praegune kellaaeg 23.06.2025 15:21:02
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
6kantv6ti
HV kasutaja
|
03.10.2013 21:30:13
Kondensaatorite vahetusest üldiselt |
|
|
Terv
Olen elus vahetanud kahel videokaardl ja kahel emaplaadil kondekaid, kõik ärkasid ellu peale pikka surnukstunnistamisseisundit.
Tegin nii, et panin jootejaama 450C peale ja hakkasin vana kondekat lahti jootma pannes kolviotsa nurga vastu jalga ja avaldades kondele sõrmega survet. Nii mõlema jalaga kui summ sammult sain konde lahti. Seejärel võtsin suure nõela ning pistsin trükiplaadi auku ja soojendasin tina teiseltpoolt plaati kuni sain nõelaga tina sisse augu. Nii mõlema jala puhul.
Elementaarne on see, et jootmisel joodetavat juppi kuumutada väga kaua ei tohi ja et kondeka polaarsus peab jääma samaks.
Tagasijootmine on minu jaoks probleemne, mismoodi õige oleks? Siiamaani olen nii teinud, et tiba raudkloriidi, joodetava koha peale, seejärel natuke tina kolviotsaga jootekohale ja lasen mõne aja kuumeneda, et emaplaadi kihtide vahel olev tina sulaks ja konde jalgade külge hakkaks. Nagu ma ütlesin, siiamaani on toiminud, aga mis oleks õigem ja kuidas saaks kindel olla, et asi hea sai? Mis temp õige oleks? Joote välimus jääb niiviisi kole ja jala ning plaadi vahele jäävad vahed sisse.
|
|
Kommentaarid: 17 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
17 |
|
tagasi üles |
|
 |
Diginugis_old
HV kasutaja
|
03.10.2013 23:18:40
|
|
|
Mina kasutan pärast kondeka eemaldamist tinasukka. Puhastan vana tina ära, panen uue kondega ilusti paika ning teiselt poolt, kus jalakesed paistavad, lasen uue tinaga jalad kinni. Uut tina lisan samal hetkel, kui kolb ja tina korraga vastu jalga on. Tõmban mööda kondeka jalga kolvi otsa ülespoole, et jääks ilus terav tipp. Kui asi enamvähem maha jahtunud siis lõikan tangidega liialt pika jala lühemaks. Umbes sellised otsad jäävad mul. Vana tina kasutades jääb mul vahest külmjoode või mingi naljakas solk, seega soovitan ikka tinasukaga ära puhastada ning uus tina ilusti asemele joota. Minu temepratuur on seal 420...450 vahel ja siis saab kiirelt joodetud. Ja enne uue kondeka lisamist mökerdan nii kondeka jalad kui ka uue tina jootepastaga kokku. Viimasel aja kasutan sellist tina, mis juba sisaldab pastat (tinavoolik pastat täis).
|
|
tagasi üles |
|
 |
DeTHiCa.
HV Guru

|
04.10.2013 00:09:40
|
|
|
ma kasutan kõige lihtsamat jootekolbi, millega on tükk tegu, et korralikku joodet saada.
kui keegi teab netis kusagil head materjali/videot selle kohta, kuidas õigesti joota - jagage.
|
|
Kommentaarid: 144 loe/lisa |
   |
136 |
|
tagasi üles |
|
 |
Diginugis_old
HV kasutaja
|
04.10.2013 00:31:28
|
|
|
Ka mina kasutan lihtsat isendit ja saab üsna ilusad jooted. Harjutamine teeb meistriks . Lähitulevikus plaanin ka jootejaama soetada.
|
|
tagasi üles |
|
 |
matukaz
HV kasutaja

|
04.10.2013 01:16:55
Re: Kondensaatorite vahetusest üldiselt |
|
|
6kantv6ti kirjutas: |
Joote välimus jääb niiviisi kole ja jala ning plaadi vahele jäävad vahed sisse.  |
See on arvatavasti siis külmjoode, ehk komponendid pole piisavalt "kuuma" saanud või näiteks saab ka see nii tekkida kui kolb ise on must(roostes).
https://www.youtube.com/watch?v=fYz5nIHH0iY - 9:00 seal näha ka roostes vs mitte roostes jalgadega joodet.
ja selle vennal päris hea tutorial, et kuidas joota ja part 1 ka räägib mis võiksid endale osta.
ise teen ka nii et võtan tina tinasukaga või tinapumbaga ära, siis panen augu kohale väheke jootepastat ja uue kondensaatori panen asemele. Painutan see järele veidi jalgasid (vähe) et kondensaator välja ei kukuks kui joodan.
Ennem jootmise algust puhastan kolvi ära. Panen kolvi 1-2Sekundiks vastu jalgasid et jalad "soojeneksid" üles ja panen kolvi kõrvalt jalgade peale tina( Mitte kolvi peale!). Kõige parem on kasutada mingi peenikest tina! Eks tuleb katsetada aga peenikesema tinaga enamasti lihtsam joota.
ja "jootmisel joodetavat juppi kuumutada väga kaua ei tohi" - noh ma ei usu et sa kunagi iial liiga kaua kuumutad komponenti, juhul kui sa seda teed siis enamasti PCB rajad kuumenevad üle.
Diginugis: Mulle eriti ei meeldi fluxiga tinad, võib tekkida olukord kus joodan palju ja seda fluxi on niii palju hiljem üle igalpool. Oh jah.
endale hetkel selline asi kodus http://www.oomipood.ee/product/zd-99/jootejaam-48w-150-480deg
selle hinna eest päris hea asi võrreledes nende "kolvid mis on juhtmega ja mitte reguleeritavad" mis lähevad liiga kuumaks ja temperatuur on koguaeg vale ja muuta ka ei saa, jube. Koguaeg vihastasin selle pagana kolvi peale et jube, jah sai töö ära tehtud aga mitte ilusti alati.
Muidugi korraliku jootejaamaga on väga kerge teha ilusaid jooteid.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
avrn
Kreisi kasutaja
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|