praegune kellaaeg 22.06.2025 01:09:17
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
Palju sul sääste on? (Säästude hulka lugege ka investeeringud välja arvatud praegune eluase ja pensioni II sammas) |
pole mul midagi, elan palgapäevast palgapäevani või ei oma regulaarset sissetulekut |
|
11% |
[ 29 ] |
vähem kui ühe kuu netosissetulek |
|
6% |
[ 17 ] |
1 kuni 2 kuu netosissetulek |
|
19% |
[ 49 ] |
3 kuni 4 kuu netosissetulek |
|
13% |
[ 34 ] |
5 kuni 6 kuu netosissetulek |
|
9% |
[ 23 ] |
6 kuni 12 kuu netosissetulek |
|
11% |
[ 28 ] |
rohkem kui 12 kuu netosissetulek |
|
27% |
[ 68 ] |
|
hääli kokku : 248 |
|
autor |
|
Bas
HV vaatleja
|
21.08.2013 13:39:02
|
|
|
Kus riigis on kergem raha teenida, kui 100% tööst teevad robotid?
|
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
21.08.2013 13:41:23
|
|
|
Bas kirjutas: |
Kus riigis on kergem raha teenida, kui 100% tööst teevad robotid? |
Sa mõtled "töö" alla tootmisega seotud tööd või kõikvõimalikku tööd?
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
fallout3
Kreisi kasutaja
|
21.08.2013 13:49:26
|
|
|
Uus-Ludiitide liikumine on siin käivitumas?
|
|
Kommentaarid: 27 loe/lisa |
   |
26 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 13:55:24
|
|
|
Tegelikult on see hoopis üks tänapäevases infoühiskonnas kiiresti leviv kole haigus - "lugesin netist ühte asja (leidsin ühe graafiku jne...), täitsa lõpp, nüüd saan kõigest kõige õigemini aru ja teised on täitsa lollid" sündroom. Selle asemel, et kildude kaupa inforämpsu otsida ja seda läbinärimata kujul teistele ette oksendada, võiks pigem koolis käia. Paraku muidugi paljusid ei aita seegi.
Ja sellepärast ma juba ammu kirjutasin, et tuleb kollektiivne ignore teha.
|
|
Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Bas
HV vaatleja
|
21.08.2013 13:56:43
|
|
|
sukelduja kirjutas: |
Bas kirjutas: |
Kus riigis on kergem raha teenida, kui 100% tööst teevad robotid? |
Sa mõtled "töö" alla tootmisega seotud tööd või kõikvõimalikku tööd? |
Kõik tööd teevad robotid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 14:35:35
|
|
|
Tanel kirjutas: |
tsitaat: |
Puhtalt minu isiklik arvamus, aga igasugustele kapitalipõgenikele tuleks kehtestada tollimaksud või lausa embargod.
|
Nii et siis ikkagi riigipoolne majandusse sekkumine või sisuliselt eraettevõtluse üle kontrolli võtmine.
Ja kui see plaan ütleme aasta pärast kehtestataks, mis sa arvad, mitu investeeringut siia peale plaani teatavaks tegemist veel tuleb?
Või veel parem küsimus, kui palju raha voolaks riigist välja vahetult, kui see plaan teatavaks tehtaks?
Kuna ettevõtjad/investorid ei tunneks enam mitte mingisugust investeeringute kaitset.
Ahjaa, Eesti peaks siis ka EL-ist lahkuma, kuna EL-i põhimõtetega oleks kapitali liikumisele piirangute seadmine absoluutses vastuolus.
Kogu see värk oleks nii absurdne, et seda on raske kommenteerida.
