Hinnavaatlus
:: Foorum
:: Uudised
:: Ärifoorumid
:: HV F1 ennustusvõistlus
:: Pangalink
:: Telekavad
:: HV toote otsing
|
|
autor |
|
WAV
HV veteran
|
17.09.2011 20:50:48
|
|
|
Kogu selle ID kaardi süsteemi juures on üksainus inetu nüanss - riik küsib kodanikult selle kaardi soetamise eest raha (ja järjest rohkem ning järjest sagedamini), samas kui selle kaardi omamine on tehtud kohustuslikuks. Siin peaks asi ikka vastupidi olema, puhtalt eetilises kontekstis - kui ma olen truu riigi kodanik, maksan riigile suuri makse ja olen temale igati kasulik, siis natuke häbiväärne on riigil oma kodanikult veel lisaks raha küsida kodaniku tunnustuse väljaandmise ehk ID kaardi eest. Passid ja muud lisadokumendid olgu tasulised, igati okei, see on juba inimese enda vabatahtlik lisaväärtuse ostmine. Kuid ID kaart võiks ikkagi tasuta olla. See on rohkem nagu aumeeste diil, vastastikune tunnustus kodaniku ja riigi vahel. Lisaks ka juriidiliselt, rabe on see skeem, et kui asi on kohustuslik siis ei ole samas ikkagi võimalik kohustada raha välja käima enne kui pole riigi poolt omakorda loodud 100% tagatist et kodanik selle raha kusagilt saab. Omapärane sundseis.
|
|
Kommentaarid: 7 loe/lisa |
Kasutajad arvavad: |
   |
:: |
0 :: |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
|
Kommentaarid: 465 loe/lisa |
   |
12 :: |
7 :: |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
17.09.2011 21:13:16
|
|
|
Tanel kirjutas: |
Täiesti tavapärane praktika - enamikes riikides on kohustuslik isikuttõendav dokument (meil ID-kaart, teistes riikides pass) kodanikele tasuline. |
See "teised riigid" pole alati ideaaleeskuju. Pigem halb näide vanade demokraatiate varjatud kuritarvitustest. Minu loogika on ikkagi selles, et kui ma pean oma riigimaksudega üleval avalikke teenuseid, avalikku haldust, riigiaparaati, riiki üldse, siis miks riik ei taha tunnustada mind kui truud alamat ID-kaardiga. See kulutus oleks riigi jaoks rahalises protsendis köömes, kuid samas moraalselt vägagi positiivselt mõjuv. Olgu kasvõi tulumaks protsent kõrgem, selle vastu ma ei protesteeriks, kuid saades riigilt vastu tasuta tunnistuse, oleks mul ka palju parem meel maksta kasvõi rohkem riigimakse, nähes et ma saan ka vastavalt selle eest midagi. Küsimus pole praegu rahakoguses, küsimus on moraalses disbalansis.
Naljakama analoogina võiks tuua isegi kasvõi lehmade märgistamise. Ega siis keegi lehmalt raha ei küsi. Ikka lehma omanik maksab selle märgi eest. Selle eest, et talle on vajalik selline tore lehm, kes talle piima annab ja talle sedasi tulus on.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
17.09.2011 21:16:31
|
|
|
Riigimakse või lõive peaks siis täpselt sama palju tõstma, raha ei kasva puu otsas, keegi ju peab selle lõpuks kinni maksma
Riik = meie.
Samas kui makse või lõive tõsta või mingi täiendav maks kehtestada, on see rahaliselt alati ebaefektiivsem, kui raha otse küsida mingi teenuse/toote eest.
_________________ Hinnavaatlus.ee - leia parim hind!
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
Kommentaarid: 377 loe/lisa |
   |
5 :: |
1 :: |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
R A T
HV veteran

|
18.09.2011 09:08:33
|
|
|
Meil käivad külalised erinevatest riikidest, kui räägin neile e-teenustest ja id kaardist, siis on kõigil silma punnis peas...
