Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Sülearvutid »  Vostro V13 aku hääbub kiirelt märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele 1, 2  järgmine
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
A2100
HV kasutaja

sõnum 31.12.2011 02:40:07 Vostro V13 aku hääbub kiirelt vasta tsitaadiga

Tervist,

Sai ostetud endale Dell Vostro V13 laptop eelmise aasta augustis (max configa: c2d SU7300 @ 1.3GHz, 4GB ram @ 1066Mhz kui õigesti mäletan ja 320GB 7200rpm hdd) ning pärast igapäevast kasutamist nii kodus kui ka koolis, olen tähele pannud, et aku ei pea enam teps mitte nii kaua vastu kui ta vanasti pidas. Notebookchecki test näitab Wifis surfimise tulemuseks 2 ja pool tundi, täna tegin samasuguse testi (kusjuures poole brightnessi peal) ja pidas vastu poolteist tundi. Hakkasin üldse testima seetõttu, et Windows lõi täna miski errori aku kohta, et too on üsna läbi omadega ja vajaks replace'imist :O Ja tõesti, nüüd kui vaatan Everestist ja muudest programmidest, siis disainitud mahtuvusest (32412mWh) laeb arvuti täis vaid 13553mWh icon_question.gif icon_question.gif ehk siis ligikaudu 40%, mis on tõeliselt hämmastav arvestades kuidas ma omast-arust arvutit hoidnud olen, st mitte juhet väga taga hoidnud, ikkagi mõõdukalt treeninud teist juhet ära võttes ja tühjaks lastes jms. Tean, et aku kulub, arvuti vananeb ja pole ka miski kõva akuga masin (pigem energiasäästlikuse peale ehitatud) kuid kas tõesti kadus vähem kui pooleteise aastaga 60% akust? Garantiid iseenesest tervelt 5 aastat välja kaubeldud. Mida teha?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
g3n1us
HV veteran
g3n1us

sõnum 31.12.2011 03:03:17 vasta tsitaadiga

Aku garantii on reeglina 1 aasta, kui pole teisiti lubatud.

Mis seal ikka teha, osta uus aku.
tagasi üles
A2100
HV kasutaja

sõnum 31.12.2011 03:06:48 vasta tsitaadiga

Asi ongi selles, et kuna Vostro V-seeria peenemad mudelid on pehmeltöeldes alt kinni naelutatud, siis aku vahetamine ei ole päris naljaasi. Ausalt öeldes tuleb ahastus peale kui veidi üle aastaga kaob üle poole aku võimekusest, masendav :S
tagasi üles
murka_
HV vaatleja

sõnum 31.12.2011 03:21:54 vasta tsitaadiga

Siiamaani kahel dellil on tõepoolest akud väga kiiresti läinud. Ühe inspironi oma läks aastaga, aga see oli enamasti juhtme taga kah. Vostro 1520 puhul oli esimesed 1.5 aastat normaalsed, akus oli järgi umbes 85% mahtuvust. Sai kasutatud palju koolis ja seega pidevalt tühjaks/täis. Mõned kuud hiljem hakkas mahtuvus järsult kahanema, umbes 10% iga tühjaks-täis tsükliga. Ei ole nagu otseselt midagi valesti teinud, aga elemendid lühistuvad liiga lihtsasti. Seisab veel kapi otsas paar läppi reliikviana ja isegi nendel kestab aku kauem.
tagasi üles
g3n1us
HV veteran
g3n1us

sõnum 31.12.2011 12:54:46 vasta tsitaadiga

murka_ kirjutas:
Ei ole nagu otseselt midagi valesti teinud, aga elemendid lühistuvad liiga lihtsasti.

Kui elemendid 'lühistuksid', oleks sul käes üks kuradi raskesti kustutatav tulekahju. Täitsa vale termin.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 31.12.2011 13:37:09 vasta tsitaadiga

g3n1us: Oh Sind küll - tugevalt "lekkiv" akuelement ongi ju lühis. icon_smile.gif Ja et see lühis midagi maha põletada ei saaks, pannakse skeemi mingi kaitseelement, kasvõi siis sulavkaitse. Seda siis juhul, kui mingit keerukamat kaitseskeemi ehitada ei viitsita.

