Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
Priitd
HV vaatleja
|
11.07.2012 14:39:30
|
|
|
Ho Ho kirjutas: |
Vanasti räägiti, et tü annab teooriat, ttü praktikat. |
Endal küll kokkupuudet TTÜ ega TÜ Informaatikaga pole, aga just TTÜ esimese kursuse lõpetanud keskkooli klassivend kurdab, et esimese aasta jooksul tema arvutit ei näinudki, olevat olnud hoopis mingid mõttetud õiguse, filosoofia ja keskkonna tunnid, mille sekka ka matemaatikat ja füüsikat (Arvatavasti küll vähe liialdatud jutt, vaevalt, et asi päris nii hull oli). Siiski, TÜ kohta olen kuulnud vähe positiivsemat juttu, nii teooria kvaliteedi kui ka praktika hulga osas.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Batdog
HV vaatleja
|
11.07.2012 15:19:38
|
|
|
Jah, esimene semester TTÜ informaatikat meenutab pigem mingit humanitaarteaduskonda: õigusõpetus, filosoofia ja väljendusoskus on ikka parajad tüütused. Samuti ei paku programmeerise algkurgus (või mis iganes moodi seda nimetatakse) neile, kes vähegi asjaga tegelenud on, erilist pinget. Mat analüüs enam-vähem ainus nauditav aine, mis veidikenegi väljakutset pakub. Diskreetne matemaatika on ka enamiku jaoks uus asi, aga ajab oma lihtusega haigutama.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Max Powers
|
11.07.2012 15:21:25
|
|
|
Juba omandatud asjade jaoks on VÕTA programm.
Õigusõpetus, filosoofia ja väljendusoskus on ka IT inimestele vajalikud.
|
|
Kommentaarid: 215 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
3 :: |
2 :: |
182 |
|
tagasi üles |
|
 |
KillerXP
HV Guru

|
11.07.2012 16:49:46
|
|
|
Akadeemiline kõrgharidus ei ütle sulle ette, mida sa kogu oma elu tegema pead. Pigem avardab see just silmaringi, annab sulle mõtlemis- ja analüüsimisvõime ning oskuse maailma pisut teise pilguga vaadata. Asi ei ole konkreetses skillsetis. Muidugi sinu valitud erialal suunab sind ainetele ja teadmistele, mida sa peaksid teadma sind huvitavas valdkonnas aga see ei piira sind, vaid peaks just tekitama uudishimu. Minuteada väidetakse senini, et kuskil 60% materjalist tuleb iseseisvalt omandada ülikoolis ja sinna alla võib julgelt ka õppekava välised asjad liigitada.
Ega siin ongi need, kes võtavad ainult õppekava aluseks ja muud midagi ei tee ning siis avastavad, et elu pole midagi nii tore ja on teised, kes kasutavad võimalusi, mida ülikool neile pakkuda suudab. TTÜs tasuta kohal olles võib võtta nii palju täiendavaid aineid, kui soovid ja seda kõikide ülikoolis õpetatavate ainete hulgast tasuta. Kes on kavalamad, need seda võimalust ka kindlasti kasutavad ja on tulevikus teist paremas seisus. Muidugi pakuvad ka õppejõud, tudengiorganisatsioonid jne igasuguseid väljakutseid ja võimalusi, millest on võimalik kinni haarata.
|
|
Kommentaarid: 93 loe/lisa |
   |
0 :: |
1 :: |
88 |
|
tagasi üles |
|
 |
Getomees
HV veteran

