Avaleht
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Koduse NAS-ketta / serveri ehitamine märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 21, 22, 23  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
erko
Kreisi kasutaja

Autoriseeritud ID-kaardiga
sõnum 03.09.2013 22:09:52 vasta tsitaadiga

Hennu7o2 kirjutas:
Kui on korralik kast, siis ma ei näe probleemi. Aga tegelikult see 16 on seal pigem max ketaste arv, kui et miinimum. Kujutan ette, et reaalselt on seal 8-12 pidevalt kasutusel.
Itx asemel võib ka miskit muud kasutada, asi on rohkem proses kinni, mis üle 18W võtta ei tohiks.

Ettekujutlus on suhtkoht selge, puhas failiserver kas NAS4free või ubuntu serveri pealt Raid 5-s.

Selliste emaplaatide puhul uuri põhjalikult ka milliste Gbit võrgukaartidega valitud op.süsteemid veatult toimetavad. Võib juhtuda, et vajad seda pci-e siini hoopis toetatud draiveritega Inteli võrgukaardi jaoks ja lisakettaid polegi enam kuhugi ühendada.
Näiteks minu Asus E35M1-I emaplaadi võrgukaart ja freeNAS korralikult koostööd ei tee. Lugesin sellest eelnevalt freeNAS foorumist ning hiljem proovisin ka praktikas järgi.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 03.09.2013 22:41:09 vasta tsitaadiga

erko, Aitäh nõuande eest. Proovin infot leida selle kaardi kohta.

tiido, Jah, arusaadav, sellegi poolest ma tahan kätte saada kindlasti rohkem kui 125Mbit/s.
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
mikk36
HV Guru
mikk36

sõnum 03.09.2013 22:54:39 vasta tsitaadiga

tiido, ole hea ja ära aja siin teistel päid sassi bittidelt baitidele üle hüppamisega niimoodi.
tagasi üles
lolloom
HV veteran
lolloom

sõnum 03.09.2013 22:59:10 vasta tsitaadiga

PSU osas soovitaksin näiteks midagi sellist:

http://www.galador.ee/t/60547993:122-eta450awt-enermax-triathlor-450w-85-80plus-bronze-atx12v-v2-3-t-b-sile

Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 03.09.2013 23:15:31 vasta tsitaadiga

lolloom, Tänud. Tundub, et see isend saab idles päris madala watiga hakkama ja kannatab ilusti 24/7 sees olla.

erko, Uurisin selle kaardi kohta ja esialgsete andmete kohaselt peaks Realtek® 8111F-ga kõik korras olemas alates FreeNAS versioonist 8.3. Muidugi, oleks inteli variant parem, selle pärast on ka emaplaat veel vägagi lahtine, see ei pea sugugi Asuse C60M1I olema.
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 03.09.2013 23:22:03 vasta tsitaadiga

samas hinnaklassis peaks olema seasonicu säästu-80+goldid.
g-380 näiteks - http://arvutitark.ee/est/TOOTEKATALOOG/seasonic/Seasonic-G-Series-G-360-360-Watt-80-PLUS-Gold-Certified-SSR-360RM-29263

Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 04.09.2013 00:22:18 vasta tsitaadiga

Selliste PSU-de puhul kulub 10-ne ketta idles hoidmiseks ainult ~10W. Seega kokku tarbivus langeb 70W peale, mis on juba parem tulemus thumbs_up.gif
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 04.09.2013 00:35:00 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, idle? standby/sleep ikka mõtled?
sa eespool mainisid wd rede nagu.

prose osas, silentpcreviewst mäletan konkreetseid teemasid g620 mõõtmiste osas kus 20w idle polnud väga probleemiks. enda mõõtmised näitasid suts rohkem aga mul on z68 plated ja kräpp adapter ka. ivyd peaks veel paremaid tulemusi näitama.

Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 04.09.2013 00:42:54 vasta tsitaadiga

Ma enne arvutasin jah Red-i idle järgi milleks on 4.1W, sleepis peaksid nad vist 0.6W olema. Ma nüüd ei teagi, kas kiirel accessil on mõtet, sest sleepiga võidab päris palju watte.
tagasi üles
idikas
Kreisi kasutaja

sõnum 04.09.2013 12:10:48 vasta tsitaadiga

sa pole grammi eest avalikustanud mis on selle salve eesmärk, kui suured andmemahud ööpäevas sinna liiguvad ja kui tihti toimub liikumine/sync ... kuna pidevalt kumab läbi voolutarbe teema siis anna andeks aga kas ikka on mõtet kahuriga kärbseid lasta? ... mul on millegi pärast tunne, et paari kettaga kas siis DIY kast või miski synology taoline valmistoode rahuldab sinu vajadused ja rohkemgi veel ja kui tõesti on vaja aegajalt kümnetes terades laopinda siis tee juba kaks lahendust - "pisike" vaheladu 24/7 up and running ja suur ladu mille lükkad sisse vajadusel ...
PS 14 - 16 ketast spinnimise stardi hetkel tõmbavad su "imeöko" masina toiteahela päris kooma icon_wink.gif

viimati muutis idikas 04.09.2013 12:41:14, muudetud 1 kord
tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 04.09.2013 12:34:28 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, kas see suur kettapesade vajadus tuleneb andmemahust või olemasolevate ketaste arvust? Kui viimasest, siis äkki on võimalik neid koondada suuremamahulisele kettale?
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 04.09.2013 12:51:51 vasta tsitaadiga

paarkümmend kuni mõnikümmend tera datat?
bladerunner
HV Guru

sõnum 04.09.2013 14:45:09 vasta tsitaadiga

londiste, pidasin silmas pigem seda, et äkki on inimesel lihtsalt vajadus kõik oma olemasolevad aegade jooksul kogunenud kettad kuhugi ühendada.
Tean inimesi kel ca paarkümment ketast alles, samas kui mahuliselt saaks ~10tk kokku kopeerida uuele suuremahulisele kettale.

