praegune kellaaeg 19.06.2025 14:02:41
|
Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
oku234
HV kasutaja
|
15.12.2011 01:37:53
Ettevõttel vaja serverit raamatupidamisprogrammile |
|
|
Oleks vaja väikeettevõttele püsti panna väike server, kuhu panna jooksma raamatupidamisprogrammi tarkvara (http://www.firebirdsql.org/) ning kus saaks ka hoida vajalikke dokumente ja faile ning neile ka teistest arvutitest ligi pääseda (linkidena kodulehel ja ftp kaudu).
Oluline siis et oleks töökindel RAID süsteem, mis varundaks serveris oleva materjali teisele kettale, et miskit ketta rikke korral kaotsi ei läheks.
Süsteem võiks olla odav aga töökindel. Mida vaadata ja ehk on soovitusi kust alustada (kas piisab mingist vanast lauaarvutist või oleks vaja päris serverit)? Kettad peaks vist uued ostma aga muu vist võib olla kasutatud?
viimati muutis oku234 15.12.2011 01:39:43, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
sakinaga
HV Guru
|
15.12.2011 01:39:35
|
|
|
Ei ole antud teemas küll tegija mingilgi moel, aga see on siililegi selge, et RAID != backup, need tuleks siiski eraldi teha.
_________________ Tsensuur HinnaVaatluse foorumis |
|
tagasi üles |
|
 |
oku234
HV kasutaja
|
15.12.2011 01:40:46
|
|
|
maatriks kirjutas: |
Ei ole antud teemas küll tegija mingilgi moel, aga see on siililegi selge, et RAID != backup, need tuleks siiski eraldi teha. |
seda kindlasti aga ega seda back upi iga päev ka jõua teha. Samas oluliune just et ka ühe päeva töö kaotsi ei läheks.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
15.12.2011 12:51:50
|
|
|
Raid kaitseb kettafeili eest, mis võib juhtuda lambist, backup kaitseb muude vigade eest põhiliselt, levinuim on inimviga.
Kui on vähe(mõned) kasutajaid, siis ei ole vaja päris serverit, vaja on enamvähem suvalist UUT pcd, mis toetaks raid1te (päris suur osa tänapäeva pcsid toetab seda)
sinna sisse panna kaks ühesugust kõvaketast (konfida need raid1te, NING KONFIDA OSi all mingi asi mis teataks meiliga kui üks ketastest feilib)
vaja on seadistada backup nasile või suvalisse kolmandasse arvutisse (kasvõi sekretäri arvutisse, sekretärile öelda et ei tohi arvutit kunagi kinni panna, aint lockida tohib)
backupida siis ainult vajalikud failid kui ruumi pole, koopiad iga päev ja hoid neid näiteks 10 tki st 10 päeva varu, lisa varundus mis kord kuus+kvartalis kopib ühe neistr 10st varundusest kuskile teise kausta ära peitu, et sul oleks varundus 10x1 päeva + 1xkuu tagune + 1xkvartali tagune + 1xkuue kuu tagune etc.
üldiselt kui on leida üks üleliigne kõvaketas (kolmas) veel, siis ma soovitan mirrordada esimese kahe pealt kolmas koopia veel ja panna see sahtlisse/seifi, et kui kõik ükspäev feilib("server" läheb põlema), siis paned selle ketta uude arvutisse (mis on sarnase mobo ja konfiga), boodid üles, taastad varundusest oma raamatupidamise ning kõik saab töökorda tundidega.
alternatiivne variant kirjuta mulle psi, ma ütlen mis numbrist hakkab raamatupidamisserveri kuu rent koos varundusega.
_________________ IT haldus | IT hooldus | CarrotArrow.com |
|
tagasi üles |
|
 |
2korda2
HV kasutaja
|
15.12.2011 13:19:06
|
|
|
Millise rmtp tarkvaraga tegemist on? See, et baas firebird peal ei ütle piisavalt. Kas tegemist paksu või õhukese kliendiga? Veebilahendus? Ehk siis, kas server peab välja vedama vaid sql-i või ka muud?
Kui tegemist vaid sql-ga, siis võib paremal juhul hakkama saada ka linuxit jooksutava NAS-ga, mil vähe võimekam protsessor (Synology puhul näiteks + seeria). Sõltub jälle, kui väike on väikefirma - ma olen kunagi lahenduse teinud "väikefirmale", kus 4 kasutajat genereerisid igas kuus sadu tuhandeid ridu - lahendus oli peenhäälestatav ja seetõttu mitmed protsessid olid automaatsed.
Ära mõtlegi lahendusele, kus "sekretärile ütled, et oma masinat välja ei lülitaks". Pole vahet, kui anaalselt korrektse inimesega on tegemist - ta eksib kindlasti kunagi ja seda kõige kiiremal ajal.
