praegune kellaaeg 31.05.2026 16:17:01
|
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
| autor |
|
olavsu1
külaline
|
17.03.2012 12:53:51
|
|
|
| ihvike, omad neid või usud marketingi poisse, kes luiskavad oma müüdavate asjade kohta nagu jaksavad?
|
|
| tagasi üles |
|
 |
raxz
HV Guru
|
17.03.2012 13:19:54
|
|
|
Ärge kaklema minge.
Fakt on see, et enne, kui pimetesti ei tee erinevate formaatidega, ei jõua siis kokkuleppele, kas 320 mp3 kvalifitseerub üldse helifailiks või mitte.
|
|
| Kommentaarid: 46 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
1 :: |
0 :: |
45 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
17.03.2012 13:42:34
|
|
|
| olavsu1 kirjutas: |
| ihvike, omad neid või usud marketingi poisse, kes luiskavad oma müüdavate asjade kohta nagu jaksavad? |
Ütle siis, kes ei luiska? Stuudiomonitoride tootjad on nüüd küll viimased, kellele selles valdkonnas näpuga näidata. Ei, kahjuks ma ei oma ATC kõlareid, kuid omaks meelsasti, kui raha oleks piisavalt.
|
|
| Kommentaarid: 12 loe/lisa |
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
17.03.2012 14:57:09
|
|
|
Toon näite - on seltskond kes tahab võrrelda 720p ja 1080p liikuvate piltide kvaliteedivahet. Kõik hea aga... monitor mis neid pilte näitab suudab vaid 480i taset... Just nii on ihvikese ülistatud kuulamistestis, kus kõlar on esiteks ehitatud nearfield kasutuseks (ikkagi stuudiomonitorid ju) ja teiseks kõlari sagedusala vastab tootja andmetel RRR S-30A (mitte B !!!) maailmale, seejuures küll on see ühtlasem (tõsi ainult 80Hz-12kHz alas), kuid see ei päästa kui tahame hinnata basse või kõrgeid, seega puudub võimalus hinnata seadmete Master Clock mõju või transiente. Kõlar ei võimalda neid muutusi kuulda.
Minu pärast maksku need või teised kõlarid kasvõi miljon, kui nende pakutav sagedusala piirdub tasemel -6db 63Hz-20kHz ja keskmise helirõhuga 85db/m siis on need surroundkõlarid koduses kuulamises. Või on nõus keegi seadma süsteemi nii et tagakõlarid on laias laastus 30Hz-45kHz +-3db, helirõhuga 92db/m ja siis esikõlariteks paneme need S-30A või analoogid??? Ihvike ehk paneb - ta nagunii ei kuule kuidagi ega milleski vahet, see aga ei tähenda et teised seda järgima peaksid.
Paluti teadust uurda, selleni jõuan samuti, kuid mitte kohe praegu.
|
|
| Kommentaarid: 4 loe/lisa |
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
17.03.2012 16:32:49
|
|
|
Maldur, oskad sa äkki selgitada, millised konstruktsioonilised erinevused on nearfield ja mittenearfield kõlaritel ja mis takistab nearfield kõlarite kasutamist ükskõik millises teises kuulamisstsenaariumis? Pigem on nii, et suuri kolmeribalisi kõlareid ei ole mõistlik kasutada near-field situatsioonis, mingit vastupidist takistust aga ei eksisteeri.
Mis puutub ATC andmetesse, siis need on lihtsalt konservatiivsed, kuna nende sihtrühmal on bullshit detector väga kõrgelt arenenud. +-2 dB 80-12 kHz alas (täpsemalt seal, kus on enamus muusikaliselt mõtet omavast informatsioonist) on midagi niisugust, millega valdav enamus passiivkõlaritest hakkama ei saa, olenemata nende hinnaklassist. See, mis toimub 20 kHz juures, ei ole oluline, kuna seda ei ole normaalsel helitugevusel kuulda. Vähemalt, kui ma siin päris põhikoolilastega ei vestle. Mis siia teemasse tundlikkus puutub, sellest ma aru ei saa. 85 dB tundlikkus on sellise suurusklassi kõlari kohta täiesti tavaline tulemus ja arvestades nende kõlarite märkimisväärset võimsustaluvust, ei ole kõige vähemalgi määral problemaatiline.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
18.03.2012 14:29:54
|
|
|
Kui ihvikesel oleks mingigi ettekujutus mida tähendab professionaalse helimehe töö, siis säärast jama nagu ülalpool ei esineks. See ei ole ainult muusika miksimine ja salvestamine. Näiteks mõnes meediakanalis on vaja normeeritud helitugevusel kuulata kogu väljastatavat programmi või mõnda live suursündmust. Tuleb jälgida eelkõige kõne arusaadavust ja stereos helipildi lokatsiooni. Ja seda 8-12 tundi pidevalt. Seepärast on oht et tekib kuulamisväsimus ning selle vähendamiseks piiratakse sagedusala, 80Hz -12kHz on just see ala kuhu koondub TÄHTSAIM heliinfo, see on see mida nimetad "muusikalist mõtet omavaks infoks". Ma pole korrakski mõelnud et ATC ei suutnud teha paremat kõlarit. Ei, ta tegi hoopis hea tööriista professionaalile.
Kui aga tahame sellist kõlarit kasutada kodus kuulamiseks siis selline piiratud sagedusala ei tule kasuks. Enamgi veel, kuna kauguse suurenedes kõrged helid sumbuvad kiiremini kui madalamad siis võib kergesti osutuda et lähiväljas -6db võib kaugusel 4-6m olla märksa rohkem. Seepärast selline kõlar ei sobi kodus nõudlikuks kuulamiseks ja veel vähem eri kvaliteeditasemega seadmestiku hindamiseks.
Aga aitab rauast, hakkame nüüd rääkima "teadusest".
Monty. Tuntud kui Ogg Vorbise koodeki looja. Koodek mis on suht muutumatu alates aastast 2002 ja millel on üks vastik omadus - pre-echo - "the most consistently cited problem with Vorbis is pre-echo, a faint copy of a sharp attack that occurs just before the actual sound (the sound of castanets is commonly cited as causing this effect).
When the bitrate is too low to encode the audio without perceptible loss, Vorbis exhibits an analog noise-like failure mode, which can be described as reverberations in a room or amphitheater".
Omast kogemusest võin öelda et probleem kasvab koos sageduse kasvamisega.
Montyl tuligi telefonidele mõeldud koodek Speex paremini välja, ta lausa elatab end sellega. Oleks ogg vorbisest ka midagi teendida ag asee krdi pre-echo...
Seepärast on kavalam teha lobi et ega see HiRez ple midagi nii hea... Ja selels saavad aidata ta enda kodukiriku klubilised Meyer ja Moran, kes pressisid AES publikatsioonide hulka sellise töö - http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=14195
Mis nad siis tegid? Pnaid üles SACD mängija, selle sappa A/D/A muunduri tasemega 16bit/44,1kHz ja hakkasid siis kuulama vaheldumisi otse SACD ja läbi A/D/A tulnud heli. Leiti et vahet nagu polegi, ja nii see töö sündis.
Aga huvilised hakkasid kaevama et mis ja kuidas tehti ning tuli välja et enamik salvestistest, mille juures meediana kasutati küll SACD DSD kihti, olid tegelikult nii madala kvaliteediga et ei kasutanud ära isegi CD trakti võimalusi, mõni salvestis oli pärit lausa 50'te teisest poolest, digitaliseeritud enne CD tasemel ja lihtsalt taas välja antud DSD kujul !!! Lisaks palju 70'lõpu ja 80' alguse salvestisi mis mitte kuidagi ei küüni HiRez formaatide võimalusteni. Mida siis kuuldi? Isegi seda ei kuuldud et A/D/A protsess oleks pidanud mingi muutuse tooma oma kolme käiguga võrreldes sisendsignaaliga.