Selliselt, kõvasti lekkiva akuelemendi võib saada näiteks nii, kui akukorpusesse valed akud kokku tööle pannakse. Siis võib mõni akuelement isegi nii "keema" minna, et ka metallhülsi lõhki lööb.
Selline, lõhkilöödud, metallhülsiga, kutu aku vist peaks senini kusagil alles olema.

beer_yum.gif
tagasi üles
g3n1us
HV veteran
g3n1us

sõnum 31.12.2011 13:41:58 vasta tsitaadiga

http://www.youtube.com/watch?v=gcd34tt8YPU

Lühises aku elemendid. Head vaatamist.
tagasi üles
A2100
HV kasutaja

sõnum 31.12.2011 13:42:22 vasta tsitaadiga

Et siis põhimõtteliselt pole mul mõtet mitte midagi teha, kuna 60% akut aastas on täitsa ok värk? Heh, ei teadnudki, et läpaka akud vaevalt kaheks aastaks mõeldud on. Ilmselt seetõttu anti läpparile 5 aastat garantiid ka, kuna 3 aastat sellest arvutit niikuinii enam kasutada ei saa icon_biggrin.gif Põhimõtteliselt prükkarisse, mulle tundub. Ei taha teada kui mõttetult kalliks võib veel see aku vahetamine minna kuskil Delli esinduses icon_smile.gif
tagasi üles
g3n1us
HV veteran
g3n1us

sõnum 31.12.2011 13:47:52 vasta tsitaadiga

Elu on näidanud, et Delli akud kipuvad kaunis viletsad küll olema. Sinu juhtum pole küll reegel, olen näinud ka 7-8 aastat vanu Delli akusid, mis veel 1h-2h suudavad kasulikku tööd teha.

Aga uuri delli service lehelt järgi, kui pikk garantii su akul täpselt on. Võib-olla õnnestub veel tasuta asendus saada. Kui aga mitte, siis osta kuskilt uus aku ja lase garantiitöid teostavas ettevõttes ära vahetada.

-edit-

Kiire guugel andis vastuseks selle lehe: http://support.dell.com/support/edocs/systems/vosV13/en/sm/TD_Battery.htm

Õpetus olemas, sebi uus aku ja vaheta põlve otsas ära.
tagasi üles
Villemk2
HV veteran
Villemk2

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 31.12.2011 15:12:51 vasta tsitaadiga

A2100, aku kestab kõige kauem siis, kui arvutil koguaeg juhe taga hoida kui võimalik. See jutt, et vahepeal peab arvutit aku pealt kasutama ülelaadimise vältimiseks, on lollidele.
tagasi üles
traks
HV Guru

sõnum 31.12.2011 15:15:20 Re: Vostro V13 aku hääbub kiirelt vasta tsitaadiga

A2100 kirjutas:
ehk siis ligikaudu 40%, mis on tõeliselt hämmastav arvestades kuidas ma omast-arust arvutit hoidnud olen, st mitte juhet väga taga hoidnud, ikkagi mõõdukalt treeninud teist juhet ära võttes ja tühjaks lastes jms.

????????? mida kuradit?
mis siin hämmastuda?
Juhe peab olema taga ALATI, kui vähegi võimalik.
See sinu strateegia on parim viis, kuidas aku võimalikult kiiresti hävitada. Tubli töö, olid võidukas. thumbs_up.gif

Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 31.12.2011 15:16:53 vasta tsitaadiga

aku "treenimine" icon_lol.gif
tagasi üles
A2100
HV kasutaja

sõnum 31.12.2011 15:32:04 vasta tsitaadiga

Ei noh, miks niiviisi tõmmelda? Ma tõesti ei teadnud seda, kuna seda pole mitte ühegis mulle antud manualis kirjutatud. Väga ebaviisakas teise teadmatuse peale niimoodi reageerida, abi ju tulingi paluma. Järgmise laptopiga olen targem, ostan 100-meetrise rullpikenduse, et saaks kas või rannas arvutis pikutada, et akule mitte liiga teha. Teema lukku icon_smile.gif
tagasi üles
Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 31.12.2011 15:57:51 vasta tsitaadiga

Ei pea ju kindlasti uut arvutit ostma, piisab ka uuest akust thumbs_up.gif
tagasi üles
_marek
HV Guru
_marek

sõnum 31.12.2011 16:06:50 vasta tsitaadiga

Mina ei ütleks küll halba sõna Delli aku kestvuse kohta enda kogemuse põhjal:
Arvuti on 4 aastat ja 3 kuud vana, uuena ostsin koos 9 cell'se akuga.
Uuest peast kestis aku mõistliku koormusega umbes 5,5-6 tundi.
Praegu kestab umbes 4 tundi.
Arvutit olen enamasti kasutanud juhtme otsas ilma akuta.
Kui akut vaja kasutada, siis ilma juhtmeta.
Ja kui aku tühi, siis laadisin täis ning seejärel eemaldasin aku ja kasutasin arvutit edasi juhtme otsas.