Kuna seda ei juhtu, vähemalt lähitulevikus mitte, siis ei näe ma isiklikult ka mingit mõtet sel soovunelma teemal edasi heietada... |
Ei, minu silimis on majanduse mootoriks mitte ultraliberaalsus, vaid konkurents. Selleks aga, et konkurnets saaks ka reaalselt kunagi toimima, peavad ettevõtted ka ühistel alustel konkureerima. Ehk kõikidele peavad kehitma samad mängureeglid. Kui ühed ettevõtted võtavad endale EL-is kokkuleppekorras teatavad kohustused näiteks keskkonnakaitseks, mis tegelikult pärsib maailmaturul nende konkurentsivõimet, ja muu maailm ainult vilistab sellistele kokkulepetele, siis see ei ole võrdsetel alustel turul konkureerimine. El-i siseselt on heaks näiteks põllumajandustoetused. Kuidas on üldse võimalik Eesti põllumehel konkureerida näiteks hollandlasega kui Hollandi põllumajandustoetused on kordades suuremad? Kogu see värk ongi jõudnud äärmise absurdsuseni.
ihvike kirjutas: |
Tegelikult on see hoopis üks tänapäevases infoühiskonnas kiiresti leviv kole haigus - "lugesin netist ühte asja (leidsin ühe graafiku jne...), täitsa lõpp, nüüd saan kõigest kõige õigemini aru ja teised on täitsa lollid" sündroom. Selle asemel, et kildude kaupa inforämpsu otsida ja seda läbinärimata kujul teistele ette oksendada, võiks pigem koolis käia. Paraku muidugi paljusid ei aita seegi.
Ja sellepärast ma juba ammu kirjutasin, et tuleb kollektiivne ignore teha. |
Olen enam kui kindel, et antud teemal on mul ikka natuke rohkem kooliharidust kui mõnelgi siinsel tühikargajal.
Sa tee kõigepealt normaalne graafik 0-100ni skaalaga. Praegune on üsna demagoogiamaiguline. Huvitav on et suuremad "peak"id tekivad just siis kui USA pidas suuremaid sõdu. |
Õpi graafikust kõigepealt aru saama. Kui kasum väjundist moodustab 21%, siis moodustavad tööjõukulud väljundist 79%. 21%+79%=100%. Ehk siis graafiku viimase aasta kõver näitab umbes 78% kasumit jaotub tööandjale ning umbes 22% kasumit jaotub töövõtjale.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 14:48:17
|
|
|
infarkt kirjutas: |
Olen enam kui kindel, et antud teemal on mul ikka natuke rohkem kooliharidust kui mõnelgi siinsel tühikargajal. |
Mis koolis seda haridust jagatakse, kus Eesti Pank raha emiteerib ja riigil raha kunagi otsa ei saa? Jne, jne, jne, jne, jne.
Kui kasum väjundist moodustab 21%, siis moodustavad tööjõukulud väljundist 79%. 21%+79%=100%. Ehk siis graafiku viimase aasta kõver näitab umbes 78% kasumit jaotub tööandjale ning umbes 22% kasumit jaotub töövõtjale. |
Päriselt ka või?
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
sukelduja
HV Guru

|
21.08.2013 14:52:24
|
|
|
Puhtalt minu isiklik arvamus, aga igasugustele kapitalipõgenikele tuleks kehtestada tollimaksud või lausa embargod.
|
Nii et siis ikkagi riigipoolne majandusse sekkumine või sisuliselt eraettevõtluse üle kontrolli võtmine.
Ja kui see plaan ütleme aasta pärast kehtestataks, mis sa arvad, mitu investeeringut siia peale plaani teatavaks tegemist veel tuleb?
Või veel parem küsimus, kui palju raha voolaks riigist välja vahetult, kui see plaan teatavaks tehtaks?
Kuna ettevõtjad/investorid ei tunneks enam mitte mingisugust investeeringute kaitset.
Ahjaa, Eesti peaks siis ka EL-ist lahkuma, kuna EL-i põhimõtetega oleks kapitali liikumisele piirangute seadmine absoluutses vastuolus.
Kogu see värk oleks nii absurdne, et seda on raske kommenteerida.