Hakkame kõigepealt mõtlema - millised on üldse sagedused mida tekitavad pillid ja mida me kuuleme või ei kuule. http://www.cco.caltech.edu/~boyk/spectra/spectra.htm
Näib et kuni ca 100kHz pakuvad pillid. Kas aga on olemas mikrofonid mis seda üles võtavad? On. Sanken CO-100K. Näiteks Paavo Järvi on plaadistanud Veljo Tormise sünfoonia nr.2 just nende mikrofonidega plaadifirmale Telarc.
http://www.sanken-mic.com/en/product/product.cfm/3.1000400
Tore. Tehniliselt on meil võimalik siis kõrgemaid kui 21kHz sagedusi edukalt muusikaliseks salvestiseks "kujundada".
Vahele siia küsimus - kui on võimalik salvestada ja on võimalik esitada, siis miks võtab teatud seltskond endale vabaduse otsustada kõigi eest kas see tegevus on õige või mitte?
Ma olen näiteks kodus kuulanud ja salvestanud vinüüle. Nagu paljud. Aga ma panin tähele üht asja - kui kuulasin vinüüli siis kass läks kohe toast ära. Üllatuseks sain näha et ta teeb seda alati ja peaaegu kohe kui vinüül hakkab mängima.
Läks veidi aega ja vinüülist sai DVD-Audio kujul koopia tasemel 24bit/88,2kHz. Sattusin seda kuulama ja... kas läks jälle kohe minema! Kuid CD puhul seda käitumist ei märka.
Mis puutub aga inimese kuulmisesse siis see on ikka tõesti üks keeruline asi. Üldiselt on kahjuks tõesti nii et sagedusi suurt üle 20kHz me OTSESELT ei kuule, vanuse lisandudes järjest vähem.
Aga on üks parameeter mis on osutunud inimese puhul surmani suht samaks. Võime kuulda transienti, muusikute keeles atakki. Elektroonikud ütlevad selle kohta signaali kasvukiirus. Katseliselt on analoogtehnika ja signaalidega ära mõõdetud et inimene sudab tajuda ajalist erinevust umbes 5-6 mikrosekundit. Seejuures meenutan igaks juhuks et sagedusi otseselt üle 20 kHz ei kuulda. Aga kuuldakse just seda transiendis leiduvat ajalises nihkes komponenti.
http://www.physics.sc.edu/~kunchur/papers/FAQs.pdf
Kunchur. Professor ülikoolis, mitte arengus peatunud programmist nagu Monty.
AES aga on veelgi publitseerinud uurimusi peale Meyeri/Morani oma. Näiteks see võiks olla sobiv - http://www.aes.org/e-lib/browse.cfm?elib=15398
Kiire kokkuvõte selelst on umbes selline te enamik kuulajatest (kes kõik kuidagi seotud muusika ja helitehnikaga) suutsid eristada CD resolutsiooni ja HiRez'i.
Võibolla on meie võime kuulda mikrodetaile tõesti põhjuseks miks vähemalt mõned teevad vahet CD'l ja DSD'l ? Natke matemaatikat äkki abiks?
1 sekund = 1.000.000 mikrosekundit.
44.100 säplit sekundis = 1 sämpel iga 22,67 mikrosekundi järel. Aga inimene ju kuuleb 5-6 mikrosekundilist ajavahet!
Et digitaalne signaal peab tegelikult sisaldama kahte astet et moodustuks analoogsignaal siis kulub neid sämpleid rohkem kui üks. Kaks minimaalselt. Ehk siis 45,34 us.
Aga 192khz? =1 sämpel iga 5,2 us tagant - nagu sobiks inimese parima sooritusega... ehk siis maksimaalne audioresolutsioon 10,4us.
Vähemalt formaatide erinevusi see arvutus selgitab, lisaks sagedusribale ja müratasemele. Kas me kuuleme võimalikku erinevust sellisel tasemel on kahtlane, sest ainuüksi teingimuste loomine on kodustes tingimustes võimatu. Lisaks tingimustele peavad ka salvestised olema maksimaalselt võimaliku kvaliteediga, ei saa nii et läheme poodi ja esimese suvalise SACD abil hakkame revolutsiooni korraldama. Vabalt võib juhtuda et see salvestis pärineb väga madala kvaliteediga allikast.
Ka seadmed peavad olema igati tasemel, selleks et kasvõi enese tarbeks järeldusi teha. SACD mängija peab olema ehtne, mitte selline kus DSD konverteeritakse kas 88,2 või 176,4kHz kujule - nagu on mõnes testis ka juhtunud, salvestis saab olla vaid õigete mikrofonidega tehtud - et üldse saaks olla mingit erinevat informatsiooni.
Et mingitki reaalset võrdlusmomenti saaks tekkida, tuleb ka ise käia sellistel kontsertidel kus elekter osaleb vaid valgustuses - kõik pillid mängivad ilma võimenduseta. Mina näiteks käisin viimati reede õhtul, oli võimalus kuulata kuidas kõlavad täismõõdus sünfooniaorkester ja orel naturaalsel kujul. Ka siis tuleb kuulata mitte kuskil parteri 10reas vaid esimeses teises reas. Lähemalt saab kuulata kui ise osaleda.
Lisaks kogemusele pillide naturaalselst kõlast tuleb jälgida ka enda kõrva - millised moonutused tekivad mingil helirõhul ja mis iseloomuga need on. Jah, inimkõrv oskab ka moonutada. Et teha vahet süsteemi kuulates kas tegu on süsteemi või kõrvade omapäraga. Mitte kuidagi teisiti seda teada ei saa. Akustilisel kontserdil on lihtsalt välistatud et miski muu saaks moonutada.
viimati muutis Maldur 18.03.2012 16:01:36, muudetud 7 korda |
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
18.03.2012 14:34:58
|
|
|
Milleks sa seda Ogg juttu ajad? Hämmeldus hakkab juba tekkima. Ise oled kunagi mõnda tänapäevast koodekit ABX testis proovinud? Proovi järgi.
Ja mis puutub >CD kvaliteediga asjadesse, siis mitte ei ole sinu ülesanne tõestada, et mingites testides (ja ei ole see MM oma mitte ainuke) tehti vigu, vaid seda, et sa vahet kuuled. Ei ole eriti keeruline, ainult sa EI saa sellega usaldusväärselt hakkama ja see on see, mis tegelikult tähendust omab.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
18.03.2012 16:14:57
|
|
|
| ihvike kirjutas: |
Milleks sa seda Ogg juttu ajad? Hämmeldus hakkab juba tekkima. Ise oled kunagi mõnda tänapäevast koodekit ABX testis proovinud? Proovi järgi.
Ja mis puutub >CD kvaliteediga asjadesse, siis mitte ei ole sinu ülesanne tõestada, et mingites testides (ja ei ole see MM oma mitte ainuke) tehti vigu, vaid seda, et sa vahet kuuled. Ei ole eriti keeruline, ainult sa EI saa sellega usaldusväärselt hakkama ja see on see, mis tegelikult tähendust omab. |
Ma ei ole ja ei hakka isegi testima. Mul on selleks mõõteriistad mis toovad välja ka sellised probleemid mis mulle jäävad kuuldamatuks enamikul juhtudel. Et see nii on ei tähenda et ma nõustun teadlikult kasutama koodekit mis kuidagiviisi ülearu moonutab. Punkt.
Teine punkt. Jah, ei ole minu ülesanne tõestada seda või teist. Ma lihtsalt toon välja ebakõlad mis seavad sinusuguste raudkindlad faktid savijalgadele. Sest oled ju sina see kes pushib mis iganes põhjusel esiteks pimekuulamist kui ainuvõimalikku jumalat ja teiseks mõtteviisi et keegi midagi ei kuule ja kui kuuleb siis ei suuda seda SINULE usaldusväärselt tõestada.