Mulle räägiti küll kohe algusest peale, et nii tegutsemine on mõttetu ja sama hästi võib aku koguaeg küljes olla, kuna arvuti on piisavalt tark, et mitte üle laadida, aga igaks juhuks olen nii toiminud ja aku peab tänaseni ca 4 tundi.
tagasi üles
muhvn
Kreisi kasutaja
muhvn

sõnum 31.12.2011 17:44:17 vasta tsitaadiga

tsitaat:

Kiire guugel andis vastuseks selle lehe: http://support.dell.com/support/edocs/systems/vosV13/en/sm/TD_Battery.htm

Õpetus olemas, sebi uus aku ja vaheta põlve otsas ära.

Selle õpetuse järgi peaks ühe kruvikeeraja abiga saama paari minutiga tehtud. Otsi aga Ebay soodsaim pakkumine välja.
tagasi üles
traks
HV Guru

sõnum 31.12.2011 17:59:23 vasta tsitaadiga

A2100 kirjutas:
Ei noh, miks niiviisi tõmmelda? Ma tõesti ei teadnud seda, kuna seda pole mitte ühegis mulle antud manualis kirjutatud. Väga ebaviisakas teise teadmatuse peale niimoodi reageerida, abi ju tulingi paluma. Järgmise laptopiga olen targem, ostan 100-meetrise rullpikenduse, et saaks kas või rannas arvutis pikutada, et akule mitte liiga teha. Teema lukku icon_smile.gif

icon_biggrin.gif Kuskilt sa need suunised ju ammutasid.
Olen ka tähele pannud, et mingi vananaiste tarkus on levimas akude seisukohalt. a la uue aku esmasel kasutamisel lasta laadida 24 tundi, siis täiesti tühjaks lasta ning uuesti laadida veel 3 korda. puistada basiilikut pentagrami kõikidesse nurkadesse ning siis ise kõigi jumaluste suunas sonides paluda akule pikka iga.

Kui on pistikupesa läheduses, kasuta seda. Igasugused muud "nipid" on lihtsalt mingi suvalise tainapea tähelepanekud, mis on rohkem sõltuvad juhusest kui mingist reaalsest korratavast protseduurist.

A2100
HV kasutaja

sõnum 31.12.2011 18:09:51 vasta tsitaadiga

Aku vahetamisega saaksin ise kindlasti hakkama, aga ei taha nüüd mingit ilmatut summat nii lihtsa asja eest mingile firmale ka maksta, tudeng siiski. Ei tea jah, kust see mulle külge on jäänud - oleks justkui kunagi mingi telefoni manuali kirjutatud, ju siis tegin omad lollid järeldused läpaka puhul ka. Hetkel veel pigistab 2 tundi kenasti välja, päevaks on seda minu jaoks piisavalt, mõtlen just kooli. Nüüd jääb vähemalt hästi meelde icon_biggrin.gif
tagasi üles
Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 31.12.2011 18:27:02 vasta tsitaadiga

kui vahetamisega hakkama ei saa, siis võta ühendust. Aitan ära vahetada (tasuta).
tagasi üles
g3n1us
HV veteran
g3n1us

sõnum 31.12.2011 18:42:57 vasta tsitaadiga

Ega sinu tähelepanekud ka tainapeade omadest palju põhjapanevamad pole? Kus on su allikad või lahmid niisama, mida naabrimehelt kuulsid?

Uue aku puhul on 95-99% ulatuses laadimistsüklite tegemine oluline kontrolleri kalibreerimiseks, et ta suudaks õigesti aku mahutavust arvutada. Kõrge temperatuur, pidev laadimine, löögid, liiga madal temperatuur ja suur niiskus on kõik liitiumioon akudele surm. Loe kasvõi wikipediast või howstuffworks.com'ist, kui põhjalikumate artiklite vastu huvi puudub.

traks kirjutas:
A2100 kirjutas:

icon_biggrin.gif Kuskilt sa need suunised ju ammutasid.
Olen ka tähele pannud, et mingi vananaiste tarkus on levimas akude seisukohalt. a la uue aku esmasel kasutamisel lasta laadida 24 tundi, siis täiesti tühjaks lasta ning uuesti laadida veel 3 korda. puistada basiilikut pentagrami kõikidesse nurkadesse ning siis ise kõigi jumaluste suunas sonides paluda akule pikka iga.