>> - suudaks 12 kuni 16 (mitte ilmtingimata ühesugust) ketast jooksutada

londiste
HV Guru
londiste

sõnum 04.09.2013 14:51:50 vasta tsitaadiga

ma lihtsalt mõtlesin avalikult andmemahu üle. eeldasin, et silmas on peetud ikka ühesuuruseid, ilmselt siis suuri 3-4tb kettaid. see annaks juba 8 ketta puhul ümmarguselt 15-20 tb.
kui räägitud kujul raidi ja rea ketaste peale minna, eriti vaid gigabiti otsas, siis pole väiksemaid tarbida erilist mõtet.

Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 04.09.2013 23:58:55 vasta tsitaadiga

idikas, Kuna läppar jookseb SSD pealt, mille mahutavus ei ole just kõige suurem, siis eesmärk on usb küljes rippuvatest välistest kõvaketastest lahti saamine. Andmemahud, mis ööpäevas liiguvad ei ole suured, kuna ma olen ainus kasutaja ja kasutan seda vaid siis, kui mul miskit ketta pealt tarvis on (enamus ajast passib tühja, millest pärast on ka watid tähtsad). Tean, et müügil on igasuguseid valmis lahendusi, aga no kuulge, see on siiski TSI foorum ja ma tahan seda süsteemi täpselt selliseks ehitada, nagu mulle meeldib. Mis puutub kahte lahendusse, siis ma olen liiga mugav ja laisk, et hakata pidevalt midagi sisse/välja lülitama ja veel lisaks mõtlema, kummas masinas nüüd mul need failid on.

bladerunner, Suur ketaste vajadus tekib nii ühest kui teisest. Vaja on ära paigutada hetkelised välised kettad aga ka ruumi jätta tulevastele. Mingi moment peaks kindlasti vanad kettad ka kvaliteetsemate redidega asendama. Vaevalt ma seal masinas korraga 16 ketast jooksma panen (pigem kuskil 8-10), aga kui peaks tekkima vajadus korraga 4 ketast juurde lükata, siis ei tohi sellest kindlasti mitte probleemi tekkida.

Edit:
Otsisin googles ringi ja leidsin väga huvitava emme kandidaadi. Tundub siiamaani parim valik. Toetab isegi hw Raid 5 ja prose TDP on 17W.
http://www.giadatech.com/index.php?act=pShow&id=19

Kas keegi, miskit head rammi ka soovitada oskab?
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 05.09.2013 00:02:37 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, mis selle plate hinnaklass siis ka on? icon_smile.gif
Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 05.09.2013 00:05:24 vasta tsitaadiga

londiste, Plate hinnaklass on selline, et ühe korra ostan ja seda rohkem ei vaheta icon_razz.gif
tagasi üles
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 05.09.2013 00:32:59 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, kus sa seal raua-RAID'i näed? See ju kõikse tavalisem inteli "küpsise-RAID". Intel Rapid Storage Technology (või vana nimega Intel Matrix Storage).
Nii palju kui ma *nix'i meestega sellel teemal suhelnud olen, siis praktiliselt alati on *nix'i all soovitatud see välja lülitada ja OS'i enda softi-RAID'i kasutada.
Hennu7o2 kirjutas:
Tean, et müügil on igasuguseid valmis lahendusi, aga no kuulge, see on siiski TSI foorum ja ma tahan seda süsteemi täpselt selliseks ehitada, nagu mulle meeldib.

Oled sa 16 ketast mahutavate korpuste vaatamiseni ka jõudnud? Usu mind, nende hinnaklass kipub olema sellisest puust, et valmislahenduse ostmine tundub üsna mõistlik.

Ja nagu Andrus sulle juba korra mainis, siis ketaste jahutamisega saab sul sellises tihedas konfis tõsiseid probleeme olema. Eriti veel kui sa kavatsed mingeid suvalisi desktopi kettaid kasutada ja samal ajal hoida süsteemi vaiksena. Mul on isiklikud kogemused ühtede 12-kettaga 'kodukootud' storage lahendustega, mida tuli ka olude sunnil natuke vaiksemaks häälestada. Pärast paari ventika elimineerimist tõusis ketaste temp kuhugi 50 kraadi kanti nagu naksti. Ja isegi siis oli see kast vaiksest väga kaugel.
Hennu7o2 kirjutas:
Vaja on ära paigutada hetkelised välised kettad aga ka ruumi jätta tulevastele. Mingi moment peaks kindlasti vanad kettad ka kvaliteetsemate redidega asendama. Vaevalt ma seal masinas korraga 16 ketast jooksma panen (pigem kuskil 8-10), aga kui peaks tekkima vajadus korraga 4 ketast juurde lükata, siis ei tohi sellest kindlasti mitte probleemi tekkida.

