Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Ekspert: riiklik Linuxi kasutusele võtmine võib olla sundkäik märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 18.09.2013 18:53:06 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:
kas ettevõtted ostavad tarkvara liisinguga nagu vaesed inimesed?

Ettevõtted ostavad litsentse samamoodi nagu neid ka eraisikud ostavad - ja nii nagu Sa isegi poest šokolaadi ostad icon_smile.gif . Lähed poodi, võtad šokolaadi ja siis maksad selle eest.

Ainult suufirmad ostavad tihti hulgiostuna ja siis saavad tükihinnast tibake alla.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
olavsu1
külaline

sõnum 18.09.2013 19:10:19 vasta tsitaadiga

tahanteada kirjutas:
olavsu1 kirjutas:

Ettevõtted ostavad litsentse samamoodi nagu neid ka eraisikud ostavad - ja nii nagu Sa isegi poest šokolaadi ostad icon_smile.gif . Lähed poodi, võtad šokolaadi ja siis maksad selle eest.

Ainult suufirmad ostavad tihti hulgiostuna ja siis saavad tükihinnast tibake alla.

rõvredalt kallis on see ikka. olen olnud sellises ettevõttes, kus arvutitöökoha lisamine on vägagi suur (kallis) probleem. kui uurisin miks nad ei rendi. siis öeldi, et ei pakuta neile selliseid võimalusi. kõige eest tuleb kohe ja 100% tasuda.
tagasi üles
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 18.09.2013 23:49:14 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:

Ei, ettevõtted ostavad Enterprise klassi võtmed ja ei hala tühja. Ma kordan ennast - ühe kontoritöötaja ühe kuu palk on tubli 3-4x suurem tarkvara hinnast tema arvutis. Seega mille üle me siin üldse vaidleme? Firmale, mis on firma nime väärt, on vajalik tema töötajate tootlikus ja selle tagab jätkuvalt ainult Windows.

Raua võid vabalt võtta ka liisingusse, keegi ei keela. Ma ei teagi enam eriti suuremaid tegijaid, kellel oma masinapark tiksuks kontorites.
Kommentaarid: 119 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 2 :: 101
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 19.09.2013 07:56:08 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:
tahanteada kirjutas:
olavsu1 kirjutas:

rõvredalt kallis on see ikka. olen olnud sellises ettevõttes, kus arvutitöökoha lisamine on vägagi suur (kallis) probleem. kui uurisin miks nad ei rendi. siis öeldi, et ei pakuta neile selliseid võimalusi. kõige eest tuleb kohe ja 100% tasuda.

Oh sind küll, kas siis juba põhikooli matemaatikatunnis icon_smile.gif ei õpetatud, et kohe välja ostes tuleb kaup odavamalt kätte kui seda rentides või järelmaksuga ostes. icon_smile.gif
Arvuta siis ise: Litsents maksab a 200EUR, kasutad seda a 5 aastat, ehk siis 40EUR aasta kohta.
Ja kui nüüd selle summa 40EUR jagad 12 kuu kohta, tuleb 3,33 EUR ühe kuu kohta.
Mina isiklikult küll ei tea töötajat kes 3-4EUR-i eest kuus tööd teeks. icon_cool.gif
----------------------
Tegelikult osatakse ka Linuxi eest osavalt palju raha küsida, igasugu koolitused ja tugiteenused jms. maksavad ikka päris kõva raha. Ja nagu eespoolgi juba vihjasin - no pole paljudel sellist supersuurt raha olemas. Kunagi krooni ajal jäi endalgi üks huvitav Linuxi pakett-kursus võtmata, kuna selle hind oli kusagil ulmelistes kõrgustes. icon_cool.gif
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 08:51:34 vasta tsitaadiga

Win-iga koos tuleb osta ka Office võti + muu erialane pudi. Ettevõte mis liisib tavalist kontorirauda pole minu meelest ettevõtte nime väärt icon_rolleyes.gif . Mingi vihasema masinapargi liisimine mis suurendab oluliselt müügikäivet on muidugi omaette teema.

