Avaleht
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Mati Hint: interneti kasutamine muudab meie aju märgi kõik teemad loetuks
märgi mitteloetuks
vaata eelmist teemat :: vaata järgmist teemat
mine lehele eelmine  1, 2, 3
Hinnavaatlus :: Foorum :: Uudised :: Ärifoorumid :: HV F1 ennustusvõistlus :: Pangalink :: Telekavad :: HV toote otsing
autor
sõnum Saada viide sõbrale.  :: Teata moderaatorile teata moderaatorile
otsing:  
jnt
HV Guru
jnt

Autoriseeritud ID-kaardiga

sõnum 09.09.2011 23:06:28 vasta tsitaadiga

No kui mingid vegeteerijad praegu sul rate.ee's ei istuks, siis nad arvatavasti jooks sul kuskil keldris või putka taga. Ei ütle, et sellised aja raiskamise lehed/võimalused head on.

Arvuti on töövahend ja temaga saab väga paljusid asju teha. Arvuti ei tekita mingit sõltuvust ega muuda kedagi värdjaks. Tegevused, mida tehakse, teeb seda. Kuna arvutiga saab väga paljusid asju teha, siis arvata on, et kõik neist tegevustest 100% asjalikud pole.
Mõni vend mängib 24/7 mingeid online mänge ja vegeteerib oma vanemate kulul ka 40 aastasena. Kas arvuti on selles süüdi? Ei, on vanemad, kes last ei kasvatanud ja kui tahad miskit arvuti poolt süüdistada, süüdista mängu, mitte arvutit. Arvuti on algusest peale tegelikult olnud töövahend ja selleks ta ka jääb. Raamatuga võid endal ka pea sodiks lüüa, aga kas see on raamatuga mõistlik tegevus? Sama lugu arvutiga.

Kommentaarid: 110 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 0 :: 102
tagasi üles
vaata kasutaja infot saada privaatsõnum
bush
Kreisi kasutaja
bush

sõnum 10.09.2011 00:53:51 vasta tsitaadiga

Artikkel ja teema on ikka sellest, et interneti kasutamine muudab meie aju. Siin pole juttugi sellest, et arvuti on halb/paha/nõme asi. See pole üldse point. Point on selles, kuidas interneti info inimeste mõtlemist muudab. Mõnede puhul laisemaks, ei viitsi fakte meelde jätta jne jne. Arvuti on ise süütu tööriist ja siin teemas polegi keegi seda maha teinud.
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 10.09.2011 09:39:01 vasta tsitaadiga

bush kirjutas:
Artikkel ja teema on ikka sellest, et interneti kasutamine muudab meie aju. Siin pole juttugi sellest, et arvuti on halb/paha/nõme asi. See pole üldse point. Point on selles, kuidas interneti info inimeste mõtlemist muudab. Mõnede puhul laisemaks, ei viitsi fakte meelde jätta jne jne. Arvuti on ise süütu tööriist ja siin teemas polegi keegi seda maha teinud.

Väga õige. Arvuti pole hea ega paha, lihtsalt on tekkinud suur hulk inimesi, kes selle abil "pähkelajustuvad". Inimesed, kes suudavad tekstist haarata vaid kolm esimest sõna või ühe mõttekäigu ja jäävad sellesse kinni. Pealiskaudse mõtlemisega inimesed, kes ei suuda loetava sisu haarata.
Üks näide siitsamast foorumist. (Ei taha isklikuks minna, seega inimest ennast ei maini, aitab näitestki) Ühes OS X-i turvalisust puudutavas teemas tegi tegelane põhjapaneva järelduse - Apple OS-i turvaprobleemidest räägivad juba ka Apple spetsid. Tõi oma väite tõestuseks kaks linki, millest esimene ei olnud väga hull, seal seletati, kuidas vältida rünnakuid "social engineering"u läbi. Teine näide oli link MacWorld-i artiklile, mille pealkiri (kiire googledamise tulemusena icon_lol.gif ) tundus vast inimesele sobivat - Mac security landscape is changing, või midagi taolist, aga mille sisu oli järgmine - praegusel hetkel ei ole viirused mac-il mingi probleem. Inimesed, kes iga nuka peal mac-i viirustest kilavad, peaksid oma mütsid tinapaberiga vooderdama ja arvutid samuti sellesse mähkima, sest hetkel on mac-ide puhul palju tõenäolisem oht kosmilise kiirguse läbi, mis võib Apple arvutid külmutuskappide kallale ajada (Huvitav, mis viha need mac-id külmutuskappide vastu tunnevad icon_rolleyes.gif ) ja mida selline kiirgus võib nõrgema närvikavaga inimese ajuga teha, on kole ettegi kujutada. Vot selline artikkel oli.

