praegune kellaaeg 21.06.2025 18:48:17
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Alan
HV veteran

|
25.03.2013 12:15:31
Uurin: Kas inimestel oleks huvi: Raspberry PI privaat"server". |
|
|
Eesmärk ei ole äri tegemine ning planeeritud tulu on arvestatud praktiliselt selline, mis läheb ka korraliku ühenduse ja seadmemajutamise kuludeks!
Kui keegi arvab, et oh, jõle hea idee ja tahaks ise sellist asja ajama hakata, siis lase aga käia, mul ei ole absoluutselt vähimatki ärilist huvi.
Kui mõttekas see on - eriti ei olegi, aga see ei takista kedagi ega midagi. Mul lihtsalt on kodus terve hunnik raspberrysi ja jagaks selle ressursi kuskil LinxTelecomi moosiriiulis välja.
Tahan teada, kui paljudel siit oleks huvi nö. dedicated Raspberry PI privaat"serveri" vastu? Tahan lihtsalt saada enda jaoks mingit prognoositavat huviliste numbrit, et siis otsustada, kas on üldse mõtet raspberrysi majutama hakata, või mitte.
Põhimõtteliselt iga rentnik saaks oma käsutsusse ühe RPI 100%-liselt:
Täielik root access;
512MB Model B;
16GB Class10 SD + võimalus lisada ruumi nii USB mälupulkadega kui USB hdd-ga;
Raspbian (Debian Wheezy 7.0) + eelinstalleeritud Apache, PHP, MySQL;
Valikuvõimalus: A) Stock kiirustel või B) eel-overclockitud (+30% stock kiirustest) ning stabiilsustestid tehtud.
Oma renditud RPI-d ja SD-kaarti on võimalus vajadusel ka välja osta (kui otsustad teenusest loobuda aga tahaksid oma RPI-d ja SD kaarti endale).
Hetkel veel ei tea, kas tekib võimalus neid aparaate majutada 100mbit, 50mbit või 20mbit upload lingi tagant. Download on üsna kindlasti 100mbit.
Piirangutest ainult niipalju, et väljast pääseb ligi ainult port 80-le (HTTPD) ja SSH/SFTP pordile (võib olla saab ka kõik pordid lahtiseks, see selgub siis, kui selgub ühenduse kiiruski).
Mõistagi sellise asja puhul on kindlasti nii, et igaüks vastutab oma RPI ja backuppide eest ise ning kui op.süsteem enam ei peaks buutima, on vajalik minu poolt tasulist sekkumist.
Jah, ma ei garanteeri, et selline teenus aastateks püsti jääb, aga ma garanteerin, et kui teenuse lõppemine peaks tulema minu poolt, siis annan vähemalt 1 kuu enne teada ning kõik, kes lõpetamise hetkel aktiivselt rentisid, saavad oma andmed kätte.
Olen teinud juba erinevaid teste Apache+PHP+MySQL default konfiguratsiooniga ning access time ja load ajad on lausa suurepärased, isegi Wordpressi puhul. Soovi korral saan anda ühe koduse 20mbit uplingi taga oleva prototüübi URLi, kus istub wordpress ja saate ise teha päringuid ja veenduda kiiruses. Samuti saan anda lingi, kus on näha "load averages", et saab hinnata, kui palju koormust teie päringud talle reaalselt teevad.
Mind huvitab:
1. Kas oleksid huviline, kui selline teenus eestis oleks?
2. Mis eesmärkidel kasutama hakkaksid? Võib vastata väga üldiselt a'la veeb, arendus, for fun...
3. Kas 10€/kuu tundub sinu jaoks sellise teenuse eest mõistlik hind? Kui ei, siis ütle omapoolne nägemus sobilikust hinnast. Jah, odaivamad VPSid jäävad samma hinnaklassi ja RPI eeliseks muid argumente mul ei ole, kui see, et sul on alati garanteeritud ressurss ning sul on võimalus soodsalt juurde saada kettaruumi (mis pole küll VPSidele sarnaselt RAID1/RAID10 vaid ikkagi USB seade mida tuleb ise backuppida) Lihtsalt see on hind, millega suudaks ühe RPI majutamise kulud ära tasuda. Kui see hind inimestele ei sobi, siis ei saa ka sellist teenust pakkuma hakata.