Kuna seda ei juhtu, vähemalt lähitulevikus mitte, siis ei näe ma isiklikult ka mingit mõtet sel soovunelma teemal edasi heietada... |
Ei, minu silimis on majanduse mootoriks mitte ultraliberaalsus, vaid konkurents. Selleks aga, et konkurnets saaks ka reaalselt kunagi toimima, peavad ettevõtted ka ühistel alustel konkureerima. Ehk kõikidele peavad kehitma samad mängureeglid. Kui ühed ettevõtted võtavad endale EL-is kokkuleppekorras teatavad kohustused näiteks keskkonnakaitseks, mis tegelikult pärsib maailmaturul nende konkurentsivõimet, ja muu maailm ainult vilistab sellistele kokkulepetele, siis see ei ole võrdsetel alustel turul konkureerimine. El-i siseselt on heaks näiteks põllumajandustoetused. Kuidas on üldse võimalik Eesti põllumehel konkureerida näiteks hollandlasega kui Hollandi põllumajandustoetused on kordades suuremad? Kogu see värk ongi jõudnud äärmise absurdsuseni.
Ja sellepärast ma juba ammu kirjutasin, et tuleb kollektiivne ignore teha. |
Olen enam kui kindel, et antud teemal on mul ikka natuke rohkem kooliharidust kui mõnelgi siinsel tühikargajal.
Sa tee kõigepealt normaalne graafik 0-100ni skaalaga. Praegune on üsna demagoogiamaiguline. Huvitav on et suuremad "peak"id tekivad just siis kui USA pidas suuremaid sõdu. |
Õpi graafikust kõigepealt aru saama. Kui kasum väjundist moodustab 21%, siis moodustavad tööjõukulud väljundist 79%. 21%+79%=100%. Ehk siis graafiku viimase aasta kõver näitab umbes 78% kasumit jaotub tööandjale ning umbes 22% kasumit jaotub töövõtjale. |
Kui me selle välja kirjutame nii, et aasta 1934 paiku oli see protsent 62% ja 2013 78% siis äkki enam polegi tegu nii väga drastilise muutusega. Ehk tegemist on ikkagi väga demagoogilise presentatsiooniga.
|
|
Kommentaarid: 24 loe/lisa |
   |
24 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 14:56:50
|
|
|
Seal graafiku peal on kirjas ettevõtete kasumimarginaal (ja mitte puhaskasumimarginaal), mis on selle graafiku lõpu kohaselt ~36% ja tööjõukulude osakaal käibest, mis on ~64%. Mõlemate muutus läbi aja pole absoluutväärtuses eriti tähelepanuväärne ning taoline üksteise otsa ladumine on lihtsalt sõna otseses mõttes halb andmeesitus.
Infarkt ajab üldse mingit täielikku kelbast, vabandage väljendust, millel pole kõige vähematki pistmist selle graafikuga. Aina rohkem huvitab, et mis kool see on, kus sellist haridust jagatakse.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 15:05:59
|
|
|
Olen enam kui kindel, et antud teemal on mul ikka natuke rohkem kooliharidust kui mõnelgi siinsel tühikargajal. |
Mis koolis seda haridust jagatakse, kus Eesti Pank raha emiteerib ja riigil raha kunagi otsa ei saa? Jne, jne, jne, jne, jne.
Kui kasum väjundist moodustab 21%, siis moodustavad tööjõukulud väljundist 79%. 21%+79%=100%. Ehk siis graafiku viimase aasta kõver näitab umbes 78% kasumit jaotub tööandjale ning umbes 22% kasumit jaotub töövõtjale. |
Päriselt ka või? |
Oled äkki kuulnud, et Eesti on liitunud euroalaga ja eurosid emiteerib Euroopa Keskank?
Eesti on eurotsooni liige olnud juba üle kahe aasta ning nautinud ühisrahaliidu poolt pakutavaid hüvesid, kuid ei maksaks ära unustada, et euro näol on tegu siiski võõra valuutaga, mille üle Eesti Pangal kontroll praktiliselt puudub.
Euro suurimaks mõjuks Eesti majandusele on peetud devalveerimisohu kadumist, kuna Eesti Pank ei saa euro kurssi nõrgestada ning kõik sellelaadsed otsused tulevad Frankfurdis asuvalt Euroopa Keskpangalt. Kui see oht on kadunud, on ka välisinvestorid nõus siia rohkem investeerima.
