Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
autor |
|
ents75
HV kasutaja
|
05.06.2013 14:44:26
Koduvõrk - NAS, multimeedia, backup jms |
|
|
Paluks veidi asjalikku nõu. Plaanis oma kodus veid asju korraldada ja muu hulgas ka võrku ühendatud back-up süsteem tekitada mis muuhulgas ka väljapool kodu saadaval oleks ja suudaks ka meediat igale poole vahendada. Eks raha on ka argument ja hetkel nuputangi siin paari varinadi vahel. 1 oleks selline WD MyBook Live (3TB) - http://www.arvutikeskus.ee/est/TOOTEKATALOOG/VALISED-ANDMEKANDJAD-NAS290/Western-Digital-NAS-WD-My-Book-Live-35-3TB-LAN-179057 millel sisseehitatud kõvaketas ja muidu ka üsna lihtne aga vist toimiv süsteem. Või siis selline RAID variant Zyxelilt - https://www.hinnavaatlus.ee/products/Arvutiriistvara/Serverid+ja+lisaseadmed/218379/. Kumba võtta? Kas WD teeb oma asja piisavalt targalt ja turvaliselt? Saan aru, et RAID on turvalisuse mõttes põhjlaikum aga nagu aru saan siis ka WD suudab ju pilve saata oma back-up-i? Või on siis kasulikum võtta kallim ja topeltkettaga Zyxel. On ehk veel soovitusi? Synology on ka kindlasti asjalik aga jääb paraku minu eelarvest vist välja... Tänud abi eest ette
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
05.06.2013 15:29:02
|
|
|
raid on varundust silmas pidades tänapäeval mõttetu, eriti kui raha pole, eriti kui puudub hotspare, eriti kui puudub monitooring neile ketastele. Kui mul oleks kahe ketta raha, siis ma võtaks 2 nasi:]
_________________ IT haldus | IT hooldus | CarrotArrow.com |
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
05.06.2013 15:54:59
|
|
|
kurask kirjutas: |
raid on varundust silmas pidades tänapäeval mõttetu, eriti kui raha pole, eriti kui puudub hotspare, eriti kui puudub monitooring neile ketastele. Kui mul oleks kahe ketta raha, siis ma võtaks 2 nasi:] |
Vabanda kui olen "aeglane" aga pigem siis isegi 2x wd live kui eraldi ketastega RAID süsteem? Kas pilve varundamine on üldse nii lihtne ja elementaarne nagu püütakse näidata? Eriti kui netiühendus läbi õhu (loomulikult kiire aga piiratud mahuga) jms nüansid?
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
07.06.2013 10:07:37
|
|
|
tsitaat: |
Vabanda kui olen "aeglane" aga pigem siis isegi 2x wd live kui eraldi ketastega RAID süsteem? |
jah, ja kummalegi tarkvaraga koopia teha, näiteks cobian backupiga
Praktikas ei ole puutunud kokku kõikide erinevate pilve backup lahendustega.
Kui nende põhjal, millega olen, võib öelda: jah on lihtne ja elementaarne, kuid pilve varundamise hind on kallis, sellele tasuks mõelda siis, kui andmeid on vähe (sadades megades, eeldusel et hoitakse ikka rohkem kui 1 koopia)
Viimati (2012 lõpp), kui ma hindu vaatasin, siis lõpptarbija hinnad olid (kasutatava pinna järgi, ilma muude piiranguteta)
~6€+km kuus 10 Gb pind ~10€+km 20 Gb pind eraisikule (ilma erilise suppordita)