Lihtne arvutus: kui klassis on 5 lauaarvutit ja neile on kõigile vaja peale osta Win+Office (ma ei tea mis hinnad koolidele nüüdsest ajast kehtestatakse). Alternatiivina oleks võimalik peale uhada Linux + Libre. Jube keemia ahh? Ja kõikide koolide arvutiklassides on kokku päris palju arvuteid. Näiteks Ubuntu installimine ja arvutiklassi jaoks tööle saamine pole küll mingi keeruline üritus, niisiis mina nimetaks seal võtmete ostmist küll raha tuuldeloopimiseks ja seda mitte väikeste summade näol.

E: teoreetiliselt võiks võtmeid vaadelda eraldi ja eraldi arvutite kaupa ja siis jagada see kuude ja siis päevadega ja siis kasutajate arvuga ja siis saada numbes a'la 1 sent päevas per kasutaja (see pole ju mingi raha ja ükski õpetaja selle raha eest tööd ei tee) aga milleks sellist silmakirjalikkus? Summa summarum loeb ja see on üüratu.

E2: Ja kui Linuxi installimine arvutiklassi arvutisse (õigemini selle mainimine) õpetaja kangeks tõmbab kui pulga siis ma küsiks: mida sellisel inimesel üldse lastele arvutist õpetada on? Seda, et siin on "reset nupp" ja siin on "power" nupp ja mida need teevad või?

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 09:15:45 vasta tsitaadiga

Aga äkki oskab õpetada kuidas win ja offiga lihtsalt tööd teha linuxi ajupesu asemel?
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 09:20:59 vasta tsitaadiga

Ma senist käitumist Microsofti ajupesuks ja ma tean väga hästi oma tatikate näitel mida seal arvutitunnis "õpetatakse". Kõik selle saaks vabalt Linuxi ja Libre peal tehtud ilma ajupesuta ja Billile pleki pritsimiseta.
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 10:18:26 vasta tsitaadiga

Lähed siis kooli õpetajaks?
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 11:25:10 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:

Ähvardad või? icon_rolleyes.gif

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 11:30:46 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:
Mnator kirjutas:

Ähvardad või? icon_rolleyes.gif
Kas küsimärk on ähvardus, või mis mis sulle hirmujudinad nüüd täpselt peale ajas?
Ega ometigi tüüpiline linuxisti sündroom, et alguses sõndes lubatakse piimajõed ja pudrumäed kokku aga kui tegudesse asi läheb, siis pole tegijat mitte kuskil?
tagasi üles
SurfData
HV Guru
SurfData

sõnum 19.09.2013 12:18:39 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:

olenevalt ettevõttest ja vajadustest. Ma tõin lihtsalt kohe välja ostmise hinna välja ja jagasin selle ära 3 aastase perioodi peale, et saaksid aru kui väike on see kulu võrreldes palgaga (kuna visati üles vihje, et see on nii meeletu kulu ja palk on selle kõrval köömes). On ettevõtteid kes rendivad (tasub ära ettevõtetel näiteks kellel töötajate arv võib pidevalt muutuda nii üles kui ka alla) ja on ettevõtted kellele on kasulikum kohe välja osta (väiksemad ettevõtted).
Kommentaarid: 84 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 74
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 12:32:41 vasta tsitaadiga

Mnator, ma ei osanud su arvatavasti argumentide lõppemisest tingitud isiklikule tasandile üleminemist muud moodi võtta. Õpetajaks mina minna ei saa kahel põhjusel: esiteks puudub mul selleks vaja minev erialane haridus ja teiseks kes siis minu enda töö ära teeb (kas see lambast arvutiõpetaja kes ei oska Ubuntut installeerida ja Libreoffices tähti trükkida?)? Arvestades asjaolu, et minu ettevõtjana maktavatest maksudest saab üleval pidada nii mõnegi õpetaja + see raha mis ma toon kauba ekspordiga siiamaile läheb siseriikliku tarbimise keerisesse mille pealt riik saab veel lisaks omad maksud, usun, et mul on siiski kodanikuna ja maksumaksjana oma sõna sekka öelda.
Kui ma juhiks ettevõtet samamoodi nagu praegu riiki juhitakse siis võiks kohe "poe kinni panna". Jah, muidugi, mul pole ju ka sellist küllusesarve nagu maksumaksja rahakott mida peab kulutama nii palju kui on ja vahest ka vahendeid valimata printsiibil: mingi mill on veel, peame selle ruttu kuhugi ära raiskama muidu vähendatakse järgmist eelarvest eraldatavat makset, ma pean arvestama oma tööga ja selle müügiga teenitud rahaga. Arvestades asjaolu , et makstavate maksude näol taon mina osaliselt kinni riigitöötajate ja ka õpetajate palga ei kannata ma laiskust, lohakust, lollust, hoolimatust ja kohusetundetust ning ma leian, et mul on selleks õigus.
Siin pole tegemist mingi Linux-i sündroomiga, pole mõtet seda templit mull külge trukkuma hakata.