Nagu eespool sai mainitud, on euro siiski võõras valuuta. Selle müntidel võib olla Eesti logo peal ning meile võib tunduda, et see on meie raha, kuid tegelikult puudub meil selle üle igasugune kontroll.
Eurotsoon koosneb 17 riigist ning kõiki eurotsooni rahanduslikke otsuseid teeb Euroopa Keskpank. Näiteks intressimäära suurus ning devalveerimise ja revalveerimise otsused tulevad kõik Frankfurdist. Kuigi devalveerimine on üks kole sõna, võib see kriisi ajal riigi palju kiiremini jalule aidata kui seda mitte tehes. See ei tähenda, et Eestit ohustab praegu mingisugune kriis, kuid eurotsooni kehtivad rekordmadalad intressimäärad võivad luua eeldused uueks kinnisvarabuumiks. Ja nagu buumid ikka, lõppevad need alati suure krahhiga.
Euroopa Keskpank hoiab intressid madalal, kuna sellega aidatakse eurotsooni riike, kes ei saa oma majanduse aitamiseks valuutat devalveerida. Seetõttu on majanduse elavdamiseks raha laenamine võimalikult odavaks tehtud. Sama on ka euro kursiga mängimisega. Ühtedele on kallim kurss hea, kuna siis muutub imporditava kütuse hind väiksemaks, kuid teistel riikidel on jälle vaja odavamat eurot, et eksporditurgudel kasumit teenida.
Ühe näitena võõra valuuta kasutamisest tooks riigi, mille valuuta on oma väärtuses langenud nii madalale, et selle eest ei saa enam praktiliselt mitte midagi. Selleks, et oma rahandusele mingitki tuge pakkuda, otsustab seesamune riik võtta kasutusele USA dollari. Võõra valuuta maine on kõigile teada ning tegu on "kõva valuutaga", mida aktsepteeritakse igal pool maailmas. Samas paneb seesama riik end ohtu, kuna tal puudub võimalus langetada dollari üle igasuguseid rahapoliitilisi otsuseid. Ta ei saa seda devalveerida, nõrgestada ega juurde trükkida, kuna kõik dollariga seonduvad otsused tulevad Ameerika keskpangalt Föderaalreservilt.
Eks järgnevad aastad näita, mis mõju euro Eestile avaldab, kuid samas pidada eurot mingiks triumfiks on pisut ennatlik, kuna arvestades rahapoliitilise iseseisvuse puudumist, võivad kõik liikmesriigid sattuda võõra valuuta lõksu. |
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 15:07:24
|
|
|
Oled äkki kuulnud, et Eesti on liitunud euroalaga ja eurosid emiteerib Euroopa Keskank? |
Ei ole, tänan teatamast...
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 15:24:08
|
|
|
Päriselt ka või? |
Tunnistan oma eksimust. Tegelik jaotus on umbes 36% ja 64%. Kuid see ei muuda minu pointi. See tabel oli mõeldud illustreerimaks USA nn keskklassi järjest kahanevat tarbimisvõimekust.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 15:26:44
|
|
|
Päriselt ka või? |
Tunnistan oma eksimust. Tegelik jaotus on umbes 36% ja 64%. Kuid see ei muuda minu pointi. |
Millist pointi? See on lihtsalt mingi statistika, mille kohaselt viimasel ajal on kasumimarginaal (ja kordan, mitte puhaskasumimarginaal) mingil määral kasvanud ja tööjõukulude osakaal mingil määral langenud. Ajalooliselt mitte just eriti märkimisväärses ulatuses. Äkki tuleneb tööjõukulude osakaalu langus hoopis tootlikkuse tõusust, mitte sellest, et räpane kapitalist aina rohkem verd imeda tahab? Kas tootlikkuse kasv on probleem? Mis siis, kui ettevõtte intressid ja maksud ära maksab, ning selgub, et puhaskasumimarginaal on tegelikult hoopis langustrendis? Mitte, et see ilmtingimata nii oleks, kuid mõte on selles, et kui makromajanduses mingid üksikud numbrid kontekstist välja kiskuda ja selle najal meeletut teooriat rajama hakata, oled varem või hiljem omadega võsas.