Pärast selle üleandepüstituse lugemist tuli esimese asjana kohe meelde Drobo. Just see, mida sa otsid - üks kast, kuhu saad suvalisi kettaid sisse laduda.
tagasi üles
Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 05.09.2013 01:25:52 vasta tsitaadiga

warwas, ma selle teemaga nüüd nii kursis ei ole, aga raid 5 (või analoogne) süsteem sinna peale tuleks igastahes panna, et andmed kaitstud oleksid. Raid 0, 1 või 10 oleks lihtsalt ruumi raiskamine. Raid 6 jääb ilmselt aeglaseks.
Jälle selle 16 kettaga icon_smile.gif Oleks ma teadnud, et sellest numbrist nii kinni võetakse, oleks ma selle asemel 12 või et isegi 10 kirjutanud. Drobo tundub täitsa huvitav, aga mulle ei meeldi ta välimus ja tundub lärmakas olevat. (kusjuures hetkel otsin korpust)

Kuidas kõik nii negatiivselt meelestatud on icon_biggrin.gif ?

edit: Kui hw raid jama variant on, siis selline mobo samalt firmalt oleks ka päris pädev variant (soodsam ka) http://www.e-itx.com/mi-nas25.html
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 05.09.2013 08:26:25 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, see mu hinna torge oli täpselt selle pihta, mida warwas nüüd vähem norivalt välja ütles. ma ei tea, kust sa seda osta mõtled, aga selle hind koos eestisse jõudmisega tuleb 200€ tuuri. valmis korpus (kas siis storage jaoks mõeldud korpuse näol või atx+hdd rackid) hind läheb paari- kuni mõnesaja euro kanti, alla selle pead järeleandmisi tegema. lisa sinna juurde ülejäänud pudi-padi ja 800-1000€ valmiskarp 8-10 ketta jaoks hakkab päris hea mõttena tunduma icon_smile.gif

miks negatiivselt meelestatud? see tundub sulle, me kõik üritame aidata sinu jaoks hea (parima! icon_smile.gif) lahenduse leidmise juures. su nõuded (ketaste hulk, vaikus, voolusäästlikkus) ja kirjeldatud kasutusmudel (lihtne storage, ilma oluliste lisafunktionaalsuse nõueteta) hetkel näitavad lihtsalt otse valmislahenduse poole, mis on:
1. lihtsam, olles samal ajal töökindel
2. mitte oluliselt kallim (ja võimalik, et isegi odavam) iseehitatust.

see, mida warwas ütleb raidi kohta ei ole mitte raid raid leveli vaid raua toe kohta. emaplaadi peal ei ole hardware raid (harvad erandid ja hulk serveri platesid välja arvatud). hardware raid tähendab eraldi arvutusvõimekat kivi, ehk siis üsna kallist eraldi kaarti.

samalaadseid kaste peaks igal nasi tootjal olema, nii mõnelgi ka laiendusvõimalusega.
näiteks synologyl on samas hinnaklassis 8 kettaga ds1812+/ds1813+, millele saab kunagi vajadusel laienduseks paar 5 kettaga karpi juurde osta.

viimati muutis londiste 05.09.2013 08:36:33, muudetud 4 korda
tagasi üles
friik1
HV Guru
friik1

sõnum 05.09.2013 08:26:52 vasta tsitaadiga

Hennu7o2, räägid suvaliste ketaste sisse viskamisest, aga RAID eeldab samasuuri kettaid. Saab ka suuremaid kasutada, aga ruum jääb kasutamata.
Ning kui rahad raua-RAIDi, et oma õnnetut proset mitte ära tappa (mida RAID5/6 eriti teevad), siis kirjuta midagi sellist kohe eelarvesse sisse http://www.lsi.com/products/storagecomponents/Pages/MegaRAIDSAS9260-16i.aspx
tagasi üles
indrpo
HV Guru

sõnum 05.09.2013 09:07:54 vasta tsitaadiga

Tahtsin ise juba sama enne kirjutada, teema on ajast mil ise ehitamine tuli igat pidi kasulikum, nii hinna kui võimekuse kohapealt.
londiste, viitas synology kastile kus hulk kettaid sees, säästlik prose ja toide ning piisav jahutus, sellist ise kokku ei pane. Soft on multifunktsionaalne koos tasuta iOS Android äppidega jms.
friik1, Antud Synology võimaldab enda synoraidi kus võivad olla erineva suurusega kettad:
http://www.synology.com/support/tutorials_show.php?q_id=492
http://www.synology.com/support/RAID_calculator.php?lang=us
tagasi üles
1dumbpcuser
HV Guru

sõnum 05.09.2013 09:35:51 vasta tsitaadiga

friik1 kirjutas:
Hennu7o2, räägid suvaliste ketaste sisse viskamisest, aga RAID eeldab samasuuri kettaid. Saab ka suuremaid kasutada, aga ruum jääb kasutamata.
Ning kui rahad raua-RAIDi, et oma õnnetut proset mitte ära tappa (mida RAID5/6 eriti teevad), siis kirjuta midagi sellist kohe eelarvesse sisse http://www.lsi.com/products/storagecomponents/Pages/MegaRAIDSAS9260-16i.aspx