~10€+km 2 Gb, 20€+km 10Gb 70€+km 50Gb firmadele
hinnad www.mindtimebackup.com baasil.
Samas kui ei ole palju andmeid(korda koopiate arv), siis ma vaataks dropbox jms tasuta asjade poole.
Netiühendus läbi õhu piirangud pead ise juurde arvutama sõltuvalt netiühenduse paketist.
_________________ IT haldus | IT hooldus | CarrotArrow.com |
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
07.06.2013 10:10:59
|
|
|
Viimase tehnikaaailmas, maikuu omas ikka vist, oli just mingete odavate võrgutoega ketaste võdlus.
Võid sinna pilgu peale visata, et teada saada head ja natuke vähem head nüansid.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
tagasi üles |
|
 |
2korda2
HV kasutaja
|
07.06.2013 10:50:54
|
|
|
kurask,
mida teha 20GB ruumiga, kui laialt kättesaadavad HD kaamerad salvestavad voogu 20+Mbits? Mul on tüüpiliselt lapse ühe lasteaiapeo must materjal 5-6GB. Lisa töödeldud kujul materjal juurde ja...
Ehk siis - fotode (kui tehtud klõpse kriitilise pilguga rehitseda - minul hetkel sedasi 7,3GB) ja dokumentide jaoks ehk kõlbab. Video jaoks jääb selgelt väheks (minul säilitamist väärivat materjali hetkel 210GB).
Kui hindu vaadata, siis selle 20GB eest käid kahe aastaga välja 240EUR. Selle eest saab endale kodus töötava lahenduse millel oluliselt rohkem ruumi.
Samas Dropboxi tasuta ruumi kasutan küll - sinna lähevad (lisaks NAS-le) kõik säilitamiseks mõeldud dokumendid.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
07.06.2013 12:00:16
|
|
|
ents75, mul oli hiljuti täpselt sama küsimus. Mõtlesin, et kas kulutada ~150 eurot WD Live peale või vaadata mingi muu lahendus. Synology't soovitati mitmelt poolt ning kokkuvõttes ostsingi kasutatud 2-bay Synology + sinna sisse 2TB vindi (üks bay on veel vaba), kokku läks 200 eurot. Arvestades, milleks kõigeks Synology on võimeline (nimelt on Synology erinevatel mudelitel soft ja võimalused sisuliselt samad, vahe on raua võimsuses) siis ma ei ole kordagi kahetsenud, et sutsu rohkem kulutasin. Torrent, striimimine, veebiserver, igasuguse multimeedia edastamine, backup, FTP - kõik on olemas ja töötab väga elegantselt.
Mul ongi nii lahendatud olukord, et arvutis endas on 1TB vinti andmetele, millest siis teen varukoopiat Synology sisse. Lisaks kopeerin üle FTP ka sõbra serverisse aeg-ajalt infot (100/20 koduühendus on meil mõlemil, mis sobib ideaalselt ka mahukamaks toimetamiseks). Ehk siis tähtsatest asjadest on üks lokaalne koopia ja üks "kauge" koopia.
WD Live on ühel sõbral kasutuses. Selline talutav kodukasutaja purk, aeg-ajalt ebastabiilne ning WD backupi soft pidi hirmus olema. Aga eks see on odava asja võlu ja valu.
RAIDi järgi ma vajadust ei tunne, kiirusel pole tähtsust ja backupi jaoks on muud lahendused.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Märt.
HV Guru