Nüüd küsimus - kes oled SINA et sulle peab keegi midagi tõestama??
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
18.03.2012 16:16:03
|
|
|
| Juhul kui sa ei testi enda peal, mida sa kuuled ja mida sa ei kuule, siis on su jutt erinevuste kuuldavuse kohta tõsiseltvõetamatu. Kogu lugu.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
18.03.2012 16:20:13
|
|
|
| ihvike kirjutas: |
| Juhul kui sa ei testi enda peal, mida sa kuuled ja mida sa ei kuule, siis on su jutt erinevuste kuuldavuse kohta tõsiseltvõetamatu. Kogu lugu. |
Küsin uuest - kes oled SINA et SULLE peab keegi midagi tõestama??
Asjaolu kuidas ja kas üldse mina kuulen ei muuda tehnilisi argumente nulliks. Ka see et SINA ei kuule midagi - ei muuda mitte midagi.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
18.03.2012 16:27:17
|
|
|
Vaata, asi on selles, et sa räägid, et näiteks kõrgresolutsooniga audiost on kuuldavalt kasu. Või et 88,2 peale resämplimisest on kasu. Aga kui sa ei tunne ühtegi inimest, kes suudaks seda erinevust pimetestist tuvastada (endast rääkimata), siis nendest asjadest tegelikult ei ole kasu.
Mina olen lihtsalt üks suvaline inimene teiste kõrval, kes tahaksid TEADA, kas neist asjust on kasu või mitte. No okei, kuna ma olen selle asja sees juba mõnda aega olnud, siis ma tean (ja olen ka enda peal testinud), et ei ole vahet kuulda.
See, et mõõteriistad on kõrvadest täpsemad, pole kellelegi, eriti veel mulle, uudiseks. Ega mulle igasugused analoogiad väga ei meeldi, aga vist selles artiklis, mis ma siia viimati linkisin, oli hea võrdlus. Vaatamata sellele, et su silmad infrapunast ja ultravioletset kiirgust ei taju, räägid sina, et laelamp peab neid sagedusi siiski väljastama, kuna muidu on tegemist mingisuguse ülearuse moonutusega. Vaatamata sellele, et see raiskab rohkem energiat, tootmisressursse jne - analoogiad helisse on siit VÄGA lihtne üle tuua.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
18.03.2012 19:00:28
|
|
|
| 88.2 ja tihedamad sämplid ning 24-32fp-48bit sügavused on ainult salvestuse ja miximise jaoks. Kuulamiseks on 16bit 44.1kHz. pealegi selline tehnika, mis korralikult kõike seda 16bit ja 22050Hz ära suudaks mängida, ma ei taha isegi mitte mõtlema hakata, palju see maksta võiks.
|
|
| Kommentaarid: 41 loe/lisa |
   |
39 |
|
| tagasi üles |
|
 |
vaegkuulja
Aeg maha 30
|
27.03.2012 15:18:09
|
|
|
Digataal on nii või teisiti saast kvaliteet. Kodukasutuses olev 16bit pole võrreldav analoog heli piiramatu dünaamikaga.
_________________ [img:]https://foorum.hinnavaatlus.ee/images/200x40_HV.gif[/img:] |
|
   |
2 :: |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
27.03.2012 16:32:52
|
|
|
| vaegkuulja kirjutas: |
| Digataal on nii või teisiti saast kvaliteet. Kodukasutuses olev 16bit pole võrreldav analoog heli piiramatu dünaamikaga. |
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
| Kommentaarid: 372 loe/lisa |
   |
3 :: |
321 |
|
| tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
27.03.2012 16:37:35
|
|
|
| analoog heli piiramatu dünaamika piirdub kõikvõimalike ja -võimatute piiramatute häiretega.
|
|
   |
39 |
|
| tagasi üles |
|
 |
vaegkuulja
Aeg maha 30
|
27.03.2012 16:43:45
|
|
|
| NATAS999 kirjutas: |
| analoog heli piiramatu dünaamika piirdub kõikvõimalike ja -võimatute piiramatute häiretega. |
Häired ja dünaamika on ikka kaks ise asja, seda võiks ikka teada.
_________________ [img:]https://foorum.hinnavaatlus.ee/images/200x40_HV.gif[/img:] |
|
   |
2 :: |
1 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
23.04.2012 15:55:53
|
|
|
| Kui pole ette sattunud, siis rohkem fotomehena tuntud Ken Rockwell on ilmutanud päris palju huvitavaid pullikakavabasid tehnikateste - http://www.kenrockwell.com/audio/
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
popcorn
Kreisi kasutaja
|
19.07.2012 04:06:17
|
|
|
Sai ka siis proovitud teste:
6hz 9/10
3hz 9/10
1hz 8/10
0.5hz 6/10 (teise korraga)
0.2hz ei proovinud, aga võin julgelt 0/10 panna
Koss Porta Pro klappideks ja T61 sisemine helikaart. Probleem testi puhul oli minu jaoks see, et kuna sai tõmmatud High Definition Audio Driver, siis isegi 1/25 volume on minu jaoks kõvasti ja madalamale enam minna ei saa. Üldiselt hakkas lõpuks suht ajudele. Eelistaks mõnda selgemat tooni.
Hertsidega jõudsin 10-14khz perfektselt, 15khz oli ainult 6/10. 16khz tajusin erinevust, aga lasen kõrvadel vahepeal puhata. Usun, et harjutamisega on võimalik teste tunduvalt parandada. Samuti muidugi tehnika (a'la klapid 5hz-45k nt).
Kuulasin ka moskiito klippe. Esimese klipi puhul on kuulda "klõpsu" paar korda. Selline heli, nagu mõnikord juhtub olema MP3-ga, kus osad kohad on vigased ja hakivad. Suure huviga kuulaks mõnda High-End süsteemi/klappe, kas püüan esimese klipi kõrguse kinni Teist moskiito heli kuulen selgelt, eristan selgelt rütmi; sarnaneb kõvasti rohutirtsude omale.
*MP3 puhul täheldanud seda, et 320 on enamasti tugeva ja puhta heliga. 256 oleks justkui sama puhas, aga mitte nii tugev. 192 ei oska öelda. Eks kuulan üks päev üle. Olen ka FLAC-i kuulanud. Pole küll kõrvuti pannud 320-ga, aga esimesel katsel ei olnud midagi "erilist".
|
|
   |
46 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
19.07.2012 14:41:23
|
|
|
flace on palju selliseid, mis tegelikult ei ole flac vaid mingi hehva ripi upgrade
_________________ "Olukord on sitt, aga see on meie tuleviku väetis." - Lennart Meri
"Edu on kehv õpetaja. See ahvatleb tarku inimesi mõtlema, et nad ei saagi kaotada" - B. Gates |
|
   |
321 |
|
| tagasi üles |
|
 |
popcorn
Kreisi kasutaja
|
19.07.2012 22:49:30
|
|
|
| Ja ega alla 100€ klappide ja tavalise helikaardiga pole vist nagunii vahet. 320 on juba piisavalt kvaliteetne minu jaoks.
|
|
   |
46 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
19.07.2012 23:20:55
|
|
|
| Ideaalis pole flac'i ja wav/aiff vahel mingit erinevust. Praktikas aga võib halvasti kirjutatud dekoodri softist tuleneda mõningaid vigu või keeldub dekooder üldse dekodeerimast. Teiste lossless koodekitega pole seda nagu ette tulnud, ainult flac'iga.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
NATAS999
HV Guru
|
20.07.2012 07:57:36
|
|
|
| Maldur, need, millest antud juhul jutt on, on hoopis viletsast mp3'st konverteeritud flac, ehk siis kraam, mida võib leida piratebay'st jne. ise ripitud kraamil selliseid probleeme ei esine, kui tead, mida teed.
|
|
   |
39 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
20.07.2012 20:08:04
|
|
|
| NATAS999 kirjutas: |
| Maldur, need, millest antud juhul jutt on, on hoopis viletsast mp3'st konverteeritud flac, ehk siis kraam, mida võib leida piratebay'st jne. ise ripitud kraamil selliseid probleeme ei esine, kui tead, mida teed. |
Kahjuks või õnneks pole üldse tähtis kas ja millest konverditi mingi flac. Olen flaci kasutanud alates tema ilmumisest saadik, ja võin kindlalt väita et jutt "kui tead mida teed" ei päde toodud probleemi korral. Täna on koodek selline et saad teda natuke nii või naa sättida, mitte väga kauges minevikus aga oli ainuke võimalus valida kas "Encode" või "Decode" nuppu - juba siis võis dekoodri probleeme kohata.