Ja nüüd point. Jätkem kõrvale Apple ja arvutid ja kõik muu. Keskendume faktile endale. Inimene käib välja väite ja kiire googledamise tulemusena toob selle tõestuseks materjali, mis tema väidet mitte ainult ümber ei lükka, vaid suisa mõnitab. Kui selline asi ei ole näide murettekitavast muutusest mõtlemises, siis mis on? Ja nüüd kõik (vähemalt need kes suudavad artiklit ja seda teemat terviklikult lugeda) öelge, et pisukese mõtlemise järel ei suuda te meelde tuletada vähemalt kolme samalaadset juhtumit, kus olete kokku puutunud pealiskaudse mõtlemisega, mida tsementeerivad pistelised või olematud teadmised ning mis vägisi sunnivad järeldusi tegema isiku vaimse seiskorra üle.

vaata kasutaja infot saada privaatsõnum mine selle kasutaja kodulehele
jnt
HV Guru
jnt

sõnum 10.09.2011 12:09:24 vasta tsitaadiga

Täpselt samamoodi võin midagi väita nii, et toon tõestuseks mingi kroonika/cosmo või mis iganes taolise ajakirja artikli... ja ka sellega panen mööda.
tagasi üles
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 10.09.2011 12:23:08 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
Täpselt samamoodi võin midagi väita nii, et toon tõestuseks mingi kroonika/cosmo või mis iganes taolise ajakirja artikli... ja ka sellega panen mööda.

Just sellest ma räägingi. Muutused mõtlemises. Pealiskaudsus, võimetus asjadest aru saada, oskamatus oma mõtteid kasvõi iseendalegi selgeks teha. Ühesõnaga - muutused mõtlemises. Mis tegelikult on kaks sõna icon_lol.gif

jnt
HV Guru
jnt

sõnum 10.09.2011 12:38:02 vasta tsitaadiga

Ja mis jutt see nüüd siis on, et asjas süüdi arvuti/internet/tehnika? Kui see sinu nimetatud pähkelaju oma lollust netiteel ei levitaks, teeks ta seda teisi teid kasutades täpselt samamoodi.
tagasi üles
eix666
HV veteran
eix666

sõnum 10.09.2011 12:55:51 vasta tsitaadiga

margus1000 kirjutas:
...Enamus teadmisi baseerub raamatutarkusele, öelda, et ainult internet on hea, on idiotismi tunnus...

margus1000 kirjutas:
...Inimese lolliks tembeldamiseks peab tema tegmeiste/ütlemistega kursis olema, seega seisukoht "MINA OLEN TARK JA KES MINUGA NÕUS POLE ON LOLLID NING EI PEAKS SIIA POSTITAMA" ei ole mõistetav...

Internet on minumeelest raamatutest jms parem just ühe olulise asja tõttu, internet ei kipu eriti unustama...st võtame selle eelpool lingitud väite, et prillitoosis hakkab lihtsameelsetele penskaritele tervisenõu andma esoteerik, internetilehel juba juhiti sellele tähelepanu, internetivõõrale inimesele, kes antud tegelase tausta kiiresti üle kontrollida ei saa, serveeritakse teda tõenäoliselt kui tervise-eksperti...
Samuti härra margus1000, kes ühel käel kuulutab internetihuvilised idiootideks, teisel käel leiab, et inimeste lollideks tembeldamine pole mõistetav (kui see tema vaatenurgaga kokku ei lähe)... icon_lol.gif

Ehk siis internetis leiduvad andmed on minumeelest vägagi vajalikud, kasvõi selleks, et teada, milliste autorite raamatuid lugeda (autorite taustauuringut tehes), sest kui ise teemaga süvitsi kursis ei ole, on lihtne langeda usutavalt kirjutatud, kuid ainult teooriale sobitatud faktidel põhineva kallutatud kirjanduse lõksu.
See, kui noor inimene lööb aega surnuks facebookis, selle asemel et viru keskuses hängida, ei ole minumeelest piisav, et internetti maha hakata tegema.
Kommentaarid: 39 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 39
tagasi üles
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 10.09.2011 13:00:29 vasta tsitaadiga

jnt kirjutas:
Ja mis jutt see nüüd siis on, et asjas süüdi arvuti/internet/tehnika? Kui see sinu nimetatud pähkelaju oma lollust netiteel ei levitaks, teeks ta seda teisi teid kasutades täpselt samamoodi.