|
11.06.2013 14:17:28
|
|
|
Ise mõtlesin kasti püsti panna ja kasutada syncimiseks Bittorrent Synci. Kast ise oleks hallatav Teamvieweriga. Mis arvate? Esimesed katsetused on igatahes paljulubavad.
_________________ Albert Einstein: "Vaid kaks asja on lõpmatud, universum ja inimlik rumalus, ja selles esimeses pole ma nii kindel." |
|
tagasi üles |
|
 |
chesm6mmi
HV Guru

|
11.06.2013 14:26:45
|
|
|
selle online backupinduse kohapealt ütleks et on ikka küll odavam kui siin pakuti, väga kergelt ja hästi on kasutatav minuarust google drive mille 100gb hinnaks näiteks on 5 dollarit kuus, mis selle suuruse kohta pole küll liialt palju muarust...
|
|
tagasi üles |
|
 |
Cul
HV kasutaja
|
11.06.2013 14:33:23
|
|
|
Isiklikult soovitaksin ka synology poole vaadata. Mul endal selline kasutuses ja väga rahul. Lisaks on sellel veel (see nüüd vist muidugi oleneb mudelist) USB 3.0 Port X 2, USB 2.0 Port X 1, SD Card Port X 1, ehk siis saad vajadusel sinna veel omakorda väliseid jubinaid lisada. Töötab hästi ja juba valmistarkvara on väga võimalusterohke. Aga sisuliselt on sellel peal linux, nii et väikese nokitsemisega võid selle mida iganes tegema panna.
_________________ Kui ma eksin siis ärge kõvasti lööge.
Paar pilti
Natuke juttu |
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
12.06.2013 11:51:31
|
|
|
nonii... tore on näha et siin on vahepeal tark keskustelu käinud antud teemal. Ehk on veel kellelegi kasulik Miks valisin esilagselt ka just selle WD Mybooki oligi vast lihtsus ja toimiv tarkvara (vähemalt viimase Tehnika Maailma testi järgi). Paraku tuleb küll hetkel tunnistada, et pilve sünkimine ja varundamine jääb mul vist ühenduse taha (läbi õhu ja seegi mitte liiga kiiresti toimetav). Ja siinolijad vist ikka kõik Synologyt kui "kindla peale" minekut soovitavad. OK - tuleb vist raha kõrvale panna ja paarsada eurot rohkem kulutada Aga mul siis küsimus - kuna ka esmasena pakutud Zyxel on ju RAID ja oluliselt odavam, siis palun ehk keegi targem tooks kiiremini välja üldisest reklaamimudrust, mida Synology teeb paremini?
|
|
tagasi üles |
|
 |
Dirty Harry
HV Guru
|
12.06.2013 12:38:02
|
|
|
Synology'l on ka RAID kui võtad rohkema kui ühe kettaga variandi.
Üldiselt on Synology linuxipurk, millel on väga hea ja mugav vaikimisi soft (näeb välja nagu oma graafiline op.süs), hiirega ilusti klikitav oma kasutajaliides. Lisaks saab ise installida juurde seda, mis endale sobib. Ehk siis sisuliselt kõik on olemas, mida oskad oodata... ja see ka, mida ei oska.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
12.06.2013 13:10:08
|
|
|
Konkureerivatest NAS tootjatest on täiesti okei ka QNAP http://www.qnap.com/en/index.php?lang=en&sn=822&c=351&sc=514
Synot pole kasutanud, sai kohe Qnap võetud ja võrdlusmomenti hetkel pole.
_________________ " Maailm on täis kõikvõimalike külatarkade kogukondi, kelle ühine joon on teadus- ja tõenduspõhisele elukäsitusele vastandumine." |
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
14.06.2013 12:34:48
|
|
|
Selline küsimus... sai veidi ringi vaadatud. Kas 200 euri sellise asja eest - Synology Diskstation DS213 (ilma "j" või "+" ta variant) on palju küsitud?
|
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
14.06.2013 14:07:58
|
|
|
Kui kahesajaga saad siis võta ära. HDD maksumus tuleb juurde.
Täht või plussmärk seadme nime järel:
"j" on säästuvariant.
"+" aga viitab tavalisest täiuslikumale ja kiiremale seadmele.
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
17.06.2013 16:57:47
|
|
|
Väike tagasiside ka. Otsustasin siis 150-200 eur-i asemel "raisata" ca 350 eur-i ja võtsin ligi paljusoovitatud Synology DS213-e. Ja sisse panen WD Red 3 terase ketta. Esialgu ühe aga kui auk rahakotis väiksemaks läheb siis tekitan sinna RAID-i. Tänan abistajaid hüva nõu eest. Oleks Teile siiski veel 2 palve. Soovitage palun siit HinnaVaatlusest ka normaalne ruuter sellele... selle hind võiks alla 50 jääda.
tänud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
jägaja
HV Guru

|
17.06.2013 20:20:25
|
|
|
ents75 kirjutas: |
Väike tagasiside ka. Otsustasin siis 150-200 eur-i asemel "raisata" ca 350 eur-i ja võtsin ligi paljusoovitatud Synology DS213-e. Ja sisse panen WD Red 3 terase ketta. Esialgu ühe aga kui auk rahakotis väiksemaks läheb siis tekitan sinna RAID-i. Tänan abistajaid hüva nõu eest. Oleks Teile siiski veel 2 palve. Soovitage palun siit HinnaVaatlusest ka normaalne ruuter sellele... selle hind võiks alla 50 jääda.
tänud. |
|
tagasi üles |
|
 |
Laurman
Kreisi kasutaja

|
17.06.2013 20:44:19
|
|
|
Kui nende 3tb+ ketastega jamada siis tasuks kindlasti raidi kasutada. Endal on Synologis poole aastaga kaks 4tb WB Black ketast garantisse läinud ja kuradi hea tunne on, et RAID 5 kasuks sai otsustatud.
|
|
tagasi üles |
|
 |
mikk36
HV Guru