Pakud siin celeroni taga ajavale inimesele 1kilost kaarti- https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutiriistvara/Serverid+ja+lisaseadmed/296054/ icon_lol.gif

tagasi üles
Etz
HV Guru
Etz

sõnum 05.09.2013 09:43:18 vasta tsitaadiga

1dumbpcuser kirjutas:
Pakud siin celeroni taga ajavale inimesele 1kilost kaarti- https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutiriistvara/Serverid+ja+lisaseadmed/296054/ icon_lol.gif

See Celeron sureb tal naguinii selle 16 kettaga softraidi kätte ära... icon_lol.gif

warwas
HV Guru
warwas

sõnum 05.09.2013 12:20:49 vasta tsitaadiga

Me ei ole negatiivselt meelestatud ja me ei ole ka kadedad. Lihtsalt nagu Andrus juba korra mainis, siis sinu praeguses ülesandepüstituses on konfliktid sees.

Jah, see on tõesti TSI foorum aga see konkreetne jutulõim sai alguse ajal, mil polnud veel mingeid mõistlikke kodukasutajale mõeldud kaste saadaval (mõnede eranditega muidugi) ja ise ehitamine oli suuresti ainus võimalus. Mõned aastad tagasi veeretasin ma ise ka analoogset mõtet (tõsi, küll väiksema arvu ketastega) edasi ja tagasi. Isegi selle sama teema alguses on mõned minu tehtud postitused, kus ma otsisin sobivat emaplaati. Õnneks aga sai tookord laiskus võitu ja mingi 1,5 aastat tagasi ostsin omale väikese Synology karbi. Praegu tagasi vaadates, pean tõdema, et money well spent. Ära saa minust valesti aru - mulle meeldib ka aegajalt igasuguste erilahenduse kallal nokitseda aga lihtsalt vahest tuleks kainelt mõelda, et kas see näiline rahavõit (ja teoreetiliselt suurem paindlikus) on kogu seda raha ja aega (mida võiks näiteks hoopis perega veeta) väärt.
Hennu7o2 kirjutas:
Kui hw raid jama variant on, siis selline mobo samalt firmalt oleks ka päris pädev variant (soodsam ka) http://www.e-itx.com/mi-nas25.html

Ei ütleks, et see Marvell'i kettakontra minus mingit suurt vaimustust tekitaks. Samuti elimineerid sa selle PCIe x1 pesaga kõik tõsised raua-RAID'i kaardid.

Riistvaraline RAID ei ole mitte üks teps paha. Vastupidi, see on just VÄGA hea. Eriti veel RAID5 puhul. Paraku aga isegi praeguste üsnagi võimekate prosede juures hammustab RAID 5 ja 6 juures vajaliku paarsusinfo arvutamine täitsa arvestatava osa ressursist. Just selle pärast ongi 'päris' RAID kaartide peal spetsiaalne ASIC protsessor, mis võtab kogu selle arvutamise CPU õlgadelt ära. Lisa sinna veel patareiga write-back cache ja hakkad nägema juba täitsa arvestatavaid jõudluse numbreid.
Kuna aga sellised spets protsessorid makavad raha, siis odavate laiatarbe plaatide peale neid ei panda. Kui tahad integreeritud raua-RAID'i, siis peaksid vaatama serveritele mõeldud emaplaatide poole. Märksõnadeks Intel, Tyan, SuperMicro, jt. Nende hinnaklass on muidugi 100€'st tunduvalt kõrgemal.
Hennu7o2 kirjutas:
Korpus:
- Ideaalis võiks terve esimene osa HDD slotte täis olla, korpus võiks olla nö kummuli, mitte püstises asendis ja mitte oluliselt kõrgem kui kõvaketta kõrgus (umbes 10cm)
- Kõik kettad peaksid asetsema järjest üksteise kõrval püstises asendis |||||||||||| mitte _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ (kui keegi nüüd sellest "joonisest" aru sai)
- Milline korpus oleks hea välimusega, hästi jahutatud ja täidaks need nõuded?

See kirjeldus ütleb ju konkreetselt ära, et sa tahad spetsiaalselt storage lahenduste jaoks mõeldud räkitatavat korpust. Üks SuperMicro näide:

Nii palju, kui ma suuri tornkorpuseid näinud olen (saad ju selle ka külili keerata), siis nendesse reeglina üle 8..10 ketta ei mahuta.

Äkki valgustaksid meid korra, miks see kast hiirvaikne olema peab? Tavaliselt lastakse ju kuskil keldris resideeruvatel seadmetel karjuda nii palju kui torust tuleb.
Kurb tõsiasi on see, et selline ketaste kogus tähendab suht automaatselt serveriklassi riistvara kasutamise, mis omakorda toob kaasa keskmisest kõrgemad detsibellid müravaldkonnas, sest KUIDAGI on ju vaja kogu see krempel maha jahutada, et tagada 24/7/356 töövõime.
Ka kõige suuremad kodukinofanaatikud, kes tahaks omale mingit Kaleidescape'i laadset asja ehitada, saaksid oma vajadused 4 või 5 pesaga Synology'ga rahuldatud. Ja selle karbi saaksid sa ilma igasuguste süümekateta kasvõi elutoa nurka vaikselt surisema panna.

