Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Vabariigi valimiskomisjon tegi teatavaks e-hääletuse statistika märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
Tanel
HV Guru
Tanel

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 20.10.2013 20:58:23 Vabariigi valimiskomisjon tegi teatavaks e-hääletuse statistika vasta tsitaadiga

Täna (20. oktoobril) avalikustas Vabariigi Valimiskomisjon kell 20:00 Riigikogus peetud pressikonverentsil Kohalike omavalitsuste valimiste e-hääletuse tulemused. Ühtlasi tehti teatavaks e-hääletuse täpsem statistika. E-hääletamiseks kasutatud arvutite operatsioonisüsteemide osas oli Windows osakaal 93,8%, MacOSX 5,37% ja Linuxil 0,83%.

Loe edasi kahvel.ee-st.

tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Tanel
HV Guru
Tanel

sõnum 20.10.2013 21:33:51 vasta tsitaadiga

Keskmine e-hääletaja on naine ja varasemast eakam

tsitaat:
Keskmine e-hääletaja on jätkuvalt naissoost, aga muutunud varasemate kordadega võrreldes eakamaks, rääkis tänast e-häälte kokkulugemist juhtinud projektijuht Tarvi Martens.

"Just vanemad inimesed avastavad järjest rohkem e-hääletamist," kommenteeris Martens tänavust e-hääletamise statistikat, viidates 35-aastaste ja vanemate valijate osakaalu kasvule.

Kui tänavu olid e-hääletajatest 52% naised, siis statitsitiliselt on tegu väikese tagasilangusega kahe varasema valimise 53-54 protsendi pealt.

Valimispiirkondade lõikes anti enim e-hääli Tartus (10300), millele järgnes 9325 häälega Tallinna kesklinn. Tallinna suurim ringkond ehk Lasnamäe oli oma 6303 häälega alles viies.

Välismaalt anti 3,03% e-häältest: enim Soomest, Rootsist ja Ühendkuningriigist. Suurimad tõusjad olid Norra ja Hispaania, mis kerkisid vastavalt 4. ja 8. kohale.

Tartu Ülikooli politoloog Kristjan Vassil kommenteeris ETV otse-eetris, et e-hääletuse tulemuste juures oli väga oluline küsimus, kui palju inimesi oma e-häält kontrollis. See number oli 4696 ehk 3,43%.

Tarvi Martensi sõnul peaks antud number olema vähemalt 2 protsenti, et oleks näha, et tulemusi pole üritatud mõjutada.

Mida aeg edasi, seda kehvemini võib Vassili sõnul ennustada tüüpilist e-hääletajat, kuid e-hääletamise tulemuste ja paberhääletamise tulemus jäävad erinema vähemalt senikaua, kuni erinevat viisi eelistavad hääletajad on demograafiliselt ja hoiakuliselt profiililt erinevad.

Tema sõnul on inimesed e-hääle andmisega vahetanud lihtsalt hääletamiskanalit, kuid mitte seda, kelle poolt nad hääletavad, mistõttu ei näita e-hääled, milliseks kujuneb lõplik valimistulemus.

tagasi üles
Tomorrow
HV Guru
Tomorrow

Autoriseeritud ID-kaardiga Online

sõnum 21.10.2013 08:21:28 vasta tsitaadiga

Ma olen siis üsna väikse protsendi sees kes hääletas Lasnamäelt ja kontrollis ka oma e-häält androidi rakenduse abil. Vaat oleks veel linuxi pealt hääletanud, siis oleks vist puhta ainus icon_lol.gif
Kommentaarid: 92 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 82
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
caarel
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 08:41:20 vasta tsitaadiga

Nii palju siis anonüümsest hääletamisest icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 91 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 84
tagasi üles
siinus
HV Guru
siinus

sõnum 21.10.2013 09:15:41 vasta tsitaadiga

kahvel.ee kirjutas:
90,15 protsenti e-hääletajatest identifitseeris end ära ID-kaardi abil ning 8,59 protsenti mobiil-ID vahendusel.
Millega end 1.26% hääletajatest identifitseeris?

Minu hääl läks linuxilt (uhke olla 0.83% seas).

Androidi äppi proovisin ka. QR-koodi skännimiseks pidi telefoni ~ meetri kaugusel hoidma, et ära tuvastaks.

tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 09:32:30 vasta tsitaadiga

siinus kirjutas:
Millega end 1.26% hääletajatest identifitseeris?
Vaata slaidi - Digi-ID.

caarel kirjutas:
Nii palju siis anonüümsest hääletamisest icon_biggrin.gif
Äkki viitad, kuskohas Põhiseaduses ja/või valimisseadustes on räägitud midagi anonüümsusest? Hääle salajasus - jah. Anonüümsus - ???