4. Kui kriitiline on sinu jaoks uptime? Kas eeldad selliselt teenuselt backupitud toidet?
5. Kas KÕIK avatud pordid oleksid sulle väga olulised või saaksid hakkama, kui väljast saab ligi ainult HTTPD ja SSHD portidele? Kui muidu huviline ei ole, kas oleksid huviline, kui kõik pordid oleksid avatud?
Muidugi ootan ka muid mõtteid, ettepanekuid ja "kui mõttekas see ikka on" arutelu.
|
|
Kommentaarid: 131 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
Laurikre
HV Guru

|
25.03.2013 12:15:32
|
|
|
Zone.ee st saab juba ühenduse hetkel kätte koos backupi ja täisteenuse 4.83 € eest kuus.
Hindadest saab täpsema ülevaate: https://www.hinnavaatlus.ee/services/Virtuaalserverid/
Teenuste jooksutamiseks peaksid ikka kõik pordid lahti olema. Kas kõik kliendid saavad eraldi välise ip?
Kuidas oleks tagatud kindlus andmete ja muude asjade osas.
Lauri Kreutzwald
_________________ Need: Windows, .Net, Sharepoint, Exchange, Dynamics, Visual Studio, XNA, Expression, Silverlight, SQL and many other skills? Talk to me
Rohkem IT uudiseid iga päev BattleIT lehelt |
|
Kommentaarid: 154 loe/lisa |
   |
5 :: |
131 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alan
HV veteran

|
25.03.2013 13:47:18
|
|
|
Laurikre kirjutas: |
Zone.ee st saab juba ühenduse hetkel kätte koos backupi ja täisteenuse 4.83 € eest kuus.
Hindadest saab täpsema ülevaate: https://www.hinnavaatlus.ee/services/Virtuaalserverid/
Teenuste jooksutamiseks peaksid ikka kõik pordid lahti olema. Kas kõik kliendid saavad eraldi välise ip?
Kuidas oleks tagatud kindlus andmete ja muude asjade osas.
Lauri Kreutzwald |
Virtuaalserver on ju hoopis täiesti midagi muud, kui full SSH root access + saad ise installida oma rakendusi ja teha absoluutselt mida tahad, ei pea üldse veebiteenuseid jooksutama. Võid ka Node.JS rakendusi teha kui tahad (jah, siis oleksid avatud pordid suur eelis). Ligipääs ju täielikule ARM keskkonnale, arenda ja mässa, saad reaalsele masinale ligipääsu ja ei pea jändama simuleerimisega/virtuaalmasinaga, kui arendaja oled.
Sama hästi võid hoopis siia vaadata: https://www.zone.ee/et/teenus/privaatserver/hinnad-ja-tellimine/, kui tahad paralleele tõmmata teenuse, mitte ressursi osas (199€/kuu).
Minu 10€ paralleel oli pigem VPS-iga (virtuaalprivaatserveriga), mille hinnad zones 11+€-st algavad ja on teenusena rohkem sarnasem, kuigi ressurss on kasutajate vahel jagatud ja keegi ei ütle, kui palju ja kas ühte serverit üle müüdud on.
Kahtlen isegi, et single core ARM puhtalt veebiserveri jaoks väga hea mõte on, kui külalisi rohkem.
Pordid ja eraldi välise IP küsimus on hetkel lahtine, kuna ei ole kinnitust saanud, mis ühendus mulle antakse ja mis tingimustega. Kui kõigile avatud pordid olulised on, siis ma pean vastavat teenust ka seadmemajutuselt nõudma, aga enne kui ei ole huviliste arvu, ei ole mõtet täpseid plaane kivvi kirjutada. Teadjamad teevad omale vajadusel SSH tunneli, kui vaja oma masinast sisemistele portidele ligi saada.