Üks pikk jutt, mida ma pole viitsinud kuskile ümber kirjutada ega rääkida, on se, kuidas politseist tahtsin ühte dokumenti PDF vormis, paluti digiallkirjastatud avalds teha, lõppkokkuvõttes tegin neid 6tk enne kui midagi üldse tuli... Ja probleem ei olnud mitte vales vorrmingus vms vaid lihtsalt mõnitati sealtkaudu ja ignoreeriti otsest palvet...
(vastati lihtlausega ning täiesti ebaolulise vastusega)
_________________ Jogani pogani pooh |
|
Kommentaarid: 33 loe/lisa |
   |
31 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
18.09.2011 09:33:20
|
|
|
Riigimakse või lõive peaks siis täpselt sama palju tõstma, raha ei kasva puu otsas, keegi ju peab selle lõpuks kinni maksma
Riik = meie.
Samas kui makse või lõive tõsta või mingi täiendav maks kehtestada, on see rahaliselt alati ebaefektiivsem, kui raha otse küsida mingi teenuse/toote eest. |
No siis jätame üldse riigimaksud ära! Teeme kõik riigi poolt osutatavad teenused otseselt makstavaks vastavalt teenuse kuludele. Võimalik, et olekski siis palju efektiivsem, kuna enamus rahvast poleks ilmselt nõus maksma totrate riigikulutuste eest.
Ja Tanel, vaata nüüd endale näkku ja võrdle enda vastuste sisukust ja põhjenduste sügavust minu vastuste sisukusega! Sinu lühikeste vastuste stiil on umbes nagu meie riigi reformierakondlastel - "on, peab ja kõik", ja pidevalt ühe ja sama ratta peal kordudes. Kusjuures ma ei pea silmas ainult siinset teemat, üldse sinu esinemise stiili paljudes teemades.
See ei ole kriitika, see on tähelepanek. Eriarvamused on teretulnud. Kuid ainult tingimusel, et neid ka sisuliselt arutletakse. Mida pikem ja põhjalikum süvaarutelu, seda parem.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.09.2011 10:20:46
|
|
|
Miks riigimaksud ära jätta? Neil on oma otstarve ju. Sa käitud postitades täpselt samamoodi, nagu sa väidad minu käituvat - lahmides
Isikutunnistus on vist ainuke otsene riiklik rahaline kohustus, mida täita tuleb. (juhiluba vms on kõik vabatahtlik).
Sa mõtle ka natuke ometi, milline ebaefektiivsus kaasneks, kui seda lõivu kaudselt maksudega koguda.
Muuseas, sinu loogika järgi tuleks igaks juhuks ka siis alla 15.aastastele ja Eestis viibivatele välismaalastele tasuta ID-kaardid juba eos maksudega planeerida?
tsitaat: |
(1) Eestis vähemalt üheaastase kehtiva elamisloa alusel
püsivalt viibival (elaval) välismaalasel peab olema
isikutunnistus.
(2) Isikutunnistust ei pea olema käesoleva paragrahvi lõikes 1
nimetatud alla 15-aastasel Eesti kodanikul. |
EL siseselt ei saa niimoodi diskrimeerida kodanikku ja välismaalast, et üks ei maksa üldse ja teine maksab.
Ja mis saab sellest, kes näiteks mitu korda aastas peseb ID-kaarti pesumasinas. Maksumaksja peaks selle maksudega kõik kinni maksma?
Ühesõnaga - ei tasu jalgratast leiutada.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
18.09.2011 11:01:35
|
|
|
Ja mis saab sellest, kes näiteks mitu korda aastas peseb ID-kaarti pesumasinas. Maksumaksja peaks selle maksudega kõik kinni maksma? |
Saaks lihtsalt ära lahendada - kui kehtivusaja piires peaks kaardiga midagi juhtuma, tuleb uus kaart endal kinni maksta.
|
|
Kommentaarid: 2 loe/lisa |
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
blue72
HV vaatleja
|
|
Kommentaarid: 6 loe/lisa |
   |
6 |
|
tagasi üles |
|
 |
Andrus Luht
itimees.ee

|
|
Kommentaarid: 377 loe/lisa |
   |
5 :: |
318 |
|
tagasi üles |
|
 |
Mihkel.