Backup on vajalik ja kui ei taha kaotada ka päeva jagu tööd, siis PEAD seda tegema iga päev. Loomulikult automatiseeritult. Korra nädalas/kuus käsitsi kuhugile päris mujale tõsta (pilve?). Muide, backup strateegia näeb ette ka seda, et aeg-ajalt kontrollitakse üle ka backupist taastamise võimalus. Viimane kipub liiga tihti ununema.
|
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
15.12.2011 13:27:17
|
|
|
oku234 kirjutas: |
seda kindlasti aga ega seda back upi iga päev ka jõua teha. |
Et siis su jaoks backup = keegi läheb manuaalselt faile kopeerima? RAID on säärases serveris absoluutselt mõttetu, pigem sama papp panna lisaks backup süsteemi paremaks muutmisele ning tulemus on oluliselt parem.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
15.12.2011 13:41:49
|
|
|
2korda2 kirjutas: |
ta eksib kindlasti kunagi ja seda kõige kiiremal ajal.
|
selle kohta tuleb meil kui ta eksib, ja siis konfid nii sekretäri KUI assistendi arvutisse:D
aga supersäästueelarve juures ma olen näinud selliseid süsteeme toimivat väga edukalt:)
Kusjuures mu enda varundus läheb lisaks nasile veel ühte pcsse, ja kui vähemalt üks neist feilib saan meili.
_________________ IT haldus | IT hooldus | CarrotArrow.com |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
15.12.2011 13:43:41
|
|
|
RAID'i ülesanne on tagada serveri töö jätkumine ja andmete säilumine üksiku ketta rikke korral. Backup on seks puhuks kui andmetega kala on (kustutatud, rikutud, vms). Raidi teine ülesanne on tõsta kettamassiivi kiirus kõrgemaks üksiku ketta omast. Kui serverile pakkumisi tahad siis tee teema siia : https://foorum.hinnavaatlus.ee/viewforum.php?f=80
Kindlasti lisa juurde info selle kohta, mitu kasutajat, mis tarkvara peale läheb, palju kettamahtu vaja, jne.
_________________ Äriklassi serverilahenduste müük, paigaldus ja haldus. SaaS / PaaS / IaaS lahendused
Kasutatud äriklassi serverite, andmesalvede ja võrguseadmete ost-müük-rent
Tier-3 privaatpilvede, virtuaal- ja virtuaal-privaat-serverite lahendused. 24/7 haldus, monitooring |
|
tagasi üles |
|
 |
peacemaki
HV kasutaja
|
16.12.2011 14:06:36
|
|
|
Tasuks kindlasti mõelda selle peale, kas server tarkvara on vajalik või mitte. Windows Server 2008 R2 serveri litsents maksab sinna 600-700 euro kanti.
|
|
tagasi üles |
|
 |
2korda2
HV kasutaja
|
16.12.2011 16:14:21
|
|
|
kurask kirjutas: |
selle kohta tuleb meil kui ta eksib, ja siis konfid nii sekretäri KUI assistendi arvutisse:D
aga supersäästueelarve juures ma olen näinud selliseid süsteeme toimivat väga edukalt:) |
"Supersäästu" on see ainult juhul, kui tegija aeg midagi ei maksa. Ma olen ka selliseid lahendusi teinud... eelmisel sajandil. Siis maksis tavaline lauaarvuti sellega töötaja mitme kuu palga (serverist ärme räägigi) ja selline jama oli kohati õigustatud. Tänapäeval sellist lahendust mõistlikuks ei pea.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kurask
Kreisi kasutaja

|
|
tagasi üles |
|
 |
Angrist
HV kasutaja
|
18.12.2011 23:33:28
|
|
|
Tähendab, kõss ei aja mingit säästujuttu kohe inimesele, muidu pärast keegi peabki uurima ja puurima et wtf happened.
Väikettevõtte serveriks kõlbab ideaalselt HP ML150 või mõni sarnane IBM jurakas. Maksab Ca 1000 euri. Mäu ostad niipalju kui suur on andmebaas, selleks et anmebaas jookseks alati mälust.
Kettad paned RAID1, selleks et tagada lihtne tavaline ketta failure, ja kettad ostad erinevatelt tootjatelt, et nad mõlemad sul samal õhtul otsi ei annaks.
Nüüd kas paned sinna linuxi või windowsi on sinu enda asi ja aeg jne, windows üldjuhul läheb ca 400 euri + 100 euri iga kasutaja kohta.
Backupi jaoks ostad mingisuguse NAS-i paned TEISE konotri otsa seisma, ja sinna siis paned automaatselt backupima, igat päeva ja kuud.
Nüüd küsid ettevõtte juhiga mis saab kui kuu aja/nädala/ päeva andmeid lihtsalt ei ole. Ning vastavalt sellele siis teostad varundamise mälupulgale ja Seifi hoiustamisele. Võid ka konfida kaks identset NAS-i ja panna sekretäri iga päev/nädal/kuu neid omavahel vahetama.
Töö kommertshind antud lahendusel peaks tulema ca 500-kiloeur.
Niiet põhimõtteliselt saad ca 2-3Kiloeuriga hakkama.
Kui vaja täiesti bulletproof backupi siis seade + lindid 0 soft on ise juba ca 3kiloeuri.
|
|
tagasi üles |
|
 |
kpihus
Kreisi kasutaja

|
21.12.2011 20:08:10
|
|
|
Mhmm, IMHO on Wuala,Dropbox etc väikefirma jaoks täiesti mõistlik backup lahendus. Kettad raidis, kord päevas/nädalas tehakse pilve incremental, või minupärast kasvõi full backab (kui andmeid vähe) ja ongi hea.
|
|
tagasi üles |
|
 |
|
lisa lemmikuks |
|
|
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse sa ei või vastata selle foorumi teemadele sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis sa ei saa lisada manuseid selles foorumis sa võid manuseid alla laadida selles foorumis
|
|
Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.
|