Ja üldse, kui koodekil on võimalikud mingid seadistused siis ei tohiks ükski nende kombinatsioon anda tulemuseks praaki. Vastasel juhul on ta ise praak.
Wavpacki puhul on praaki ette tulnud vaid alpha staatuses oleva softiga.
Kui tulla tagasi selle juurde et kas tegu on ehk mp3'st konverditud flac'iga siis mingisugust kuulamistesti korraldada säärase failiga pole ju absoluutselt mingit mõtet, usun et seda pidas kaudselt silmas ka kasutaja noname.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
29.08.2012 07:10:12
|
|
|
Kah helikvaliteedi ja kuulmistajuga seonduvalt, kuigi veidi üllatava nurga alt...
Nimelt olen viimasel ajal läbi kuulanud suuremas koguses väga vanu muusikasalvestisi, mis originaalis tehtud Edisoni silindritele (ca1890...1925). Mis selle puhul järjest enam mind hämmastab, just tänases taustsüsteemis, on nende salvestiste suhteliselt üllatavalt hea helikvaliteet! Üpris madal müratase, vähe raginaid ja vähe klirrmoonutusi (ja need mis on, õnnestub ka üpris hästi tänases digitöötluses peaaegu elimineerida). Ainus spetsiifiline puudus on metalse varjundiga kõla solistidel ja muusikainstrumentidel. Kuid see mõõdukas omapärase ruumikajana mõjuv võlts-tämber niiväga ei häirigi, kuna ta ei fluktueeru ei ajas ega helinivoost olenevalt.
Aga, kui ajas edasi minna, alates just 1920ndatest (selle ajastu muusikat mul veel eriti palju arhiveeritud), siis kui massiliseks said shellakist grammofoniplaadid (78rpm singlid), on kohe tajutav, milline totaalne helikvaliteedi langus tekkis. Tugevad kahinad ja raginad, häirivad fluktuatsioonid ja mittelineaarsed moonutused. Ka osavad restaureerijad ja moodsaim digitehnoloogia ei suuda seda kõike soga olematuks töödelda, probleemid jäävad.
Kuid 1940ndatel, kui tehnilise progressi nimel mindi stuudiotes magnetsalvestuse peale üle (kuigi levitiraaž tehti edasi endiselt shellakplaatidel), on nüüd tõdedes hästi kuulda kuidas sellega tehti helikvaliteedile veel järgmine karuteene. 1940ndate-1950ndate (osalt ka 1960ndate) magnetlindile tehtud stuudiomasteritega salvestised kõlavad peast läbilõikavalt, moonutatud sageduskarakteristikuga ja ülemoduleeritud kokkusurutud dünaamikaga. Selle kõrval on eelneva lihtsa primitiivse tehnoloogia otse plaadile sissemängitud salvestiste dünaamika enda kõrvale ikka oluliselt meeldivam ja vähem väsitavam. Selle aja magnetlingile mängitud teosed kipuvad kohati juba lausa väljakannatamatud olema (ja ma ei mõtle siinkohal mitte ajahamba protsesse magnetlindis, lihtsalt lindi salvestus oligi tollal selline, kuid seda fännati lausa kultuslikult).
1950ndate lõpus vinüülplaatide ilmudes õnnestus oluliselt parandada shellakplaatide peamist probleemi (müra ja krõbinaid), kuid masterina kasutatud lindi tõttu on selle ajastu (muuhulgas rock'n'rolli sünniaja) helil ikka palju puudusi. Alles 1960ndate keskel hakkas magnetsalvestuse tase muutuma vastuvõetavaks ja sellest ajast siis vinüülile salvestatud albumid kõlavad üpriski meeldivana. See tendents jätkus edasi otsaga 1970ndatesse, kui kusagil 70ndate keskel tuli tasapisi kohale tõeline reaalne Hi-Fi kvaliteet. Paraku aga täpselt sel ajal hakkasid paljude popbändide produtsendid ja helimehed mängima kunstlikult heli ülesutsitamisega, nii sageduste kui ka nivoode osas ja mida edasi, seda ebaühtlasemaks turul olevate erinevate salvestuste helikvaliteet muutus. Kuid juhul kui poldud liiga palju stuudiomeeste fantaasiaid käiku lastud, siis ikkagi 80ndate Hi-Fi oli tipptase, mida tänaseni enam ületada pole suudetud, kusjuures seda mitte tehnilise suutmatuse, vaid tahtmise ja arusaamade puudumise tõttu.
80ndate teise poole digisalvestuse tekkimine (esialgu ainult kallimates stuudiotes) tekitas aga taaskord uue aukukukkumise. Hirmkallite ja suurte tollaste digimagnetofonide salvestus kõlab ikka väga veidra helina. Esmamuljena väga atraktiivne ja särav, kuid natuke süvenedes otsast otsani veidraid moonutusi täis (ilmselt tolle aja digimuundurite algelisuse ja valesti kasutamise tõttu - tolle aja paljude lääne digistuudiote salvetused on muuhulgas räigelt sisiseva ja visiseva heliga, eriti just kõrgemaid helisid tegevate muusikainstrumentide osas, lisaks on keerukates helikäigu kohtades sageli tajutavad digitaalsed nn. "lurtsud" ehk ebaregulaarsed signaalihüpped, mis tingitud tollaste muundurite suutmatusest või siis ka digilindi veaparanduse suutmatusest).
90ndatel suudeti küll need digisalvestuse lapseea probleemid ära lahendada ja saavutada moonutustevaba lineaarne ja täiesti piisavalt laia dünaamikaga digisalvestus, kuid siis just algas omakorda juba teada-tuntud ja siingi paljuräägitud "loudness war" ehk võidujooks selle nimel, et kelle album röögib subjektiivselt võimsamalt, heli dünaamika arvelt. Kuni seejärel 2000ndatel jõuti sellega juba kõige absurdsematesse ulatustesse, 1dB ja vähema dünaamikaga helisalvestusteni. Lisaks veel paralleelse nähtusena 90ndatel alanud kompresseeritud muusika (MP3 jms) fännamine ja levik peamiste kuulajamasside hulgas. Aga seda me juba teame, sellest on korduvalt räägitud...
Kuid mida ma öelda tahtsin, on tegelikult tagantjärgi (nüüd mida rohkem väga vanu salvestusi ma kätte olen saanud) järjest enam süvenev tõdemus, et helisalvestuste kvaliteet pole läbi viimase 120 aasta mitte sugugi ainult paremuse poole arenenud, kohati hoopis vastupidi! Kuigi väga vanadel salvestustel on omasid suuri puudusi, pean tõdema nüüd mitme aasta jooksul vanu rariteete kuulates, et need on heliliselt kõrvale nauditavamad, võrreldes paljude hilisema aja salvestistega - ja siinkohal ma mõtlen salvestiste hulga kvantitatiivse massi osa, sest loomulikult on igal ajastul tehtud ka erandlikult häid asju, nii nagu ka viimasest tänapäeva ajastust leiab palju korrektseid ja kvaliteetseid muusikasalvestusi. Kuid protsentuaalselt kõigi salvestuste üldhulgas on kõrva paitava (ehk mitte ületapva ja väsitava, just niimoodi tundide kaupa iga päev kuulates) nauditavama heliga salvestuste osahulk jäänud paraku pidevalt järjest vähemaks. Võib-olla 80ndad erandina seal vahel, kui kaalukauss püsis mõnda aega rohkem kvaliteedi suunas.