Kindlus andmete osas - kirjeldatud esimeses postis. Nii, nagu praktiliselt kõikides privaatserveri teenustes, on backuppimine ise teha.
RPI puhul ei ole võimalik ka RAID1 sarnast setuppi teha, st. kui peaks praak SD kaart sattuma, mis järsku üles ütleb, on kõik kadunud.
Aga kokkuvõtvalt: Ei, see teenus ei ole kriitiliste asjade jaoks ning virtuaalserveri huvilised peaksid sellest täiesti mööda vaatama.
Nišiteenus, no doubt. Dumbuserid nagunii ei oska sellega midagi peale hakata ja küsimus ongi, kas kellelgi üldse on huvi sellise asja vastu. Hind vs mõttekuse kombo on täiesti ebaoluline sellele, kes seda tarbima hakkaks.
Ainult mu sisetunne ütleb, et kõik kes sellist asja vajavad, teevad seda oma enda RPI-ga ja koduseinte vahel avatud portidel ning puudub vajadus sellise teenuse ostmiseks. Aga selle pärast ma siin uurimas olengi, et näha kas mu sisetunne on õige või vale.
Austrias isegi pakutakse tegelikult RPI co-locationit tasuta, pead lihtsalt oma RPI neile saatma. Ka mina oleksin nõus tasuta jagama, aga minul ei ole sarnaselt neile ligipääsu tasuta bandwidthile/kiiretele ühendustele.
Edit: Mõtlesin ning sain selgusele, et kõik avatud pordid oleksid ikkagi päris olulised.
|
|
   |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
Carl
HV kasutaja
|
25.03.2013 20:26:28
|
|
|
Huvi on olemas.
Oluline on usb ketta lisamise võimalus, uptime on kriitiline ning üleslaadimise kiirus huvitab ka.
Kui teenus peaks kaduma, siis 1 kuu etteteatamist on kole vähe (kui sinna majutada midagi, mis kasvõi natukenegi oluline on).
Kas pakkumine tuleb PI fännlusest või oleksid nõus soodsalt ka muid asju majutama? Ei pea silmas suurt serverit vaid ikka midagi väikest, vana läpakat näiteks?
|
|
Kommentaarid: 48 loe/lisa |
   |
45 |
|
tagasi üles |
|
 |
napoleon
Unknown virus

|
25.03.2013 21:56:18
|
|
|
1. huvi on olemas
2. hea kui on norm ühenduse otsas server, kuhu saab nii backupi teha kui oma või suht kitsa seltskonna tarbeks muid asju üles panna ja katsetada erinevaid rakendusi.
3. 10€ kuus tundub suht mõistlik kui selle eest saab nii masina kui ühenduse, omaette teema muidugi mis hinnaga storage on kuna lisa USB HDD oleks kindlasti vajalik.
4. Uptime pole ülimalt kriitiline, aga ideaalis võiks see olla vähemalt 95%, aktsepteeritav oleks veel 90%.
5. Kõik avatud pordid oleks VÄGA suur pluss erinevate asjade katsetamiseks.
Edit: üks näide, miks kõik avatud pordid isegi ilma erilisi asju installimata head on. Mõnes serveris on mul selline konf:
1. ssh kuulab porti x. x ei ole 22. By default on port x kinni
2. kui keegi üritab teha ühendust porti y, siis avatakse port x selle ip jaoks üheks minutiks. Mingit vastus ühenduse loomisel ei tule ehk pole võimalik tuvastada, kas selle ühenduse loomise katse peale midagi juhtus. Kõik juba loodud ühendused porti x lastakse läbi, ajalist piirangut ei ole.(kes terminitega rohkem kursis on, siis seda nimetatakse port knocking)
3.kui üritatakse luua ühendust porti y-z või y+z(z<>0), siis port x suletakse. Välistab olukorra, kus üritatakse kõiki porte koputada ja seejärel uuesti skännida.