Kui raamatust vajaliku ülesleidmiseks ei saa kasutada otsingut, siis tuleb see läbi lugeda, saades seejuures tahes tahtmata tervikpilt. "Kiire googledamine" annab infokillu, mis tihtipeale seejärel kontekstist välja rebitakse ja selline pealiskaudsus levib, mis on probleemiks. Juhul kui õpitaks asju terviklikumalt võtma, siis "see" icon_lol.gif pähkelaju ehk ei oleks pähkelaju. Ka mina töötan IT-alal, ainult et mulle makstaksegi selle eest, et asju läbi mõelda. Mõelda mitte ainult küsimustele nagu mida ja kuidas teha, vaid ka küsimustele, kuidas see reaalse olukorraga seondub ja milline mõju on igal otsusel edaspidi. Lolli lahmimise ajad hakkavad isegi meil siin läbi saama ja tervikpildi nägemise vajadusest saadakse üha enam aru. Defitsiit on inimestest, kes seda tervikut suudaks kokku panna icon_lol.gif

tsitaat:
Samuti härra margus1000, kes ühel käel kuulutab internetihuvilised idiootideks, teisel käel leiab, et inimeste lollideks tembeldamine pole mõistetav (kui see tema vaatenurgaga kokku ei lähe)...

Veel üks näide ehedast pealiskaudsusest. Mida ma tegelikult ütlesin? Loe minu eelmine post uuesti läbi ja palun, proovi ennast parandada.

eix666
HV veteran
eix666

sõnum 10.09.2011 13:14:57 vasta tsitaadiga

margus1000 kirjutas:
üha enam aru. Defitsiit on inimestest, kes seda tervikut suudaks kokku panna icon_lol.gif

tsitaat:
Samuti härra margus1000, kes ühel käel kuulutab internetihuvilised idiootideks, teisel käel leiab, et inimeste lollideks tembeldamine pole mõistetav (kui see tema vaatenurgaga kokku ei lähe)...

Veel üks näide ehedast pealiskaudsusest. Mida ma tegelikult ütlesin? Loe minu eelmine post uuesti läbi ja palun, proovi ennast parandada.

icon_lol.gif
Kogu su jutust kõlab läbi fakt, et sinu mõttelaad on ainuvõimalik ja kes teisiti mõtlevad pole just einsteinid (="pähkelajustuvad")...mis vähemalt minujaoks muutis tolle paralleeli relatiivselt naljakaks...
St inimene on inimene olenemata sellest, kust ta infot ammutab, kui pähkelaju ei istu facebookis, siis sirvib ta kroonikat/õhtulehte või vaatab mõnd mõttetut teleseriaali...kui iinimene ei ole pähkelaju, saab ta vajaliku info kätte kas internetist või raamatutest või mõlema kombinatsioonist...ning kui inimene ei oska korralikult otsida/süveneda siis on tal täpselt samasuur võimalus sattuda googli kaudu kehva artikli või raamatukogust/-poest kallutatud raamatu otsa (kõik, mis trükimusta kannatab ei ole siiski kuld)...kogu moos...
tagasi üles
jnt
HV Guru
jnt

sõnum 10.09.2011 13:16:03 vasta tsitaadiga

margus1000 kirjutas:
Kui raamatust vajaliku ülesleidmiseks ei saa kasutada otsingut, siis tuleb see läbi lugeda...

Tarbetu ballast. Kui vaja üht konkreetset probleemi lahendada kiiresti, ei ole mul vaja lahendusi kõigile ülejäänud miljonile probleemile, mida tõenäoliselt mitte kunagi mul elus isegi ei teki. Kui tahan mingi valdkonna endale selgeks teha, teen valdkonna selgeks. Kui aga kiire probleem vajab kiiret lahendust, vajan ma kiiret infokildu, mis mu tupikust välja tooks. Raamatud sellistes olukordades suhteliselt kasutud. (rõhk eriti sõnal "suhteliselt")

tagasi üles
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 10.09.2011 13:42:24 vasta tsitaadiga

eix666 kirjutas:
margus1000 kirjutas:
üha enam aru. Defitsiit on inimestest, kes seda tervikut suudaks kokku panna icon_lol.gif

tsitaat:

icon_lol.gif
Kogu su jutust kõlab läbi fakt, et sinu mõttelaad on ainuvõimalik ja kes teisiti mõtlevad pole just einsteinid (="pähkelajustuvad")...mis vähemalt minujaoks muutis tolle paralleeli relatiivselt naljakaks...
St inimene on inimene olenemata sellest, kust ta infot ammutab, kui pähkelaju ei istu facebookis, siis sirvib ta kroonikat/õhtulehte või vaatab mõnd mõttetut teleseriaali...kui iinimene ei ole pähkelaju, saab ta vajaliku info kätte kas internetist või raamatutest või mõlema kombinatsioonist...ning kui inimene ei oska korralikult otsida/süveneda siis on tal täpselt samasuur võimalus sattuda googli kaudu kehva artikli või raamatukogust/-poest kallutatud raamatu otsa (kõik, mis trükimusta kannatab ei ole siiski kuld)...kogu moos...

Ilus ümmargune jutt. Samas minu küsimusele sa vastata ei suuda. Mida oligi vaja tõestada icon_lol.gif

eix666
HV veteran
eix666

sõnum 10.09.2011 14:10:09 vasta tsitaadiga

margus1000 kirjutas:

Ilus ümmargune jutt. Samas minu küsimusele sa vastata ei suuda. Mida oligi vaja tõestada icon_lol.gif

Tõestatud on nüüd ka see, et sa ei soovi antud teemal arutelu... icon_lol.gif
PS. Suutmine ja soovimine on kaks eri asja, ei hakka mina sinu juttu ümber kirjutama (kui sa seda tolle küsimuse all mõtlesid), see ongi interneti võlu, et su tekst on kõigile vaatamiseks üleval ja kõik saavad ise otsustada, kas mu arvamus selle kohta oli õige või mitte... icon_wink.gif
tagasi üles
margus1000
Lõuapoolik
Lõuapoolik
margus1000

sõnum 10.09.2011 15:09:33 vasta tsitaadiga

eix666 kirjutas:
margus1000 kirjutas:

Tõestatud on nüüd ka see, et sa ei soovi antud teemal arutelu... icon_lol.gif
PS. Suutmine ja soovimine on kaks eri asja, ei hakka mina sinu juttu ümber kirjutama (kui sa seda tolle küsimuse all mõtlesid), see ongi interneti võlu, et su tekst on kõigile vaatamiseks üleval ja kõik saavad ise otsustada, kas mu arvamus selle kohta oli õige või mitte... icon_wink.gif

Point selles jutus oli, aga nagu ennegi, tõestad sa raudse järjekindlusega, et mul on kahjuks õigus. Probleem eksisteerib ja on laiaulatuslik. Usu mind, see ei tee rõõmsaks, isegi mitte kahjurõõmsaks. Kurb on.

jnt
HV Guru
jnt

sõnum 10.09.2011 15:14:29 vasta tsitaadiga

On jah, kuid ma ei näe otsest seost "pähkliajuduse" ja arvuti vahel... vähemalt mitte rohkem seost kui ükskõik mille muuga.

See arvutite maha tegemine hakkab meenutama kerade kummardajate soigumist, et sm. Ansip terve maailma majanduse kriisi tekitas. icon_biggrin.gif

tagasi üles
tahanteada
Lõuapoolik
Lõuapoolik

sõnum 10.09.2011 18:47:34 vasta tsitaadiga

jnt: Pilvedes heljumisel pole mõtet, kuna kui Sul elektrit pole, siis pole sul ka ei internetti ega moodsat e-kirjandust. Linnades on ehk jah OK, et elekter on olemas, aga kui maakohas, pärast tormi, nädalaid elektrit pole, siis polegi muud teha kui raamatuid lugeda. icon_smile.gif

Lisaks veel see, et mitte kunagi ei digitaliseerita kõike seda, mis on raamatutesse "raiutud". Nii see on ja kui ikka tahad teada, et mis toimus raamatus - näiteks kasvõi raamatus "Ülesküntud uudismaa", siis pead ikka raamaturiiuli juurde kõndima või siis raamatukogu külastama. Või siis tehnilise kirjanduse poole pealt kasvõi näiteks "Laseriraamat", millest leiad väga palju sellist infot, mida samuti netist on kas raske leida või mida pole netti üldse kunagi kirja pandud.
-------------------------------
PS: ma pole raamatute poolt ja e-raamatute vastu, ma lihtsalt tean, et väga palju infot tuleb raamatutest välja otsida, kuna e-kirjandus vastust ei anna.
Kommentaarid: 284 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 2 :: 11 :: 211
tagasi üles
Ho Ho
HV Guru
Ho Ho