Ja lõpuks tahaksin veel ja veelkord seda öelda, et Edison oli tõeline geenius...
|
|
| Kommentaarid: 7 loe/lisa |
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
29.08.2012 08:33:57
|
|
|
Päris jõhker tehnika sul kodus siis millega alates 1890 aastast alates kõiki heliformaate kuulata saab. Äkki loetled tehnika ka juba ära millega seda tegid?
Äkki on viga muusikastiilis mida kuulad vms? Kui valesid stiile kuulata siis selline "areng" tekkida küll
|
   |
321 |
|
| tagasi üles |
|
 |
ihvike
HV Guru
|
29.08.2012 09:56:00
|
|
|
Helisalvestuse kvaliteet on viimase 120 aasta jooksul (eriti viimase paarikümne aasta jooksul) ainult paranenud, kuni selleni välja, et pole enam midagi parandada. Analoogsignaal, mis mikrofonidest, instrumentidest ja nende eelvõimudest välja tuleb, on võimalik originaalist eristamatult digitaalselt salvestada. Ehk siis lihtsustades - vahet pole, kas võimendada instrumendi-mikrofoni signaali kõlaritesse/klappidesse otse või digitaalsalvestuselt, tulemus on kuuldavalt sama, kuna isegi odav salvestustehnika (A/D ja D/A muundurid) on n-ö läbipaistev, ehk vähem moonutusi kui kõrv eristada suudab.
Küsimus on ainult selles, kuidas seda tehnoloogiat ära kasutatakse ning millist tulemust saada soovitakse. Kui soovitakse 1 dB dünaamilist ulatust, siis palun väga - võimalused ja tehnoloogia on olemas. Kes tahab, kuulab, kes ei taha, ei kuula.
Kompresseeritud muusika fännamise aeg on ka ümber, kuna ei saa "fännata" midagi, mis vähegi mõistliku infohulga korral on pakkimata originaalist eristamatu.
Arenguruumi on ainult selles kõige viimases etapis - kuidas salvestatud asi füüsiliselt kuuldavaks tehakse. Aga ka seal on tänapäeval võimalik väga odavate vahenditega väga hea tulemus saavutada. Korralikud klapid suvalise iPodi järele ja rohkem millegi pärast eriti põdeda pole vaja, peaasi, et muusika meeldib ja kogu lugu.
|
|
   |
12 |
|
| tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
29.08.2012 10:01:04
|
|
|
| Noname kirjutas: |
Päris jõhker tehnika sul kodus siis millega alates 1890 aastast alates kõiki heliformaate kuulata saab. Äkki loetled tehnika ka juba ära millega seda tegid?
Äkki on viga muusikastiilis mida kuulad vms? Kui valesid stiile kuulata siis selline "areng" tekkida küll  |
Ei ole mul Edisoni silindrite mängimise masinat endal. Need asjad saadetakse mulle juba niiöelda maharipitud kujul, kuid lisaks saab neid kogutud ka CD'de peale (ametlike kogumikena) panduna. Üldiselt vahet pole, algallika heli iseloomuliku spetsiifika tajub kohe ära, olenemata mille abil see riptud on ja isegi tänapäeva digitöötlus ei varjuta nende kõlaerinevusi ära (digitöötluse jäljed on tegelikult pea alati selgesti läbikuuldavad, tajutavad).
Kuid muude hilisemate helikandja-formaatide mahamängimiseks on üldiselt mingid vahendid mul olemas või olnud olemas küll. Shellakplaatide rippimisega sai kümmekond aastat tagasi aktiivselt tegutsetud, nüüd on see kogu kõik juba digitaalsena arhiveeritud. Magnetlintidega pole aga jaksanud veel seni mässata, seda on liiga palju ja liiga erinevas konditsioonis ja standardites kogunenud. Õnneks magnetsalvestus säilib ajas päris hästi ka.
Muusikastiilides viga näha ei tasu. Need kaasnevad tehnilised efektid ei olene stiilidest peaaegu üldse. No ega selle 100 aastat vana muusika osas stiile pole just vaja palju mõistatada - ooperi, salongimuusika, muusikaline huumor, laughing song (jah täitsa omaette mahukas žanr), swingi-dixielandi-jazzi varajased alged, ragtime, rohkesti bluesi ja rural-folki ka sekka ja nii ta peamiselt ongi. Ehk siis tolleaegne peamiselt Ameerika päritolu popmuusika peamiselt (sest sel ajal polnud mitte igal külanurga tegijal juurdepääsu haruldasse salvestusstuudiosse).
|
|
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
29.08.2012 11:59:57
|
|
|
Muusikas ja helimaalimas ei ole olemas "valesid" stiile - täpsemini, nende seost meediumi, formaatide ja esitustehnikaga.
Ma olen samuti olnud üllatunud et Edisoni vaharulli sooritus kõlas kuulamise mõttes "hästi". Ka nimetatud metalne varjund oli olemas aga mitte sugugi häiriv, sagedusala oli ootamatult avar, kuigi mitte tänapäevane, dünaamika samuti.
Lisaksin esitatud vaatenurgale mõned oma järeldused.
Esmalt, digitaalset stuudiosalvestust asuti praktikas proovima juba 1970 esimeses pooles, esimesed digitaalse stuudiomasteri abil toodetud vinüülid tehti juba 1978. Esimene CD avaldati 1981, selleks oli ABBA "The Visitors". Seoses CD tehnika consumerlahenduste turuletulemisega 1982 läksid aga stuudiod massiliselt üle digitaalsele mastersalvestusele. Esimesed digitaalsed stuudiomasterid olid 13-14bitti, sämplingud alates 37kHz jne. Suurem osa tuntud esitajate vinüülidest 80'ndatel on toodetud digitaalse masteri kaasabil, näiteks 3M, Soundstream, Sony tehnoloogiaid kasutades (need muide ei olnud 1:1 kattuvad tehnoloogiliselt).
Jutu mõte on tegelikult selles et need vinüülihullud kes vannuvad digitalile tulist kurja, kuulavad ise seejuures enamasti just (algelisest) digitalist läbi käinud vinüülkoopiaid - mille ainus erinevus on tegelikult vaid sageduskarakteristiku kõveruses peidus, avaramat sagedusala seal reaalselt ei ole, samuti ka mitte 14 bitisest paremat resolutsiooni (ok, julgen pakkuda et alates 84-85 oli valdav siiski juba 16bit masterid). Need kes tänaseni parema meelega hangivad vinüüli ennem kui CD, saavad samuti reeglina CD koopia vinüüli kujul, erandeid on aga need on väga harvad - mõned vähesed plaadifirmad toodavad mõningaid väljaandeid nn puhtalt analoogis kogu protsessi vältel, lisades siis plaadiümbrisele vastava märke.
Viimasel ajal on aga hullem see et masterid tehakse kõik nn HiRez kvaliteedis, kus sämpling seatakse 192kHz ning seejärel CD tootmiseks resämplitakse sagedus alla 44,1kHz juurde... Teatavasti aga 192 ei jagu paarisarvuga jagades mitte kuidagi 44,1'ks, seega on (sõltuvalt resamplerist) kvaliteedikadu garanteeritud. Kurioosne on asja juures seegi et üsna tihti on toodetav projekt juba algselt ainult CD tasemel väljastamiseks mõeldud, ei ole plaaniski avaldada DVD-Audio/BR-Audio/SACD versiooni - ikka nad (---) teevad masteri mitte 176,4kHz vaid 192kHz!!!
