praegune kellaaeg 18.06.2025 17:03:03
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
woox2k
Kreisi kasutaja

|
04.08.2013 01:10:22
Veider probleem SSD ja Inteli kontraga |
|
|
No tere õhtust siis!
Asun siis kohe asja juurde ja seletan ära mis juhtus ja loodetavasti keegi oskab seletada, miks see nii läks ja kuidas seda parandada:
Täna, ilusal suvepäeval otsustasin, et installin omale Archlinuxi windowsi partitsioonile (SSD peal), kõik läks sujuvalt kuni oli vaja reboot teha, et livest päris süsteemi minna. Mitte ühtegi probleemi pole enne, installi ajal olnud selle kettaga aga siis peale restarti enam BIOS SSD ketast ära ei tundnud (Hangus lihtsalt seal, kus kettaid üles loeb, mis ühendatud) Kõik teised kettad toimisid ideaalselt.
Nüüd kui põhiprobleem on teada, ma loetlen ette kõik sammud kronoloogilises järjestuses, mis ma tegin, et vea põhjus leida:
*Paar lisa restarti, et ikka kindel olla probleemis (Ka vool välja võttes): Kasu ei midagi
*Ühendasin SSD teise SATA pessa: Sama jama
*Võtsin SSD välja arvutist: Arvuti käivitub nagu poleks kunagi midagi viga olnudki
*Ühendasin SSD teise arvutisse üle USB: Esmapilgul toimis ideaalselt
*Võtsin ühe teise arvutis oleva ketta SATA pesast välja ja ühendasin SSD sinna (Pesa korrasolekus veendumiseks): Probleem ei lahenenud
*Võtsin kõik kettad välja ja jätsin ainult SSD: Ikka hangus
*Ühendasin teised kettad pesadesse kus SSD enne ei toiminud: Teised kettad leiab aga SSD otsimise ajal hangub
*Tuli meelde, et emaplaadil on ka mingi Gigabyte kontrolleri otsas 2 SATA pesa, panin siis SSD sinna: Kõik toimib ideaalselt, sh. SSD ise
Kokkuvõttes siis tuleb välja, et peale Archlinuxi installimist hakkas emaplaadi Inteli kontroller vihkama seda ketast ja ükskõik kuidas ma selle järgi selle ühendan, asi hangub lihtsalt post'is. Olgugi, et masin ise toimib praegu normaalselt, ei ole Gigabyte kontrolleri otsas SSD pidamine just parim idee ja tahaks leida ikka võimalust, kuidas SSD Inteli kontrolleri otsa jälle saada.
PS. Linux on mul masinas alati olnud aga see oli esimene kord, kui eemaldasin täielikult Windowsi partitsiooni (Hakka või vandenõud uskuma)
Tänud ette!
_________________ Mess with the best, die like the rest!
viimati muutis woox2k 04.08.2013 13:08:04, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
laurx
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 1130 loe/lisa |
   |
3 :: |
716 |
|
tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
04.08.2013 01:45:27
|
|
|
Õnneks ma olin piisavalt kaval, et tervest kettast enne installimist koopia teha ja nüüd siis taastasin algse olukorra.
Nuta või naera aga Inteli kontra on SSD kettaga täiesti rahul jälle!
Kusjuures Arch installimisel ma partitsioonitabelit ennast nagu uuesti ei teinud, kustutasin ainult Windowsi partitsiooni (Mul on see kaheks jagatud ja teises otsas on Linux Mint)
Minu mõistus igatahes seda katki ei suuda hammustada, kuna BIOS'ile ei tohiks nagu korda minna, mis seal kettal on, peaasi et ketas ütleb kes ta on (Mittebootimisest vms. ma saaks veel aru aga et üldse ei leia...)
Probleem ei ole ka päris läbi, tahaks ikka kuidagi Archi ka kasutada, st moded ärge veel kinni keerake seda teemat.
_________________ Mess with the best, die like the rest! |
|
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
loox
HV kasutaja
|
04.08.2013 03:18:06
|
|
|
Mõnele BIOSile läheb korda, kas ja mitu partitsiooni on buutivaks märgitud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
04.08.2013 03:31:23
|
|
|
Selles osas ei muutunud mitte midagi, Windowsi partitsioon oli ainuke boot flagiga ja selle eemaldamisel jätsin boot flagi ka Arch partitsioonile.
|
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
Prayer
HV veteran