sõnum 10.09.2011 19:13:51 vasta tsitaadiga

guest1902 kirjutas:
Ho Ho kirjutas:
margus1000 kirjutas:
On tekkinud hulk inimesi, kes arvutist on teinud ainsa eluvahedni ja see on halb
Pigem võrdleks ma seda omaaegse ludiide liikumisega icon_smile.gif
Ludiidid olid tehnofoobid, mitte tehnofiilid. Ei saa nüüd aru...
Pidasin silmas noid kes väidavad et end sõltuvaks muutmine tehnoloogiast on halb.
bush kirjutas:
Mõnede puhul laisemaks, ei viitsi fakte meelde jätta jne jne
Mis seos on laiskusel ebavajaliku info meelde jätmisega?
margus1000 kirjutas:
Arvuti pole hea ega paha, lihtsalt on tekkinud suur hulk inimesi, kes selle abil "pähkelajustuvad". Inimesed, kes suudavad tekstist haarata vaid kolm esimest sõna või ühe mõttekäigu ja jäävad sellesse kinni. Pealiskaudse mõtlemisega inimesed, kes ei suuda loetava sisu haarata.
Tõsimeeli usud, et ilma neti-arvutita oleks nood inimesed ninapidi raamatutes end harimas?
margus1000 kirjutas:
Inimene käib välja väite ja kiire googledamise tulemusena toob selle tõestuseks materjali, mis tema väidet mitte ainult ümber ei lükka, vaid suisa mõnitab. Kui selline asi ei ole näide murettekitavast muutusest mõtlemises, siis mis on?
See lihtsalt näitab, et inimene pole suutnud maailmaga kohaneda ning ei suuda infot töödelda. Mina selles seost arvutite-netiga ei näe

[EDIT]

margus1000 kirjutas:
Kui raamatust vajaliku ülesleidmiseks ei saa kasutada otsingut, siis tuleb see läbi lugeda, saades seejuures tahes tahtmata tervikpilt
Julgen väita, et 99% juhtudel loobutakse igasugusest raamatutes sobramisest ning lihtsalt karjutakse oma arvamust kõvema häälega icon_smile.gif
Samuti ülehindad sa väga tugevalt inimeste võimet raamatuist info leidmiseks ja töötlemiseks. Samuti lisanduvad noodsamad probleemid "ühte auku" teemakäsitluse ning viidete puudumise ja/või äärmiselt tülika uurimisega. Ehk siis mitte ei saada teemast terviklikku pilti vaid lihtsalt ühe konkreetse autori arvamus

Kommentaarid: 106 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 1 :: 86
tagasi üles
jnt
HV Guru
jnt

sõnum 10.09.2011 23:00:18 vasta tsitaadiga

tahanteada, küsimus pole hetkel mitte selles, kas info raamatus/netis on, vaid selles, kui on mõlemas, mis siis eelistatum võiks olla.
tagasi üles
harakas
Kreisi kasutaja

sõnum 11.09.2011 09:28:56 vasta tsitaadiga

Ho Ho kirjutas:
Söön oma mütsi ära kui Hint ei keeranud vinti mõnuga üle kui seal artiklis olnud olukorda kirjeldas.

Hint oli juba noore mehena suht tõrjuv kõige uue suhtes, olen kindel, et ta usub seda juttu 100%. Sellised asjad ei tekita temas mõnu vaid vajadust võidelda, ta tõepoolest muretseb igasugu asjade üle, mille peale meie ei tulekski.
Kommentaarid: 1 loe/lisa Kasutajad arvavad:  :: 0 :: 0 :: 1
tagasi üles
näita postitusi alates eelmisest:   
uus teema   vasta Uudised »  Varia »  Mati Hint: interneti kasutamine muudab meie aju mine lehele eelmine  1, 2, 3
[vaata eelmist teemat] [vaata järgmist teemat]
 lisa lemmikuks
näita foorumit:  
 ignoreeri teemat 
sa ei või postitada uusi teemasid siia foorumisse
sa ei või vastata selle foorumi teemadele
sa ei või muuta oma postitusi selles foorumis
sa ei või kustutada oma postitusi selles foorumis
sa ei või vastata küsitlustele selles foorumis
sa ei saa lisada manuseid selles foorumis
sa võid manuseid alla laadida selles foorumis

Hinnavaatlus ei vastuta foorumis tehtud postituste eest.