Sattusin umbes kuu või rohkem tagasi kuulama Tallinna Heliplaadistuudio 30aasta sünnipäeva puhul välja antud duubelkogumikku, ja üllatuseks kõlasid ka seal mitmedki palad tegelikult küllaltki hästi tehnilises plaanis. Kas ehk Wav oskab anda aimu, mil viisil see plaat tehti?
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
29.08.2012 14:03:40
|
|
|
| tsitaat: |
| Nimelt olen viimasel ajal läbi kuulanud suuremas koguses väga vanu muusikasalvestisi, mis originaalis tehtud Edisoni silindritele (ca1890...1925). Mis selle puhul järjest enam mind hämmastab, just tänases taustsüsteemis, on nende salvestiste suhteliselt üllatavalt hea helikvaliteet! |
Neid salvestisi tehti röökides, klaverit taoti kah sedasi, et haamrikesed veel ei lenda. metalne kõla on sellest, et lõiketera väristav membraan oli terasplekist. Sama membraan tegi hiljem heli kuuldavaks. Asi ei omanud mitte mingisugust võimendust.
Kurioosne on asja juures seegi et üsna tihti on toodetav projekt juba algselt ainult CD tasemel väljastamiseks mõeldud, ei ole plaaniski avaldada DVD-Audio/BR-Audio/SACD versiooni - ikka nad (---) teevad masteri mitte 176,4kHz vaid 192kHz!!!
|
Kõvatada vaja ju. ikkagi 192kHz. Projekti eksport toimub madalama diskreetimis sagedusega ümbersalvestamise teel. Midagi erilist ära ei kao ja kui kaobki, egas lihtsurelik seda märka. Pedantlike melomaane on karjuv vähemus kuulajaskonna hulgas.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Char
HV kasutaja

|
29.08.2012 14:17:31
|
|
|
| 0.5dB 10/10
|
|
| Kommentaarid: 16 loe/lisa |
   |
16 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
29.08.2012 15:00:46
|
|
|
Kurioosne on asja juures seegi et üsna tihti on toodetav projekt juba algselt ainult CD tasemel väljastamiseks mõeldud, ei ole plaaniski avaldada DVD-Audio/BR-Audio/SACD versiooni - ikka nad (---) teevad masteri mitte 176,4kHz vaid 192kHz!!!
|
Kõvatada vaja ju. ikkagi 192kHz. Projekti eksport toimub madalama diskreetimis sagedusega ümbersalvestamise teel. Midagi erilist ära ei kao ja kui kaobki, egas lihtsurelik seda märka. Pedantlike melomaane on karjuv vähemus kuulajaskonna hulgas. |
Ei, keegi ei raiska aega "madalama diskreetimisega ümbersalvestamise" peale, see tehakse reeglina ikka post-modes. Ma tean küll ühte stuudiot mikimaal, kes selliseid erineva sagedusega projekte salvestab analoogdomeenis reaalajas Weiss muundureid kasutades, kuid see on äärmiselt erandlik tegevus tänapäeval.
Viimase lausega olen sunnitud nõus olema, nii on. Aga miks on nii?
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
29.08.2012 16:41:46
|
|
|
| Maldur, kuulajaskonna suhteline vaesus ja sellest tulenev erinev kasvukeskkond, tundub nii.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
29.08.2012 22:36:16
|
|
|
| Maldur, kuulajaskonna suhteline vaesus ja sellest tulenev erinev kasvukeskkond, tundub nii. |
Ajastu trendid ja suhtumine ikka ka. Näiteks fakt on, et 1980ndatel oli igal kolmandal perel kodus ülekeskmise korralik statsionaarne audiosüsteem. Plaatide ja raadiosaadete lindistamisel kasutati ka valdavalt käsirežiimi (kuigi nivoohoidmise automaadid ehk heli solkivad primitiivsed kompressorid olid odavamal tehnikal siis ka juba olemas), istudes maki nuppude juures ja pingsalt indikaatoreid jälgides. Nüüd täna ei viitsi keegi peale audiofiilide ja proffide sedasi jännata enam, elustiili muutused...
Siinkohal aga üks näide Edisoni silindrile salvestatud muusikast, aastast 1914. Tegemist on II (või oleneb kuidas lugeda, isegi III) põlvkonna Edisoni rulliga, mille puhul oli saavutatud juba esimese problemaatilise nigela heliga põlvkonna (1890ndad) suhtes oluline progress kvaliteedis. Loomulikult sagedusriba on tänasega võrreldes väga ahtake (ja näidisloos kasutatud muusikainstrumentide puhul see subjektiivselt tundub isegi veelgi konservatiivsemana), kuid selle asemel tasub tähelepanu pöörata hoopis kolmele nüansile:
-1) Peaaegu üldse mitte häiriv, väga madal salvestuskandja omamüratase ning defektide müratase. Jah tõsi, see salvestus on hiljuti digitaalselt restaureeritud, kuid sellega lõputult imesid ka ei tee, näiteks järgnenud uuema shellakplaatide põlvkonna restaureerimisel ei ole suudetud kaugeltki selliste tulemusteni jõuda (ütleks, et shellaki mürade ja raginate tase jääb ka pärast digitöötlusi suurusjärk kõrgemale).
-2) Väga konsistentne heli, st. ei mingeid häirivaid fluktuatsioone, kiiruste ja tämbrite ujumisi, samuti puuduvad räigemad kõrvakriipivad mitelineaarmoonutused, mis olid järgmiste salvestuskandjate põlvkondade tüüpiliseks probleemiks (isegi uuema ajastu vinüülidel eriti nende siseträkkides just).
-3) Super dünaamika! Keskmiselt 25...30dB, kuid kohati lausa kuni 45dB. See paneb 95% tänapäeva salvestuste väljaandeid ikka pika puuga häbenema...
http://www.upload.ee/files/2637762/edison2.wav.html
edison2.wav = 25MB (jah on overkill, kuid ma ei hakanud seda praegu spetsiifilisemalt pakkima).
|
|
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
29.08.2012 23:08:20
|
|
|
Haha Nüüd sain aru, sa teed nalja. Jube krabisev ja ebakvaliteetne värk
|
   |
321 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 00:00:28
|
|
|
Näiteks fakt on, et 1980ndatel oli igal kolmandal perel kodus ülekeskmise korralik statsionaarne audiosüsteem.
|
Mine nüüd. Väga vähe oli neid, kes said 0xx (kõrgeim kvaliteediklass) asju endale lubada, siis olid need kah tutvusega saadud.
Ise nende hulka ei kuulunud, pidin kräpptehnikaga rahulduma (teine ja kolmas kvaliteediklass). Moes oli DIY võimud ja kõlarid.
Võibolla sellest jäigi elektroonika pisik külge, kõike pead ise tegema sest teisiti ei saa.
Plaatide ja raadiosaadete lindistamisel kasutati ka valdavalt käsirežiimi, istudes maki nuppude juures ja pingsalt indikaatoreid jälgides.
|
Sai veel üsna hiljutigi sedaviisi tehtud ja teen veel. Maki asemel on arvuti ja selles sonar või ardour olenenevalt opsüsteemist.
Nüüd täna ei viitsi keegi peale audiofiilide ja proffide sedasi jännata enam, elustiili muutused...
|
noh jõukamana pole enam nii (loe: piramine) vajalik.