viimati muutis korsten 19.09.2013 12:33:52, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 62 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 58
tagasi üles
Betamax
HV Guru
Betamax

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 19.09.2013 12:33:15 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:

Kusjuures tean mitut ettevõtet, kus litsentse liisitakse. Lihtsalt sellepärast, et saab kulutused mitme aasta peale ära jaotada ja korraga suurema koguse litsentse hankida. Arvestades, et ühe tarkvaraversiooni eluiga on minimaalselt 3 aastat (reaalselt tihtipeale kauemgi, sõltuvalt ettevõttest), siis see intress mitme aasta peale on ikka väga väike kulu võrreldes sellega, kui korraga tuleb hunnik raha välja käia. Eriti, kui need litsentsid on ettevõttele tööks ehk siis rahateenimiseks vajalikud.
Ehk siis asi pole vaesuses, vaid kulude optimeerimises. Mõnikord on mõistlikum jupikaupa maksta ja ühekorraga aastaeelarvet mitte umbe lasta.
Kommentaarid: 729 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 1 :: 550
tagasi üles
woox2k
Kreisi kasutaja
woox2k

sõnum 19.09.2013 12:34:39 vasta tsitaadiga

Oleks siin postitanud rahvas vaidlemise asemel sama aja kulutanud mõnele Linuxi algteadmisi jagades, siis oleks mõttetult pikaks veniva teema asemel juba mitu inimest juures, kes oskaksid alternatiivset OS kasutada.
Liiga palju on viimasel ajal näha sellist olukorda kus kogu energia kulutatakse omavahel sõdimisele selle asemel, et see kuhugi kasulikku kohta suunata, kus sellest ka kasu on.

Minu jaoks on see teema ennast ammendanud nüüd ja rohkem siin sõna ei võta.

Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 13:18:32 vasta tsitaadiga

korsten, argumentide lõppemise asemel tuleb järjekordselt hoopis tõdeda seinaga rääkimisi, s.t. argumente ju ignoreeritakse täielikult, üritatakse hoopis täielikult ära väänata valge mustaks. Ja kui sul erandina nii selge visioon silme ees, siis oleks ju loomulik, et lähed ise seda visiooni ellu ka viima. Kes seda tegema muidu peaks, need ülejäänud seinad siin teemas??? Neist ju veel vähem asja. Ja vabandus, et pole vastavat eriharidust --- seda pole vist 99% koolide it-õpetajatest....... hea kui nad lihtsalt it-st endast midagi teavad.
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 13:44:14 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Ja vabandus, et pole vastavat eriharidust --- seda pole vist 99% koolide it-õpetajatest....... hea kui nad lihtsalt it-st endast midagi teavad.

thumbs_up.gif
Pidasin silmas küll pedagoogilist haridus aga sinu nägemus oli ka päris hea.
Seintest rääkides siis ei erine Win-i leer oma paindumatusega mitte millegi poolest sinue esimeses lauses välja toodud omadusjoontega inimsestest. Ja minu juttu ei pea ka sina mitte millekski vaid vaatad tuima näoga sellest mööda oma joru edasi ajades (vinn-vinn-vin) icon_smile.gif

Kangust hoida Win-i tasulisest keskkonnast kinni põhjusel, et sellega on harjutud nimetaksin ma parasiitluseks sest selle jama ei maksa kinni mitte õpetaja omast taskust vaid see plekitakse kinni maksumaksja raha eest.
Ja ma ei ole Win-i vihkaja, kasutan seda OP-i mitmetel arvutitel. Ma olen raiskamise vihkaja.