viimati muutis pppd 21.10.2013 09:34:05, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
iceincube
HV veteran
iceincube

sõnum 21.10.2013 09:33:56 vasta tsitaadiga

Oleks ka linuxis teinud, aga oli midaig katki ja ei viitsind parandada. Aga ütleks, et päris suur % seegi.
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 37
tagasi üles
Dogbert
HV Guru
Dogbert

sõnum 21.10.2013 13:03:27 vasta tsitaadiga

Kasutasin hääletamiseks läpakat, kus enamasti kasutan Linuxit ja Windowsi pole kuude kaupa käima pannud. Oleksin ka nüüd Linuxit kasutanud, aga eelmisel korral e-hääletamisel seda ei toetatud (kui õigesti mäletan ikka), nii et ei osanud nagu oodatagi, seepärast käivitasingi Windowsi. Et Linuxiga oleks ka saanud, nägin alles siis kui Windows juba töötas muidugi. Ega ma siis uuesti rebootima hakka sellepärast icon_rolleyes.gif
Ma väga loodan, et nendest tulemustest ei järeldata, et Linuxi tuge ei olegi vaja. Usun, et paljud Linuxi kasutajad või eelistajad oleksid seda kasutanud, kui oleksid seda positiivset arengut oodata osanud ja protsent oleks nende võrra kopsakam olnud.

tagasi üles
siinus
HV Guru
siinus

sõnum 21.10.2013 13:11:30 vasta tsitaadiga

proovivalimistest oli siin-seal ikka kuulda.
tagasi üles
caarel
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 15:06:47 vasta tsitaadiga

To PPPD: ma viitan asjaolule, et valimisjaoskonnas hääletanute pealt ei ole nii lihtne teha statistikat, kes ja kui vana käis hääletamas. Digitaalselt aga jääb mulje, et peagi võiks ilmuda kasvõi email postkasti, otsepostitusena mõnelt erakonnalt, segmenteeritult valijate statistikast. Jääb lihtsalt natuke rohkem "alasti" tunne. See on minu isiklik arvamus/tundmus. Ma ei tea, vb pannaksegi keegi lugema üle ka pabersedeleid, et noppida nimed välja hääletanutest. Sellisel juhul oleks tore, kui mittehääletanutele saadetaks kiri, et miks hääletamas ei käinud icon_razz.gif
Kommentaarid: 91 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 84
tagasi üles
UB
HV Guru
UB

sõnum 21.10.2013 15:10:07 vasta tsitaadiga

Kui keskmine hääletaja on eakam naisterahvas, siis minus tekib kohe kahtlus, kas see otsus on neil endal tehtud või keegi aitas hääletada. Omadest kogemustest tean, et vanad naised ei ole just eriti osavad arvutikasutajad, aga küll on sellised, kes vajavad arvuti kasutamisel keskmisest rohkem tuge, nii et võib vabalt spekuleerida selle üle, et hääletamisega nad iseseisvalt hakkama ei saanud.
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 39
tagasi üles
pppd
Kreisi kasutaja

sõnum 21.10.2013 17:25:44 vasta tsitaadiga

caarel kirjutas:
Ma ei tea, vb pannaksegi keegi lugema üle ka pabersedeleid, et noppida nimed välja hääletanutest.
Ohjah. Sedelite peal ei ole nimesid. Nimed on valijate nimekirjades. Kuhu sa annad valimissedeli saamiseks avalikult, sind eelnevalt pildiga dokumendi järgi tuvastanud valimiskomisjoni liikme valvsa pilgu all, oma allkirja. Kust on võimalik igal ajal tagantjärgi tuvastada, kui vana sa olid ja kas sa käisid valimas või mitte ning miks ka mitte seda hirmutavat statistikat teha ja siis reklaami saata. Kui keegi lubaks valijate nimekirju sellise asja jaoks kasutada. Nii paberist kui elektroonset.

Kui kõige selle peale mõelda, siis mina tunneksin ennast "alasti" pigem valimisjaoskonnas. Aga sulle jääb alati võimalus ise valida see koht, kus sina ennast vähem alasti tunned. Anonüümne ei ole sa aga kummaski.
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
eltso
HV veteran
eltso

sõnum 21.10.2013 23:03:03 vasta tsitaadiga

No see kui sa seal putkas käid ja enne allkirja annad, ei tõenda veel, et sa valimas käisid, sa võisid tühja või rikutud sedeli ka ära anda icon_smile.gif Aga vähemalt linnuke kirjas et käidud icon_smile.gif
Kommentaarid: 14 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 14
tagasi üles
webromps
HV kasutaja

sõnum 22.10.2013 00:11:05 vasta tsitaadiga

E-hääletamise kriitikutele: Valimisjaoskonnas võib ka sinu sedeli pealt sõrmejälgi taga otsida, kui tahta icon_wink.gif
Kommentaarid: 6 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 4
tagasi üles
SirVorkars
Kreisi kasutaja
SirVorkars

sõnum 22.10.2013 09:19:44 vasta tsitaadiga

Kindad käes või näpuotsad happesse kasta enne valimisi......
Kommentaarid: 71 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 3 :: 56
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Vabariigi valimiskomisjon tegi teatavaks e-hääletuse statistika
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.