Haha Nüüd sain aru, sa teed nalja. Jube krabisev ja ebakvaliteetne värk  |
asi on siiski vastav helitehnika ajaloo raamatutes antud kirjeldusele.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
30.08.2012 02:38:40
|
|
|
Haha Nüüd sain aru, sa teed nalja. Jube krabisev ja ebakvaliteetne värk  |
Mulle jääb su kommentaarist mulje, et teed omakorda siin minu kulul peenikest nalja
Aga kui sa juhuslikult tõsimeeli nii arvasid, siis kahju küll, kuid tõenäoliselt on väga muusikamahukas shellakplaatide ajajärk (ca 1920-1960) sinust kaarega mööda jooksnud. Sel ajajärgul nii puhta heliga salvestusi nagu see näitena toodud Edisoni rull, praktiliselt ei kohta (hea õnne korral, sobiva muusikaga, mõne ehk pingutab restaureerides kuhugi lähedale ehk; lisaks ei puuduta see uuemal ajal tagantjärgi tehtud restauratsioone tolle ajastu teise poole master-magnetlintide baasil). Shellak ise oli juba niivõrd jube kräpp alusmaterjal [*], mis ragises ja krigises hirmsal moel kogu täiuslikus spektris juba eos (ja korduvalt mahamängides kulus veelgi intensiivsemalt edasi). Mul on kollektsioonis selliseidki shellakplaatide rippe, millel peab tõsiselt kõrva (ning ettekujutuslikku fantaasiat) pingutama, et üleüldise ragina ja mühina seest suurusjärk (10-20dB) nõrgemat muusikasignaali olemasolu üldse tajuda. Kui on huvi, võin mõne sellise lootusetu või siis tüüpilisema shellaki näite ka üles riputada. Aga miks shellakplaadid ikkagi nii populaarsed siiski olid, oli nimelt nende massilise tiražeerimise lihtsuse ja seega saadava odava hinna tõttu. Edisoni rulle ei osatud esialgu vähemalt 15-20 aastat kuidagi tiražeerida ja iga koopia tegemise jaoks pidi orkester oma pala uuesti maha mängima salvestusaparaadi ees! Vot oli tase! Mistõttu ongi ka seni säilinud sama loo erinevad eksemplarid sageli igaüks unikaalsed, kuna iga kord on orkester veidi erinevate muusikaliste nüanssidega oma pala esitanud!
Selle näiteks toodud loo standardsel kujul graafilise screenshoti postitasin ka siia selleks, et otseselt silmagagi saaks veenduda üpris madalas müratasemes ning ilusas avaras dünaamikas.
Ainus nüanss, mis mind selle näite juures õige veidi häirib, on kohal 02:11 umbes poole sekundi kestel esinev kerge fluktuatsioon-anomaalia, mis ilmselt põhjustatud silindri pöörlemiskiiruse hetkelisest vähesel määral aeglustumisest rippimise ajal (või kiirenemisest salvestamise ajal), kuid samas pole ka välistatud hoopiski muusiku enda käe kerge kobamine oma instrumendil.
[*] Täpsustav märkus: Shellak oli küll mürataseme osas katastroofiline, võrreldes hilisema vinüüliga; samas aga (kui mürale mitte tähelepanu pöörata) oli shellakile tehtud muusikasalvestus oma kõla osas (mitte segamini ajada sageduskäigu ulatuse puudujääkidega!) just niiöelda instrumentide löögitäpsuse reprodutseerimisel autentsem kui hilisem vinüül! Nimelt shellak oli jäik-kalk materjal, kuid vinüül amorfne-elastne. Ja sellest need vinüülile omased pisikesed probleemikesed tulevadki... nimelt vinüülplaadil liikudes grammofoninõel oma massi inertsiga mikroskoopilises mastaabis veidi deformeerib (ainult läbisõitmise hetkel, mitte jäädavalt) vinüüli pressitud salvestusraja kumerusi, mistõttu tekivad helile juurde teatud kerged värvingud ja parasiitharmoonikud, mida kuulaja tajub selle üldtuntud kuulsa soojema "vinüülisaundina", mida suur hulk audiofiile tänaseni paadunult fännab ja CD ees seetõttu vinüüli raudpolt paremaks peab.
PS! Ma ei ole kunagi seda väitnud, et CD salvestus ja korrektne digisalvestus oleks kuidagi halvem kui endiste aastakümnete salvestused. Ei vastupidi, CD (või mistahes veelgi edevama HD) digi-salvestusstandardite näol on tänastele tegijatele kätte antud praktiliselt piiramatute võimalustega tehnililine baas, progress selles osas on meeletu olnud. Kuid ennäe ullikesi nüüd, tahtlikult ei tahetagi enam seda baasi ära rakendada, selle asemel tootes räigete kunstlike puudujääkidega muusikasalvestusi, mis kokkuvõttes kõlavad sageli vigasemalt, moonutusterohkemalt, nüridamalt ja väsitavamalt kui mehaanilis-akustilise algelise salvestusmasinaga kirjutatud 100 aastat vana Edisoni geniaalne vaharulliteos.
|
|
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Noname
HV Guru

|
30.08.2012 10:42:58
|
|
|
Ei ole sinuga kuidagi nõus. Ükskõik kui sitt salvestus tänapäeval teha on see parem kui see näide mille sina tõid. Hea helikvaliteet peaks tähendama seda, et salvestust päris pillile/häälele oleks võimalikult sarnane. Vanadel salvestustel kahjuks ei ole väga sarnane. Mingit võimsast dünaamikast pole mõtet rääkida, päriselus (live) asjad nii ei kõla.
|
   |
321 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 10:58:46
|
|
|
Ükskõik kui sitt salvestus tänapäeval teha on see parem kui see näide mille sina tõid.
|
Nõus. Aga sa ei tea midagi vaharullist ega oska aimata mis kvaliteedis heli sinna jäi. Tolleaegse stuudio laes oli ilmatusuur lehter ja salvestada sai orkestreid, mis lehtri alla täpselt äramahtusid.
Ootasin muide jubedamat heli kui näites oli.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
30.08.2012 12:30:29
|
|
|
| Ei ole sinuga kuidagi nõus. Ükskõik kui sitt salvestus tänapäeval teha on see parem kui see näide mille sina tõid. Hea helikvaliteet peaks tähendama seda, et salvestust päris pillile/häälele oleks võimalikult sarnane. Vanadel salvestustel kahjuks ei ole väga sarnane. Mingit võimsast dünaamikast pole mõtet rääkida, päriselus (live) asjad nii ei kõla. |
Nujah... kui nüüd juutuubi tekkinud "salvestisi" proovida kuulata siis on nende erinevus originaalist küll kaugelt suurem kui Edisoni vaharullil . Seega - saab tänapäeval teha rahulikult täielikku sitta, samas ilma et isegi kasutajad nuriseksid.
Ja miskit pole teha - vaharulli dünaamika on tänaseid salvestisi keskmiselt hinnates tõesti võimas, oma pärinemise kontekstis lausa erakordne saavutus. Et dünaamikat kiputakse segi ajama avara ja ka samas valju heliribaga,ei üllata, kuid teeb nõutuks.
Olen juhtunud kuulma ka Carusoe varajasi salvestisi mitte Edisoni aga Pathė fonograafi silindrilt, nende heli oli mõnevõrra altpoolt avaram. Kõnealuse Edisoni salvestise sagedusulatus piirneb vahemikku 150Hz kuni 4500Hz. Prantslaste fonograafil aga oli alumine ots juba 80Hz kandis. Carusoe salvestis oli tehtud 1903.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 12:37:59
|
|
|
Maldur, tee kirjeldatud salvestusseade järele ja demonstreeri
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
30.08.2012 12:41:48
|
|
|
| Milleks seadet järele teha ja mida demonstreerida?
