Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Tanel
HV Guru

|
11.02.2013 16:45:03
Geenivaramu juht: geenikiibi süsteem hoiaks kokku miljoneid eurosid |
|
|
Eesti Geenivaramu juhi, akadeemik Andres Metspalu hinnangul võiks riik järgneva seitsme aasta jooksul juurutada personaalse geenikiibi süsteemi, mis tähendaks, et arstid saaksid juba varakult iga konkreetse inimese puhul vaadata, millised haigused teda võivad ähvardada. Andres Metspalu sõnul tuleks geenikiip teha kõigile eestlastele vanusevahemikus 35 kuni 65 eluaastat ja neid inimesi on Eestis kokku umbes 450 000. Just see on professori sõnul suurim riskigrupp ja nende puhul annaks geenikiip suurima efekti, vahendas "Aktuaalne kaamera".
Allikas: ERR
|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sold OUT
no credit

|
11.02.2013 17:52:40
|
|
|
Ma isiklikult osalesin mingisuguses geenivaramu projektis. Võeti verd ja värke ja nüüd pole mitu aastat selle kohta midagi kuulda olnud
_________________ People have been calling for a month and we've been sold out for a week or so.
|
|
Kommentaarid: 92 loe/lisa |
   |
5 :: |
1 :: |
79 |
|
tagasi üles |
|
 |
eltso
HV veteran

|
11.02.2013 19:30:04
|
|
|
Ise andsin 2006. aastal ajateenistuses need proovid ja liitusin selle programmiga. Pidavat peale seda tulema perearsti juurde mingi info koos geenikaardiga, siiani pole veel midagi näinud ega kuulnud
|
|
Kommentaarid: 14 loe/lisa |
   |
0 :: |
14 |
|
tagasi üles |
|
 |
sirius4k
HV veteran

|
11.02.2013 22:13:12
|
|
|
Tulevikus ilmselt sellest pääsu pole, aga seni, kuni rahva sõna midagi maksab, siis ei .
|
|
Kommentaarid: 56 loe/lisa |
   |
55 |
|
tagasi üles |
|
 |
Dealer14
HV vaatleja
|
11.02.2013 23:08:45
|
|
|
Miks ei? Ise oleksin väga rahul kui mu nö geneetilised nõrgad kohad välja uuritakse. Ainuke miinus mida ma näen on, et politseil ei ole DNA-ks su sülge enam vaja vaid neil oled sa juba andmebaasis.
|
|
Kommentaarid: 22 loe/lisa |
   |
22 |
|
tagasi üles |
|
 |
klf
HV vaatleja
|
|
Kommentaarid: 10 loe/lisa |
   |
10 |
|
tagasi üles |
|
 |
-Innu-
HV kasutaja
|
12.02.2013 23:31:29
|
|
|
Paar kuud tagasi lasti 23andMe hind 99$ peale. Eestisse transpordikulud läksid peaaegu sama palju otsa. Igatahes tegin selle ära. Tulemused sain ~1-2 kuu jooksul. Küllaltki palju asju testitakse. Midagi erilist küll ei leitud, aga see on vast positiivne pigem.
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
16 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
13.02.2013 01:10:59
|
|
|
sirius4k kirjutas: |
Tulevikus ilmselt sellest pääsu pole, aga seni, kuni rahva sõna midagi maksab, siis ei . |
miks mitte
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
3 :: |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
sirius4k
HV veteran

|
13.02.2013 10:53:12
|
|
|
Ma ei taha, et minule, või minu järglasele pandaks kiip naha alla.
Ja teades tänapäevast trendi andmetega lõdvalt ümber käimisega, ei piirduks see info ainult geenivaramule info andmisega. Ma ei taha, et mingid reklaamiga äri tegevad jorsid minu andmetele ligi saavad
|
|
   |
55 |
|
tagasi üles |
|
 |
inzz
HV kasutaja

|
13.02.2013 11:11:58
|
|
|
Ja teades tänapäevast trendi andmetega lõdvalt ümber käimisega, ei piirduks see info ainult geenivaramule info andmisega. Ma ei taha, et mingid reklaamiga äri tegevad jorsid minu andmetele ligi saavad  |
Aga tegelikult ei panda kellelegi midagi naha alla.
Geenikiip on analüüsimeetodiks, millega saab kontrollida mõningate geenijärjestuste esinemist sinu genoomis. Sinna saab peale laduda mitut sadat erinevat haigust, sündroomi vms iseloomustavat DNA järjestust ning kui sinu DNA proovis mõni taoline komplementaarne ahel esineb, siis seda signaali ka detekteeritakse ning esialgne diagnoos pannakse.
Siin veel palju lugemist sellel teemal: http://en.wikipedia.org/wiki/DNA_microarray
Andmetega ümber käimine on muidugi teine teema...
|
|
Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
15 |
|
tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
13.02.2013 11:35:39
|
|
|
Ja teades tänapäevast trendi andmetega lõdvalt ümber käimisega, ei piirduks see info ainult geenivaramule info andmisega. Ma ei taha, et mingid reklaamiga äri tegevad jorsid minu andmetele ligi saavad  |
Mis kiip naha alla? Mis sa arvad, et kedagi kotivad sinu andmed või
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
Kommentaarid: 370 loe/lisa |
   |
3 :: |
320 |
|
tagasi üles |
|
 |
sirius4k
HV veteran

|
13.02.2013 14:24:09
|
|
|
Noname kirjutas: |
Mis kiip naha alla? Mis sa arvad, et kedagi kotivad sinu andmed või  |
Muidugi huvitavad.
Geenikiip.. järelikult pannakse kuskile külge sulle. Või on see mingi järjekordne tore tõlge mingist välismaisest sõnast, mis tähendas algselt midagi muud
|
|
   |
55 |
|
tagasi üles |
|