4.kui keegi üritab ühenduda porti 22, on masin selle ip jaoks tund aega täiesti pime(st. isegi ükski avalik teenus ei vasta)
Näiteks sellise konfi puhul on avatud pordid vajalikud. Eelkõige sai see tehtud selleks, et robotid kangutamas ei käiks, aga kui juba siis pisut põhjalikumalt nii et isegi reaalsel inimesel on keeruline sellest läbi murda(mõistagi pole ka paroolid dictionary attack abil murtavad kui keegi siiski niikaugele peaks jõudma, et neid proovida).
Lihtsalt uitmõte.... kui ideed edasi arendada, võiks mõelda ka selle peale, et panna sama majutaja juurde ka üks suur server kuhu lappida hunnik suuri kettaid ja pakkuda selles serveris ruumi backupimiseks. Kui omal 7x24h välise ühenduse otsas masinat ei ole, oleks võimalus sama majutaja juures backupi teha päris suur pluss. Põmst ei peaks see backup server isegi väljast ligipääsu omama.
|
|
Kommentaarid: 77 loe/lisa |
   |
60 |
|
tagasi üles |
|
 |
pinnawaatluz
HV kasutaja
|
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alan
HV veteran

|
26.03.2013 16:33:52
|
|
|
Praeguseks olen nii palju teada saanud, et:
* 10Mbit up/down + 1 ip + avatud pordid igale raspberryle = majandaks 10€/rentnik täpselt ära, kui huvilisi vähemalt 10. Alla 10 huvilise = maksan juba ise peale.
* 100Mbit up/down, ilma avatud portideta ja ilma eraldi IP-ta = majandaks 10€-ga napilt ära juhul kui huvilisi vähemalt 10, et mitte päris miinust kanda. Port 80 ligipääsu saaks garanteerida 100mbit serveri läbi apache mod_proxyga ning SSH port peaks olema unikaalne igal raspberryl.
* 100Mbit up/down + 1 ip + avatud pordid igale raspberryle = et mitte miinust kanda, peaks vähemalt 20 huvilist hinnaga 10€ olema. Vähemate huviliste korral peab hind lihtsalt kõrgem olema. Suund on selle punkti suunas, aga enne oleks vaja rohkem huvilisi.
On olnud ka plaane, et võiks olla üks peaserver koos rohke kettaruumiga, kuhu iga raspberry saab ligi (moundib võrguketta näiteks), et backuppe jmt. stoorida. Üle võrgu korraliku serveri kettale kirjutamine/accessimine oleks way kiirem kui mistahes USB2 kettaga ka... Aga kuna tegemist ei ole kasumit tootva tegevusega, siis sellise serveri investeerimine heategevuseks ei ole minu poolt hetkel teostatav + kui üks kodanik peaks hakkama ohtralt seda ketast accessima, siis teised kannatavad... Küll aga oleks variant teha paar eraldi raspberryt millede taga mõistlikus mahus USB kettad ning need siis paroolidega soovijatele välja renditud omakorda, et teha backuppe/stoorida andmeid üle sisevõrgu. Eks seda saab veel mõelda, kui peaks asjad sinnani jõudma.
Kolmas variant backuppideks oleks ka see, et nö "peaserver" käib igast raspberryst öisel ajal ise mingeid ettedefineeritud kaustu tõmbamas (sel juhul peab iga RPI omanik peaserverile ligipääsu sinna kausta tegema).
Kes USB ketast järgi tahaks siis ainsad mõeldavad variandid:
1. maksad USB ketta hinna ühekordselt kinni, lisad 2€/kuus rendihinnale juurde (sümboolne hind, kuna piiratud pindalale neid väga palju ei mahuta) ja peale teenuse lõpetamist saad ketta endale
2. mina panen valitud suuruses USB ketta külge, sina lisad 0.6€ per 100GB kuus rendihinnale juurde aga peale teenuse lõpetamist ketast endale ei saa
Datacentris on üsna ranged tingimused ning ühe teenuse hinna sisse ei mahuta metsikult riistvara: iga USB ketas võtab juba valusalt ruumi ja praegu lihtsalt loodan, et igaüks ei hakka USB ketast tahtma ja äkki osade vajadused rahuldaks ära ka suurematsorti ja parema kiirusega USB pulk.