Kui on vaja ilmtingimata üldistada, siis tootlikkuse kasv tähendab makromajanduses üldjuhul elatustaseme kasvu ja ei ole jätkusuutmatu areng.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 15:42:30
|
|
|
Päriselt ka või? |
Tunnistan oma eksimust. Tegelik jaotus on umbes 36% ja 64%. Kuid see ei muuda minu pointi. |
Millist pointi? See on lihtsalt mingi statistika, mille kohaselt viimasel ajal on kasumimarginaal (ja kordan, mitte puhaskasumimarginaal) mingil määral kasvanud ja tööjõukulude osakaal mingil määral langenud. Ajalooliselt mitte just eriti märkimisväärses ulatuses. Äkki tuleneb tööjõukulude osakaalu langus hoopis tootlikkuse tõusust, mitte sellest, et räpane kapitalist aina rohkem verd imeda tahab? Kas tootlikkuse kasv on probleem? Mis siis, kui ettevõtte intressid ja maksud ära maksab, ning selgub, et puhaskasumimarginaal on tegelikult hoopis langustrendis? Mitte, et see ilmtingimata nii oleks, kuid mõte on selles, et kui makromajanduses mingid üksikud numbrid kontekstist välja kiskuda ja selle najal meeletut teooriat rajama hakata, oled varem või hiljem omadega võsas.
Kui on vaja ilmtingimata üldistada, siis tootlikkuse kasv tähendab makromajanduses üldjuhul elatustaseme kasvu ja ei ole jätkusuutmatu areng. |
Seda pointi, et tootlikkuse kasvuks on vajalik tarbimisvõimeline (inim)ühiskond.
http://www.huffingtonpost.com/robert-reich/consumer-spending-economic-recovery_b_1591454.html
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Taux007
HV veteran

|
21.08.2013 15:55:47
|
|
|
infarkt, sa vägisi jätad mulje, et maailmast kaotatakse robotite tõttu töökohti, kuid kas mitte ei toimu siire, kus inimesed vabastatakse "mõttetu" töö tegemisest ning nad hakkavad kõrgemaklassilist tööd tegema? Laos komplekteerimise asemel teeme startuppe ja pakume laialdasemalt teenuseid.
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
46 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
21.08.2013 15:59:56
|
|
|
Kogu selle loo juures üks nüanss siiski on. "Lihttöö" mõiste on viimaste aastakümnetega kõvasti edasi arenenud. Me mõtleme, et lihttöö on nn. labidamehe töö, aga tänapäeval loetakse lihttööks ka selliseid töid, mida 20 aastat tagasi peeti hi-tech teemadeks. Näiteks masinate operaatorid vms. omajagu väljaõpet (kuid mitte kõrgharidust) nõudvad tööd on ka teinekord küllaltki madalalt tasustatud.
Lihttööd defineeriks mina hoopis nii, et see on töö või ametikoht, kuhu võid palgata "inimese tänavalt" - selle tüübi, kes tööintervjuul kõige parema mulje jätab - ning ta ise välja õpetada. Erialane haridus pole oluline. Neid töid on väga palju.
Teisalt on endiselt palju selliseid töid, kus erialane haridus on must have. Inseneriks ei palka "inimest tänavalt". Samuti mitte arstiks, juristiks vms. Palju on ka ametikohti, kus haridusest tähtsam on kõva töökogemus ja referentsid (programmeerija, anyone).
Mu jutu mõte on selles, et inimeste oskused arenevad iga põlvkonnaga. Olen kohanud inimesi, kes tänapäeval näiteks peavad autojuhilube (B-kategooria) millekski selliseks, mis neid kuidagi teistest eristab ja annab konkurentsieelise. Mina väidan, et ei anna. Hoopis lubade puudumine annab konkurentsis kõva tagasilöögi. St. B-kategooria autojuhiload on justkui töötaja "standardvarustuses".