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 13:42:50
|
|
|
ainult jutt on lihtsalt kena lugeda.
mida demonstreerida?
|
seadme tööd ja salvestise kvaliteeti
kunagi (vist) vikerraadios demonstreeriti fonograafi, helikvaliteet ei olnud ülaltoodud näitele ligilähedalegi.
mis dünaamika ulatusest saab rääkida kui kogu heliteos tuli sissemängida fortissimo olenemata sellest, et heliteos võis sisaldada kohti mis olid piano pianissimo.
helimees olla tuld muusikuid sõimama kui nad ei mänginud fortissimo. düünaamikat sai olla vaid niipalju kui fortissimo ja forte fortissimo võimaldavad
|
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
30.08.2012 13:45:00
|
|
|
Kahjuks ise ei oma seda salvestist, kuigi see oli veebis vabalt saadaval. Samuti ei ole ma kindel kas mul on alles analüsaatrist tehtud pilt, salvestisele pealesattumisest on ka omajagu aastaid möödas ning ei pidanud temaatikat enda jaoks nii oluliseks et kõike arhiveerida. Vihjeks saan meenutada et sattus ette seoses paari härra püüdlustega salvestada vinüültoorikule analoogis helisalvestis kuni 100kHz ulatusega.
Tõsisema huvi korral, olavsu1, pead ikka ise tagumikku liigutama ja netis kahlama.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 14:14:31
|
|
|
Maldur, Diapasoon != Dünaamika.
heliulatus mingist madalamast sagedusest, mingi kõrgema sageduseni ei ole dünaamika. dünaamika on kõige vaiksemast helist, kõige valjema helini.
http://et.wikipedia.org/wiki/Dünaamika_(muusika)
Milleks peaksin ise, kui selline mees nagu Heino Pedusaar on sellisele asjale näpud külge ajanud.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
ufo56
HV Guru

|
30.08.2012 14:16:14
|
|
|
Mis kvaliteedist siin jutt, mingi suvaline pirin tuleb. Võrreldakse võrreldamatut. Suvaline youtube megamix dance ka parem
   |
67 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 14:22:48
|
|
|
| ufo56, me räägime ajast, kus sinu vanavanemaidki polnud olemas.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
ufo56
HV Guru

|
|
| Kommentaarid: 79 loe/lisa |
   |
67 |
|
| tagasi üles |
|
 |
Maldur
HV veteran
|
30.08.2012 16:31:39
|
|
|
Maldur, Diapasoon != Dünaamika.
heliulatus mingist madalamast sagedusest, mingi kõrgema sageduseni ei ole dünaamika. dünaamika on kõige vaiksemast helist, kõige valjema helini.
http://et.wikipedia.org/wiki/Dünaamika_(muusika)
Milleks peaksin ise, kui selline mees nagu Heino Pedusaar on sellisele asjale näpud külge ajanud. |
Mis põhjusel sa seda mulle seletad? Loed sa mõnest minu postitusest välja et ma pean dünaamikaks heliulatust ehk helidiapasooni? Kas lause (@wav) "keskmiselt 25-30dB, kuid kohati lausa kuni 45dB" märgib sulle või kellelegi diapasooni? Mida pidas wav silmas, võrreldes tänapäevase muusika 1-5dB dünaamikat "lausa kuni 45dB"dünaamikaga vaharullil?
Kui Heino on "näpud külge ajanud" siis miks mina pean lisaks töötava salvesti + demosalvestised + kvaliteedianalüüsid tegema - selleks, et neid vaataks ja loeks inimesed kes ei saa lihtviisil kirjutatust isegi mitte lihtviisil aru... rääkimata lisatud gaafikute mõistmisest.
|
|
   |
4 |
|
| tagasi üles |
|
 |
olavsu1
külaline
|
30.08.2012 23:24:15
|
|
|
Maldur, ok ok, siin on juba pudru ja kapsad.
igaljuhul kellegi postitussest jäi mulje ety nood kaks asja diapasoon ja dünaamika on omavahel segi aetud.
|
|
| tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
31.08.2012 00:33:50
|
|
|
| ufo56 kirjutas: |
Mis kvaliteedist siin jutt, mingi suvaline pirin tuleb. Võrreldakse võrreldamatut. Suvaline youtube megamix dance ka parem  |
No vot, väga hea tsitaat, sellise tulemuseni me olemegi tänapäeval masside arusaamades ja kuulmistajus jõudnud... Kaotatud on pidepunktid, mille baasil muusika kvaliteeti reaalselt hinnata, et mis on olulisem ja mis mitte... Teiste sõnadega lastakse ennast tänapäeva heli masterdamistrikkidest ära petta, lugedes näiliselt väga heaks heli, mis tegelikult on sageli komplekt moonutusi ja taotluslikult kokkumiksitud müra. Mürtsuv bass ja sirtsuvad kõrged on tänapäeva trendides võrdusmärk hea muusika etaloniks. Samas taipamata, et 90% muusikalist notaalset põhiinformatsiooni ja instrumente on koondunud kesksagedustele (mida ka edisoni rull peaaegu juba suutis hõlmata).
Ehk teistpidi öeldes, täna hinnatakse mürtsu ja särtsu, laskmata end vähimatki häirida sellest kui suure THD (mittelineaarmoonutuste) ja muude moonutuste protsendiga see mürts ja särts (ning nendevahelised maskeeritusse surutud kesksagedused) on ja kas noodid on üldse paigas või sinna-tänna pool tooni mööda (tänaste superstaaride tüüpiline ilming). Ning kogu muusikateos lastakse salvestuskandjale algusest lõpuni tasemel forte fortissimo, muid tasandeid aktsepteerimata.
Üldiselt, seda on raske kirjeldada, eriti inimestele kes pole saanud korralikumat klassikalist muusika baasharidust. Samas mul pole elus kunagi vaja olnud seda kuulamisoskuse ümberveenmist teha näiteks viiuldajatele (keda mul tutvusringkonnas päris paljusid ka on, nii klassikalisema kui kergema suuna poolelt). Nende juurde koju külla sattudes on ka helisüsteemist kostuv muusikaline pilt hoopis teisiti säititud kui keskmise tavakuulaja kodus täna.
Ehk kogu idee taandub sellele, mida sa muusikast ootad... Tollelt Edisoni rulli näitelt on väga hea täpselt välja lugeda kogu notatsioon (võta aga pliiats ja noodijoonte vihik ette ning ei mingit muud probleemi), sest sellel salvestusel on juhtumisi kaks just kõige olulisemat eeldust täidetud: suhteliselt väikesed moonutused ja korralik dünaamika. Sagedusriba piiratus pole nii kriitiline, kuna see ei riku üldiselt noote ära (piltlikult öeldes). Tõsi, teatava probleemina, mõni spetsiifilisem instrument võib selle tõttu jääda nõrgalt kostma, kuid seda olukorda saab sageli siis võtta niiöelda teise nurga alt ja enamvähem ajus rekonstrueeruvana tunnetada.
Ei, see Edisoni salvestuse näide pole kaugeltki ideaalne ja täiuslik. Tänapäeva CD (või mistahes digisalvestuse) baasil saaks sellesama salvestuse teha täiesti ilma puudusteta, praktiliselt 100% ideaalilähedasena juba. Kuid, paradoks selles ongi, et ei tahetagi enam teha täna seda, õietiöelda paljud tänaste meie stuudiote helimehed ei oskagi seda korrektset saundi teha (sest pole vaja olnud, tellija tahab teistmoodi). Ja nii tulebki paradoksaalse tõdemusena tunnistada, et tollel 100 aastat vanal salvestusel on enam-vähem eeskujulikult täidetud vähemalt 2/3 korrektse salvestuse tingimustest! Mida on oluliselt rohkem kui enamusel tänastel mainstream-salvestustel. Rõhutan veelkord, jah, sagedusriba ulatus on tollel vanal salvestusel puudulik ja see on ka üks ning ainus olulisem puudujääk (teine, veidi väiksem puudujääk on metalne kõlavarjund). Kuid sagedusriba ulatus on vaid ca 10-20% tähtsusega kogu salvestuse kvaliteeti määravast erinevate tegurite kompleksist.
|
|
   |
7 |
|
| tagasi üles |
|
 |
|
| lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|