Mulle lubati teha niigi väga erilahendus. Seni, kuni mina vastutan, siis pinnawaatluz-e soov ja kõik muud custom/omavalitud riistvaraga seotud teemad jäävad kahjuks rahuldamata.
Uptime oleks täpselt niisugune, nagu käitub Datacentri vool/internet, ehk siis üldjuhul päris korralik. Backup toidet/UPSi järel ei oleks.
Ehk siis: kõigile sobiks 100Mbit up/down, eraldi IP-de ja avatud portidega, aga selleks on vaja minimaalselt 20-t huvilist hinnaga 10€/kuu :/
Kõik eelnev jutt käib selle kohta, kui mina ostaksin teenust Datacentrist. Plaan B:
Kui võtta Elionist ärikliendi internet, 20Mbit alla ja 10Mbit üles + kuni 13 avalikku IP-d, siis 13 huvilise puhul oleks 10€/kuu täiesti OK.
Nii saaks aga boonusena backupitud toite + suht soodsa hinna eest saab pakkuda ka 1Gbit sisevõrgu kiirusega 3TB raiditud ketaste külge ligipääsu.
|
|
   |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
limp
HV Guru

|
26.03.2013 16:48:54
|
|
|
Nagu ma aru saan, siis see 100Mbit/s ei ole mitte garanteeritud per RPI vaid kõigi RPI-de peale kokku? Ehk, kui 1 tõmbab toru umbe, kannatavad selle all teised.. või kuidas see ühenduse asi lahendatakes?
_________________ Ärgake lapsed, maailm on hädaohus
Windows keskkond on nagu li*s - kõik teda ke*ivad aga keegi teda ei armasta! |
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
52 |
|
tagasi üles |
|
 |
pinnawaatluz
HV kasutaja
|
26.03.2013 17:20:35
|
|
|
ma ei näe mis oleksid sellisel juhul sinu teenuse eelised kasvõi toosama tasuta austria majutuse ees kuhu saab enda vaarika saata? ok, ei pea endal seda lahjemat vaarikat olema aga what else?
austria tasuta variandi ainsaks puuduseks ongi see, et vaarikale ilmselt ketast ei saa järgi lükata, vaid tuleb leppida suht piiratud usb pulga või mälukaardiga. kui oleks võimalus endal lisada vaarika sisemine ssd või sata, siis oleks tasulisel teenusel veel jumet. lihtsalt mõtteaineks neile, kes sarnaseid teenuseid plaanivad...
@limp
10€ eest kuus ei usu, et sulle 100Mbit uplinki keegi garanteeritult pakub. eks seal mingi quosi värgendus tekib..
|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Laurikre
HV Guru

|
26.03.2013 17:30:36
|
|
|
Kui tahta pigistaks 10 tk 1U peale ära koos toite ja võrguseadmega.
Elisas 30 eur 1U. (69x 100Mbit/s ühendus)
https://www.elisa.ee/et/Ariklient/Teenused/89/Serverimajutus
PILDID
Spoiler 
_________________ Need: Windows, .Net, Sharepoint, Exchange, Dynamics, Visual Studio, XNA, Expression, Silverlight, SQL and many other skills? Talk to me
Rohkem IT uudiseid iga päev BattleIT lehelt
viimati muutis Laurikre 26.03.2013 17:32:42, muudetud 1 kord |
|
Kommentaarid: 154 loe/lisa |
   |
5 :: |
131 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alan
HV veteran

|
26.03.2013 18:37:26
|
|
|
pinnawaatluz kirjutas: |
ma ei näe mis oleksid sellisel juhul sinu teenuse eelised kasvõi toosama tasuta austria majutuse ees kuhu saab enda vaarika saata? ok, ei pea endal seda lahjemat vaarikat olema aga what else?
austria tasuta variandi ainsaks puuduseks ongi see, et vaarikale ilmselt ketast ei saa järgi lükata, vaid tuleb leppida suht piiratud usb pulga või mälukaardiga. kui oleks võimalus endal lisada vaarika sisemine ssd või sata, siis oleks tasulisel teenusel veel jumet. lihtsalt mõtteaineks neile, kes sarnaseid teenuseid plaanivad...