Pika jutu lõpetuseks võiksid sa korra oma lähteülesandele uuesti otsa vaadata ja mõelda, mis on primaarne ja millest sa oled nõus loobuma.
Äkki oleks mõistlikum see praegune väliste ketaste loomaaed maha müüa ja osta korralikud just selleks otstarbeks mõeldud kettad? Oled sa näiteks mõelnud selle peale, mida sa teed siis kui sul näiteks kolmest vanast kettast tehtud RAID5 massiivis üks ketas ära kooleb? Nii suurte andmemahtude (vaevalt need vanad kettad sul mingid ~80GB isendid on) ringi kabetamine ei ole päris nii lihtne nagu mälupulgale paari filmi kopeerimine.
tagasi üles
Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 05.09.2013 12:52:49 vasta tsitaadiga

londiste, Võib-olla mulle tõesti tundub, aga tänud, et aitate mul parimat lahendust leida ja ilmselt mu enda rumaluse eest kaitseda. Valmis lahendused ei ole pahad, aga see on täpselt selline projekt, mida ma tahan ise ehitada. See ei pruugi lõppkokkuvõttes nüüd "parem" saada ja ma saan sellest aru. Hardware raidi mõtte võib siis maha kanda.

friik1, Olen teadlik, et samasugused kettad peavad olema ja plaanis ongi samasugused kettad sinna panna, lihtsalt mitte korraga, kuna nii suurt väljaminekut korraga teha ei ole võimalik. Üks idee on alguses panen sinna kõiksugused erinevad vanad kettad kokku ja kasutan seda ilma raidita. Hiljem kui 6 redi olemas on, siis viskan kõik vanad välja ja asendan redidega, mis lähevad raid 5-te. Pärast seda tuleks 6 redi veel juurde orgunnida ja need samamoodi raid 5 lisada, et kokku oleks 12 ketast ja nüüd mõlemad kuuesed komplektid ühendada raid 0ga. (Teine võimalus on 6x2 asemel 4x4x4 kasutada). Selline lähenemine välistab hardware raidi vist niikuinii, kui ma nüüd õigesti aru olen saanud? Ja see MegaRaid kaart, on natukene liiast icon_smile.gif

Etz, Aga ole hea ütle milline prose suudaks siis hakkama saada?
tagasi üles
friik1
HV Guru
friik1

sõnum 05.09.2013 12:58:47 vasta tsitaadiga

warwas, ma mõtlesin sedasama SuperMicro kasti pakkuda, aga lõin käega lingi kopeerimise pealt, see äratab surnud kah üles. icon_lol.gif
Ma ei teadnud et Synology sellist oma RAIDi pakub, see paistab hetkel ka kõige mõistlikum.
Ja ilma selle tonnise kontrata liikvele ei läheks. Töö juures on üks DIY kast 48 kettaga RAID6s, seal ikkagi 2*24 LSI kontrad sees hoolimata neljatuumasest Xeonist, muidu ei jõuaks see kast midagi teha.

Sellised RAIDi migrad nõuavad väga head kontrollerit, kuigi tõenäoliselt saaks ka softis... aga väga kõva jõudlust on vaja siis juba.

viimati muutis friik1 05.09.2013 13:06:07, muudetud 1 kord
tagasi üles
kalvis
Kreisi kasutaja

sõnum 05.09.2013 12:59:55 vasta tsitaadiga

Loen seda lähteülesannet ja ikka on mingi ebaloogilisus sees (ei saa aru täpselt mida taga ajad).
Kui on kokku kogunenud palju väikseid alla 100 GB kettaid ja ei viitsita neid välistest karpidest koguaeg külge ja lahti ühendada, osta omale 2 suuremahulist 2 TB (kui on piisavalt uus arvuti siis võid ka suuremaid) ketast, loodetavasti on sul ülesandeks Sata 2 kontrolleriga arvuti juba olemas, kopeeri kõik oma pisikettaste andmed nende terastele ja kingi või müü maha pisikesed kettad. Ketas tuleb odavam osta kui spets. kettakontroller või erinõudmistel serverarvuti.
JA sul ongi see mis sa vajad.

Kui on kuskil mingi keskpärane vanem arvuti (rontarvuti) siis muretse kõvaketta sahtel ja lisa suuremahulised nii palju kui saad IDE või SATA kablade otsa, pisemaid niipalju kui USB porte jätkub. Sahtlis hakkad vahetama neid IDE kettaid mida harvem kasutad ja USB (SATA) kaudu mida on tihti vaja kasutada.
Vajadusel leiad rontarvuteid juurde. Muidu SATA uuem kontroller lubab kaablil kettaid juurde jagada, st. saad SATA kettaid ka 8 kasti panna aga kas toide, kastis olev vaba ruum ja jahutus veavad välja.