Kõrgharidus - kui see pole just erialane - ei anna enam eelist, sest varsti on üle 50% töötajatest kõrgharidusega. Kõrgharidus ei anna siis mingit eelist, lihtsalt see töötaja, kellel seda ei ole, on kõva disatvantage'iga.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 16:08:05
|
|
|
Taux007 kirjutas: |
infarkt, sa vägisi jätad mulje, et maailmast kaotatakse robotite tõttu töökohti, kuid kas mitte ei toimu siire, kus inimesed vabastatakse "mõttetu" töö tegemisest ning nad hakkavad kõrgemaklassilist tööd tegema? Laos komplekteerimise asemel teeme startuppe ja pakume laialdasemalt teenuseid. |
Näiteks EL-is on töötus tänaseni ikkagi kasvav trend. Mis samas tähendab ka tarbisvõimekuse kahanemist.
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/tootus-euroopa-liidus-kasvuteel.d?id=65878914
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
londiste
HV Guru

|
21.08.2013 16:09:43
|
|
|
infarkt, el-i töötuse kasvamine on seotud robotite võidukäiguga?
_________________ - londiste
...aga mina ei saa kunagi suureks! |
|
Kommentaarid: 241 loe/lisa |
   |
1 :: |
215 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.08.2013 16:26:27
|
|
|
Taux007 kirjutas: |
infarkt, sa vägisi jätad mulje, et maailmast kaotatakse robotite tõttu töökohti, kuid kas mitte ei toimu siire, kus inimesed vabastatakse "mõttetu" töö tegemisest ning nad hakkavad kõrgemaklassilist tööd tegema? Laos komplekteerimise asemel teeme startuppe ja pakume laialdasemalt teenuseid. |
Näiteks EL-is on töötus tänaseni ikkagi kasvav trend. Mis samas tähendab ka tarbisvõimekuse kahanemist.
http://arileht.delfi.ee/news/uudised/tootus-euroopa-liidus-kasvuteel.d?id=65878914 |
Ega siin muud polegi, kui nentida, et inimesi on osades arenenud riikides "üle", kellele pole lihtsalt tööd anda.
Kuid kas on õige jagada neile pappi mitte millegi tegemise eest, et nad saaksid vaid tarbida?
Üks variant oleks väikeettevõtluse edendamine, et inimesed saaksid iseseisvalt oma eluga hakkama, mitte ei pea riigi armust virelema.
Rääkimata sellest, et väikeettevõtlusest võib areneda vägagi huvitavaid projekte, mis võivad anda tööd omakorda sadadele ja tuhandetele.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
rixk
Kreisi kasutaja
|
21.08.2013 16:32:22
|
|
|
Kuid kas on õige jagada neile pappi mitte millegi tegemise eest, et nad saaksid vaid tarbida?
|
Aga miks ka mitte? Riikide tasandil on meie Eesti ju selline riik, kellel pappi väga pole, kuid kellele EL toetuste näol pappi jagab, et me tarbida saaksime. Miks ei võiks see toimida ka indiviidi tasandil(vähemalt mingis ulatuses)?
|
|
Kommentaarid: 35 loe/lisa |
   |
32 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
21.08.2013 16:36:36
|
|
|
Noh, mingil määral see töötutoetuste süsteem ju seda eesmärki arenenud riikides täidabki (ei hakka Eesti tööturaha väiksuse teemal praegu arutlema).
Ainult, et see on riigile pikas perspektiivis väga koormav. Ja iseseisva rahata EL riigid ei saa ka raha lihtsalt lambist juurde trükkida, vaid peavad kas kulusid kokku hoidma või seda laenama finantsturgudelt.
Näiteks Soomes (kus töötu- ja sotsiaaltoetused suured) võlakoormus teatavasti kasvab lähiajal rekordilise 100 miljardi euroni.