Kui on pistikupesa läheduses, kasuta seda. Igasugused muud "nipid" on lihtsalt mingi suvalise tainapea tähelepanekud, mis on rohkem sõltuvad juhusest kui mingist reaalsest korratavast protseduurist.
tagasi üles
traks
HV Guru

sõnum 31.12.2011 19:14:55 vasta tsitaadiga

ise olengi see naabrimees icon_razz1.gif

Miks on vaja arvutada, kaua aku peab? Miks peab seda iga kord nullini laskma? Mingi hälbeline kontrollivajadus? Las valetab. Pigistab pärast nulli-jooksmist veel sealt pool tundi, tund, kaks tundi välja.
Igasugused need kalibreerimised, mis tootjatarkvara teeb, keeravad selle sensori veel rohkem metsapoole. Nii palju vurtsu, kui seal jagub, nii palju on, need sensorid ja kontrollerid ei oska seda kunagi õigesti lugeda, nii et milleks näha vaeva oma "treenimistega".
g3n1us kirjutas:
Ega sinu tähelepanekud ka tainapeade omadest palju põhjapanevamad pole? Kus on su allikad või lahmid niisama, mida naabrimehelt kuulsid?

Uue aku puhul on 95-99% ulatuses laadimistsüklite tegemine oluline kontrolleri kalibreerimiseks, et ta suudaks õigesti aku mahutavust arvutada. Kõrge temperatuur, pidev laadimine, löögid, liiga madal temperatuur ja suur niiskus on kõik liitiumioon akudele surm. Loe kasvõi wikipediast või howstuffworks.com'ist, kui põhjalikumate artiklite vastu huvi puudub.

Villemk2
HV veteran
Villemk2

sõnum 31.12.2011 19:54:11 vasta tsitaadiga

Kalibreerima peab akut siis kui täituvuse kohta hakkab valeandmeid tulema- nii umbes korra aastas.

Kalibreerimiseks tuleb aku tühjaks lasta, seejärel täis laadida ja korras.
tagasi üles
murka_
HV vaatleja

sõnum 04.01.2012 03:58:49 vasta tsitaadiga

Nonii, sain ise just natuke targemaks. Uurisin netist ja tuli tuttavaid probleeme esile. Seadsin siis battery critical level 0% peale ja lasin läpil töötada. Jooksis 2h 30min(suurem osa sellest näitas aku tasemeks 0%) ja selleks hetkeks langes aku pinge alla 10V, aga ega see näit võib sama teivas olla nagu aku kuluvuse ja täituvuse mõõdik. Ehk siis aku on korras ja arvutuste kohaselt ei tohiks kuluvus olla üle 10%. Igaks juhuks võid sama asja katsetada, sest see probleem on üpris levinud.

edit:
Suht paljud lehed viitavad sellele, et süüdi on windows 7. See windowsi versioon hakkas esimesena kasutama aku jääkmahtuvuse mõõdikut, aga mõnel lehel väidetakse, et vanematel akudel oli seal suvaline väärtus või null. Endal töötas läpp muidugi win7 all üle aasta probleemideta. Vaatasin ka kuluvuse mõõdikut aeg-ajalt, aga see oli õiglaselt väike. Ei oska täpselt öelda, mis on probleemi põhjustajaks, aga igatahes akut kalibreerides tõuseb selle kuluvuse määr ebanormaalselt kõrgeks ja seda järsult(minul näiteks nädalaga 40%). See probleem pole seotud ainult dellidega, vaid esineb väga paljudel läppidel.
tagasi üles
A2100
HV kasutaja

sõnum 05.01.2012 13:02:11 vasta tsitaadiga

Ma olen nüüd paar korda lasknud peaaegu päris tühjaks - 2% kanti, siis saba taha lükanud ja sajani laadinud ja arvuti nüüd enamasti koguaeg juhtme otsas olnud ja wear-level on langenud 60%-lt 50%-le icon_eek.gif Müsteerium, mis toimub?
tagasi üles
Lordlesta
Kreisi kasutaja

sõnum 06.01.2012 02:39:23 vasta tsitaadiga

Seda me nimetame kalibreerimiseks. Kalibreerimine mitte ainult ei vähenda aku mahtuvust, aga ka vajadusel suurendab.
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Sülearvutid »  Vostro V13 aku hääbub kiirelt mine lehele 1, 2  järgmine
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.