Avaleht
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Mõned küsimused mobiilse interneti (3G) kohta märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
metsa-sees
HV vaatleja

sõnum 27.11.2011 20:58:42 Mõned küsimused mobiilse interneti (3G) kohta vasta tsitaadiga

Kasutan praegu Kõud, kuid selle ebastabiilsuse tõttu lõpetan selle peagi ära. Kuna elan maal, siis ega muid valikuid pole, kui liituda mõne mobiilifirma M-intenetiga. Nii palju, kui olen uurida jõudnud, siis parim on senini Elisa. Elisa kaardil näitab, et minu kodus peaks levima olema (UMTS 900 kaks pulka) ning ka hind on konkurentidega võrreldes parim. Seega olengi nüüd pisut Elisaga liitumist uurinud.
Kuna mul on kodus mitu arvutit, millega oleks vahepeal korraga netti vaja saada, siis olen mõelnud WiFi ruuteri ostmisele. Elisa kodulehelt jäi silma Huawei B260 WiFi-marsruuter. Soodushind Strong paketiga liitumise puhul 35€, Light ja Mediumi puhul 120€. Tegin siis väikesed arvutused tingimustel, et hakkan netti kasutama detsembrist ning kasutan 24 kuud + Elisal on kampaania, et märtsi lõpuni on kuumaks 1€. Seega, kui võtaksin Strong paketi koos ruuteriga: 4*1€+20*12,72€+35€=293,4€ ehk umbes 12,2€ kuu kohta. Light paketi puhul: 4*1€+20*5,93€+120€=242,6€ ehk umbes 10,1€ kuu kohta. Kuna hinnavahe ei ole just suur, siis olen mõelnud Strong paketi peale.
Strong paketi kiirus on 7 Mbit/s. Kas ja kui reaalselt on see kättesaadav?
Kas eelmainitud WiFi ruuterile on võimalik antenn ka külge panna? Kui jah, siis millist soovitate? Tehnoturg.ee-st vaatasin 900Mhz antenne, aga kuna pole mingi ekspert, siis ei oska ka seda kõige paremat valida. Antenni peale mõtlen just seetõttu, et Elisa kodulehel näitab kaks pulka, seetõttu võib levi pisut kehvaks jääda. Ning kui pikk võib antennikaabel olla 3G puhul. Kui panna antenn katusele, siis kaabli pikkus oleks umbes 11-13m. Kas levi jääb sellise pikkusega kaabli korral liiga kehvaks?

Kui palju on Elisa Strong paketi puhul mahupiirang? Kuna kasutan nädalas mõne korra torrentit ka, kas siis Elisaga on võimalik seda jätkata või on see kõik kinni keeratud?
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
layr
HV vaatleja
layr

sõnum 27.11.2011 21:14:01 vasta tsitaadiga

Ära liituma kiirusta. Võta aega ning proovi kõigi operaatorite teenus ära. Endal on kõige kehvem levi EMT-l, kuid just seda teenusepakkujat kasutan. Tele2 ja Elisa levib siin väga hästi, kiirusedki paremad, kuid stabiilsusest ei saa rääkida. EMT kiirus (vähemalt siin) on kasinapoolsem, kuid stabiilsusega olen väga rahul. Kiiruste koha pealt nii palju, et operaator ei garanteeri mingit kiirust. K u n i 7 Mbit/s tähendab reaalselt seda, et seda numbrit sa tihti ei näe, kui üldse. Kõik oleneb piirkonnast - levi ning kasutajaskond. Veel üks põhjus, miks soovitan kõiki teenusepakkujaid eelnevalt testida.
Mis puutub ruuterisse, siis see valik oleks väga hea. Siin turul saadavatest IMO parim. Lisaantenni saab sellele sappa panna, kuid sellel teemal ei oska nõu anda. Ise valisin ruuteriks TP-LINK TL-MR3420, mis erinevalt B260-st töötab vaid koos 3G modemiga. Kergelt läksin tollega ka alt, sest modem, mis mul on, ei sobinud ruuteriga kuigivõrd hästi. Antud modem pidi küll ruuteri paberite kohaselt toetatud olema, kuid päris töötavat lahendust sealt välja ei suutnud võluda. Jällegi - kui rahakott võimaldab, siis B260 oleks thumbs_up.gif

Edit: kui vaid üks masin vajab kaabliga netiühendust, võib kõne alla tulla ka ZTE MF23

viimati muutis layr 27.11.2011 21:29:37, muudetud 4 korda
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
HA
HV Guru
HA

sõnum 27.11.2011 21:15:28 vasta tsitaadiga

Mina läheks käiks kõigi kolme operaatori juures ja võtaks proovimiseks miski paketi
Vähemalt Elisa ja Tele2 andsid 7 päeva proovimiseks, kui ei sobi siis viid tagasi ja kõik

Minu kogemuste põhjal on Elisa internet kõige kehvem, Tele2 natuke parem ja EMT kõige parem...aga eks see sõltub kohast, mina katsetasin Tartu/Põlva linnades ja nende lähedal