Seni on käinud jutt justkui on VÄGA vaja ehitada kiiresti toimiv tööjaama serverikeskus, kus andmeid loetakse onlines 24/7 ja seda veel suure koormusega ja kiirustega. Samas oma jutus ütlesid, et sa tahad saada palju kettaid võrku, kuid oled ainukasutaja ja kiirus pole nagunii väga tähtis, sest seni on kettad olnud mingi nadi kiirusega tava USB taga. Äkki formuleerid ülesande uuesti ja võibolla valgusta mis kettad on (IDE või SATA on täiesti erineva lähenemisega)
tagasi üles
londiste
HV Guru
londiste

sõnum 05.09.2013 13:05:10 vasta tsitaadiga

kalvis, algses postis kirjutas Hennu7o2, et on e6xxx masin keldris praegu seda otstarvet täitmas icon_smile.gif
tsitaat:
Hetkel jookseb keldris vana arvuti kasti peal NAS, kus toimetab inteli E6750 (TDP 65W) ja 730W-ne toide, mis on ilmselgelt ajast ja arust ning liiast. Idles alla 70W ei lähe (ka mitte lahjema PSU-ga).

Hennu7o2, alusta sellest, et palju sul datat on?
puhtalt storage otstarbel on paar suurt ketast sulle parem lahendus kui hunnik väikseid. võib-olla olekski mõistlik alustada ketaste upgradest? saadad oma vana ketastekogu pensionile ja asendad 3-4tb uutega. seejärel analüüs, et palju datat tulevikus olema peab ja sealtkohalt mõtled tekkinud olukorra pinnalt edasi.

kalvis
Kreisi kasutaja

sõnum 05.09.2013 13:13:26 vasta tsitaadiga

Nii uuel masinal on kindlasti normaalne SATA kontroller, mistõttu kui ruumi, toidet ja jahutust jätkub saab SATA kettaid juurde laduda palju vaja. Kui keegi ei näpi võib kettaid väljapoole kasti panna.
tagasi üles
warwas
HV Guru
warwas

sõnum 05.09.2013 13:37:27 vasta tsitaadiga

Hennu7o2 kirjutas:
Hetkel jookseb keldris vana arvuti kasti peal NAS, kus toimetab inteli E6750 (TDP 65W) ja 730W-ne toide, mis on ilmselgelt ajast ja arust ning liiast. Idles alla 70W ei lähe (ka mitte lahjema PSU-ga)

Ma ei ütleks, et väga ajast ja arust on. Sisetunne ütleb, et see C2D on ikka tunduvalt võimekam, kui need õnnetud Celeronid ja aatomikud, mida sa siin praegu vaadanud oled.

Ehk siis veelkord - äkki valgustad meid, kui suurte andmemahtudega sa üldse kavatsed majandama hakata?
Praegu sedasi puusalt arvutades tundub selle välise kettaloomaaia migreerimine näiteks kahele-kolmele 3TB Red'ile rahaliselt mõistlikum kui täiesti uue "serveri" ehitamine.
Võta veel kampa näiteks FreeNAS (vms. ZFS'i oskav distro) ja ämbriga RAM'i ja sa saad kodukasutuseks täitsa korraliku kettakasti.

Kas selle üksikute wattide nokkimise taga on ka mingi sügavam mõte või lihtsalt põhimõtte küsimus? St. oled sa välja arvutanud kui pika aja jooksul see uue ökonoomse riistvara ost ennast tasa teenib?

Või kui on ikka kange tahtmine mingit uut rauda osta, siis võid ju vaadata ka siit teemast korduvalt läbi käinud HP Microserveri poole. Võta seda kui sellist poolfabrikaati, kus korpus ja kettapesad on juba HP inseneride poolt valmis mõeldud, aga tarkvara poole pealt on sul endal võimalus käed 'õliseks' teha.

EDIT:
Hennu7o2 kirjutas:
Hiljem kui 6 redi olemas on, siis viskan kõik vanad välja ja asendan redidega, mis lähevad raid 5-te. Pärast seda tuleks 6 redi veel juurde orgunnida ja need samamoodi raid 5 lisada, et kokku oleks 12 ketast ja nüüd mõlemad kuuesed komplektid ühendada raid 0ga. (Teine võimalus on 6x2 asemel 4x4x4 kasutada)

Ma ei teagi nüüd, võib-olla on see minu isiklik kiiks, aga kas sellise Eesti mõistes üle keskmise suurusega firmale sobiva I/O jõudlusega failiserveri koju ehitamine tiba overkill ei ole? Sest nagu sa ennest ütlesid, siis oleksid sa seal küljes suht ainus klient. Mis iseloomuga andmeid sa seal peal hoida kavatsed? Niisama failid või mingi suurem virtualiseerimislabor?
tagasi üles
idikas
Kreisi kasutaja

sõnum 05.09.2013 14:05:16 vasta tsitaadiga

lisaks veel ühe ja mitte väga ebaolulise aspekti: klientmasinaks on sul läpakas mis suure tõenäosusega ripub juhtmevabalt - see omakorda tähendab, et 2.0 USB ketas on sellega võrreldes juba kiire loom ja 3.0 näitab sulle müstilisi kiirusi võrreldes sellega kui hakkad üle õhu andmeid liigutama - ehk siis mure serveri liigse aegluse pärast on kolmandajärguline probleem icon_wink.gif
kuna me jätkuvalt ei tea kui oluline see data sinu jaoks on siis juhul kui tegemist on tõsiselt väärtusliku kraamiga - kuhu kavatsed teha kuu, nädala, päeva ja tunni-varunduse? icon_razz.gif
isiklikult mina ei ole ei noriv ega pahatahtlik beer_yum.gif püüan lihtsalt aidata sul selgusele jõuda mida sul täpselt vaja on ...