HV Guru

|
18.09.2011 13:05:39
|
|
|
blue72, sul Swed? Mul on ka sellega koguaeg probleeme ID kaardiga maksete sooritamisel. Samas SEB's töötab palju paremini.
|
|
Kommentaarid: 91 loe/lisa |
   |
81 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
18.09.2011 20:21:09
|
|
|
Tanel, võid kokku arvutada, et ID kaardi tootmise ja väljastamise kulud moodustaksid riigieelarvest suhteliselt väga väikese osa, et nende tasuta jagamine ei tekitaks bilansis mingit võimatut auku. Seda summat saaks edukalt välja võluda ka mõnda teist pillavat pisiliigutust kokku võttes. Muide omaette küsimus veel see, et miks ID kaardi hind (riigilõiv) on mitu korda kõrgem tema tootmise ja väljastamise kulude omahinnast. Riik oleks justkui hakanud äriettevõtteks ühtlasi või ilmselt siis ostab teenust eraettevõttelt kes oskab omakorda riiki lüpsta.
Ühe vaieldava mõttekusega klaassamba püstitamise asemel oleks omahinnaga saanud kogu riigi elanikele anda tasuta lausa mitu ID kaarti!
Lisaks, kui juba tehti riigieelarveliste vahenditega ära see eesrindlik ID kaardi taristu kõige toimivate keerukate süsteemidega, siis selle juurde tasuta ka ID kaart ise lisada oleks olnud köömes, kulude suhtes.
Kes oma ID kaardi aga ise ära rikub, kaotab, läbi peseb, siis sellelt võib uue kaardi väljastamisel loomulikult juba raha küsida. Inimese enda lollusi ja hooletusi kinni maksta pole tõesti vaja. Ka välismaalastele kaartide väljastamine ei pea tingimata tasuta olema (aga kui EL nõuab no las siis olla pealegi tasuta ka see). Ma mõtlen tasuta saajatena eelkõige ikkagi riigi enda kodanikke, äärmisel juhul ka püsielamisloaga kodakondsuseta inimesi lisaks.
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
18.09.2011 21:32:18
|
|
|
Jään ikkagi arvamusele, et maksude kaudu kogutud raha kulutamine tasuta isikutunnistusele on ebaefektiivsem, kui otse selle eest maksta.
Aga arvamuste paljusus vaid rikastab meie maailma
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
18.09.2011 21:45:15
|
|
|
Nojah olgu ta nagu on, ega meie siin ka niikuinii midagi muuta ei saa...
Minu kogu selgituste ahela taga oli tegelikult lihtne ideeline uba - Kui riik oleks jaganud oma kodanikele ID kaardid tasuta, siis näen selles oluliste plussidena:
-1. Kodaniku suurenevat austust oma riigi vastu (ta näeb, et riik hoolib temast, mitte et tema ei pea kerjuse kombel minema riigilt paluma/ostma enda tunnustamist);
-2. Kogu ID kaardi taristu veelgi aktiivsem kasutamine (kindlasti paljud need kel täna pole ID kaarti võetud, oleks seda siis ikkagi mingil moel kasutama hakanud).
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
18.09.2011 22:33:38
|
|
|
WAV, mille arvelt ID kaarte oleks finantseeritud? Ma ei ütleks, et see eriliselt austust tõstaks kui lampi mingeid makse tõstetaks.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
18.09.2011 23:30:26
|
|
|
Ho Ho, suht marginaalne (tootmis)kulu (üks vabadusrist), pigem kooritakse varjatud lõivu ja lühema kehtivusajaga. Loe eelmisi poste.
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
Ho Ho
HV Guru

|
18.09.2011 23:35:20
|
|
|
Jämedalt oleks vaja 100k kaarti aastas. Kui enda oma pea 10a tagasi sain maksis see ~500 eeku vist. Eeldades naiivselt, et hind pole kasvanud tähendaks see aastas ~50M kulu. Vaidlusi on peetud ka märksa väiksemate summade puhul. Mina isiklikult pigem maksan siis kui reaalselt vaja läheb midagi mitte igaks juhuks kogu aeg mingi X summa mis pannakse jumal teab kuhu.