Kusjuures testida tuleks üsna pikalt, mitu päeva ja erinevatel aegadel (hommikul, lõunal, õhtul jne.), sest tihti ühe hetke tulemus muutub väga kiiresti
Ma soovitan võtta kõige stabiilsema interneti, mitte arvestada miskit hetke natuke paremat kiirust
Põlva linnas oli kunagi EMT ping ~50 versus Elisa ping ~300...samas mõnes kohas on võibolla Elisa parem
Kommentaarid: 143 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 1 :: 2 :: 121
tagasi üles
layr
HV vaatleja
layr

sõnum 27.11.2011 21:21:16 vasta tsitaadiga

HA kirjutas:
Vähemalt Elisa ja Tele2 andsid 7 päeva proovimiseks, kui ei sobi siis viid tagasi ja kõik.

Kas mitte 2n polnud?
Kommentaarid: 3 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 3
tagasi üles
HA
HV Guru
HA

sõnum 27.11.2011 21:47:09 vasta tsitaadiga

layr kirjutas:
Kas mitte 2n polnud?

Alguses oli, hiljem oli 1nädal minuteada
tagasi üles
Rasmus
HV veteran

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 27.11.2011 23:37:37 vasta tsitaadiga

Kindlasti tuleb prooviperioodil jälgida asjaolu, et kui teatud andmemaht (vastavalt lepingus sätestatule) ületatakse, on leping automaatselt sõlmitud ja tasuta tagastamisest pole siis enam juttugi.
realmadrid
HV vaatleja

sõnum 13.12.2011 20:59:53 vasta tsitaadiga

Kui tunned huvi elisa mint interneti kohta, siis kirjuta meilile. realmadrid179@hot.ee
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
hendrik32
HV Guru

sõnum 13.12.2011 22:09:51 vasta tsitaadiga

Rasmus kirjutas:
Kindlasti tuleb prooviperioodil jälgida asjaolu, et kui teatud andmemaht (vastavalt lepingus sätestatule) ületatakse, on leping automaatselt sõlmitud ja tasuta tagastamisest pole siis enam juttugi.

Elisal on näiteks niimodi, et prooviperioodiks on andmemahtu antud 1GB ning kui selle ületas ja viid lepingu tagasi, siis tuleb maksta "trahvi", kuid kui jätad lepingu ning hakkad kasutajaks, siis seda trahvi ei tule.
Kommentaarid: 16 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 12
tagasi üles
Degwees
Kreisi kasutaja

sõnum 18.12.2011 09:27:13 vasta tsitaadiga

Kunagi oli ka mingi uudis nende kiiruste kohta eri operaatoritel eri paikades. Linnades on Elisa 3g neti keskmine kiirus kõige suurem, 2.8Mbit/s, aga katab üle 1mbit/s ainult 64% Eestist. EMT võrk samas on üle 1mbit/s 90% Eestist ja linnades keskmine kiirus 2.4mbit/s, Tele2 katab >1mbit/s 80% eestist ja linnades on keskmine kiirus kõige madalam - 2mbit/s. Ise elan Viljandis, kus EMT võrguga olen saavutanud ka 7mbit/s. Hetkel olen Tootsis(in the middle of nowhere) ja kasutan samuti EMT 3g võrku netis käimiseks. Päevasel ajal 1.5-1.8mbit/s DL ja 0.25-0.30mbit/s UL, öösel kiirus kahekordistub. Lemmes mere ääres käies kadus samas 3g võrk täiesti ära ja pidin kasutama gprs võrku, 5KB/s ftw icon_lol.gif .
Endal on MinuEMT pakett(telefonile, teen telefoni wifi hotspotiks ja saan vajadusel võrgu läpparile) ja paketis on 1GB(500x2) andmemahupiiranguga internet, kiirused kuni 21mbit/s(mida loomulikult kunagi ei näe), hind on 6.35€. Ise ei kasuta kunagi seda 1GB andmemahtu äragi, keskmiselt 500-700MB, aga eks see oleneb milleks netti kasutatakse. Kui on vaja pidevat ühendust arvutile, kus asju tiritakse palju jne, on hinnad ka kõrgemad.
Maal oleks EMT puhul hea valik 4mbit kiirusega piiramatu andmemahuga "EMT Internet M" mis maksab 9€ kuus, või kui kiirus välja venitab, siis "EMT Internet L", 6mbit
Kommentaarid: 111 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 101
tagasi üles
metsa-sees
HV vaatleja

sõnum 20.12.2011 18:14:32 vasta tsitaadiga

Ma pole nüüd kaua aega vastanud... icon_confused.gif

Aga proovisin Elisa Minti ära, 3G levi peaaegu polnudki ja jätsin selle sinnapaika.

Praegu on mul EMT prooviperioodiks. Paketiks L. Töötab väga hästi, õhtuti DL 3,5-5 Mbit/s, UL 1,7 Mbit/s ning ping 70-80 ms.