|
11.07.2012 17:00:31
|
|
|
Max Powers kirjutas: |
Õigusõpetus, filosoofia ja väljendusoskus on ka IT inimestele vajalikud. |
Tead, ma käisin aastajagu TTÜs. Erialaks sai valitud äriinfotehnoloogia, sest ei tahtnud ainult "kuiva" IT'd õppida ja õppekavas oli sees ka palju selliseid aineid, mis minu arvates pidanuks olema huvitavad, silmaringi laiendavad ja tulevikus kasulikud. Reaalsuses olid need kõik hoopis minu ootuste vastandid.
Õigusõpetus - kibestunud vanahärra luges väga monotoonselt peast ette õpikuteksti, mille kaasautoriks ta oli. Regulaarselt leidis ka aega, et tudengeid alusetult mõnitada ning viriseda, et tema kolleegid Saksamaal saavad viis korda kõrgemat palka. Kuuldavasti piisas aine läbimiseks sellest, kui järeltööle lihtsalt kohale minna.
Keskkonnakaitse ja säästev areng - gümnaasiumi geograafia ja bioloogia õpikutest on võetud mõned peatükid, mis selle aine nimetusega kuidagi seotud on, ja see on ka kõik. Loengutes õpetatakse, et "ära jäta kraani tilkuma" ja "merevesi on soolane ja ei kõlba juua". Praktikumides lahendatakse põhikooli matemaatika tekstülesandeid, mis keskkonnakaitsega seonduvaid teadmisi kuidagi juurde ei anna.
Väljendusoskus - mõnes mõttes sarnane eelneva ainega. Gümnaasiumi (või isegi põhikooli) eesti keele tunni mõned peatükid, a la kuidas kirjutada esseed ja teha ettekannet.
Filosoofia - väga piiratud lähenemisega. Seisneb mõningaste filosoofiliste tekstide lugemises ja kommenteerimises. Selle asemel, et tudengite mõttetööd stimuleerida, peavad nad mõtlema ja küsimustele vastama nii, nagu õppejõud seda soovib ja õigeks peab.
Akadeemiline inglise keel - veel üks gümnaasiumi aine, mis ennast paljulubava nime taha peidab. Tegelikult on see kolm aastat gümnaasiumi inglise keelt, mis on lihtsalt ühte semestrisse kokkusurutud. Kusjuures eksam kopeerib üks-ühele riiklikku keskkooli lõpueksamit.
Muidugi oli minu viga see, et ma teisi IT teaduskonna õppekavasid lähemalt ei uurinud, sest kõik need (või vähemalt enamus neist) ained on ka teiste erialade õppekavades sees. Kasulikud/vajalikud on need võib-olla kutsekooli lõpetanutele, keda ülikoolis reaalselt väga vähe on.
Häid sõnu saan jagada mõne üksiku aine kohta: diskreetne matemaatika I/II, arvutid I.
Programmeerimine ja matemaatiline analüüs on paras lotomäng - õnne korral määratakse sulle väga head õppejõud, samas mõned on ülikoolis (või üleüldse) õpetamiseks täiesti ebakompetentsed. Semestri alguses tasub veidi eeltööd teha ja uurida, kas äkki saad endale mõne teise õppejõu valida.
KillerXP kirjutas: |
TTÜs tasuta kohal olles võib võtta nii palju täiendavaid aineid, kui soovid ja seda kõikide ülikoolis õpetatavate ainete hulgast tasuta. |
Ei või. Kunagi oli see tõesti nii, aga nüüd on seda väga rangelt piiratud, sõltuvalt õppekavast. Äriinfotehnoloogias oli see maht 8 EAP, ehk umbes kaks ainet. Kui üle selle läheb, siis peab juba maksma.
_________________ Sinikiir: Blu-ray temaatiline foorum |
|
Kommentaarid: 59 loe/lisa |
   |
7 :: |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Psych0
HV veteran

|
11.07.2012 17:11:39
|
|
|
Getomees, nõustun. On mitmeid aineid, mis mõjuvad pigem halvemini õpilastele ning kohe kindlasti ei avarda silmaringi ning ei tekita huvi. Kuigi aine ise võib olla väga huvitav, siis mõned õppejõud lihtsalt panevad sind vastikust tundma selle aine suhtes.
|
|
Kommentaarid: 61 loe/lisa |
   |
57 |
|
tagasi üles |
|
 |
KillerXP
HV Guru