EDIT: soft-raid ilma UPS-ita on tõeline avantüür icon_exclaim.gif

Hennu7o2
HV kasutaja
Hennu7o2

sõnum 05.09.2013 15:08:40 vasta tsitaadiga

Teil kõigil on õigus, ma võtan aja maha ja mõtlen kogu selle süsteemi uuesti põhjalikult läbi. Tänud vastuste eest, sain palju kasulikku informatsiooni juurde.
tagasi üles
1dumbpcuser
HV Guru

sõnum 08.09.2013 13:20:16 vasta tsitaadiga

warwas kirjutas:
Hennu7o2 kirjutas:
Hetkel jookseb keldris vana arvuti kasti peal NAS, kus toimetab inteli E6750 (TDP 65W) ja 730W-ne toide, mis on ilmselgelt ajast ja arust ning liiast. Idles alla 70W ei lähe (ka mitte lahjema PSU-ga)

Ma ei ütleks, et väga ajast ja arust on. Sisetunne ütleb, et see C2D on ikka tunduvalt võimekam, kui need õnnetud Celeronid ja aatomikud, mida sa siin praegu vaadanud oled.

Sisetunne petab icon_razz1.gif
C2D E6700 @ 2.66Ghz - 013.0403 GFLOPS http://www.techpowerup.com/forums/showthread.php?t=94721
Celeron G530 @ 2,4GHz - 016.862375 GFLOPS http://www.techpowerup.com/forums/showpost.php?p=2760045&postcount=549

tagasi üles
friik1
HV Guru
friik1

sõnum 08.09.2013 13:31:01 vasta tsitaadiga

1dumbpcuser, vale Celeroniga võrdled - http://ark.intel.com/products/72061/ oli viidatud lingis. Näppude peal skaleerides saab pähe. Vanad aatomikud said isegi vanade Pentium M'ide käest pähe, kui õigesti mäletan.
tagasi üles
pots4t4j4
HV Guru

Autoriseeritud ID-kaardiga Online
sõnum 08.09.2013 13:49:32 vasta tsitaadiga

Võibolla pole kõige õigem teema aga milline nö NAS box ( ehk mõni synology oma ) oleks kõige mõistlikum kui soov on seal kasutada 2x3TB WD red @ raid1, et seal talletada vajaliku materjali millest ilma ei tahaks jääda. Ja kas on võimalik ka näiteks 3 või 4 kettaga box milles kasutada 2x3TB WD red @ raid 1 vajaliku kraami talletamiseks ja näiteks 1x3TB või 2x3TB @ raid1 teise paarina millele panna jooksma seedbox? Samas selle seedboxi jaoks sobib ka 1 ketas kuna seal olev info ei ole üldse oluline ja kui see õhku lendab siis palju õnne paari päevaga on vahetusest tulnud ketas samamoodi täis.
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 08.09.2013 14:12:55 vasta tsitaadiga

pots4t4j4, küsi sama asi parem serveriteemas. See siin on NASide ehitamise teema.

thumbs_up.gif

tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 08.09.2013 14:46:50 vasta tsitaadiga

pots4t4j4, http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=25&t=74438
Ehk et täiesti tehtav kui andmemahu kadu ei häiri.

Ja et teemas püsida, siis konstateerime fakti et kommertslahendused seda pakuvad ja küllap saab seda ka ise ehitades teha.

indrpo
HV Guru

sõnum 08.09.2013 18:34:13 vasta tsitaadiga

bladerunner kirjutas:
pots4t4j4, http://forum.qnap.com/viewtopic.php?f=25&t=74438
Ehk et täiesti tehtav kui andmemahu kadu ei häiri.

Ja et teemas püsida, siis konstateerime fakti et kommertslahendused seda pakuvad ja küllap saab seda ka ise ehitades teha.

Ise saab absoluutselt kõike ehitada, pidur tuleb seal peale kus tulevad mängu sõbrad, perekond ja nutiäpid. Ise ei viitsiks jalgratast leiutada (mida ma isegi kunagi tegin, lauakast raidi, veeb, ftp jms.).
Praegu ütlen sõbrale lae alla DS photo (iOS, android), ütlen konto ja parooli ning peopildid on ekraanil olemas. Mingit veebi kräppi telefonidele või tahvlitele suht raske mudida.
Püüa säästlik kast ehitada mis oleks vaikne, võtaks vähe voolu, sisaldaks palju kettaid ja oskaks kõike, no on võimalik aga vaata, et tuleb kulukam kui valmislahendus icon_biggrin.gif
tagasi üles
jaank
HV veteran

sõnum 30.09.2013 00:00:47 vasta tsitaadiga

Kastiks HP N54L ja 4x WD 2TB Red kettaid vaja Raid 5-te saada.
Ehk keegi oskab mingit softi soovitada? Praegu valikus FreeNas ja Nas4Free
Ainsaks piiranguks vbla, et esialgu kastis ainult 2GB rammu.
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 30.09.2013 07:15:09 vasta tsitaadiga

jaank, soovitaks vaadata Openfiler nimelist asja. 2GB on enam kui küll keskmisele NASile. Saad seal jooksma ka kõiksugu meedia-vidinad ja jääb ruumi ülegi.

thumbs_up.gif

tagasi üles
jaank
HV veteran

sõnum 01.10.2013 22:02:09 vasta tsitaadiga

OpenFiler tundub suht keerukas konfida olema... Praegu tundub veel suht aktraktiivne variant OpenMediaVault.
Tänud soovituse eest ja kaalun veel erinevaid variante.