|
04.08.2013 08:38:02
|
|
|
Minu arvuti emaplaat (EP45-DQ6) ei seedi W7 system reserved partitsiooni, kui see on täpselt 100MB, 99MB ja 101MB sobivad aga 100MB puhul ei leita ketast enam ülesse... ei mäleta, kas see jama oli ka HDD-ga, aga SSD-ga on see nii (lahenduse leidsin kunagi Gigabyte foorumist). Teisel arvutil (Asus empalaat P45 kiibiga) juhtus sama asi, varem W7 toimis SSD-ga, nii nagu ta ise end paika pani, aga viimati W7 paigalduse käigus peale esimest taaskäivitust SSD-d enam ei leitud. Ühendasin ketta USB kaudu teise arvutiga ja venitasin system reserved partitsiooni 106MB ning siis oli kõik jälle korras. Seda SSD-d proovisin kolmes erinevas arvutis, enne kui see 100MB kala meelde tuli - minu arvuti loomulikult ei leidnud seda ülesse, isegi 945 kiibiga arvuti ei suutnud seda leida aga täpselt sama Asus emaplaadi ja BIOS revisjoniga arvuti võttis omaks.
Võib-olla on seal mingi nüanss veel sees, kasutatud/vaba mahu suhe vmi. aga kui see partitsioon muuta 100MB-st erinevaks, siis probleem kaob.
|
|
Kommentaarid: 228 loe/lisa |
   |
199 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
04.08.2013 12:33:12
|
|
|
Mul oli kunagi mingi PCI helikaardiga (või siis kurat teab mille kombinatsiooniga) nii, et kui korra talle linuxit näitasid siis Wini all kaart ainult pinises või tegi muud sarnast, igaljuhul tulemus ei kannatanud kasutamist. Vist Windowsi puhas install aitas kuni selle korrani, mil korra linuxisse läksid. Niiet väga imelikke ja terve mõistusega vastu minevaid olukordi võib olla.
|
|
Kommentaarid: 181 loe/lisa |
   |
1 :: |
145 |
|
tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
04.08.2013 13:06:58
|
|
|
Täitsa veider olukord, ma igaks juhuks proovin üksikut Arch suvalise teise ketta peal ja vaatan kas siis kaob probleem. Kuigi ma siiski kaldun arvama, et viga ei ole mitte Archis/Linuxis vaid tõesti mingi bug kontrolleri ja SSD vahel ja teise ketta peal toimib Linux korralikult. Mulle tuli meelde, et varem on Arch mul juba selles masinas olnud ja toiminud aga siis kasutasin SSD peal teist partitsiooni, millel praegu Mint ja Windows jäi puutumata.
Sellegi poolest, huvitav, mis talle siis ei meeldi ja mis ma veel saaks proovida, et ikka asja toimima saaks asja sellel kettal ja Inteli kontrolleri otsas?
Edit. Ma muutsin partitsiooni Linuxi all fdisk käsuga, huvitav kas näiteks parted vms. võiks mingisugust erinevust näidata?
Nii lisaks panen veel siia ühe erinevuse, mis oli partitsioneerimisel, Windowsi partitsioon algas fdisk andmetel sektorist 0 aga peale selle kustutamist uue lisamisel nõudis esimeseks sektoriks 2048.
|
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
Miki-Hiir
HV veteran
|
04.08.2013 13:13:12
|
|
|
Käsitsi SSD peale partitsioone tehes tasub netist lugeda veidi sellise asja kohta nagu "partition alignment".
|
|
Kommentaarid: 46 loe/lisa |
   |
43 |
|
tagasi üles |
|
 |
woox2k
Kreisi kasutaja

|
05.08.2013 01:16:09
|
|
|
Polnud ta midagi nii käsitsi, fdiski soovitati Archi wikis just sellepärast, et tal pole probleeme partition alignmentiga (erinevalt ühest teisest partitsioneerimise programmist, mis Archil kaasas), st. olgugi, et ma nägin kuhu/kuidas partitioon tehti, ei ole ma selle tegemisel oma tarkust sisse toppima hakanud ja lasin fdiskil ise sättida asi paika.
Aga isegi kui tekkis jama, näiteks GParted peaks ju ikka automaatselt asja korda ajama?
Edit: Sain viimaks Archi peale! Lõpuks aitas GRUB installimine teisele kettale, SSD peal hakkas jamama kohe kui sinna sai pandud (Siiani oli mul Linux Mint boot ka teisel kettal ja SSD peal oli ainult Windowsi bootmanager)
Igatahes tänud aitajatele, probleem küll kadunud pole aga mulle see lahendus sobib.
|
   |
18 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|