|
11.07.2012 17:17:17
|
|
|
Getomees kirjutas: |
TTÜs tasuta kohal olles võib võtta nii palju täiendavaid aineid, kui soovid ja seda kõikide ülikoolis õpetatavate ainete hulgast tasuta. |
Ei või. Kunagi oli see tõesti nii, aga nüüd on seda väga rangelt piiratud, sõltuvalt õppekavast. Äriinfotehnoloogias oli see maht 8 EAP, ehk umbes kaks ainet. Kui üle selle läheb, siis peab juba maksma. |
Jah, see oli piiratud. Ma alustasin eelmine aasta ja mulle öeldi, et meie võime võtta palju tahame ja seda teaduskonna prodekaani poolt.
Naljakas on see, et ma tunnen su kirjelduse järgi päris mitu õppejõudu ära
|
|
Kommentaarid: 93 loe/lisa |
   |
88 |
|
tagasi üles |
|
 |
kanakukk
Aeg maha 1p
|
11.07.2012 17:32:48
|
|
|
Ei või. Kunagi oli see tõesti nii, aga nüüd on seda väga rangelt piiratud, sõltuvalt õppekavast. Äriinfotehnoloogias oli see maht 8 EAP, ehk umbes kaks ainet. Kui üle selle läheb, siis peab juba maksma. |
Tundub, et väljendusoskuse (tekstimõistmise seisukohalt vaadatuna) ja õpingukorralduse kursus on täiesti mööda külge maha jooksnud.
Vastavalt TTÜ õppekorralduseeskirja § 12 lg 11 ja 12 järgi võib täiskoormusega RE kohal õppiv tudeng õppida kõiki TTÜ-s pakutavaid õppeaineid, pange nüüd hoolikalt tähele, kui neile on moodustatud RE õppekohti. Erandiks on rektori käskkirjaga kinnitatud ained (mata/füsa täiendõpe, keeled, enesejuhtimine jne), mida võivad tasuta õppida piiramatus mahus (s.t üle vabaõppemooduli) ka REV õpilased. See tähendab seda, et näiteks õigusteaduse õppekavasse kuuluvaid aineid ei saa tasuta õppida (§ 12 lg 12), kuna sinna moodustatakse ainult REV kohti. Küll aga saab aineid võtta "Ärinduse" õppekavast, kui klassis leidub vaba koht ja õppejõud on nõus, sest sellele ainele on RE kohad olemas.
Õppekorralduseeskiri § 7 lg 3 ütleb seda, et kui sa kavatsed oma IT baka kõrvale võtta aineid füüsikast ja keemiast, siis neid ei arvestata õppekava täitmisel suuremal määral, kui vabaõppemoodulis on ettenähtud. Näiteks "Äriinfotehnoloogia" puhul 6 EAP.
Alus: http://www.ttu.ee/tudengile/oppeinfo/oppekorraldus/oppetegevuse-juhendid-ja-oigusaktid/oppee/
|
|
tagasi üles |
|
 |
kikaskilla
HV kasutaja

|
|
Kommentaarid: 20 loe/lisa |
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
prtv
HV Guru
|
11.07.2012 18:51:38
|
|
|
See on sessioonõppega.
_________________ |
|
Kommentaarid: 82 loe/lisa |
   |
73 |
|
tagasi üles |
|
 |
kikaskilla
HV kasutaja

|
11.07.2012 19:42:54
|
|
|
gan3b kirjutas: |
See on sessioonõppega. |
Põhimõtteliselt nagu kaugõpe siis?
|
|
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
FR3AK
HV kasutaja