_________________ Teach a man to reason and he'll think for a lifetime
Common sense - so rare that it's a damn superpower
Vaadates paljude inimeste sõnavõtte siin ja mujal jääb üle ainult klassikuid tsiteerida - "I weep for humanity" |
|
Kommentaarid: 106 loe/lisa |
   |
86 |
|
tagasi üles |
|
 |
The_Boss
HV Guru

|
18.09.2011 23:39:13
|
|
|
Ma sain ID kaardi + passi 500 eek eest...
_________________ Pakun sülearvutite tolmupuhastust, termopasta vahetust, emaplaatide remonti ja BIOS paroolide eemaldust. |
|
Kommentaarid: 356 loe/lisa |
   |
282 |
|
tagasi üles |
|
 |
guest1902
Kreisi kasutaja

|
18.09.2011 23:41:40
|
|
|
ID kaart maksis 10a tagasi 150EEK. Nüüd 24EUR~400EEK. Täitsa ümmargused numbrid.. Pigem läheb sellest summast rohkem musta auku kui implisiitne maks.
|
|
   |
2 |
|
tagasi üles |
|
 |
WAV
HV veteran
|
19.09.2011 03:09:47
|
|
|
Justnimelt, ID kaardi riigilõiv ei tähenda omahinda. Lausa kordades on erinevus. Samuti nüüd uute ID kaartide lõivu tõstmine ja kaardi kehtivusaja vähendamine pole kuidagi seotud tehnoloogiliste kulutustega kaardile ja selle väljastamise bürokraatiale. Tegelikult peaks ID kaardi omahind praegu vastupidi hoopis langema, sest suur osa valmistusaparatuurist on ennast juba ära tasunud ning selle järjest laiema levikuga (globaalses mõttes) tehnoloogia odavnemine peaks ka pidevalt toimuma...
|
|
   |
7 |
|
tagasi üles |
|
 |
tahanteada
Lõuapoolik

|
19.09.2011 08:19:02
|
|
|
Väiksena vihjena, et USA fännab tegelikult hoopis rohkem "kaugloetavat ID RF-Kiibi" arendamist. Et RF-ID-kiip on naha all ja et siis politseinikud jt. kauglugemis-skännerite omanikud saavad distantsilt kontrollida, kellega tegu.
Igatahes viimati oli lugeda laborikatsetustest 20 meetri kauguselt, ehk siis 10x kaugemalt, kui varasemad katsetused.
|
|
Kommentaarid: 284 loe/lisa |
   |
2 :: |
11 :: |
211 |
|
tagasi üles |
|
 |
Sirius
HV kasutaja
|
19.09.2011 11:55:33
|
|
|
Võtkem seda teemat kui tunnustust Eestile, kes on selle PKI infrastruktuuri massidesse viinud.
Maailmas oleme ainukesed, kes on sellega hakkama saanud.
See, et mõnede marginaalsete platvormide või brauserite peal asi ei tööta rahuldavalt, on köömes selle kõrval, mida on tegelikult korda saadetud, ning et enamuse arvutites kõik töötab korralikult või rahuldavalt.
Viriseva kasutaja hääl on alati tugevam, kui rahuloleva 10 kasutaja hääl, sest viimased lihtsalt ei võta sõna kui kõik töötab kenasti. |
Tanel, lihtsalt infoks:
1.ID-kaardi soft ei toeta ühtegi windows server operatsioonisüsteemi(server 2000, 2003, 2008), ametliku tuge ei ole ja see, et ma terminaliserveri (Server 2008) peal selle asja tööle sain (välja arvatud krüpteerimise, tundub, et seal lähevad network callid täiesti metsa ja tulemusena saab generic errori) pidi ime olema(loe: nädal aega minu frustratsiooni)
2.ID kaardi softil kadus ära võimalus mitte installida Firefox-i supporti (loob windowsi kausta onepin-opensc-pkcs11.dll, id kaardi kausta Firefox loader kausta ja friefoxi endasse security device) ja Firefox + IE kasutamine id kaardi jaoks põhjustab stabiilselt probleeme mis võrdlemisi tihti lõpevad terve Windowsi smartcardi süsteemi vaikse kokkujooksmisena (jookseb nii sügavalt kokku, et ei aita service restart, kuna see kokkujooksmine on nii random siis ma ei ole debuggeriga istunud ja vaadanud mis täpselt ja kus lendab)
3. Ma suhtlesin RIA-st ühe arendusjuhiga sellel teemal ja ta ütles, et windowsi serverite tuge EI OLE järgmise aasta eelarvesse planeeritud (2012) ja esialgu ta ei näe ka tulemas seda, rahalistel põhjustel.
