Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
20.10.2013 20:58:23
Vabariigi valimiskomisjon tegi teatavaks e-hääletuse statistika |
|
|
Täna (20. oktoobril) avalikustas Vabariigi Valimiskomisjon kell 20:00 Riigikogus peetud pressikonverentsil Kohalike omavalitsuste valimiste e-hääletuse tulemused. Ühtlasi tehti teatavaks e-hääletuse täpsem statistika. E-hääletamiseks kasutatud arvutite operatsioonisüsteemide osas oli Windows osakaal 93,8%, MacOSX 5,37% ja Linuxil 0,83%.
Loe edasi kahvel.ee-st.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
20.10.2013 21:33:51
|
|
|
Keskmine e-hääletaja on naine ja varasemast eakam
tsitaat: |
Keskmine e-hääletaja on jätkuvalt naissoost, aga muutunud varasemate kordadega võrreldes eakamaks, rääkis tänast e-häälte kokkulugemist juhtinud projektijuht Tarvi Martens.
"Just vanemad inimesed avastavad järjest rohkem e-hääletamist," kommenteeris Martens tänavust e-hääletamise statistikat, viidates 35-aastaste ja vanemate valijate osakaalu kasvule.
Kui tänavu olid e-hääletajatest 52% naised, siis statitsitiliselt on tegu väikese tagasilangusega kahe varasema valimise 53-54 protsendi pealt.
Valimispiirkondade lõikes anti enim e-hääli Tartus (10300), millele järgnes 9325 häälega Tallinna kesklinn. Tallinna suurim ringkond ehk Lasnamäe oli oma 6303 häälega alles viies.
Välismaalt anti 3,03% e-häältest: enim Soomest, Rootsist ja Ühendkuningriigist. Suurimad tõusjad olid Norra ja Hispaania, mis kerkisid vastavalt 4. ja 8. kohale.
Tartu Ülikooli politoloog Kristjan Vassil kommenteeris ETV otse-eetris, et e-hääletuse tulemuste juures oli väga oluline küsimus, kui palju inimesi oma e-häält kontrollis. See number oli 4696 ehk 3,43%.
Tarvi Martensi sõnul peaks antud number olema vähemalt 2 protsenti, et oleks näha, et tulemusi pole üritatud mõjutada.
Mida aeg edasi, seda kehvemini võib Vassili sõnul ennustada tüüpilist e-hääletajat, kuid e-hääletamise tulemuste ja paberhääletamise tulemus jäävad erinema vähemalt senikaua, kuni erinevat viisi eelistavad hääletajad on demograafiliselt ja hoiakuliselt profiililt erinevad.
Tema sõnul on inimesed e-hääle andmisega vahetanud lihtsalt hääletamiskanalit, kuid mitte seda, kelle poolt nad hääletavad, mistõttu ei näita e-hääled, milliseks kujuneb lõplik valimistulemus. |
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tomorrow
HV Guru

|
21.10.2013 08:21:28
|
|
|
Ma olen siis üsna väikse protsendi sees kes hääletas Lasnamäelt ja kontrollis ka oma e-häält androidi rakenduse abil. Vaat oleks veel linuxi pealt hääletanud, siis oleks vist puhta ainus
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
0 :: |
82 |
|
tagasi üles |
|
 |
caarel
Kreisi kasutaja
|
21.10.2013 08:41:20
|
|
|
Nii palju siis anonüümsest hääletamisest
|
|
Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
84 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
21.10.2013 09:15:41
|
|
|
kahvel.ee kirjutas: |
90,15 protsenti e-hääletajatest identifitseeris end ära ID-kaardi abil ning 8,59 protsenti mobiil-ID vahendusel. |
Millega end 1.26% hääletajatest identifitseeris?
Minu hääl läks linuxilt (uhke olla 0.83% seas).
Androidi äppi proovisin ka. QR-koodi skännimiseks pidi telefoni ~ meetri kaugusel hoidma, et ära tuvastaks.
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
21.10.2013 09:32:30
|
|
|
siinus kirjutas: |
Millega end 1.26% hääletajatest identifitseeris? |
Vaata slaidi - Digi-ID.
caarel kirjutas: |
Nii palju siis anonüümsest hääletamisest  |
Äkki viitad, kuskohas Põhiseaduses ja/või valimisseadustes on räägitud midagi anonüümsusest? Hääle salajasus - jah. Anonüümsus - ???
viimati muutis pppd 21.10.2013 09:34:05, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
iceincube
HV veteran

|
21.10.2013 09:33:56
|
|
|
Oleks ka linuxis teinud, aga oli midaig katki ja ei viitsind parandada. Aga ütleks, et päris suur % seegi.
|
|
Kommentaarid: 39 loe/lisa |
   |
37 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dogbert
HV Guru