Aga EMT-il on mahupiirang küllaltki väike, selle surfab intensiivse kasutamise juures mõne päevaga täis. Olen siis mõelnud XL paketi peale. (Muud lahendust peale Kõu ei ole, siis peangi leppima EMT-ga). XL paketi max kiirus on 21,6 Mbit/s. EMT-st saadud ruuteri (ZTE midagi) max kiirus on aga 7,2 Mbit/s. EMT-s pakutakse aga ka Huawei B593u ruuterit. Milline neist oleks kasulikum nii hinna suhtes kui ka tulevikule mõeldes?
ZTE ruuteri saab XL paketiga tasuta, Huawei ruuter maksab aga 249€.
Kui tõenäoline on, et ma saan XL paketiga vähemalt 10 Mbit/s kiiruse? (Mast asub päris lähedal muidu) Kui ma üle 8-9 Mbit/s kiirust ei saavuta, siis pole väga mõtet 4G ruuterit osta.
Praegu hakatakse 4G välja ehitama. Äkki on uue ruuteri ostmine tulevikule mõeldes hea valik? Aga noh, kes teab, kunas 4G minu kodukohta üldsegi jõuab.
tagasi üles
Degwees
Kreisi kasutaja

sõnum 20.12.2011 19:47:06 vasta tsitaadiga

EMT oma peaks ju ilma mahupiiranguta olema? Muidu sa ei pruugi seda suuremat kiirust saavutada, isegi kui lubavad kuni 21mbit, kui sinu piirkonnas lihtsalt levi pole nii kõva. Ruuterite koha pealt aidata ei oska kahjuks.
Kommentaarid: 111 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 101
tagasi üles
HA
HV Guru
HA

sõnum 20.12.2011 20:49:09 vasta tsitaadiga

15 GB paari päevaga küll täis ei surfa...
isegi terve kuuga tekib raskusi...500MB päevas surfata
tagasi üles
metsa-sees
HV vaatleja

sõnum 20.12.2011 20:51:35 vasta tsitaadiga

Degwees kirjutas:
EMT oma peaks ju ilma mahupiiranguta olema? Muidu sa ei pruugi seda suuremat kiirust saavutada, isegi kui lubavad kuni 21mbit, kui sinu piirkonnas lihtsalt levi pole nii kõva. Ruuterite koha pealt aidata ei oska kahjuks.

Kõik paketid välja arvatud XL on 15 GB mahupiiranguga.

Eks ma vaatan see kuu, kui kiiresti maht täis saab. Kui vajadus on, siis lähen XL paketile üle. Ja 4G ruuterit kohe plaan osta ei ole, võib-olla mõne kuu pärast, kui hinnad on ka veidi langenud.

Aga kui kellelegi on sobiva hinnaga 4G ruuterit soovitada, andke teada. WiFi-t ei pea ruuteril olema, peaasi, et oleks koht, kuhu kaart sisse pista, ja 1xLAN.
tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 20.12.2011 21:05:37 vasta tsitaadiga

metsa-sees: Vaevalt, et Sa teada tahad, mis praegusel ajal veel 4G ruuterid maksavad. Ja kui hinda kuuled, siis nädal otsa küll magada ei saa. beer_yum.gif
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
HA
HV Guru
HA

sõnum 20.12.2011 21:47:11 vasta tsitaadiga

ta juba mainis et 249€...
tagasi üles
lepkai
HV kasutaja
lepkai

sõnum 21.12.2011 10:03:13 vasta tsitaadiga

HA, reaalne on siiski arvestada mahuga 1gb päevas
Kommentaarid: 8 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 8
tagasi üles
PTC
HV vaatleja

sõnum 24.12.2011 22:05:12 vasta tsitaadiga

Lisamärkusena - ZTE 612 - eelmine mudel mida emt pakkus oli (on siiani) suht pask - seda juhul kui tegu sellise äärealaga, kus 3g kõigub, auto seade puhul jäigi edge'le pidama ja forced WCDMA puhul hangus andmeside - ei läind sealt ei bitt ega bait läbi. Välist antenni sai küll ühendada aga mingit tolku sellest polnud. Et oleks selle uue mudeliga ettevaatlik. Seevastu samades tingmustes Huawei b260 tuleb sidega palju parmini toime.
Kommentaarid: 2 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 2
tagasi üles
milo
HV kasutaja

sõnum 25.12.2011 12:36:21 vasta tsitaadiga

Kasutan ise just seda EMT XL paketti. Küll pulgaga siiani kasutanud. Pulgaks Huawei E367. Asukohaks on Viimsi vald, Randvere küla. Kiiruseks on on olnud keskmiseks 4.5 Mbit/s, Upload kuni 2-3 Mbit/s. Ping on 45-50. Alla kahe mega pole kiirust veel kunagi saanud. Pole suurem filmitirija ka, kuid mahtu tuleb kuus kokku kuskil 20 giga ringis.
Kui võrrelda Kõuga mida varem kasutasin siis võrrelda ei saagi. Vahepeal oli ime kui download oli 1 Mbit/s icon_biggrin.gif
Kommentaarid: 17 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 16
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Hinnavaatlus »  Andmeside ja kõnelevi »  Mõned küsimused mobiilse interneti (3G) kohta
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.