Ja kuna töötutoetused on suured, siis noored ei tahagi enam tööle minna ja see kasvab järjest tõsisemaks probleemiks Soome majanduses.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator
viimati muutis Tanel 21.08.2013 16:37:31, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
infarkt
HV kasutaja
|
21.08.2013 17:00:15
|
|
|
londiste kirjutas: |
infarkt, el-i töötuse kasvamine on seotud robotite võidukäiguga? |
Üheks põhjuseks kindlasti. Järjest enam globaliseeruvasse ja tehnoloogilisse maailmasse vajatakse järjest vähem nö low-skill töölisi, sest nende tööd suudavad üsna edukalt juba tänapäeval ära teha masinad.
Ega siin muud polegi, kui nentida, et inimesi on osades arenenud riikides "üle", kellele pole lihtsalt tööd anda.
Üks variant oleks väikeettevõtluse edendamine, et inimesed saaksid iseseisvalt oma eluga hakkama, mitte ei pea riigi armust virelema.
Rääkimata sellest, et väikeettevõtlusest võib areneda vägagi huvitavaid projekte, mis võivad anda tööd omakorda sadadele ja tuhandetele. |
Justnimelt selliste väljakutsetega seisabki tulevikuühiskond silmitsi. Mis puudutab ettevõtlusesse, siis siin on alati takistavaks teguriks ressursi piiratus või selle kättesaadavus.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
21.08.2013 17:23:58
|
|
|
Tulevikuühiskonna väljakutsed on ikka märksa tõsisemad, kui low-skill tööliste madal hõivatus. Low-skill on valdavas enamuses ikkagi indiviidi vaba valik ja valikuid saab suunata ning uuesti teha, kui vaja on.
Hoopis problemaatilisem on see, et rahvastiku kasv ning tarbimise pidevale kasvule ning loodusressursside pidevalt kasvavale kulutamisele rajanev majandus(rahandus)süsteem ei ole väga tõenäoliselt pikas perspektiivis väga põhimõttelisel füüsilisel tasandil jätkusuutlik.
Jätkusuutmatusega kaasneb aga mingil hetkel nagunii n-ö kannapööre. Kui kogu see maailma kasvav rahvastik kõik niimoodi tarbida saaksid nagu jaks kannataks, tuleks see piir väga ruttu ette.
|
|
   |
12 |
|
tagasi üles |
|
 |
Draax
HV veteran

|
21.08.2013 17:43:47
|
|
|
Noh, mingil määral see töötutoetuste süsteem ju seda eesmärki arenenud riikides täidabki (ei hakka Eesti tööturaha väiksuse teemal praegu arutlema).
Ainult, et see on riigile pikas perspektiivis väga koormav. Ja iseseisva rahata EL riigid ei saa ka raha lihtsalt lambist juurde trükkida, vaid peavad kas kulusid kokku hoidma või seda laenama finantsturgudelt.
Näiteks Soomes (kus töötu- ja sotsiaaltoetused suured) võlakoormus teatavasti kasvab lähiajal rekordilise 100 miljardi euroni.
Ja kuna töötutoetused on suured, siis noored ei tahagi enam tööle minna ja see kasvab järjest tõsisemaks probleemiks Soome majanduses. |
Ma lisaks siia jutule veel, et tööjõud on arenenud riikides (Eestis ka) liiga vähemobiilne. Kusagil kolkas elades, kui töökoht ära kaob, oodatakse, et keegi (riik? jumal?) selle erialase töökoha sinna kolkasse tekitaks. Not going to happen. Ja kui ei teki see töökoht iseenesest, siis oodatakse toetusi, et ära elada. Tänane Eesti on ka jagunenud kaheks - osad on valmis parema töö ja palga nimel Soome elama minema, teine osa ei ole nõus isegi naaberlinna (50 km) kolima.
|
|
Kommentaarid: 28 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
number
külaline
|
21.08.2013 18:01:48
|
|
|
...
viimati muutis number 25.06.2014 13:34:44, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|