|
21.10.2013 13:03:27
|
|
|
Kasutasin hääletamiseks läpakat, kus enamasti kasutan Linuxit ja Windowsi pole kuude kaupa käima pannud. Oleksin ka nüüd Linuxit kasutanud, aga eelmisel korral e-hääletamisel seda ei toetatud (kui õigesti mäletan ikka), nii et ei osanud nagu oodatagi, seepärast käivitasingi Windowsi. Et Linuxiga oleks ka saanud, nägin alles siis kui Windows juba töötas muidugi. Ega ma siis uuesti rebootima hakka sellepärast
Ma väga loodan, et nendest tulemustest ei järeldata, et Linuxi tuge ei olegi vaja. Usun, et paljud Linuxi kasutajad või eelistajad oleksid seda kasutanud, kui oleksid seda positiivset arengut oodata osanud ja protsent oleks nende võrra kopsakam olnud.
_________________ Tee inimesele lõke ja tal on soe üheks päevaks, pista ta põlema ja tal on soe elu lõpuni. (Terry Pratchett)
e.k spikker: muhk on kumer, lohk on nõgus. |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
21.10.2013 13:11:30
|
|
|
proovivalimistest oli siin-seal ikka kuulda.
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
Kommentaarid: 66 loe/lisa |
   |
59 |
|
tagasi üles |
|
 |
caarel
Kreisi kasutaja
|
21.10.2013 15:06:47
|
|
|
To PPPD: ma viitan asjaolule, et valimisjaoskonnas hääletanute pealt ei ole nii lihtne teha statistikat, kes ja kui vana käis hääletamas. Digitaalselt aga jääb mulje, et peagi võiks ilmuda kasvõi email postkasti, otsepostitusena mõnelt erakonnalt, segmenteeritult valijate statistikast. Jääb lihtsalt natuke rohkem "alasti" tunne. See on minu isiklik arvamus/tundmus. Ma ei tea, vb pannaksegi keegi lugema üle ka pabersedeleid, et noppida nimed välja hääletanutest. Sellisel juhul oleks tore, kui mittehääletanutele saadetaks kiri, et miks hääletamas ei käinud
|
|
Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
84 |
|
tagasi üles |
|
 |
UB
HV Guru

|
21.10.2013 15:10:07
|
|
|
Kui keskmine hääletaja on eakam naisterahvas, siis minus tekib kohe kahtlus, kas see otsus on neil endal tehtud või keegi aitas hääletada. Omadest kogemustest tean, et vanad naised ei ole just eriti osavad arvutikasutajad, aga küll on sellised, kes vajavad arvuti kasutamisel keskmisest rohkem tuge, nii et võib vabalt spekuleerida selle üle, et hääletamisega nad iseseisvalt hakkama ei saanud.
|
|
Kommentaarid: 45 loe/lisa |
   |
1 :: |
39 |
|
tagasi üles |
|
 |
pppd
Kreisi kasutaja
|
21.10.2013 17:25:44
|
|
|
caarel kirjutas: |
Ma ei tea, vb pannaksegi keegi lugema üle ka pabersedeleid, et noppida nimed välja hääletanutest. |
Ohjah. Sedelite peal ei ole nimesid. Nimed on valijate nimekirjades. Kuhu sa annad valimissedeli saamiseks avalikult, sind eelnevalt pildiga dokumendi järgi tuvastanud valimiskomisjoni liikme valvsa pilgu all, oma allkirja. Kust on võimalik igal ajal tagantjärgi tuvastada, kui vana sa olid ja kas sa käisid valimas või mitte ning miks ka mitte seda hirmutavat statistikat teha ja siis reklaami saata. Kui keegi lubaks valijate nimekirju sellise asja jaoks kasutada. Nii paberist kui elektroonset.
Kui kõige selle peale mõelda, siis mina tunneksin ennast "alasti" pigem valimisjaoskonnas. Aga sulle jääb alati võimalus ise valida see koht, kus sina ennast vähem alasti tunned. Anonüümne ei ole sa aga kummaski.
|
|
Kommentaarid: 3 loe/lisa |
   |
3 |
|
tagasi üles |
|
 |
eltso
HV veteran

|
21.10.2013 23:03:03
|
|
|
No see kui sa seal putkas käid ja enne allkirja annad, ei tõenda veel, et sa valimas käisid, sa võisid tühja või rikutud sedeli ka ära anda Aga vähemalt linnuke kirjas et käidud
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
webromps
HV kasutaja
|
22.10.2013 00:11:05
|
|
|
E-hääletamise kriitikutele: Valimisjaoskonnas võib ka sinu sedeli pealt sõrmejälgi taga otsida, kui tahta
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
4 |
|
tagasi üles |
|
 |
SirVorkars
Kreisi kasutaja

|
22.10.2013 09:19:44
|
|
|
Kindad käes või näpuotsad happesse kasta enne valimisi......
|
|
Kommentaarid: 71 loe/lisa |
   |
1 :: |
3 :: |
56 |
|
tagasi üles |
|