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 19.09.2013 13:52:18 vasta tsitaadiga

Mnator kirjutas:
korsten, argumentide lõppemise asemel tuleb järjekordselt hoopis tõdeda seinaga rääkimisi, s.t. argumente ju ignoreeritakse täielikult, üritatakse hoopis täielikult ära väänata valge mustaks. Ja kui sul erandina nii selge visioon silme ees, siis oleks ju loomulik, et lähed ise seda visiooni ellu ka viima. Kes seda tegema muidu peaks, need ülejäänud seinad siin teemas??? Neist ju veel vähem asja. Ja vabandus, et pole vastavat eriharidust --- seda pole vist 99% koolide it-õpetajatest....... hea kui nad lihtsalt it-st endast midagi teavad.

Väike asi mille unustad, ühel pool on koolide IT-õpetajad ja teisel pool on õpetajad ning õpilased.

Ja mis sellest IT-õpetaja püüdlusest kasu on, kui õpetajad ja õpilased tahavad midagi muud kasutada. icon_razz1.gif
Ja täiesti reaalne näide - kooli IT-õpetaja ise on pikaajaline Linuxi-fänn, aga näiteks kooli poolt antud õpetajate-arvutites on tarkvarana peal Windows ja Office. Üks selle kooli õpetaja on minu hea tuttav ning seetõttu tean ka üsna hästi millist op.süsteemi ja tarkvara selles koolis igapäevaselt kasutatakse.

PS: Ma pole miskitpidi Linuxi-vastane, no lihtsalt ei õnnestu näha masinaid, kus mõni Linuxlane valitseks. beer_yum.gif
tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 14:02:15 vasta tsitaadiga

korsten, ma ei näe suurt vahet kas maksumaksjate raha läheb lõppkokkuvõttes ühe või teise usa kontserni toetuseks. Puhast ja originaalset eesti enda opsüssi ja arendustarkvara ja massrakendustarkvara pole olemas ja ilmselt veel niipeagi isegi mitte kedagi pole üritamas neid luua. Meil on originaalsofi ainult pisimõõtmeis rakendustarkvara osas ja pole mingit märki, et selles suhtes midagi muutuda võiks. Ja nagu veidi üle keskmise asi kipub, siis on rahastajad ja tegelikud omanikud välismaalt (nagu skype puhul) ja lõpuks müüakse asi usa kontsernile maha.
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 14:06:47 vasta tsitaadiga

tahanteada, eelnevalt oli juttu, et esialgu keskenduks arvutiklassi arvutile. Direktorite/õppealajuhatajate ja õpetajate kabinettidesse esialgu ei trügiks, enamikul on neil Win-i keskonnaski raskusi.
tsitaat:

ma ei näe suurt vahet kas maksumaksjate raha läheb lõppkokkuvõttes ühe või teise usa kontserni toetuseks.

Viimati kui vaatasin maksis Win+Office päris palju ja vähemalt üleeile oli Ubuntu+Libre veel tasuta alla laetav.

tagasi üles
Mnator
HV Guru

sõnum 19.09.2013 14:13:09 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:
tahanteada, eelnevalt oli juttu, et esialgu keskenduks arvutiklassi arvutile. Direktorite/õppealajuhatajate ja õpetajate kabinettidesse esialgu ei trügiks, enamikul on neil Win-i keskonnaski raskusi.
tsitaat:

ma ei näe suurt vahet kas maksumaksjate raha läheb lõppkokkuvõttes ühe või teise usa kontserni toetuseks.

Viimati kui vaatasin maksis Win+Office päris palju ja vähemalt üleeile oli Ubuntu+Libre veel tasuta alla laetav.
Jah, see tasuta allalaadimise porgand koos silmaklappidega petab tõesti väga paljud ära, unustatakse, et ainult neist kahest ei piisa. Sellest on teemas piisavalt palju juttu olnud, ma ei hakka otsast peale sama uuesti ketrama. Jätan kah selle teemaga vähemalt ajutiselt hüvasti kui siin samu asju uuesti ja uuesti tahetakse keerutada.
tagasi üles
Scart
HV Guru
Scart

sõnum 19.09.2013 14:54:32 vasta tsitaadiga

korsten kirjutas:

Tõmbad alla ja siis. Mis edasi? Ma võin sulle tuua oma töökohast fakti, et meil pole ~100 arvuti peale mitte ühtegi "patsiga poissi" ega adminni, sest kogu kompanii IT-haldus käib tsentraalselt peakontoris mere taga ning põhimõtteliselt ei lähe neid vaja nagunii kuna asjad lihtsalt töötavad. Sinu poolt välja pakutud OSi vahetus tähendaks kuudepikkust ettevalmistust IT-tiimi poolt, see tähendaks kõigis kontorites inimeste välja õpetamist ning see tähendaks ka reaalset tööseisakut vähemalt mingil mahus. Firmasisese proprietary tarkvara ühilduvusest ei hakka vast rääkimagi.