|
11.07.2012 21:00:07
|
|
|
Nagu sellelt lehetl välja loeb, siis tegu ongi kutsekeskharidusega. Igaljuhul ained täpselt samad mis Tartu Kutsehariduskeskuses
|
|
Kommentaarid: 42 loe/lisa |
   |
40 |
|
tagasi üles |
|
 |
Deadlock
Kreisi kasutaja
|
12.07.2012 00:38:01
|
|
|
Getomees, Nii see on.
Õppeaine läbimine sõltub tihti õppejõust ja sellest, kuidas ainekorraldus parajasti sellel aastal on. Ebaõiglane ja tihti tundub lihtsalt ülekohtune, et mingist lollakast inimlikust faktorist sõltub see, kas aine saab läbitud või mitte. Mõni aasta on võimalik aine sooritada teooriatööde abiga, järgmisel aastal on kohustuslik eksam mingi õppejõuga, kes sunnib kogu teooria 1:1 pähe tuupima (Ja hinnete kaal on ju sama, keegi ei küsi hiljem, kuidas sellel aastal õpe toimus). Ma olen seda mitmeid kordi omal nahal tundnud. Ma arvan, et kokkuvõttes võib siiski öelda, et elu polegi õiglane ja reeglipärane ning sellesmõttes ei ole mõtet väga viriseda ka. Ülikooli ajal sain ma vähemalt selle selgeks, et ka lootusetumatest situatsioonidest saab ennast välja rääkida kui probleemile viisakalt läheneda. Reegleid saab üldiselt väga palju painutada, eriti nelja silma all. Õppejõud on ka inimene ja ta eesmärgiks pole kedagi läbi kukutada.
_________________ "Believe you can, believe you can't; either way, you're right." - Henry Ford |
|
Kommentaarid: 8 loe/lisa |
   |
8 |
|
tagasi üles |
|
 |
Getomees
HV veteran

|
12.07.2012 03:14:33
|
|
|
Nonii, IT Kolledžisse RE kohale kandideerimine on nüüd lõppenud. Hetkel näitab SAIS, et laekus 677 avaldust. 125. koha ehk viimasena sissesaaja punktisumma on praegu 5.046. Eks paistab, kui madalale see lõpuks langeb.
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Lovvi
HV veteran

|
12.07.2012 04:06:38
|
|
|
Nonii, IT Kolledžisse RE kohale kandideerimine on nüüd lõppenud. Hetkel näitab SAIS, et laekus 677 avaldust. 125. koha ehk viimasena sissesaaja punktisumma on praegu 5.046. Eks paistab, kui madalale see lõpuks langeb. |
5.044 loodetavasti keegi ikka ütleb ära oma kohast
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
kikaskilla
HV kasutaja

|
12.07.2012 11:13:03
|
|
|
4.891 siin
Muide, kui TTÜ's oled vastuvõetav ja valid "Jah, soovin õppima tulla" Kas saab siis veel näiteks IT Kolledžisse ka jah öelda ning valid kumba lähed hiljem, või tühistatakse teised avaldused?
|
|
   |
20 |
|
tagasi üles |
|
 |
circles
HV kasutaja

|
12.07.2012 11:20:35
|
|
|
Kuna tegu on erinevate koolide ja ka erinevate kõrgharidusastmetega, siis saab.
_________________ Võtke õuna! |
|
Kommentaarid: 30 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|
 |
sponest
HV vaatleja
|
12.07.2012 19:47:38
|
|
|
Nii, nüüd siis TTÜs ka ülletaval kombel sees.. hetkel olen 167. ning vaatasin, et umbes 200 kohta on "Vastuvõetav".. et 140 pidi ju informaatikas tasuta olema? (Ikka ei suuda otsustada, kas ITK või TTÜ.. ehk keegi oskab anda mõne otsustava lausejupi? Olen uurinud õppekavasid ja kõike muud, aga ikkagi olen valiku ees...)
|
|
tagasi üles |
|
 |
Getomees
HV veteran

|
12.07.2012 21:35:23
|
|
|
sponest kirjutas: |
Nii, nüüd siis TTÜs ka ülletaval kombel sees.. hetkel olen 167. ning vaatasin, et umbes 200 kohta on "Vastuvõetav".. et 140 pidi ju informaatikas tasuta olema? |
Nagu varem juba mainitud sai, siis umbes iga teine loobub oma kohast. Selle pärast märgitaksegi vastuvõetuks kohe alguses rohkem inimesi, et 140 inimest kiiremini kokku saada. Muidu veniks see augusti lõpuni.
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
Angryhead
HV kasutaja