Edit: Praegu ainukeseks küsimuseks on jäänud mis loom see ZFS on, miks mul teada vaja peaks olema ja miks ta nii palju rammu tahab.
Alternatiiviks on UFS. Praegu paistab Openfileri minuseks pluginate puudus (ala transmission jne...) ning lisaks see, et viimasest updatest on möödas jupp aega.
tagasi üles
JanQ
HV kasutaja

sõnum 09.10.2013 23:58:52 vasta tsitaadiga

Paar enda tähelepanekut.
Openfilerit loetakse juba kaduvaks; uuendusi ei tule.
Openmediavault; täiesti toimiv ja arendatav, Debiani põhiline, Vist kasutati ext2 failisusteemi. Pluginaid ja lisasid vähem, kui kahel järgnevas NASis.
Freenas ja Nas4free. FreeBSD baasil, UFS või ZFS failisüsteem, kamaluga RAIDE, pluginaid j.n.e. Stabiilsemaks loetakse esimest. Ise eelistan viimast,
kuidagi meeldis rohkem ja lisavõimalused n. web-liidesel file editor, file manager. Toetus mõlemil küllaltki hea.
Kõik neli töötasid reaalselt 512M mäluga, ZFS jaoks on see muidugi vähe. Pärast mitmeid loomkatseid ja proovimisi jäi mu valikuks ikkagi Nas4free.
Ainuke probleem on UFSiga, et kui tahan ketta välja võtta ja mõnda Linuxi masinasse panna ( soovitakakse kirjutamist mitte kasutada).
Kast ise on praegu kokkupanekul, midagi erilist ei tule: 1G mälu, 1600mhz Inteliga emme, 2x3G WD Red, Softiraid 1, 2x Lan, root fs flash kaardil.
ZFSil ei näinud mõtet.
Uus server ( vana andis emaplaadist otsad ja ka ketas jäi ka väikseks ) on töötanud ca nädal. Siiani kõik toimib: mulle koju sobib küll.

JanQ

jaank
HV veteran

sõnum 27.10.2013 17:41:48 vasta tsitaadiga

kellelgi on äkki kogemust NFSi mountimise osas ka ubuntu all? Mitte ei käi mu jõud üle.
tagasi üles
Andrus Luht
itimees.ee
Andrus Luht

sõnum 27.10.2013 17:55:57 vasta tsitaadiga

jaank, mis seal keerulist? ubuntu on sul serveri või kliendi pool?
tagasi üles
jaank
HV veteran

sõnum 27.10.2013 18:29:21 vasta tsitaadiga

Klient on ubuntu. cifs-utils on olemas, aga selle konfimine jääb probleemiks.
tagasi üles
bladerunner
HV Guru

sõnum 27.10.2013 18:38:32 vasta tsitaadiga

jaank, cifs? kas see mitte samba jaoks pole? icon_rolleyes.gif
NFSi saad juba tavalise mount käsuga kätte kui vajalikud paketid paigaldatud.

google "ubuntu mount nfs share"

https://help.ubuntu.com/community/SettingUpNFSHowTo
https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/network-file-system.html#nfs-client-configuration
http://www.cyberciti.biz/tips/ubuntu-linux-nfs-client-configuration-to-mount-nfs-share.html

jaank
HV veteran

sõnum 27.10.2013 19:14:21 vasta tsitaadiga

Täname.
Lisan siis siia ka edasiste huviliste jaoks. Toimisid Ubuntu 12.04 all.

1. sudo apt-get install nfs-common
2. mkdir /home/sobivnimi
3. mount (NAS-i IP):/sobiv-kaust-nasis /home/sobivnimi
tagasi üles
vallo
HV veteran
vallo

sõnum 29.10.2013 14:30:23 vasta tsitaadiga

nüüd kirjelda ilusti fstabi ka ära, et peale restarti ei peaks jälle käsitsi mountima icon_wink.gif
tagasi üles
jaank
HV veteran

sõnum 31.10.2013 02:00:58 vasta tsitaadiga

Sellega sain hakkama jah. Peale läks Xpenology nimeline soft mis siiamaani täitsa eeskujulikult end üleval peab. Täna PS3ga üle wifi streamis 1080p-d täitsa ilusti.
Ainuke järgi jäänud küsimus on kuidas saavutada muusika kaust mis end pidevalt syncis hoiaks serveriga. Mirrored + backup? Ideede puudus...
Kui veel vaiksema ventika ja pico psu ka kuskilt leiaks oleks kõik ilus.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Raud »  TSI (TeeSeeIse) »  Koduse NAS-ketta / serveri ehitamine mine lehele eelmine  1, 2, 3 ... 11, 12, 13 ... 21, 22, 23  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.