Nüüd tuleb punchline - ühepäevane tööseisak tähendaks firma jaoks mitusada korda suuremat rahalist kaotust iga kolme aasta tagant Windowsi ja Offitsa väljavahetamisega võrreldes. Ja kokkuvõttes - milles peituks selle vahetuse kasu firmale?

Linux on ja jääb paariaks senikaua, kuni selle mustmiljon arendajat ei tööta välja ühtset platformi, mis oleks deploy & forget.
Kommentaarid: 119 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 5 :: 2 :: 101
tagasi üles
korsten
HV veteran

sõnum 19.09.2013 15:11:23 vasta tsitaadiga

icon_eek.gif Mida sa nuusutasid? Ma rääkisin arvutiklassi arvutitest mida kasutatakse õpilastele arvutite/tekstitöötluse algteadmiste jagamiseks.
Lõpetan ka siin teemas sest mõttetu on vaielda. Siis kui on vaja vinguda, et palka on vähe ja muud hädad on poolt rääkijaid küll aga kui me ei suuda isegi rohujuure tasandil 100-t € kokku hoida sest keegi peab selleks tegema lisakliki kusagil lehel mis ei ole FB keskkonnas ja natuke lugema siis tulevad sellised näod ette nagu oleks pulk sügavale per.se löödud.
ot:
Spoiler Spoiler Spoiler

viimati muutis korsten 19.09.2013 18:46:51, muudetud 1 kord
Kommentaarid: 62 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 58
tagasi üles
lightbluefox
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 19.09.2013 15:32:39 vasta tsitaadiga

Arvestades et tänapäeval on esimene asi arvutit käivitades avada veebibrauser, siis polegi suurt vahet win ja linuxi kasutamisel, libreoffice on kah sama nii windowsi kui linuxi peal.
Et kui mingit spetsiaaltarkvara (mida tavakoolis reeglina vaja kasutada pole), siis peaks tegelikult hakkama saama küll.
Kommentaarid: 45 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 44
tagasi üles
olavsu1
külaline

sõnum 19.09.2013 17:34:40 vasta tsitaadiga

tahanteada, käi põrgu oma jutuga. sa ju räägid liisingust.
tsitaat:

Litsents maksab a 200EUR, kasutad seda a 5 aastat, ehk siis 40EUR aasta kohta.
Mina isiklikult küll ei tea töötajat kes 3-4EUR-i eest kuus tööd teeks. icon_cool.gif

ja intressi jätsid arvutamata, kuidagi väike summa tuli kuumakseks.

tarkvara ostmine lisinguga on tõesti kökimöki.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 19.09.2013 19:54:01 vasta tsitaadiga

olavsu1 kirjutas:
tahanteada, käi põrgu oma jutuga. sa ju räägid liisingust.
tsitaat:

Litsents maksab a 200EUR, kasutad seda a 5 aastat, ehk siis 40EUR aasta kohta.

ja intressi jätsid arvutamata, kuidagi väike summa tuli kuumakseks.

tarkvara ostmine lisinguga on tõesti kökimöki.

No ei ole ju tegu liising icon_smile.gif - samasugune ostmine on nagu poest ostad ju vorsti icon_biggrin.gif . Võtad vorsti, paned raha kassas letile ja siis on see vorst Sinu oma, mitte Sa ei pea maksma iga kuu poele veel mingit igakuilist lisaraha.
Lähed ühte poodi, seal müüakse lux-vorsti hinnaga a 200Euri, siis lähed teise poodi, seal müüakse Windowsi litsentsi hinnaga a 200Euri, pole ju mingit vahet kumba kaupa ostad.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Eesti IT ja tehnikaalased uudised »  Ekspert: riiklik Linuxi kasutusele võtmine võib olla sundkäik mine lehele eelmine  1, 2, 3, 4, 5
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.