|
12.07.2012 22:21:32
|
|
|
Nii, nüüd siis TTÜs ka ülletaval kombel sees.. hetkel olen 167. ning vaatasin, et umbes 200 kohta on "Vastuvõetav".. et 140 pidi ju informaatikas tasuta olema? (Ikka ei suuda otsustada, kas ITK või TTÜ.. ehk keegi oskab anda mõne otsustava lausejupi? Olen uurinud õppekavasid ja kõike muud, aga ikkagi olen valiku ees...) |
Endal hetkel täpselt sama keiss, kuigi kaldun ITK poole, TTÜ akadeemilisus tundub natukene hirmutav, kuna füüsikapõhi pole just väga tugev.
ITKs 4.99 punkti nii et loodan loobujatele
|
|
Kommentaarid: 5 loe/lisa |
   |
5 |
|
tagasi üles |
|
 |
EvilKatarn
diivanilill

|
12.07.2012 22:30:08
|
|
|
Filosoofia - väga piiratud lähenemisega. Seisneb mõningaste filosoofiliste tekstide lugemises ja kommenteerimises. Selle asemel, et tudengite mõttetööd stimuleerida, peavad nad mõtlema ja küsimustele vastama nii, nagu õppejõud seda soovib ja õigeks peab. |
M. Mägi?
|
|
Kommentaarid: 109 loe/lisa |
   |
80 |
|
tagasi üles |
|
 |
Taux007
HV veteran

|
12.07.2012 23:33:10
|
|
|
Valige esialgu see, milles sees olete, ära. Hiljem on võimalus see teise kooli kasuks ümber muuta. Tõsi, eelmist olukorda hiljem tagasi siis ei saa. Aga vähemalt on mõni päev rohkem aega mõelda.
|
|
Kommentaarid: 47 loe/lisa |
   |
46 |
|
tagasi üles |
|
 |
Lovvi
HV veteran

|
13.07.2012 00:36:09
|
|
|
Kas ITK-s peaks juba saama valida, et minnakse sinna õppima? Hetkel 124., mingit valikut ei leia.
|
|
   |
56 |
|
tagasi üles |
|
 |
Getomees
HV veteran

|
13.07.2012 01:22:02
|
|
|
Lovvi kirjutas: |
Kas ITK-s peaks juba saama valida, et minnakse sinna õppima? Hetkel 124., mingit valikut ei leia. |
Ei peaks.
|
   |
30 |
|
tagasi üles |
|
 |
circles
HV kasutaja

|
13.07.2012 09:15:45
|
|
|
Angryhead kirjutas: |
Nii, nüüd siis TTÜs ka ülletaval kombel sees.. hetkel olen 167. ning vaatasin, et umbes 200 kohta on "Vastuvõetav".. et 140 pidi ju informaatikas tasuta olema? (Ikka ei suuda otsustada, kas ITK või TTÜ.. ehk keegi oskab anda mõne otsustava lausejupi? Olen uurinud õppekavasid ja kõike muud, aga ikkagi olen valiku ees...) |
Endal hetkel täpselt sama keiss, kuigi kaldun ITK poole, TTÜ akadeemilisus tundub natukene hirmutav, kuna füüsikapõhi pole just väga tugev.
ITKs 4.99 punkti nii et loodan loobujatele  |
Vastuvõtuarvudest: TTÜ võtab vastu rohkem inimesi kui on riiklik tellimus, et hiljem see riiklik tellimus lõpetamiseks üldse kokku tuleks, sest selle järgi hakkab paari aasta pärast toimuma rahastamine.
Mis puutub TTÜ kvaliteeti, siis oma kogemuse põhjal jõutakse informaatikas seal erialani teisel-kolmandal aastal. Küllaga saab õppida sissejuhatavaid aineid millesse iganes. Filosoofiasse, mikroökonoomikasse, õigusõpetusse nagu siin on juba üles loetud. Vähegi mõtlevale inimesele on need ained täielik ballast, aga kuna tasemed on niivõrd erinevad, ju siis on ette nähtud. Rakenduslikke oskuseid tahad, siis neid jagab rohkem ITK, kuivõrd tegu ka rakenduskõrgkooliga. Jutt füüsika või matemaatika kõrgest õppetasemest on jura, tegu on täiesti algtasemel sissejuhatavate ainetega, informaatikud ei pea TTÜ's enam isegi Matemaatiline analüüs II läbima.
_________________ Võtke õuna! |
|
Kommentaarid: 30 loe/lisa |
   |
28 |
|
tagasi üles |
|