|
17.06.2013 23:33:51
|
|
|
Laurman kirjutas: |
Kui nende 3tb+ ketastega jamada siis tasuks kindlasti raidi kasutada. Endal on Synologis poole aastaga kaks 4tb WB Black ketast garantisse läinud ja kuradi hea tunne on, et RAID 5 kasuks sai otsustatud. |
WD Black hard drives are tested and recommended for use in PCs and high-performance workstations. Desktop drives are not recommended for use in RAID environments. Please consider using WD Red™ hard drives for home and small office 1-5 bay NAS systems and WD enterprise hard drives for rackmount and NAS systems with more than 5 bays. |
|
|
tagasi üles |
|
 |
siinus
HV Guru

|
18.06.2013 07:09:02
|
|
|
mikk36 kirjutas: |
Kui nende 3tb+ ketastega jamada siis tasuks kindlasti raidi kasutada. Endal on Synologis poole aastaga kaks 4tb WB Black ketast garantisse läinud ja kuradi hea tunne on, et RAID 5 kasuks sai otsustatud. |
WD Black hard drives are tested and recommended for use in PCs and high-performance workstations. Desktop drives are not recommended for use in RAID environments. Please consider using WD Red™ hard drives for home and small office 1-5 bay NAS systems and WD enterprise hard drives for rackmount and NAS systems with more than 5 bays. |
|
Mis see objektiivne põhjendus oleks? Et punaste pakendil on mingi "For NAS" stiilis märk?
_________________ suck less | ANNA MU SAI!
Ma arvasin, et see oli Priit, aga tegelikult oli Tõnu, |
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
18.06.2013 09:20:24
|
|
|
siinus kirjutas: |
mikk36 kirjutas: |
|
Mis see objektiivne põhjendus oleks? Et punaste pakendil on mingi "For NAS" stiilis märk? |
Google andis analoogseid vastuseid:
The obvious question may be then, what's wrong with the WD Greens and other low power drives that have been performing NAS duty to this point? The answer is really about projected use. The WD Green for instance, while the leading low power drive on the market, wasn't designed for the 24x7 access requirements that NAS systems require. The WD Red was engineered specifically for this duty, complete with customized NASware firmware which includes critical features like intelligent error recovery controls that prevent drives from dropping off the RAID due to long recovery cycles. The drives also are engineered with "3D Active Balance technology" which tunes the drive to eliminate vibration leading to improved reliability and overall performance.
WD has also gone to great lengths to ensure a great user experience. They've worked with Synology, QNAP and other NAS providers to make sure the WD Red was qualified as competible with these popular systems and host chipsets. The drives also offer a good blend of performance and power consumption, which is key given the always on nature of NAS drives. For that little extra push on the performance side, the drives feature a 64MB cache that's been migrated from DDR to DDR2, which should be twice as fast.
Minu arvutikauge inimese mõistus ütleb, et Black on performance ketas st. pidevalt 7200rpm kui töötab. Red suudab oma kiirust vastavalt vajadusele jaga vahemikus 5400-7200 rpm. Red on optimeeritud 24/7 kasutuseks. No ja ülalaolevad tehnilised eripärad
|
|
tagasi üles |
|
 |
wicked
HV Guru

|
|
tagasi üles |
|
 |
ents75
HV kasutaja
|
18.06.2013 10:51:04
|
|
|
Ehksiis... et mitte ei räägiks ümmargust juttu siin, siis WD konkreetswelt valetab Ma olen aru saanud siiski et Redil ja Greenil siiski ka erinevad tehnilised parameetrid?
|
|
tagasi üles |
|
 |
tomes
HV kasutaja
|
02.07.2013 11:08:37
|
|
|
siinus kirjutas: |
Mis see objektiivne põhjendus oleks? Et punaste pakendil on mingi "For NAS" stiilis märk? |
Kui ents75 toodud tekst lühidalt kokku võtta, siis RAID jaoks mõeldud ketastel on pikemad viited vigade parandamiseks, tavaline ketas loetakse kiiremine vigaseks ja visatakse massiivist välja. WD ketaste TLER-i sai kunagi mudida WDTLER.exe nimelise utiliidiga, kahjuks uutel (desktop) ketastel on see kinni keeratud. Tarkvaralise RAID-i korral ei ole TLER oluline.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|