@limp
10€ eest kuus ei usu, et sulle 100Mbit uplinki keegi garanteeritult pakub. eks seal mingi quosi värgendus tekib.. |
100Mbit ikka shared raspberryde vahel, jah. Dedicated 100Mbit maksab päris palju.
Võin öelda, et igale raspberryle eraldi IP maksab puhtalt 7€/kuu. Palju loodetud, et 3€/kuu eest saaks veel dedicated 100Mbit pordi ka... kahjuks.
Austria teenusega polegi mingit vahet. Oleks minul datacenter käes või tutvused sees, siis why not, majutaks ka tasuta.
Kahjuks austria teenust pole saanud juba üsna tükk aega kasutada, kuna "out of stock" neil viimasel ajal.
Eelisteks polegi muud, kui et "out of stock" ei ole veel kätte jõudnud + eestisisene võrk ja kettalisamise võimalus.
Edit: Ohoo, teisest kohast tuli parem eripakkumine ja 10 huvilise puhul saaks 100Mbit + igale oma IP 10€/kuu.
Nüüd vaja ainult 10 huvilist leida ja siis hakkaks asju ajama.
|
|
   |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
Pailaps
HV Guru
|
26.03.2013 19:06:53
|
|
|
Alan kirjutas: |
@limp
10€ eest kuus ei usu, et sulle 100Mbit uplinki keegi garanteeritult pakub. eks seal mingi quosi värgendus tekib.. |
100Mbit ikka shared raspberryde vahel, jah. Dedicated 100Mbit maksab päris palju.
Võin öelda, et igale raspberryle eraldi IP maksab puhtalt 7€/kuu. Palju loodetud, et 3€/kuu eest saaks veel dedicated 100Mbit pordi ka... kahjuks.
Austria teenusega polegi mingit vahet. Oleks minul datacenter käes või tutvused sees, siis why not, majutaks ka tasuta.
Kahjuks austria teenust pole saanud juba üsna tükk aega kasutada, kuna "out of stock" neil viimasel ajal.
Eelisteks polegi muud, kui et "out of stock" ei ole veel kätte jõudnud + eestisisene võrk ja kettalisamise võimalus.
Edit: Ohoo, teisest kohast tuli parem eripakkumine ja 10 huvilise puhul saaks 100Mbit + igale oma IP 10€/kuu.
Nüüd vaja ainult 10 huvilist leida ja siis hakkaks asju ajama. |
Alan, kas võib küsida, kes oli eripakkumise teostaja PSis?
Muide Austria variandi ehk EDIS.AT haldajat tean ma isiklikult. Kodanikunimi William Weber. Kellele vaja, siis kontaktid mobiili, e-maili vms näol olemas.
_________________ Ma trollin 50% oma postitustest. |
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
52 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alan
HV veteran

|
|
   |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
pinnawaatluz
HV kasutaja
|
27.03.2013 13:36:06
|
|
|
muidu tore, aga wordpress läägib ikka üsna räigelt. ma ei tea, kas seal on pudelikaelaks pi hardware, 20Mbit uplink või ilmselt mõlemad. sellel platformil oleks parim mingi gwan-i taoline asi. kahjuks gwan suletud koodiga.
|
|
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Alan
HV veteran

|
27.03.2013 14:06:04
|
|
|
muidu tore, aga wordpress läägib ikka üsna räigelt. ma ei tea, kas seal on pudelikaelaks pi hardware, 20Mbit uplink või ilmselt mõlemad. sellel platformil oleks parim mingi gwan-i taoline asi. kahjuks gwan suletud koodiga. |
Üsna kindlasti jääb jalgu riistvara... 20Mbit uplink - enamikel pole ju kodus nii kiiret downlinkigi ning hetkel ei ole selle ühenduse otsas midagi peale raspberry, mida külastavad ainult selle teema lugejad.
WP jooksutamiseks soovitatakse nginx-i veebiserverit. Minul jookseb seal lighttpd.
|
|
   |
121 |
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|