt. sellega pandi alus kodaniku X veebielule. siis hakkab kodaniku X emme toppima sinna samasse nimekandidaate, raviprotokolle, ultrahelikolmdeevideosid jms.. ühel hetkel lisatakse ka video sellest, kuidas kodanik X emaüsast väljub.. edasi võite ise ette kujutada aga tekib küsimus sellest, kas laps või sellel hetkel lapseeas olev indiviid X hiljem tahab, et tema selline teave on kuskilt leitav? kui oma (lapse) jalajälje kujunemisele sedasi hetkel alus panna, mis sellest siis näiteks esimese töövestluseni kujunenud olla võib? CV d ilmselt pole enam vaja, võtab tööandja lihtsalt suvalise sinise, roosa, kollase vms vikerkaarevärvilise paaritamissaidi vastava lehe lahti ja leiab sealt omale sobivad faktid. kuna inimese isiksus on selles saidis algusest saati olemas, looe algorütmi mis hakkab meile sealt sobivat personali otsima jne.. |
vot seda ma ka ei salli, et leidub inimesi kes kõike kõigile näha topivad. Ise võibolla hoidud sellest, aga teiste kaudu ikka levitatakse ja topitakse kõike üles Masendav kuhu me nii jõuame. Hakkabki kehtima see vanasõna, et tuleviku inimesed ei tea mis on privaatsus
|
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
06.02.2014 13:56:16
|
|
|
Super AMOLED kirjutas: |
Kas sellised asjad nagu internetipunktid veel eksisteerivad yldse? |
Täiesti eksisteerivad. Näiteks raamatukogudes või Küla- / Alevikeskustes või koolimajades vms. kohtades.
Nii, et uurid järgi, millal lahti ja kas tasuta või tasuline ja siis lähed ning muudkui surfad.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Leinö
HV veteran

|
06.02.2014 14:22:01
|
|
|
kõik Eestis ei ole veel nii rikkad, et endale koju arvutit või netti lubada
|
|
Kommentaarid: 34 loe/lisa |
   |
33 |
|
tagasi üles |
|
 |
LiivaneLord
Sõpradele "Olavi"
|
06.02.2014 18:38:37
|
|
|
Jap, täiesti eksisteerivad. Tean ka ühte inimest, kes (liialt) palju ajab ametlikke asju just nimelt raamatukogu arvutitega. Pakkusin talle oma läpakat tasuta (täitsa töötab) ja läpakal on kõik ühes ehk ei pea muretsema veel monitori, hiire, klaviatuuri soetamise pärast, aga ta keeldus, kuna ta ei soovi omale netilepingut teha. Ja pabistas veel, et äkki hakkab kaarte mängima ja siis ei saa selle tagant minema.
Naljakas, aga nii oli. Aga eks igaüks elab omal moel.
|
|
   |
19 |
|
tagasi üles |
|
 |
SurfData
HV Guru

|
06.02.2014 18:57:04
|
|
|
Leinö kirjutas: |
kõik Eestis ei ole veel nii rikkad, et endale koju arvutit või netti lubada  |
ma ei tea kas ma julgen öeldagi, aga mul kodus pole isal ka arvutitki, netist rääkimata
|
|
   |
74 |
|
tagasi üles |
|
 |
tegelane5
HV vaatleja

|
01.03.2014 10:54:47
|
|
|
Jap, täiesti eksisteerivad. Tean ka ühte inimest, kes (liialt) palju ajab ametlikke asju just nimelt raamatukogu arvutitega. Pakkusin talle oma läpakat tasuta (täitsa töötab) ja läpakal on kõik ühes ehk ei pea muretsema veel monitori, hiire, klaviatuuri soetamise pärast, aga ta keeldus, kuna ta ei soovi omale netilepingut teha. Ja pabistas veel, et äkki hakkab kaarte mängima ja siis ei saa selle tagant minema.
Naljakas, aga nii oli. Aga eks igaüks elab omal moel.  |
Tegelt jumala hea mõte ju. Eriti kui kardetav kaardi mäng on solitaire asemel pokerstars. Isegi mõelnud, et kui arvutis mingit tööd teha vaja siis pooltundi läheb ikka veebist mingi jama lugemise alla. Enne kui midagi üldse tegema saab hakata. Mul raamatukogu 10 min kõndimise kaugusel, sinna lambist lihtsalt postimeest lugema ei läheks, saaks kasuliku kiiremini tehtud.
Kuigi ma saan aru et näites tegu tegelt "tight bastardiga".
_________________ Maailm oleks puhas ja süüta
kui poleks õllejogurtit
- Õ.Õ. |
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|