4. Digitempel on kasutatav ainult id kaardi software 2.7.10(millel on sügavaid probleeme täpitähtede ja vene keelega) ja punkt, ei minoorne versiooninumber edasi ega tagasi, mis tähendab seda, et kui sul on uus ID kaart (töötab ainult 3.4 ->) siis on sul vaja kahte arvutit, et seda kasutada.
Üldiselt ID kaart ja selle soft on kodukasutajale väga korralik ja mugav asi, ärikasutajale on see tohutu probleemide allikas.
Ka väike lugu juhtus kunagi kui ma terminali serveri peal (2008 64 bit) ajasin id-kaarti tööle normaalselt, nimelt üritasin eemaldad selle firefoxi id kaardi tuge kuna RIA vennad leidsid, et kui sul on firefox installitud siis me peame! sic! selle toe ka peale panema. Kuna lihtsat viisi ei olnud siis eemaldasin ükshaaval registryst keyd, sellesama onepin.dll-i system32 austas, id kaardi kaustast etc. Probleem oli selles, et iegi kui ma firefoxis security device unloadisin ja kustutasin leidis ta viis kuidas tagasi tulla.
Pärast poolepäevast tööd sain hakkam ning Firefoxi enam midagi ei tulnud security devicede alla.
Olin endaga väga rahul ja läksin ühe väga ilusa kreeklannaga lõunale, kui keset lõunat tuli telefoni sõnum nagioselt, et server is down.....hetk hiljem helistas kolleeg ja teatas, et terminaliserver otsustas teha restarti...
Ma olin segaduses ja tööle tagasi minnes vaatasin event log, et mis toimunud on, tuli välja, et seal oli umbes selline teade "Estonian ID Card software has requested restart. Restarting commencing now."
kellelgi midagi hullu ei juhtunud ja inimesed said oma tööd salvestatud. Tuli välja, et id kaardi softil on mingit sorti redundancy mistõttu kõik onepin-id registry keyd etc olid tagasi.
Ma muidugi peksin pead vastu klaviatuuri ja mõtlesin huvitavaid viise kuidas RIA arendustiimi haidele sööta, reaalsuses oli see ka minu viga kuna sellel softil oli veidi liiga palju õigusi, kuidas ta siiski mitte administraatori konto alt suutis serverile restarti teha on minu teada väga keeruline(läbi system callide ma eeldan?), juba see, et keegi viitsi progreda sellise asja võtab kulme kergitama.
Minu kaks senti id-kaardi softi kohta ärikasutaja perspektiivist - idee on hea, teostus ei ole aksepteeritav.
EDIT: Unustasin, server 2008 ning IE9 peal ei tööta ka SEB internetipanka sisselogimine, sealsed mingi javascriptid ei suuda advekvaatsel IE-ga suhelda, pole ka enam süvenenud.
|
|
Kommentaarid: 55 loe/lisa |
   |
47 |
|
tagasi üles |
|
 |
number
külaline
|
20.09.2011 17:16:53
|
|
|
...
viimati muutis number 13.03.2012 03:10:49, muudetud 1 kord |
|
tagasi üles |
|
 |
Tanel
HV Guru

|
20.09.2011 20:49:54
|
|
|
tsitaat: |
Sa tahad öelda, et ongi ok kui riik sunnib mind ostma tasulist windowsi tarkvara?
|
Keegi ei sunni ostma, ega Windowsi vaid sellepärast massiliselt kasutata, et see ID-kaardiga ühilduv on.
HV valuutakalkulaator |
|
   |
358 |
|
tagasi üles |
|